Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-10-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 21/10/1998 (MΠΕ)

Στη χθεσινή μαραθώνια κοινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, που διήρκεσε πέντε ώρες, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών και έγινε μια εκτίμηση. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, υπήρξε από όλα τα στελέχη μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά στην ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν κρίνεται από τις δημοτικές εκλογές, αλλά θα κριθεί το 2000. Ο κ. Ρέππας, τόνισε ότι είναι σταθερό το πολιτικό πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για τους μεγάλους στόχους (ΟΝΕ, μεταρρυθμίσεις, οικονομία), συνεπής παραμένει η πορεία προς τους επόμενους σταθμούς (εθνικές εκλογές, συνέδριο), εντείνονται οι προσπάθειες για κινητοποίηση του συνόλου των κοινωνικών δυνάμεων. "Μελετήσαμε την εξειδίκευση της πολιτικής σε κάποιες πλευρές, όσον αφορά τις κοινωνικές δυνάμεις", υπογράμμισε ο κ. Ρέππας.

Στο μεταξύ, διαφωνίες αναμένεται να εκφραστούν από ορισμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Κατά τον κ. Σκανδαλίδη το ΠΑΣΟΚ προωθεί διαρθρωτικές αλλαγές για την ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου του κόμματος.

Για νίκη της αυτοδιοίκησης και σκληρό μήνυμα στην κυβέρνηση έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, κατά τη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος. Ο κ. Καραμανλής ζήτησε περισσότερη δουλειά από τα στελέχη του κόμματος και για το σκοπό αυτό θα ξεκινήσουν περιοδείες κορυφαίων στελεχών σε όλη τη χώρα. Ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος. Αύριο θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

"Το μήνυμα των εκλογών είναι σαφές και ηχηρό: Αγανάκτηση και δυσαρέσκεια κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Εκφράσθηκε βεβαίως πολύμορφα, με την καταδίκη των συνδυασμών που στήριζε η κυβέρνηση, με το αυξημένο και στους δύο γύρους, λευκό και άκυρο, με την αποχή ως συνειδητή πολιτική στάση. Είναι οπωσδήποτε αρνητικό γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας εκφράστηκε μέσα από τα ψηφοδέλτια που στήριζε η ΝΔ, δηλαδή ένα κόμμα που έχει ίδια στρατηγική με το ΠΑΣΟΚ". Αυτά επισημαίνονται μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, το οποίο συνεδρίασε με θέμα τα αποτελέσματα του πρώτου και δεύτερου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Συνεδριάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, μεταξύ άλλων, θα εξετάσει το θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα γνωρίζει ήδη ότι γίνονται προσπάθειες από ευρωπαϊκές χώρες να καμφθεί το ελληνικό βέτο για τη χρηματοδότηση της Άγκυρας, ενώ το επόμενο βήμα της χώρας μας είναι η προσφυγή για το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, απέστειλε επιστολή στην αυστριακή προεδρία γνωστοποιώντας τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Τριήμερη επίσκεψη στη Μολδαβία και τη Ρωσία αρχίζει από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Κατά την παραμονή του στη Μολδαβία θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας Πέτρου Λουτσίνσκι, τον πρωθυπουργό Ιον Τσιούμπουκ, τον υπουργό Εξωτερικών Νικολάε Ταμπακάρου και τον Πρόεδρο της Βουλής Ντουμίτρου Ντιάκοφ. Επίσης θα επισκεφθεί την ελληνική έδρα του Πανεπιστημίου του Κισινάου και θα συναντηθεί με Ομογενείς, καθώς και Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Μολδαβία. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στη Μολδαβία από την ανεξαρτησία της. Ο κ. Πάγκαλος θα συνεχίσει την επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσία, αύριο και την Παρασκευή, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Γεβγκένι Πριμακόφ, τον υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Άνω Βουλής Γιεγκόρ Στρόγιεφ, τον Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Μπορντιούζια, τον Πρόεδρο της Δούμας (Κάτω Βουλής) Γκενάντι Σελεζνιόφ και άλλους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης. Κατά την παραμονή του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα υπογράψει επίσης, Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των Ιστορικών Αρχείων των δύο χωρών και συμφωνία αναβάθμισης των Προξενικών Αρχών στη Μόσχα και στην Αθήνα. Εξάλλου, στα πλαίσια του εορτασμού των 170 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος - Ρωσίας, θα εγκαινιάσει έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής Μόσχας αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του μεγάλου Ελληνα μουσουργού Δημήτρη Μητρόπουλου.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο είχε χθες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντέιβιντ Αντριου. Κατά τη συνάντηση Πάγκαλου - Άντριου συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στα Βαλκάνια, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, καθώς και ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη διεύρυνση της. "Είμαστε δύο μικρές χώρες που ενδιαφέρονται για τη διαφάνεια και την ισορροπία στην Κοινότητα", επισήμανε ο κ. Πάγκαλος, ενώ και οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν εξαιρετικές τις σχέσεις Ελλάδας-Ιρλανδίας.

Άρχισαν χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι εργασίες της 12ης Συνάντησης της Επιτροπής Νομικών και Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου με θέμα: "Η επεξεργασία νομικού πλαισίου για την αποφυγή της διπλής φορολογίας ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΟΣΕΠ". Στη συνάντηση παίρνουν μέρος αντιπροσωπείες από τα κοινοβούλια της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Βουλγαρίας, της Μολδαβίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και της Ελλάδας. Εκ μέρους της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στη Συνάντηση μίλησε σήμερα ο βουλευτής Π. Φωτιάδης.

Η Κοινοπραξία ΔΕΠ ΑΕ-ΘΡΑΚΗ στην οποία μετέχουν ο όμιλος "Ελληνικά Πετρέλαια" Α.Ε., ο Όμιλος Λάτση και ο Όμιλος Κοπελούζου, συμφώνησε με τις εταιρίες ILF & BROWN AND ROOT για την εκπόνηση της μελέτης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη. Συγκεκριμένα στην εταιρία ILF ανατέθηκε η πρώτη φάση της μελέτης (Feasibility Study) η οποία θα παραδοθεί τον Φεβρουάριο του 1999 και στην εταιρία Brown and Root η δεύτερη φάση της μελέτης (Technical Design and Final Economic Study). Το συνολικό κόστος της μελέτης ανέρχεται σε 2.773.000 ΕCU (περίπου 940 εκατ.δρχ.). Το κόστος της μελέτης καλύπτεται από ίδια κεφάλαια των μελών της Κοινοπραξίας και από επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανάληψη της ανάθεσης και της επίβλεψης της μελέτης από την Κοινοπραξία έγινε σε εκτέλεση συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος, της Ρωσίας και της Βουλγαρίας, οι οποίες μέσω επιτροπής εμπειρογνωμόνων τους θα παρακολουθούν την πορεία της εκτέλεσής της. Το σχέδιο για τη μεταφορά αργού πετρελαίου από το Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη αφορά την κατασκευή ενός αγωγού μήκους 280-300 km και διαμέτρου 42 ιντσών που θα συνδέει τους τερματικούς σταθμούς του Μπουργκάς και της Αλεξανδρούπολης, αποθηκευτικών χώρων 1.200 χιλιάδων κυβικών μέτρων και λιμενικών εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση πλοίων χωρητικότητας 150 χιλ. τόνων. Σε πλήρη λειτουργία ο αγωγός θα μεταφέρει 35 εκ. μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου το χρόνο. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις για το καταστατικό (και τα ποσοστά συμμετοχής) της υπό ίδρυση διεθνούς εταιρίας Transbalkan Oil Pipeline Company, η οποία θα κατασκευάσει και θα αναλάβει τη λειτουργία του αγωγού.

Η Γενετική Μηχανική αποτελεί σήμερα μια μεγάλη πρόκληση για την ανθρωπότητα. Για πρώτη φορά επιχειρούνται ριζικές παρεμβάσεις σε ζώντες οργανισμούς - στον άνθρωπο, στα φυτά, τα ζωα - με απρόβλεπτες συνέπειες που θα είναι αδύνατο να αναστραφούν. Αυτή η προοπτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε βιολογική καταστροφή με επιδημίες, βακτηριολογικές μολύνσεις και γενικότερες αλλαγές μη αναστρέψιμες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτά επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων στην εκδήλωση με θέμα: "Νέες Τροφές - Μια θεώρηση του ρίσκου της Γενετικής Μηχανικής" που διοργανώθηκε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε, την Greenpeace και τη ΔΗΩ (Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βουλγαρικών Προϊόντων) στην Αθήνα.

Την παράσταση "Εν τω μνησθήναι αυτούς" παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου στη Μονή Λαζαριστών, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από το θάνατο του Ρήγα Φεραίου και τη γέννηση του Διονύσιου Σολωμού. Πρόκειται για ένα ιστορικό θεατρικό και ποιητικό δρώμενο με αναφορές στη ζωή και το έργο των δύο προσωπικοτήτων του ελληνισμού.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν προχθες στην ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Απο 85 εκλογικά κέντρα με την αναλογική, την πρώτη θέση κατέχει το VMRO-DPMNE και δεύτεροι έρχονται οι Σοσιαλιστές. Το VMRO συγκεντρώνει 26,87% και η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών 23,84%. Πιο αναλυτικά από τα 85 εκλογικά κέντρα συνολικά ψήφισαν 1.016.044 ψηφοφόροι. Ακυρα βρέθηκαν 29.217 και το VMRO έλαβε 273. 115 ψήφους, η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών έλαβε 242.327 ψήφους, τα δύο αλβανικά κόμματα, το PDP και το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών, 199.326 ψήφους, δηλαδή 16, 61%, η "Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση" 100.021 ψήφους δηλαδή 10,82%, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα 74.402 ψήφους δηλαδή 6,93%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 41.702 ψήφους δηλαδή 4,10%. Ακολουθούν άλλα μικρότερα κόμματα, όπως το Δημοκρατικό Κόμμα των Σέρβων που έλαβε ποσοστό 1,33% και άλλα πιο μικρά κόμματα. Συγκεκριμένα, από 63 εκλογικές περιφέρειες, όπου ψήφισαν με το σύστημα το πλειοψηφικό, σε σύνολο 85, έξι βουλευτές στον πρώτο γύρο αναδεικνύει το VMRO, ένα η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών, επτά το PDP και τρεις το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Παντελί Μάικο, απέρριψε τις κατηγορίες του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος και του αρχηγού του, Σαλί Μπερίσα, σύμφωνα με τις οποίες, ο κ. Μάικο - μέσω μιας μυστικής απόφασης της αλβανικής κυβέρνησης - έχει δώσει εντολή για απόλυση όλων των υπαλλήλων που συμμετείχαν στην κηδεία του δολοφονηθέντος βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Αζέμ Χαϊντάρι, στις 14 Σεπτεμβρίου. Με ανακοίνωσή της, η αλβανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει τις σχετικές κατηγορίες του Δημοκρατικού Κόμματος και του Σαλί Μπερίσα "συκοφαντικές, που γίνονται μόνο από πολιτικές σκοπιμότητες''.

Η βουλή της Σερβίας ψήφισε χθες το νέο νόμο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Με το νέο νόμο απαγορεύεται η αναμετάδοση προγραμμάτων στη σερβική γλώσσα ξένων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, όπως του BBC, "Ντόιτσε Βέλε", Φωνή της Αμερικής και Ελεύθερη Ευρώπη. Ο νέος νόμος προβλέπει ακόμα ότι, όσα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσβάλλουν με τα δημοσιεύματα ή τα λεγόμενα τους, τους πολιτικούς που προστατεύονται από τη βουλευτική ασυλία, τότε θα τιμωρούνται με αυστηρά χρηματικά πρόστιμα.

Σταδιακή επικράτηση βόρειων ανέμων προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα στα ηπειρωτικά, το Ιόνιο και τη δυτική χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 15 μέχρι 25 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα βροχής, το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 21 October 1998 - 5:40:10 UTC