Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-10-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:09 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 26/10/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια η Θεσσαλονίκη γιορτάζει σήμερα τον πολιούχο της Αγιο Δημήτριο, αλλά και την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.
  • Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Ορους.
  • Δηλώσεις Ρέππα για το ενδεχόμενο μόνιμης εγκατάστασης ελληνικών αεροσκαφών στην Πάφο.
  • Συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Σύσκεψη για τις πρόσφατες εξελίξεις στην αστυνομία.
  • Την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Ρωμαίου, ζητούν έμμεσα εννιά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.
  • Στο σκοτάδι οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών της αιματηρής ληστείας με θύμα την 20χρονη φοιτήτρια, Βασιλική Κατσιάνη.
  • Nα περιληφθούν και μεσογειακά γεωργικά προϊόντα στην επισιτιστική βοήθεια που θα αποστείλει στη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά ο Αλέκος Αλαβάνος.
  • Λήγει στις 30 Νοεμβρίου η προθεσμία συμμετοχής για τον ένατο διαγωνισμό για τα "Βραβεία Ιπεκτσί 1998-1999".
  • Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, θα επισκεφθεί την Αυστραλία στις αρχές Νοεμβρίου.
  • Την Κυριακή ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ.
  • Επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ στην Κίνα.
  • Χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας προβλέπουν για αύριο το απόγευμα οι μετεωρολόγοι.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια η Θεσσαλονίκη γιορτάζει σήμερα τον πολιούχο της Αγιο Δημήτριο, αλλά και την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στο ναό του Αγίου Δημητρίου παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου. Στη δοξολογία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος. Ο υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά τη δοξολογία, εξέφρασε τη σιγουριά και την αυτοπεποίθησή του ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστό δρόμο και ότι οι Μακεδόνες έχουν συναίσθηση της ευθύνης για το σύνολο του ελληνισμού και για τη σταθερότητα στην περιοχή. Την ύπαρξη πνεύματος ομοψυχίας στην Ελλάδα, παρά τις υπάρχουσες διαφωνίες τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Το απόγευμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε έκθεση για το Ρήγα Φεραίο στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Το βράδυ θα παραστεί σε δεξίωση που παραχωρεί προς τιμή του στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς" ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δημήτρης δημητριάδης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συναντήθηκαν επί 45 λεπτά στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Ορους και είχαν μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις του Πατριαρχείου και της Ελλάδας, καθώς και τις δραστηριότητες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το ρόλο του. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, όπως επιβεβαίωσαν και οι δύο πλευρές. Οπως έγινε γνωστό, ο κ. Βαρθολομαίος πρόκειται να επισκεφτεί την Ελλάδα την άνοιξη. Στην ανάγκη συνεργασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Αγιον Ορος και την ελληνική κυβέρνηση αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά την προσφώνησή του προς τον πρωθυπουργό. Στην αντιφώνησή του ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και αναγνωρίζει τη διεθνή ακτινοβολία των πρωτοβουλιών του για ειρήνη, ενότητα της ορθοδοξίας, συνεργασία μεταξύ των εκκλησιών και προστασία του περιβάλλοντος.

Για το ενδεχόμενο μόνιμης εγκατάστασης ελληνικών αεροσκαφών στην Πάφο, ρωτήθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου ανέφερε ότι "τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν βάση στο ελλαδικό έδαφος" και πρόσθεσε ότι "στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος η Ελλάδα συμβάλλει στην ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου". Κληθείς να σχολιάσει την άποψη του προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, για ενδεχόμενο σύγκρουσης της χώρας μας με την Τουρκία ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας είναι πολιτική ειρήνης και φιλίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κρίση που να σημαίνει μια θερμή αναμέτρηση. Η συντηρούμενη ένταση από την πλευρά της Τουρκίας είναι αρνητικός παράγων, πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, αντιπροσωπεύει τη χώρα μας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο. Μετά από τις αντιρρήσεις της Ελλάδας για το θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αυστριακή προεδρία ανέβαλε τη σχετική συζήτηση για το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Το Συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών εξετάζει σήμερα τα θέματα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της προετοιμασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου και πέντε ακόμη υποψήφιων χωρών, της ατζέντας 2000, της αναθεώρησης της κοινής αγροτικής πολιτικής, αλλά και του Κοσσυφοπεδίου. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη βελτίωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην αστυνομία βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στη Βουλή, υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Ρωμαίο. Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμη ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Σε δηλώσεις του ο κ. Ρωμαίος επισήμανε ότι συζητήθηκαν λεπτομέρειες νομοσχεδίων και διαταγμάτων που προωθεί το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σχετικά με την εσωτερική αστυνόμευση, τους οίκους ανοχής και άλλα ζητήματα που αφορούν στην αναδιάρθρωση και καλύτερη λειτουργία της αστυνομίας.

Την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Ρωμαίου, ζητούν έμμεσα εννιά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή σχετικά με θέματα που αφορούν τον τομέα της Δημόσιας Τάξης. Οι εννιά βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για δραματική έξαρση της εγκληματικότητας και για ανικανότητα του αρμόδιου υπουργείου να υπερασπιστεί το κοινωνικό σύνολο και να αναλάβει τις στοιχειώδεις πολιτικές ευθύνες των πράξεων και κυρίως των παραλήψεων της ΕΛΑΣ, η οποία έχει καταστεί αναξιόπιστη. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταλογίζουν στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη την ευθύνη για το ότι ανέχεται την όλη σημερινή δραματική κατάσταση, χωρίς να είναι ικανός να αναζητήσει ούτε τις στοιχειώδεις πολιτικές ευθύνες από τους υπαίτιους στο χώρο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Στο σκοτάδι κινούνται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δύο δραστών της αιματηρής ληστείας που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, με θύμα την 20χρονη φοιτήτρια, Βασιλική Κατσιάνη. Παρά το γεγονός ότι η Ενωση Τραπεζών Ελλάδος επικήρυξε τους δράστες της ληστείας με το χρηματικό ποσό των 30 εκατομμυρίων δραχμών μέχρι σήμερα οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η ασφάλεια Θεσσαλονίκης δεν στάθηκαν αξιόπιστες για να την οδηγήσουν στη σύλληψή τους, ενώ δεν απέδωσαν ούτε και οι προσαγωγές δεκάδων υπόπτων στην αστυνομία.

Nα περιληφθούν και μεσογειακά γεωργικά προϊόντα στην επισιτιστική βοήθεια που θα αποστείλει στη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά από την Κομισιόν ο Ελληνας ευρωβουλευτής, Αλέκος Αλαβάνος. Με σχετική ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η επισιτιστική βοήθεια που θα διοχετευτεί στη Ρωσία αποτελείται σχεδόν εξολοκλήρου από προϊόντα των βόρειων χωρών της Ε.Ε, όπως το κρέας, το γάλα και τα δημητριακά. Την ίδια στιγμή, δεν προβλέπεται η αποστολή προϊόντων των μεσογειακών χωρών, όπως τα εσπεριδοειδή, τα κηπευτικά και το ελαιόλαδο, παρά το γεγονός ότι τα εν λόγω τρόφιμα θεωρούνται απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή.

Λήγει στις 30 Νοεμβρίου η προθεσμία συμμετοχής για τον ένατο διαγωνισμό για τα "Βραβεία Ιπεκτσί 1998-1999". Σύμφωνα με ανακοίνωση της γραμματείας του "Βραβείου Ιπεκτσί", θα γίνουν δεκτά δημοσιογραφικά κείμενα και γελοιογραφίες που έχουν δημοσιευθεί ή θα δημοσιευθούν μέχρι 30 Νοεμβρίου, λογοτεχνικά κείμενα δημοσιευμένα ή μη, καλλιτεχνικά έργα, όπως φωτογραφία, μουσική σύνθεση, αφίσα. Ο μοναδικός όρος συμμετοχής είναι τα κείμενα και τα έργα να αναφέρονται εποικοδομητικά στις σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει μετά την 1η Φεβρουαρίου 1999, εικοστή επέτειο της δολοφονίας του Αμπντι Ιπεκτσι. Η απονομή των βραβείων θα γίνει μετά τις 30 Απριλίου 1999 στην Ελλάδα, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος θα επισκεφθεί την Αυστραλία στις αρχές Νοεμβρίου. Πρώτος σταθμός του κ. Βενιζέλου θα είναι το Σίδνεϊ, όπου θα συζητήσει με την πολιτειακή κυβέρνηση του Μπομπ Καρ, την έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων, η οποία θα γίνει στα πλαίσια της Ολυμπιάδας του 2000. Μετά το Σίδνεϊ στις 7 Νοεμβρίου ο κ. Βενιζέλος θα επισκεφθεί τη Μελβούρνη, για τα εγκαίνια του Ελληνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προεκλογική περίοδος στην ΠΓΔΜ, καθώς την ερχόμενη Κυριακή, 1η Νοεμβρίου, θα διεξαχθεί ο β΄ γύρος των εκλογών, ο οποίος θα αναδείξει τον τελικό νικητή. Στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, την μάχη θα δώσουν ο συνασπισμός του VMRO-DPMNE με τη Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση και το κυβερνών κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, που προηγούνται έναντι των άλλων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του α΄ γύρου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή του στην Κίνα εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συμβολή της στην οικονομική σταθερότητα της Ασίας, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων "Xinhua". Ο κ. Σαντέρ δήλωσε στους Κινέζους δημοσιογράφους στις Βρυξέλες ότι ως μια σημαντική χώρα στην Ασία, η Κίνα είναι ο στυλοβάτης της οικονομικής σταθερότητας στην περιοχή. Ο κ. Σαντέρ μαζί με τον αντιπρόεδρο της επιτροπής Λέον Μπρίταν θα φθάσουν στο Πεκίνο την Πέμπτη και θα επισκεφθούν την Σαγκάη και το Χονγκ-Κονγκ.

Χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας προβλέπουν για αύριο το απόγευμα οι μετεωρολόγοι. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 6 μέχρι 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 μέχρι 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 15 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 10 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 26 October 1998 - 17:05:13 UTC