Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-10-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 29/10/1998 (MΠΕ)

Εφ' όλης της ύλης επίθεση εναντίον της Αθήνας κάνει η Άγκυρα, με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που αναφέρεται στο Κυπριακό, στη μειονότητα της Θράκης, στα ελληνοτουρκικά και στους ισχυρισμούς για ελληνική βοήθεια προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Αφορμή για όλα αυτά, ήταν το έγγραφο με τίτλο "Σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ", που διένειμε η Ελλάδα κατά το συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών η Άγκυρα χαρακτηρίζει τη διανομή του εγγράφου ως "απόδειξη της εχθρικής στάσης της Ελλάδας στις σχέσεις της με την Τουρκία".

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας, συζητήθηκαν χθες στην επιτροπή των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ, όπου σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δε σημειώθηκε κάποια ουσιαστική εξέλιξη.

Στη φράση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τζοχατζόπουλου "σιγουριά, αποφασιστικότητα και ασφάλεια" συμπυκνώνεται το μήνυμα της χθεσινής μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του ΄40.

Στο νεκροταφείο του Βελιγραδίου έγινε η κηδεία του δεκαεπτάχρονου μαθητή Μάρκου Μπουλάτοβιτς ο οποίος σκοτώθηκε την Παρασκευή από Έλληνα αστυνομικό. Τον αδικοχαμένο Μάρκο συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία οι γονείς του, φίλοι, συγγενείς, συμμαθητές και πλήθος κόσμου. Μεταξύ των παρόντων ήταν και ο υπουργός Παιδείας της Σερβίας Γιόγο Τοντόροβιτς. Η κηδεία έγινε σε κλίμα βαρύ και έντονη ήταν η συναισθηματική φόρτιση που επικράτησε. Από την ελληνική πρεσβεία δεν παρέστη κανένας. Οι μνήμες άλλωστε για το τραγικό συμβάν είναι ακόμη νωπές. Μεταξύ των εκατοντάδων στεφανιών που κατατέθηκαν στον τάφο του αδικοχαμένου μαθητή ήταν ένα της πρεσβείας και ένα της ελληνικής αστυνομίας. Η σορός του δεκαεπτάχρονου Μάρκου Μπουλάτοβιτς μεταφέρθηκε στο Βελιγράδι με ένα C-130 που παραχώρησε για το σκοπό αυτό το ελληνικό υπουργείο Άμυνας.

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για το Νοέμβριο, επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου στις Βρυξέλλες. Η είδηση αυτή έγινε γνωστή από την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στις Βρυξέλλες, αντί του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου θα μεταβεί αντιπροσωπεία ιεραρχών, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να συναντηθεί με ανώτερους κοινοτικούς παράγοντες.

Επίσκεψη στα Τίρανα πραγματοποίησε η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών, Ρόζα Ρούσο Γερβολίνο. Στις συνομιλίες που είχε με τον Αλβανό υπουργό Δημόσιας Τάξης, Πέτρο Κότση επισημάνθηκε κυρίως το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης λαθρομεταναστών από την Αλβανία προς την Ιταλία. Οι δύο υπουργοί αποφάσισαν να ενισχύσουν την συνεργασία τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, με περισσότερες περιπολίες τόσο στο οδικό δίκτυο, όσο και στη θαλάσσια περιοχή. Η Ιταλίδα υπουργός σημείωσε ότι είναι η πρώτη της επίσκεψη στο εξωτερικό, κάτι που όπως είπε, "αποδεικνύει ξεκάθαρα την ανησυχία της Ιταλίας για το θέμα των λαθρομεταναστών". Από την πλευρά του, ο κ. Κότση ζήτησε μεγαλύτερη παρουσία των ιταλικών αστυνομικών δυνάμεων στην Αλβανία προτείνοντας να υπάρξει και στον Αυλώνα μια μικρή ναυτική βάση, όπως ήδη υπάρχει στο Δυρράχιο. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από την Ιταλίδα ομόλογό του και το θέμα αυτό πλέον θα συζητηθεί από αντιπροσωπείες εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών.

Μεγαλύτερη από ποτέ είναι η ευκαιρία για ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο που παρουσιάζεται και γι αυτό δεν πρέπει να χαθεί. Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ράντκο Βλάικοφ, σχολιάζοντας την απόφαση του ΝΑΤΟ για αναβολή των αεροπορικών επιθέσεων κατά της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας. Ο κ.Βλάικοφ σημείωσε ακόμη ότι η Βουλγαρία παρακολουθεί με προσοχή την τήρηση της συμφωνίας Χόλμπρουκ- Μιλόσεβιτς και είναι έτοιμη να συμβάλει στην υλοποίησή της.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ θα συναντηθεί στις 6 Νοεμβρίου, στην Προύσσα, με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ιβάν Κόστοφ. Η συνάντηση, σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, γίνεται στο πλαίσιο των καθιερωμένων συναντήσεων κορυφής των δύο χωρών και στη διάρκειά της θα υπογραφεί συμφωνία, με την οποία θα λύνεται το συνταξιοδοτικό πρόβλημα, που απασχολεί περίπου 150.000 συνταξιούχους Τούρκους, από την Βουλγαρία, που τώρα διαβιούν στην Τουρκία.

Σχεδόν αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός σε ολόκληρη της χώρα, με εξαίρεση τα δυτικά και τη Μακεδονία, ενώ η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη, θα κυμανθεί από 3-19 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 29 October 1998 - 6:40:08 UTC