Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 05/10/1998 (MΠΕ)

Στο πένθος βυθίστηκε η Πολεμική μας Αεροπορία μετά την πτώση μαχητικού αεροσκάφους Mirage 2000, που συνετρίβη λίγο πριν τις 11:30 χθες το πρωί, στην περιοχή Σκάλας Ωρωπού. Ο ηρωϊκός πιλότος 26χρόνος υποσμηναγός Νικόλαος Παρούσης, στην προσπάθεια του να αποτρέψει πτώση του αεροσκάφους επί κατοικημένης περιοχής, παραβίασε τα όρια χρόνου για την ασφαλή εκτίναξη του, με το ειδικό σύστημα εκτόξευσης-αλεξιπτώτου, που διαθέτει το αεροσκάφος, με συνέπεια να βρει τραγικό θάνατο. Επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Πολεμικής Αεροπορίας, με επικεφαλής ανώτατο αξιωματικό ερευνά τα αίτια του δυστυχήματος.

Τη λήψη μέτρων για την ελαχιστοποίηση τέτοιων ατυχημάτων στην Πολεμική Αεροπορία ζήτησε από την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, εκφράζοντας την οδύνη του κόμματός του για το θάνατο του 26χρονου πιλότου. Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ τα δυστυχήματα στην πολεμική αεροπορία χαρακτηρίζονται σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, ενώ ζητούνται εξηγήσεις από τον υπουργό Άμυνας και την κυβέρνηση.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά τη συνάντηση του χθες το πρωί, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο και ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις.. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η κυβέρνηση έλαβε ένα σαφές "ναι" για να συνεχίσει την πολιτική της, κάνοντας λόγο για καθαρή πλειοψηφία και καθαρή εντολή.

Οριστικοποιήθηκε μετά από σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό, το πακέτο αντιπληθωριστικών μέτρων, που θα περιληφθούν στο νέο προϋπολογισμό. Όπως ανακοίνωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου μειώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα αυτοκίνητα των οποίων οι τιμές θα μειωθούν κατά 5%, ενώ μειώνεται από το 18 στο 8% και ο ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

"Ο λαός του ΠΑΟΚ απαιτεί το ντέρμπι του Σαββάτου να επαναληφθεί". Το σύνθημα αυτό δόνησε χθες την ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης και ο λαός του "Δικεφάλου" έστειλε το μήνυμα του σε όλη την Ελλάδα, ότι δεν θα ανεχτεί άλλο την αδικία. Δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι του ΠΑΟΚ από πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας -τουλάχιστον εβδομήντα λεωφορεία έφτασαν από τις γύρω περιοχές- πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης, προκειμένου να αντιδράσουν στην κακή διαιτησία του κ. Παπαπέτρου που "πυροδότησε" το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. "Φωνή λαού, οργή θεού" υποστηρίζουν οι οργανωμένοι σύνδεσμοι και όντως αυτό το απέδειξαν με την εντυπωσιακή συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο οι "ασπρόμαυροι" οπαδοί που συγκεντρώθηκαν στις 6 το απόγευμα στην Καμάρα, για να βροντοφωνάξουν την αδικία που υπέστη η ομάδα τους στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο παλμός της συγκέντρωσης ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς εκτός από τη διακοπή του παιχνιδιού με τον Ολυμπιακό, ο "Δικέφαλος" κινδυνεύει με βαριά τιμωρία από τρεις έως πέντε αγωνιστικές και αφαίρεση τριών βαθμών. Μάλιστα, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ με συνθήματα τους τόνισαν στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, πως αν δεν λάβει θέση σε αυτό το πρόβλημα τότε δεν πρόκειται να ψηφίσουν την κυβέρνηση.

Υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι εκθέσεις αξιολόγησης των 11 υπό ένταξη χωρών, καθώς και η έκθεση για την Τουρκία ως "επιλέξιμης χώρας", ενώ η Κομισιόν συνέταξε και κείμενο με τα σχετικά συμπεράσματα της.

Ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και την καθιέρωση προληπτικής ιατρικής για όλους τους ασφαλισμένους, προβλέπει μεταξύ άλλων, το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το πρώτο μέρος του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη, τη σύσταση ειδικής επιτροπής ελέγχου και εποπτείας της περιουσίας των ταμείων, καθώς και τη μείωση στο 50% του αριθμού των μελών των διοικητικών συμβουλίων τους.

Δύο χιλιάδες αγρότες από την Κρήτη, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να κηρυχθούν παράνομα τα γνωστά πανωτόκια, που επιβάλουν οι τράπεζες στα δάνεια προς τους πελάτες τους. Επίσης, 124 εργαζόμενοι του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων προσέφυγαν επίσης στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος που προβλέπει την μετατροπή του οργανισμού σε ΑΕ.

"Η αντικομμουνιστική επίθεση, που ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε στη Βουλή κατά του ΚΚΕ, αποδεικνύει την αδυναμία του ίδιου και της κυβέρνησής του να αντιπαρατεθούν πειστικά στις σαφείς πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ, στον φιλολαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής του κόμματός μας". Αυτό υπογραμμίζεται σε δήλωση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΚΚΕ, Ορέστη Κολοζώφ, για την προχθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη στη Βουλή.

Ιδιαίτερα ικανοποιητικός είναι ο απολογισμός της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κατά το εξάμηνο Μαϊου-Νοεμβρίου, όπως διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 40 χωρών-μελών στις εγκαταστάσεις του Συμβουλίου στο Στρασβούργο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε η επίσημη παράδοση της Ελληνικής Προεδρίας από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, στον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Γιάνος Μαρσονί. Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας κατά το παρελθόν εξάμηνο, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε τη συμβολή της Ελλάδας στην εκτόνωση της κατάστασης στο Κόσοβο και έλαβε τη διαβεβαίωση από τους ομολόγους του ότι τα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.

Συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χθες καθηγητές και μαθητές λυκείων της Θεσσαλονίκης, όπου εκπρόσωποί τους επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, στον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Γιάννη Μαγκριώτη. Ο υπουργός άκουσε με προσοχή τα αιτήματά τους όσον αφορά τα ειδικά θέματα της Θεσσαλονίκης που αναφέρονται τόσο σε κενά εκπαιδευτικού προσωπικού, όσο και σε θέματα υλικοτεχνικής υποδομής. Οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν, από την επόμενη εβδομάδα, να οργανώσουν ένα πιο συστηματικό διάλογο και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για συνεννόηση και με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, όπως η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να δοθούν άμεσες λύσεις.

Η απομάκρυνση των αστικών λεωφορείων από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, αποτέλεσε το θέμα της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Δημητριάδη. Στη σύσκεψη εξετάσθηκαν οι ειδικότεροι παράμετροι εφαρμογής της πρότασης του δήμου για την απομάκρυνση των αστικών λεωφορείων από το κέντρο της πόλης όπου κάνουν τέρμα στην πλατεία Δικαστηρίων. Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι "εξηγήσαμε τις αρχές βάση των οποίων το Τμήμα Κυκλοφορίας της Διεύθυνσης Οδοποιίας του δήμου Θεσσαλονίκης σχεδίασε τη μελέτη - πρόταση για την αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών στο χώρο της πλατείας Δικαστηρίων έτσι ώστε να ελευθερωθεί ο χώρος και να αναβαθμιστεί η περιοχή". Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε τις απόψεις που τέθηκαν χρήσιμες, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει περαιτέρω συνεργασία του δήμου με αρμόδιους φορείς, όπως τον Οργανισμό Ρυθμιστικού, έτσι ώστε να υπάρξει μια τελική λύση.

Αύξηση της τάξης του 10% στην τουριστική κίνηση, αναμένει η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής για την ερχόμενη σεζόν, παρά τη διάψευση των προσδοκιών για την περίοδο που μόλις τελείωσε, κατά την οποία οι αφίξεις μη τακτικών πτήσεων (Charter) στο αεροδρόμιο Μακεδονία με προορισμό τη Χαλκιδική κυμάνθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι, ενώ οριακά αυξήθηκαν οι διανυκτερεύσεις των ξένων επισκεπτών κατά 1,5%. Η κίνηση των Ελλήνων επισκεπτών των ξενοδοχείων αυξήθηκε κατά 15% και έτσι συνολικά οι διανυκτερεύσεις Ελλήνων και ξένων αυξήθηκαν κατά 4,5%. Τα στοιχεία αυτά έδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Ανδρέας Ανδρεάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με την ευκαιρία της PHILOXENIA.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει σήμερα στην πολη Agde της Νότιας Γαλλίας, όπου θα προεδρεύσει σε σύσκεψη πολιτικών προσωπικοτήτων χωρών της Μεσογείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την "Ευρωμεσογειακή Συνεργασία". Η σύσκεψη διοργανώνεται από την γαλλική πλευρά και αποτελεί συνέχεια πρωτοβουλιών του Ιδρύματος ''Ανδρέα Παπανδρέου''.

Μετεκλογικός "πυρετός" επικρατεί στα επιτελεία των δύο κομμάτων που αναδείχθηκαν - ως συνασπισμός - νικητές των βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το VMRO - DPMNE και το κόμμα της "Δημοκρατικής Εναλλακτικής Λύσης" του Βασιλ Τουπούρκοφσκι, συνεδριάζουν για να αποφασίσουν τον καταμερισμό των υπουργείων στη νέα κυβέρνηση, αλλά και για να "επιλέξουν" το τρίτο κόμμα που θα πρέπει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Στη συνεδρίασή της η εκτελεστική επιτροπή του VMRO - DPMNE αποφάσισε ότι ακόμη και αν εξασφαλιστούν 61 έδρες (στο σύνολο των 120) υπάρχει ανάγκη να συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σήμερα αρχίζουν οι συνομιλίες με το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και με τα δύο αλβανικά κόμματα. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες προτίθενται να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση.

Ο δημοφιλής Τούρκος κωμικός Λεβέντ Κιρτζά, σταμάτησε προς το παρόν την απεργία πείνας, μετά τη διαβεβαίωση βουλευτών ότι θα επανεξεταστούν οι νόμοι που επιτρέπουν στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της χώρας να επιβάλει κλείσιμο τηλεοτικών σταθμών για 24 ώρες. "Πέτυχα το στόχο μου", δήλωσε ο κ. Κιρτζά επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι έτοιμος να ξαναρχίσει απεργία πείνας εάν δεν αλλάξει η νομοθεσία, μετά την υπόσχεση του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος ότι θα θέσει το ζήτημα στη βουλή. Σημειώνεται ότι η εκπομπή του διεκόπη επειδή διακωμώδησε την 52χρονη υπουργό Οικογενειακών υποθέσεων της Τουρκίας Ισιλάι Σαιγκίν η οποία πρόσφατα είχε δηλώσει ότι είχε κατορθώσει μέχρι σήμερα να διατηρήσει την παρθενία της.

Στη ναυτική βάση του Αυλώνα, την ονομαζόμενη "Πασαλιμάνι", τελέστηκαν χθες τα εγκαίνια για την ανοικοδόμηση της βάσης αυτής, η οποία καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης την άνοιξη του 1997. Με τα εγκαίνια αυτά, σηματοδοτείται ουσιαστικά η έναρξη της συμφωνίας που υπέγραψαν πριν από λίγους μήνες ο Αλβανός πρόεδρος, Ρετζέπ Μεϊντάνι με τον Τούρκο ομόλογό του, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Δέκα έως είκοσι Βούλγαροι θα συμμετέχουν ως παρατηρητές στη διεθνή αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ράντκο Βλάικοφ, σημειώνοντας ότι μετά την απαραίτητη έγκριση των υποψηφιοτήτων τους από τον ΟΑΣΕ, οι Βούλγαροι παρατηρητές θα αναχωρήσουν για την ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας. Ο συνολικός αριθμός των παρατηρητών που θα αναπτυχθούν στο Κοσσυφοπέδιο, θα είναι 1650 άτομα.

Ομίχλες στα ηπειρωτικά προβλέπει για σήμερα το πρωί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα στα δυτικά και βόρεια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών σποραδικών βροχών. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα είναι τοπικά αυξημένες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 8 μέχρι 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 12 μέχρι 26 και στα νησιά του Αιγαίου από 16 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 12 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 5 November 1998 - 6:05:12 UTC