Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 11/11/1998 (MΠΕ)

Το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει σήμερα τον προϋπολογισμό του 1999, ο οποίος στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή. Κινητοποιήσεις για τις πρώτες ημέρες της συζήτησης του, στο κοινοβούλιο ετοιμάζουν τόσο η ΓΣΕΕ, όσο και οι συνταξιούχοι.

Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει την αντικατάσταση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ πτέραρχου Αθανάσιου Τζογάνη, από το νυν αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Μανούσο Παραγκιουδάκη. Ο νέος αρχηγος ΓΕΕΘΑ θα αναλάβει τυπικά τα καθήκοντα του, το πρώτο 15μερο του Ιανουαρίου, όταν γίνουν και οι υπόλοιπες κρίσεις στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

Ένοπλοι ατυνομικοί πραγματοποίησαν χθες εκτεταμένη επιχείρηση στην περιοχή Παλιάς Λαχαναγοράς στη Θεσσαλονίκη, με δεκάδες προσαγωγές υπόπτων Αλβανών, σε μια προσπάθεια σύλληψης των δραστών της ένοπλης συμπλοκής, που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην οδό Κασσάνδρου.

Σύγχυση επικρατεί για το ακριβές ποσό της μείωσης στην τιμή των Ι.Χ.,μετά τις νέες ρυθμίσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Το προεδρείο του Συνδέσμου Εμπόρων και Εισαγωγέων, που συναντήθηκε χθες με το Γιάννο Παπαντωνίου, εκτιμά ότι οι μειώσεις θα είναι μικρότερες από αυτές, που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών.

Με πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στο κέντρο της Αθήνας θα εκδηλώσουν την αντίθεση τους στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Αρσένη, μαθητές, καθηγητές και σύλλογοι γονέων. Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του, χαρακτηρίζει τις κινητοποιήσεις ως υποκινούμενες και χωρίς βάση.

Τριήμερη απεργία ξεκινούν από σήμερα οι ειδικευόμενοι γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή η ένωση τους θα πραγματοποιήσει εξάωρες στάσεις εργασίας από τις οκτώ το πρωί, έως τις δύο μετά το μεσημέρι. 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας σε ερώτηση του ΜΠΕ απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών για οποιοδήποτε λόγο. Σε επόμενη ερώτηση για ποιο λόγο θα έβλεπε στο μέλλον πριν από το 2000 ως ικανό να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές απάντησε "δεν βλέπω κανένα λόγο οι εκλογές να γίνουν πριν από το 2000". Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του ΜΠΕ για το ποιο μήνυμα έλαβε από την Κεντρική Επιτροπή, ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ είπε και επιμένει σε αυτό ότι τρία στάδια πρέπει να διανύσει το ΠΑΣΟΚ. Πρώτον το συνέδριο, δεύτερο τις ευρωκλογές και τρίτο τις εθνικές εκλογές του 2000.

Με απόλυτη επιτυχία ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες, οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καταδεικνύοντας το σαφέστατο προβάδισμα που έχει η Κύπρος έναντι των άλλων υποψηφίων χωρών, αναφορικά με το Κοινοτικό κεκτημένο. Στη χθεσινή συνάντηση διαπιστώθηκε ότι η προχθεσινή κοινή δήλωση της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, με την οποία επιχειρήθηκε σύνδεση του Κυπριακού προβλήματος με την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου, δεν είχε καμία αρνητική συνέπεια. Αντίθετα, διάχυτη ήταν η τάση περιορισμού της σημασίας της κοινής δήλωσης από την αυστριακή προεδρία, ενω αρκετές χώρες και κυρίως η Βρετανία και η Ιρλανδία, χαιρέτισαν με ιδιαίτερη θέρμη την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Την ελληνική θέση ότι η χώρα μας θα προβάλει βέτο στην ένταξη των άλλων χωρών αν η Ε.Ε. αρνηθεί να δεχτεί ως μέλος την Κύπρο, με μοναδικό επιχείρημα το πολιτικό ζήτημα, επανέλαβε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης. Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής, είπε και εξήγησε: Δε μπορεί να επιτρέψει να μετατραπεί η Κύπρος όμηρος της Τουρκίας, δε μπορεί να αναγνωρίσει τουρκικό βέτο για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Ο κ. Αθανασάκης χαιρέτισε τη σημερινή διαδικασία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τη χαρακτήρισε επιστέγασμα των μέχρι τώρα προσπαθειών και σημείωσε πως η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει με βάση τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την πλήρη αντικατάσταση του προσωπικού των τμημάτων παιχνιδιών, ηθών και όπλων της κρατικής ασφάλειας ανακοίνωσε ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας, Γιάννης Γεωργακόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης γνωριμίας με τον νέο αστυνομικό διευθυντή Αττικής, υποστράτηγο Γιώργο Σκαλτσά και τον νέο διευθυντή της ασφάλειας υποστράτηγο Παύλο Ρούμπη. Ο κ. Γεωργακόπουλος σημείωσε ότι τα τρία τμήματα κρίθηκαν αναποτελεσματικά και γι΄αυτό αντικαθίσταται το προσωπικό τους από τον διευθυντή μέχρι τον τελευταίο αστυφύλακα. Ερωτηθείς αν έχουν διαπιστωθεί κρούσματα διαφθοράς στα τρία αυτά τμήματα ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας απέφυγε να απαντήσει.

Κάθε μέρα σκοτώνονται κατά μέσο όρο επτά άτομα και άλλα 86 τραυματίζονται σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, και κάθε χρόνο είναι σαν να χάνεται μια κωμόπολη 2.000 ατόμων, ενώ το κόστος, οικονομικό και κοινωνικό φτάνει τα 120 δις δρχ. Αυτά είναι τα στοιχεία που κατατέθηκαν χθες από βουλευτές στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που συζητάει τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων πρόστιμα μέχρι και 100.000 δρχ. για τους παραβάτες οδηγούς. Όλα τα κόμματα συμφώνησαν για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στους ελληνικούς δρόμους, καθώς και στο ότι πρέπει να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπισή της. Ουσιαστικές αντιρρήσεις για τον νέο Κώδικα Ο.Κ. δεν υπήρξαν, εκφράστηκαν ωστόσο επιφυλάξεις ενώ η τελική του μορφή θα καθοριστεί στην ολομέλεια της Βουλής.

"Μπορεί όλα τα προβλήματα να έχουν τη σημασία τους, όμως μεγαλύτερη σημασία από όλα, έχει η συνείδηση, η ιστορία, ο πολιτισμός και η εθνική ταυτότητα. Αυτό είναι που μετράει σε τελική ανάλυση. Η υπερηφάνεια και η αξιοπιστία μας", δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε χιλιάδες απόδημους, στο "Μακεδονικό γλέντι", που οργάνωσε η Παμμακεδονική ΄Ενωση Μελβούρνης και Βικτώριας στο Κλίφτον Πάρκ της Μελβούρνης, με το τέλος των ετήσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων "Δημήτρια ΄98". Στην αρχή της εκδήλωσης, την οποία υπολογίζεται ότι παρακολούθησαν περίπου 8.000 απόδημοι έλληνες αλλά και αυστραλοί πολίτες, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής κ. Δημήτρης Μηνάς, απένειμε αναμνηστική πλακέτα στον κ. Ε. Βενιζέλο, όπως και στον αποχωρούντα Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Γ. Βέη, ενώ στη σημασία των εκδηλώσεων αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Παμμακεδονικής κ. Δημ. Μιχαλούδης και χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα, παρουσίασαν ένα υπέροχο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Δεκάδες αστυνομικοί συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό των δύο άγνωστων δραστών της ένοπλης ληστείας που σημειώθηκε σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κρήτης, στις Συκιές Θεσσαλονίκης, με "λεία" έξι εκατομμύρια δραχμές περίπου. Οι δύο ληστές έφθασαν με δίκυκλη μοτοσικλέτα έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας, στην οδό Αλ. Παπαναστασίου 85, και στη συνέχεια μπήκε μέσα ο ένας κρατώντας περίστροφο. Με την απειλή του όπλου ακινητοποίησε επτά περίπου άτομα-υπαλλήλους και πελάτες- και κατευθύνθηκε προς το ταμείο όπου υποχρεωσε τον υπάλληλο να τοποθετήσει μέσα σε μια νάυλον σακούλα τις δεσμίδες με τα χαρτονομίσματα.

Άκαρπες είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό ερασιτέχνη ψαρά που χάθηκε με τη βάρκα του στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά από τις ακτές της Πιερίας. Πρόκειται για τον Ελευθέριο Δούρο, 64 χρόνων, κάτοικο Νέου Παντελεήμονα Πιερίας, ο οποίος νωρίς το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας βγήκε με μια μικρή πλαστική βάρκα για ψάρεμα σε απόσταση δύο περίπου ναυτικών μιλίων από τις ακτές της κοινότητας Πλαταμώνα Πιερίας. Τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας δεν επέστρεψε στο σπίτι του και η σύζυγός του ειδοποίησε το Λιμεναρχείο της περιοχής.

Απεργία πείνας πραγματοποιούν δέκα πέντε περίπου αλλοδαποί, πρώην κατάδικοι στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας Χαλκιδικής, που κρατούνται προσωρινά σε αστυνομικά τμήματα της περιοχής επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες απέλασης. Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν αποφυλακιστεί από τις φυλακές Κασσάνδρας 25 περίπου αλλοδαποί, στην πλειοψηφία τους Αλβανοί λαθρομετανάστες, οι οποίοι έχουν εκτίσει κανονικά τις ποινές. Σύμφωνα με τη νομοθεσία μετά την αποφυλάκισή τους θα έπρεπε να είχαν απελαθεί μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με διοικητικά μέτρα. Όμως, όπως καταγγέλλουν οι αλλοδαποί, αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής ένωσης αστυνομικών, τα απαραίτητα έγγραφα για την απέλαση δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμα στην αστυνομική διεύθυνση Χαλκιδικής, με συνέπεια να κρατούνται προσωρινά σε κελιά των αστυνομικών τμημάτων Πολυγύρου και Κασσανδρείας.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Αλβανίας "SHIK", ζήτησαν επίσημα από τον Γενικό Εισαγγελέα να "παγώσει" την υπόθεση σε βάρος του Γάλλου μουσουλμάνου Κλόουντ Σέικ Αμπντέν Καμπντέν, που κρατείται στις αλβανικές φυλακές, επειδή πυροβόλησε και σκότωσε τον Αλβανό διερμηνέα του πέντε μήνες πριν. Αυτό υπογραμμίζει σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ", επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η "SHIK'' επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας ζητάει το πάγωμα της υπόθεσης, την οποία θα παρακολουθήσει η ίδια με άλλους τρόπους".

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ φτάνει σήμερα στη Σόφια, μετά από πρόσκληση του Βούλγαρου ομολόγου του, Βεσελίν Μετόντιεφ. Ο Τούρκος αξιωματούχος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, τον β΄ αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευγκένι Μπακαρτζίεφ και τον δήμαρχο της Σόφιας, Πέταρ Σοφιάνσκι. Επίσης, θα επισκεφτεί την πόλη Κίρτζαλι, της οποίας μεγάλο μέρος των κατοίκων είναι τουρκόφωνοι.

Τη μεγάλη έκπληξη στο πρώτο γύρο του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο έκανε ο Ποσειδών Μηχανιώνας κερδίζοντας την ΑΕΚ σε αγώνα νοκ-άουτ με 1-0 και έτσι η "Ενωση", αποχαιρέτισε νωρίς τη διοργάνωση. Το ''χρυσό'' γκολ για τη Μηχανιώνα πέτυχε ο Πρίτας στο 32'. Η εμφάνιση της ΑΕΚ ήταν κακή με πολλά λάθη, ενώ αντίθετα ο Ποσειδών Μηχανιώνας εμφανίστηκε επιθετικός και αποφασισμένος και πήρε δίκαια την πρόκριση.

Σε χαλαρούς ρυθμούς ο Αρης επικράτησε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης επί της βοσνιακής Σιρόκι για το ΣΤ' όμιλο του κυπέλλου Σαπόρτα. Οι "κίτρινοι" κέρδισαν για την 7η αγωνιστική της διοργάνωσης στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης με 67-57. Ο Άρης μπήκε μουδιασμένα στο γήπεδο και στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου ήταν πίσω στο σκορ, ενώ στο εικοσάλεπτο οδηγήθηκε στα αποδυτήρια ισόπαλος με τη Σιρόκι με 33-33. Στην επανάληψη όμως έδειξε ένα καλύτερο πρόσωπο και αφού βελτίωσε την απόδοσή του σε άμυνα και επίθεση πήρε εύκολα το ροζ φύλλο. Η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου έχει μέχρι στιγμής έξι νίκες στη διοργάνωση -το μοναδικό άτυχο αποτέλεσμα ήταν με τη Λιμόζ- και βρίσκεται στην πρώτη θέση του ομίλου. Ο Αρης πραγματοποιεί πολύ καλές εμφανίσεις και συνεχώς βελτιώνει την απόδοση του γεγονός που κάνει αισιόδοξους τόσο τους φιλάθλους, όσο και τους ίδιους τους παίχτες για μια καλύτερη πορεία σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από έναν μέχρι 17 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 7 μέχρι 23 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανή βροχή μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 11 November 1998 - 6:40:10 UTC