Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-11-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:51 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 16/11/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Συνεχίζονται με καταθέσεις στεφάνων οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. - Στεφάνια κατέθεσαν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Παιδείας, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, και οι πρόεδροι του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ. - Μικροεπεισόδια από φοιτητές που πρόσκεινται στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
  • Δ. Ρέππας: Δεν μπορούν μικρές ομάδες να καπηλεύονται την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
  • Κορυφώνονται αύριο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.
  • Θερμή υποδοχή στην ελληνική ομάδα άρσης βαρών.
  • Την παραχώρηση πολιτικού ασύλου στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν φαίνεται να έχει αποφασίσει η ιταλική κυβέρνηση.
  • Δ. Ρέππας: Δεν είχαμε καμιά επικοινωνία με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν ή κάποιον εκπρόσωπό του για να έρθει ο Κούδρος ηγέτης στην Ελλάδα.
  • Νέο διαγωνισμό για το διορισμό εκπαιδευτικών μέσα στο 1999 προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας.
  • Τα νέα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας εξέλεξε το μεσημέρι η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. - Επίθεση Καραμανλή κατά της κυβέρνησης.
  • Τη δημιουργία εκατό νέων βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας.
  • Επαφές Κακλαμάνη στην Κύπρο.
  • Αγνοια Ρέππα για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς, κατά την επίσκεψη του στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
  • Για τα Τίρανα αναχώρησαν οι εθνικές μας ομάδες ποδοσφαίρου των ανδρών και των ελπίδων.
  • Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν αύριο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Συνεχίζονται με καταθέσεις στεφάνων οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο Πολυτεχνείο της Αθήνας όταν φοιτητές που πρόσκεινται στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς αποδοκίμασαν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας την ώρα που κατέθεταν στεφάνι. "Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι πάντοτε αφορμή να σκεφτόμαστε ότι η δημοκρατία, η ελευθερία και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι πολύτιμα αγαθά που πρέπει να τα σεβόμαστε", δήλωσε ο πρωθυπουργός λίγο μετά την κατάθεση στεφάνου. Ο πρόεδρος της Ν. Δ. Κώστας Καραμανλής δεν πήγε στο Πολυτεχνείο και εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στεφάνι κατέθεσε ο βουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος δήλωσε ότι τιμάται σήμερα ο αγώνας των φοιτητών για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία. Καταθέτοντας στεφάνι ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι το αίτημα για διεύρυνση της παιδείας, της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της δημοκρατίας είναι και σημερινό αίτημα ζωής. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ σημείωσε ότι οι ανθρώπινες αξίες, πρόοδος, ειρήνη και δικαιοσύνη δεν χαρίζονται στους λαούς αλλά κατακτώνται μόνο με αγώνες, σαν αυτούς των αγωνιστών του πολυτεχνείου.

Την ελπίδα να ολοκληρωθούν χωρίς παρατράγουδα και επεισόδια οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Σχολιάζοντας τις αποδοκιμασίες μερίδας φοιτητών εναντίον του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη στο χώρο του Πολυτεχνείου, είπε ότι πρόκειται για μια μικρή ομάδα, τα δικαιώματα της οποίας δεν μπορεί να είναι υπεράνω των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα γίνει στις 4.30' αύριο το απόγευμα η συγκέντρωση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το Αμερικανικό Προξενείο στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης. Οι πρυτανικές αρχές και φορείς της Θεσσαλονίκης έχουν εκδώσει μηνύματα για την επέτειο και καλούν τους πολίτες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση και πορεία, ενώ από την πλευρά της Αστυνομίας ενημερώνονται οι οδηγοί να αποφύγουν το παρκάρισμα των αυτοκινήτων στους δρόμους κοντά στο χώρο της συγκέντρωσης. Στην Αθήνα έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα για την αποφυγή επεισοδίων και βρίσκονται σε γενική επιφυλακή οι πρυτανικές αρχές και 4.000 αστυνομικοί που έχουν αναλάβει τη φρούρηση του χώρου έξω από το Πολυτεχνείο.

Θερμή υποδοχή επιφυλάχθηκε στην ελληνική ομάδα της άρσης βαρών που επέστρεψε το μεσημέρι στην Αθήνα από τη Φινλανδία. Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν στην υποδοχή οι υπουργοί Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος και Τύπου, Δημήτρης Ρέππας. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Χρήστος Ιακώβου, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της Ελληνικής ομάδας και χαρακτήρισε "όνειρο ζωής" την πρώτη θέση που κατέλαβε η Ελλάδα στα μετάλλια. Τόνισε ότι επόμενοι στόχοι της εθνικής μας είναι η πρώτη θέση στα μετάλλια, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει του χρόνου στην Αθήνα και στην Ολυμπιάδα του 2000. Ιδιαίτερη ικανοποίηση για τις επιδόσεις της ελληνικής ομάδας εξέφρασαν οι Κάχι Κακιασβίλι, Πύρρος Δήμας, Λεωνίδας Κόκκας και Γιώργος Τζελίλης που ζήτησαν τη στήριξη του κόσμου. Για ουσιαστική υποδοχή αναγνώρισης και δεσμεύσεων έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι οι αθλητές της άρσης βαρών κατάφεραν να μετατρέψουν κάθε αγώνα τους σε μια κορυφαία στιγμή της ελληνικής κοινωνίας.

Την παραχώρηση πολιτικού ασύλου στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν φαίνεται να έχει αποφασίσει η ιταλική κυβέρνηση. Τη δυσφορία του για την απόφαση αυτή εξέφρασε στον Ιταλό ομόλογό του Λαμπέρτο Ντίνι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζέμ, που έφτασε σήμερα στη Ρώμη. Στο μεταξύ μεγάλος αριθμός Κούρδων από όλη την Ευρώπη έχει συγκεντρωθεί έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο της Ρώμης, όπου φημολογείται ότι κρατείται ο Οτσαλάν. Τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον ηγέτη του PKK ζητούν τα κόμματα της ιταλικής αριστεράς και οικολόγοι. Απεργία πείνας πραγματοποιούν Κούρδοι στο κέντρο της Αθήνας, ζητώντας την παραχώρηση πολιτικού ασύλου στον Οτσαλάν. Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε καμιά επικοινωνία με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν ή κάποιο εκπρόσωπό του για να έρθει ο Κούρδος ηγέτης στην Ελλάδα.

Νέο διαγωνισμό για το διορισμό εκπαιδευτικών μέσα στο 1999 προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Εξουσία". Ο κ. Αρσένης διευκρινίζει ότι ο διαγωνισμός θα γίνει για να καλυφθούν οι ειδικότητες που δεν καλύφθηκαν πλήρως με τον προηγούμενο διαγωνισμό. Σχετικά δε με τις καθυστερήσεις στους διορισμούς λόγω της εξέτασης των ενστάσεων που υποβλήθηκαν, ο υπουργός τόνισε ότι πολύ σύντομα θα γίνουν οι διορισμοί των εκπαιδευτικών που πέτυχαν στις εξετάσεις του καλοκαιριού. Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των μαθητών, τονίζει ότι σε όσα σχολεία γίνουν καταλήψεις, η εξεταστέα ύλη θα διδαχτεί κανονικά, ακόμη και αν χρειαστεί παράταση του έτους. Προειδοποιεί, επίσης, πως θα επιβληθούν κυρώσεις στους καθηγητές που θα θέσουν εμπόδια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Τα νέα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας εξέλεξε το μεσημέρι η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Τα πέντε κοινοβουλευτικά μέλη που εξελέγησαν είναι οι κ.κ. Μιχαλολιάκος με 79 ψήφους, Γιαννάκου- Κουτσίκου με 76, Ορφανός με 76, Μεϊμαράκης με 50 και Μπακογιάνη με 46. Τα επτά εξωκοινοβουλευτικά μέλη που εξελέγησαν είναι οι κ.κ. Ζαγορίτης με 75 ψήφους, Στυλιανίδης με 60, Τζήμας με 58, Γριβέας με 51, Μανώλης με 50, Βούτος με 49 και Τραγάκης με 7. Σε ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και καυτηρίασε την πολιτική της στην οικονομία, την παιδεία και τα εθνικά θέματα. Ο προϋπολογισμός του 1999 είναι προϋπολογισμός δεικτών και λογιστικών τεχνασμάτων που δεν έχει σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, ενώ για την ένταξη στην ΟΝΕ επισήμανε ότι οδηγούμαστε σε μια τυπική, ονομαστική και όχι πραγματική σύγκλιση.

Τη δημιουργία εκατό νέων βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα, την επόμενη διετία, από το πρόγραμμα υποστήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης, προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Ο υπουργός τόνισε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στις παραμεθόριες περιοχές και σε εκείνες τις περιοχές που έχουν μεγάλο πληθυσμό. Το σχετικό πρόγραμμα θα κοστίσει δώδεκα δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ τα σχετικά κονδύλια θα διαθέσουν το ελληνικό δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προτεραιότητα στη στελέχωση των νέων βρεφονηπιακών σταθμών θα έχουν οι γυναίκες.

Αισιόδοξος ότι θα ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια στην πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου, Απόστολος Κακλαμάνης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι μετέφερε στον κ. Κληρίδη το διαρκές μήνυμα της συμπαράταξης Ελλάδας και Κύπρου στον κοινό αγώνα και στον κοινό στόχο που είναι η δικαίωση του κυπριακού ελληνισμού, του σύμπαντος ελληνισμού, μέχρι την αποκατάσταση του ενιαίου και αδιαιρέτου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Κακλαμάνης είχε συναντήσεις και με τους αρχηγούς των κομμάτων της Κύπρου.

Αγνοια για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς κατά την επίσκεψη του στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Είπε ακόμα ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα μας.

Για τα Τίρανα αναχώρησε σήμερα η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών, προκειμένου να δώσει την Τετάρτη κρίσιμο αγώνα με το αντίστοιχο συγκρότημα της Αλβανίας, για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2000. Η ελληνική ομάδα θα προσπαθήσει να επιστρέψει με τους τρεις βαθμούς της νίκης, καθώς μέχρι στιγμής στα δύο παιχνίδια που έχει δώσει στο ΟΑΚΑ έχει μια ισοπαλία 2 - 2 με τη Σλοβενία και μια νίκη 3 - 0 με τη Γεωργία. Με το ίδιο αεροπλάνο ταξίδεψε και η εθνική μας ομάδα των ελπίδων, η οποία αύριο το μεσημέρι θα δώσει και αυτή σημαντικό αγώνα στα Τίρανα με το αντίστοιχο αλβανικό συγκρότημα για το Ευρω 2000.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν αύριο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Από το απόγευμα και από τα δυτικά θα αρχίσει σταδιακή βελτίωση του καιρού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 3 μέχρι 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 8 μέχρι 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 13 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 16 November 1998 - 17:05:21 UTC