Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-11-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:51 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 27/11/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Σύσκεψη Σημίτη - Κληρίδη για το Κυπριακό. - Κ. Σημίτης: Οι ρωσικοί πύραυλοι αποτελούν μέρος της προσπάθειας της Κύπρου για την άμυνά της και δεν είναι αυτοσκοπός.
  • Δ. Ρέππας: Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έχει όραμα, περιεχόμενο και προοπτική που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
  • Παρεμβάσεις από τη Νέα Δημοκρατία και τον Συνασπισμό για την εκπαίδευση.
  • Νέο γύρο μαθητικών κινητοποιήσεων προανήγγειλαν οι συντονιστικές επιτροπές των μαθητών.
  • Κατατέθηκε στη Βουλή η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμου, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
  • Tην εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός του 1999 δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, διατύπωσε η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
  • Συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, είχε το μεσημέρι το προεδρείο της ΓΣΕΒΕ.
  • Άκαρπη απέβη η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, με αντιπροσωπεία των τελωνειακών υπαλλήλων.
  • Δ. Ρέππας: Η κυβέρνηση επιθυμεί, επιδιώκει και επιτυγχάνει συνεργασία με τον κ. Παπουτσή.
  • Σε μηνιαία βάση θα γίνονται οι έλεγχοι στα κέντρα διασκέδασης για να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι όροι πυρασφάλειας και πυροπροστασίας.
  • Εξαρθρώθηκαν κυκλώματα μαστροπείας στο Κιλκίς και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.
  • Ένοχη με δύο ελαφρυντικά η 43χρονη Κάτια Γιαννακοπούλου για τη δολοφονία του Αρχιμανδρίτη Άνθιμου Ελευθεριάδη.
  • Αστικός χάρτης για τυφλούς δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
  • Tην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα επισκεφτεί τη Δευτέρα και την Τρίτη ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης.
  • Tην απόφασή του να μην αναγνωρίσει το Σύνταγμα ανακοίνωσε ο Σαλί Μπερίσα.
  • Σρέντερ: Η Γερμανία δεν θα ζητήσει την έκδοση του Οτσαλάν.
  • Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Όλες τις πτυχές του Κυπριακού εξέτασαν το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Σημίτης τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν αποφασιστικά την προσπάθεια για να προχωρήσει η ένταξη της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός. Σχετικά με αμυντική θωράκιση της Κύπρου ο κ. Σημίτης είπε ότι και οι δύο χώρες υποστήριξαν τη θέση πως Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν κανένα συμφέρον στη δημιουργία εντάσεων, κάτι που συμβαίνει με την Τουρκία. Για τους ρωσικούς πυραύλους είπε ότι αποτελούν μέρος της προσπάθειας που κάνει η Κύπρος για την άμυνά της και δεν αποτελούν αυτοσκοπό δεδομένου ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις για αφοπλισμό και αποστρατικοποίηση του νησιού. Ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι αν η Τουρκία πραγματοποιήσει τις απειλές της η Κύπρος θα αμυνθεί.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έχει όραμα, περιεχόμενο και προοπτική που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Αναφορικά με την ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη που χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση χωρίς όραμα, ποιότητα και ουσία, είπε: "Ο κ. Καστανίδης διατύπωσε τις απόψεις του. Θα γίνει συζήτηση στη Βουλή και θα απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός". Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των μαθητών σημείωσε ότι αυτές οφείλονται σε έλλειψη πληροφόρησης, σε κακοπιστία, ή γίνονται επειδή θίγονται τα συμφέροντα λίγων. Πρόσθεσε ότι δεν υποκινούνται οι πορείες των μαθητών, αλλά τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται όταν συμβαίνουν μεγάλες τομές.

Την πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Άρης Σπηλιωτόπουλος. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έκανε λόγο για απαράδεκτα πειράματα της κυβέρνησης σε θέματα παιδείας και πρόσθεσε ότι μόνο το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας μπορεί σε διακομματική βάση να συζητήσει και να εφαρμόσει όσα έχει ανάγκη η εκπαίδευση.

Νέο γύρο μαθητικών κινητοποιήσεων προανήγγειλαν οι συντονιστικές επιτροπές των μαθητών. Συγκεκριμένα νέο συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου. Οι μαθητές προανήγγειλαν ακόμη μαζικές καταλήψεις σχολείων μετά τα Χριστούγεννα.

Η ανάγκη ένταξης της Ελλάδας στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση είναι ο βασικός άξονας της εξαμηνιαίας έκθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμου, για την πορεία της οικονομίας. Η έκθεση, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, υπογραμμίζει την ανάγκη συνέχισης της αντιπληθωριστικής πολιτικής. Σημειώνει ότι το β' εξάμηνο του 1999 θα υπάρξουν δυσκολίες για τη μείωση του πληθωρισμού και γι΄ αυτό απαιτείται προσοχή. Σε ό,τι αφορά στα επιτόκια, αυτά θα μειώνονται ανάλογα με το ποσοστό αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, ενώ θα υπάρξει επιμονή στη σκληρή δραχμή ώστε να συμπιεστούν οι τιμές.

Tην εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός του 1999 δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, διατύπωσε η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζοντάς τον ως αντιλαϊκό. Σε σχετική ανακοίνωσή του, το επιμελητήριο εκφράζει το φόβο ότι ο νέος προϋπολογισμός θα συνεχίσει την περαιτέρω συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυξάνοντας ταυτόχρονα την ανεργία και τη φτώχεια.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, είχε το μεσημέρι το προεδρείο της ΓΣΕΒΕ ενόψει της πανελλαδικής συγκέντρωσης που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Νωρίτερα ο κ. Καραμανλής περπάτησε στους δρόμους της Αθήνας και συνομίλησε με καταστηματάρχες.

Άκαρπη απέβη η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, με αντιπροσωπεία των τελωνειακών υπαλλήλων οι οποίοι ζητούν να διατηρηθεί η αυτοτέλεια και η ανεξαρτησία του Ταμείου Αρωγής τους. Οι τελωνειακοί αρχίζουν από τη Δευτέρα πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες, ενώ προβλέπεται νέα ταλαιπωρία για τους οδηγούς που θα επιχειρήσουν να διασχίσουν τα ελληνικά σύνορα.

Η κυβέρνηση επιθυμεί, επιδιώκει και επιτυγχάνει συνεργασία με τον κ. Παπουτσή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας όταν του ζήτησαν οι δημοσιογράφοι να σχολιάσει όσα είπε σε συνέντευξή του στο "Mega Channel" ο Ελληνας Επίτροπος Χρήστος Παπουτσής, ότι δηλαδή κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ τον υπονομεύουν συζητώντας ποιος θα πάρει τη θέση του στην Κομισιόν. Ο κ. Παπουτσής είναι υψηλόβαθμο στέλεχος και είναι στέρεες οι βάσεις συνεργασίας, πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

Σε μηνιαία βάση θα γίνονται οι έλεγχοι στα κέντρα διασκέδασης για να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι όροι πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Φίλιππος Πετσάλνικος απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΚΚΙ Γιάννη Δημαρά. Ο κ. Πετσάλνικος έχει δώσει σχετική εντολή στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από 1/1/1997 έγιναν 4.838 έλεγχοι σε χώρους συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού πολιτών. Σε 420 περιπτώσεις έγιναν συστάσεις και σε 56 ανακλήθηκαν οι άδειες πυρασφάλειας. Το ίδιο χρονικό διάστημα ελέγχθηκαν 2. 153 κέντρα διασκέδασης. Σε 479 περιπτώσεις έγιναν συστάσεις και σε 39 ανακλήθηκαν οι άδειες πυρασφάλειας.

Μέσα σε στάβλο κρατούσε κλειδωμένες έξι νεαρές αλλοδαπές και τις υποχρέωνε να εκδίδονται με άντρες, γεωργοκτηνοτρόφος που συνελήφθη σήμερα από αστυνομικούς στο Κιλκίς. Σε έρευνα που πραγματοποίησαν τις πρώτες πρωινές ώρες αστυνομικοί της ασφάλειας βρήκαν κλειδωμένες μέσα στο στάβλο του 42χρονου Ανέστη Δερμεντζόγλου, στην κοινότητα Ανω Αποστόλων, τέσσερις νεαρές γυναίκες από την Ουκρανία, μια Ρωσίδα και μια Μολδαβή. Εξάλλου, κύκλωμα μαστροπείας που εξέδιδε κοπέλες από τη Βουλγαρία εξαρθρώθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Ένοχη κρίθηκε η 43χρονη Κάτια Γιαννακοπούλου για τη δολοφονία του Αρχιμανδρίτη Άνθιμου Ελευθεριάδη. Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας της αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του προτέρου έντιμου βίου και της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος.

Αστικός χάρτης για τυφλούς που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το τμήμα τοπογράφων μηχανικών της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 5ου Εθνικού Συνεδρίου Χαρτογραφίας που ολοκληρώθηκε σήμερα. Πρόκειται για έναν φορητό ανάγλυφο χάρτη από εύκαμπτο και ανθεκτικό πλαστικό υλικό και βασίζεται στο σύστημα αφής Breil. Ο χάρτης αποτελείται από τμήματα περιοχών της Θεσσαλονίκης κάθε ένα από τα οποία έχει μέγεθος Α3. Στη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τρία υποδείγματα αυτού του χάρτη.

Tην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα επισκεφτεί τη Δευτέρα και την Τρίτη ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης. Θα ξεκινήσει την περιοδεία του τη Δευτέρα από την Κομοτηνή, όπου θα συναντηθεί με το δήμαρχο, Γιώργο Παπαδριέλη, αλλά και το νομάρχη Ροδόπης, Στέργιο Σταυρόπουλο, ενώ στη συνέχεια θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Tην απόφασή του να μην αναγνωρίσει το Σύνταγμα, που υπερψήφισε το εκλογικό σώμα στο δημοψήφισμα της 22ας Νοεμβρίου, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο ηγέτης της αλβανικής αντιπολίτευσης, Σαλί Μπερίσα. Πάντως οξύτατη κριτική δέχθηκε ο Μπερίσα για την άρνησή του να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα και να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα και από την επικεφαλής των παρατηρητών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που παρακολούθησε την εκλογική διαδικασία, Γερμανίδα ευρωβουλευτή, Ντόρις Πακ. Στην εισήγησή της για το δημοψήφισμα στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Πακ τόνισε ότι η εκλογική διαδικασία ήταν διαφανής και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Κατά την κ.Πακ η πολιτική του Μπερίσα είναι αποσταθεροποιητική, γι' αυτό ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση "να μην ασχοληθεί πλέον μαζί του αλλά να συνεχίσει το έργο της προς όφελος των Αλβανών".

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, κατά τη συνάντηση που είχε στη Βόννη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα, γνωστοποίησε την απόφαση της χώρας του να μην ζητήσει την έκδοση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ο Σρέντερ δήλωσε ότι η Γερμανία έχει πάρα πολλούς Τούρκους και Κούρδους για να διακινδυνεύσει μια τέτοια απόφαση.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Από το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση κυρίως στα νότια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 5 μέχρι 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 8 μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, κατά περιόδους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 μέχρι 11 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 27 November 1998 - 17:05:32 UTC