Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-11-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:05 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 30/11/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Προβλήματα στον εφοδιασμό των πρατηρίων καυσίμων έχει προκαλέσει η απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων που άρχισε το πρωί.
  • Κυβερνητικό πρόγραμμα για τη νέα γενιά παρουσίασε ο πρωθυπουργός. - Αναφορά Αρσένη στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. - Συνάντηση Τσοβόλα με το προεδρείο της ΟΛΜΕ.
  • Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στις επιλογές της δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
  • Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ενημερώσει αύριο για τις τρέχουσες εξελίξεις ο πρωθυπουργός.
  • Δ. Ρέππας: Οι δηλώσεις Σαντέρ επιβεβαιώνουν την ορθότητα των επιλογών της κυβέρνησης.
  • Τον Κώστα Σημίτη επιθυμεί ως πρωθυπουργό της χώρας μόλις το 26,8% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της VPRC.
  • Δ. Ρέππας: "Η κυβέρνηση κρίνεται για το πραγματικό της έργο, ενώ η αντιπολίτευση για το θεωρητικό της έργο".
  • Στη Βιέννη ο Απόστολος Κακλαμάνης.
  • Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το θέμα των S-300 κατέθεσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού.
  • Σήμα κινδύνου για τους 1.500 σκηνίτες τσιγγάνους που ζουν στον καταυλισμό στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού.
  • Η Καλαμαριά ετοιμάζεται για άλλη μια φορά να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει παιδιά που κουβαλούν τις πληγές του πολέμου στη Βοσνία.
  • Διάλογος στο Ευρωκοινοβούλιο για την Χριστιανική πίστη.
  • Σε απαγόρευση των συναντήσεων του Μπόρις Γιέλτσιν προσανατολίζονται οι γιατροί του Κεντρικού Νοσοκομείου της Μόσχας.
  • Τοπικές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται αύριο κυρίως στα δυτικά.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Προβλήματα στον εφοδιασμό των πρατηρίων καυσίμων έχει προκαλέσει η απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων που άρχισε το πρωί. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι ζητούν να διατηρηθεί η αυτοτέλεια και η ανεξαρτησία του Ταμείου Αρωγής τους. Η τύχη της απεργίας θα κριθεί αύριο στο πρωτοδικείο Αθηνών καθώς το υπουργείο Οικονομικών προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η κινητοποίηση των τελωνειακών υπαλλήλων. Ουρές χιλιομέτρων δημιουργήθηκαν ήδη στα σύνορα, ενώ η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ανέρχεται σε 99,8%, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ναυσικά Οικονομίδου, αντιπρόεδρος της Ενωσης Τελωνειακών Μακεδονίας. Σημειώνεται ότι στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν από την Τετάρτη και οι τελωνειακοί υπάλληλοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και όλων των διοικητικών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

"Το μέλλον της χώρας εξαρτάται από το μέλλον της νέας γενιάς", δήλωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη νέα γενιά. Πιο συγκεκριμένα, για την απασχόληση ενός εκατομμυρίου νέων έως 30 ετών θα διατεθούν έως το τέλος του 2000 πάνω από 400 δισεκατομμύρια δραχμές. Το πρόγραμμα έχει σκοπό την αύξηση των ευκαιριών για τους νέους, τη συμμετοχή τους στα κοινά και τη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε οι νέοι να έχουν τα εφόδια για να μετέχουν στην κοινωνική ζωή ως αυτόνομες οντότητες. Στο ρόλο της νεολαίας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται αναφέρθηκε και ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος σημείωσε ότι το μέλλον θα είναι ανταγωνιστικό και θα επιβραβεύσει πρωτοβουλίες των νέων που στηρίζονται στη γνώση, στην αυτοπεποίθηση και στην αλληλεγγύη. Για προχειρότητα του προγράμματος που προωθεί η κυβέρνηση στην εκπαίδευση έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, μετά από συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΟΛΜΕ.

Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στις επιλογές της δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στους τομείς εκπαίδευσης, οικονομίας και συγκοινωνίας. Ο κ.Ρέππας ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις κινούνται στο γνωστό ανά έτος επαναλαμβανόμενο πλαίσιο και υπογράμμισε τη διάθεση της κυβέρνησης για επίλυση των προβλημάτων μέσα από διάλογο και συνεννόηση με τους φορείς. Οσον αφορά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελωνειακών υπαλλήλων ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ ανέφερε ότι τα αιτήματά τους για τη διατήρηση του ταμείου του δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτά και έκανε λόγο για τομή της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό σύστημα.

Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, θα συναντηθεί αύριο στη μία το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Την Τετάρτη το απόγευμα ο κ.Σημίτης θα έχει επαφές με τον καγκελάριο της Αυστρίας κ.Κλίμα, ενώ την Παρασκευή το βράδυ θα αναχωρήσει για τη Γερμανία, όπου την επόμενη μέρα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών κ.Φίσερ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του κ.Σαντέρ -ο οποίος ανέφερε ότι τυχόν εθνικές εκλογές δεν θα επηρεάσουν την πορεία της Ελλάδας για ένταξη στην ΟΝΕ- δήλωσε ότι ο κ. Σαντέρ με τα όσα είπε επιβεβαιώνει την ορθή πορεία της χώρας μας. Διευκρίνισε όμως ότι ο κ.Σαντέρ δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλάδας αλλά έκανε απλώς μια πολιτική παρατήρηση ως τρίτος παράγοντας.

Τον Κώστα Σημίτη επιθυμεί ως πρωθυπουργό της χώρας το 26,8% των ερωτηθέντων και τον Κώστα Καραμανλή το 21,7%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας "Τα Νέα". Το 45,8% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από το ΠΑΣΟΚ, το 52,6% ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από τη Ν.Δ., ενώ το 41,3% απορρίπτει και τα δύο μεγάλα κόμματα. Σε ότι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

"Η κυβέρνηση κρίνεται για το πραγματικό της έργο, ενώ η αντιπολίτευση για το θεωρητικό της έργο", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα τη δημοσκόπηση της εφημερίδας "Νέα" όπου εμφανίζεται ένα ποσοστό 41,3% που δεν είναι ικανοποιημένο ούτε από τον κ. Σημίτη ούτε από τον κ.Καραμανλή. Ο κ.Ρέππας πρόσθεσε ότι το "καμπανάκι" χτυπά για την αντιπολίτευση, ενώ δήλωσε ότι ο λαός στις εθνικές εκλογές θα κρίνει θετικά και την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Στη Βιέννη βρίσκεται ο Απόστολος Κακλαμάνης προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες της άτυπης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε., που συνέρχεται με θέμα "Ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στην Ε.Ε. και ειδικότερα τα ζητήματα της δημοκρατικής νομιμοποίησης και των θεσμικών μεταρρυθμίσεων". Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής θα χαιρετίσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις έξι υποψήφιες χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Κύπρος, ενώ επίσης θα υπογραμμίσει ότι το ζήτημα των θεσμικών μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής της ΕΕ και όχι ως μεμονωμένο φαινόμενο. Στο περιθώριο των εργασιών ο κ.Κακλαμάνης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αυστριακού Κοινοβουλίου και προεδρεύοντα της Διάσκεψης, Χέινζ Φίσερ, ενώ θα έχει επαφές και με άλλους ομολόγους του ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το θέμα των S-300 κατέθεσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Οπως επισήμανε, κατά την πρόσφατη συνάντηση Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων ως προς το θέμα αυτό, ενώ η υπόθεση της αγοράς και εγκατάστασης των πυραύλων αποκαλύπτει σοβαρότατο πρόβλημα στρατηγικής, τακτικής αλλά και σχέσεων των δύο χωρών. Ο κ. Κωνσταντόπουλος αφού επισήμανε ότι το κόμμα του είχε έγκαιρα αμφισβητήσει τη σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητα της σχετικής απόφασης σημειώνει ότι τώρα με το αδιέξοδο και τη διαφωνία που υπάρχει δημιουργείται σοβαρό πολιτικό και εθνικό πρόβλημα. Τέλος ερωτά τον Πρωθυπουργό αν υπάρχει συμφωνία και συντονισμένη στάση με την Κυπριακή πλευρά και τι περιλαμβάνει η παρασκηνιακή πρωτοβουλία του ΟΗΕ και των ΗΠΑ.

Σήμα κινδύνου για τους 1.500 σκηνίτες τσιγγάνους στον καταυλισμό στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού, εκπέμπει το Δίκτυο "DROM" σημειώνοντας ότι απειλούνται πλέον οι ζωές τους από ενδεχόμενη υπερχείλιση του ποταμού. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τους τσιγγάνους να απομακρυνθούν τώρα από τον καταυλισμό, είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του Δικτύου Θανάσης Τριαρίδης και πρότεινε να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ένα τμήμα του στρατοπέδου "Γκόνου" για τη μετεγκατάσταση τους, έως ότου ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής στο υπόλοιπο του στρατοπέδου. Με την πρόταση αυτή διαφωνεί ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος ο οποίος τόνισε πως δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να επιτρέψει εγκατάσταση των τσιγγάνων στο στρατόπεδο πριν ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής που έχουν προγραμματιστεί.

Η Καλαμαριά ετοιμάζεται για άλλη μια φορά να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει παιδιά που κουβαλούν τις πληγές του πολέμου στη Βοσνία, προερχόμενα από τις πόλεις Σβόρνικ, Μπάνια Λούκα και Μπρτσκο. Εξήντα περίπου παιδιά, ορφανά τα περισσότερα, αναμένονται στις 21-22 Δεκεμβρίου για να περάσουν τα Χριστούγεννα στη θαλπωρή του οικογενειακού περιβάλλοντος. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται, καθώς η φιλοξενία τους ξεκίνησε από το 1995.

Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο τρίτος διάλογος μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών. Εκπρόσωποι των Εκκλησιών και των πολιτικών κομμάτων θα συζητήσουν με θέμα: "Εκκλησία, άνθρωποι και πολιτικές: η θέση τους στην Ευρώπη της τρίτης χιλιετίας". Η προσδοκία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Ευρωπαϊκών Χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων είναι ο διάλογος αυτός να δώσει πρακτικές απαντήσεις σε ότι αφορά τη χριστιανή πίστη στην κοινωνία και τον τόπο εργασίας των πιστών.

Σε απαγόρευση των συναντήσεων του Μπόρις Γιέλτσιν προσανατολίζονται οι γιατροί του Κεντρικού Νοσοκομείου της Μόσχας, όπου νοσηλεύεται ο πρόεδρος της Ρωσίας, επειδή ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία του ενδεχόμενο να προσβληθεί από τον ιό της γρίπης που "θερίζει" τη Μόσχα. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου. Ο Μπόρις Γιέλτσιν νοσηλεύεται εδώ και οκτώ μέρες με πνευμονία και η μόνη συνάντηση που είχε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ήταν με τον γραμματέα του συμβουλίου ασφαλείας, Νικολάι Μπορντούτσα, με θέμα την εθνική ασφάλεια.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται για αύριο κυρίως στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά και χιόνια στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 4 μέχρι 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 7 μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 30 November 1998 - 17:05:27 UTC