Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-12-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:09 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 01/12/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Βελτιωτικές προτάσεις Παπαϊωάννου στο νομοσχέδιο για τη σύσταση ενιαίου επικουρικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων - Τη στάση τους επανεξετάζουν οι τελωνειακοί υπάλληλοι - Οι κλάδοι που επρόκειτο να εξαγγείλουν απεργίες αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους. - Μεγάλα προβλήματα στην τροφοδοσία των πρατηρίων υγρών καυσίμων προκάλεσε η απεργία.
  • Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις ο πρωθυπουργός.
  • Δ. Ρέππας: Δεν υπάρχει θέμα εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κρήτη.
  • Κατοικίες με λίζινγκ, δηλαδή με αποπληρωμή μέσω ενοικίων, θα δίνει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας στους δικαιούχους του.
  • Νέος αγοραστής αναζητείται για τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών - Η κυβέρνηση ήταν συνεπής, αλλά όχι και η άλλη πλευρά, σχολίασε ο κ. Ρέππας.
  • Ενστάσεις στο πόρισμα για την πτώση του μοιραίου Γιάκοβλεφ πέρσι στα Πιέρια υποβάλλουν οι συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος.
  • Αστήρικτες και αδικαιολόγητες χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις κατηγορίες της Αγκυρας κατά της Ελλάδας για το θέμα Οτσαλάν.
  • Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι.
  • Ηγετικοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας θα συναντηθούν την Πέμπτη με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Σάντι Μπέργκερ.
  • Aναδίπλωση της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό διαβλέπει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κιμπρίς".
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να διαθέσει περίπου 460 εκατομμύρια δολάρια στους Παλαιστίνιους για τα επόμενα πέντε χρόνια.
  • Το μεγάλο ποδοσφαιρικό παιχνίδι ανάμεσα στη Γαλατα Σαράϊ και τη Γιουβέντους θα γίνει αύριο στις 10:30 το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη.
  • Τοπικές βροχές προβλέπονται κυρίως στη δυτική Ελλάδα.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Βελτιωτικές προτάσεις στο νομοσχέδιο για τη σύσταση ενιαίου επικουρικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των τελωνειακών και των εφοριακών υπαλλήλων καθώς και των υπαλλήλων της Πολιτικής Αεροπορίας. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι ζητούν διαφορετική μεταχείριση στο πλαίσιο του ενιαίου ταμείου λόγω των υψηλότερων παροχών τους και διατύπωσαν αίτημα για τη δημιουργία ειδικών λογαριασμών γι΄ αυτές τις επιπλέον παροχές. Ο υπουργός Εργασίας αποδέχτηκε το αίτημα αυτό και το χαρακτήρισε ως μια καλή απάντηση οργάνωσης του νέου ταμείου, που θα διακρίνεται από ευελιξία. "Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή σέβεται τις ιδιαιτερότητες και των τελωνειακών και των εφοριακών και όλων όσων έχουν παροχές πάνω από 25%", είπε ο κ. Παπαϊωάννου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τελωνειακών υπαλλήλων, Δημήτρης Σπανομαρκίδης, δήλωσε ότι η ομοσπονδία θα εξετάσει λεπτομερώς τα νέα δεδομένα και θα αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεών της. Οι κλάδοι που επρόκειτο να εξαγγείλουν απεργίες αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους. Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της προσφυγής του υπουργείου Οικονομικών κατά της απεργίας των τελωνειακών, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Προβλήματα στην τροφοδοσία των πρατηρίων υγρών καυσίμων προκάλεσε η απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων. Οι υπάλληλοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος πραγματοποιούν ελέγχους για τυχόν κρούσματα κερδοσκοπίας. Μεγάλες ουρές σταθμευμένων οχημάτων δημιουργήθηκαν στα ελληνικά σύνορα, ωστόσο το προσωπικό ασφαλείας στα τελωνεία επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων που μεταφέρουν ζώντα ζώα, υγειονομικό υλικό και στρατιωτικά εφόδια.

Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική και στα εθνικά μας θέματα. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μήνα αναταράξεων, σημείωσε όμως ότι χωρίς αναταράξεις δεν υπάρχουν ούτε αλλαγές ούτε μεταρρυθμίσεις. Από την πλευρά του ο κ. Στεφανόπουλος επισήμανε την ευαισθησία της κυβέρνησης σε θέματα ανεργίας. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι συζήτησε με τον κ. Στεφανόπουλο θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην οικονομία. Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι αύριο φτάνει στη χώρα μας ο καγκελάριος της Αυστρίας Βίκτωρ Κλίμα, με τον οποίο, όπως είπε, θα συζητήσει θέματα προετοιμασίας της συνόδου κορυφής που θα γίνει στη Βιέννη με αντικείμενο, θέματα απασχόλησης και την αναμόρφωση του οικονομικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχει θέμα εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κρήτη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και γενικότερα για το θέμα των πυραύλων είπε ότι έχουν απαντήσει επισήμως και οι δύο κυβερνήσεις. Η παραγγελία των πυραύλων, σημείωσε, έγινε για την ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου και η απόφαση αυτή εξακολουθεί να ισχύει. "Δεν υπάρχει καμιά διάσταση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, είναι ένα σημαντικό και ευαίσθητο θέμα που αντιμετωπίζεται με απόλυτη ευθύνη από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου", είπε ο κ. Ρέππας, ενώ και ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης Χρήστος Στυλιανίδης διέψευσε τις πληροφορίες για διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης. Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σταθερά σε κοινή γραμμή τακτικής και στρατηγικής σε όλα τα θέματα που αφορούν στους χειρισμούς στο Κυπριακό.

Κατοικίες με λίζινγκ, δηλαδή με αποπληρωμή μέσω ενοικίων, θα δίνει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας στους δικαιούχους του. Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Μάρτιο στη Βουλή. Όπως δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μέσα στον Μάρτιο θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

Νέος αγοραστής αναζητείται για τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, καθώς και ο δεύτερος διαγωνισμός για την πώλησή τους κηρύχθηκε άγονος. Η πλειοδότρια κοινοπραξία Saresco-Παπαέλληνας-Σαράντης δεν εμφανίστηκε σήμερα για να καταθέσει το τίμημα εξαγοράς του 67% των μετοχών των ΚΑΕ. Ετσι, η σύμβαση έπαψε να ισχύει και η εγγυητική επιστολή ύψους 2 δισ. δρχ που έχει καταθέσει η κοινοπραξία, θα καταπέσει υπέρ του ελληνικού Δημοσίου. Με βάση τα νέα δεδομένα και όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία, το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα προκηρύξει τρίτο διαγωνισμό, αλλά θα αναζητήσει νέο επενδυτικό σχήμα προκειμένου να πωλήσει τα ΚΑΕ με απευθείας ανάθεση. Και αυτό γιατί, δεν επιτρέπεται να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός στη δεύτερη πλειοδότρια εταιρία, την ολλανδική "Kappe", η οποία δεν κατέθεσε εγγυητική επιστολή.

Η κυβέρνηση ήταν συνεπής, αλλά όχι και η άλλη πλευρά, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, όταν ρωτήθηκε για τη δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια πώλησης των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών. Οι διαδικασίες ήταν νομότυπες, είπε, και ανακοίνωσε πως μετά την ακύρωση του διαγωνισμού η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος μίλησε για αποτυχία της κυβέρνησης και την κατηγόρησε ότι δεν μπορεί να πετύχει στις ιδιωτικοποιήσεις γιατί δεν πιστεύει σε αυτές τις διαδικασίες. Από την πλευρά του ο κ. Ρέππας απάντησε ότι η αρνητική εξέλιξη στα ΚΑΕ δεν επηρεάζει το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών της κυβέρνησης που συνεχίζεται.

Ενστάσεις στο πόρισμα για την πτώση του μοιραίου Γιάκοβλεφ πέρσι στα Πιέρια υποβάλλουν οι συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος. Συγκεκριμένα δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία προστασία και μένουν απροστάτευτες οι οικογένειες, τα παιδιά και οι χήρες των θυμάτων. Το πόρισμα επιρρίπτει ευθύνες για την πτώση του αεροπλάνου στους χειρισμούς του πληρώματος, την πλημμελή συντήρηση του αεροσκάφους και την άγνοια των κανόνων προσγείωσης στο αεροδρόμιο "Μακεδονία". Στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας δεν αποδίδονται ευθύνες.

Αστήρικτες και αδικαιολόγητες χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τις κατηγορίες που εκτοξεύει η Αγκυρα εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν. Το Κουρδικό είπε, δεν είναι διμερές θέμα. Είναι πολιτικό θέμα που καλείται να λύσει η Τουρκία με πολιτικά μέσα και απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση του ΟΣΕ, η συζήτηση του οποίου αρχίζει σήμερα στη Βουλή. Σήμερα πραγματοποιούν στάσεις εργασίας, ενώ αύριο, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν 24ωρες απεργίες. Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο και οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Ηγετικοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας θα συναντηθούν την Πέμπτη με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Σάντι Μπέργκερ. Για τη συνάντηση αυτή είχε ενημερώσει πρόσφατα τους παράγοντες της Oμογένειας, στις απαντητικές του επιστολές, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και όπως αναμένεται, θα γίνει εκτενής ανασκόπηση, τόσο της πορείας των εθνικών θεμάτων (κυπριακό, ελληνοτουρκικά), όσο και των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και θα ακουσθούν αρκετά από τα παράπονα που έχει η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα για την μη εκπλήρωση των υποσχέσεων του προέδρου Κλίντον.

Aναδίπλωση της τουρκικής στάσης αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, διαβλέπει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κιμπρίς", εκτιμώντας ότι θα επαναρχίσουν σύντομα οι συνομιλίες, μεταξύ των δυο πλευρών, με στόχο τη διευθέτηση του προβλήματος. Η εφημερίδα σημειώνει ότι παρά το γεγονός, ότι στο ψευδοκράτος η επικαιρότητα επικεντρώνεται στα προεκλογικά, στο κυπριακό σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις. Προαναγγέλλει εξάλλου την μετάβαση στα κατεχόμενα τουρκικής επιτροπής με στόχο "να πείσει τον Ραούφ Ντενκτάς να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να διαθέσει περίπου 460 εκατομμύρια δολάρια στους Παλαιστίνιους για τα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βόλφγκανγκ Σιούσελ. Η Κοινότητα δεσμεύτηκε το 1993 χρηματική υποστήριξη στην Παλαιστίνη προκειμένου να υποστηρίξει τη συμφωνία ειρήνης που υπογράφηκε στο Όσλο από το Ισραήλ και τον Οργανισμό Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης.

Το μεγάλο ποδοσφαιρικό παιχνίδι ανάμεσα στη Γαλατα Σαράϊ και τη Γιουβέντους θα γίνει αύριο στις 10:30 το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη. Η αναμέτρηση, που είναι στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του Β' ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ, είχε αναβληθεί από την ΟΥΕΦΑ λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην Τουρκία από την υπόθεση Οτσαλάν.

Τοπικές βροχές προβλέπονται κυρίως στη δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στα δυτικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 4 μέχρι 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 7 μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 1 December 1998 - 17:40:27 UTC