Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-12-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:40 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 02/12/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Παράνομη έκρινε το μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών την απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων - Οι τελωνειακοί δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με άλλα αιτήματα.
  • Σύσκεψη των ηγεσιών των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας, υπό τον πρωθυπουργό.
  • Δ. Ρέππας: Το θέμα των πυραύλων S-300 το χειρίζονται υπεύθυνα οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν δέχονται την παρέμβαση τρίτων.
  • Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Γιώργος Χρυσολούρης.
  • Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε το μεσημέρι ο Μιλτιάδης Έβερτ.
  • Α. Αθενς: Αναμένουμε νέα πρωτοβουλία των ΗΠΑ για το Κυπριακό.
  • Απέκλεισε ο υπουργός Τύπου το ενδεχόμενο αλλαγής του ισχύοντος εκλογικού νόμου.
  • Nέος διαγωνισμός για την πώληση των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών, αναμένεται να διενεργηθεί στο εγγύς μέλλον.
  • Δ. Ρέππας: Οι πολίτες εμπιστεύονται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
  • Προτάσεις των κομμάτων για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.
  • Ψήφισμα για το Κυπριακό επέδωσε στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλέρ, αντιπροσωπεία του δήμου της Μόρφου.
  • Το θέμα Οτσαλάν θα συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ιταλίας και Τουρκίας, την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
  • Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις της ΚΑΕ ΠΑΟΚ με τον προπονητή Σβι Σερφ.
  • Νεφώσεις με σποραδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Παράνομη έκρινε το μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών την απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων, αποδεχόμενο την σχετική προσφυγή του Υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο το πρωτοδικείο αναγνώρισε ότι υπήρξε το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας στα τελωνεία και δεν έκρινε τις κινητοποιήσεις καταχρηστικές. Το γενικό συμβούλιο της ομοσπονδίας των τελωνειακών, πριν συνεδριάσει, αποφάσισε να συνεχίσει τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με αιτήματα για σύγχρονες συνθήκες εργασίας και κατάλληλη κτιριακή υποδομή. Το πρωί εκπρόσωποι των τελωνειακών επισκέφθηκαν το γραφείο του Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ζήτησαν διευκρινίσεις για τις προτάσεις του υπουργείου και γραπτή καταγραφή τους. Ωστόσο έκριναν ανεπαρκείς τις προτάσεις του κ. Παπαϊωάννου και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δανείσουν τα χρήματα των τελωνειακών στην κυβέρνηση για να κάνει κοινωνική πολιτική. Σημειώνεται ότι τα καύσιμα στη χώρα ήδη έχουν εξαντληθεί, ενώ σε δυσχερέστερη θέση βρίσκονται οι οδηγοί των φορτηγών διεθνών μεταφορών που παραμένουν καθηλωμένοι στα σύνορα.

Η διάσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιέννη, η επίσκεψη του αυστριακού καγκελάριου Βίκτωρ Κλίμα στην Ελλάδα και τα εθνικά μας θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης των ηγεσιών των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας, υπό τον πρωθυπουργό. Ο κ. Κλίμα έφτασε στην Αθήνα στο πλαίσιο περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της αυστριακής προεδρίας.

Το θέμα των πυραύλων S-300 το χειρίζονται υπεύθυνα οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου και δε δέχονται την παρέμβαση τρίτων στις αποφάσεις τους, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός τύπου σημείωσε ότι ο Ισμαήλ Τζεμ πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα πως η Τουρκία συνορεύει με μια χώρα που είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, μια χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και στην οποία λειτουργούν το κράτος δικαίου και οι δημοκρατικοί θεσμοί. Για τη συνάντηση του προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη τόνισε ότι ο κ. Λυσσαρίδης βρίσκεται στην Αθήνα προσκεκλημένος του ΠΑΣΟΚ και με τον κ. Σκανδαλίδη συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Γιώργος Χρυσολούρης, γεγονός που αποδίδεται στα προβλήματα που εκδηλώθηκαν στις σχέσεις του κ. Χρυσολούρη με τον πρόεδρο και με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Προσωρινά καθήκοντα αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Γιώργος Σκαρπέλης. Ο κ. Χρυσολούρης είχε υποβάλλει από τις 16 Νοεμβρίου την παραίτησή του στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου.

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, έγινε το μεσημέρι ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ. Στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής βρέθηκαν οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 και το θέμα των κινητοποιήσεων στην εκπαίδευση. Ερωτηθείς για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός θα τον προτείνει εκ νέου για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφανόπουλος παρέπεμψε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο για περισσότερες διευκρινίσεις. Από την πλευρά του ο κ. Έβερτ σημείωσε ότι αυτή η εκλογολογία βλάπτει όλους. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πάρει καμία απόφαση για το πρόσωπο που θα υποστηρίξει στην επόμενη προεδρική εκλογή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι "ο κ. Στεφανόπουλος ασκεί κατά τρόπο άριστο τα καθήκοντά του".

"Για νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό πρόβλημα" έκανε λόγο στον πρόεδρο του ΣΑΕ Ανδρέα Αθενς, στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Σικάγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπίλ Κλίντον, όπως ανέφερε ο πρώτος σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι αναμένει από την αυριανή συνάντηση της ελληνοαμερικανικής ηγεσίας στο Λευκό Οίκο, με τον Σύμβουλο Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Σάντι Μπέργκερ. Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα, για το όνομα των Σκοπίων και την αποδοχή του ονόματος "Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια" ο κ. Αθενς τόνισε ότι ο απόδημος Ελληνισμός θα συνεχίσει την προσπάθεια για το όνομα της Μακεδονίας, αλλά εκτίμησε ότι το θέμα δεν αντιμετωπίσθηκε έγκαιρα και επισήμανε πως "ότι ήταν να γίνει, έπρεπε να γίνει πολύ νωρίτερα".

Οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας είναι πάντα ανοιχτοί για την κυβέρνηση, όμως δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα αλλαγής του ισχύοντος εκλογικού νόμου. Την απάντηση αυτή έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα των συνεργασιών με άλλους πολιτικούς φορείς. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν ασχολείται με αυτό το θέμα και έχει πάρει τις αποφάσεις της.

Nέος διαγωνισμός για την πώληση των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών, αναμένεται να διενεργηθεί στο εγγύς μέλλον, δεδομένης της αδυναμίας που επέδειξε χτες η πλειοδότρια κοινοπραξία Saresco-Παπαέλληνας-Σαράντης να καταβάλει το συμφωνηθέν τίμημα εξαγοράς. Πάντως, ο νέος διαγωνισμός θα διαφοροποιηθεί από τους προηγούμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθηθεί διαδικασία ανάλογη με εκείνη που εφαρμόζεται σήμερα στην περίπτωση της Ιονικής Τράπεζας, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα χρηματοδότησης των ενδιαφερομένων εταιριών. Δηλαδή ο διαγωνισμός δε θα γίνει μέσω χρηματιστηρίου, αλλά με προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Οι πολίτες εμπιστεύονται το Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς το 85% των ασθενών νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα εκθέσεων που χαρακτηρίζουν το ΕΣΥ ατελές σύστημα υγείας. Οπως είπε έχουν γίνει αναφορές για τα προβλήματα που αφορούν το ΕΣΥ, για κακή λειτουργία και τους οικονομικούς πόρους που διαθέτει η κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε πως οι ρυθμίσεις του σχετικού νομοσχεδίου έχουν σαν στόχο να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα.

Οι προτάσεις των κομμάτων για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα καταγράφονται στην έκθεση της διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων που υπεβλήθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προτείνουν μεταξύ άλλων να θεσμοθετηθεί ανεξάρτητη αθλητική δικαιοσύνη, ολομέλεια των Προέδρων των Π.Α.Ε. και πόθεν έσχες στις Π.Α.Ε., στους προέδρους των Π.Α.Ε. και σε όσους συμμετέχουν στα όργανα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η Ν.Δ. αποδίδει τα φαινόμενα βίας στα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι, ενώ το ΚΚΕ σημειώνει ότι ''τα αίτια πηγάζουν από την ανύπαρκτη και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης''. Ο ΣΥΝ καταγράφει στα αίτια, τη δομή του ποδοσφαίρου που έχει υπονομευτεί στα μάτια των φιλάθλων, ενώ το ΔΗΚΚΙ επισημαίνει ότι στις εξέδρες δρουν νεοναζιστές και αναρχικοί, αλλά υπάρχουν και αγνοί φίλαθλοι και οπαδοί.

Ψήφισμα με το οποίο καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στο Κυπριακό επέδωσε στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλέρ, αντιπροσωπεία του δήμου της Μόρφου, με επικεφαλής τη δήμαρχο, Αντιγόνη Παπαδοπούλου. Στο ψήφισμα ζητείται η άσκηση μεγαλύτερης πίεσης προς την Τουρκία ενώ απευθύνεται έκκληση για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Τονίζεται δε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να διασφαλίζει μια κυριαρχία, την εδαφική ενότητα και την ακεραιότητα.

Το ζήτημα του Κούρδου ηγέτη Οτσαλάν θα συζητήσουν ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Ντίνι και ο Τούρκος ομόλογός του Τζέμ στο πλαίσιο της σύσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλες την ερχόμενη Τετάρτη, όπως αναφέρει το υπουργείο εξωτερικών της Ιταλίας. Η κρίση που έχει δημιουργηθεί με την άρνηση της Ρώμης να προχωρήσει στην έκδοση του Οτσαλάν στη Τουρκία θα συζητηθεί και από τους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρουν γερμανικές πηγές.

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται πλέον οι σχέσεις της ΚΑΕ ΠΑΟΚ με τον προπονητή Σβι Σερφ και όπως όλα δείχνουν ο "Δικέφαλος" θα αρχίσει την αναζήτηση για νέο τεχνικό. Ο Ισραηλινός έστειλε εξώδικο στην ασπρόμαυρη ΚΑΕ, ζητώντας τα δεδουλευμένα μέχρι την Παρασκευή, αλλιώς θα προβεί στις νόμιμες ενέργειες. Από την άλλη, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Απόστολος Αλεξόπουλος, αναμένεται να εξετάσει σήμερα την εξώδικό, όμως υπογραμμίζει ότι με αυτή του την ενέργεια ο Σερφ έθεσε τον εαυτό του εκτός ομάδας. Οι εξελίξεις στο θέμα αναμένονται σύντομα.

Νεφώσεις με σποραδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 4 μέχρι 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 7 μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 2 December 1998 - 17:05:15 UTC