Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-12-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:57 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 03/12/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Συνεχίζεται η απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων - Εκδικάζεται η νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Υπουργείου Οικονομικών κατά της απεργίας. - Αυστηρή προειδοποίηση Παπαϊωάννου στους τελωνειακούς.
  • Συλλαλητήρια πραγματοποίησαν σήμερα μαθητές και φοιτητές στη Θεσσαλονίκη - Δηλώσεις Ανθόπουλου και Ρέππα.
  • Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Κώστας Καραμανλής.
  • Ένταση επικράτησε το πρωί στο Κρυονέρι Αττικής.
  • Σύσκεψη για την καταπολέμηση της ανεργίας πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.
  • Θετικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια προκάλεσε η είδηση για μείωση των επιτοκίων του ευρώ από 11 ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.
  • Θ. Πάγκαλος: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί "πλάγια μέσα" στην προσπάθειά της να επιτύχει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας.
  • Τροπολογία του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Παναγιώτη Λαμπρία περιλαμβάνεται στην έκθεση Σβόμποντα, για την ευρωπαϊκή στρατηγική για την Τουρκία.
  • Παγκόσμια ημέρα των ατόμων με ειδικές ανάγκες σήμερα.
  • Δηλώσεις Κοινοτικής επιτρόπου για την προστασία από τις πλημμύρες στην Ελλάδα.
  • Αντρόγυνο σκοτώθηκε σε τροχαίο στο 22ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών.
  • Θετική αντίδραση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις αποφάσεις Ιταλίας και Αγγλίας σχετικά με τους Οτσαλάν και Πινοσέτ αντίστοιχα.
  • Επιδείνωση του καιρού προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Συνεχίζεται η απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων η οποία έχει παραλύσει την αγορά καυσίμων και τη διακίνηση προϊόντων. Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε νέα ασφαλιστικά μέτρα κατά της απεργίας των τελωνειακών. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τελωνειακών, Δημήτρης Σπανομαρκίδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης της απεργίας και την επόμενη εβδομάδα. Ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους τελωνειακούς υπαλλήλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ζήτησε την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας, της παραγωγής και της αγοράς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, τόνισε ότι δεν μπορεί μια ομάδα εργαζομένων, για λόγους συντεχνιακούς, να κρατά αιχμάλωτη τη χώρα.

Συλλαλητήρια πραγματοποίησαν σήμερα μαθητές και φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις, αντιδρώντας στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Στην Αθήνα οι μαθητές απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους και έκαναν πορεία ως το υπουργείο Παιδείας. Ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού, Πέτρου Κουναλάκη, στη Βουλή τόνισε ότι η αξιοπιστία της κυβέρνησης στο θέμα της εκπαίδευσης αποδεικνύεται με καταλυτικό τρόπο. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δείχνει κατανόηση στις κινητοποιήσεις των μαθητών, αλλά υπάρχει κάποιο κέντρο που τις συντονίζει. Για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είπε ότι είναι ορθή στο βασικό της πυρήνα και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι ανοιχτό στο διάλογο για την εξέταση των λεπτομερειών.

Κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στους τομείς των εθνικών θεμάτων, της εκπαίδευσης, των αποκρατικοποιήσεων, των δαπανών του δημοσίου και της ασφάλειας των πολιτών, άσκησε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στους προέδρους των ομάδων κοινοβουλευτικού έργου και στους τομεάρχες του κόμματος. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, σημειώνοντας ότι έχει γίνει συρραφή πολιτικών χωρίς ενιαίο στόχο και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με κανέναν στην ουσία από τους ενδιαφερόμενους φορείς. Κάλεσε δε τον υπουργό Παιδείας σε άμεσο διάλογο για την εκπαίδευση.

Ένταση επικράτησε το πρωί στο Κρυονέρι Αττικής, όταν αστυνομικοί παρενέβησαν με δακρυγόνα προκειμένου να απομακρύνουν κατοίκους της περιοχής που διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση πυλώνων της ΔΕΗ. "Κανείς δεν έχει δικαίωμα να κρατάει σε ομηρία τέσσερα εκατομμύρια πολίτες στο λεκανοπέδιο της Αττικής", δήλωσε το μεσημέρι η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου. Ερωτηθείς για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τόνισε ότι οι άνδρες της αστυνομίας δεν χτύπησαν διαδηλωτές, αλλά απλώς τους απώθησαν για να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στα συνεργεία της ΔΕΗ. Παράλληλα επισήμανε ότι είναι ανάγκη να λειτουργήσει και η τρίτη γραμμή της ΔΕΗ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πλήρως οι ανάγκες των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύσκεψη για την καταπολέμηση της ανεργίας πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα εξετάστηκε το ευρωπαϊκό σχέδιο απασχόλησης που εγκρίθηκε από το συμβούλιο υπουργών της Κοινότητας και θα εφαρμοστεί τον επόμενο χρόνο σε όλες τις χώρες μέλη. Το σχέδιο προβλέπει μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της ανεργίας, την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων για πρόσληψη ανέργων και την ευελιξία στην αγορά εργασίας με παράλληλη εφαρμογή του 35ωρου. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, επισήμανε ότι το πρόγραμμα για 50.000 νέους ανέργους θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Πρόσθεσε δε ότι ένα άλλο πρόγραμμα για 60.000 νέους θα ολοκληρωθεί εντός του 1999.

Θετικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια προκάλεσε η είδηση για συντονισμένη κίνηση 11 ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τα επιτόκια του ευρώ από 3,3% σε 3%. Διαβουλεύσεις για το θέμα γίνονται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στο μεταξύ με πτώση 3,46% έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης στη Σοφοκλέους.

Επικρίσεις κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι χρησιμοποιεί "πλάγια μέσα" στην προσπάθειά της να επιτύχει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC. O κ.Πάγκαλος επισήμανε ότι με τον τρόπο που χρηματοδοτείται η Τουρκία παραβιάζονται οι βασικοί κανόνες της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έκανε λόγο για "κομπίνα", ενώ τόνισε ότι το θέμα πιθανόν να φέρει σε σύγκρουση την Ελλάδα με την Κομισιόν, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι πιέσεις διαφόρων κοινοτικών χωρών προς την Ελλάδα ώστε να χαρακτηριστεί η Τουρκία υποψήφια προς ένταξη χώρα στο επικείμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής της Βιέννης. Σύμφωνα με το BBC, χθες η Τουρκία χαρακτηρίστηκε περιφραστικά, ως υποψήφια χώρα, στο κείμενο που επεξεργάζονται αξιωματούχοι της Κομισιόν και το οποίο θα συζητηθεί στο συμβούλιο κορυφής της Βιέννης.

Τροπολογία του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Παναγιώτη Λαμπρία περιλαμβάνεται στην έκθεση Σβόμποντα, για την ευρωπαϊκή στρατηγική για την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία διατυπώνεται το αίτημα προς την Αγκυρα να σταματήσει να ακολουθεί παρελκυστική τακτική στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. και να συμπεριφέρεται προκλητικά προς τις γειτονικές της χώρες. Η Εκθεση Σβόμποντα συζητήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παγκόσμια ημέρα των ατόμων με ειδικές ανάγκες είναι η σημερινή. Το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, έθεσε το θεμέλιο λίθο στο πρότυπο κέντρο αποκατάστασης σπαστικών στην Αργυρούπολη Αττικής. Τα χρήματα για τη δημιουργία του κέντρου προέρχονται κυρίως από τα έσοδα του τηλεμαραθώνιου που είχε οργανώσει το τηλεοπτικό κανάλι Mega. Με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, συναντήθηκε το μεσημέρι το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας ατόμων με ειδικές ανάγκες και του παρέδωσε την ετήσια έκθεση για την κατάσταση των ατόμων αυτών στην Ελλάδα. Ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης ευαισθητοποίησης στο θέμα, ενώ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, τόνισε ότι η αναπηρία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό πρόβλημα.

Η Ελλάδα δεν υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ενωση κανένα πιλοτικό έργο προστασίας περιοχών από πλημμύρες, απάντησε η Επίτροπος κ. Bjerregaard σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου. Πρόσθεσε, όμως, ότι σε άλλο πρόγραμμα που αφορά τον τομέα πολιτικής άμυνας η Επιτροπή θα συνεισφέρει οικονομικά στο ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών, για την οργάνωση εργαστηρίου με στόχο της θέσπιση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τις πλημμύρες που οφείλονται σε καταρρακτώδεις βροχές.

Αντρόγυνο σκοτώθηκε όταν το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε συγκρούστηκε με άλλο αυτοκίνητο στο 22ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο χωριό Γέφυρα. Νεκροί είναι ο Βασίλειος Κιοσελάκης, 55 χρόνων, από τη Νέα Πέλλα και η σύζυγος του, Αικατερίνη, 50 χρόνων.

Η απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου να μην εκδοθεί στη Τουρκία ο Οτσαλάν και η απόφαση της Βουλής των Λόρδων να μην αναγνωρίσει την ασυλία του Πινοσέτ χαρακτηρίστηκαν ως αναγνώριση του κράτους δικαίου στις διεθνείς σχέσεις από την επιτροπή πολιτικών υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι υπογράμμισαν ότι όσο ισχύει η θανατική ποινή στη Τουρκία η έκδοση του ηγέτη του PKK είναι αντίθετη με το ιταλικό Σύνταγμα. Παράλληλα τόνισαν ότι καταδικάζουν την τρομοκρατική δράση του PKK και τα εγκλήματα του Πινοσέτ κατά της ανθρωπότητας.

Επιδείνωση του καιρού προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Όπως αναφέρει έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο αρχικά στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά και από το βράδυ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις, μέχρι και δέκα μποφόρ. Από τις πρώτες μέρες της επόμενης εβδομάδας αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 6 μέχρι 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 9 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 13 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχή το βράδυ και καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 3 December 1998 - 17:05:20 UTC