Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 09/12/1998 (MΠΕ)

Ισχυρές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια, καταιγίδες στο Αιγαίο και πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση από τα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -5 μέχρι 4 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 0 μέχρι 8 και στα νησιά του Αιγαίου από 6 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με χιόνι ενώ αργότερα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -1 μέχρι 4 βαθμούς Κελσίου.

Συνεχίζεται η αναταραχή στο χώρο της Παιδείας, καθώς συγκεντρώσεις μαθητών θα πραγματοποιηθούν σήμερα σε 44 πόλεις, ενώ νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών και καθηγητών. Οι καθηγητές θα πραγματοποιήσουν και 24ωρη απεργία, ενώ οι δάσκαλοι θα κάνουν στάση εργασίας. Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας θα συζητηθούν σε σύσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με το Γεράσιμο Αρσένη. Η κυβέρνηση από την πλευρά της εμμένει στις θέσεις της, σχετικά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Η Τουρκία θα έπρεπε να προσκληθεί στη σύνοδο της Βιέννης ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, δήλωσε χθες στις Βρυξέλες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπερ Βεντριν, παρά την απόφαση των 15 τη Δευτέρα να μη χαρακτηριστεί ως τέτοια. Ο Θ. Πάγκαλος χαρακτήρισε "παράδοξους" τους ισχυρισμούς του Γάλλου ομολόγου του.

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων για το μίνι ασφαλιστικό ξεκινούν από σήμερα οι υπάλληλοι των υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτισμού, Τύπου και Δημόσιας Διοίκησης, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και το διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, που ζητούν την εξαίρεση των ταμείων τους, από την ενοποίηση των ταμείων αρωγής.

"Τώρα μπορούμε πλέον να προβλέψουμε με σιγουριά ότι το 2001, η Ελλάδα θα είναι το 12ο μέλος της ΟΝΕ" τόνισε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ενώ αναφερόμενος στο πληθωρισμό απηύθυνε έκκληση στους επαγγελματοβιοτέχνες για αυτοπεριορισμό στις αυξήσεις ή και πάγωμα τιμών.

Δέκα γιατροί, δέκα τραγουδιστές, ένας συμβολαιογράφος και ένας μαθηματικός περιλαμβάνονται στη νέα λίστα επωνύμων, που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή, την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Οι γιατροί φέρονται ότι απέκρυψαν 626 εκατ. συνολικά, οι τραγουδιστές 198,5 εκατ. ο συμβολαιογράφος 66 εκατ., ενώ δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, το ύψος της φοροδιαφυγής για την οποία κατηγορείται ο εκπαιδευτικός.

Πυρκαγιά από άγνωστη αιτία εκδηλώθηκε λίγο πριν τις τέσσερις τα ξημερώματα σε κατάστημα με χριστουγεννιάτικα είδη, στο Μαρούσι. Από τη φωτιά προκλήθηκαν ζημιές ύψους τριών εκατ. δραχμών.

Στόχος εμπρηστών έγινε στις πέντε τα ξημερώματα υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, που βρίσκεται στην οδό Αλεξάνδρας 100 στην Αθήνα. Άγνωστοι τοποθέτησαν 12 γκαζάκια στο μηχάνημα ανάληψης χρημάτων, από τα οποία εξερράγη μόνο το ένα, με συνέπεια να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές στον προθάλαμο της τράπεζας.

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις των δύο ανδρών ήταν ενδεικτικές των θετικών αποτελεσμάτων της συνάντησης. Αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ο υπουργός Τύπου είπε ότι η Ελλάδα δεν έχασε μια πολιτική μάχη, απεναντίας το θέμα έγινε μέρος των διμερών σχέσεων και θα τεθεί και πάλι από την ελληνική πλευρά στο μέλλον.

Την πολιτική και την πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα της ΔΕΘ "με την αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας και τις μετέπειτα γνωστές μεθοδεύσεις χωρίς προηγουμένως να προηγηθεί κανενός είδους διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς της Θεσσαλονίκης", καταγγέλει με ανακοίνωσή της η Διοικούσα Επιτροπή Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης. Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή συμμετοχή των βουλευτών Α' και Β' Περιφέρειας του νομού Θεσσαλονίκης, των μελών της Διοικούσας Επιτροπής, καθώς και κομματικών στελεχών, στην οποία εξετάσθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση "οι ραγδαίες και ανησυχητικές εξελίξεις για το μέλλον του εθνικού εκθεσιακού φορέα μας, μας αναγκάζουν να θυμίσουμε στην κυβέρνηση ότι η HELEXPO - ΔΕΘ πέρα από την τεράστια προσφορά της στην εθνική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη, αποτελεί και τον μοναδικό αποκεντρωμένο θεσμό ασκήσεως εθνικής και οικονομικής πολιτικής. Το μέλλον της ΔΕΘ συνδέεται και επηρεάζει άμεσα το μέλλον ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας".

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κάρολος Παπούλιας, είναι ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Κατά την ψηφοφορία που έγινε επί συνόλου 47 παρόντων βουλευτών τον κ. Παπούλια ψήφισαν για το αξίωμα του προέδρου της Επιτροπής 28 βουλευτές. Αντιπρόεδρος της Επιτροπής εκλέχθηκε ο Ηλίας Παπαδόπουλος με 27 ψήφους και γραμματέας ο Παντελής Οικονόμου με 24 ψήφους. Απουσίαζαν ο Λευτέρης Βερυβάκης (ο οποίος δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου) και οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ και Στρατής Κόρακας. Πάντως από το ΠΑΣΟΚ ήταν 26 παρόντες βουλευτές, 17 από ΝΔ, δύο του ΣΥΝ και ένας του ΔΗΚΚΙ.

Ερώτηση προς τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρη Ρέππα σχετικά με τις προσλήψεις των 160 δημοσιογράφων στην ΕΡΤ κατέθεσαν οι βουλευτές της Ν.Δ, Δημήτρης Σιούφας και Προκόπης Παυλόπουλος. Οι δύο βουλευτές χαρακτηρίζουν τον διαγωνισμό παρωδία, πρόχειρο και ότι έγινε για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες, ενώ σημειώνουν ότι δεν διασφαλίστηκαν όρια αξιοκρατικής επιλογής.

Πρόγραμμα για συνεργασία στον τομέα της άμυνας, μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για το 1999, πρόκειται να υπογράψουν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δυο χωρών, στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης και πτέραρχος Μίχο Μίχοφ στο Πλόβντιφ (Φιλιππούπολη). Την ανακοίνωση αυτή έκανε στη Σόφια ο υπουργός Αμυνας, Γκεόργκι Ανάνιεφ, τονίζοντας ότι τα διμερή αυτά προγράμματα υπογράφονται κάθε χρόνο, βάσει της συμφωνίας-πλαίσιο για στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος-Βουλγαρίας, που υπεγράφη το 1991 στην Αθήνα από τους τότε υπουργούς Αμυνας των δύο χωρών, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και Ντιμίταρ Λούντζεφ.

Το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (Ε.Σ.Κ.) και η Επιτροπή που προετοιμάζει το κείμενο του ευρωπαϊκού "Μανιφέστου" υπό την Προεδρία του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Roben Cook, θα συνεδριάσουν από κοινού σήμερα στις Βρυξέλλες. Το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπήσουν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ως αντιπρόεδρος του Ε.Σ.Κ. και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ως μέλος της Επιτροπής για το "Μανιφέστο". Στην κοινή συνεδρίαση θα συζητηθεί το κείμενο του "Μανιφέστου" ενόψει των ευρωεκλογών του 1999, όπως τροποποιήθηκε από τα κόμματα μέλη του Ε.Σ.Κ. στη συνεδρίαση της Επιτροπής "Cook" στις 13 Νοεμβρίου 1998. Άλλα θέματα που θα εξεταστούν είναι η προετοιμασία του Συνεδρίου του Ε.Σ.Κ. που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου στο Μιλάνο καθώς και ζητήματα κοινής στρατηγικής ενόψει των ευρωεκλογών του 1999.

Αισιοδοξία για την πορεία του Κυπριακού, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς. Σε δηλώσεις του, ύστερα απο συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Αθενς παρατήρησε οτι το 1999 είναι σημαντική χρονιά για την επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας οτι απομένουν 14 μόνο μήνες για τη λήξη της θητείας του Αμερικανού προέδρου, Μπιλ Κλίντον και τόνισε οτι η ομογένεια πρέπει να το εκμεταλλευτεί. Είπε επίσης οτι ο πρόεδρος Κλίντον ενδιαφέρεται πραγματικά για το Κυπριακό, εξέφρασε ομως την έντονη δυσφορία των ομογενών για το γεγονός οτι δεν έγινε μέχρι σήμερα τίποτε το ουσιαστικό στο Κυπριακό.

Οι Αμερικανοί προτίθενται να επανεμπλακούν ουσιαστικά στο κυπριακό πρόβλημα μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Αυτό διαβεβαίωσε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, ο Αμερικανός αξιωματούχος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τον Πρόεδρο Κληρίδη, κατά την προ ολίγων ημερών τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Ο κ. Κυπριανού, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ύστερα από 45λεπτη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τόνισε ότι εφόσον κάποιοι κρίνουν ότι πρέπει το θέμα των πυραύλων να συζητηθεί στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου, θα πρέπει παράλληλα με τη συζήτηση να υπάρξει και επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.

Σάλος ξέσπασε της τελευταίες ημέρες στη Βουλγαρία, μετά την αποκάλυψη ότι ο υπουργός Γεωργίας, κ. Βαρμπάνοφ, επισκέφτηκε μυστικά τον Σαντάμ Χουσεϊν πριν από 3 εβδομάδες για να του προτείνει το πλεόνασμα των σιτηρών της Βουλγαρίας έναντι πετρελαίου. Την αποκάλυψη έκανε η πρόεδρος του Κινήματος για Πραγματικές Μεταρρυθμίσεις, Ρενέτα Ιντζόβα, σύμφωνα με την οποία η αποστολή απέτυχε.

Tρεις Βρετανοί και ένας Νεοζηλανδός βρέθηκαν χθες αποκεφαλισμένοι, δύο μήνες μετά την απαγωγή τους η οποία είχε πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της Τσετσενίας. Τα πτώματα των ανδρών εντοπίστηκαν στην περιοχή Ακχόι Μαρτίν στα νοτιοδυτικά του Γκρόζνι, κοντά στα σύνορα της Τσετσενίας με την Ιγκουσετία, υποστήριξε ο πρόεδρος Ασλάν Μασκάντοφ προσθέτοντας ότι πρόκειται να στείλει στο υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας συλληπητήριο τηλεγράφημα. Οι άνδρες οι οποίοι είναι οι πρώτοι απο τους ομήρους που δολοφονήθηκαν στην Τσετσενία, είχαν μεταβεί στην πρωτεύουσα της χώρας προκειμένου να εργαστούν σε υποκατάστημα της βρετανικής εταιρείας Granger Telecoms.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 9 December 1998 - 6:40:20 UTC