Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:29 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 13.12.1998 (MΠΕ)

Mέσα σε καλό κλίμα, παρά τις διαφωνίες και τις αντιθέσεις, ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βιέννη και τη σκυτάλη από 1η Ιανουαρίου 1999 -μέρα εφαρμογής της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης- παίρνει η Γερμανία. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βιέννης ως "σύνοδο για την απασχόληση, την ανάπτυξη και τη σταθερότητα". Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για όσα ειπώθηκαν στη σύνοδο για την Τουρκία και αναφέρονται στα συμπεράσματα της προεδρίας.

Σε ό,τι αφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έθεσαν θέμα υποψηφιότητας της Τουρκίας και συμφώνησαν να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της συνόδου, η πρόσφατη απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών. Με την απόφαση αυτή διαχωρίζεται σαφώς η Τουρκία από τις υποψήφιες χώρες. Στο σχέδιο συμπερασμάτων της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις για την "Ατζέντα 2000" έχουν μπει πλέον στην τελική τους φάση, ενώ υπογραμμίζεται η προσήλωση του Συμβουλίου στην ανάγκη επίτευξης συνολικής συμφωνίας για το θέμα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, στις 24 και 25 Μαρτίου 1999. Ωστόσο στο θέμα της περικοπής των κοινοτικών κονδυλίων υπήρξε πλήρης διαφωνία.

Με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη συναντήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής ο Κώστας Σημίτης. Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις διπλωματικές προσπάθειες που στοχεύουν στη μείωση της ένταση, ενώ σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, Χρήστο Στυλιανίδη, "έγινε μια αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής , ειδικά σε ό,τι αφορά την πορεία της Κύπρου".

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στην Παιδεία. Περισσότερα από 1500 σχολεία τελούν υπό κατάληψη, ενώ την Τρίτη πραγματοποιείται νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση από το Σεπτέμβριο του 1999 τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σήμερα ο κ.Αρσένης που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη θα μιλήσει σε σύσκεψη των διευθυντών των λυκείων της Θεσσαλονίκης στο πολιτιστικό κέντρο της Νομαρχίας. Χθες το απόγευμα μίλησε σε εκπαιδευτικούς-μέλη του ΠΑΣΟΚ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, για θέματα της μεταρρύθμισης. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος πρότεινε την αναστολή της εφαρμογής του στη Δευτέρα Λυκείου.

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα σήμερα οι εργασίες της 7ης εθνικής συνδιάσκεψης της Νέας Δημοκρατίας, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Χθες ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής ανέλυσε τις προτεραιότητες του κόμματός του και αναφέρθηκε στην ανάγκη αναμόρφωσης της πολιτικής παιδείας, υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, τολμηρής φορολογικής μεταρρύθμιση, τομών στην απασχόληση, καταπολέμησης της ανεργίας και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ασκησε σκληρή κριτική στο κυβερνών κόμμα για την πολιτική του στους τομείς της παιδείας, των εθνικών θεμάτων, της οικονομίας και των αποκρατικοποιήσεων, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφάνεια και αναλγησία. Η κ.Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της ζήτησε επανίδρυση της Ν.Δ. μέσα από έκτακτο ιδεολογικό συνέδριο, το Μάρτιο, χωρίς ωστόσο να θέτει θέμα ηγεσίας. Ο Μιλτιάδης Εβερτ από την πλευρά του προέβλεψε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δεχθεί και νέα ήττα στις ευρωεκλογές.

Την εναλλακτική πρόταση του κόμματός του για τη διακυβέρνηση της χώρας, με τη συγκρότηση μια νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφία που θα αντανακλά το σύνολο του προοδευτικού χώρου και θα εκφραστεί σε κυβερνητικό σχήμα ευρείας συνεργασίας, παρουσίασε χθες στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Αναφέρθηκε στα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και άσκησε κριτική στο σύστημα της μονοκομματικής αυτοδυναμίας και της δικομματικής εναλλαγής, που στηρίζεται, τόνισε, σε μεγάλο βαθμό στον εκλογικό νόμο. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε θετικό το γεγονός ότι ο ΣΥΝ αισθάνεται την ανάγκη να προωθήσει προτάσεις πολιτικής συνεργασίας, χαρακτηρίζοντάς τες ως προοπτική του μέλλοντος.

Εβδομάδα συσκέψεων για την εθνική άμυνα και τις ένοπλες δυνάμεις ξεκινάει αύριο. Στη μία το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, ενώ το πρωί της Τρίτης θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, με θέμα το εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Φθάνει αύριο στην Αθήνα ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος για το κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Θα συναντηθεί με τον υπουργό και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο και Γιάννο Κρανιδιώτη και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο. Θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο κυπριακό. Τον κ.Χόλμπρουκ θα συνοδεύει ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κυπριακό, Τόμας Μίλερ. Σήμερα ο κ.Χόλμπρουκ βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη όπου θα παραστεί στο συνέδριο που γίνεται μεταξύ Ελλήνων, Τούρκων και Κυπρίων επιχειρηματιών.

Σαρανταοχτάωρη απεργία πραγματοποιούν από αύριο οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια στις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στην τροφοδοσία στην αγορά σε καύσιμα και πρώτες ύλες. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων η απεργία θα πραγματοποιηθεί σε εκείνους τους χώρους της επιχείρησης όπου γίνεται η φόρτωση των καυσίμων με αποτέλεσμα για δύο μέρες να μην υπάρξει καμία μετακίνηση προϊόντων από τις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΚΟ.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στη Νότια Ταϊλάνδη, για την ανεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια του αεροσκάφους των ταϊλανδέζικων αερογραμμών που συνετρίβη προχθές το απόγευμα. Η αεροπορική τραγωδία αποδίδεται στις ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες έχουν διασωθεί πενήντα άτομα. Δεκατέσσερις άνθρωποι αγνοούνται ενώ οι νεκροί είναι 82.

Πράσινο φως για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας άναψε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ παρέχοντας την υποστήριξή του στη φόρμουλα που προτείνει ο αρχηγός του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος, εντολοδόχος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ. Ο Τούρκος Πρόεδρος, που θεωρεί ότι στη χώρα δεν υπάρχει κυβερνητική κρίση αλλά απλώς κυβερνητικό πρόβλημα, υπενθύμισε ότι και η κυβέρνηση Γιλμάζ ήταν κυβέρνηση μειοψηφίας. "Το ζητούμενο δεν είναι ένα κόμμα ή πολλά κόμματα αλλά η ψήφος εμπιστοσύνης. Μία κυβέρνηση μειοψηφίας δεν έχει τη δύναμη να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά μπορεί να πάρει υποστήριξη από αλλού" δήλωσε ο κ Ντεμιρέλ.

Υπό τη σκιά των σκανδάλων του Λευκού Οίκου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, επισκέπτεται το Ισραήλ όπου θα έχει συνομιλίες με ηγετικά στελέχη της κβυέρνησης και τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Οι τοπικές καταιγίδες και οι βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σταδιακά θα σημειωθεί βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί, βορειοανατολικοί μέτριοι και τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 2 μέχρι 12 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανή πρόσκαιρη βροχή ή χιονόνερο και χιόνια στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 13 December 1998 - 9:40:14 UTC