Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 24/12/1998 (MΠΕ)

Την απόφαση του, για την οριστική εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κρήτη, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από προχθες κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα. Κύρια χαρακτηριστικά είναι οι χιονοπτώσεις στα ορεινά και το χιονόνερο στα πεδινά, καθώς και το τσουχτερό κρύο. Το κύμα κακοκαιρίας επεκτάθηκε και στους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης προκαλώντας προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες. Xιονίζει και στους 16 νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους 0 βαθμούς Κελσίου. Ηδη, σε πολλά σημεία των δρόμων το χιόνι έχει παγώσει και η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης χιονοπτώσεις έκαναν την εμφάνισή τους από χθες, "ντύνοντας στα λευκά" τον Χορτιάτη και το Πανόραμα και η κυκλοφορία προς τις περιοχές αυτές, αλλά και προς τον Αγιο Βασίλειο και το Ασβεστοχώρι διεξάγεται με ιδιαίτερη δυσκολία. Η ίδια εικόνα συναντάται και σε άλλους νομούς. Σποραδικές χιονοπτώσεις έχουμε στους νομούς Χαλκιδικής, Κοζάνης, Καστοριάς, Κιλκίς, Πέλλας, Ροδόπης, Πιερίας και Γρεβενών. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που θα κινηθούν στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Φλώρινας. Τα κυριότερα προβλήματα στη συγκοινωνία εμφανίζονται στις οδικές διαβάσεις Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βιτσίου και Βίγλας, Φλώρινας - Κοζάνης στη θέση Κλειδί, Φλώρινας - Εδεσσας και Καστοριάς - Αμυνταίου στη θέση Κλεισούρα και στον Αετό. Αναγκαία είναι και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στη Βέροια στο ύψος της, αλλά και στους δρόμους που οδηγούν στα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και "3-5 Πηγάδια" Νάουσας.

"Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν υποχωρεί αλλά προχωρεί". Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παρουσίασε υποδείγματα ερωτήσεων, παρόμοιων με εκείνες στις οποίες θα διαγωνιστούν οι μαθητές τον Ιούνιο. Ο κ. Αρσένης επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα υποχωρήσεων και πρόσθεσε ότι οι χειρονομίες του Υπουργείου Παιδείας έγιναν για να βοηθήσουν τα παιδιά να ξεπεράσουν το ψυχολογικό κλίμα που δημιουργήθηκε σε βάρος τους. Σημείωσε ακόμη ότι οι φετινές εξετάσεις δε θα είναι δυσκολότερες από τις προηγούμενες και ότι τα θέματα θα είναι μέσα από την ύλη που έχουν διδαχτεί οι μαθητές κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Την επέμβαση των δικαστικών αρχών στην πόλη της Καβάλας προκάλεσαν οι συνεχιζόμενες καταλήψεις σχολικών κτιρίων από μαθητές γυμνασίων και λυκείων στην επαρχιακή πόλη. Ο εισαγγελέας πρωτοδικών Καβάλας, κ.Δ.Παπαγεωργίου, διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής και έδωσε εντολή στις αστυνομικές αρχές να σχηματίζουν δικογραφίες σε βάρος των παραβατών για παρακώλυση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και για πρόκληση φθορών, σε περίπτωση που διαπιστώνονται καταστροφές στα υπό κατάληψη σχολεία.

Μήνυμα προς την κυβέρνηση να σταματήσει την προσπάθεια συρρίκνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη μείωση των οικονομικών πόρων και των αρμοδιοτήτων, έστειλε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κατά την ομιλία του στην τελετή ορκωμοσίας του ιδίου καθώς και των δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων που έγινε χθες στο δημαρχείο.

"Ο κ. δήμαρχος Θεσσαλονίκης θωράκισε με αλεξίσφαιρο τον ΥΜΑ - Θ στην πρώτη στόχευσή του, αυτό βεβαίως είναι σημαντικό για μένα και τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια. Θα ήθελα, όμως, να τονίσω ότι το ίδιο αλεξίσφαιρο έχει και η κυβέρνηση γιατί έχει επιτελέσει το καθήκον της απέναντι στην Αυτοδιοίκηση και στις περιφερειακές δυνάμεις, αφού τις έχει εξοπλίσει με ισχυρές αρμοδιότητες, τόσο σε επίπεδο περιφέρειας, όσο και σε επίπεδο Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης". Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης με αφορμή τις επισημάνσεις του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου - κατά την τελετή της ορκωμοσίας του - για τις σχέσεις της κυβέρνησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης επισκέφθηκε χθες την παραδοσιακή αγορά της πόλης Βλάλη - Καπάνι, όπου αντάλλαξε ευχές με επαγγελματίες και καταναλωτές. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Μαγκριώτης επεσήμανε ότι είδε έναν κόσμο φιλικό και αισιόδοξο, παρά το γεγονός ότι η αγορά έχει τις δυσκολίες της, προσθέτοντας ότι οι τιμές είναι προσιτές και σε πολλά είδη χαμηλότερες από πέρυσι.

Μονάδες και φυλάκια του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή του Έβρου επισκέφθηκε χθες ο υφυπουργός Άμυνας Δημήτρης Αποστολάκης. Ο κ. Αποστολάκης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Μ. Παραγιουδάκη, τον Διοικητή Δ' Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Δ. Αικατερίνη και το Γενικό Επιθεωρητή Αεροπορίας Υποπτέραρχο Δ. Αθανασάκο επισκέφθηκε τα φυλάκια Πόρου, Μανίτσα, 126 και 13 του Στρατού Ξηράς και τις μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας 1η ΜΣΕΠ και 1ο ΣΑ, προκειμένου να ανταλλάξει ευχές με το προσωπικό τους.

Χριστούγεννα στον ακριτικό Εβρο θα περάσει φέτος ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης. Σήμερα, ο κ. Μαγκριώτης θα επισκεφθεί το Δήμο Σουφλίου και λίγο αργότερα το νοσοκομείο Διδυμοτείχου, για να προσφέρει δώρα σε νοσηλευόμενους και προσωπικό. Το απόγευμα θα επισκεφθεί το Στρατηγείο Διδυμοτείχου και δύο ακριτικά φυλάκια, όπου θα ανταλλάξει ευχές και θα προσφέρει γλυκά και βιβλία στους στρατιώτες. Ανήμερα των Χριστουγέννων ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης θα επισκεφθεί τη Δαδιά και το φυλάκιο Κήπων. Το απόγευμα θα αναχωρήσει για την Αλεξανδρούπολη, ενώ το Σάββατο θα επισκεφθεί τις Φέρρες και το Δέλτα του Εβρου.

Στις στρατιωτικές φυλακές "Παύλου Μελά" της Θεσσαλονίκης οδηγήθηκε ο 37χρονος αξιωματικός του στρατού που κατηγορείται ότι με την απειλή μαχαιριού επιχείρησε να βιάσει 19χρονη σπουδάστρια στην πόλη της Κοζάνης. Ο 37χρονος ανθυπασπιστής, σε τάγμμα πεζικού στην Κοζάνη, Αλέξανδος Ελευθεριάδης, παραπέμφθηκε χθες στο διαρκές στρατοδικείο Θεσσαλονίκης και μετά από απολογία του -που διήρκησε τρεις περίπου ώρες- κρίθηκε προφυλακιστέος. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η 19χρονη σπουδάστρια στα ΤΕΙ Κοζάνης, ο ανθυπασπιστής το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, με την απειλή μαχαιριού, την επιβίβασε στο ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητό του και επιχείρησε να τη βιάσει. Η κοπέλα αντέδρασε και κατάφερε να αφοπλίσει τον 37χρονο αξιωματικό, τραυματίζοντάς τον άθελά της στο λαιμό. Κατά πληροφορίες, ο κατηγορούμενος στην απολογία του στον στρατιωτικό επίτροπο, απέδωσε το γεγονός στη κακιά στιγμή και υποστήριξε ότι ήταν μεθυσμένος και δεν ήξερε τί έκανε.

Διευθυντής υποκαταστήματος τράπεζας στο Ελευθέριο - Κορδελιό Θεσσαλονίκης "κλείδωσε" έξω από το υποκατάστημα δύο επίδοξους ένοπλους ληστές ενεργοποιώντας ένα ειδικό σύστημα ασφαλείας. Ετσι, οι δράστες που ήταν οπλισμένοι με κοντόκανη καραμπίνα και πιστόλι μόλςις κατάλαβαν ότι είχε μπλοκάρει ξαφνικά η είσοδος του υποκαταστήματος έβαλαν τα όπλα στις τσέπες και εξαφανίστηκαν τρέχοντας για να μη συλληφθούν. Η απόπειρα ληστείας σημειώθηκε στο υποκατάστημα της τράπεζας Κρήτης, στην πλατεία Ελευθερίας 4.

Την εντολή να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους με υπευθυνότητα, έμπνευση και αποτελεσματικότητα έδωσε ο νέος αναπληρωτής Γραμματέας Οργανωτικού Λουκάς Ανανίκας, καθηγητής ΑΠΘ, απευθυνόμενος στους Τομεάρχες και Περιφερειάρχες της Μακεδονίας και της Θράκης σε συνεδρίαση του εν λόγω τμήματος της Γραμματείας Οργανωτικού με τη νέα του σύνθεση. Η εμπειρία των πρόσφατων εκλογών για την Αυτοδιοίκηση, τα συμπεράσματα της τελευταίας Εθνικής Συνδιάσκεψης και κυρίως η ευρύτερη κοινωνική απαίτηση για ανταπόκριση της ΝΔ στις σύγχρονες προκλήσεις, θα αποτελέσουν τον πιλότο για τα στελέχη της Γραμματείας Οργανωτικού που σε συνεργασία με τις Οργανώσεις της ΝΔ επιφορτίζονται με το έργο της προετοιμασίας του κόμματος για τις ευρωεκλογές και τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Θετικά χαρακτήρισε τα ψηφίσματα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, επισημαίνοντας ότι δημιουργούν ελπίδες όσον αφορά τις προσπάθειες για να ανοίξει ο δρόμος επί της ουσίας του Κυπριακού, καθώς και για τη μείωση ολων των δυνάμεων και εξοπλισμών στην Κύπρο, με στόχο την αποστρατικοποίηση. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης Χρήστο Στυλιανίδη, ο κ. Κασουλίδης σχολίασε τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, τονίζοντας τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου να εργαστεί στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Βόλφγκανγκ Σιούσελ υπό την ιδιότητα του Προέδρου του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, χαιρέτισε θερμά το ψήφισμα 1218 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο στοχεύει στην επίτευξη περαιτέρω προόδου για μια δίκαιη και διαρκή λύση στην Κύπρο και στη μείωση της έντασης στο νησί. Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ.Σιούσελ δηλώνει την πλήρη υποστήριξή του προς τις προσπάθειες της Εκπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους και ελπίζει πως η αξιωματούχος των ΗΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της.

Το άμεσο κλείσιμο των τεσσάρων παλαιών πυρηνικών αντιδραστήρων του Κοζλοντούι ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Βουλγαρία, σύμφωνα με απάντηση του Επιτρόπου, Χανς Βαν ντε Μπρουκ, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Αντώνη Τρακατέλλη. Ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αποδοχής των προθέσεων της Βουλγαρίας για παράταση της λειτουργίας των αντιδραστήρων αυτών. Μάλιστα, επικαλούμενος τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Τρακατέλλης είπε χαρακτηριστικά ότι οι ανησυχίες της χώρας αυτής για αδυναμία κάλυψης των ενεργειακών της αναγκών -σημείο στο οποίο στηρίζει το σχετικό αίτημά της- δύσκολα συμβιβάζονται με τις προβλεπόμενες ουσιαστικά αυξημένες εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος.

Στα πεντακόσια εκατομμύρια δολάρια διαμορφώνεται το ύψος των ξένων επενδύσεων στη Βουλγαρία για το 1998, και το ποσό αυτό είναι δυο φορές χαμηλότερο από το αναμενόμενο. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Παρί" της Σόφιας, η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν είναι η μοναδική αιτία για τη μείωση των ξένων επενδύσεων στη χώρα κατά το τρέχον έτος. Στην κατάσταση αυτή έχουν συμβάλει η φορολογική νομοθεσία, η έλλειψη ενδιαφέροντος για την εξαγορά ζημιογόνων επιχειρήσεων, η μη διαφανείς διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και η γραφειοκρατία. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εκπρόσωποι μεγάλων γαλλικών εταιριών και έγκυρα τραπεζικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων οι Electricite de France, Framatome, Generale de Eaux, Peugeot Automobiles, Thomson - CSF International, BNP, Credit Agricole Indosuez, μόλις φέτος ενδιαφέρθηκαν για τις δυνατότητες δραστηριοποίησής τους στη βουλγαρική αγορά.

Πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα στα δυτικά και στη Μακεδονία προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με βροχές και στο Αιγαίο καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και στις περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα από το απόγευμα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -4 μέχρι 6 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 0 μέχρι 10 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 μέχρι 5 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 24 December 1998 - 6:40:33 UTC