Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-12-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:17 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 28/12/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Στην Αθήνα βρίσκεται από το απόγευμα ο Γλαύκος Κληρίδης - Αύριο το πρωί η συνάντησή του με τον Κώστα Σημίτη.
  • Θ.Πάγκαλος: Νέο ξεκίνημα από διπλωματική άποψη στο θέμα των πυραύλων S- 300. - Τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ζήτησαν οι πρόεδροι του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ.
  • Την άποψη ότι η αστυνομία πρέπει να παρεμβαίνει και να ανοίγει τους δρόμους που αποκλείουν οι μαθητές διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών - Αντιδράσεις από την ΟΛΜΕ.
  • Με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας συναντήθηκε το πρωί ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ.
  • Κανονικά λειτουργεί από το μεσημέρι ο αερολιμένας "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης.
  • Συλλαλητήρια προετοιμάζουν για τα μέσα του Ιανουαρίου οι αγρότες της περιοχής Λαγκαδά.
  • Β. Παπανδρέου: Έργο εθνικής σημασίας η τρίτη γραμμή μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης στο Κρυονέρι Αττικής.
  • Στο μαιευτήριο "Ελενα" στην Αθήνα νοσηλεύεται η σύζυγος του Αλβανού πρωθυπουργού Παντελί Μάϊκο και το νεογέννητο βρέφος τους.
  • Δύο νεαροί βρέθηκαν νεκροί μέσα σε σταθμευμένο Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο στην πόλη της Φλώρινας.
  • Τις γυναίκες κρατούμενες των φυλακών Κορυδαλλού και τα παιδιά που μεγαλώνουν στις φυλακές αυτές επισκέφθηκε το πρωί κλιμάκιο του τομέα γυναικών του ΠΑΣΟΚ.
  • Βουλευτές, πολιτευτές και στελέχη της Ν.Δ. θα επισκεφθούν αύριο το συνοριακό φυλάκιο Ευζώνων, στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.
  • Tιμητική υποδοχή επιφυλάσσει ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης στο πρώτο πλοίο που θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατά την καινούργια χρονιά.
  • Εκδήλωση για τους ανέργους και τις οικογένειές τους διοργανώνει την Τετάρτη η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
  • Με τον αρχηγό του κόμματος Αρετής, Ρετσάι Κουτάν, συναντάται σήμερα ο Γιαλίμ Ερέζ.
  • Την Τετάρτη η 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος βόλεϊ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.
  • Λίγες νεφώσεις προβλέπει για τις περισσότερες περιοχές της χώρας η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Στην Αθήνα βρίσκεται από το απόγευμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, προκειμένου να συναντηθεί αύριο το πρωί με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Στη συνάντηση αυτή θα κυριαρχήσει το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300. O εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης, Χρήστος Στυλιανίδης, γνωστοποίησε το μεσημέρι ότι μετά την επιστροφή του κ. Κληρίδη στην Κύπρο, αύριο το απόγευμα, θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τους πυραύλους S-300. Στο μεταξύ την άποψη ότι παραμένει σταθερή η ελληνική θέση ότι πρέπει να ενισχυθεί η άμυνα της Ελλάδας και της Κύπρου εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε τα μεθοριακά φυλάκια Καστάνης και Μολυβδοσκέπαστου.

Η "βήμα προς βήμα" πολιτική προς την Τουρκία αποτελεί παρελθόν, καθώς η Αγκυρα δεν τη δέχθηκε, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Απογευματινή". Αναφερόμενος στο θέμα των πυραύλων S-300 δηλώνει ότι δε βλέπει αδιέξοδο αλλά ένα νέο ξεκίνημα από διπλωματική άποψη. Τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ζήτησαν οι πρόεδροι του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ για τους S-300. Ο κ. Τσοβόλας, τόνισε ακόμη ότι θα ήταν τεράστιο λάθος η ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων στην Κύπρο και γνωστοποίησε ότι έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό στην οποία διατυπώνει τη θέση του ΔΗΚΚΙ.

Την άποψη ότι η αστυνομία πρέπει να παρεμβαίνει και να ανοίγει τους δρόμους που αποκλείουν οι μαθητές διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στην "Απογευματινή" τάσσεται στο πλευρό του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Τη δήλωση Πάγκαλου για τις εξελίξεις στο χώρο της παιδείας σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ Αντώνης Αντωνάκος. Ο κ. Αντωνάκος δήλωσε: "Θα ήταν καιρός ο υπουργός Εξωτερικών να δείξει πυγμή όχι μόνο στις μεταφράστριες και στους μαθητές αλλά και στην εξωτερική πολιτική". Με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Γιάννη Πανάρετο, συναντήθηκε το πρωί ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων και άλλων φορέων για την επικείμενη σύγκληση της ολομέλειας του οργάνου.

Κανονικά λειτουργεί από το μεσημέρι ο αερολιμένας "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, αφού διαλύθηκε η πυκνή ομίχλη που κάλυπτε την περιοχή γύρω από τη Μίκρα, εμποδίζοντας την κίνηση των αεροσκαφών. Σημειώνεται ότι λόγω της ομίχλης το αεροδρόμιο έκλεισε από τις 7 το πρωί, με αποτέλεσμα την πολύωρη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Κλειστά, ωστόσο είναι λόγω ομίχλης τα αεροδρόμια Καστοριάς, Κοζάνης και Ιωαννίνων.

Συλλαλητήρια προετοιμάζουν για τα μέσα του Ιανουαρίου οι αγρότες της περιοχής Λαγκαδά, οι οποίοι αποφάσισαν να ανασυγκροτήσουν την Επιτροπή Αγώνα προκειμένου να συντονίζει τις κινητοποιήσεις τους. Η μη χορήγηση επιδοτήσεων ή η παρακράτησή τους από την Αγροτική Τράπεζα, η αύξηση του κόστους παραγωγής και η πτώση της τιμής των προϊόντων τους έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των αγροτών του Λαγκαδά, εκπρόσωποι των οποίων πραγματοποίησαν χθες σύσκεψη στο Ζαγκλιβέρι. Οι αγρότες διαμαρτύρονται επίσης για την επιβολή νέων ασφαλιστικών εισφορών, με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα οι συντάξεις τους.

Έργο εθνικής σημασίας το οποίο μαζί με τις μονάδες του Κερατσινίου και του Λαυρίου θα θωρακίσουν την Αττική έναντι του κινδύνου ενεργειακού μπλακ άουτ χαρακτήρισε η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, την τρίτη γραμμή μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης στο Κρυονέρι Αττικής, εγκαινιάζοντας σήμερα και επίσημα τη λειτουργία της. Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην υγεία τους.

Στο μαιευτήριο "Ελενα" στην Αθήνα νοσηλεύεται η σύζυγος του Αλβανού πρωθυπουργού Παντελί Μάϊκο και το νεογέννητο βρέφος τους που γεννήθηκε πρόωρα με καισαρική τομή. Οι γιατροί δηλώνουν ότι η κατάσταση του βρέφους εξελίσσεται ομαλά. Τη σύζυγο του Αλβανού πρωθυπουργού επισκέφθηκαν το πρωί ο υπουργός Υγείας Λάμπρος Παπαδήμας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

Δύο νεαροί βρέθηκαν νεκροί μέσα σε σταθμευμένο Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο στην πόλη της Φλώρινας χωρίς να διευκρινιστούν ως το απόγευμα τα αίτια του θανάτου τους. Πρόκειται για τον 20χρονο, Σπυρίδωνα Ζαφειρίδη και το φίλο του, Κυριάκο Μιχαηλίδη, κατοίκους Φλώρινας, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί μέσα στο Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στην πυλωτή της οικοδομής όπου διέμενε ο Ζαφειρίδης με την οικογένειά του. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο πατέρας του Ζαφειρίδη κατέβηκε στις 7 το πρωί στην πυλωτή και βρήκε τους δύο νεαρούς νεκρούς καθισμένους μέσα στο αυτοκίνητο. Από την ασφάλεια Φλώρινας εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

Τις γυναίκες κρατούμενες των φυλακών Κορυδαλλού και τα παιδιά που μεγαλώνουν στις φυλακές αυτές επισκέφθηκε το πρωί κλιμάκιο του τομέα γυναικών του ΠΑΣΟΚ. Οι γυναίκες του ΠΑΣΟΚ θα εκδώσουν υπόμνημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης με προτάσεις για την επανένταξη και την επαγγελματική αποκατάστασή τους.

Βουλευτές, πολιτευτές και στελέχη της Ν.Δ. θα επισκεφθούν αύριο το συνοριακό φυλάκιο Ευζώνων, στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, προκειμένου να προσφέρουν δώρα και να ανταλλάξουν ευχές με τους αξιωματικούς και στρατιώτες που υπηρετούν στη μεθοριακή γραμμή.

Tιμητική υποδοχή επιφυλάσσει ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης στο πρώτο πλοίο που θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατά την καινούργια χρονιά. Στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, 1 Ιανουαρίου 1999, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος, Απόστολος Γενίτσαρης και ο υπολιμενάρχης, Ανδρέας Δροσάκης, θα επισκεφτούν το πρώτο πλοίο που θα εισέλθει στο λιμάνι και θα ευχηθούν για το νέο έτος.

Εκδήλωση για τους ανέργους και τις οικογένειές τους διοργανώνει την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 1998, η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η οποία θα τους μοιράσει δώρα, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί από τα σωματεία της δύναμής του και επιχειρήσεις της πόλης, για να περάσουν οι άνεργοι και οι οικογένειές τους καλύτερα τις γιορτές. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Με τον αρχηγό του κόμματος Αρετής, Ρετσάι Κουτάν, συναντάται σήμερα ο Γιαλίμ Ερέζ, εγκαινιάζοντας τον κύκλο επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξή του και να σχηματίσει την 56η τουρκική κυβέρνηση. Ο Γιαλίμ Ερέζ, που πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Ντεμιρέλ, στις 23 Δεκεμβρίου, είχε σειρά συναντήσεων, μέχρι σήμερα, με το οικονομικό επιτελείο της απερχόμενης κυβέρνησης Γιλμάζ, για να ενημερωθεί επί της πορείας της τουρκικής οικονομίας και ανάλογα να διαμορφώσει την πολιτική του.

Οι τελευταίες μέρες του 1998 βρίσκουν τις 12 ομάδες βόλεϊ της Α1 κατηγορίας των ανδρών στα παρκέ, προκειμένου να διεξαχθεί την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου η 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Το παιχνίδι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Αρη ξεχωρίζει από το πρόγραμμα, καθώς οι "ερυθρόλευκοι" παραμένουν η μοναδική αήττητη ομάδα της διοργάνωσης, ενώ οι "κίτρινοι" αισιοδοξούν σε μια καλή εμφάνιση. Στη Θεσσαλονίκη την ίδια μέρα στις 7 το βράδυ θα διεξαχθεί το τοπικό ντέρμπι ανάμεσα στον Ηρακλή και τον ΠΑΟΚ. Ο Παναθηναϊκός θα υποδεχτεί τον Ιωνικό στις 7 το βράδυ, ενώ μια ώρα νωρίτερα η ΑΕΚ θα φιλοξενήσει τη Φιλία, ο Κτησιφώντας την Ορεστιάδα και η Κομοτηνή τον Ηφαιστο.

Λίγες νεφώσεις προβλέπει για τις περισσότερες περιοχές της χώρας η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σποραδικές βροχές θα εκδηλωθούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -8 μέχρι 9 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -3 μέχρι 13 και στα νησιά του Αιγαίου από 4 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -3 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 28 December 1998 - 17:05:57 UTC