Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 99-01-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 04/01/1999 (MΠΕ)

Η πρώτη συναλλαγή του ευρώ έγινε χθες το βράδυ στην Αυστραλία . Οι εμπειρογνώμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς φοβούνται υψηλή ζήτηση και άρα υψηλή ισοτιμία έναντι του δολαρίου, φόβοι εκφράζονται και για πιθανές αιφνίδιες δυσλειτουργίες στα ηλεκτρονικά συστήματα, που τις τελευταίες μέρες φορτώθηκαν με χιλιάδες νέες πληκτρολογήσεις. Στο μεταξύ, αισθητή πρόοδο σημειώνει το ευρώ από το πρωί στις συναλλαγές του έναντι του δολαρίου, στη χρηματαγορά της Ιαπωνίας, ενώ έντονη είναι η φημολογία για επέμβαση των ευρωπαϊκών τραπεζών, προκειμένου να εμποδίσουν μια πολύ γρήγορη άνοδο του νομίσματος. Σε ότι αφορά τις συναλλαγές που έγιναν χθες στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας με το ευρώ, διαμορφώθηκαν οι ακόλουθες ισοτιμίες: 1,17 δολ., 0,70 λίρες Αγγλίας, 133,15 γεν Ιαπωνίας, και 1,61 ελβετικά φράγκα. Το ευρώ μπαίνει τυπικά από σήμερα και στη ζωή των Ελλήνων, έως την ενσωμάτωση της δραχμής στο ευρωπαϊκό νόμισμα την 1η Ιανουαρίου του 2001, οι Έλληνες μπορούν να έχουν καταθέσεις σε ευρωπαϊκά νομίσματα. Μπορούν όμως να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους και σε ευρώ.

Πρόσκληση του Μπιλ Κλιντον να επισκεφτεί το Λευκό Οίκο απέρριψε ο Γλαύκος Κληρίδης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Ο Κύπριος πρόεδρος επιφυλάχθηκε, αναμένοντας σημεία προόδου στο Κυπριακό. Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ανέλαβε να εκφράσει την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για τη μη εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο. Στη Λευκωσία, αντικαθιστώνται τις προσεχείς ημέρες, οι δύο υπουργοί της ΕΔΕΚ, που αποχώρισαν από την κυβέρνηση, ύστερα από την απόφαση για τους S-300.

Την Κύπρο θα επισκέπτεται εκτάκτως σήμερα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, λόγω των προσφάτων εξελίξεων στο θέμα των πυραύλων S300. Ο κ. Τσοβόλας, ο οποίος θα συνοδεύεται από το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Μανώλη Μπακόπουλο, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με ηγέτες πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, καθώς και με εκπροσώπους φορέων και προσωπικότητες της Μεγαλονήσου. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ θα επιστρέψει στην Αθήνα, αύριο το απόγευμα.

Η απόφαση για μη εγκατάσταση στην Κύπρο των ρωσικών πυραύλων S-300 δεν αποδυναμώνει το ενιαίο αμυντικό δόγμα, αλλά αντιθέτως συμβάλλει, κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες, στη μεγιστοποίηση των συμφερόντων της Κύπρου και του ευρύτερου ελληνισμού, τόνισε σε άρθρο του στην εφημερίδα "Το Βήμα" ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης. " Η μη εγκατάσταση των πυραύλων συνιστά τακτική κίνηση που υπαγορεύθηκε από την αξιολόγηση των νέων δεδομένων σχετικά με την προώθηση των συμφερόντων της Κύπρου", εξηγεί και προσθέτει: "Η πυραυλολογία που κυριάρχησε στο Κυπριακό την τελευταία περίοδο οδήγησε στη "στρατιωτικοποίηση" του προβλήματος. Θέση μας όμως είναι η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο..."

Για το ευρώ και τις προοπτικές της νομισματικής ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης μιλάει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Βιμ Ντουιζενμπεργκ, σε συνέντευξη του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα". Ως το σημαντικότερο πλεονέκτημα του ευρώ θεωρεί τη διαφάνεια των τιμών και την εξαφάνιση των επιτοκίων μετατροπής συναλλάγματος, ενώ σημειώνει ότι δεν υπάρχουν αρνητικά στοιχεία και οι μόνοι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να υπάρξουν είναι καθαρά ψυχολογικοί. Ως προς το δικό του ρόλο ο κ. Ντουιζενμπεργκ επισημαίνει:" Στόχος μου δεν είναι να με αγαπούν. Αυτό που θέλω είναι να εμπνέει εμπιστοσύνη το ευρώ. Ο διοικητής μιας κεντρικής Τράπεζας δεν πρέπει να στηρίζεται στην αγάπη. Κατά καιρούς μας λένε ότι οφείλουμε να δείξουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ανεργία. Γι αυτό πια κι αν ενδιαφερόμαστε! Έχουμε την πεποίθηση ότι η καλύτερη συμβολή στην καταπολέμηση της ανεργίας είναι η δημιουργία κλίματος σταθερότητας και εμπιστοσύνης για το μέλλον. Και όπλο μας είναι η νομισματική πολιτική".

Πληθώρα αντιδράσεων προκάλεσε η ενέργεια του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας Νίκολα Ποπλάσεν να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μπράνα Μίλιους μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών του σημερινού πρωθυπουργού Μίλοραντ Ντόντικ. Οι βουλευτικές εκλογές στη σερβική δημοκρατία διεξήχθησαν στο πλαίσιο των γενικών εκλογών στη Βοσνία στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου, αλλά ακόμη δεν σχηματίσθηκε κυβέρνηση, καθώς από τους δύο ισχυρούς συνασπισμούς κομμάτων δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία στη νέα Βουλή. Ο Ποπλάσεν όρισε τον Μίλιους εντολοδόχο πρωθυπουργό την ημέρα της εκπνοής του περασμένου έτους και αφού ο προηγούμενος εντολοδόχος πρωθυπουργός Ντράγκαν Κάλινιτς πρόεδρος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (του κόμματος που ίδρυσε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς) επέστρεψε την εντολή, αφού δεν κατάφερε να αποσπάσει την υποστήριξη των άλλων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ευθύνη στον ΑΣΚ για την πρόσφατη κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Κόσοβο επέρριψε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Αλέν Ρισάρ ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στη Γιουγκοσλαβία, τη Βοσνία και την ΠΓΔΜ. "Βασικός παράγοντας αποσταθεροποίησης σήμερα είναι ο ΑΣΚ και όχι οι Σέρβοι", είπε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο ταξίδι, από τη Βοσνία στην ΠΓΔΜ, ενώ πρόσθεσε ότι αν συνεχιστούν και αυξηθούν οι συγκρούσεις, η συμφωνία Μιλόσεβιτς - Χόλμπρουκ θα πάψει να ισχύει και τότε η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να επανεξετάσει τα δεδομένα και να ασκήσει πιέσεις για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση. Ο κ. Ρισάρ εκτίμησε ότι έως το Μάρτιο θα αρχίσει να διαφαίνεται η κατεύθυνση προς την οποία θα εξελιχθεί η κατάσταση και ανέφερε ως πιθανή λύση την διακοπή χρηματοδότησης του ΑΣΚ από το εξωτερικό.

Για σήμερα Δευτέρα στη Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιόνια στα ορεινά. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, που βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί μέτριοι.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 4 January 1999 - 6:05:21 UTC