Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 99-01-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 05/01/1999 (MΠΕ)

Κλίμα ευφορίας επικράτησε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την πρεμιέρα του ευρώ, που το υποδέχτηκαν με άνοδο έως και 5,9%. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον καλωσόρισε την κυκλοφορία του ευρωπαϊκού νομίσματος, δηλώνοντας ότι μια επιτυχημένη νομισματική ένωση, που συμβάλλει σε μια δυναμική Ευρώπη, είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός Κώστα Σημίτης, προσερχόμενος χθες, στην ετήσια δεξίωση του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου, τόνισε ότι το ενιαίο νόμισμα αποτελεί ιστορική αλλαγή, που σημαίνει περισσότερες επενδύσεις, απασχόληση και νέες συνθήκες ανάπτυξης.

Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε χθες η Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως του 6,71% και διαμορφώθηκε στις 2.921,28 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 106.8 δισεκατομμύρια δραχμές. Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης, ήταν το μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές. Η εντυπωσιακή άνοδος του Γενικού Δείκτη οφείλεται στην είσοδο του ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά, στην οποία φέρεται ιδιαίτερα ενισχυμένο έναντι του δολαρίου και του γιεν. Η μόνη ευρωπαϊκή αγορά που δεν αντέδρασε όπως οι υπόλοιπες, ήταν του Άμστερνταμ, όπου η άνοδος ήταν πιο συγκρατημένη.

Πρόσκληση στην ΟΛΜΕ για συνάντηση την προσεχή Πέμπτη απηύθυνε με επιστολή του, ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος εντός των επομένων ημερών θα αποστείλει επιστολή και στους γονείς. Η ΟΛΜΕ από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι έλαβε την επιστολή με καθυστέρηση 20 μηνών, σημειώνοντας ωστόσο, ότι οι καθηγητές θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργού

Την εκτίμηση ότι την Παρασκευή τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά καθώς έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προεργασίες εξέφρασε ο υπουργός παιδείας Γεράσιμος Αρσένης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσίασε υποδείγματα ερωτήσεων για τις εξετάσεις των μαθητών της Β΄ Λυκείου στο μάθημα της Ιστορίας. Ο κ. Αρσένης τόνισε ότι με τα υποδείγματα ερωτήσεων που παρουσιάζει διαλύεται ο μύθος ότι οι εξετάσεις του Ιουνίου θα είναι πολύ δύσκολες. Αναφερόμενος στις ζημιές που έγιναν σε πολλά σχολεία κατά τη διάρκεια των καταλήψεων, ο υπουργός σημείωσε ότι ορισμένα σχολεία βρίσκονται σε άθλια κατάσταση ενώ έχει βρεθεί άφθονο υλικό ναρκωτικών. Είπε, ωστόσο, ότι σε εξέλιξη βρίσκεται συντονισμένη προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών ώστε τα σχολεία να επαναλειτουργήσουν κανονικά. Κάλεσε τέλος σε συνάντηση την ΟΛΜΕ την προσεχή Πέμπτη.

Συλλαλητήρια σε Τρίκαλα, Λάρισα και Καρδίτσα στις 15 Ιανουαρίου και πανθεσσαλική κινητοποίηση το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, αποφάσισε χθες το βράδυ η συντονιστική επιτροπή των αγροτών της Θεσσαλίας, η οποία και συνεδρίασε στη Λάρισα.

"Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα θα κάνει ό,τι δυνατό για να μην επιτρέψουμε κανένα ξένο να προωθήσει τα σχέδια του για οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και συρρίκνωση του Ελληνισμού και της Ελλάδας". Αυτό δήλωση ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας μετά από συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού, προσθέτοντας ότι έγινε μία σοβαρή και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων" και ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο. Ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι "το ουσιαστικό σκέλος της υλοποίησης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου ήταν η εγκατάσταση των αμυντικών πυραύλων S300 στην Κύπρο και ζήτησε από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου να ξεκαθαρίσουν τι εννοούν ως Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, μετά τη ματαίωση εγκατάστασης των πυραύλων.

"Δεν υφίσταται το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου", υποστήριξε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από οκτώ σημεία που ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στο Εθνικό Συμβούλιο. Ο κ. Κυπριανού αποκάλυψε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο λέχθηκε ότι "η Ελλάδα επεμβαίνει όταν υπάρχει απρόκλητη προέλαση" και είπε ότι "η όλη προσπάθεια της Ελλάδας στην άμυνα της Κύπρου περιορίζεται εδώ στην Κύπρο. Αυτό δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα". Εξέφρασε δε την άποψη ότι ο τίτλος του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου μπορεί να υπάρχει, όμως "το περιεχόμενο δεν υπάρχει".

Την απόφαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, για μη εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κύπρο, υπεραμύνθηκε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, τονίζοντας ότι ήταν οδυνηρή, αλλά ορθή. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η απόφαση δε βρίσκεται σε διάσταση με την επιθυμία της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού. "Κανείς δεν είπε ότι η απόφαση για τους πυραύλους δεν ήταν οδυνηρή και ότι δεν εμπεριέχει μειονεκτήματα. Ωστόσο μια απόφαση ''μη χείρον βέλτιστον'' λαμβάνεται με βάση τη στάθμιση μειονεκτημάτων και πλεονεκτημάτων", υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι "η κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση, παρά τα όποια μειονεκτήματα, ήταν η επιβεβλημένη υπό τις παρούσες περιστάσεις για το συμφέρον του ελληνισμού".

Θετικό βήμα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος θεωρεί ο Καναδός Υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων, Λόϋντ Αξγουώρθυ, την υιοθέτηση των δύο ψηφισμάτων για την Κύπρο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την απόφαση του Κυπρίου Προέδρου, Γλαύκου Κληρίδη, για τη μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην μεγαλόνησο. Σε γραπτή δήλωση του, ο Αξγουώρθυ, εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή του για τις πρόσφατες εξελίξεις στο κυπριακό και τονίζει ότι η απόφαση του Πρoέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου για τους πυραύλους θα συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της έντασης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

"Είναι θέμα της κυπριακής κυβέρνησης" η απόφαση για μη εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο γιατί "έχει όλες τις αρμοδιότητες για το θέμα αυτό". Αυτό δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουράτοφ, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Διπλωματικού Σώματος, συνεχάρη τον Πρόεδρο Κληρίδη, με την ευκαιρία του νέου έτους. "Εμείς ό,τι μπορούσαμε κάναμε", πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς εάν η Ρωσία έχει λόγο για το εν λόγω θέμα, ο κ. Μουράτοφ απάντησε "όπως το βλέπετε", ενώ κληθείς να πει ποιος θα είναι ο τόπος φύλαξης των πυραύλων, ο Ρώσος διπλωμάτης εξέφρασε άγνοια, λέγοντας πως "είναι απροσδιόριστα όλα τα πράγματα".

Διερεύνηση προθέσεων αποτελούσε η πρόταση που έκανε ο προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη για συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, διευκρίνισε ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει αποκλειστεί συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο. "Έγινε μια πρόταση από τον κ. Χόλμπρουκ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μια διερεύνηση προθέσεων πριν από την απόφαση για τους S-300 και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απήντησε ότι θα ήταν καλύτερα μια τέτοια συνάντηση να γινόταν από τη στιγμή που θα υπήρχε ένα συγκεκριμένο πρακτικό αποτέλεσμα επί της ουσίας του Κυπριακού", δήλωσε ο εκπρόσωπος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο τον καθαρισμό της Θεσσαλονίκης συγκάλεσε χθες ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι διευθυντές των Τομέων Καθαριότητας και Μηχανολογικού Δήμου Θεσσαλονίκης και οι προϊστάμενοι των αρμόδιων τμημάτων επισημάνθηκαν οι άμεσες παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της καθαριότητας της πόλης. Ειδικότερα αποφασίστηκε να προχωρήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης αμέσως σε αγορά σύγχρονου και κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού, να αναδιαρθωθεί η οργάνωση και η δομή της Υπηρεσίας Καθαριότητας, να αξιοποιηθούν πλήρως οι εργαζόμενοι στο τομέα αυτό και να προσληφθεί εποχικό προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες σε κρίσιμες περιόδους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ διέψευσε το γεγονός ότι η χώρα του είναι λιγότερο πρόθυμη για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ότι η προκάτοχος Αυστρία στην προεδρία της Ένωσης και δήλωσε ότι οι ημερομηνίες για την ένταξη των πρώτων νέων μελών θα οριστούν φέτος. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να βάλει σε τάξη την οικονομία της πριν προχωρήσει στη διεύρυνση προς τα ανατολικά. "Η Γερμανία ήταν και παραμένει υποστηριχτής των συμφερόντων των υποψήφιων προς ένταξη χωρών", είπε ο κ. Φίσερ μετά από συνομιλίες που είχε με τον Αυστριακό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ο οποίος διευκρίνισε ότι "η προσπάθεια να επιτύχουμε στην Ατζέντα 2000 είναι το απαραίτητο βήμα για τη διεύρυνση", αναφερόμενος στα σχέδια οικονομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

Η επικεφαλής του κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ανακοίνωσε, καθυστερημένα, την υποστήριξή της στον πρώην εντολοδόχο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος απέτυχε τον προηγούμενο μήνα να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Σε συνέντευξη τύπου η κ.Τσιλέρ δήλωσε ότι το κόμμα της υποστηρίζει το μοντέλο που πρότεινε ο κ.Ετζεβίτ και ότι "επιθυμεί ως ηγέτη της κυβέρνησης τον επικεφαλής του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς". Ο κ.Ετζεβίτ είχε ζητήσει από από τους ηγέτες των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων της χώρας να στηρίξουν το υπουργικό συμβούλιο που θα σχημάτιζε το κόμμα του, πρόταση την οποία η κ.Τσιλέρ είχε απορρίψει, ενώ υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει ούτε στην κυβέρνηση την εντολή σχηματισμού της οποίας ανέλαβε ο Γιαλίμ Ερέζ, μετά την παραίτηση του κ. Ετζεβίτ.

Με μια αγωνιστική τιμωρήθηκε η ΠΑΕ ΑΕΚ από τον αθλητικό δικαστή για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, στις 29 Νοεμβρίου. Η "Ενωση" θα κληθεί να δώσει το επόμενο παιχνίδι μακριά από τη Νέα Φιλαδέλφεια, με αντίπαλο τον Ηρακλή, για την 15η αγωνιστική. Το γήπεδο που θα γίνει η αναμέτρηση δεν έχει οριστεί.

Πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα πνέουν σήμερα στο Αιγαίο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στα δυτικά και βόρεια προβλέπονται νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 4 μέχρι 14 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 5 January 1999 - 6:05:22 UTC