Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 99-01-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:21 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 06/01/1999 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε σε ολόκληρη τη χώρα ο αγιασμός των υδάτων.
  • Τη διαβεβαίωση ότι ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνηση θα συνδράμουν ώστε να λυθούν χρόνια προβλήματα του Πειραιά έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός. - Ανάσα της Ελλάδας χαρακτήρισε το Αιγαίο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από την Κάσο.
  • Στη νέα πρόκληση της Άγκυρας απάντησε ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Διονύσης Καλόφωνος.
  • Ανοίγουν την Παρασκευή τα σχολεία - Αύριο η συνάντηση Αρσένη με την ΟΛΜΕ.
  • Ένας στρατιώτης έχασε το πρωί τη ζωή του στο κέντρο εκπαίδευσης τεθωρακισμένων της Αυλώνας.
  • Την Παρασκευή και το Σάββατο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.
  • Ν. Κατσουρίδης: Η πλειοψηφία του κυπριακού λαού δεν εμπιστεύεται και δεν αποδέχεται τον Γλαύκο Κληρίδη.
  • Την παραίτησή του από τη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης ανακοίνωσε ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Τουρκίας Γιαλίμ Ερέζ.
  • Τη θέση της Βουλγαρίας υπέρ της "ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο" υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον προσκάλεσε τον Αλβανό πρωθυπουργό Παντελί Μάικο να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον.
  • Γέφυρα κατέρρευσε στην Κίνα - Εικοσιτρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
  • Η ηλιοφάνεια, η άνοδος της θερμοκρασίας και η εξασθένιση των βορείων ανέμων θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε σε ολόκληρη τη χώρα ο αγιασμός των υδάτων. O 25χρονος Σωτήρης Μεχιλής για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος ανέσυρε τον Τίμιο Σταυρό από τα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων. Του αγιασμού των υδάτων προηγήθηκε η δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου γρηγορίου του Παλαμά, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα του Β'. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε η ημέρα των Θεοφανείων στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Στην τελετή στην ακτή Μιαούλη, στον Πειραιά παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, οι πρόεδροι του Συνασπισμού, του ΔΗΚΚΙ και της Πολιτικής Άνοιξης, υπουργοί, βουλευτές, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και πλήθος κόσμου. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος και ο Μητροπολίτης Πειραιά Καλλίνικος πραγματοποίησαν τις καταδύσεις του Τίμιου Σταυρού. Στον αγιασμό των υδάτων στην Κάσο παρέστη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.

Τη διαβεβαίωση ότι ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνηση θα συνδράμουν ώστε να λυθούν χρόνια προβλήματα του Πειραιά έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος παρέστη στον αγιασμό των υδάτων στο λιμάνι της πόλης. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανάπτυξη του Πειραιά είναι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι το λιμάνι θα αναβαθμιστεί με τον νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση. Ανάσα της Ελλάδας χαρακτήρισε το Αιγαίο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που παρέστη στον αγιασμό των υδάτων στην Κάσο. "Ηρθε η ώρα να χαράξουμε μια διαχρονική εθνική στρατηγική προώθησης των συμφερόντων του Ελληνισμού, με την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση από όλες τις δυνάμεις του τόπου", είπε ο κ. Καραμανλής.

Στην προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει την τεχνική δυνατότητα της Ελλάδας να παρέχει διευκολύνσεις στις πτήσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου απάντησε σήμερα ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Διονύσης Καλόφωνος. Στην σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να "αναλάβει" την ευθύνη για τις πτήσεις σε ολόκληρο το χώρο του Αιγαίου. Ο κ. Καλόφωνος τόνισε ότι το νέο πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας θα είναι έτοιμο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" ότι το FIR Αθηνών είναι συγκεκριμένο και δεν πρόκειται να αλλάξει. "Η Άγκυρα γνωρίζει εκ των προτέρων ότι οι αξιώσεις της δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν", πρόσθεσε ο κ. Αποστολάκης.

Ανοίγουν την Παρασκευή τα σχολεία, ενώ τη μέρα αυτή θα διαπιστωθεί η προσέλευση των μαθητών στα θρανία μετά την απόφαση του συντονιστικού τους οργάνου για συνέχιση των καταλήψεων. Στο μεταξύ κρίσιμη χαρακτηρίζεται η αυριανή συνάντηση της ΟΛΜΕ με τον υπουργό Παιδείας, Γεράσιμο Αρσένη. Ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα επανεξέτασης του νόμου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Τσούλιας δήλωσε στον ίδιο σταθμό ότι οι καθηγητές θα θέσουν ως προαπαιτούμενο κατά την αυριανή συνάντηση τη συζήτηση για το νόμο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ο κ. Τσούλιας πρόσθεσε ότι αν το αίτημα δεν γίνει δεκτό οι καθηγητές θα αποχωρήσουν από τη συνάντηση.

Ένας στρατιώτης έχασε το πρωί τη ζωή του στο κέντρο εκπαίδευσης τεθωρακισμένων της Αυλώνας. Νεκρός είναι ο 20χρονος Γιώργος Κουκόπουλος ο οποίος προσπάθησε να αποβιβαστεί από υπηρεσιακό λεωφορείο πριν αυτό σταματήσει. Ο στρατιώτης μεταφέρθηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Την Παρασκευή και το Σάββατο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εξετάσει τα προσυνεδριακά κείμενα που ετοίμασε το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος. Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, δήλωσε ότι όλα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θα πορευτούν στο συνέδριο, στο οποίο θα διαμορφωθεί η πολιτική του ΠΑΣΟΚ για τα επόμενα χρόνια.

Την εκτίμηση ότι η πλειοψηφία του κυπριακού λαού δεν εμπιστεύεται και δεν αποδέχεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, εξέφρασε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης. Μετά την αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση και την απόσυρση της υποστήριξης των Νέων Οριζόντων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η αποδοχή του Γλαύκου Κληρίδη από το λαό έχει μειωθεί στο ελάχιστο, υποστήριξε σε δηλώσεις του ο κ.Κατσουρίδης. Με το διορισμό των νέων υπουργών Άμυνας και Παιδείας, η κυβέρνηση γίνεται μονοκομματική, και "η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την πλήρη αποτυχία του προεδρικού περιβάλλοντος και της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού να εμφανίζουν την κυβέρνηση Κληρίδη και τον ίδιο τον Πρόεδρο, ως μία κατάσταση πλήρους αποδοχής", ανέφερε σε προηγούμενη γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

Την παραίτησή του από τη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης ανακοίνωσε ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Τουρκίας Γιαλίμ Ερέζ λέγοντας ότι δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση και παραιτείται της προσπάθειας για ανάληψη της πρωθυπουργίας. Η απόφαση του Ερέζ ήρθε δυο μέρες μετά την δήλωση της Τανσού Τσιλλέρ, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος Ορθού Δρόμου, ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει μία κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την πρωθυπουργία του Ετζεβίτ. Ο Ετζεβίτ ο οποίος απέτυχε το περασμένο μήνα να σχηματίσει κυβέρνηση έκανε έκκληση στους αρχηγούς των άλλων πολιτικών κομμάτων να υποστηρίξουν το σχηματισμό που θα ηγείται το Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα του, πρόταση που είχε απορρίψει η Τσιλλέρ παλαιότερα.

Τη θέση της Βουλγαρίας υπέρ της "ειρηνικής και μόνιμης διευθέτησης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο" υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ράτκο Βλάικοφ προσθέτοντας ότι αυτή είναι και η θέση των χωρών της περιοχής. Ο κ. Βλάικος κατέταξε τη συμφωνία Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς μεταξύ των σημαντικότερων διεθνών γεγονότων του 1998 και σημείωσε ότι η θέση της Σόφιας είναι ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον προσκάλεσε τον Αλβανό πρωθυπουργό Παντελί Μάικο να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον. Χθες το βράδυ, η πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, Μαρίζα Λίνο συναντήθηκε με τον Αλβανό πρωθυπουργό και του επέδωσε προσωπικό μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου, στο οποίο διατυπώνεται μεταξύ άλλων και η πρόσκληση για συνάντηση στην Ουάσιγκτον. Ο αλβανικός τύπος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συνάντηση Μάικο - Λίνο, υπογραμμίζοντας ότι μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και οι πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία και επισημάνθηκε η αναγκαιότητα συνέχισης του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και ιδιαίτερα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με στόχο την αποκατάσταση του πολιτικού κλίματος στην Αλβανία.

Εικοσιτρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκαέξι τραυματίστηκαν σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όταν κατέρρευσε γέφυρα το βράδυ της Δευτέρας κοντά στη πόλη Τσόν Κινγκ στη νοτιοδυτική επαρχία Σι Κουάν της Κίνας. Αγνοούνται ακόμη ένδεκα στρατιώτες και δυο πολίτες. Το πρακτορείο ειδήσεων "Xinhua" ανέφερε ότι συνεχίζονται οι έρευνες στη περιοχή αλλά οι πιθανότητες για επιζήσαντες είναι ελάχιστες. Οι άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα την ώρα του ατυχήματος έπεσαν σε παγωμένα νερά και μόνο λίγοι βγήκαν στη ξηρά.

Η ηλιοφάνεια, η άνοδος της θερμοκρασίας και η εξασθένιση των βορείων ανέμων θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Το πρωί στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -3 μέχρι 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 2 μέχρι 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -1 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 6 January 1999 - 17:05:28 UTC