Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 99-01-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 08/01/1999 (MΠΕ)

Σε κλίμα έντασης ανοίγουν σήμερα τα σχολεία μετά τις διακοπές των γιορτών, ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει δια του εκπροσώπου της, ότι είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την άμεση λειτουργία τους. Σε δήλωση του, ο κ. Ρέππας τονίζει ότι σε περίπτωση καταλήψεων, οι απουσίες των μαθητών θα θεωρούνται ως αδικαιολόγητες, ενώ η παρουσία των καθηγητών είναι υποχρεωτική. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι δόθηκαν εντολές για να διαφυλαχθούν τα σχολεία από εξωσχολικούς και τονίζει ότι θα ασκηθούν ποινικές διώξεις και θα κατατεθούν αγωγές για τις ζημιές από τις καταλήψεις. Στο μεταξύ, οι καθηγητές θα πραγματοποιήσουν σήμερα στάσεις εργασίας, τις δύο πρώτες ώρες της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας. Την αντίθεση τους, στους χειρισμούς της κυβέρνησης, εξέφρασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από την άλλη μεριά, τη διαβεβαίωση ότι σήμερα θα αρχίσουν κανονικά τα μαθήματα στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας έδωσε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η συνάντηση του κ. Αρσένη με το προεδρείο της ΟΛΜΕ απέβη άκαρπη. Η ΟΛΜΕ υπέβαλε υπόμνημα στο οποίο ζητά εφ όλης της ύλης διάλογο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ο υπουργός Παιδείας κάλεσε τους καθηγητές σε διάλογο για ζητήματα επιμόρφωσής τους ενώ αρνήθηκε να δεχτεί προτάσεις για αλλαγές στο νόμο της μεταρρύθμισης. Ο κ. Αρσένης επισήμανε ότι η στάση των καθηγητών δεν ήταν ενιαία και τόνισε ότι η ομοσπονδία δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να εκφράσει τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των εκπαιδευτικών.

Mπλόκα στους δρόμους και μαζικά συλλαλητήρια προγραμματίζουν οι μαθητές, οι οποίοι φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να καταργηθεί ο νόμος για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Τα παραπάνω αποφάσισαν οι μαθητές που συμμετέχουν στα τοπικά συντονιστικά όργανα, ύστερα από πανελλαδική συνάντησή τους. Οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου των μαθητών της Θεσσαλονίκης ζητούν από τους μαθητές των λυκείων, με την επιστροφή τους στα σχολεία να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις για να εκφράσουν ελεύθερα τη βούλησή τους για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα σχολεία διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών, Γιώργος Κολιοκώστας, προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις. Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή για τη σύλληψη των μαθητών που καταλαμβάνουν δρόμους. Θα συλλαμβάνονται ακόμη οι μαθητές για τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες από τους διευθυντές των υπό κατάληψη σχολείων, για παρεμπόδιση στη λειτουργία τους. Οι μαθητές θα παραπέμπονται στο αυτόφωρο.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν και χθες στα αεροδρόμια της χώρας , λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης των πιλότων, να προσφέρουν εργασία στα ρεπό τους, ενώ η Εισαγγελία πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρτικής εξέτασης, προκειμένου να διενεργηθεί εάν η στάση των πιλότων είναι εκβιαστική. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπιακής Θόδωρος Τσακιρίδης έκανε λόγο για "απαξίωση" του αερομεταφορέα από τους πιλότους και πρόσθεσε ότι ήδη γίνεται επανασχεδιασμός των δρομολογίων. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, καλεί τους πιλότους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και χαρακτήρισε τα αιτήματα τους ως "άκαιρα" και "εκτός πάσης λογικής". Σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Μεταφορών τονίζει ότι απορρίπτονται αιτήματα που απροκάλυπτα και απερίσκεπτα οδηγούν την Ολυμπιακή, σε άλλους δρόμους. Στο μεταξύ, αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη για το διαγωνισμό πρόσληψης 45 πιλότων.

Το φράγμα των 3.000 μονάδων έσπασε χθες, ο γενικός δείκτης στη Σοφοκλέους, που έκλεισε στις 3.075 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 3,22%. Υψηλός ήταν και ο τζίρος των συναλλαγών, που έφτασε τα 107 δις 84 εκατ. δραχμές.

Αρχίζει σήμερα η διήμερη σύνοδος της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, για την προετοιμασία του συνεδρίου. Χθες το βράδυ ο Παντελής Οικονόμου κατέθεσε στο γραμματέα του κόμματος Κώστα Σκανδαλίδη, τρία κείμενα που αποτελούν αντιεισήγηση σε αυτά, που υιοθέτησε πρόσφατα το Εκτελεστικό Γραφείο.

Μέτρα για τη δασοπροστασία εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος, μετά από διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπαδόπουλος, η δασοπυρόσβεση θα ενισχυθεί με 6.800 άντρες μόνιμους και εποχικούς θα αγοραστούν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ θα προκηρυχθεί διαγωνισμός, για τη μίσθωση άλλων δύο αεροσκαφών, τεσσάρων ελικοπτέρων και ενός ρωσικού υδρομεταφορικού-πυροσβεστικού αεροσκάφους.

Υπό καθεστώς αβεβαιότητας βρίσκονται και πάλι οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια του Πρίνου, καθώς η NAPC, η Εταιρεία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου απειλεί με αποχώρησή της και τερματισμό των εργασιών στη μονάδα της Καβάλας, εντός 90 ημερών. Ο σύλλογος των εργαζομένων στα πετρέλαια του Πρίνου πληροφορήθηκε από πηγές στο υπουργείο Ανάπτυξης, ότι η NAPC κατέθεσε αίτηση λύσης της σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο για την εκμετάλλευση των πετρελαίων, μέσα σε ενενήντα μέρες, αν δεν ικανοποιηθούν κάποια νέα αιτήματά της και προτίθεται να διατηρήσει μόνο το μέρος που περιλαμβάνει τις έρευνες για νέα κοιτάσματα. Τα παραπάνω δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γραμματέας του συλλόγου, Σωτήρη Βεγίρης. πρόσθεσε δε ότι η διοίκηση της εταιρείας ζητά φοροαπαλλαγές, καθώς φορολογείται επί του συνολικού τζίρου, ενώ δεν παρουσιάζει κέρδη, καθώς επίσης και κάποια επιδότηση στην τιμή του βαρελιού, το οποίο τιμάται φθηνότερα από το πετρέλαιο Brennt.

"Η εικόνα του εθνικά, αλλά και του πολιτισμικά διαφορετικού, στα Μέσα Ενημέρωσης της Ελλάδας και της Τουρκίας" είναι το θέμα της τρίτης συνάντησης της κίνησης "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο και στη Θράκη για την Ειρήνη" που θα πραγματοποιηθεί στις 5, 6 και 7 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή.

Η Επιτροπή Επενδυτικών και Επιχειρηματικών Θεμάτων του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αμερικής, το Σάββατο, 23 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο "Four Points Sheraton" στο Σικάγο θα διοργανώσει ένα σεμινάριο για την παρουσίαση πληροφοριών σε θέματα εμπορικών ευκαιριών με την Ελλάδα. Τα θέματα θα καλύψουν τις εισαγωγές, εξαγωγές και επενδύσεις με την Ελλάδα. Η Επιτροπή του ΣΑΕ προσφέρει την ευκαιρία ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με την ελληνική οικονομία, την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και την ανάπτυξη της Ελληνοαμερικανικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.Θα γίνουν τέσσερις σύντομες παρουσιάσεις και θα ακολουθήσει περίοδος ερωτήσεων και απαντήσεων.

Με την πρεμιέρα του βραβευμένου έργου της Καρίνας Ιωαννίδου "Η περιπέτεια μιας σφραγίδας" ξεκινά σήμερα στις 9 το βράδυ την καινούργια χρονιά το Θέατρο 25ης Μαρτίου Θεσσαλονίκης. "Η περιπέτεια μιας σφραγίδας" είναι μία κοινωνική σάτιρα ενάντια στη γραφειοκρατία. Μέσα από τη μικρογραφία μιας κρατικής υπηρεσίας και των υπαλλήλων της σκιαγραφείται γλαφυρά ο "δράκος" της γραφειοκρατίας που κατατρέχει τους συναλλασσόμενους με το δημόσιο πολίτες που υφίστανται μια αδικαιολόγητη ταλαιπωρία, αλλά και τους ίδιους τους δημόσιους υπαλληλους που προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα δύσκολο χώρο.

Αναβλήθηκε τελικά η επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα στα Σκόπια καθώς το αεροδρόμιο των Σκοπίων Πέτροβετς παρέμεινε χθες κλειστό λόγω της πυκνής ομίχλης. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επρόκειτο να επισκεφθεί τη δύναμη ταχείας επέμβασης της συμμαχίας που είναι εγκατεστημένη στο έδαφος της ΠΓΔΜ και να συναντηθεί με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Κλιούσοφ και Αλεξάντερ Ντιμίτροφ.

Παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων προτίθεται να καταθέσει την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή, νομοσχέδιο υπέρ της παροχής διπλής υπηκοότητας στους ξένους που ζουν στη Γερμανία. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, Όττο Σίλι, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποχωρήσει στις πιέσεις, ενώ άλλα στελέχη του ίδιου υπουργείου, που είναι και το αρμόδιο για το ζήτημα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξει συναινετικός διάλογος για επιμέρους θέματα, όπως οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της γερμανικής υπηκοότητας στους αλλοδαπούς μετανάστες και πρόσφυγες.

Εκατοντάδες Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου έστησαν οδοφράγματα και απέκλεισαν χθες τις κεντρικές οδούς που συνδέουν την Πρίστινα με τα γύρω χωριά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη προχθεσινή δολοφονία του εργάτη του λιγνιτωρυχείου "Μπελάτσεβατς", από ένοπλους Αλβανούς. Σύμφωνα με σερβικές πηγές ένοπλοι πολίτες κάνουν περιπολίες και απαγορεύουν την διέλευση οχημάτων προς και από την Πρίστινα. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός μεσολαβητής για το Κοσσυφοπέδιο Κρίστοφερ Χιλ επισκέφθηκε χθες την Πρίστινα στην οποία λόγω του αποκλεισμού έφθασε μετά από ταλαιπωρία και συναντήθηκε με τον ηγέτη των Αλβανοφώνων Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

Περίπου 15.000 Ρουμάνοι ανθρακωρύχοι τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των απεργιακών τους κινητοποιήσεων καθώς άκαρπη απέβη η μεσολάβηση ομάδας βουλευτών για τη λήξη της απεργίας. "Δε θα υπογράψουμε συμφωνία με τους κλέφτες και τους απατεώνες", δήλωσε ο κ. Μίρον Γκόζμα επικεφαλής των απεργών της κοιλάδας του Τζιου. Κύριο αίτημα των απεργών είναι να τους καταβληθούν αυξήσεις και μεγαλύτερες κρατικές επιχορηγήσεις, ενώ παράλληλα ζητούν καλύτερες συνθήκες για τους ανθρακωρύχους οι οποίοι πρόκειται να απολυθούν.

Το βαρύ ψύχος δεν εμπόδισε την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού να φύγει νικήτρια από την παγωμένη Ρωσία. Οι "ερυθρόλευκοι" κέρδισαν τη Σαμάρα με σκορ 81-70 στην πρώτη αγωνιστική της Β' φάσης της Ευρωλίγκα και παρέμειναν στην πρώτη θέση του ομίλου τους. Οι παίχτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς προηγούνταν στο πρώτο ημίχρονο 44-42. Παρά το γεγονός ότι στα πρώτα λεπτά της επανάληψης αντιμετώπισαν κάποιες δυσκολίες κατάφεραν να διατηρήσουν και να αυξήσουν το προβάδισμα και έφτασαν εύκολα στο τελικό αποτέλεσμα. Πρώτος σκόρερ για την ομάδα του Πειραιά ο Δημήτρης Παπανικολάου με 21 πόντους, ενώ ακολούθησε σε απόδοση ο Άντονι Γκόλντγουαϊερ με 14. Στην επόμενη αγωνιστική ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο πλαίσιο της Ευρωλίγκα τον ΠΑΟΚ.

Άνοδο της θερμοκρασίας και ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σήμερα στα δυτικά προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -1 μέχρι 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 2 μέχρι 22 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 8 January 1999 - 7:05:34 UTC