Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 99-01-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 11/01/1999 (MΠΕ)

Σήμερα διεξάγεται στη Βουλή, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων τους, φέρονται αποφασισμένα να επιμείνουν στη σκληρή γραμμή, για αναστολή της εφαρμογής του νόμου Αρσένη και την έναρξη διαλόγου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης στρέφει πλέον τις προσπάθειες του προς τους γονείς, προκειμένου να πειστούν όσοι μαθητές επιμένουν στις καταλήψεις να επιστρέψουν στα θρανία τους, ενώ προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ελιγμών από την πλευρά του, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να χαθεί η χρονιά για τους μαθητές.

Στο μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι, μαθητές, καθηγητές και γονείς διοργανώνουν από κοινού συναυλία στα προπύλαια του πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας, προς τη Βουλή.

Αλλαγή πολιτικής, αλλά και αλλαγή πολιτικής ηγεσίας εάν αυτό κριθεί αναγκαίο είναι η γραμμή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, στην πορεία προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Είναι γενική η εντύπωση στους κόλπους του κόμματος, ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, χρωματίστηκε από μία αντιπαράθεση απόψεων.

Την πρόθεση του, να εγκαταλείψει τη δημαρχία εφόσον προκύψει ισχυρός λόγος, εξέφρασε χθες για πρώτη φορά, ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, αφήνοντας ανοιχτό, το ενδεχόμενο δημιουργίας, νέου κόμματος.

Κούρδοι λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν σε περιοχή κοντά στην επαρχιακή οδό Λαγκαδά - Ρεντίνας. Τους λαθρομετανάστες μετέφερε με το αυτοκίνητο του πατέρα του, ο Πρόδρομος Γιλτίδης, 45 χρονών, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Οι τρεις Κούρδοι που επέβαιναν στο αυτοκίνητο συνελήφθησαν, ενώ σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη γύρω περιοχή εντοπίστηκε ακόμη ένας λαθρομετανάστης. Τόσο ο Γιλτίδης όσο και οι Κούρδοι λαθρομετανάστες πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ το αυτοκίνητο του 45χρονου και τα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα σε αυτό, κατασχέθηκαν.

Νέες διαπραγματεύσεις με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ολυμπιακής Αεροπορίας θα έχουν σήμερα οι πιλότοι με αντικείμενο το πρόγραμμα εξυγίανσης του εθνικού μας αερομεταφορέα. Στο μεταξύ, σε ισχύ έχει τεθεί το νέο πρόγραμμα πτήσεων της Ολυμπιακής, στο οποίο έχουν γίνει περικοπές κατά δύο έως πέντε δρομολόγια ημερησίως, σε σύνολο 110 δρομολογίων. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα από το νέο πρόγραμμα που θα ισχύσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλος ένας τραυματίστηκε βαριά σε μετωπική σύγκρουση δύο αυτοκινήτων χθες το πρωί στο 146ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών, στο ύψος της Ακράτας. Νεκροί είναι ο Γιώργος Μάλφας, 50 ετών, η νύφη του Ευθυμία Μάλφα, 45 ετών και δύο ακόμη γυναίκες αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων. Σοβαρά τραυματίστηκε ο Αγγελος Δοβίνος, οδηγός του ενός αυτοκινήτου. Σε άλλο τροχαίο δυστύχημα χθες το πρωί, στον επαρχιακό δρόμο Χαλκερού -Καβάλας, έχασε τη ζωή του ο Χρήστος Λάγιος, 61 ετών. Συνολικά, το Σαββατοκύριακο σε 164 τροχαία δυστυχήματα έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 207.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν στο εγγύς μέλλον αλλαγές στη κυβέρνηση, έδωσε ο πρωθυπουργός Παντελή Μάικο, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις φήμες περί επικείμενου ανασχηματισμού, που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα στον αλβανικό Τύπο, αλλά και στους πολιτικούς κύκλους της χώρας. Ο Μάικο σε δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του υπουργείου Πολιτισμού, προς τιμήν του προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ, Κνουτ Βόλεμπεκ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στα Τίρανα, διέψευσε τις φήμες, ότι πρόθεσή του είναι να απομακρύνει τους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, που θεωρούνται ότι πρόσκεινται στον Φάτος Νάνο.

"Ο ρεαλισμός - που είναι το νέο σύνθημα της θέσης της Γερμανίας σχετικά με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν σημαίνει αναβολή". Αυτό τόνισε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, με συνέντευξή του στο βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, σημειώνοντας ότι "η Ευρωπαϊκής Ενωση δεν πρέπει να είναι μόνο δυτικοευρωπαϊκή, αλλά πανευρωπαϊκή ένωση". Ο κ.Φίσερ υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες των χωρών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης στην ενταξιακή πορεία τους προς τις ευρωπαϊκές δομές, ενώ αναφερόμενος στη Βουλγαρία, εξήρε τις προσπάθειές της σε αυτή την κατεύθυνση.

Για σήμερα Δευτέρα, σε όλη τη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι πιο πυκνές, ενώ αναμένονται τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά. Για τη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί ασθενής βροχή.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 11 January 1999 - 6:40:22 UTC