Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 99-01-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 13/01/1999 (MΠΕ)

Συνεχίζεται η αναταραχή στο χώρο της εκπαίδευσης. Σε ορισμένα Λύκεια της Αττικής συνεχίζονται οι καταλήψεις, ωστόσο στη βόρεια Ελλάδα ελάχιστα είναι τα υπό κατάληψη σχολεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των διευθύνσεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των νομών, στα Ιωάννινα παραμένουν υπό κατάληψη 8 σχολεία σε σύνολο 27, στην Καβάλα 2 σε σύνολο 43, στην Κόρινθο 2 σε σύνολο 50, στο νομό Μεσσηνίας 11 σε σύνολο 164 και στην Κέρκυρα 18 σε σύνολο 36.Χθες το πρωί, επικράτησε ένταση έξω από το σχολικό συγκρότημα του Πολυκλαδικού Λυκείου στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, στο 19ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας στην Αττική, στο Πολυκλαδικό Λύκειο Κατερίνης και σε σχολεία στο Βόλο και τη Λάρισα όπου γονείς ζητούν την επαναλειτουργία των σχολείων. Στην είσοδο του 1ου Λυκείου Βέροιας ένας γονιός έσπασε την αλυσίδα που έκλεινε την πόρτα του σχολείου, εισήλθαν μέσα οι γονείς και η κατάληψη τερματίστηκε.

Στο μεταξύ, οι μαθητές έχουν εξαγγείλει συλλαλητήριο για τις 15 του μηνός, ενώ την Κυριακή, οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων των καθηγητών θα αποφασίσουν εάν θα κηρύξουν δύο 24ωρες απεργίες μέσα στον Ιανουάριο, όπως έχει εισηγηθεί η ΟΛΜΕ

Με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μαρία Αθνάρ συναντήθηκε στη Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ισπανία. Οι δύο πρωθυπουργοί αποφάσισαν να τηρήσουν κοινή στάση ως προς το θέμα των κριτηρίων κατανομής των κοινοτικών πόρων. Εξάλλου ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ ανακοίνωσε τη συνεισφορά της Μαδρίτης στην πολιτιστική Ολυμπιάδα 2000 -2004. Σήμερα, ο κ. Σημίτης και η σύζυγός του θα παρακαθήσουν σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν τους το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις και με αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

Κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΤ στο Σύνταγμα, πραγματοποίησαν επί τέσσερις ώρες χθες το βράδυ, οι εργαζόμενοι στον οργανισμό. Η κατάληψη έληξε τα μεσάνυχτα, μετά τη διαβεβαίωση του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, ότι θα παγώσει για 15 ημέρες, η διαδικασία μετατροπής του οργανισμού, σε ανώνυμη εταιρία. Στο διάστημα αυτό, οι δύο πλευρές, συμφώνησαν να επεξεργαστούν προτάσεις, τις οποίες και θα συζητήσουν με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ελπίδα ζωής, σε τέσσερις ανθρώπους, έδωσαν οι γονείς του 18χρονου Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στην Πάτρα, προσφέροντας τα όργανα του, για μεταμόσχευση. Η καρδιά του άτυχου νέου, μεταμοσχεύτηκε σε 33χρονο στο Ωνάσειο, το ήπαρ σε 60χρονο στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και ο ένας νεφρός σε 40χρονο στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Ο δεύτερος νεφρός, μεταμοσχεύτηκε χθες το βράδυ σε δεκάχρονη στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα ΑΥΓΗ, οι οποίοι διαφωνούν με την απόφαση της πολιτικής γραμματείας του Συνασπισμού, να διορίσει διοικητικό συμβούλιο και διευθυντή.

Κοινό μέτωπο για την ανέλιξη της επαγγελματικής παιδείας στην Ελλάδα συγκροτούν ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). Ως ένα πρώτο βήμα επισφράγισης της εταιρικής τους σχέσης οι δύο φορείς διοργάνωσαν χθες ημερίδα με τίτλο "Επαγγελματική Κατάρτιση και η σχέση της με την Παραγωγή". Στην εκδήλωση μετείχαν εκπρόσωποι του επιστημονικού - τεχνικού και επιχειρηματικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας προς τους οποίους απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης. Οπως είπε ο υπουργός, "στη Βόρεια Ελλάδα τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης πρέπει να αποτελέσουν ανελαστική προτεραιότητά μας και στο πλαίσιο του Γ' Κ. Π.Σ. εκτός από τις υποδομές έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη των υπηρεσιών".

Την επέμβαση των δικαστικών αρχών στη Θεσσαλονίκη προκάλεσαν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το ελληνικό πόσιμο νερό καθίσταται επικίνδυνο εξαιτίας της περιεκτικότητας του, σε τοξικές ουσίες. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, το όριο περιεκτικότητας των 50 μικρογραμμαρίων αρσενικού -ανά λίτρο πόσιμου νερού- που ίσχυε μέχρι σήμερα μειώνεται στο εξής στα 10 μικρογραμμάρια. Όμως, το πόσιμο νερό σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ξεπερνά σε περιεκτικότητα αρσενικού τα 30 και 40, μερικές φορές, μικρογραμμάρια αρσενικού ανά λίτρο. Με αφορμή τις παραπάνω αποκαλύψεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, ο προϊστάμενος στην εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Χ. Βουρλιώτης, διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση και την ανέθεσε τη διενέργεια της έρευνας στη συνάδελφό του, Ε. Αποστόλου. Η εισαγγελέας θα καλέσει τις επόμενες μέρες εκπροσώπους υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη που είναι αρμόδιες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ή όχι κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών. Πάντως, ο καθηγητής του τμήματος χημείας και διευθυντής του εργαστηρίου ελέγχου ρύπανσης, κ. Θ.Κουϊμτζής, σχολιάζοντας την αλλαγή της κοινοτικής οδηγίας δήλωσε ότι το νερό της Θεσσαλονίκης δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς προέρχεται από πηγές. Ο κ. Κουϊμτζής είπε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές που υδροδοτούνται από γεωτρήσεις ή από πηγές στις οποίες καταλήγουν επιφανειακά νερά.

Εντολή για να ασκηθούν ποινικές διώξεις για το αδίκημα της αρπαγής ανηλίκου έδωσε ο εισαγγελέας εφετών Θεσσαλονίκης μετά την ολοκλήρωση δικαστικής έρευνας για την υπόθεση των παράνομων υιοθεσιών στο ίδρυμα "Άγιος Στυλιανός". Ο εισαγγελέας εφετών Θεσσαλονίκης Ν. Παπαδόπουλος παρέδωσε στην εισαγγελία πρωτοδίκων το πρώτο πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε και ζητάει να ασκηθούν οι ποινικές διώξεις για δύο υποθέσεις παράνομων υιοθεσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη δικαστική έρευνα προέκυψαν ποινικές ευθύνες σε βάρος γιατρών ιδιωτικών μαιευτικών κλινικών και πρώην υπαλλήλων στο ίδρυμα "Άγιος Στυλιανός". Όπως ανακοίνωσε ο προϊστάμενος στην εισαγγελία εφετών Δ. Σιδέρης οι δύο παράνομες υιοθεσίες πραγματοποιήθηκαν το 1970 και το 1978, αντίστοιχα. Σύμφωνα με ειδική διάταξη του ποινικού κώδικα τα αδικήματα δεν παραγράφονται, καθώς ανήκουν στην κατηγορία των διαρκών εγκλημάτων.

Αυξημένο ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα για το Κυπριακό και θετικό κλίμα διαπιστώνει η κυβέρνηση μετά την απόφαση για τους πυραύλους S-300, τονίζοντας ταυτόχρονα πως η απόφαση δεν λήφθηκε εξαιτίας κάποιων ανταλλαγμάτων, αλλά γιατί ήταν η ορθή ως προς την εξυπηρέτηση των στρατηγικών στόχων του Ελληνισμού. Αυτό τόνισε ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το ενδιαφέρον του ξένου παράγοντα δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί. Σε ερώτηση κατά πόσο η Ρωσία ζητά διακρατική συμφωνία με την Ελλάδα για εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη, ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι "Ελλάδα και Κύπρος έχουν αποφασίσει οι πύραυλοι να εγκατασταθούν στην Κρήτη" και πως για να γίνει αυτό, πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις με τα τρία συμβαλλόμενα μέλη, Ρωσία, Κύπρο και Ελλάδα.

Θέμα αντικατάστασης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Σπυρίδωνα δεν υπάρχει. Αυτό αποφάσισε η Ιερά σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, στη διάρκεια συνεδρίασής της, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Φανάρι. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, που αποτυπώνει και το θερμό κλίμα μέσα στο οποίο κινήθηκαν, ενώπιον του οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, οι αντιμαχόμενες πλευρές της Εκκλησίας της Αμερικής (πλην του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, παρόντες ήταν και οι πέντε μητροπολίτες που τον αμφισβήτησαν). Το κλίμα, μέσα στο οποίο κινήθηκαν οι ομιλίες των συμμετεχόντων, όπως επισήμαιναν εκκλησιαστικές πηγές, που ήταν παρούσες στη όλη διαδικασία, ήταν αδελφικό και η απόφαση ομόφωνη.

Συνεδρίαση των μελών της κοινής επιτροπής παρακολούθησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων IRIS (Διαπεριφερειακό Πρόγραμμα για την Κοινωνία των Πληροφορίων και του RTP (Περιφερειακό Τεχνολογικό Πρόγραμμα) με στόχο τη συνέχιση τους πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι των επιχειρηματικών, ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων της Περιφέρειας υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Χαράλαμπου Σοφιανού. Όπως είναι ήδη γνωστό στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού Προγράμματος για την κοινωνία των Πληροφοριών στην πρώτη φάση (1995-1997) εκπονήθηκε στρατηγικό σχέδιο για την κοινωνία των πληροφοριών. Στην πρώτη φάση η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεργάστηκε με πέντε άλλες Περιφέρειες της Ευρώπης και εκπόνησε μελέτες σκοπιμότητας στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην τηλεϊατρική, τηλεμάθηση, τηλεργασία και με βάση αυτές τις μελέτες το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας ήδη έχει χρηματοδοτήσει τα δίκτυα τηλεματικής για τη δημόσια διοίκηση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στις 25 και 26 Μαίου 1999 θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις για την Πιστοποίηση της Ελληνομάθειας, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συγκεκριμένα,, στις 25 Μαϊου θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις για τα επίπεδα Α΄ και Β΄ και στις 26 Μαϊου, για τα επίπεδα Γ΄ και Δ΄. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, η διαδικασία που οφείλουν να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι η συμπλήρωση και υποβολή των αιτήσεων στα εξεταστικά κέντρα από τις 15 Φεβρουαρίου ως και τις 30 Μαρτίου 1999. Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις έχουν όλοι οι ελληνομαθείς που το επιθυμούν. Τα εξέταστρα έχουν οριστεί για το 1999, στις 18.000 δρχ. Υπενθυμίζεται πως με Προεδρικό Διάταγμα και υπουργική απόφαση έχει ανατεθεί στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας η αποκλειστική και συνολική ευθύνη της εξεταστικής διαδικασίας.

Η κατασκευή οπτικής ίνας μεταξύ της Καβάλας και του Χάσκοβο της Βουλγαρίας, η αντιμετώπιση των συνεπειών της εξόρυξης ουρανίου στο χωριό Ελέσνιτσα στο βουλγαρικό τμήμα της Ροδόπης, η διάνοιξη στα βουλγαροελληνικά σύνορα μεθοριακών διόδων κοντά στη διάβαση Μακάζα και στο Ιλίντεν, ο εκσυγχρονισμός των βουλγαρικών μεθοριακών σταθμών στα Κούλατα και το Νόβο Σέλο, η υλοποίηση της δεύτερης φάσης της μελέτης σκοπιμότητας του οδικού άξονα "Στρυμόνας", είναι τα έργα που αναμένεται να περιληφθούν στην κοινή ελληνοβουλγαρική πρόταση για χρηματοδότηση από τα προγράμματα PHARE και INTERREG της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και η εξεύρεση μόνιμης πολιτικής λύσης ήταν τα θέματα που εξέτασαν ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Κνουτ Βόλεμπεκ και ο ηγέτης των Αλβανών της Γιουγκοσλαβικής αυτής επαρχίας Ιμπραήμ Ρουγκόβα κατά τη συνάντηση τους στην Πρίστινα. Ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ μετά τη συνάντηση τόνισε ότι καταβάλονται προσπάθειες για τη σύσταση πολιτικού σώματος που θα εκπροσωπήσει τους Αλβανούς στις συνομιλίες με τη σερβική πλευρά για την επίλυση του προβλήματος στο Κόσοβο. Ο κ. Βόλεμπεκ τόνισε ότι και κατά τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και με τον ηγέτη των Αλβανών, συνέστησε και στις δύο πλευρές εγκράτεια ενώ καταδίκασε τη δολοφονία του διευθυντή του αλβανικού Κέντρου Πληροφόρησης του Κοσσυφοπεδίου Ενβέρ Μαλιόκου λέγοντας ότι αποτελεί μία ακόμη πράξη που οδηγεί προς όξυνση της κατάστασης.

Η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, οι δυνατότητες του κράτους να χρηματοδοτήσει τη βελτίωση αυτής της ασφάλειας, η ανεξαρτητοποίηση από το κράτος, της Επιτροπής για τη χρήση της ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς και η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα της Βουλγαρίας, είναι τα θέματα που θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης για τους αντιδραστήρες 1- 4 του Κοζλοντούι. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Ντιντιέ Ρουσό, μετά από τη συνάντηση που είχε στη Σόφια με τον πρόεδρο της βουλγαρικής Επιτροπής για τη χρήση της ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, Γκεόργκι Καστσίεφ.

Έκκληση στον πρόεδρο της Ρουμανίας Εμίλ Κοσταντινέσκου να επισκεφτεί την κοιλάδα Τζίου για να διαπιστώσει από κοντά τα προβλήματα που υπάρχουν, απηύθυναν οι ανθρακωρύχοι της Ρουμανίας οι οποίοι διανύουν τη δεύτερη εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων. Οι ανθρακωρύχοι της κοιλάδας Τζίου οι οποίοι προβάλουν ως κύριο αίτημα την αύξηση του μισθού τους ενώ ζητούν να μην κλείσουν τα προβληματικά ορυχεία της χώρας, προειδοποίησαν ότι εάν ο πρόεδρος της χώρας ή ο πρωθυπουργός δεν παρέμβουν προσωπικά για την επίλυση του θέματος θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια και στο Βουκουρέστι.

Οι πολύ καλές εμφανίσεις των Ελλήνων ιστιοπλόων στα παγκόσμια πρωταθλήματα "Φιν", "Λέιζερ", "470" και "Γιούροπ" που διεξάγονται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας συνεχίζονται. Ο Αιμίλιος Παπαθανασίου που παίρνει μέρος στα "Φιν" ανέβηκε στην 17η θέση, ενώ ο Αντώνης Μπουγιούρης στα σκάφη τύπου "Λέιζερ" είναι 6ος. Στα σκάφη "470" οι γυναίκες Μπεκατώρου - Τσουλφά έπεσαν στην 9η θέση της γενικής κατάταξης, ενώ 15οι είναι οι άνδρες Κοσματόπουλος - Τριγκώνης στα "470".

Τοπικές ομίχλες στα ηπειρωτικά προβλέπει για σήμερα το πρωί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές. Το απόγευμα, οι βροχές θα ενταθούν και θα σημειωθούν καταιγίδες. Το βράδυ, τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 4 μέχρι 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 5 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 13 January 1999 - 6:40:12 UTC