Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-01-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΚΛΟΓΗ ΜΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
  • [02] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΕ
  • [03] ΕΓΚΩΜΙΑ ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΓΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΤΖΕΜ
  • [04] ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΙΑ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EUROPEAN FORUM OF WORLDWIDE MUSIC FESTIVALS
  • [05] Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ 12ΜΗΝΗ ΘΗΤΕΙΑ
  • [06] ΝΤΟΥΙΝΖΕΜΠΕΡΚ: Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΥΝΟ¨ΪΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ
  • [07] ΚΑΤΕΣΤΑΛΗ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΜΕΤΡΙΣ
  • [08] Η ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΑΜΟ
  • [09] ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ TIΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟ VIRGIN ΜΕGASTORE ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
  • [10] ΠΡΟΝΤΙ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
  • [11] ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ 4 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΝΙΟΒΗΣ
  • [12] ΑΓΚΥΡΑ: ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ "ΑΡΕΤΗΣ" ΖΗΤΟΥΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

  • [01] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΚΛΟΓΗ ΜΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2000 (21:25 UTC+2)

    Αιφνιδίασε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, καθώς αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο θέμα της επανεκλογής του, όχι όμως μιλώντας σε δημοσιογράφους, αλλά σε μαθητές ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου της Αθήνας που τον επισκέφθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ερωτηθείς από τους μαθητές για το θέμα της επανεκλογής του στο ανώτατο αξίωμα ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι αυτό που ικανοποιεί κάθε πολιτικό είναι να έχει μία θετική ανταπόκριση στον κόσμο.

    "Είναι μεγάλη ικανοποίηση και αισθάνομαι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε αυτές τις απόψεις που εκφράζονται", σημείωσε και πρόσθεσε ότι εκφράζονται και αρνητικές απόψεις.

    "Οσο κανείς και αν είναι αποδεκτός, υπάρχουν και αντίθετες απόψεις, τις οποίες παρακολουθώ με πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί πολλές φορές μπορεί να έχουν δίκιο αυτές οι κριτικές απόψεις", τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν πέφτει σε λάθη.

    Ο κ. Στεφανόπουλος ανέφερε ότι η επανεκλογή του οφείλεται κυρίως στην ανάγκη να μην οδηγηθεί η χώρα εσπευσμένα σε εκλογές.

    "Η σύμπτωση απόψεων που παρουσιάζεται για τη μεθαυριανή εκλογή μου, πρέπει, για να είμαστε ειλικρινείς, να ομολογήσουμε ότι οφείλεται σε ορισμένες πολιτικές συνθήκες. Οχι τόσο στη συμπάθεια που εκφράζουν απέναντι μου τα κόμματα, αλλά στην ανάγκη που υπήρχε να μη σπεύσουμε αμέσως να οδηγηθούμε σε εκλογές", είπε και συμπλήρωσε:

    "Και έτσι φαντάζομαι η εκλογή μου που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στις 8 Φεβρουαρίου θα ψηφιστεί από ένα μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών από ότι εψηφίζετο άλλες φορές ο εκλεγόμενος πρόεδρος".

    Οι μαθητές ρώτησαν επίσης τον κ. Στεφανόπουλο και για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι βέβαιο ότι "θέλουμε να τα βρούμε με την Τουρκία, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε καμία υποχώρηση στα εθνικά μας δίκαια και στα εθνικά μας συμφέροντα".

    "Περιμένουμε από την Τουρκία να κάνει μερικά βήματα, γιατί πιστεύουμε ότι εκείνη οφείλει να τα κάνει και μάλιστα μετά τη συμφωνία του Ελσίνκι, ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί τέτοια βήματα εκ μέρους της Τουρκίας. Αλλά δεν μπορεί κανείς να αξιώνει και αμέσως από ένα κράτος, το οποίο είναι με την κατάσταση που είναι σήμερα στην Τουρκία", κατέληξε.

    [02] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΕ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2000 (12:31 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη βεράντα του Βασιλικού Θεάτρου.

    Ολα βαίνουν κατ ευχή στην υπόθεση της ΟΝΕ, είναι η κοινή εκτίμηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, όπως διατυπώθηκε στη συνάντηση που είχαν το πρωί στο προεδρικό μέγαρο.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η έγκριση του αναθεωρημένου προγράμματος σύγκλισης από τη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαικής Ενωσης είναι ένα ακόμη θετικό βήμα για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησηαν για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαική Ενωση και την Τουρκία, την οικονομία και όλα τα εσωτερικά θέματα. Τα πράγματα προχωρούν καλά, δήλωσε. Θα συνεχίσουμε την πορεία όπως την έχουμε καθορίσει με σταθερά βήματα και σταθερό χέρι, παρατήρησε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει.

    Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον πρωθυπουργό πότε θα "κλειδώσει" η ΟΝΕ, ώστε να βγάλουν συμπεράσματα και για τον πιθανό χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αλλά ο κ. Σημίτης αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση και σχολίασε πως αυτό που προέχει είναι να δούμε τη δουλειά μας και πως θα την εξυπηρετήσουμε καλύτερα.

    Ο κ. Σημίτης χάρισε στον κ. Στεφανόπουλο ένα βιβλίο για το Αγιον Ορος, του Τάκη Παπατσώνη, με τον τίτλο "Ασκηση στον Αθω", το οποίο είχε χαρίσει ο συγγραφέας στην οικογένεια του πρωθυπουργού.

    [03] ΕΓΚΩΜΙΑ ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΓΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΤΖΕΜ

    Νέα Υόρκη, 25 Ιανουαρίου 2000 (10:26 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σε συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο της συνόδου του ΟΣΕΠ.

    Την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα της σημαντικής, όπως τη χαρακτήρισε, επίσκεψης του Ελληνα ομολόγου της υπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στην Τουρκία, εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ.

    Σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, η Aμερικανίδα υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στη Νέα Υόρκη, δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για την υπογραφή συμφωνιών, μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, ενώ δήλωσε ότι είναι πολύ ενθαρρυμένη από τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Τουρκία, του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών.

    "Η σημαντική αυτή επίσκεψη βοήθησε να σημειωθεί πρόοδος στις περίπλοκες σχέσεις των δυο χωρών", είπε χαρακτηριστικά η κ.Ολμπράιτ, η οποία στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, Ισμαήλ Τζεμ και Γιώργου Παπανδρέου.

    "Γνωρίζω καλά και τους δυο ιδιαιτέρως καλούς υπουργούς οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι έχουν ενώπιόν τους μια ιστορική ευκαιρία" υπογράμμισε καταλήγοντας η κ.Ολμπράιτ.

    [04] ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΙΑ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EUROPEAN FORUM OF WORLDWIDE MUSIC FESTIVALS

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2000 (21:32 UTC+2)

    Τα σύνορα της χώρας ξεπερνά το Φεστιβάλ ΓΑΙΑ στη Θεσσαλονίκη και αναγνωρίζεται πλέον επισήμως σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Για πρώτη φορά ελληνικός μουσικός θεσμός, μετά από μόλις δύο χρόνια ζωής, γίνεται ευρύτατα γνωστός και παίρνει τη θέση που του αξίζει στο ευρωπαϊκό forum αντίστοιχων διοργανώσεων.

    Από τις 13 - 16/1/2000 το Φεστιβάλ ΓΑΙΑ είναι πλέον και επίσημο μέλος του European Forum of Worldwide Music Festivals, καθώς το Σεπτέμβριο του 1999 αποτελούσε ουσιαστικά μέλος του, έπρεπε όμως να γίνει και η τυπική ένταξή του, η παρουσίαση και γνωριμία του με τα υπόλοιπα μέλη.

    Στην ετήσια σύνοδο του forum που έγινε στην πόλη Arles της Γαλλίας, ο κ. Ν. Στεφανίδης, διευθυντής του ΓΑΙΑ, το παρουσίασε επισήμως στα 39 μέλη της E.F.W.M.F., τα οποία με ενθουσιασμό το δέχθηκαν σαν 40ο μέλος τους. Μάλιστα αποφασίστηκε πως η ετήσια συνάντηση του 2001 θα γίνει τον ερχόμενο Ιανουάριο στη χώρα μας στη Θεσσαλονίκη, στην έδρα του Φεστιβάλ ΓΑΙΑ.

    To E.F.W.M.F. που κατά λέξη σημαίνει "Ευρωπαϊκό Φόρουμ Φεστιβάλ των Μουσικών του Κόσμου" είναι ένα δίκτυο από ανεξάρτητα φεστιβάλ (που αντιπροσωπεύονται στο φόρουμ από τους καλλιτεχνικούς τους διευθυντές), τα οποία μοιράζονται το όραμα πως ο κόσμος είναι ένα παζλ από εκατομμύρια τοπικές παραδόσεις και μουσικές, διαφορετικού περιεχομένου η κάθε μία, της ίδιας όμως αξίας και του ίδιου μεγέθους.

    Τα μέλη του E.F.W.M.F. πιστεύουν πως το να γνωρίσουμε τις διαφορετικές αυτές κουλτούρες δεν οδηγεί μόνο σε συναρπαστικές μουσικές εμπειρίες, αλλά βοηθά στο να κατανοήσουμε τους ανθρώπους και τον τρόπο ζωής του καθενός, καταπολεμώντας έτσι κάθε είδος ρατσισμού ή εθνικισμού.

    Μέλη του E.F.W.M.F. είναι μερικά από τα πιο διάσημα ευρωπαϊκά φεστιβάλ μουσικών του κόσμου, όπως τα: Amsterdam Roots Festival (Ολλανδία), Pirineos Sur (Ισπανία), Dunya (Ολλανδία), SFINKS (Βέλγιο), Roskilde (Δανία), Festival Des Hauts de Garoune (Γαλλία), Stimmen. Voices. Voix (Γερμανία), Flun Folk Music Festival (Σουηδία) και το νεότερο ΓΑΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ (Ελλάδα).

    [05] Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ 12ΜΗΝΗ ΘΗΤΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2000 (21:31 UTC+2)

    Εκτός πραγματικότητας, χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για 12μηνη στρατιωτική θητεία. Η θητεία μπορεί να μειωθεί κατά κάποιους μήνες, αλλά δεν μπορεί να φθάσει στους 12 μήνες με τις σημερινές συνθήκες, είπε ο υφυπουργός και παρατήρησε πως αν η Νέα Δημοκρατία ήταν στην κυβέρνηση, δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει αυτή την πρόταση, η οποία έχει αντιπολιτευτικό χαρακτήρα και μόνο.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε απόψε στη Λέσχη Φρουράς Θεσσαλονίκης, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι είναι δυνατόν στο απώτερο μέλλον να μειωθούν οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί εφ' όσον μειωθεί η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Σε ερώτηση για την ελληνική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο, είπε ότι λειτουργεί άψογα, γίνονται κάποιες συζητήσεις για αύξηση του προσωπικού της, αλλά δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις. Σ' ότι αφορά την προμήθεια των αεροσκαφών "Γιουροφάιτερ" ("Eurofighter") είπε ότι οι σχεδιασμοί προβλέπουν να πάρει η χώρα μας σε πρώτη φάση 60 έως 90 αεροσκάφη. Ο αριθμός αυτός αναλογεί στο 8 έως 11% της συνολικής παραγωγής αυτών των αεροσκαφών και η Ελλάδα επιδιώκει να έχει ανάλογη συμμετοχή στην συμπαραγωγή των αεροσκαφών. Οι συζητήσεις επί του θέματος συνεχίζονται και δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι οριστικές αποφάσεις.

    Αύριο το πρωί ο κ. Αποστολάκης θα μιλήσει στους σπουδαστές της Ανώτατης Σχολής Πολέμου Θεσσαλονίκης.

    [06] ΝΤΟΥΙΝΖΕΜΠΕΡΚ: Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΥΝΟ¨ΪΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

    Λονδίνο, 25 Ιανουαρίου 2000 (21:31 UTC+2)

    To τίμημα της καθυστερημένης ένταξης της Βρετανίας στο ευρώ θα είναι τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα συναλλαγματικών ισοτιμιών της λίρας σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα, δήλωσε την βρετανική κυριακάτικη εφημερίδα "Observer" ο πρόερδος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντουίνζεμπεργκ.

    Η Βρετανία δεν πρέπει να περιμένει ιδιαίτερη μεταχείριση, υπογραμμίζει. Αν επιθυμεί να ενταχθεί στο ευρώ, θα πρέπει να ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια σύγκλισης που εφαρμόσθηκαν από τα ιδρυτικά μέλη της ευρωζώνης.

    Οι δηλώσεις του Ντουίνζενμπεργκ σημαίνουν σαφώς ότι αν ένα δημοψήφισμα στη Βρετανία το 2002 αποφασίσει την ένταξη στο ευρώ, η Βρετανία θα πρέπει να αποδεχθεί ένταξη με νομισματικές ισοτιμίες κοντά στα σημερινά επίπεδα, τα οποία ήδη πλήττουν σκληρά πολλούς Βρετανούς κατασκευαστές και εξαγωγείς. Αναλυτές των νομισματικών εξελίξεων υποστηρίζουν ότι η λίρα θα παραμείνει σε επίπεδα ισοτιμίας πάνω από 3% σε σχέση με το γερμανικό μέτρο τουλάχιστον ακόμη 2 χρόνια. H Barklay's Capital υπολογίζει ότι η ισοτιμία αυτή θα ανέλθει σε 3,5, για να πέσει στο 3,1 στα τέλη του 2001. Αν η Βρετανία είχε ενταχθεί στο ευρώ από το ξεκίνημα τουμ η ισοτιμία αυτή θα ήταν 3,1 γερμανικά μάρκα.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν πιστεύει ότι η είσοδος της Βρετανίας θα προκαλέσει μεγάλη αύξηση των φόρων ή μείωση των δαπανών, τα οποία απαιτούνται σύμφωνα με τους ευρωσκεπτικιστές για να εξουδετερωθεί η επίδραση των χαμηλών επιτοκίων. Επίσης, αναφέρεται στο επιτυχημένο παράδειγμα της Ιρλανδίας που έχει παρόμοιο οικονομικό σύστημα με τη Βρετανία.

    Εξάλλου, ο Βίμ Ντουίνζενμπεργκ θεωρεί ανάγκη και δικαίωμα κάθε κράτους να επιλέξει το δικό του κοινωνικό μοντέλο. Ωστόσο, εκτιμά ότι ο δρόμος που οδηγεί στην ατομική ελευθερία και την πολιτική και πολιτιστική πολυμορφία περνά μέσα από τη σταθερότητα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του χαρακτηρίζει άδικη την άποψη ότι το ευρώ έχει πέσει κατά 12 έως 14%. Σημειώνει, σχετικά με αυτό το θέμα, ότι η Γερμανοί εξαγωγείς ωφελήθηκαν από την υιοθέτηση του και ότι στη Γαλλία και την Ολλανδία η ανόρθωση προήλθε από την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και όχι από την αύξηση των εξαγωγών.

    "Εχουμε πετύχει αυτό που υποσχεθήκαμε , δηλαδή σταθερότητα τιμών. Η Ευρώπη δεν θα είχε τέτοια χαμηλά επιτόκια χωρίς την ύπαρξη του ευρώ" ,αναφέρει και προσθέτει ότι το κοινό νόμισμα έχει προσδώσει νέο δυναμισμό στην Ευρώπη και μαζί με την ενιαία αγορά έχει επιφέρει δραματικές θετικές αλλαγές.

    [07] ΚΑΤΕΣΤΑΛΗ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΜΕΤΡΙΣ

    Αγκυρα, 25 Ιανουαρίου 2000 (21:25 UTC+2)

    Δέκα φυλακισμένοι τραυματίστηκαν καθώς δυνάμεις της τουρκικής χωροφυλακής επανέκτησαν τον έλεγχο της φυλακής Μετρίς στην Κωνσταντινούπολη, όπου μέλη της οργάνωσης των Μαχητών του Ισλαμικού Μετώπου της Μεγάλης Ανατολίας (IBDA-C) είχαν ξεσηκωθεί, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χικμέτ Σαμί Τουρκ.

    Ο κ. Τουρκ είπε ότι τα πράγματα στη φυλακή είναι ήρεμα και οι αρχές κάνουν έρευνες στα κελιά των κρατούμενων.

    Οι φυλακισμένοι στασίασαν για να εμποδίσουν τους δεσμοφύλακες να πάρουν από το κελί του, τον ηγέτη του IBDA-C, Σαλίχ Μιρζαμπέγιογλου, ο οποίος δικάζεται αύριο με τη κατηγορία κατάλυσης του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, αλλά ο ίδιος αρνείται να παραστεί στην δίκη λέγοντας, ότι δεν αναγνωρίζει την εξουσία του κράτους.

    Ο.Κ.

    [08] Η ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΑΜΟ

    Λονδίνο, 25 Ιανουαρίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Η Εκκλησία της Βρετανίας ανακοίνωσε επίσημα ότι επιτρέπει σε ορισμένους διαζευγμένους να ξαναπαντρευτούν στην εκκλησία υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις.

    Επίσημα η Αγγλικανική Εκκλησία, όπως και η Ρωμαιοκαθολική θεωρεί το γάμο ισόβια δέσμευση και δεν επιτρέπει διαζύγια ενώ ένας άνδρας ή μια γυναίκα μπορεί να ξαναπαντρευτεί σε εκκλησία μόνο αν η σύζυγος ή ο σύζυγος έχουν πεθάνει.

    Ωστόσο σήμερα επιτροπή από Επίσκοπους στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι οι ιερείς μπορούν να τελούν γάμους διαζευγμένων στην εκκλησία αν υπάρχει χρονική απόσταση από το διαζύγιο και αν δεν υπάρχει τακτική επικοινωνία ανάμεσα στους χωρισμένους.

    Η αλλαγή αυτή μπορεί να έγινε αλλά υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες αν η Εκκλησία της Βρετανίας θα εγκρίνει ένα γάμο ανάμεσα στον Πρίγκιπα Κάρολο και την αγαπημένη του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς που είναι διαζευγμένη.

    Οι επίσκοποι επισημαίνουν ότι για να γίνει ο γάμος θα πρέπει ο νέος σύζυγος ή η σύζυγος να μην είναι η αιτία διάλυσης του προηγούμενου γάμου.

    O.K.

    [09] ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ TIΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟ VIRGIN ΜΕGASTORE ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Την παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και των Νομαρχιακών Αρχών προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το κατάστημα Virgin Megastore στο Village Center Θεσσαλονίκης και τις Κυριακές, όπως προέβλεπε και το ωράριο που είχε εγκρίνει η Νομαρχία, ζητούν 31 εργαζόμενοι σε αυτό.

    Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωση τους, τα μέλη του Συλλόγου και τα Εργατικά Κέντρα απεφάσισαν, χωρίς να ρωτήσουν τους εργαζόμενους, και ως παντογνώστες των εμποροϋπαλληλικών θεμάτων να καταπολεμήσουν την "παράβαση" και να κλείσουν τελικά το κατάστημα, οδηγώντας τους ίδιους στην ανεργία.

    Τέλος, υπογραμμίζουν ότι το εφαρμοζόμενο και εγκεκριμένο ωράριο από τη Νομαρχία προσέφερε στους εργαζόμενους εργασία σε ένα σύγχρονο περιβάλλον με ειδικούς χώρους πρωτόγνωρους για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης, χωρίς υπερβάσεις της νομοθεσίας όσον αφορά υπερωρίες και υπερεργασία.

    [10] ΠΡΟΝΤΙ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Στρσβούργο, 25 Ιανουαρίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Του Άγγελου Μαρκόπουλου

    Το Σύμφωνο Σταθερότητας των Βαλκανίων χρειάζεται οργανισμούς στους χώρους που δρα, απάντησε ο Ιταλός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, σε ερώτηση βουλευτή της ΠΓΔΜ σχετικά με τη δυνατότητα ίδρυσης Οργανισμών του Συμφώνου σε "τρίτες χώρες" μη-μέλη της ΕΕ.

    Στο Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει από οργανωτική άποψη πρέπει να υπάρξει αποκέντρωση μέσα στους χώρους που πραγματοποιείται η δράση, πρόσθεσε ο κ. Πρόντι, προκειμένου να εξασφαλιστεί η τοπική υλοποίηση του Συμφώνου...

    Ο κ. Πρόντι δεν αναφέρθηκε στον συντονισμό με το Γραφείο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, και για το οποίο το Ευρωκοινοβούλιο υποστήριξε πως πρέπει να έχει μεγαλύτερο ρόλο για το σύνολο του Συμφώνου παρά για την ανοικοδόμηση του Κοσόβου. Για την περιοχή αυτή το Ευρωκοινοβούλιο υπογράμμισε την ανάγκη διάκρισης μεταξύ σχεδιασμού - διεύθυνσης και επιχειρησιακής αυτονομίας για υλοποίηση στην πράξη.

    Το ενδεχόμενο ίδρυσης γραφείου της ΕΕ για τα Βαλκάνια στα Σκόπια συζητείται από το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ εκπρόσωποι της Επιτροπής είχαν κατά περιόδους τοποθετηθεί αρνητικά στην επιλογή της Θεσσαλονίκης ως έδρας του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

    Εξάλλου, το ενδεχόμενο να καταστεί σταδιακά άνευ περιεχομένου ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης στη Θεσσαλονίκη με την ίδρυση σειράς τοπικών γραφείων σε τρίτες χώρες, έρχεται σε αντίθεση με το γενικό πολιτικό στόχο του ίδιου του Συμφώνου Σταθερότητας όπως τον περιέγραψε ο ίδιος ο κ. Πρόντι: «Πρόκειται για σύνθεση των προσπαθειών μας να αποφευχθεί ο κατακερματισμός των Βαλκανίων».

    Τέλος, ο κ. Πρόντι επισήμανε ότι χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες για να ενδυναμωθεί περισσότερο το Σύμφωνο Σταθερότητας.

    [11] ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ 4 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΝΙΟΒΗΣ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Το δρόμο προς το δικαστήριο δείχνει για τέσσερις ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. η εισαγγελική πρόταση στην υπόθεση της οδού Νιόβης, το Σεπτέμβριο του 1998, όταν έχασε τη ζωή της η Αμαλία Γκινάκη και είχαν τραυματιστεί πολλοί αστυνομικοί και ο δράστης Σορίν Ματέι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

    Η εισαγγελέας πρωτοδικών, Μαρία Μπαρούχου, με πρότασή της που αριθμεί 200 σελίδες εισηγήθηκε προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο να δικαστούν στο τριμελές εφετείο της Αθήνας για ανθρωποκτονία και σωματικές βλάβες από αμέλεια ο νυν αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Ιωάννης Γεωργακόπουλος, ο πρώην αρχηγός, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο τότε Αττικάρχης, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος και ο τότε διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Θεώδορος Παπαφύλης.

    Οι τρέσσερις αξιωματούχοι, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση θεωρούνται ότι έγιναν υπαίτιοι από αμέλεια να σκοτωθεί η 25χρονη Αμαλία Γκινάκη και να τραυματιστούν οχτώ αστυνομικοί. Όπως αναφέρεται, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., παρά τους ενδοιασμούς που είχαν συμφώνησαν με τον αρχηγό τους για την πραγματοποιηση της επέμβασης στο διαμέρισμα της οδού Νιόβης 4. Η στάση τους αυτή χαρακτηρίζεται από υποτονικότητα και παθητικότητα που δεν άρμοζε στην κρισιμότητα των συνθηκών εκείνων.

    Ζητήθηκε τέλος να σταματήσει η ποινική δίωξη σε βάρος του Ρουμάνου Σορίν Ματέι, ο οποίος πεθανε λίγες μέρες αργότερα στο νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού.

    [12] ΑΓΚΥΡΑ: ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ "ΑΡΕΤΗΣ" ΖΗΤΟΥΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

    Αγκυρα, 25 Ιανουαρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Βουλευτές του Κόμματος της Αρετής στη Τουρκία ζήτησαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να απορρίψει την πρόταση για κατάργηση του κόμματος τους με την κατηγορία δραστηριοτήτων κατά του κοσμικού κράτους, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Ενας από τους τρεις βουλευτές που κατέθεσαν στο δικαστήριο ο Τζεμίλ Τσίτζεκ είπε ότι ζήτησαν από το δικαστήριο να απορρίψει το αίτημα για κατάργηση του κόμματος καθώς οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και οι αποδείξεις του δικαστηρίου ανεπαρκείς.

    Ο εισαγγελέας Βουράλ Σαβάς είπε στο δικαστήριο ότι το Κόμμα της Αρετής πρέπει να καταργηθεί γιατί δεν υπακούει στις αρχές του κοσμικού κράτους και στο σύνταγμα.

    Ο κ. Σαβάς είπε ακόμη ότι το Κόμμα της Αρετής είναι ο παράνομος διάδοχος του κόμματος της Ευημερίας του πρώην πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν. Το Κόμμα της Ευημερίας καταργήθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο το 1998 μετά από αίτημα του Σαβάς για δραστηριότητες κατά του κοσμικού κράτους. Σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο τα κόμματα που έχουν καταργηθεί δεν μπορούν να ξαναδημιουργηθούν με άλλο όνομα.

    Ο κ. Τσίτζεκ είπε ότι το Κόμμα της Αρετής είναι νόμιμο και υπακούει στους νόμους, στο Σύνταγμα και στο δημοκρατικό σύστημα. Το δικαστήριο που αποτελείται από 11 δικαστές δεν όρισε ημερομηνία όπου θα ανακοινώσει την απόφαση.

    O.K.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 25 January 2000 - 20:25:48 UTC