Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-02-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 2.000 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [03] ΤA Δ.Σ. Α' ΚΑΙ Ε΄ ΕΛΜΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ KATA ΤΟΥ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"
  • [04] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [05] Η ΕΠΟ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΝΤΡΙΟΛΙ
  • [06] H FIFA ΖΗΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟ
  • [07] OI ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΟΒΟΛΑ
  • [08] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
  • [09] Β. ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΕΙΣΜΩΝ
  • [10] Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΠΙΘΑΝΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ
  • [11] ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΠΗ
  • [12] ΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ MEDA

  • [01] 2.000 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ

    Ουάσιγκτον, 24 Φεβρουαρίου 2000 (10:08 UTC+2)

    Φωτογραφία: KFOR

    Πάνω από 2.000 αμερικανοί, Γάλλοι και Ιταλοί στρατιώτες, πρόκειται να αναπτυχθούν τις επόμενες ημέρες στο Κοσσυφοπέδιο για την αστυνόμευση και την τήρηση της τάξης στην περιοχή της Μίτροβίτσας, όπως δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Πεντάγωνο ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Κοέν, παρουσία του Γάλλου ομολόγου του και μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν για το θέμα αυτό.

    Η απόφαση για την έναρξη της σχετικής διαδικασίας ανάπτυξης της νέας δύναμης, προβλέπεται να γίνει σήμερα, μετά από αίτημα που αναμένεται να υποβάλει στις Βρυξέλλες, στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, ο αμερικανός στρατηγός Γουέσλεϋ Κλάρκ.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διακίνηση των πρώτων στρατιωτών των συμμαχικών χωρών θα γίνει από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση τα Σκόπια και από εκεί για το Κοσσυφοπέδιο.

    Η Μιτροβίτσα αποτελεί τη νέα εστία ανησυχίας στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Μία πόλη που ο αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ τη χαρακτήρισε ως την πιο επικίνδυνη περιοχή της Ευρώπης.

    Το ΝΑΤΟ αποφάσισε την ενίσχυση των δυνάμεών του με την αποστολή 2.000 στρατιωτών ενώ ο ΟΗΕ ζήτησε τη συνδρομή της συμμαχίας προκειμένου να οργανώσει επιχείρηση για την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους.

    Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί, ήταν η κίνηση της ΠΓΔΜ να θέσει σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας το στρατό στα βόρεια σύνορα της χώρας, μετά την έξαρση βίας των τελευταίων εβδομάδων.

    Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι μετέτρεψε τη Μίτροβίτσα στο πιο επικίνδυνο μέρος της Ευρώπης. Υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια η Σερβία έχασε τέσσερις πολέμους.

    O αμερικανός υπουργός Αμυνας Γουίλιαμ Κοέν δήλωσε ότι ο Μιλόσεβιτς θα εκμεταλλευθεί κάθε ευκαιρία για να πυροδοτήσει τις εθνικές ταραχές.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2000 (13:47 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, η νέα δομή του ΝΑΤΟ, η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το θέμα της ενεργοποίησης του στρατηγείου της συμμαχίας στη Λάρισα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζώρτζ Ρόμπερτσον, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, Γιώργου Παπανδρέου και Ακη Τσοχατζόπουλου.

    Αναφερόμενος στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η συμμαχία οφείλει να εξασφαλίσει το πολυεθνικό Κόσοβο, και να οδηγήσει στην εφαρμογή της απόφασης 1244 του ΟΗΕ που προβλέπει την αυτονομία μέσα στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας. "Διαπιστώσαμε ότι οι εξελίξεις εκεί οδηγούν σε εντάσεις που πρέπει να ελεγχθούν. Οι εξελίξεις δημιουργούν ανησυχία και θα πρέπει η παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων και της ειρηνευτικής δύναμης να εξασφαλίσει τη λειτουργία και της πολιτικής κοινωνίας και της οικονομίας ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα", είπε ο κ. Σημίτης.

    Σχετικά με το θέμα του στρατηγείου της Λάρισας, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικό επίτευγμα την ενεργοποίησή του καθώς, όπως επισήμανε, το νέο στρατηγείο στη Λάρισα είναι το μόνο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και γι΄ αυτό μπορεί και θα παίξει ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για τη στάση της Ελλάδας στα ελληνοτουρκικά.

    Ο κ. Ρόμπετσον επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ενώ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    [03] ΤA Δ.Σ. Α' ΚΑΙ Ε΄ ΕΛΜΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ KATA ΤΟΥ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2000 (21:05 UTC+2)

    Αντιδημοκρατική χαρακτηρίζει το Δ.Σ. των Α' και Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης την ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου να μηνύσει την εφημερίδα "Ριζοσπάστης", επειδή δημοσίευσε ρεπορτάζ από δίκη, στην οποία αντίδικος ήταν ο ίδιος.

    Το Δ.Σ. των Α' και Ε΄ ΕΛΜΕ καταδικάζει και καταγγέλλει στον κλάδο την ενέργεια αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης και εκτιμά ότι αποτελεί σοβαρό ολίσθημα και πλήγμα σε βάρος της ελευθεροτυπίας η μεταφορά της πολιτικής αντιπαράθεσης στις αίθουσες των δικαστηρίων με στόχο την μέσω δικαστικών αποφάσεων απαγόρευση της ενημέρωσης και της κριτικής, όταν αυτή δεν αρέσει ή δεν συμφέρει.

    Τα μέλη του Δ.Σ. επισημαίνουν ότι η κάλυψη και η ανοχή που παρέχει η κυβέρνηση στις πράξεις του υπουργού της την επιφορτίζουν και αυτήν με τις ευθύνες αυτών των πράξεων.

    [04] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη μετά τη συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον.

    "Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συμμετέχει με υψηλού επιπέδου παροχές στη μαύρη νέα τάξη πραγμάτων του ΝΑΤΟ", επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι "οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για το Στρατηγείο της Λάρισας δείχνουν κυνισμό και αποφασιστικότητα και χτυπούν την καμπάνα για τα μεγάλα δεινά που περιμένουν το λαό, από την εμπλοκή στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς που μεθοδεύονται στο χώρο των Βαλκανίων και ευρύτερα".

    Προειδοποιεί ακόμη ότι η κυβέρνηση με την ενεργό συμμετοχή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια βάζει γερή πλάτη στον παραπέρα διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, στην επίθεση κατά άλλων λαών.

    Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να αντισταθεί στην κυβερνητική πολιτική και να απαιτήσει τώρα την επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων από το Κόσοβο, τη Βοσνία και την Αλβανία.

    [05] Η ΕΠΟ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΝΤΡΙΟΛΙ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2000 (20:43 UTC+2)

    Προθεσμία έως τις 31 Μαρτίου έδωσε η ΕΠΟ στον Αρη προκειμένου να αποσύρει την αγωγή που είχε καταθέσει σε βάρος της Ομοσπονδίας, αναφορικά με την υπόθεση του ποδοσφαιριστή Πάολο Αντριόλι. Διαφορετικά προειδοποειεί την ΠΑΕ ότι θα υπάρξουν κυρώσεις.

    [06] H FIFA ΖΗΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Ενημέρωση σχετικά με την προσφυγή μελών της ΕΠΟ στα πολιτικά δικαστήρια για το αποτέλεσμα των εκλογών ζητά με έγγραφό του ο γενικός γραμματέας της FIFA Μισέλ Τσεν Ρούφινεν.

    Το ακριβές περιεχόμενο του εγγράφου έχει ως εξής: "Μάθαμε από διάφορες μη επίσημες πηγές, ότι μερικά μέλη της Εθνικής Ομοσπονδίας αμφισβήτησαν τις εκλογές που έλαβαν χώρα τον περασμένο Ιανουάριο και σχετικά με αυτό έχουν καταθέσει μήνυση στα πολιτικά δικαστήρια. Αν αυτό όντως αληθεύει, η κατάσταση αυτή είναι ανησυχητική στα μάτια της FIFA. Eπομένως θα ήταν ευχαρίστηση μας να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικώς".

    [07] OI ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΟΒΟΛΑ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Συναντήσεις με προέδρους των ΤΕΙ, με το προεδρείο της ΓΕΣΕΒΕ και με εργαζόμενους της βιομηχανίας SOFTEX, είχε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.

    Οι συναντήσεις του κ.Τσοβόλα ξεκίνησαν το πρωί με την τριμελή γραμματεία της συνόδου προέδρων των ΤΕΙ, η οποία έθεσε το αίτημα για νομοθετική ρύθμιση που θα εντάσσει τα ΤΕΙ στην ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης.

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, δέχθηκε στα γραφεία του κόμματος το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, με το οποίο συζήτησε τα προβλήματα του κλάδου.

    Αργότερα συναντήθηκε με το προεδρείο του Σωματείου εργατοϋπαλλήλων της χαρτοβιομηχανίας SOFTEX, με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι μετά τη μεταβίβαση της εταιρίας σε πολυεθνικό όμιλο.

    [08] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Επίσημη εκδήλωση θα πραγματοποιήσει το Σάββατο ο ΟΣΕ στο σταθμό Λεχωνίων Βόλου με την ευκαιρία της θέσης σε κυκλοφορία των νέων ντιζελαμαξών του τρένου του Πηλίου.

    Στην εκδήλωση θα παραστούν ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσος Μαντέλης επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, Βουλευτές, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, οι Νομάρχες Θεσσαλίας, Δήμαρχοι, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων και των επιστημονικών σωματείων Βόλου κ..α

    Το Πηλιορήτικο τρενάκι άρχισε να κατασκευάζεται το 1894 και το πρώτο κομμάτι της γραμμής Βόλου - Λεχωνιών μήκους 12χλμ.άρχισε να λειτουργεί το 1895.

    Το 1903 ολοκληρώθηκε και το υπόλοιπο τμήμα μήκους 16χλμ μέχρι τις Μηλιές. Η γραμμή λειτούργησε μέχρι το 1971 εξυπηρετώντας τις συγκοινωνιακές ανάγκες των κατοίκων του Ανατολικού Πηλίου με το Βόλο, καθώς έπεσε θύμα της ανάπτυξης που υποσχόταν ο δρόμος και το αυτοκίνητο.

    Τα δρομολόγια στο τμήμα Λεχώνια - Μηλιές άρχισαν και πάλι το 1996 σαν μουσειακό τουριστικό τρένο, χρησιμοποιώντας τα παλιά υπάρχοντα βαγόνια και δύο από τις ατμήλατες μηχανές που είχαν διασωθεί.

    Οι δύο νέες κινητήριες μονάδες που θα εγκαινιασθούν διαθέτουν ντιζελοκινητήρες ισχύος 244hp και θα προσθέσουν μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα και αξιοπιστία στα δρομολόγια που θα εκτελούνται.

    Ο σημερινός επισκέπτης απολαμβάνει και θαυμάζει σήμερα πέρα από την όμορφη διαδρομή και τα κομψά τεχνικά έργα κατά μήκος της γραμμής (σήραγγες, γέφυρες, κτίρια κ.λπ.) και διαπιστώνει με πόσο όμορφο τρόπο και μεράκι οι παλιοί κατασκευαστές τα είχαν εντάξει στο φυσικό περιβάλλον.

    [09] Β. ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΕΙΣΜΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Στην τελική φάση για την μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη σεισμών βρίσκονται οι επιστήμονες του ΑΠΘ, όπως δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του πανεπιστημίου, Βασίλης Παπαζάχος.

    Σε ομιλία του σε ημερίδα του συνδέσμου Ελλήνων γεωλόγων χαρακτήρισε πρόδρομα φαινόμενα τους σεισμούς μεσαίου μεγέθους σε μία περιοχή, καθώς όπως είπε, απελευθερώνουν ενέργεια, η οποία διεγείρει κάποιο ρήγμα με αποτέλεσμα το σεισμό. Ακόμη ανέφερε ότι η θεωρία αυτή επιβεβαιώνεται από τρία παραδείγματα σεισμών: της Θεσσαλονίκης το 1978, της Γουμένισσας το '90 και της Αρναίας το '95.

    Ο κ.Παπαζάχος εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον θα είναι δυνατή η πρόβλεψή των σεισμών, κάτι που δεν εξαρτάται μόνο από την επιστημονική γνώση αλλά και από την ετοιμότητα των ινστιτούτων. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η ύπαρξη σεισμών μεσαίου μεγέθους δε σημαίνει ότι θα ακολουθήσει σίγουρα μεγάλος σεισμός και τόνισε ότι η αντισεισμική θωράκιση κάθε περιοχής πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο την επικινδυνότητά της αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται η σεισμικότητα. Ως τέτοιο παράδειγμα ανέφερε την περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου οι σεισμοί εμφανίζονται χρονικά κατά ομάδες, χωρίς όμως συγκεκριμένη περιοδικότητα.

    [10] Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΠΙΘΑΝΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μείωσης της στρατιωτικής θητείας ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης, σημειώνοντας ότι η αύξηση των αριθμών των μόνιμων κατώτερων στελεχών πιθανόν να επιτρέψει στην κυβέρνηση να εξετάσει και αυτό το θέμα. Ο κ. Αποστολάκης επισήμανε τα παραπάνω απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στα πλαίσια της ημερίδας για τη στρατιωτική επιστήμη και τέχνη που οργανώθηκε από την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου στη Θεσσαλονίκη.

    Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι δεν θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη μετατροπή του ελληνικού στρατού σε επαγγελματικό και πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να αλλάξει η σύνθεση του με την πρόσληψη περισσότερων ΕΠΥ, ώστε, όπως είπε, να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι σύγχρονες απαιτήσεις.

    Για το ενδεχόμενο να αυξηθεί το μέγεθος της ΕΛΔΥΚΟ στη δύναμη της ΚFOR ανέφερε ότι είναι κάτι που συζητείται σε ότι αφορά την ίδια τη δύναμη της KFOR αλλά δεν έχει εξεταστεί για την ελληνική δύναμη.. Επισήμανε την κακή πορεία της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ τόνισε ότι θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ότι η βία δεν θα αποτρέψει τη βία. Εξάλλου, δήλωσε απαισιόδοξος για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα αντικρουόμενα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων τόνισε ότι ενώ πριν από ένα χρόνο τα αποτελέσματα έδιναν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αυτό έχει ανατραπεί και η ψαλίδα διευρύνεται υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος, εκτίμησε ότι η προσχώρηση του Στέφανου Μάνου στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας θα αποτελέσει μια μικρή ένεση για το κόμμα της ΝΔ, αλλά δεν θα αποτρέψει την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε πρώτο κόμμα.

    [11] ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Στην καταγραφή των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και στην ετοιμασία προτάσεων για την αναβάθμιση των δραστηριοτήτων τους προχώρησε το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

    Τις προτάσεις αυτές παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης σε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι των ΚΑΠΗ και κοινωνικοί λειτουργοί των Δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Τριανδρίας, Πυλαίας, Θέρμης, Νεαπόλεως, Σταυρουπόλεως, Αμπελοκήπων, Ευόσμου, Πολίχνης, Συκεών, Μενεμένης, Ελευθερίου - Κορδελιού, Ωραιοκάστρου και του Καποδιστριακού Δήμου Εχεδώρου.

    Ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι η δημιουργία του θεσμού των ΚΑΠΗ το 1981 ήταν μία πολύ σωστή επιλογή της Πολιτείας με πολύ υψηλή προσφορά που δεν μπορεί να αποτιμηθεί οικονομικά.

    Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να ανοίξει το φάσμα των δραστηριοτήτων των ΚΑΠΗ και να αναπτυχθούν πολλές κοινές και ξεχωριστές δραστηριότητες.

    Οι μετέχοντες στη σύσκεψη επεσήμαναν ότι είναι η πρώτη φορά που υπουργός συγκαλεί συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τα ΚΑΠΗ και ευχαρίστησαν τον κ. Μαγκριώτη για την πρωτοβουλία του αυτή.

    Στη διεξοδική συζήτηση διατυπώθηκαν προτάσεις που αφορούν την αύξηση του προϋπολογισμού των ΚΑΠΗ, την εφαρμογή προληπτικής ιατρικής, την επιμόρφωση των εργαζομένων σε αυτά, τη σύσφιγξη των μεταξύ τους σχέσεων.

    Στη σύσκεψη αποφασίστηκε:

    - Αμεση συνάντηση στο Δήμο Αμπελοκήπων όλων, όσων μετείχαν στη σημερινή σύσκεψη και όσων άλλων θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον με σκοπό τη δημιουργία ενιαίου καταστατικού των ΚΑΠΗ.

    - Διοργάνωση Ημερίδας αμέσως μετά τις εκλογές για όλα τα θέματα που απασχολούν τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων με σκοπό την εξεύρεση λύσεων.

    - Αναγκαιότητα για κοινές διαδημοτικές δραστηριότητες, όπως π.χ. κοινή μηχανοργάνωση για όλα τα ΚΑΠΗ.

    [12] ΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ MEDA

    Βρυξέλλες, 24 Φεβρουαρίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τροπολογία των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σουλαδάκη, Πέτρου Ευθυμίου και Γιώργου Κατηφόρη, με την οποία προβλέπεται η συνέχιση της χρηματοδότησης της Κύπρου και της Μάλτας από το πρόγραμμα για τη μεσογειακή συνεργασία MEDA, ταυτόχρονα με τις νέες χρηματοδοτήσεις για την προενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών.

    Στην τροπολογία που υποβλήθηκε στην Εκθεση του Ισπανού ευρωβουλευτή Βάλλες για την εφαρμογή του προγράμματος MEDA το 1998, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι, "λόγω της μη απορρόφησης των πόρων του MEDA για την Κύπρο και τη Μάλτα, το πρόγραμμα μέχρι σήμερα είχε εικονική συμβολή στις δύο χώρες. Για το λόγο αυτό, είναι λογικό οι πόροι του MEDA να παραμείνουν ως συμπληρωματικοί πόροι των όποιων νέων χρηματοδοτήσεων για την ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 24 February 2000 - 19:13:50 UTC