Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-02-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ
  • [02] Ο Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΜΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
  • [03] ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΙΛΗΣΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Η Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [04] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ
  • [05] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [06] ΣΤΟ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Η Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ
  • [07] ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ"
  • [08] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
  • [09] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ
  • [10] ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

  • [01] ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

    Νάουσα, 26 Φεβρουαρίου 2000 (19:26 UTC+2)

    Πακέτο πρόσθετων μέτρων για την οικονομική στήριξη των αγροτών εξήγγειλε απόψε κατά την ομιλία του σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Νάουσα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με την οποία ολοκλήρωσε την περιοδεία του στο Ν. Ημαθίας.

    Ειδικότερα ο κ. Σημίτης ανακοίνωσε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου στο 50%, κάτι που σημαίνει ότι όλοι οι αγρότες θα παίρνουν πίσω το μισό φόρο πετρελαίου, ανεξάρτητα αν έχουν ή δεν έχουν μηχανήματα, ανάλογα φυσικά με το είδος και τον όγκο της παραγωγής τους.

    Για τις ακίνητες αγροτικές εκμεταλλεύσεις (θερμοκήπια, ανεμομείκτες, ξηραντήρια, αντλητικά συγκροτήματα), θα επιστρέφεται επιπλέον 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης με βάση τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου και μέχρι ένα ανώτατο όριο ανά μονάδα καλλιέργειας.

    Εξήγγειλε ακόμη τη χορήγηση νέας αύξησης 10.000 δρχ. σε όλα τα κλιμάκια των συντάξεων του ΟΓΑ την επόμενη διετία. Μέχρι το τέλος της τετραετίας οι αγρότες θα έχουν πάρει αυξήσεις ισοδύναμες με το ΕΚΑΣ.

    Στα πρόσθετα μέτρα συμπεριλαμβάνεται:

    - Aύξηση των ανωτάτων ορίων των γεωργικών απαλλαγών στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων για όλους τους αγρότες, από 20 εκ. δρχ. σε 30 εκ. δρχ. και για τις όμορες εκτάσεις από 40 εκ. δρχ. σε 72 εκ. δρχ.

    - Αύξηση των ανωτάτων ορίων των γεωργικών απαλλαγών στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων για νέους αγρότες, από 150 εκ. δρχ. σε 180 εκ. δρχ.

    - Αύξηση των γεωργικών απαλλαγών στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών για όλους τους αγρότες από το διπλάσιο στο τριπλάσιο αφορολόγητο ποσό της κλίμακας και μέχρι 40 εκ. δρχ. από 30 εκ. δρχ.

    - Αύξηση των γεωργικών απαλλαγών στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών για τους νέους αγρότες από το τριπλάσιο αφορολόγητο ποσό της κλίμακας στο τετραπλάσιο και μέχρι 180 εκ. δρχ. από 150 εκ. δρχ.

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη πρόσθετη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων της ΑΤΕ κατά δύο τουλάχιστον εκατοστιαίες μονάδες για όλες τις κατηγορίες δανείων μέσα στο 2000.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιούνται έργα και δράσεις που συμβάλουν στην αναβάθμιση μιας Περιφέρειας, η οποία καλείται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

    Επεσήμανε ότι οι πόροι του νέου περιφερειακού προγράμματος θα φθάσουν στο συνολικό ύψος 420 δισ. για την περίοδο 2000 - 2006 αυξημένοι κατά 72% σε σχέση με αυτούς που διατέθηκαν στο πρόγραμμα '94 - '99.

    Αναφερόμενος στα έργα που έγιναν στην Ημαθία υπενθύμισε ότι στον τομέα των μεταφορών δημοπρατήθηκε και εκτελείται το έργο της Εγνατίας οδού στο τμήμα Πολύμυλος - Βέρροια προϋπολογισμού 50 δισ. δρχ. και ότι παράλληλα συμπληρώθηκαν τα περιφερειακά και Νομαρχιακά δίκτυα με έργα προϋπολογισμού 5 δισ. δρχ.

    Πρόσθεσε ότι όσον αφορά τα έργα για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής έγιναν επενδύσεις 12 δισ. με σημαντικά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης.

    Σημείωσε ότι στο πλαίσιο των έργων κοινωνικού εξοπλισμού κατασκευάστηκε και δόθηκε στους δικαιούχους συγκρότημα εργατικών κατοικιών προϋπολογισμού περίπου 3 δισ. δρχ. και ότι ενισχύθηκαν οι υποδομές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Ανέφερε ακόμη ότι στον τομέα αγροτικής ανάπτυξης έγιναν επενδύσεις ύψους 34 δισ. δρχ. σε εφαρμογές εκσυγχρονισμού και επέκτασης αρδευτικών δικτύων και βελτίωσης δικτύων ύδρευσης στους αγροτικούς πληθυσμούς, ότι ιδρύθηκαν ή αναβίωσαν μεγάλες μεταποιητικές μονάδες επεξεργασίας φρούτων όπως η ALME και η VENUS και ότι παραχωρήθηκε στους συνεταιρισμούς της περιοχής το εργοστάσιο ΒΕΡΜΙΟ ΝΑΟΥΣΑ.

    Επιπλέον επεσήμανε ότι στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού ολοκληρώθηκαν έργα συνολικού ύψους 9 δισ. δρχ., όπως το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, το συνεδριακό κέντρο - θέατρο Βέροιας, ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Βεργίνας, Λευκαδίων και τάφου Μπέλλα και ότι έγιναν επενδύσεις προϋπολογισμού πάνω από 1 δισ. δρχ. για τη βελτίωση του χιονοδρομικού τουρισμού στο Βέρμιο.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Σχέδιο Ανάπτυξης 2000 - 2006 διαμορφώνει ένα πρότυπο Ανάπτυξης της Ημαθίας, που ενσωματώνει την περιοχή στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προβλέπει τη βελτίωση των υποδομών του Νομού, καθώς και του Περιβάλλοντος, τη διαχείριση των πλούσιων Υδάτινων Πόρων, την ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες.

    Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ολοκληρώνεται το τμήμα της Εγνατίας που διασχίζει το Νομό, όπως επίσης και η συμφωνία μεταξύ ΔΕΗ, ΥΠΕΧΩΔΕ και Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για την κατασκευή του αναρρυθμιστικού φράγματος της Αγίας Βαρβάρας προϋπολογισμού 6 δισ. δρχ.

    Επεσήμανε ότι μελετήθηκε και δημοπρατείται το έργο της επέκτασης του δικτύου ύδρευσης Συνδέσμου Αλεξάνδρειας και Κοινοτήτων της περιοχής ύψους 2 δισ. δρχ., ότι εγκρίθηκε ολοκληρωμένο σχέδιο στο Νομό στον τομέα της αποχέτευσης, ότι έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί οι Καποδιστριακοί Δήμοι σε όλο το Νομό σε Α΄φάση με 7,5 δισ., που αποτελεί το 50% του ΕΠΤΑ.

    Για τον τομέα της υγείας είπε ότι μελετάται και θα χρηματοδοτηθεί ο εκσυγχρονισμός του Νοσοκομείου της Βέροιας με 3 δισ. δρχ. και ότι βελτιώνεται το νοσοκομείο της Νάουσας και τα κέντρα υγείας που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ 2000 - 2006.

    Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, τόνισε, είναι η κατασκευή του αρχαιλογικού κέντρου του ΑΠΘ προϋπολογισμού 1 δισ. δρχ. και του Μουσείου της Βεργίνας.

    Ο κ. Σημίτης υπενθύμισε ότι σε λίγες μέρες κατατίθεται επίσημα η αίτηση ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. "Μπαίνουμε με το σπαθί μας. Οδηγήσαμε τη χώρα από το 1996 με σταθερό χέρι και επιτύχαμε όλους τους στόχους μας. Οι κόποι, οι προσπάθειες και οι θυσίες του λαού μας έπιασαν τόπο", τόνισε.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κανείς δε θα τινάξει στον αέρα τόσες προσπάθειες, τόσο κόπο, τόσες ελπίδες. "Κανείς δε θα μας γυρίσει πίσω. Η άγνοια, η προχειρότητα, ο παλαιοκομματισμός της αντιπολίτευσης δεν θα ματαιώσουν το μέλλον της χώρας", είπε.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στις εκλογές της 9ης Απριλίου κάθε πολίτης καλείται να αποφασίσει για το ποια πολιτική παράταξη θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα, θα πολλαπλασιάσει τα οφέλη από την ΟΝΕ, ποια παράταξη εγγυάται την αγροτική ανάπτυξη και το αγροτικό εισόδημα και μετατρέπει την ανάπτυξη σε μοχλό κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής.

    "Η απάντηση είναι, απλή, κρυστάλλινη, διαυγής: Ο ελληνικός λαός στις 9 Απριλίου ψηφίζει ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι η δύναμη που οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια, με γνώση, με σιγουριά στη νέα εποχή", υπογράμμισε.

    Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εναντίον της Ν.Δ επισημαίνοντας ότι είναι ένα κόμμα με σημαία ευκαιρίας και ότι για όλα τα θέματα πότε λέει το ένα και πότε το άλλο.

    Τόνισε ότι η Ν.Δ. δεν έχει θέσεις, δεν έχει προτάσεις, δεν έχει ευθύνη ούτε για τα μεγάλα, ούτε για τα μικρά θέματα της χώρας.

    "Η διγλωσσία, η υποκρισία, τα παχιά λόγια, οι υποσχέσεις, οι επιταγές χωρίς αντίκρυσμα είναι η κυρίαρχη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας", είπε.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία δημοκοπεί και στο θέμα της εγκληματικότητας και της ασφάλειας, ενώ θα έπρεπε να είναι πιο σεμνή όταν μιλά για εισαγόμενη εγκληματικότητα, καθώς άνοιξε τα σύνορα το '91 - '92 για όλους τους λαθρομετανάστες χωρίς κανένα φραγμό.

    Αντίθετα η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μία ολοκληρωμένη πολιτική ασφάλειας, έθεσε πρώτα από όλα φραγμό στο ξέφραγο αμπέλι των συνόρων, δημιούργησε το Σώμα των Συνοριακών Φρουρών και προχωρά σε συγκρότηση των ομάδων πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας, ενώ ήδη αναδιάρθρωσε τη δομή της αστυνομίας σε όλες τις μεγάλες πόλεις, σημείωσε.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται στην κατανομή του επενδυτικού προγράμματος για το 2000 - 2006 με πόρους 16 τρισ. δρχ. με τρόπο, ώστε να δώσει περισσότερες δυνατότητες στον κάθε Ελληνα πολίτη, περισσότερη δύναμη στην ελληνική περιφέρεια.

    "Δεσμευόμαστε στην εφαρμογή ενός κοινωνικού προϋπολογισμού στην περίοδο 2000 - 2004 ύψους 45 τρισ. δρχ. Στόχος μας μία ενεργητική πολιτική απασχόλησης. Εχουμε δείξει δείγματα γραφής. Η Νέα Δημοκρατία είχε υποσχεθεί 100.000 θέσεις το 1990 και δημιούργησε 1.100. Εμείς υποσχεθήκαμε 180.000 και πετυχαίνουμε 200.000. Σήμερα δεσμεύομαστε για μία νέα τετραετία απασχόλησης", υπογράμμισε.

    Τέλος δεσμεύτηκε για επικέντρωση της φροντίδας στις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού και στην πιο εντατική πολιτική στην υγεία, την πρόνοια, την κοινωνική ασφάλιση.

    "Δε διστάζουμε να πούμε ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά. Και θα γίνουν. Κόντρα στα συμφέροντα. Κόντρα στις νοοτροπίες που αναπαράγουν την αναποτελεσματικότητα και την αδράνεια", κατέληξε.

    [02] Ο Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΜΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

    Μυτιλήνη, 26 Φεβρουαρίου 2000 (21:07 UTC+2)

    Το νέο τμήμα άμεσης εξυπηρέτησης συνταξιούχων Δημοσίου εγκαινίασε σήμερα στη Μυτιλήνη ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Οι συνταξιούχοι θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε έγγραφο από υπουργεία και άλλες υπηρεσίες της Αθήνας χωρίς να μετακινηθούν από την πόλη τους.

    Ετσι με στόχο την αποφυγή της ταλαιπωρίας και της εξυπηρέτησης των συνταξιούχων του Δημοσίου στον τόπο διαμονής τους το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην αποκέντρωση της υπηρεσίας συντάξεων.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι "πριν από λίγους μήνες θα έπρεπε κάποιος να πάει στην Αθήνα ή να αλληλογραφήσει για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα" προσθέτοντας ότι "όλα αυτά έγιναν τώρα λίγα λεπτά και αυτό διευκολύνει πάρα πολύ τους ίδιους συνταξιούχους, αλλά και όλη τη δημόσια υπηρεσία".

    Στην ίδια κατεύθυνση το Γενικό Λογιστήριο του κράτους προώθησε επίσης, άλλα δύο νέα μέτρα που στοχεύουν στην ταχύτερη έκδοση των συντάξεων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων. Ειδικότερα δημιουργήθηκε τηλεφωνικό κέντρο άμεσης πληροφόρησης του κοινού και έτσι οι συνταξιούχοι καλώντας τον αριθμό 1604 μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία των συνταξιοδοτικών τους θεμάτων και συντομεύεται ο χρόνος απόδοσης της σύνταξης στον ένα μήνα από την ημερομηνία υποβολής όλων των δικαιολογητικών.

    [03] ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΙΛΗΣΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Η Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2000 (20:59 UTC+2)

    Για τις γυναίκες επιχειρηματίες και κυρίως για εκείνες που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο μίλησε στην Κομοτηνή στο πλαίσιο επίσκεψής της στους Νομούς Ροδόπης και Εβρου η Ελληνίδα Επίτροπος αρμόδια για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων Αννα Διαμαντοπούλου.

    Η κ. Διαμαντοπούλου στην ομιλία της στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα: "Γυναικεία επιχειρηματικότητα, υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές", τόνισε ότι η ανεργία πλήττει τις γυναίκες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, μπορούμε όμως να εκμεταλλευθούμε τις δυνατότητες που δίνει το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Σε δηλώσεις της επεσήμανε ότι και στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης υπάρχουν προγράμματα που στηρίζουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, που επιμορφώνουν τις γυναίκες και τις υποστηρίζουν οικονομικά, ώστε να κάνουν τη δική τους επιχείρηση.

    Η κ. Διαμαντοπούλου είχε επαφές με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών τάξεων, συλλόγων της μειονότητας, των Ποντίων προσφύγων και γυναικείων φορέων.

    Στις συναντήσεις ενημερώθηκε για τα αναπτυξιακά έργα που εκτελούνται και προγραμματίζονται στην περιοχή, καθώς και για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούνται.

    [04] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2000 (20:43 UTC+2)

    Απάντηση στην επίθεση του πρωθυπουργού εναντίον του κόμματός του έδωσε απόψε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Καραμανλής, μιλώντας στο προσυνέδριο της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη.

    "Η κυβέρνηση έφθασε στο σημείο να κάνει λόγο για σημαία ευκαιρίας και να ισχυρίζεται ότι η Ν.Δ. λέει το ένα τη μια και το άλλο την επομένη. Μα δεν αντιλαμβάνεται ότι με όλα αυτά παραπέμπει στο κόμμα του, που το κατήντησε ιδεολογικό γυρολόγο. Δεν του επισημαίνει κάποιος ότι έτσι ακριβώς φωτογραφίζει τον εαυτό του;", τόνισε.

    Ο κ. Καραμανλής παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματός του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παιδεία και την εγκληματικότητα.

    Τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι χρέος όλων η καλλιέργεια της έννοιας της κοινωνικής προσφοράς και η εισαγωγή των θεσμών που μπορούν να λειτουργήσουν σε μία τέτοια κατεύθυνση με την ενίσχυση σωματείων, οργανώσεων και ενώσεων πολιτών που αναπτύσσουν κοινωνικές δραστηριότητες σε κάθε επίπεδο.

    Υπογράμμισε ότι απαραίτητη για τη σχέση πολίτη και πολιτικής είναι πρώτα από όλα μία άλλη σχέση πολίτη και κράτους.

    "Χρειαζόμαστε νέους θεσμούς. Με απλά λόγια έχουμε ανάγκη από ένα άλλο κράτος", τόνισε και πρόσθεσε ότι το σημερινό κράτος δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή του.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι το σημερινό κράτος δε σέβεται τον πολίτη, δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. "Από τη μια ληστεύει το φορολογούμενο και από την άλλη σπαταλά ασύδοτα, εκτρέφει τον κομματικό στρατό, διασκορπίζει τον ιδρώτα του Ελληνα αγρότη και φορολογούμενου", τόνισε.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέκρινε τον πρωθυπουργό για το δίλημμα που θέτει σχετικά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ λέγοντας χαρακτηριστικά: "Εμφανίστηκε χθες ο κ. Σημίτης στην Κ.Ε. του κόμματός του για να πει και πάλι ότι οι προτάσεις της Ν.Δ. αποτελούν θρυαλλίδα στην πορεία για την ΟΝΕ. Επιτέλους όμως είναι δυνατόν να κλειδώνει την ΟΝΕ το πρωί και να την ξεκλειδώνει το βράδυ. Τον είπαν κλειδαρά και το πίστεψε;".

    [05] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Αντιμετώποι με την αστυνομία ήρθαν το απόγευμα στην Αθήνα αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που πέτυχαν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και ζητούν να διοριστούν στη μέση εκπαίδευση.

    Οι περίπου 200 αδιόριστοι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στις 5.30 το απόγευμα έξω από το υπουργείο Παιδείας και ζητούσαν να συναντηθούν με τον υπουργό Γεράσιμο Αρσένη.

    Οταν έληξε το χρονικό περιθώριο που είχαν θέσει ως προθεσμία για να συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας οι συγκεντρωμένοι πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής από τους αστυνομικούς που φρουρούσαν το υπουργείο.

    Ενταση επικράτησε όταν προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό με σκοπό να εισέλθουν στο ισόγειο του υπουργείου Παιδείας και ορισμένοι ήρθαν στα χέρια με τους αστυνομικούς, ενώ ταυτόχρονα συνάδελφοί τους άρχισαν να εκσφενδονίζουν αυγά και μπουκάλια με νερό.

    Από τις 6.30 έως τις 7 παρά τέταρτο το απόγευμα με αλλεπάλληλες επιθέσεις επιχειρούσαν να εισβάλουν στο υπουργείο, οι αστυνομικοί όμως κατάφεραν να τους εμποδίσουν. Στις 7 οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους.

    [06] ΣΤΟ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Η Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. εξαπέλυσε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία πραγματοποιεί σήμερα περιοδεία στο Νομό Μεσσηνίας.

    Το πρωί η κ. Παπαρήγα επισκέφθηκε το Δήμο Μεσσήνης, στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη τύπου στην Καλαμάτα και μίλησε σε συγκέντρωση του κόμματός της.

    Η κ. Παπαρήγα κάλεσε το λαό να δώσει ισχυρό πλήγμα στο δικομματισμό τονίζοντας ότι "ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα τα εργατικά λαϊκά στρώματα που υποφέρουν δεν πρέπει να δώσουν καμία βάση στην κινδυνολογία, στους εκβιασμούς και στον αντικομμουνισμό που εξαπολύει η κυβέρνηση μπροστά στην εκλογική μάχη".

    Επεσήμανε ότι το ΚΚΕ δίνει τη μάχη με ένταση, με δύναμη, με αισιοδοξία, με ψηλά το κεφάλι γιατί αγωνίστηκε για το λαό.

    [07] ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ"

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2000 (18:55 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα: "Η Ευρώπη στην αυγή του 21ου αιώνα", διοργανώνει αύριο το υπουργείο Εξωτερικών και η αντιπροσωπεία της ευρωπαϊκής επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

    Την έναρξη της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης θα κηρύξει αύριο το πρωί ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης.

    Η Ημερίδα έχει στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του Ελληνα πολίτη για τα τεκταινόμενα της διαδικασίας της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    [08] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2000 (18:55 UTC+2)

    Για εμπαιγμό των αγροτών και των λαϊκών στρωμάτων κατηγόρησε τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας από το Μεσολόγγι στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι διαμορφώνονται σταδιακά οι πολιτικοί όροι, ώστε το κόμμα του την επόμενη των εκλογών να είναι ο καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων

    "Οι κ.κ. Σημίτης και Καραμανλής θυμήθηκαν προεκλογικά τους αγρότες και τους υπόλοιπους μη προνομιούχους Ελληνες και τους υπόσχονται χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, τα αντίθετα από εκείνα που προτίθενται να πράξουν από την επομένη κιόλας των εκλογών, εάν ο αγροτικός πληθυσμός και τα πλατιά λαϊκά στρώματα κάνουν το λάθος και δώσουν αυτοδυναμία είτε στο ΠΑΣΟΚ, είτε στη Ν.Δ.", τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ σε συνέντευξη τύπου σε αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου στο Μεσολόγγι.

    Ο κ. Τσοβόλας κάλεσε τους κ.κ. Σημίτη και Καραμανλή να πάρουν θέση στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, καθώς και στο θέμα των εργασιακών σχέσεων και "να σταματήσουν να αποκρύβουν αυτό που έχουν σκοπό να πράξουν και για το οποίο έχουν δεσμευθεί στην Ε.Ε., δηλαδή να αλλάξουν σε βάρος των ασφαλισμένων, τις προϋποθέσεις θεμελίωσης δικαιώματος σύνταξης και να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών".

    Τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και παρουσίασε τις προτάσεις του ΔΗΚΚΙ.

    Ειδικότερα επεσήμανε ότι χρειάζεται πλήρης αναδιοργάνωση των Ασφαλιστικών Ταμείων και ουσιαστική ενίσχυση των υπηρεσιών βεβαίωσης και έγκαιρης είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών, με προσωπικό, αλλά και εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας.

    Επίσης τόνισε την ανάγκη θεσμοθέτησης και υλοποίησης απαρέγκλιτα της τριμερούς συμμετοχής στη δαπάνη του ασφαλιστικού συστήματος, κράτους - εργοδοσίας ασφαλισμένων.

    Επεσήμανε ότι πρέπει να εισπραχθούν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που αδικαιολόγητα δεν εισπράττονται επί μακρό χρονικό διάστημα και να υπάρξει προγραμματισμένη και ελεγχόμενη υποδοχή οικονομικών μεταναστών στη χώρα μας, ώστε οι ξένοι να καταβάλουν εισφορές στα Ασφαλιστικά Ταμεία για την εργασία ή τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

    Τόνισε ακόμη ότι είναι ανάγκη να αλλάξει ριζικά η φιλοσοφία και ο προσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής, ώστε να στηριχθεί και να αναπτυχθεί η πραγματική, παραγωγική οικονομία, με κύριο μοχλό ανάπτυξης τη μικρομεσαία επιχείρηση, γεγονός που θα δημιουργεί σταδιακά θέσεις απασχόλησης, αντί για ανεργία, με θετικές συνέπειες και στην αύξηση των εσόδων όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων.

    Ο κ. Τσοβόλας είπε ότι αυτό το Σαββατοκύριακο ολοκληρώνονται οι διαδικασίες υποβολής προτάσεων από τις οργανώσεις του ΔΗΚΚΙ σε όλη την Ελλάδα και ότι πιθανόν την επόμενη Κυριακή θα συνέλθει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή για να αποφασίσει οριστικά για τις λίστες των υποψηφίων βουλευτών του Κινήματος.

    Τόνισε ότι υπάρχουν μαζικές προσχωρήσεις από διάφορα κόμματα σε κεντρικό, αλλά και περιφερειακό επίπεδο και ότι είναι λανθασμένη η εντύπωση πως στο ΔΗΚΚΙ έρχονται μόνο στελέχη από το ΠΑΣΟΚ.

    Αύριο το πρωί ο κ. Τσοβόλας θα επισκεφθεί το Αίγιο, ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στην Κόρινθο και τη Νεμέα.

    [09] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Πρίστινα, 26 Φεβρουαρίου 2000 (18:43 UTC+2)

    Πυρκαγιά ξέσπασε χθες το απόγευμα στο αθλητικό κέντρο "Μπόρο Ράμιζ" στο κέντρο της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα.

    Η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις και είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν εγκαύματα 18 άνθρωποι που βρίσκονταν στους χώρους του αθλητικού κέντρου, εκ των οποίων οι 6 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της πόλης σε κρίσιμη κατάσταση.

    Μέχρι τις πρωϊνές ώρες πυροσβέστες της UNMIK και στρατιώτες της KFOR κατέβαλαν προσπάθειες για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

    Εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων Αλβανών και Σέρβων καταγγέλουν ότι οι εκπρόσωποι της KFOR και της UNMIK δεν αντέδρασαν εγκαίρως με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς ένα από τα πιο όμορφα κτίρια της πόλης, το σύμβολο της Πρίστινα και ο τόπος συγκέντρωσης της νεολαίας.

    Κ.Γ.

    [10] ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2000 (18:43 UTC+2)

    Ξεκάθαρες θέσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. για την ασφαλιστική πολιτική που θα εφαρμόσουν ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενώ σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού έκανε λόγο για σκηνοθετημένα ψευτοδιλήμματα και παρωχημένες μεθοδεύσεις.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισκέφθηκε σήμερα την Κομοτηνή στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και συμμετείχε μαζί με το βουλευτή Μουσταφά Μουσταφά σε ευρεία σύσκεψη αγροτικών και κτηνοτροφικών φορέων, οργανώσεων και αγροτών του νομού, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ν.Ε. Ροδόπης του κόμματος.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκε αναλυτικά η αρνητική κατάσταση που εντείνεται και συμφωνήθηκε ότι είναι άμεση η ανάγκη να υπάρξει ένα επείγον πρόγραμμα στήριξης των αγροτών και ένα μεσοπρόθεσμο στρατηγικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της υπαίθρου και της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών σε νέες βάσεις, σε νέες καλλιέργειες και προϊόντα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του αγροτικού νοικοκυριού και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων στις αγορές.

    Το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΝ μαζί με το βουλευτή του νομού Μουσταφά Μουσταφά και στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής συναντήθηκαν με εκπαιδευτικούς της μειονότητας και εκπροσώπους των σχολικών εφοριών των μειονοτικών σχολείων.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σε συνέντευξη τύπου κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική διγλωσσία και υποκρισία υπογραμμίζοντας ότι άλλα αποκαλύπτουν οι δηλώσεις της Επιτρόπου Α. Διαμαντοπούλου για το ασφαλιστικό και άλλα λένε οι διάφοροι υπουργοί.

    Επεσήμανε ότι μετά το πρόγραμμα σύγκλισης που έχει υποβληθεί και εγκριθεί έρχεται η σειρά των ασφαλισμένων να γίνουν ασφαλίσιμοι, μετά τους εργαζόμενους που έγιναν απασχολήσιμοι και κάλεσε τόσο την κυβέρνηση όσο και τη Ν.Δ. να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να ξεκαθαρίσουν τι θα υποστηρίξουν στο μέγα θέμα του ασφαλιστικού και της ασφαλιστικής πολιτικής.

    Καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για τον οποίο είπε ότι με τις πολιτικές του επιλογές εγκαταλείπει το κοινωνικό κράτος και αντί να υποστηρίξει μία διευρυμένη κοινωνική πολιτική καθολικής εφαρμογής, ολοένα και περισσότερο αφήνει ανυποστήρικτη και ακάλυπτη την κοινωνία στις άδικες και άνισες πιέσεις που προκαλεί η κεντροδεξιά φιλελεύθερη πολιτική του.

    Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Σημίτη στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ξαναγυρίζει δια στόματος του πρωθυπουργού, στην παρωχημένη θεωρία της σύγκρουσης "του φωτός με το σκότος".

    "Αποκαλύπτεται έτσι, για μία ακόμη φορά, ότι η ηγεσία και η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι ανίκανες να αναμετρηθούν με τις προκλήσεις του μέλλοντος και τις ανάγκες του παρόντος για αυτό και κάθε τόσο καταφεύγουν στα σκηνοθετημένα διλήμματα και τις παρωχημένες μεθοδεύσεις του παρελθόντος. Ετσι όμως δεν εκσυγχρονίζεται η πολιτική ζωή του τόπου με τρόπο προοδευτικό. Ετσι ανακυκλώνονται εκείνα, τα οποία τρέφουν το σημερινό αναξιόπιστο πολιτικό σκηνικό που επικρατεί στη χώρας μας", κατέληξε.

    Το βράδυ ο κ. Κωνσταντόπουλος θα μιλήσει σε εκδήλωση της Ν.Ε. Ροδόπης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 26 February 2000 - 19:13:43 UTC