Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-03-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΟΙ ΜΜΕ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
  • [02] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [03] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: «ΑΝΟΔΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ»
  • [04] ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ.
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΔΗΣΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
  • [06] ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΠΤΩΜΑΤΟΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΑΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ
  • [07] ΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Η Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ
  • [08] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ Μ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ
  • [09] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
  • [10] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ - ΙΒΑΝΟΦ
  • [12] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΥΓΚΑΛΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [13] ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

  • [01] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΟΙ ΜΜΕ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2000 (14:49 UTC+2)

    "Κλειδί" για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας στη μετά-ΟΝΕ εποχή, αποτελεί η εξοικείωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλων των κλάδων, με τις εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας.

    Αυτό τόνισε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο ημερίδας για την παρουσίαση του προγράμματος "ΟΔΥΣΣΕΑΣ", που αφορά στην ανάπτυξη δικτύου κέντρων τηλεδιάσκεψης, για την τηλεργασία-τηλεκπαίδευση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    "Η σύζευξη-όσμωση των ΜΜΕ με την Κοινωνία της Πληροφορίας μπορεί να αποτελέσει μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ελληνική οικονομία και να αυξήσει την εθνική ανταγωνιστικότητα στη μετά-ΟΝΕ εποχή", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βενιζέλος και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχει δυναμικά στο όλο εγχείρημα.

    Περαιτέρω, ο κ.Βενιζέλος, υπενθύμισε ότι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας και η καινοτομία, αποτελούν τρεις από τους βασικούς πυλώνες των κυβερνητικών χειρισμών για την επόμενη εξαετία, στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ.

    Προς την κατεύθυνση αυτή, το συνολικό κονδύλιο που θα διατεθεί για την Κοινωνία της Πληροφορίας κατά την περίοδο 2000 - 2006 θα ξεπεράσει το 1,5 τρισ. δρχ, εκ των οποίων τα 780 δισ. δρχ., είναι η δημόσια δαπάνη, που θα καλυφθεί από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Τα υπόλοιπα 200 δισ. αντιστοιχούν στη συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

    Αναφερόμενος τέλος, στις ειδικότερες δράσεις του κυβερνώντος κόμματος για την ενίσχυση των ΜΜΕ, ο κ.Βενιζέλος επανέλαβε ότι εντός των επόμενων μηνών θα ενεργοποιηθεί το εγγυοδοτικό κεφάλαιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα λειτουργήσει ως θυγατρική της ΕΤΒΑ, αλλάζοντας τα δεδομένα.

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας, καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, γνωστοποίησε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο κοινοτικό πρόγραμμα πληροφορικής είναι εντυπωσιακή, αφού ανέρχεται στο 7,5%, ποσοστό δυσανάλογο με το μέγεθος της χώρας. Παράλληλα, το ποσοστό των ελληνικών ΜΜΕ στο πρόγραμμα προσεγγίζει σήμερα το 15%.

    Στο μεταξύ, ο κ.Τσαυτάρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο πλαίσιο του ΕΠΕΤ ΙΙ γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ της έρευνας και της παραγωγής, αφού τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια προσεγγίζουν σταδιακά τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας υπενθύμισε ότι εντός των ημερών αρχίζει η υλοποίηση των συμφωνιών με την Τουρκία, για τη συμμετοχή της γειτονικής χώρας στο Ελληνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), ενώ την επόμενη εβδομάδα εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα για τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Ανάπτυξης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

    Την πρόθεση της ΕΤΒΑ να στηρίξει αποφασιστικά δράσεις και συνέργιες με στόχο την προώθηση της καινοτομίας στις επιχειρήσεις, γνωστοποίησε από την πλευρά του ο υποδιοικητής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης, Α.Ασημακόπουλος. Επιπλέον, αντίστοιχες δεσμεύσεις ανέλαβαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΕΟΜΜΕΧ, Δρ. Ι. Παρασκευουλάκος και του ΕΛΚΕΔΕ, Δ.Παπακωνσταντίνου.

    Σημειώνεται ότι τη σημερινή ημερίδα για την παρουσίαση του προγράμματος "ΟΔΥΣΣΕΑΣ" διοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ", ο ΕΟΜΜΕΧ, η ΕΤΒΑ, το ΕΛΚΕΔΕ και οι σύμβουλοι επιχειρήσεων ΠΛΕΓΜΑ ΑΕ και ΜDM AE.

    Αντικείμενο του προγράμματος είναι η έρευνα, ανάπτυξη και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου περιβάλλοντος τηλεκπαίδευσης, τηλεπαρουσίασης και τηλεεργασίας, με τη χρήση τεχνικών τηλε-εικονοδιάσκεψης του Ιντερνετ. Το έργο στηρίζεται στη φιλοσοφία της ανάπτυξης ενός δικτυωμένου συστήματος κέντρων εικονοδιάσκεψης (Telecoferende Centers). H υλοποίηση του θα υποβοηθηθεί από τις συνολικά επτά αίθουσες τηλεδιάσκεψης που υπάρχουν ήδη (τέσσερις στην Αθήνα και τρεις στη Θεσσαλονίκη).

    Δυνητικοί χρήστες του έργου είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της παραγωγικής διαδικασίας, οι σύμβουλοι και τα στελέχη αυτών Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Δρ Αθανάσιος Δρίγκας του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ".

    [02] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2000 (11:21 UTC+2)

    Συνεχίζεται στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της ΔΕΘ, το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα συνεδριάζουν τα τμήματα νέες τεχνολογίες, παιδεία-υγεία και πολιτισμός.

    Χθες ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο προσυνέδριο επανέλαβε την ανάγκη για θεσμοθέτηση εθνικού διαλόγου για το θέμα της παιδείας, δεσμεύτηκε για την κατάργηση των εξετάσεων της Β' λυκείου, εφόσον η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση και εισηγήθηκε την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε τη βεβαιότητά του για νίκη του κόμματός του στις εκλογές.

    Σχολιάζοντας ο υπουργός Παιδείας κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή για προχειρότητα και χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του γενικολογίες. Ο κ. Αρσένης πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής δεν έχει επίγνωση πολλών θεμάτων και κάνει τέτοιες εξαγγελίες γνωρίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να εφαρμοστεί η πολιτική του.

    [03] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: «ΑΝΟΔΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ»

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2000 (14:21 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα είναι ανοδική, διότι ανοδική είναι και η πορεία της ελληνικής οικονομίας, επαναλαμβάνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Επενδυτής", θεωρώντας παράλληλα ότι υπάρχει μία τεράστια δόση υπερβολής στην φιλολογία που αναπτύσσεται για το Χρηματιστήριο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το που αποδίδει την νευρικότητα που παρατηρείται στη Σοφοκλέους και την πτώση του Χρηματιστηρίου, ο κ. Παπαντωνίου εξεδήλωσε την αντίθεσή του σε όσους υποστηρίζουν ότι υπάρχει πτωτική πορεία.

    "Είναι λάθος να λέμε ότι πέφτει το Χρηματιστήριο. Επεσε από το υψηλότερο σημείο που είχε φτάσει το Σεπτέμβριο, αλλά από τότε και μέχρι σήμερα ο Γενικός Δείκτης κινείται μεταξύ 5.500 και 5.000 μονάδων. Αυτό λοιπόν που υπάρχει, είναι ότι υπάρχει ανασύνταξη μέσα στο Γενικό Δείκτη. Και είναι φυσικό αυτό, αφού καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να το αποκλείσει ή να το προδιαγράψει. Ο Γενικός Δείκτης, μετά από πολλούς μήνες μεγάλης ανόδου το 1999, είναι σταθερός".

    Σε άλλη ερώτηση, εάν αισθάνεται ενοχές που οι μετοχές της περιφέρειας, όπου έχει μπει ο απλός κόσμος "αιμορραγούν", ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας παρατήρησε:

    "Οι κυβερνήσεις δεν καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος επενδύει τα χρήματά του. Αν επιλέγουν δηλαδή καλές ή κακές μετοχές. Υπάρχουν οι αρχές επιλογής, κάποια αυστηρά κριτήρια επιλογής των μετοχών. Στο μέτρο που δεν τηρήθηκαν αυτά τα κριτήρια, δεν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση. Δηλαδή όταν μία επιχείρηση κάνει μία κακή επένδυση, παρεμβαίνει η κυβέρνηση; Θα ήταν πρωτοφανές αν κάποιος υποστήριζε κάτι τέτοιο. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη δομή της ελληνικής οικονομίας, στις επιλογές των ανθρώπων, των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση φροντίζει να υπάρχουν καλές οικονομικές συνθήκες και το χρηματιστήριο να έχει γενικά μία θετική πορεία. Αυτό το έχουμε εξασφαλίσει. Κατά τα λοιπά, πιστεύω ότι οι πολιτικές δηλώσεις, οι παρεμβάσεις του ενός ή του άλλου τύπου, κακό κάνουν".

    Τέλος ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι η Σοφοκλέους αντικατοπτρίζει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας. "Όταν σήμερα ο Γενικός Δείκτης είναι κοντά στις 5.500 μονάδες, σε σχέση με τις 1.000 μονάδες του 1997, προφανώς συμβαδίζει με την αναπτυξιακή πολιτική της ελληνικής οικονομίας".

    [04] ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ.

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας από τη Θεσσαλονίκη όπου περιοδεύει.

    Ο κ. Τσοβόλας από τη τη Σίνδο, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο λαός θα τιμωρήσει με την ψήφο του όσους αντιστρατεύονται τα συμφέροντά του.

    Επιτέθηκε κατά της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες για το αγροτικό και το φορολογικό και κατηγόρησε τη Ν.Δ. για έλλειψη αντιπολίτευσης.

    "Για αυτό καλούμε τον Ελληνα πολίτη να σπάσει την αλαζονεία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., που προήλθε από την αυτοδυναμία που τους έδινε όλα αυτά τα χρόνια και να βάλει τα θεμέλια για μία άλλη πραγματικά προοδευτική και δημοκρατική πορεία που θα υπηρετεί τον πολίτη και όχι τους ολίγους σε βάρος των πολλών", υπογράμμισε.

    Ο κ. Τσοβόλας εξέφρασε την ανησυχία του ότι σύντομα θα υπάρξει νέα πολεμική σύρραξη στο Κοσσυφοπέδιο υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέα επέμβαση στην περιοχή.

    Τόνισε ότι τα ΝΑΤΟϊκά οχήματα συνεχίζουν να μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ότι έχει πληροφορίες, οι οποίες κάνουν λόγο για νέα σύρραξη πριν ή μετά τις εκλογές.

    "Αυτό σε συνδυασμό με την απαράδεκτη κίνηση που έκαναν οι ΗΠΑ κατά του Μιλόσεβιτς, που δείχνει ότι τελικά στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς νομιμότητας παραβιάζονται και τα δύο, με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ετοιμάζουν κάτι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα", επισήμανε.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΔΗΣΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο του Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού της Γερμανίας Λόταρ Μπίσκι, συναντάται σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Αύριο ο κ. Κωνσταντόπουλος θα περιοδεύσει στους Νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας συνοδευόμενος από το Γερμανό πολιτικό.

    [06] ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΠΤΩΜΑΤΟΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΑΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Τραγική κατάληξη είχε το επίπονο οδοιπορικό μιας λαθρομετανάστριας, η οποία δεν άντεξε τις κακουχίες και άφησε την τελευταία της πνοή στην περιοχή του Σιδηροκάστρου Σερρών, πριν από περίπου δύο μήνες.

    Σήμερα κάτοικοι της περιοχής αντίκρισαν τα απομεινάρια του πτώματός της. Συγκεκριμένα ο κτηνοτρόφος Χρήστος Γρεασίδης αντίκρισε με έκπληξη τα σκυλιά της κτηνοτροφικής του μονάδας να φέρουν μπροστά στην πόρτα του στάβλου του ένα ανθρώπινο κεφάλι.

    Αμέσως ειδοποίησε την αστυνομία όργανα της οποίας ερεύνησαν την περιοχή. Σε απόσταση 300 μέτρων από το στάβλο οι αστυνομικοί βρέθηκαν μπροστά σε μισό ανθρώπινο σώμα γυναίκας.

    Στη διαδρομή από το χωριό του Σχιστόλιθου μέχρι το στάβλο, οι αστυνομικοί εντόπισαν πλήθος από μακάβρια ευρήματα.

    Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή πρόκειται για πτώμα γυναίκας ηλικίας περίπου 35 - 40 χρόνων και ο χρόνος θανάτου υπολογίζεται στους δύο μήνες.

    Το συγκεκριμένο μονοπάτι χρησιμοποιούν συχνά ομάδες λαθρομεταναστών, οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν στη χώρα μας προσδοκώντας μία καλύτερη ζωή.

    Σημειώνεται ότι στο ίδιο σημείο την Πρωτοχρονιά βρέθηκε ένα ακόμη πτώμα, μισοθαμμένο στο χιόνι και ανήκε σε γυναίκα από το Καζακστάν.

    Αστυνομικοί με τη βοήθεια των συνοριοφυλάκων ερευνούν από το πρωί την περιοχή όπου βρέθηκαν τα τμήματα του πτώματος. Στα ρούχα του πτώματος δε βρέθηκαν στοιχεία, ή έγγραφα, παρά μόνο δύο σημειώματα, τα οποία μελετώνται.

    [07] ΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Η Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2000 (19:26 UTC+2)

    Σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική άσκησε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία περιόδευσε το πρωί στο Δήμο Ιλίου.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ επισκέφθηκε το Δημαρχείο και μίλησε σε συγκέντρωση εκπροσώπων φορέων για το ρόλο του λαϊκού μετώπου μετά τις εκλογές.

    Η κ. Παπαρήγα προέβλεψε ότι το ΚΚΕ θα βγει ενισχυμένο από τις εκλογές της 9ης Απριλίου, καθώς γύρω από αυτό συσπειρώνονται καθημερινά ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά ρεύματα.

    "Εμείς πιστεύουμε βαθιά ότι ο λαός έχει τη δύναμη να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων στην Ελλάδα και για αυτό πρέπει να αξιοποιήσει την εκλογική μάχη για να διατρανώσει τη θέλησή του, ότι είναι σε θέση να αντιταχθεί και να αντιπαρατεθεί σθεναρά και με συνέπεια στις επιλογές της ΟΝΕ και της νέας τάξης πραγμάτων, δηλαδή της σύγχρονης βαρβαρότητας. Η εκλογική μάχη μπορεί να στείλει ένα τέτοιο μήνυμα με την υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ μέσα στα οποία συναντώνται ευρύτερες λαϊκές ριζοσπαστικές δυνάμεις", τόνισε.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ προειδοποίησε ότι η μετά ΟΝΕ εποχή εγκυμονεί κινδύνους για τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

    [08] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ Μ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2000 (18:39 UTC+2)

    Την πλήρη αντίθεσή του για την ποινική δίωξη που ασκήθηκε κατά του συγγραφέα Μίμη Ανδρουλάκη για το βιβλίο του "Μ εις τη ν" εκφράζει το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη.

    "Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αλλά ωστόσο οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της ελεύθερης έκφρασης αποτελεί στοιχείο οπισθοδρόμησης και μεσαιωνισμού. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του Μίμη Ανδρουλάκη να καταθέτει ελεύθερα τις απόψεις του", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [09] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2000 (18:39 UTC+2)

    Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ για την ακύρωση της απόφασης του Δήμου Αθηναίων να παραχωρήσει το χώρο της Πλατείας Συντάγματος για τη λειτουργία του κεντρικού εκλογικού κέντρου της Νέας Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ελήφθη με βάση το εθιμικό δίκαιο και όχι με βάση τη χρονική προτεραιότητα κατάθεσης της σχετικής αίτησης.

    Η κύρια προσφυγή θα εξεταστεί στις 14 Μαρτίου.

    [10] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2000 (18:29 UTC+2)

    Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας μετά από συγκέντρωση που πραγματοποίησαν αναρχικοί στην Πλατεία Κουμουνδούρου.

    Οι νεαροί έσπασαν τα τζάμια λεωφορείων στην οδό Πειραιώς και στην Πλατεία Κουμουνδούρου και αφού τρομοκράτησαν τους επιβάτες διαλύθηκαν μετά την επέμβαση της αστυνομίας.

    Λίγο αργότερα ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε έναν ένστολο αστυνομικό, ο οποίος οδηγούσε το αυτοκίνητό του στην Πλατεία Εξαρχείων, τον ξυλοκόπησαν έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητό του, η οποία επεκτάθηκε σε άλλα τρία οχήματα που ήταν δίπλα.

    Η πυροσβεστική έσβησε τη φωτιά που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές και στα τέσσερα οχήματα, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές υπόπτων.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ - ΙΒΑΝΟΦ

    Κάιρο, 4 Μαρτίου 2000 (18:29 UTC+2)

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, στον οποίο παρέδωσε μήνυμα του εκτελούντα χρέη προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία για το περιεχόμενο του μηνύματος ούτε για τις συνομιλίες των δύο ανδρών.

    Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα ο Αιγύπτιος πρόεδρος άσκησε κριτική στη ρωσική επιχείρηση στην Τσετσενία.

    Ο κ.Ιβανόφ αναμένεται να έχει επαφές με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμρ Μούσα, αργότερα σήμερα, με τον οποίο θα συζητήσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στο Ιράκ και γενικότερα αυτή στον Περσικό Κόλπο, καθώς και τις διμερείς σχέσεις.

    [12] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΥΓΚΑΛΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Σκόπια, 4 Μαρτίου 2000 (18:19 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι συγκαλεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο για πρώτη φορά θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα με νέα σύνθεση.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές το Συμβούλιο θα εξετάσει την κατάσταση ασφάλειας στη χώρα, υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο και στη νότια Σερβία.

    Από το γραφείο του προέδρου της ΠΓΔΜ δεν επιβεβαιώθηκε η πληροφορία για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά ανακοινώθηκε ότι ο κ. Τράικοφσκι απομάκρυνε από το Συμβούλιο τρία μέλη του σώματος και όρισε στη θέση τους τον αντιπρόεδρο της Βουλής Ιλιάζ Χαλίμι και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου των Σκοπίων Βλάντο Πόποφσκι και Τράγιαν Γκότσεβσκογκ.

    Μέλη του Συμβουλίου είναι επίσης ο πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ο πρόεδρος της Βουλής Σάβο Κλίμοφσκι, και οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας και Εσωτερικών Αλεξάνταρ Ντιμίτροφ, Νίκολα Κλιούσεφ και Ντόστα Ντίμοφσκα.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί το Συμβούλιο, το οποίο έχει συμβουλευτικό ρόλο, όταν προκύπτει ανάγκη. Τελευταία φορά το Συνέδριο συνεδρίασε πέρσι, μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία όταν ήταν πρόεδρος ο Κίρο Γκλιγκόροφ.

    Κ.Γ.

    [13] ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2000 (17:54 UTC+2)

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν και σήμερα αδιόριστοι εκπαιδευτικοί στο κέντρο της Αθήνας.

    Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, όπου επεδίωξαν να συναντηθούν με κάποιο στέλεχος του κόμματος. Οταν αυτό δεν κατέστη δυνατόν κατευθύνθηκαν στη Βουλή συνοδευόμενοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

    Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Παιδείας όπου και διαλύθηκαν, αφού συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Δευτέρας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 4 March 2000 - 19:13:56 UTC