Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-03-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
  • [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠ.ΕΞ.
  • [03] "ΗΜΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ" ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ
  • [04] ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΤΚ
  • [05] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΜΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ"
  • [06] ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΗΘΟΥΣ ΤΟΥ ΠΣΑΠ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ
  • [07] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: Ο ΜΠΛΟΥ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΟΚΗΣΗΣ ΚΘΒΕ ΚΑΙ ΣΕΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
  • [09] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΡΗΣ - ΠΑΟΚ
  • [10] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΚΑΒΑΛΑ 2-0 - Ο ΜΠΛΑΧΙΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
  • [11] ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΕ ΜΠΑΡ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΑΓΝ
  • [13] ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΓΚΡΟΖΝΙ
  • [14] ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

  • [01] ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΝΕ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2000 (10:57 UTC+2)

    Φωτογραφία: Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

    Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη κατατίθεται ο φάκελος της ελληνικής υποψηφιότητας για ένταξη στη ζώνη του ευρώ.

    Την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, θα παρουσιάσουν το φάκελο της ελληνικής υποψηφιότητας στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, στη διάρκεια ειδικής τελετής στο Ζάππειο.

    Η συγκεκριμένη τελετή εκτιμάται ότι θα λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα, ιδίως δε αν προηγηθεί η φημολογούμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων παρέμβασης από την Τράπεζα της Ελλάδος, την ερχόμενη Τετάρτη.

    Στο μεταξύ, ο κ.Παπαντωνίου θα στείλει την Πέμπτη επιστολές προς τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βιμ Ντουίζενμπεργκ και τον αρμόδιο επίτροπο, Πέντρο Σόλμπες, ενημερώνοντάς τους και τυπικά για την ελληνική υποψηφιότητα.

    Αντίστοιχη επιστολή θα λάβει την ίδια ημέρα και ο Πορτογάλος Υπουργός Οικονομικών, κ.Μούρα, προεδρεύων στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN).

    Στο σκηνικό αυτό, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται αισιόδοξο ότι η Ελλάδα θα επιτύχει και το κριτήριο του πληθωρισμού, ώστε την 1η Ιανουαρίου του 2001 η χώρα να συμμετέχει στο Ενιαίο Ευρωπαϊκό Νόμισμα. Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου, που ανακοινώνεται σήμερα, θα εκπληρώνει το κριτήριο ένταξης στην ΟΝΕ.

    [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠ.ΕΞ.

    Σόφια, 5 Μαρτίου 2000 (18:00 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γίωργος Παπανδρέου - Ισμαήλ Τζεμ - Ναντέζντα Μιχαήλοβα

    του Ηλία Κόστοφ

    Τις δυνατότητες άμεσης συνεργασίας μεταξύ των χωριστών περιοχών των τριών γειτονικών κρατών συζήτησαν σε συνάντησή τους στο Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχαϊλοβα, της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, και της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζέμ.

    Οπως κατέστη σαφές στην κοινή συνέντευξη Τύπου που οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών έδωσαν μετά τις επίσημες συνομιλίες, στη συνάντηση δεν εξετάσθηκαν συγκεκριμένα σχέδια, αλλά θέματα που θα αποτελέσουν το αντικείμενο της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών στους προσεχείς μήνες και που θα συνδέονται με την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και με τα έργα υποδομής και συγκεκριμένα με τους δύο πανευρωπαϊκούς άξονες αρ. 4 και 8. Ιδιαίτερη μνεία έγινε επίσης στην κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο καθώς και στις δυνατότητες σταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής.

    Στο τέλος των συνομιλιών τους οι τρεις υπουργοί εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο εκφράζουν την υποστήριξή τους προς την υποψηφιότητα της Βουλγαρίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Αθήνα και η Αγκυρα θα επιμείνουν στη θέση τους να είναι η Βουλγαρία ανάμεσα στις επόμενες υποψήφιες χώρες που θα προσκληθούν για ενσωμάτωση στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

    Από το Πλόβντιβ οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών κρατών μετέβησαν στην Αδριανούπολη, ενώ αργότερα θα επισκεφθούν και την Ορεστιάδα.

    [03] "ΗΜΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ" ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2000 (10:49 UTC+2)

    Η μνήμη της Μελίνας τιμάται στην Θεσσαλονίκη με τις "Ημέρες Εκφρασης και Δημιουργίας" που εγκαινιάζονται απόψε στο περίπτερο 2 της ΔΕΘ με τη συναυλία της φιλαρμονικής και της χορωδίας Νεάπολης και με την έναρξη λειτουργίας έκθεσης φωτογραφίας για τους βιοτόπους και υγροτόπους της Ελλάδας. Στο πλαίσιο των σημερινών εκδηλώσεων των "Ημερών Εκφρασης και Δημιουργίας" που διοργανώνουν οι "Φίλοι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη", εγκαινιάζεται και η διεθνής έκθεση παιδικής ζωγραφικής με θέμα "Οικολογική συνείδηση, φυσικό περιβάλλον, πανίδα και χλωρίδα" καθώς και έκθεση παιδικού και εφηβικού βιβλίου. Η εναρκτήρια εκδήλωση των "Ημερών Εκφρασης και Δημιουργίας" θα ολοκληρωθεί με την απονομή των δύο υποτροφιών "Μελίνα Μερκούρη" στους αριστούχους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Μαρία Φράγκου του τμήματος Θεάτρου , Αννα Δάνη του τμήματος Μουσικών Σπουδών. Ολες οι εκθέσεις θα φιλοξενηθούν στο περίπτερο 2 της ΔΕΘ μέχρι τις 2 Απριλίου.

    Το πρόγραμμα των "Ημερών Εκφρασης και Δημιουργίας" θα συνεχιστεί από αύριο μέχρι το Σάββατο με ανάγνωση παραμυθιών στη γαλλική γλώσσα ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί αδελφοποίηση Συλλόγων Βιβλιοπωλών Θεσσαλονίκης και Κύπρου καθώς και συναυλίας της ορχήστρας, της παιδικής χορωδίας και της φιλαρμονικής του δήμου Καλαμαριάς. Στις εκδηλώσεις του Μαρτίου περιλαμβάνονται: "Εργαστήρι συγγραφής κειμένων στη γαλλική γλώσσας με θέμα "Ηρωες και άνθρωποι" (14-18/3), διημερίδα με θέμα "Διαχείρισης της παράκτιας ζώνης" (15-16/3), το μουσικό παραμύθι "Ο βροχοποιός" (18/3), πρόγραμμα κλασικής μουσικής με μικρούς σολίστ (19/3), εορταστική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας (21/3), παρουσίαση παιδικών βιβλίων από συγγραφείς (22/3), θεατρική ομάδα του Μουσείου Γουλανδρή (26-27/3), η παράσταση "Ο Καραγκιόζης οικολόγος" (28/3), παρουσίαση παιδικών βιβλίων από συγγραφείς (29/3), ανάγνωση εκθέσεων των μαθητών της Γ΄ τάξης των γυμνασίων της Θεσσαλονίκης με θέμα "Οικολογική συνείδησης" (30/3) και την παράσταση κουκλοθεάτρου "Της λίμνης" (31/3).

    Οι εκδηλώσεις των "Ημερών Εκφρασης και Δημιουργίας" θα συνεχιστούν στη διάρκεια των μηνών Απριλίου και Μαΐου. Εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο των "Ημερών Εκφρασης και Δημιουργίας" θα πραγματοποιηθούν και κατά τους μήνες Ιούνιο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

    [04] ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΤΚ

    Σόφια, 5 Μαρτίου 2000 (11:04 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Την ερχόμενη βδομάδα θα κατατεθεί στη βουλγαρική κυβέρνηση η έκθεση για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την πώληση του 51% του κεφαλαίου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας (ΒΤΚ) στην υποψήφια ελληνο-ολλανδική κοινοπραξία ΟΤΕ-ΚΡΝ. "Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις τόσο, όσο χρειαστεί. Εάν οι συνομιλίες ολοκληρωθούν τώρα, οι διαπραγματεύσεις μπορούν και να μην συνεχίσουν την ερχόμενη βδομάδα", διευκρίνισε ο Αντόνι Σλαβίνσκι. Κατά την άποψή του, "η συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση του ΒΤΚ θα συναφθεί με τον καλύτερο υποψήφιο αγοραστή". Αυτό τόνισε ο κ. Σλαβίνσκι, χωρίς να διευκρινίσει όμως αν κρίνει την υποψήφια κοινοπραξία ως τον καλύτερο υποψήφιο αγοραστή. Σύμφωνα με τον κ. Σλαβίνσκι, υπάρχει προσέγγιση στις θέσεις της ομάδας εργασίας, αρμόδιας για την αποκρατικοποίηση του ΒΤΚ και της υποψήφιας κοινοπραξίας ΟΤΕ-ΚΡΝ.

    Στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας η ομάδα εργασίας συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της υποψήφιας κοινοπραξίας που επιβεβαίωσαν ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Ιβάν Κόστοφ. Στο μεταξύ όμως από το υπουργικό συμβούλιο στη Σόφια απέρριψαν τις πληροφορίες για την πραγματοποίηση παρόμοιας συνάντησης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας (ΒΤΚ) ανέβαλε την αύξηση των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών, επειδή δεν έχει οριστικά στοιχεία για την άνοδο του ΑΕΠ, ανακοίνωσε επίσης ο υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών, Αντόνι Σλαβίνσκι. Σύμφωνα με την μεθοδολογία για τον καθορισμό των τιμών των τηλεφώνων στη Βουλγαρία, οι τιμές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων καθορίζονται σύμφωνα με την άνοδο του ΑΕΠ, τον πληθωρισμό και τα έξοδα του ΒΤΚ.

    Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ αντέδρασε οξύτατα στην προετοιμαζόμενη αύξηση των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών κατά 30%. Ο κ. Σλαβίνσκι διέταξε την επανεξέταση των τιμών. Ο ΒΤΚ δεν έχει προετοιμάσει αύξηση των τιμών των τηλεφώνων με 30%, αλλά με κάτω από το 10%, εξήγησε επίσης ο κ. Σλαβίνσκι.

    [05] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΜΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ"

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2000 (20:54 UTC+2)

    "Η πόλη μας η Θεσσαλονίκη, είχε το προνόμιο να κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά της Μελίνας Μερκούρη. Οι σχέσεις της Μελίνας με τη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της δεν ήταν απλά πολιτικές, ήταν σχέσεις μία συνειδητής επιλογής, ήταν σχέσεις μίας ιδιαίτερης αγάπης, σχέσεις πάθους".

    Αυτό τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης κηρύσσοντας σήμερα το απόγευμα την έναρξη των εκδηλώσεων των "Φίλων του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη" και της Δ.Ε.Θ. Α.Ε. "Μέρες έκφρασης και Δημιουργίας" στο περίπτερο 2 της Δ.Ε.Θ.

    Απόδειξη της βαθύτερης αυτής εκλεκτικής σχέσης της Μελίνας Μερκούρη με τη Θεσσαλονίκη είναι τα πολιτιστικά ιδρύματα, οι χώροι που έθεσε στη διάθεση του πολιτισμού, οι θεσμοί που δημιούργησε, υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης.

    Αναφερόμενος στις "Μέρες έκφρασης και δημιουργίας" που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύλλογος, είπε ότι αποτελούν πια ένα επιτυχημένο θεσμό που συγκεντρώνει χιλιάδες παιδιά, χιλιάδες μαθητές, που έχουν, πολλές φορές μία πρώτη επαφή με τις διάφορες μορφές της τέχνης και του πολιτισμού, που καθοδηγούνται στα μονοπάτια της έκφρασης από υπεύθυνους καλλιτέχνες, παιδαγωγούς και καθηγητές που παρουσιάζουν κάθε χρόνο θαυμαστά δείγματα της δουλειάς.

    Τόνισε τέλος ότι η δραστηριότητα αυτή ταυτίζεται με τα οράματα της Μελίνας, ένα από τα οποία ήταν να βάλει τον Πολιτισμό στα σχολεία από την πρώτη ώρα, από την πρώτη μέρα, από το Νηπιαγωγείο αν είναι δυνατό, υπογράμμισε.

    [06] ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΗΘΟΥΣ ΤΟΥ ΠΣΑΠ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Την ΠΑΕ Παναχαϊκή βράβευσε σήμερα ο ΠΣΑΠ με το βραβείο ήθους, για ανάδειξη του fair play. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν τόσο οι ποδοσφαιριστές, όσο και η διοίκηση της ομάδας καθώς, η Παναχαϊκή ολοκλήρωσε τον α' γύρο του πρωταθλήματος χωρίς να δεχτεί κανένας παίκτης κόκκινη κάρτα. Στη βράβευση παραβρέθηκε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΠ καθώς και οι δύο αρχηγοί της ομάδας Μιχάλης Λιγνός και Γιάννης Μπαλτιμάς.

    [07] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: Ο ΜΠΛΟΥ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Ο Μπλου Εντουαρτς του Ολυμπιακού αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Στην ψηφοφορία στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι από 27 Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο αμερικανός συγκέντρωσε 65 βαθμούς, καθώς ήταν ο παίκτης που ευστόχησε σε τρίποντο στα τελευταία δευτερόλεπτα και χάρισε τη νίκη στον Ολυμπιακό, στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Παράλληλα σημείωσε και 25 πόντους.

    Στη δεύτερη θέση της ψηφοφορίας βρέθηκε ο Γιώργος Φλώρος του Αρη με 17 βαθμούς καθώς και αυτός ευστόχησε σε τρίποντο και χάρισε τη νίκη στην ομάδα του στον αγώνα με το Μαρούσι.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΟΚΗΣΗΣ ΚΘΒΕ ΚΑΙ ΣΕΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 6 Μαρτίου, η συνάντηση της διοίκησης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με τους εκπροσώπους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, με θέμα τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι ηθοποιοί του θεάτρου πραγματοποιούν από την προηγούμενη εβδομάδα στάσεις εργασίας με κύριο αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

    Στη συνάντηση ήταν παρόντες από την πλευρά του ΚΘΒΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής Διαγόρας Χρονόπουλος, ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Ρίγας και οι νομικοί σύμβουλοι του θεάτρου. Από την πλευρά του ΣΕΗ παρέστησαν ο γενικός γραμματέας Ανδρέας Βαρούχας, ο Γιώργος Ματαράγκας και ο Λεωνίδας Βαρδαρός.

    Το ΚΘΒΕ υποστηρίζει ότι βρέθηκαν λύσεις για τα περισσότερα ζητήματα που τέθηκαν προς συζήτηση. Προσθέτει, ωστόσο, ότι ήταν αδύνατο να δεχτεί το αίτημα του ΣΕΗ για την καθιέρωση πολυετιών, τη στιγμή που έχει καταργηθεί ακόμα και στο δημόσιο τομέα. Η αποδοχή του αιτήματος αυτού θα είχε ως αποτέλεσμα, τονίζει η διοίκηση του ΚΘΒΕ, ηθοποιός που θα έχει τουλάχιστον 15 χρόνια στο θέατρο να πάρει αύξηση 30% επί του βασικού μισθού του , δηλαδή αύξηση 90.000 δραχμών. Ετσι, η πλειοψηφία των ηθοποιών του θεάτρου θα έφτανε- μαζί με τις 20.000 δρχ που έχουν ήδη προσφερθεί- να πάρει αύξηση 110.000 δρχ, πράγμα που θεωρείται από τη διοίκηση απαγορευτικό.

    Συγκεκριμένα το ΚΘΒΕ προτείνει:

    αύξηση του βασικού μισθού του νέου ηθοποιού, που έχει μόλις αποφοιτήσει από τη δραματική σχολή, σε 295.000 δρχ για το έτος 2000 (αντίστοιχα ο βασικός μισθός στο Εθνικό Θέατρο είναι για την ίδια περίοδο 267.000 δρχ και για το ελεύθερο θέατρο 226.800 δρχ.). Ο βασικός μισθός διαμορφώνεται για το 2001 σε 305.000 δρχ. και το 2002 σε 315.000 δρχ.

    αύξηση του οικογενειακού επιδόματος από 18.000 δρχ σε 20.000 δρχ. για το έτος 2000, σε 22.000 δρχ. για το έτος 2001 και 24.000 δρχ. για το έτος 2002

    αποδοχή του διαχωρισμού του οικογενειακού επιδόματος (20.000 δρχ. ) από το μισθό στον οποίο είναι ήδη ενσωματωμένο. Το ΚΘΒΕ ισχυρίζεται ότι ουσιαστικά προσφέρει σε όσους δικαιούνται οικογενειακό επίδομα (δηλαδή το 75% των ηθοποιών του) επιπλέον αύξηση 20.000 δρχ.

    ημερήσια αποζημίωση εκτός έδρας 120$, περίπου 42.000 δρχ. ( αντίστοιχη αποζημίωση εκτός έδρας Εθνικού Θεάτρου 27.000 δρχ.)

    κατάργηση της μεσημβρινής ανάπαυσης ( 3μ.μ.- 5 μ.μ.) μόνο με σύμφωνη γνώμη των ηθοποιών που συμμετέχουν σε κάθε παράσταση.

    παράταση των ατομικών συμβάσεων μόνο με σύμφωνη γνώμη των ηθοποιών έως δύο μηνών.

    Η διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος υποστηρίζει ότι έχει προχωρήσει σε γεναίες παροχές προς τους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ και εκφράζει την ελπίδα το γεγονός αυτό να εκτιμηθεί ανάλογα και να οδηγήσει στην υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και στην απρόσκοπτη λειτουργία του θεάτρου.

    [09] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΡΗΣ - ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Την Καθαρά Δευτέρα, 13 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί τελικά το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον Αρη και τον ΠΑΟΚ για την 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1. Την απόφαση αυτή πήρε σήμερα ο ΕΣΑΚΕ μετά από κοινή απόφαση των δύο σωματείων. Η αναμέτρηση επρόκειτο να διεξαχθεί το Σάββατο 11 Μαρτίου.

    [10] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΚΑΒΑΛΑ 2-0 - Ο ΜΠΛΑΧΙΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Ο Ιωνικός επιβλήθηκε σήμερα στη Νίκαια επί της Καβάλας με σκορ 2 - 0 και με το παιχνίδι αυτό έπεσε η αυλαία της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Μεγάλος πρωταγωνιστής της συνάντησης ήταν ο Λιβεριανός Ζίζι Ρόμπερτς ο οποίος με δύο προσωπικά τέρματα στο 45' λεπτό και στις καθυστερήσεις του α' ημιχρόνου χάρισε τη νίκη στους γηπεδούχους και τους ανέβασε σε μια καλύτερη βαθμολογική θέση.

    Αντίθετα, η Καβάλα δεν απείλησε σε κανένα σημείο της αναμέτρησης τους γηπεδούχους.

    Μετά και το σημερινό παιχνίδι ο Ιωνικός ανέβηκε στην 11η θέση με 28 βαθμούς, ενώ η Καβάλα παρέμεινε στην 14η θέση με 19. Στο μεταξύ, παρελθόν αποτελεί από τον Ιωνικό ο Σωκράτης Γέμελος και την τεχνική ηγεσία ανέλαβε ο Ολεγκ Μπλαχίν.

    [11] ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΕ ΜΠΑΡ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Δεκάδες στελέχη της ΟΝΝΕΔ και της Νέας Δημοκρατίας από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, που οργάνωσαν για τη ΝΔ τη βραδιά της Παρασκευής σε μπαρ της Θεσσαλονίκης, παρουσία του προέδρου του κόμματος, Κώστα Καραμανλή, εξέφρασε την εκπληξή της για τα σχόλια που ακούστηκαν για το θέμα αυτό.

    Σε σχετική ανακοίνωσή τους καταγγέλουν ότι ο τρόπος παρουσίασης της εκδήλωσης αποτελεί δείγμα πολιτικής ανεπάρκειας, εμπάθειας και κακοκρυμένης ζήλειας, και αναφέρουν ότι οι υποκριτικοί σχολιασμοί μειώνουν και γελοιοποιούν τους εμπνευστές τους.

    "Όσοι σπεύδουν να επικρίνουν τέτοιες εκδηλώσεις και επιχειρούν να παραχαράξουν το περιεχόμενο και τη σημασία τους δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν ούτε την πολιτική ούτε τους νέους πολιτικούς" αναφέρεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι η νέα γενιά πρέπει να είναι σε θέση να ζει με την κοινωνία και τους φίλους με αυθορμητισμό και χωρίς υποκριτικό καθωσπρεπισμό.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΑΓΝ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία των εργαζομένων της κηρυχθείσας σε πτώχευση ΒΙΟΜΑΓΝ με επικεφαλής τον πρόεδρο του Σωματείου Γιάννη Ευσταθίου, δέχθηκε σήμερα στα γραφεία του ΔΗΚΚΙ ο πρόεδρος του Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντση ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ εξέφρασε την αντίθεσή του για τη μεταβίβαση της επιχείρησης σε ιδιώτη, ώστε να αναπυχθεί και να αυξήσει τις θέσεις εργασίας.

    Ο κ. Τσοβόλας είπε ότι η πολική που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποβιομηχάνιση, με έξαρση της ανεργίας και ειδικότερα στο Νομό Εύβοιας, όπου έχουν κλείσει πολλές επιχειρήσεις την τελευταία δεκαετία και η ανεργία έχει ξεπεράσει τα 6.000 άτομα, με τις αρνητικές προεκτάσεις και στη μικρομεσαία επιχείρηση σε όλη την περιοχή.

    Δεσμεύθηκε ότι το ΔΗΚΚΙ από την πλευρά του θα προσπαθήσει τις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι το κλείσιμο της Βουλής, να αναδείξει και πάλι το θέμα, το οποίο ήδη έχει φέρει πολλές φορές με ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο.

    Τόνισε ότι το ΔΗΚΚΙ θα ασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση και θα προσπαθήσει να ξαναφέρει το θέμα στη Βουλή, γιατί θεωρεί απαράδεκτη την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και την αδιαφορία που επιδεικνύει, όπως τόνισε, κλείνοντας τα μάτια μπροστά στους 350 - 360 ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο και ταυτόχρονα έχουν να λάβουν και δεδουλευμένες αποδοχές.

    Ζήτησε να λειτουργήσει και πάλι η επιχείρηση, καθώς, όπως είπε, μπορεί να λειτουργήσει ως βιώσιμη, αρκεί να υπάρξει ένας σωστός σχεδιασμός με σοβαρή οικονομική μελέτη.

    Από την πλευρά του ο κ. Ευσταθίου είπε ότι η συνάντηση με τον κ. Τσοβόλα έγινε στο πλαίσιο των συναντήσεων των εργαζομένων της ΒΙΟΜΑΓΝ με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ άκουσε τα προβλήματά τους και δεσμεύτηκε ότι θα είναι συμπαραστάτης, συμμαχητής μέχρι να λυθεί το πρόβλημα της περιοχής.

    [13] ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΓΚΡΟΖΝΙ

    Μόσχα, 6 Μαρτίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Το Γκρόζνι, πρωτεύουσα της Τσετσενίας απειλείται με οικολογική καταστροφή καθώς περίπου 500.000 τόνοι τοξικού πετρελαίου έχουν χυθεί στο έδαφος και απειλούν να μολύνουν ολόκληρη την περιοχή σύμφωνα με ειδικούς της ρωσικής κυβέρνησης, έγραψε η εφημερίδα Σεγκόντνια.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι το σύστημα άντλησης της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, που θα έλυνε το πρόβλημα έχει καταστραφεί το 1990 και προσθέτει ότι για να καθαριστεί το έδαφος και για να ξανακαλλιεργηθεί θα χρειαστούν πολλά εκατομμύρια δολάρια.

    Μέλη οικολογικών οργανώσεων κατηγορούν το ρωσικό στρατό ότι συνέβαλε στην μόλυνση του εδάφους βομβαρδίζοντας τα διυλιστήρια που υπήρχαν στην περιοχή.

    O.K.

    [14] ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 6 Μαρτίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Η Ενωση Δημοσιογράφων της Ρωσίας με ανακοίνωσή της εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην χώρα και καταδίκασε την πίεση που ασκείται στα ΜΜΕ από την κυβέρνηση και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

    Η πλειοψηφία των ρωσικών ΜΜΕ βρίσκεται υπό την επιρροή διαφόρων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών ομάδων δήλωσε ο Ιγκορ Ιακοβένκο, αξιωματούχος της Ενωσης Δημοσιογράφων.

    Ρώσοι δημοσιογράφοι στη συνάντησή τους στην Μόσχα με θέμα την ελευθερία της έκφρασης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κράτος επεμβαίνει ανοιχτά στις δραστηριότητες των ΜΜΕ και θέλει να τα ελέγχει πλήρως.

    Αξιωματούχος του τηλεοπτικού δικτύου ΝΤV είπε ότι ο πόλεμος στην Τσετσενία απέδειξε ότι δεν υπάρχει πολιτική παράταξη στη Ρωσία που να υποστηρίζει την ελευθερία της έκφρασης.

    Ο πρόεδρος της Ενωσης Δημοσιογράφων Πάβελ Γκούσεφ καταφέρθηκε εναντίον του πρωθυπουργού και προσωρινού προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν λέγοντας ότι ο τελευταίος αντιπαθεί τους δημοσιογράφους.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία δεκαετία στην Ρωσία, εξαιτίας του επαγγέλματός τους, και οι έρευνες για να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου τους έχουν πέσει στο κενό.

    Ο δημοσιογράφος Αντρέι Μπαμπίτσκι, που είχε φυλακιστεί από τις ρωσικές αρχές δήλωσε ότι οι αρχές στερούν σιγά σιγά την ελευθερία του λόγου από τους δημοσιογράφους και αυτό πρέπει να σταματήσει. Ο κ. Μπαμπίτσκι ισχυρίζεται ότι ξυλοκοπήθηκε από ρώσους σε φυλακή στην Τσετσενία.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 6 March 2000 - 19:14:00 UTC