Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-03-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Κ.ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
  • [02] ΟΗΕ:Η ΜΑΦΙΑ ΔΙΟΙΚΕΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [03] ANOIΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
  • [04] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
  • [05] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΙΣ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΔΙΝΕΙ ΝΕΑ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [06] ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΘΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΥΣΟΥΝ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΛΟ
  • [07] Ν.Δ.: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
  • [08] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ
  • [09] Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [10] ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [11] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗ - ΜΕΛΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
  • [13] ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [14] ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΥΔΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ

  • [01] Ο Κ.ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

    Νέα Υόρκη, 20 Μαρτίου 2000 (19:38 UTC+2)

    "Σήμερα είναι η πρώτη επέτειο της νέας χιλιετίας της Ημέρας για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Είναι η στιγμή να κοιτάξουμε μπροστά και να σκεφτούμε το είδος της κοινωνίας που θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν", υπογραμμίσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο μήνυμα του για την αυριανή διεθνή μέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων.

    Σε άλλο σημείο του μηνύματος του τονίζει ότι η Παγκόσμια Διάσκεψη κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και άλλων τύπων μισαλλοδοξίας θα προσφέρει μία ιστορική ευκαιρία για να φτάσουμε πιο κοντά σε μία δίκαιη και πιο ανεκτική κοινωνία για όλους.. Επισημαίνει ότι η διάσκεψη θα εστιάσει το ενδιαφέρον της στα πρακτικά μέτρα για τη βοήθεια των θυμάτων των φυλετικών διακρίσεων γιατί, όπως αναφέρει : " Οσο άνθρωποι αποκλείονται από την εργασία, την παιδεία και την υγεία λόγω της φυλής ή της εθνότητας τους θα έχουμε δουλειά να κάνουμε. Οσο άνθρωποι μίας συγκεκριμένης φυλής ή εθνότητας εκπροσωπούνται δυσανάλογα ανάμεσα στους φυλακισμένους, στις τάξεις των κοινωνικά και πολιτικά αποκλεισμένων και στις φτωχογειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων, θα έχουμε δουλειά να κάνουμε. Οσο είναι δυσανάλογα τα θύματα προβλημάτων υγείας όπως το AIDS, και δεν έχουν ίση πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη θα έχουμε δουλειά να κάνουμε. Και όσο συνεχίζονται οι εθνοτικές διαμάχες και η γενοκτονία, δεν θα ησυχάσουμε.

    Η εποχή μας , σημειώνει ο κ. Ανάν, όπως και σε παλαιότερες εποχές, έχει εισάγει νέες μορφές φυλετικών διακρίσεων, που δεν είναι λιγότερο απεχθείς από τις προηγούμενες. Ως παραδείγματα, αναφέρει τις συγκρούσεις που έχουν ως ρίζα τους τις εθνοτικές διαφορές, τους άμαχους πληθυσμούς που γίνονται όλο και περισσότερο στόχος, αποκλειστικά λόγω της εθνοτικής τους ταυτότητας, την τάση διάκρισης των μεταναστών, των μεταναστών εργατών, των προσφύγων, των ατόμων που ζητούν άσυλο και των εκτοπισμένων.

    Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η διεθνής κοινότητα είναι δεσμευμένη τώρα, περισσότερο παρά ποτέ να εξαλείψει τον ρατσισμό. "Διεθνή και περιφερειακά νομικά κείμενα απαγορεύουν τις φυλετικές διακρίσεις. Πολλά κράτη έχουν νόμους κατά των φυλετικών διακρίσεων και ιδρύματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την εφαρμογή αυτών των νόμων και την παροχή βοήθειας στα θύματα. Η ανοχή και η πολύ-πολιτισμικότητα ανθούν σε πολλές κοινωνίες. Νέες τεχνολογίες προσφέρουν ευκαιρίες και υπηρεσίες σε πολύ χαμηλότερο κόστος από το παρελθόν και , αν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να είναι εργαλεία για τον τερματισμό και όχι την επιδείνωση της ανισότητας".

    Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι δεν θα είναι εύκολο να εξαλειφθεί ο ρατσισμός και να υπερνικηθούν τα εμπόδια, αλλά προσθέτει ότι με επιμονή , πίστη και δέσμευση μπορούμε να πετύχουμε. "Η Διάσκεψη του χρόνου θα πρέπει να χαράξει ένα μεγάλο βήμα μπροστά ας αδράξουμε την ευκαιρία".

    [02] ΟΗΕ:Η ΜΑΦΙΑ ΔΙΟΙΚΕΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Βελιγράδι, 21 Μαρτίου 2000 (11:01 UTC+2)

    "Παράδεισο για τη μαφία" χαρακτήρισε το Κοσσυφοπέδιο ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Γίρι Ντίενστμπιρ, υποστηρίζοντας παράλληλα, ότι οι χώρες που διαδραμάτισαν ηγετικό ρόλο κατά τη διάρκεια της αεροπορικής εκστρατείας του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία είναι συνυπεύθυνες για την "καταστροφική" κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία.

    "Κυριαρχεί χάος στο Κοσσυφοπέδιο, υπάρχουν ιδιωτικές δομές εξουσίας σε συγκεκριμένες περιοχές και χωριά της επαρχίας", τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών από το Βελιγράδι.

    Ενα χρόνο μετά τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, το Κοσσυφοπέδιο έχει γίνει "παράδεισος της μαφίας" και "ανοιχτός χώρος για κάθε εγκληματική δραστηριότητα και τη διεθνή μαφία", υποστήριξε ο κ.Ντίενστμπιρ, μιλώντας στο τέλος της δεκαήμερης επίσκεψής του στη Γιουγκοσλαβία, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε σειρά συναντήσεων στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα τόνισε ότι "αυτό που συμβαίνει τώρα στο Κοσσυφοπέδιο είναι αποτέλεσμα της λανθασμένης πολιτικής της διεθνούς κοινότητας, που βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία, χωρίς να ξέρει πως να ενεργήσει μετέπειτα" και αποκήρυξε την "τρομερή εθνοκάθαρση"΄, όπως χαρακτηριστικά είπε, των Σέρβων και άλλων μη Αλβανών κατοίκων της επαρχίας, παρά το γεγονός ότι η KFOR είχε ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή.

    Σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο κ.Ντίενστμπιρ δήλωσε ότι η βίαιη αντιπαράθεση Σέρβων και Αλβανών στην πόλη Κόσοφσκα Μίτροβίτσα του Κοσσυφοπεδίου "επιβεβαιώνει την πλήρη αποτυχία" του στόχου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός πολυεθνικού και δημοκρατικού Κοσσυφοπεδίου.

    Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών απέδωσε την αποτυχία της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο στη συνεχιζόμενη επιρροή του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (ΑΣΚ), στην παρουσία στοιχείων της αλβανικής μαφίας στην επαρχία, στην έλλειψη διεθνούς αστυνομικής δύναμης, ικανής να επιβλέπει την κατάσταση στην επαρχία, στην απουσία ενός συγκροτημένου νομικού συστήματος και στην έλλειψη χρημάτων στα Ηνωμένα Εθνη.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ.Ντίενστμπιρ άσκησε δριμεία κριτική στην άρνηση της διεθνούς κοινότητας να διευκρινίσει εάν το Κοσσυφοπέδιο θα παραμείνει τμήμα της Γιουγκοσλαβίας ή θα γίνει ανεξάρτητο.

    Εν τω μεταξύ, η διεθνής οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch ανακοίνωσε ότι διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, οι σερβικές δυνάμεις επιδίδονταν συστηματικά σε βιασμούς Αλβανίδων, χρησιμοποιώντας τον βιασμό ως πολεμικό όπλο.

    Σ.Π.

    [03] ANOIΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

    Λιβαδειά, 21 Μαρτίου 2000 (09:55 UTC+2)

    Σε ιστορική απόφαση οδηγείται ο Αρειος Πάγος για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισηγητής Αρεοπαγίτης Νίκος Γεωργίλης, προτείνει στην ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου να απορριφθεί η προσφυγή του γερμανικού δημοσίου κατά της απόφασης του πρωτοδικείου Λιβαδειάς που είχε επιδικάσει αποζημίωση 9 δισ. στους συγγενείς των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου.

    Συγκεκριμένα ο εισηγητής, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, προτείνει να απορριφθούν όλοι οι ισχυρισμοί του γερμανικού δημοσίου που υποστηρίζει ότι τα ελληνικά δικαστήρια είναι αναρμόδια να εκδικάσουν την υπόθεση. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον εισηγητή έχει διαμορφωθεί διεθνές αίτημα βάσει του οποίου τα ελληνικά δικαστήρια έχουν διεθνή δικαιοδοσία στην εκδίκαση των εγκλημάτων πολέμου που τελέστηκαν εις βάρος των πολιτών της χώρας μας.

    [04] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2000 (22:30 UTC+2)

    Στην Αθήνα αναμένονται τα μέλη της ειδικής Επιτροπής του Βρετανικού Κοινοβουλίου, η οποία έχει ως αντικείμενο έρευνας θέματα ιδιοκτησίας και επιστροφής, αλλά και παράνομου εμπορίου πολιτιστικών θησαυρών.

    Η Επιτροπή έχει λάβει το φάκελο με τα ελληνικά επιχειρήματα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Την ελληνική αίτηση υποστήριξαν με υπομνήματά τους ο Ζιλ Ντασέν πρόεδρος του Ιδρύματος "Μελίνα Μερκούρη" και οι Επιτροπές για την επιστροφή των γλυπτών από τη Βρετανία και την Αυστραλία.

    Οπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη η παρουσία και η απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του Βρετανικού Κοινοβουλίου να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα αποτελεί την αρχή αυτού του διαλόγου που περιέργως δεν έχει ξεκινήσει.

    Τα ελληνικά επιχειρήματα βασίζονται μεταξύ άλλων στη μοναδικότητα του μνημείου και στα διεθνώς αναγνωρισμένα έργα συντήρησης και αναστήλωσης που συντελούνται τα τελευταία 25 χρόνια στην Ακρόπολη.

    [05] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΙΣ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΔΙΝΕΙ ΝΕΑ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Πάτρα, 21 Μαρτίου 2000 (20:49 UTC+2)

    "Στις 9 Απριλίου ψηφίζουμε για τη Νέα Ελλάδα, για να συνεχίσουμε μπροστά με γνώση, σοβαρότητα, δύναμη, αποφασιστικότητα. Δεσμεύομαι σήμερα εδώ με το ίδιο πείσμα, την ίδια αποφασιστικότητα: θα ολοκληρώσουμε στη νέα τετραετία το νέο κοινωνικό κράτος", δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης μιλώντας στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα.

    Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους πολίτες της Πάτρας είπε ότι σήμερα η Πελοπόννησος στέλνει το μήνυμα νίκης του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα.

    "Ο λαός στις 9 Απρίλη δίνει στο ΠΑΣΟΚ μία νέα λαϊκή εντολή και κατοχυρώνουμε την ολοκλήρωση του κοινωνικού κράτους, την ισόρροπη ανάπτυξη όλης της χώρας, τη δυναμική ανάπτυξη της υπαίθρου μαζί με την προστασία και την ενίσχυση του αγρότη, την προώθηση και ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που βελτιώνουν σταθερά την ποιότητα ζωής σε όλη τη χώρα", είπε.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η εκλογική αναμέτρηση είναι κρίσιμη, η νίκη όμως θα είναι του λαού.

    "Θα είναι δική σας, θα είναι του ΠΑΣΟΚ, γιατί οι Ελληνες γνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ υπήρξε πάντα κοντά στο λαό και στα προβλήματά του. Γνωρίζουν ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση για να διαπραγματευθεί τη θέση της χώρας στην πορεία μέσα στην ΟΝΕ". τόνισε.

    Ο κ. Σημίτης κατηγόρησε και σήμερα τη Ν.Δ. για ανυπαρξία θέσεων - προγράμματος και για άρνηση λέγοντας ότι απέναντι στις θετικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού υψώνεται το μέτωπο της άρνησης.

    "Είναι ένα κόμμα με σημαία ευκαιρίας. Πίσω από τα προσωπεία που αλλάζει διαρκώς η ηγεσία της Ν.Δ. βρίσκεται η παλαιά γνωστή παράταξη της συντήρησης και του παλαιοκομματισμού", επισήμανε.

    "Η ηγεσία της έχει επικίνδυνη άγνοια και αλαζονεία", είπε και συνέχισε: "έχει μόνο υποσχέσεις, μοιράζει παντού επιταγές χωρίς αντίκρυσμα".

    Για αυτό, κατέληξε ο κ. Σημίτης, ο λαός στις 9 Απριλίου θα καταδικάσει τους απόντες της μεγάλης εθνικής προσπάθειας.

    Β.Κ.

    [06] ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΘΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΥΣΟΥΝ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΛΟ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Τον πρώτο τελικό στο Len Trophy, μεταξύ Πεσκάρας- Γιούνγκ Ντουμπρόβνικ ορίστηκε να διαιτητεύσει ο Ελληνας διεθνής διαιτητής Νίκος Σταυρόπουλος, στις 25 Μαρτίου.

    Επίσης ο Δημήτρης Ηλιάδης ορίστηκε στον αγώνα Μλάσντοκ Ζάγκρεπ - Σπάρτακ Βόλγκογκραντ στις 26 Μαρτίου για την 5η αγωνιστική ( "κόκκινος"ομιλος) και ο Πάρις Χασεκίογλου στον αγώνα Βαζούτας - Oλύμπικ Νις ( 9 Απριλίου) για την 6η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ ( "μπλε" ομιλος).

    [07] Ν.Δ.: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2000 (20:38 UTC+2)

    "Η κυβέρνηση δυστυχώς, αρνείται να ακούσει τους συνταξιούχους", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Αρης Σπηλιωτόπουλος τονίζοντας ότι η Ν.Δ. κατανοεί απόλυτα τη δυσφορία που εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή των συνταξιούχων, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

    "Αντιλαμβανόμαστε, ταυτόχρονα την ανησυχία που εκφράζουν για τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τα αποθεματικά των Ταμείων", επισήμανε.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των συνταξιούχων, η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένη, ρητή και ξεκάθαρη: Κατώτερη σύνταξη 150.000 δραχμές.

    [08] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ

    Λιβαδειά, 21 Μαρτίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στη Λιβαδειά κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου και πολιτικής πρότασης.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση αποπειράθηκε να εξαπατήσει την κοινή γνώμη και βρίσκεται αντιμέτωπη με την ώριμη κρίση της κοινωνίας, ότι αποδεικνύεται τώρα ότι δεν έχει σχέδιο και πολιτική πρόταση, καθώς το μόνο που λέει είναι ότι θα διαπραγματευτεί την πολιτική της στις Βρυξέλλες.

    "Κρύβουν τις πραγματικές προθέσεις τους και αλληλοδιαψεύδονται. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας λέει ότι θα μεταρρυθμίσουν το Ασφαλιστικό, αλλά δεν μπορεί να δεσμευτεί για τις αλλαγές. Ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί να κρυφτεί και να τον διαψεύσει. Ο υπουργός Μεταφορών λέει ότι θα πουλήσουν τον ΟΤΕ. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτουν ότι δεν ξέρουν τίποτε. Ο προηγούμενος υπουργός Υγείας ζητούσε "συγγνώμη" για το ΕΣΥ. Ο νυν δηλώνει περήφανος. Ο πρωθυπουργός λέει ότι θα το γκρεμίσουν, γιατί απέτυχε", είπε.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. άφησε αιχμές εναντίον της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για διάθεση δισεκατομμυρίων από το χρήμα των φορολογουμένων για προπαγάνδα του καθεστώτος και για παράνομη χρησιμοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

    Είπε ότι η κυβέρνηση έχασε το μέτρο και αιχμαλωτίστηκε στη μετριότητα και ότι μπορεί να υπερηφανεύεται για την ευρωπαϊκή βοήθεια που εξασφάλισε στην Τουρκία, όχι όμως και για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας, γιατί η Ν.Δ. έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ, στους διεθνείς οργανισμούς που της δίνουν σήμερα δυνατότητα να έχει φωνή και γιατί στη Ν.Δ. ανήκουν όλες οι μεγάλες εθνικές επιλογές.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η καθημερινότητα έχει γίνει αβάστακτη και ότι ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα έχουν υποστεί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και καταλόγισε ευθύνες στον πρωθυπουργό γιατί, όπως είπε, δεν πήγε ποτέ ο ίδιος στις Βρυξέλλες για να υπερασπιστεί τον αγροτικό κόσμο, όπως έκαναν οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος θα αναλάβει προσωπικά τη μάχη για τα αγροτικά προϊόντα και ότι θα είναι μαζί με τον υπουργό Γεωργίας σε όλες τις μάχες της Ευρώπης για τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου.

    Παράλληλα δεσμεύθηκε να ζητήσει την αύξηση της Μέγιστης Εγγυημένης Εκτασης για τη χώρα μας για τα σιτηρά και να εντείνει τον έλεγχο στην παραγόμενη από κάθε παραγωγό ποσότητα ελαιόλαδου.

    Τόνισε ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη να προχωρήσει στη δημιουργία μητρώου εμπόρων και μεταποιητών αγροτικών προϊόντων, στην ταχεία ολοκλήρωση του Μητρώου Αγροτών και την ένταξη νέων αγροτών στο πρόγραμμα, στην τροποποίηση του ισχύοντος Κανονισμού των ΕΛΓΑ, στη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, στη δημιουργία ειδικού τηλεοπτικού σταθμού για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, στον εκσυγχρονισμό και την οικονομική εξυγίανση της ΑΤΕ.

    Επισήμανε ότι άμεση προτεραιότητα του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. είναι η μείωση του κόστους παραγωγής και προς την κατεύθυνση αυτή δεσμεύθηκε για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα αγροτικής χρήσης, ώστε η τιμή τους να μειωθεί περίπου κατά το ήμισυ, περιορισμό του ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα από 18% σε 8%, μείωση κατά 50% της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για αγροτική χρήση, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για μεταβιβάσεις, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές αγροτικής γης, μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων της Αγροτικής Τραπέζης στο επίπεδο των εμπορικών τραπεζών με περαιτέρω μείωση κατά 2 μονάδες, χορήγηση του ΕΚΑΣ των 21.000 δραχμών στους συνταξιούχους αγρότες.

    Οσον αφορά τον τομέα της κτηνοτροφίας τόνισε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. προβλέπει χορήγηση εισοδηματικού βοηθήματος κτηνοτρόφων ύψους 480.000 δραχμών το χρόνο, για τους οικονομικά ασθενέστερους κτηνοτρόφους των μειονεκτικών περιοχών και 360.000 δραχμών για τους κτηνοτρόφους των υπόλοιπων περιοχών, εφαρμογή ειδικού προγράμματος για την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, ουσιαστικά νομοθετικά μέτρα ελέγχου και πάταξης της νοθείας στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων, ρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των βοσκοτόπων και κατασκευή αναγκαίων έργων υποδομής, προσεκτική κατανομή των πιστώσεων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι ειδικότερα για το Νομό Βοιωτίας η Ν.Δ. προωθεί βελτίωση του αγροτικού οδικού δικτύου, εγγειοβελτιωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στους ποταμούς του Νομού, εκτέλεση τοπικών έργων για την αποθήκευση των υδάτων, μελέτη και εκτέλεση έργων του Κωπαϊδικού και Θηβαϊκού πεδίου και του Βαρικού των Βαγίων, ενίσχυση των μονάδων τυποποίησης και επεξεργασίας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, εφαρμογή προγραμμάτων οικολογικής γεωργίας, ενίσχυση της γεωργικής έρευνας, δημιουργία περιφερειακής αγοράς αγροτικών προϊόντων στη Θήβα, ενίσχυση των ζωνών εντατικής κτηνοτροφίας, αναδάσωση κατεστραμμένων δασικών εκτάσεων από πυρκαγιές, λύση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, αύξηση των κέντρων ιχθυοκαλλιέργειας.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ξεκίνησε μία δαπανηρή διαφήμιση για τα "λεγόμενα" προμέτοχα της ΑΤΕ για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και διαφημίζει ένα αδιαμόρφωτο στην ουσία ανύπαρκτο χρηματοπιστωτικό προϊόν τα αγρομέτοχα.

    Τόνισε ότι το εγχείρημα χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και βιασύνη και έκανε λόγο για ασάφεια σχετικά με το προϊόν.

    Σημείωσε ότι η Ν.Δ. έχει δεσμευτεί σε μία ξεκάθαρη πολιτική μετοχοποίηση της ΑΤΕ, η οποία προβλέπει τη διάθεση μετοχών στους αγρότες στο 50% της τιμής εισαγωγής τους, έναντι 20% του ΠΑΣΟΚ.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής περιφέρειας η οποία όπως είπε μπορεί να αξιοποιηθεί με την ανάλογη φροντίδα της πολιτείας.

    Ανέπτυξε τους άξονες του κυβερνητικούς προγράμματος της Ν.Δ. που αφορούν στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της ανεργίας καθώς και τους βασικούς πυλώνες του οικονομικού προγράμματος.

    Ειδικα για το Νομό Βοιωτίας τόνισε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. προβλέπει υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων παραγωγής ενέργειας, κατασκευή δικτύου παροχής φυσικού αερίου, εφαρμογή προγραμμάτων ήπιων μορφών και εξοικονόμησης ενέργειας, εκσυγχρονισμό των βιομηχανικών περιοχών, εφαρμογή προγράμματος ιδιωτικοποίησης και επαναλειτουργίας των προβληματικών επιχειρήσεων, τουριστική εκμετάλλευση των ορεινών όγκων Ελικώνα - Κιθαιρώνα, κατασκευή λιμανιού, ιχθυόσκαλας και υποδομής εξυπηρέτησης τουριστικών σκαφών στην Αντικύρα.

    Οσον αφορά τον τομέα της Υγείας δεσμεύθηκε για άμεση προώθηση της κατασκευής του Νοσοκομείου Θήβας, αναβάθμιση και άμεση κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και υποδομή των Κέντρων Υγείας, των αγροτικών ιατρείων του Νομού, εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής και τηλεϊατρικής, χρηματοδότηση προγραμμάτων ενημέρωσης και προληπτικής αντιμετώπισης των ναρκωτικών και δημιουργία κέντρων νεότητας και επαγγελματικής κατάρτισης.

    Χαρακτήρισε επείγουσα εθνική προτεραιότητα την ανάδειξη της Παιδείας και του Πολιτισμού και αναφερόμενος στα μέτρα για τον τομέα της Παιδείας που προβλέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. είπε ότι είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος κατασκευής σχολικών κτιρίων, ίδρυση τμήματος ΤΕΙ Νοσηλευτικής στη Λιβαδειά, ίδρυση Τμήματος Γεωργικού Πανεπιστημίου στην Αλίαρτο.

    Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Ν.Δ. απηύθυνε κάλεσμα ενότητας τονίζοντας ότι "σήμερα περισσότερο από ποτέ δεν έχουμε την πολυτέλεια να χωρίζουμε και να ξεχωρίζουμε τους Ελληνες, να περιθωριοποιούμε αυτούς που μπορούν πραγματικά να προσφέρουν".

    "Εχουμε την υποχρέωση να μονιάσουμε και να συστρατευθούμε. Κανένας δεν πρέπει να λείπει από το κάλεσμα των καιρών", τόνισε.

    [09] Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Ζάγκρεμπ, 21 Μαρτίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Η Κροατία παρέδωσε σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τον Κροάτη της Βοσνίας, κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου, Μλάντεν Νάλετιτς - Τούτα ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Στέπαν Ιβανίσεβιτς.

    Σημειώνεται ότι στις αρχές του μήνα ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ιβιτσα Ράτσαν ανήγγειλε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης του Τούτα θα γινόταν σε κροατικό δικαστήριο, καθώς, όπως είπε, η κατάσταση της υγείας του δεν επέτρεπε την μεταφορά του στη Χάγη.

    Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Νάλετιτς το Δεκέμβριο του 1998, με την κατηγορία ότι διέπραξε σειρά εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.

    Ωστόσο ο Νάλετιτς δεν μπορούσε να μεταφερθεί στην Χάγη γιατί αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας μετά από εγχείρηση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε αρχές του έτους.

    O.K.

    [10] ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας της για τους αγώνες του δεύτερου ομίλου του τσάλενζ ράουντ του 19ου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπαίνει η εθνική ομάδα νεάνιδων μπάσκετ. Οι αγώνες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος θα διεξαχθούν από τις 14 έως τις 23 Ιουλίου του 2000 στον Βλαντισλάβοβο της Πολωνίας.

    Οι αγώνες του β' ομίλου θα φιλοξενηθούν από τις 29 Μαρτίου μέχρι τις 2 Απριλίου στο γήπεδο της Κατερίνης. Από τον β' όμιλο θα προκριθούν στην τελική δωδεκάδα οι τρεις πρώτες ομάδες, ενώ πριν από την έναρξη του τουρνουά η ελληνική ομάδα θα δώσει στο γήπεδο της Κατερίνης, τρεις αγώνες προετοιμασίας με την αντίστοιχες της Γιουγκοσλαβίας στις 25, 26 και 27 Μαρτίου.

    Στη διάθεση του ομοσπονδιακού προπονητή Παναγιώτη Βαφειάδη και του συνεργάτη του Μάριου Γεωργιάδη θα βρίσκονται οι εξής 12 αθλήτριες: Κοσμά (Ατρόμητος Πειραιώς), Σπαθάρου (Ακαδημία), Σερέτη (Αλσάλ), Καραμπατζάκη (Απόλλων Πτολεμαϊδας), Καλτσίδου (Ηρακλής), Γιαλυτάκη (Ηράκλειο), Καρασταμάτη (ΟΛ Χανίων), Χατζάκου ( Απόλλων Καλαμαριάς), Σωτηρίου (Ζωγράφου), Βλάχου (Καστοριά), Ζιρικίδου (Μακεδονικός).

    [11] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτίμησε από τη Θεσσαλονίκη ότι θα φανούν τα αποτελέσματα στη μείωση της τιμής πετρελαίου, όπως προέβλεψε ο OPEC, από τα τέλη του μήνα και υπενθύμισε ότι η χώρα μας εκπλήρωσε το κριτήριο του πληθωρισμού μέσα στις πλέον αρνητικές εξελίξεις στην πετρελαϊκή αγορά.

    Ο κ. Βενιζέλος κατά την επίσκεψή του στο βιομηχανικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης των Ελληνικών Πετρελαίων τόνισε ότι η χώρα μας κατόρθωσε να εκπληρώσει το κριτήριο ένταξης στην ΟΝΕ σε συνθήκες αντίξοες όσον αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις από την άνοδο των διεθνών τιμών των καυσίμων. "Τώρα τα πράγματα γίνονται ευκολότερα και για αυτό όχι μόνο επιτύχαμε τον δείκτη, αλλά είμασταν καλύτερα κατά 0,3 μονάδες".

    Κατά τις επαφές του με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους στα ελληνικά πετρέλαια, ο υπουργός τόνισε ότι θα συνεχιστεί η ανάπτυξη της εταιρίας με τη δυναμική είσοδό της στην παρασκευή πολυπροπυλενίου και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών με τη ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρισμού στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗ - ΜΕΛΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών έναντι της Ελλάδας δέχθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σημαιοφορίδης εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι: Βασίλης Πριόβολος - Ερμής, αντιστασιακός, πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Μνήμης Αρη Βελουχιώτη, Ευάγγελος Μαχαίρας, δικηγόρος, αντιστασιακός, Χαράλαμπος Ρούπας, αντιστασιακός, Κωνσταντίνος Παπαγιαννάκης πρόεδρος της Οργάνωσης του Δημοκρατικού ΕΔΕΣ, Λίτσα Παπαϊωάννου, αντιστασιακός, Ασημάκης Δημητρίου αντιστασιακός.

    Το Εθνικό Συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων πρωτοστατεί στο νομικό αγώνα που διεξάγεται για τη διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων, που εδράζονται στη δράση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής την περίοδο 1941 - 1944.

    Ο κ. Σημαιοφορίδης ενημερώθηκε από τα μέλη της αντιπροσωπείας για την έως σήμερα εξέλιξη του θέματος και ανέλαβε να μεταφέρει στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας σχετικό υπόμνημα του Εθνικού Συμβουλίου.

    [13] ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Μεγάλες μειώσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων θα τεθούν σε ισχύ από αύριο τα μεσάνυχτα. Η βενζίνη και το ντίζελ κίνησης θα πωλούνται ακριβότερα κατά 4,5 δραχμές το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο θέρμασνης θα πωλείται φθηνότερο κατά 7,5 δραχμές το λίτρο.

    [14] ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΥΔΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Η λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης και η εκπόνηση σχεδίου στήριξης της μυδοκαλλιέργειας στο Θερμαϊκό κόλπο αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για το θέμα που προέκυψε με την αυξημένη παρουσία τοξικού φυτοπλαγκτον.

    Η σύσκεψη διεξήχθη υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπου Σοφιανού, μετά από αίτημα του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλου, ενώ συμμετείχαν επίσης ο αντινομάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κουγιάμης, ο αντινομάρχης Πιερίας, Δημήτρης Χριστογιάννης, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και των διευθύνσεων αλιείας των νομαρχιών Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Ημαθίας.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων της περιφέρειας και των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πιερίας, το έργο των οποίων θα είναι να χαρτογραφήσουν τη σημερινή παραγωγή εντός 10 ημερών και να εισηγηθούν την απόσυρση ή μη μέρους της παραγωγής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί βραχυπρόθεσμα το φαινόμενο.

    Μετά από συννενόηση με το υπουργείο Γεωργίας εξετάζεται η αποζημίωση των μυδοκαλλιεργητών από πιστώσεις ΠΣΕΑ του υπουργείου.

    Για τον μακροχρόνιο σχεδιασμό και προγραμματισμό αντιμετώπισης του προβλήματος αποφασίστηκε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού των δράσεων των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, ώστε να συμφωνηθούν μεταξύ των νομαρχιών η εκπόνηση του σχεδίου διαχείρισης και η ανάπτυξη των υποδομών που απαιτούνται για τη στήριξη της μυδοκαλλιέργειας και αντιμετώπιση του θέματος στην εναιαία περιοχή του Θερμαϊκού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 21 March 2000 - 19:13:59 UTC