Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-04-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
  • [03] ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΝΑΖΙ
  • [04] ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [05] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
  • [06] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ
  • [07] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥΦΛΙΑ"
  • [08] ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ;
  • [09] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΪΤΖ
  • [10] ΔΕΚΑΕΤΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ
  • [11] ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΜΠΙΡΝΤΑΛ ΖΗΤΗΣΕ Η Ε.Ε.
  • [12] ΠΟΥΤΙΝ: "ΜΑΣ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕ Η ΔΥΣΗ"
  • [13] ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ Ο ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [14] ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΑΝΔΡΕΑ

  • [01] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Νέα Υόρκη, 1 Απριλίου 2000 (12:57 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μπιλ Κλίντον

    Διαβεβαιώσεις προς τους ομογενείς ότι πράττει κάθε τι δυνατό για το κυπριακό

    και αναμένει τις επικείμενες συνομιλίες, για να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση

    στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος, έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ

    Κλίντον, σε εκδήλωση για την οικονομική ενίσχυση του Δημοκρατικού Κόμματος, που

    οργάνωσε ο γνωστός ομογενής Τζον Κατσιματίδης.

    O πρόεδρος Κλίντον, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας

    "Πρωϊνή", συμφώνησε με τους ομογενείς ότι ο κατάλληλος χρόνος για να υπάρξει

    κάποια θετική εξέλιξη που θα οδηγήσει σε σπάσιμο του αδιεξόδου, είναι πριν από

    τις εκλογές του Νοεμβρίου. Τους ανέφερε ακόμη ότι θα ενημερωθεί για τις

    εξελίξεις από τον πρέσβη στη Λευκωσία, Ντόναλντ Μπάντλερ, ο οποίος φτάνει στις

    ΗΠΑ.

    O κ. Κλίντον, ενημέρωσε επίσης τους ομογενείς για την συνάντησή του με τον

    Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, στον οποίο ανέφερε ότι μετά από πρόσφατη τηλεφωνική

    επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ελπίζει ότι θα υπάρξουν

    σύντομα θετικές εξελίξεις, για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    Θετικές κινήσεις είπε τέλος στους ομογενείς πως ελπίζει να κάνει σύντομα η

    Τουρκία και στο κυπριακό.

    Στο δείπνο που ακολούθησε, στην οικία του κ. Κατσιματίδη, συμμετείχαν

    περισσότεροι από 60 μεγάλοι χρηματοδότες του Δημοκρατικού Κόμματος.

    [02] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2000 (10:06 UTC+2)

    Φωτογραφία: Η πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη

    Στις 8 αύριο το βράδυ θα γίνει η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος στην Α΄Θεσσαλονίκης Γιώργος Χουρμουζιάδης, Κώστας Ζουράρις, Κώστας Στάγκος, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

    [03] ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΝΑΖΙ

    Γενεύη, 1 Απριλίου 2000 (11:15 UTC+2)

    Οι ελβετικές τράπεζες ανακοίνωσαν, την Παρασκευή, ότι επιπλέον 46.000 τραπεζικοί λογαριασμοί του χρονικού διαστήματος του Ολοκαυτώματος πρόκειται να δημοσιοποιηθούν, για να εξακριβωθεί, αν αυτοί οι λογαριασμοί ανήκουν, πράγματι, σε δικαιούχους, που δεν επέζησαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Γ΄Ράϊχ.

    Μία ειδική επιτροπή, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), Πολ Βόλκερ, που ερεύνησε το θέμα αυτής ακριβώς της κατηγορίας των ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών για πολύ χρόνο, είχε υποβάλει την πρόταση να δημοσιοποιηθούν, συνολικά, επιπλέον τέσσερα εκατομμύρια τραπεζικοί λογαριασμοί, προκειμένου να διακριβωθεί αν αυτοί οι λογαριασμοί ανήκουν, πράγματι, σε δικαιούχους οι οποίοι δεν επέζησαν μετά το Ολοκαύτωμα.

    Κληρονόμοι των δικαιωμάτων πάνω σε τραπεζικούς λογαριασμούς, που δεν έχουν

    "κινηθεί" μετά το Ολοκαύτωμα, διεκδικούν -ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου- συνολικά ποσό 1,25 δισ.δολ., απο μία κοινοπραξία μεγάλων ελβετικών τραπεζών. Ο πρόεδρος της εποπτεύουσας (ελβετικής) τραπεζικής επιτροπής, Κούρτ Χάουρι, δήλωσε οτι αυτή η κοινοπραξία θα δώσει -μετά την δημοσιοποίηση και επιπλέον λογαριασμών- συνέχεια στη διαδικασία της διεκδικούμενης απο τις μεγάλες ελβετικές τράπεζες αποζημίωσης εκ μέρους συγγενών θυμάτων του Ολοκαυτώματος (ενώπιον του αμερικανικού δικαστηρίου). Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε οτι "αναμένει, σύντομα, να ανακοινωθούν σχετικές με την παραπάνω διαδικασία αποφάσεις" εκ μέρους των ελβετικών τραπεζών.

    [04] ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2000 (11:17 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μπάιρον Ντίκινς

    Σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το πιο αμφίρροπο ίσως φάιναλ φορ στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδος. Τέσσερις ομάδες που πρωταγωνίστησαν στα φετινά Κύπελλα Ευρώπης, θα δώσουν το "παρών" στη συμπρωτεύουσα και συγκεκριμένα στο νέο κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ, όπου θα φιλοξενηθεί το φάιναλ φορ.

    Ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός, η ανανεωμένη ΑΕΚ, το φιλόδοξο Μαρούσι αλλά και ο τυπικά γηπεδούχος Ηρακλής, θα "κονταροχτυπηθούν" με στόχο την κατάκτηση του πρώτου φετινού εγχώριου τίτλου.

    Φαβορί για τη διοργάνωση δεν υπάρχουν, αν και οι δύο ομάδες που "εδρεύουν" στο ΟΑΚΑ πιθανότατα θα έχουν τον πρώτο λόγο. Ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός με όλα τα μεγάλα αστέρια στη διάθεση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, δείχνει ότι έχει ξεπεράσει την "κοιλιά" που έκανε πριν από 1-2 μήνες και μάλλον δεν θα έχει πρόβλημα να πρωταγωνιστήσει στη διοργάνωση.

    Από την άλλη πλευρά, ο Ηρακλής θα έχει τη συμπαράσταση 1.000 περίπου φιλάθλων του και θα παλέψει για να φτάσει στη διάκριση, με την προϋπόθεση πάντως το "τρίο" Χατζηβρέττα, Τζόνσον και Ντίνκινς να βρεθούν στην καλύτερη δυνατή αγωνιστική ημέρα.

    Οσον αφορά στο δεύτερο ζευγάρι του τελικού, η ΑΕΚ είναι το φαβορί, όμως το Μαρούσι έχει νίκησε εκτός έδρας στο πρωτάθλημα Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και δε θα πρέπει θα υποτιμηθεί κάτι που επαναλαμβάνει συνεχώς και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς στους παίκτες του. Αγωνιστικά προβλήματα δεν υπάρχουν στα τέσσερα "στρατόπεδα", κάτι που δείχνει ότι το φάιναλ φορ θα είναι ένα από καλύτερα ή ίσως το καλύτερο από τα 5 που έχουν γίνει συνολικά.

    [05] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

    Αγρίνιο, 1 Απριλίου 2000 (21:18 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι στις 9 Απριλίου μία μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία δίνει το σύνθημα για τη νέα πορεία της χώρας, για να συνεχίσει το ΠΑΣΟΚ την πορεία για τη νέα Ελλάδα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας απόψε σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η ολοκλήρωση του κοινωνικού κράτους είναι ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι βασική επιλογή του ΠΑΣΟΚ και κατεύθυνση στη διακυβέρνηση της χώρας είναι η ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.

    Επισήμανε ότι οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ είναι η πλήρης απασχόληση, η εξαφάνιση της ανεργίας, η ευημερία όλων των πολιτών, και το κοινωνικό κράτος.

    Αναφερόμενος στη Ν.Δ. την κατηγόρησε για παλαιοκομματική νοοτροπία και επιστροφή στους διαχωρισμούς των πολιτών και σημείωσε ότι "ο λαός δεν θα αφήσει από κανέναν να κλέψει το μέλλον της Ελλάδας".

    "Στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν τα έργα ήταν μεγάλα, τα λόγια ήταν λίγα. Και ήταν λίγα γιατί τα έργα ήταν μεγάλα. Στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν, εμείς θέσαμε φιλόδοξους στόχους, στόχους που δεν είχε γνωρίσει άλλοτε η Ελλάδα", τόνισε.

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέτυχε τους στόχους αυτούς, επειδή μιλάει τη γλώσσα των έργων που έφεραν την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης.

    "Θα είμαστε με τον ελληνικό λαό μαζί στη γραμμή της πρωτοπορίας. Κάναμε την Ελλάδα ισχυρή", σημείωσε προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση χάρη στην πίστη στον εαυτό της και το δυναμισμό της προχώρησε προς τα εμπρός.

    "Μπαίνουμε με το σπαθί μας στην ΟΝΕ αυτή την επιτυχία δε μας τις χάρισε κανείς. Αυτή η επιτυχία, είναι επιτυχία του ελληνικού λαού, των θυσιών και των κόπων του", υπογράμμισε.

    Ο κ. Σημίτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, γιατί το μέλλον της Ελλάδας, όπως τόνισε είναι το μέλλον του δημοκρατικού, του προοδευτικού χώρου, το μέλλον του χώρου του εργαζόμενου, του αγρότη, του συνταξιούχου όλων εκείνων που μοχθούν.

    Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη να ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο του αγρότη, μαζί με το βιοτικό επίπεδο όλων των Ελλήνων.

    Επανέλαβε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι το κοινωνικό κράτος και ότι ο προϋπολογισμός στα επόμενα χρόνια, για συντάξεις, υγεία, πρόνοια, για όλα όσα αφορούν την κοινωνική περίθαλψη είναι 45 τρισ. δραχμές.

    "Η Ελληνική πολιτεία δεν είχε διαθέσει ποτέ άλλοτε τόσους πόρους για την κοινωνική πολιτική. Με αυτή την προσπάθεια τα επόμενα τέσσερα χρόνια, για κοινωνικό κράτος, θέλουμε να μοιράσουμε τα οφέλη της ανάπτυξης σε όλους τους Ελληνες, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα", είπε.

    "Κοινωνική συνοχή, κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική αλληλεγγύη αυτά είναι τα συνθήματά μας, αυτές είναι οι κατευθύνσεις τα επόμενα τέσσερα χρόνια", τόνισε.

    [06] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

    Αρτα, 1 Απριλίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Για τη συγκρότηση ανεξάρτητης διοικητικής αρχής για τον έλεγχο των κρατικών συμβάσεων, την επιβολή πλήρους διαφάνειας στις συναλλαγές του Δημοσίου, και απόλυτη αξιοκρατία στις προσλήψεις και στην αξιοποίηση των στελεχών της Διοίκησης δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής μιλώντας απόψε σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αρτα.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ν.Δ. θα προωθήσει αποφασιστικά τη ριζοσπαστική αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και την καθιέρωση 12μηνης θητείας για όσους επιλέγουν να υπηρετήσουν στα 18 τους χρόνια και 15μηνης για τους υπόλοιπους.

    Υπογράμμισε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση, τη μεταφορά των εκτελεστικών αποφάσεων στα χαμηλότερα επίπεδα διοίκησης, δίπλα στον πολίτη.

    Ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για απέλπιδα προσπάθεια των προπαγανδιστών του ΠΑΣΟΚ. "Έκαναν τη διαστρέβλωση μόνιμη δουλειά τους. Κόβουν και ράβουν. Με στόχο τη συκοφαντία και την εξαπάτηση. Με μακέτες και φιλμάκια στα κομπιούτερ προσπαθούν να πείσουν τους Έλληνες ότι ζουν κάπου αλλού. Με αλλοιώσεις, στρεβλώσεις και μοντάζ επιχειρούν να κακοποιήσουν την εικόνα μας. Παραποιούν τις θέσεις μας. Αντιγράφουν τις προτάσεις μας. Ξεπέρασαν πια και τους δασκάλους τους", είπε.

    Επισήμανε ότι η Ν.Δ. έχει άλλη άποψη για την πολιτική και άλλη αντίληψη για τις ανάγκες της νέας εποχής, επιμένει στην ευπρέπεια και το σεβασμό του πολιτικού αντιπάλου της.

    "Δεν είμαστε εχθροί, επειδή ανήκουμε σε διαφορετικά Κόμματα. Πιστεύουμε, ότι μπορούμε και πρέπει να συζητούμε και να συνεννοούμαστε. Να δώσουμε τα χέρια.

    Να μονιάσουμε όσο ποτέ. Να τραβήξουμε ενωμένοι μπροστά. Αδέλφια είμαστε. Στην ίδια

    κοινωνία ζούμε. Να χαιρόμαστε όλοι μαζί. Να ζούμε μαζί τις συγκινήσεις του Ελληνισμού. Το σύγχρονο δρόμο τον δείχνει η ίδια η κοινωνία. Ξεπερνώντας τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Αξιώνοντας λύσεις στα προβλήματα που την απασχολούν", σημείωσε.

    Υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία καταθέτει συγκροτημένο πρόγραμμα και προχωρά με βλέμμα στραμμένο στον άνθρωπο, επιδιώκει με συνέπεια και υπευθυνότητα τη συνεννόηση, τη συναίνεση και τη σύνθεση, επιμένει αταλάντευτα σε μια νέα σχέση πολίτη και πολιτικής, προωθεί υπερκομματικούς θεσμούς ενότητας και συμπόρευσης, όλων των Ελλήνων, οραματίζεται την ενεργοποίηση του Οικουμενικού Ελληνισμού.

    Αναφέρθηκε στην έξαρση της ανεργίας και τόνισε ότι ιδιαίτερα στην ξεχασμένη αυτή γωνιά της πατρίδας μας, στην Ηπειρο τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά, καθώς η ανεργία αποτελεί πραγματική μάστιγα, βρίσκεται, ήδη, στο 27%.

    "Η Νέα Δημοκρατία, στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θέτει σε εφαρμογή από τις 10 Απριλίου, έχει καθαρά διαμορφωμένες και απόλυτα συγκεκριμένες θέσεις για την οικονομία. Αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα. Η οικονομική πολιτική μας έχει στόχο της τη δυναμική, την ταχύρυθμη και ισόρροπη ανάπτυξη. Είναι ταυτόχρονα προσανατολισμένη στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης", είπε.

    Επισήμανε ότι στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. προέχουν η αύξηση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, που θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων

    εργασίας και τη δίκαιη κατανομή των καρπών της οικονομικής προσπάθειας, η αποφασιστική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που όλα αυτά τα χρόνια δε γνώρισαν παρά μόνο το διωγμό και τον κυβερνητικό εμπαιγμό, η στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, η προώθηση δέσμης φορολογικών μέτρων για τις επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις

    εργασίας, η χρηματοδοτική ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης. Ιδίως μάλιστα για τα νέα παιδιά και τους τομείς της νέας τεχνολογίας, η διάθεση σημαντικών κονδυλίων για προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και επανακατάρτισης.

    "Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο υπηρεσιών στον άνθρωπο. Μπορεί να απαλλαγεί ακαριαία από τις τριτοκοσμικές εικόνες των νοσοκομείων. Να αξιοποιήσει το απαράμιλλο ιατρικό δυναμικό της. Ακόμη πιο επιτακτική είναι η υποχρέωσή μας να επενδύσουμε στην Παιδεία, τον Πολιτισμό και τις Νέες Τεχνολογίες. Αργήσαμε, ήδη, και πρέπει να βιαστούμε. Είναι ώρα για ένα νέο ξεκίνημα. Όλοι μαζί. Χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς προχωρούμε στο νέο αιώνα", υπογράμμισε.

    [07] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥΦΛΙΑ"

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Ανανέωση και συνέχεια, θα χαρακτηρίζουν τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματισθεί μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη, που θα μεταδοθεί στο MEGA το μεσημέρι της Κυριακής. Ενώ παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους, ακόμη και ο κ. Γιώργος Σουφλιάς. Ταυτόχρονα δε, απαντώντας εμμέσως στα όσα είχε δηλώσει ο κ. Ε. Γιαννόπουλος, παραδίδοντας το υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι θα επανέλθει στις 10 Απριλίου, ο πρωθυπουργός απάντησε ευθέως ότι "η κυβέρνηση θα αποφασισθεί στις 10 Απριλίου".

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσει και ανθρώπους εκτός ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση την οποία θα σχηματίσει μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου, ο κ. Σημίτης είπε: "εγώ θέλω το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο άνοιγμα για όλους αυτούς που θέλουν να πορευθούν στην κατεύθυνση της Ελλάδας της ανανέωσης και του εκσυγχρονισμού. Θέλω να κερδίσω ανθρώπους άξιους και ικανούς, άσχετα από το χρώμα τους".

    Σε παρατήρηση εάν θα μπορούσε να είναι κυβερνητικό στέλεχος ο Γιώργος Σουφλιάς, ο πρωθυπουργός σημείωσε: "Ολοι θα μπορούσαν να είναι, εφόσον θα μπορούν να βγάζουν τη δουλειά τους, να συνεισφέρουν και να ασπάζονται τις θέσεις μας. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως δεν υπάρχουν και όρια".

    Σε άλλη ερώτηση, εάν θα συνεχισθεί η υπόθεση της διεύρυνσης, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι εγώ θέλω να συνεργαστώ πλατειά με την κοινωνία. Δεν είναι ένα τέχνασμα αυτό, εγώ το απέδειξα και πριν".

    Τέλος σε επισήμανση ότι ένας υπουργός είπε φεύγοντας από το υπουργείο του ότι θα ξαναγυρίσει στην ίδια θέση μετά τις εκλογές, ο πρωθυπουργός τόνισε με σημασία: "Η κυβέρνηση αποφασίζεται στις 10 Απριλίου, την επομένη των εκλογών, η κυβέρνηση αυτή, όπως κάθε κυβέρνηση η οποία ανήκει στον ίδιο χώρο, θα έχει ένα ισχυρό ποσοστό ανανέωσης, όπως θα έχει και ένα ισχυρό ποσοστό συνέχειας. Πρέπει να υπάρχει και συνέχεια και ανανέωση, για να εκμεταλλευθούμε την εμπειρία και τη γνώση, αλλά θα υπάρχουν και νέες δυνάμεις".

    [08] ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ;

    Λονδίνο, 1 Απριλίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι πιθανότητες μακροημέρευσης ασθενών που πάσχουν από τα πιο συνηθισμένα είδη καρκίνου.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές σε αυτό συμβάλλουν τα συστήματα έγκαιρης διάγνωσης. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, οι πιθανότητες θεραπείας των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού και των ανδρών που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη αυξάνονται συνεχώς. Ωστόσο, ακόμη πεθαίνουν κάθε χρόνο περίπου δεκατρείς χιλιάδες γυναίκες από την επάρατη νόσο.

    [09] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΪΤΖ

    Λονδίνο, 1 Απριλίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Μία από τις πιο εμπεριστατωμένες επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτει ότι ένας συνδυασμός φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια για την ιατρική αγωγή των ασθενών του AIDS, έχουν αυξήσει δραστικά το προσδωκόμενο όριο ζωής των ασθενών.

    Ωστόσο, η μελέτη προειδοποιεί ότι εν λόγω η αγωγή δεν είναι θεραπεία και ότι επιπλέον μπορεί να επιφέρει ορισμένες τοξικές παρενέργειες.

    [10] ΔΕΚΑΕΤΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ

    Μαδρίτη, 1 Απριλίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Η μεγαλύτερη δίκη στα ισπανικά χρονικά έληξε με την καταδίκη ενός μεγάλου τραπεζίτη, του Μάριο Κόντε, σε δέκα χρόνια φυλάκισης για απάτη και κατάχρηση χρήματος. Η διετής δίκη πραγματοποιήθηκε έπειτα από τη γνωστοποίηση του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου της χώρας.

    Ο κ. Κόντε υπήρξε πρόεδρος της μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας, Banesto, η οποία κατέρρευσε το 1993 παρουσιάζοντας ελλείμματα δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές ο κ. Κόντε συμβολίζει την κουλτούρα του γρήγορου και εύκολου πλουτισμού.

    [11] ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΜΠΙΡΝΤΑΛ ΖΗΤΗΣΕ Η Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 1 Απριλίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Η Ευρωπαική Ενωση καλεί την Τουρκία να αποφυλακίσει τον Ακίν Μπιρντάλ, ηγετική φυσιογνωμία της χώρας στον τομέα της προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η Ευρωπαϊκη Ενωση τονίζει πως η φυλάκιση του Ακιν Μπιρντάλ εκθέτει σοβαρά την Τουρκία η οποία τον Δεκέμβριο στο Ελσίνκι απεδέχθη όλες τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [12] ΠΟΥΤΙΝ: "ΜΑΣ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕ Η ΔΥΣΗ"

    Μόσχα, 1 Απριλίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε το Σάββατο ότι η Δύση παρεξήγησε την έκκληση του για δημιουργία ισχυρού κράτους. Ο κ. Πούτιν διευκρίνισε ότι μιλώντας για "ισχυρότερο κράτος" δεν εννοούσε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών, αλλά αναφερόταν στην δημιουργία μιας ευνομούμενης πολιτείας.

    Στο μεταξύ, η επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μέρι Ρόμπινσον έφθασε στη Μόσχα, προκειμένου να διερευνήσει τους ισχυρισμούς περί εκτελέσεων, βασανισμών και βιασμών πολλών αθώων Τσετσένων πολιτών από τις ρωσικές δυνάμεις.

    Την ίδια ώρα, η Ρωσία ζητάει νέα οικονομική βοήθεια από την Δύση προκειμένου να αφοπλίσει το τεράστιο οπλοστάσιο χημικών όπλων που διαθέτει. Η Ρωσία έχει συνυπογράψει τη συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των χημικών όπλων, αλλά οι επιχειρήσεις καταστροφής των χημικών κεφαλών της έχουν μείνει πίσω λόγω ανεπάρκειας χρημάτων. Το Σάββατο ρωσική αντιπροσωπεία ενημέρωσε σχετικά στην Χάγη το σώμα που επιβλέπει την καταστροφή των χημικών όπλων.

    [13] ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ Ο ΚΛΙΝΤΟΝ

    Ουάσιγκτον, 1 Απριλίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Με την ενδυνάμωση των δεσμών Ελλάδας και Τουρκίας αυξάνονται οι δυνατότητες για ειρήνη και σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο πρόεδρος Κλίντον σε μήνυμά του στο ετήσιο τουρκοαμερικανικό συνέδριο, ενώ την αλλαγή του κλίματος στις ελληνοτουρικές σχέσεις χαιρέτισε και ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ουίλιαμ Κοέν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να συμβάλλουν οι ΗΠΑ στην επίλυση του Κυπριακού.

    "Στα ερείπια των σεισμών πέρυσι φύτρωσε ένα λουλούδι ελπίδας" είπε ο κ. Κοέν ο οποίος συνεχάρη τους ηγέτες των δύο χωρών για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της ειρήνης στη περιοχή΄, όπως είπε, ενώ για την Κύπρο ο κ. Κοέν εξέφρασε την ελπίδα "να μπορέσουν οι ΗΠΑ να παίξουν έναν εποικοδομητικό ρόλο για τη διευθέτηση της κατάστασης".

    [14] ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΑΝΔΡΕΑ

    Λευκωσία, 1 Απριλίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Ταξίδι ελπίδας για το Χιούστον του Τέξας, πραγματοποίησε το Σάββατο ο 7χρονος Ανδρέας Βασιλείου από την Κύπρο, προκειμένου να υποβληθεί σε πρόγραμμα χημιοθεραπείας 4ων εβδομάδων, εως οτου βρεθεί συμβατός δότης μυελού των οστών.

    Επειδή τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, οι γιατροι προσανατολίζονται στη μεταμόσχευση αρχέγονων κυττάρων μυελού των οστών από ομφάλιο λώρο ή πλακούντα - μέθοδος, η οποια εφαρμόζεται με επιτυχία τα τρια τελευταια χρόνια.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 1 April 2000 - 19:13:43 UTC