Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-04-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.ΡΑΟΥ: ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΙΘΑΝΗ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ
  • [02] ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ Η ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΜΙΡΕΛ
  • [03] ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΣ
  • [04] TIMΩΡΗΘΗΚΑΝ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
  • [05] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
  • [06] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
  • [07] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [08] Η Ν.Δ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • [09] Ν.Δ.: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΑΠΑΤΑ ΤΟΥΣ ΟΣΤΡΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [10] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΤΗΣ ΝΔ"
  • [11] Ο ΟΤΕ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [12] ΑΥΣΤΡΙΑ: ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΜΕ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

  • [01] Γ.ΡΑΟΥ: ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΙΘΑΝΗ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2000 (16:27 UTC+2)

    Η Γερμανία δεν προτίθεται να καταβάλλει αποζημιώσεις στους Ελληνες συγγενείς των θυμάτων του ναζισμού κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά μπορεί να κάνει μια συμβολική χειρονομία καλής θέλησης. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοχάννες Ράου, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, νομικά δεν υπάρχει δυνατότητα καταβολής αποζημιώσεων από την γερμανική πλευρά μπορεί όμως να υπάρξει μία χειρονομία καλής θέλησης. Ο Γερμανός Πρόεδρος επισήμανε ακόμη ότι το θέμα των αποζημιώσεων είναι πολύπλοκο και δεν μπορεί να δώσει ο ίδιος απάντηση καθώς δεν εκπροσωπεί ούτε την κυβέρνηση ούτε την αντιπολίτευση της χώρας του.

    Ο κ Ράου έφτασε το πρωί στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'' της Θεσσαλονίκης όπου τον υποδέχτηκαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης και ο νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος. Αμέσως μετά ο Γερμανός Πρόεδρος μετέβη στη Γερμανική Σχολή όπου απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών.

    Ερωτηθείς αν η Γερμανία σε περίπτωση που καταδικαστεί από τα ελληνικά δικαστήρια για καταβολή αποζημίωσης στα θύματα του ναζισμού προτίθεται να προσφύγει σε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο κ Ράου απάντησε πως πιστεύει ότι το πρόβλημα θα λυθεί με συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τη χώρα του. Παράλληλα υπενθύμισε ότι η ελληνική πλευρά δεν μπορεί πλέον να έχει απαιτήσεις βάσει της σύμβασης που υπέγραψε το 1960 με τη Γερμανία. Η συζήτηση, είπε, γίνεται για τις αποζημιώσεις που αφορούν την καταναγκαστική εργασία και πρόσθεσε πως στο θέμα αυτό μπορεί να γίνει μία συμβολική χειρονομία.

    Στην ερώτηση τι θα συμβεί αν η κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι εκλογές της 9ης Απριλίου στην Ελλάδα επιμείνει στο θέμα των αποζημιώσεων , ο κ Ράου απάντησε πως πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση, είτε Καραμανλή είτε Σημίτη, δεν θα επιμείνει αλλά θα θεωρούσε σωστό και θα αποδεχόταν μία χειρονομία καλής θέλησης.

    Τέλος στην ερώτηση αν θα υπάρξει πρόβλημα με την ΕΕ σε περίπτωση που θα αλλάξει η κυβέρνηση της Ελλάδας ο κ Ράου απάντησε: "Πιστεύω ότι η ΕΕ είναι δυνατή να αντέξει κάθε αλλαγή κυβέρνησης".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ Ράου στη Θεσσαλονίκη δεν περιλαμβάνει ούτε επίσκεψη στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης ούτε και στο Χορτιάτη όπου εκτελέστηκαν περισσότεροι από 200 Ελληνες πατριώτες.

    Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Ανδρέας Σεφιχά σχολιάζοντας την παράλειψη του κ Ράου επισήμανε ότι αυτό δείχνει ότι δεν έχει το σθένος να αποτίσει φόρο τιμής στους 50.000 Εβραίους της πόλης που έπεσαν θύματα του Ολοκαυτώματος, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός δεν συνηγορεί υπέρ του ηθικού κύρους του Γερμανού Προέδρου.

    [02] ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ Η ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    Αγκυρα, 5 Απριλίου 2000 (19:14 UTC+2)

    Η τουρκική βουλή απέρριψε την τροποποίηση του συνταγματικού άρθρου που θα επέτρεπε την επανεκλογή του πρόεδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ για μια ακόμη πενταετία.

    Η τροποποίηση που ορίζει ότι ο πρόεδρος της χώρας θα εκλέγεται για δυο πενταετίες και όχι για μια επταετία όπως ισχύει συγκέντρωσε 303 ψήφους υπέρ και 177 κατά από τους 550 βουλευτές που ψήφισαν. Η κυβέρνηση για να περάσει την τροποποίηση χρειάζεται 367 ψήφους.

    Ο.Κ.

    [03] ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΣ

    Ουάσιγκτον, 6 Απριλίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Η "μέθοδος" που χρησιμοποιούσε ένας οδοντίατρος από το Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ για να ακινητοποιεί τους φοβισμένους, ανήλικους ασθενείς του και να τους φτιάχνει τα δόντια είχε σαν αποτέλεσμα να τους προκαλεί σοβαρά τραύματα, ακόμη και κατάγματα. Το αποτέλεσμα, ήταν να χάσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την Οδοντιατρική Επιτροπή της Πολιτείας.

    Ο Κέβιν Γουόρντ χρησιμοποιούσε τόση βία που τα τελευταία επτά χρόνια έσπασε το πόδι ενός 5χρονου αγοριού, τον καρπό ενός τετράχρονου και τον αντίχειρα ενός κοριτσιού 10 ετών, υποστήριξε ο αντιεισαγγελέας της Πολιτείας. Κατηγορείται ότι συχνά τραβούσε τα χέρια των ασθενών του πίσω από την οδοντιατρική καρέκλα και τα συγκρατούσε εκεί με τα πόδια του, τους έκλεινε τη μύτη και το στόμα, τους ακινητοποιούσε με τη γροθιά του στο στήθος τους και επιπλέον άρχιζε ναεργάζεται στα δόντια τους προτού ενεργήσουν τα αναισθητικά φάρμακα.

    "Η επίσκεψη στον οδοντογιατρό είναι μια εμπειρία που συχνά προκαλεί άγχος. Δεν θα πρέπει να συνοδεύεται και από την υποψία ότι ο ασθενής ενδέχεται να φύγει από το ιατρείο με σπασμένο κάποιο μέλος του σώματος του" δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Καταναλωτών της Πολιτείας, Μαρκ Χερ.

    Η αφαίρεση της άδειας του οδοντίατρου είναι προσωρινή. Η επιτροπή θα συνεδριάσει και πάλι την ερχόμενη Δευτέρα για να αποφασίσει αν θα την αναστείλει διά παντός.

    [04] TIMΩΡΗΘΗΚΑΝ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Με δύο αγωνιστικές, τιμώρησε ο αθλητικός δικαστής τον ΠΑΟΚ και τον Άρη για τα επεισόδια που έγιναν στην Τούμπα την προηγούμενη Κυριακή και καλούνται τώρα να παίξουν δύο ματς πρωταθλήματος μακριά από τη Θεσσαλονίκη.

    Και οι δύο σύλλογοι θα κάνουν έφεση, καθώς θεωρούν ότι την κύρια ευθύνη των

    επεισοδίων έχει η αστυνομία. Ο Αρης θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Ρόδου ενώ δεν έχει οριστεί ακόμη έδρα για τον αγώνα με τον Ηρακλή. Από την άλλη πλευρά ο ΠΑΟΚ θα αγωνιστεί με τον ΟΦΗ στο γήπεδο της Μυτιλήνης και παραμένει άγνωστο ακόμη που θα αγωνιστεί με την Παναχαϊκή.

    Ο ΠΑΟΚ στην αρχή τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική, αλλά επειδή είναι υπότροπος

    διπλασιάστηκε η ποινή. Πάντως οι δύο ομάδες κατηγόρησαν την αστυνομία για όσα έγιναν στην Τούμπα: "Για όλα φταίει η αστυνομία, η οποία δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα", είπε ο πρόεδρος του Άρη Λάκης Ιωαννίδης και πρόσθεσε: "Ο ΠΑΟΚ και ο Αρης έκαναν ότι μπορούσαν, αλλά η αστυνομία δεν τήρησε το πρόγραμμα όπως είχαμε συμφωνήσει".

    Από την πλευρά του και ο ΠΑΟΚ νιώθει αδικημένος καθώς στους αγώνες με τον

    Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, που η αστυνομία έκανε όπως έπρεπε τη

    δουλειά της, δεν άνοιξε μύτη...

    Οι δύο ομάδες θα προσφύγουν στην αρμόδια επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, η οποία, όμως, είναι άγνωστο, πότε θα πάρει την απόφαση. Κανονικά, αυτό πρέπει να γίνει μέσα σε δύο μέρες από τη στιγμή που γίνεται η έφεση, αλλά λόγω εκλογών είναι άγνωστο πότε θα συνεδριάσει η επιτροπή. Πάντως και από τις δύο πλευρές υπάρχει ένσταση σχετικά με την εφαρμογή του ΚΑΠ ή του αθλητικού νόμου.

    [05] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2000 (20:59 UTC+2)

    Στην επόμενη μέρα των εκλογών, στην αρχή της νέας περιόδου, που θα σηματοδοτήσει για τη χώρα τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική αναμέτρηση της 9ης Απριλίου αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος στην κεντρική προεκλογική ομιλία του στην πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης.

    "Σήμερα από τη Θεσσαλονίκη στέλνουμε ένα μήνυμα. Ενα καθαρό μήνυμα νίκης: θέλουμε το μέλλον. Το μέλλον που εγγυάται το ΠΑΣΟΚ, με έργα και όχι με υποσχέσεις, με πράξεις και όχι εξαγγελίες για παροχές", τόνισε.

    Επισήμανε ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση έχει μεγάλη σημασία να ξεκαθαριστεί ποιος μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον υπογραμμίζοντας ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί για τον τόπο την ευημερία, την πρόοδο, την ανάπτυξη, την αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη.

    "Μετά τη νίκη μας την Κυριακή θα χρειαστεί να υπερβούμε πολλές φορές και τους εαυτούς μας, αλλά και τις όποιες γραφειοκρατικές, τεχνοκρατικές αντιλήψεις διαχείρισης της εξουσίας, με προτεραιότητα: την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης, τη δικαιότερη ανακατανομή του πλούτου, την έμφαση στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την αναβάθμιση της υγείας και της παιδείας, την ποιότητα ζωής", σημείωσε.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την αξιοπιστία να εγγυηθεί αυτές τις πολιτικές, να εγγυηθεί το αύριο, γιατί στηρίζεται σε αυτά που πέτυχε.

    Επιτέθηκε στη Ν.Δ. η οποία όπως είπε υπόσχεται με λόγια, συνθήματα και παροχές επισημαίνοντας ότι σε αντίθεση με τη Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ εγγυάται με το έργο του.

    "Σήμερα πλέον στην Ελλάδα δεν αρκεί να υπόσχεται κανείς, πρέπει να μπορεί και να υλοποιεί όσα υπόσχεται", είπε.

    "Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία δεν συνθηματολογούμε. Λέμε ότι ήρθε η ώρα της δικαίωσης για τον αγρότη, για το μισθωτό, για το συνταξιούχο, για τον εργαζόμενο. Ηρθε η ώρα της δικαίωσης, διότι στα 6 χρόνια μπορεί να πετύχαμε συνολικά να δυναμώσει η Ελλάδα οικονομικά, δεν ξεχνούμε, όμως, πόσο δυσβάσταχτα πλήρωσαν κάποιοι το κόστος αυτής της επιτυχίας. Και στη νέα τετραετία το ΠΑΣΟΚ θα σκύψει πάνω από αυτά τα κοινωνικά στρώματα που πλήρωσαν δυσανάλογα το κόστος της σύγκλισης", τόνισε και πρόσθεσε:

    "Η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της τολμούν να κάνουν λόγο για το κέντρο, ανακαλύπτουν ξαφνικά το μεσαίο χώρο. Ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί καν να εκστομίσει τη λέξη κέντρο. Και λέει μεσαίος χώρος. Ελπίζει ο κ. Καραμανλής ότι θα αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό, ότι δήθεν η Νέα Δημοκρατία, ο νεοφιλελευθερισμός, η συντήρηση θα εισέλθει στο μεσαίο χώρο. Αλλά βέβαια πως να πει κέντρο. Το κέντρο ανήκει στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη του Βενιζέλου, του Πλαστήρα και του Γεωργίου Παπανδρέου. Και αυτό δεν το ξεχνάμε ως λαός".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι το κέντρο στη χώρα μας έχει καταγωγή και ονοματεπώνυμο και ποτέ δεν είχε σχέση με τη δεξιά του Καραμανλή.

    "Είναι ο χώρος από τον οποίο γεννήθηκε και τον οποίο εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό δεν αλλάζει με τα προεκλογικά τερτίπια του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ξεχνάμε ότι η δημοκρατία, ο σοσιαλισμός, η ελευθερία, η πρόοδος, η ευημερία, η ισοπολιτεία, η ισορροπία, η δημοκρατία ήταν το έργο της δημοκρατικής παράταξης με τον Ανδρέα Παπανδρέου", σημείωσε.

    Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι επιχειρεί να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό, δίνοντας την εντύπωση ότι αγωνιούν για την κοινωνική αλληλεγγύη, για την κοινωνική συνοχή, για την πρόνοια, για την υγεία, για την ασφάλιση του Ελληνα εργαζόμενου, του Ελληνα αγρότη, του Ελληνα πολίτη.

    "Ποιοι; Αυτοί που την περίοδο '90 - '93 κατεδάφιζαν το κοινωνικό κράτος, εγκατέλειπαν τον αγρότη, εμπορευματοποιούσαν τα πάντα την υγεία, την παιδεία, την εκπαίδευση. Το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται ως ευθύνη και υποχρέωση της πολιτείας, τη δωρεάν, υψηλής ποιότητας υγεία, παιδεία, εκπαίδευση, για τον κάθε Ελληνα πολίτη", ανέφερε.

    "Να γιατί είμαστε ενάντια στην εμπορευματοποίηση αυτών των πολιτικών. Αυτές οι πολιτικές, οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, είναι που πονούν τη Ν.Δ., τη συντήρηση , εκείνους που ελπίζουν ότι θα κρυφτούν στα θολά νερά, που επιδιώκουν να ψαρέψουν ψήφους λέγοντας ότι τους ενδιαφέρει ο λαός και ο τόπος. Ψέμα. Λάθος. Δεν τους ενδιαφέρει ο λαός. Οι δυνάμεις της οικονομίας, οι ισχυροί, το κεφάλαιο, οι λίγοι είναι αυτοί που τους ενδιαφέρουν. Προσπαθούν να ψαρέψουν στα θολά νερά να δημιουργήσουν εντυπώσεις, μοιράζεις επιταγές χωρίς αντίκρισμα, υποσχέσεις που δεν έχουν καμία βάση και καμία πολιτική στήριξη. Εκεί όμως δε θα βρουν παρά τις δικές τους ψήφους και αυτές δε θα τους φτάσουν για να επιβάλουν τον άγριο φιλελευθερισμό τους, που τώρα για τις ανάγκες των εκλογών, βαφτίζουν "ήρεμη δύναμη", πρόσθεσε.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι οι στόχοι της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου, πρέπει να εξυπηρετηθούν με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση και οπωσδήποτε μέσα από ανοιχτό διάλογο.

    "Εκεί θα συναντηθούμε με όλες τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα νέο στρατηγικό σχέδιο πολιτικής διακυβέρνησης", είπε.

    Η αυτοδυναμία μας, τόνισε, την οποία είναι σίγουρο ότι θα κερδίσουμε την Κυριακή, είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Ομως οφείλουμε να κοιτάμε μακριά. Να οραματιζόμαστε με ένα διαφορετικό τρόπο το μέλλον και κυρίως να αντιλαμβανόμαστε τις ραγδαίες αλλαγές. Το ΠΑΣΟΚ θα αποδείξει ότι θα διαθέτει και ιδέες και συγκεκριμένες προτάσεις για την αναμόρφωση του πολιτικού τοπίου. Και σε αυτήν την πορεία δε θα βαδίσουμε μόνοι. Και αυτή θα είναι και η μεγάλη πρόκληση.

    "Δεν θα εφησυχάσουμε από τη νίκη μας. Γιατί αυτή ακριβώς είναι που μας προσθέτει μεγαλύτερες ευθύνες. Η ήττα της Ν.Δ. δε θα μας οδηγήσει - και δεν το κάναμε ποτέ άλλωστε - σε μία λογική αποκλεισμών. Είναι όμως στο χέρι της Ν.Δ. και της ηγεσίας της να αντιληφθούν ποιος είναι ο δικός τους ρόλος σε μία σύγχρονη δημοκρατία", τόνισε προσθέτοντας ότι υπάρχουν εθνικοί τομείς και άλλοι εξαιρετικά κρίσιμοι στους οποίους η Ν.Δ. οφείλει να λειτουργεί με αίσθηση ευθύνης και όχι στείρας αντιπολιτευτικής λογικής.

    [06] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2000 (20:59 UTC+2)

    Xαιρετισμό στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Ακη Τσοχατζόπουλου, στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, απέστειλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθηνών, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η εκδήλωση τον φορτίζει με έντονα συναισθήματα συντροφικότητας γιατί με τον Ακη Τσοχατζόπουλο βρίσκονται "μαζί στους μεγάλους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του λαού μας, πλάι-πλάι στη μεγάλη και ιστορική πορεία του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις επάλξεις τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κίνημα".

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την παρουσία του Ακη Τσοχατζόπουλου εγγύηση συνέχειας και συνέπειας, ενώ υπογράμμισε την στήριξη που πρόσφερε στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη και τη συμβολή του στην διαμόρφωση των κρίσιμων επιλογών της κυβέρνησης που στέφθηκαν με επιτυχία στο Ελσίνκι.

    Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ανέφερε: "Βλέπουμε με ενθουσιασμό ότι στρώματα της κοινωνίας μας, όπως η νεολαία, οι γυναίκες, οι διαννούμενοι και όχι, μόνο ανταποκρίνονται, θέλουν να συμμετάσχουν και ενδιαφέρονται για την πολιτική. Αυτή είναι φίλες και φίλοι η δυναμική του ΠΑΣΟΚ, που συνδυάζει την εμπειρία και τη γνώση με την ανάδειξη του καινούργιου, σε ιδέες και πράξεις. Το ΠΑΣΟΚ ανανεώθηκε μέσα στη συνέχεια. Το ΠΑΣΟΚ έχει όραμα που μπορεί να υλοποιήσει".

    Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αγωνιστική πορεία του Ακη Τσοχατζόπουλου θα στεφθεί και με την ψήφο των πολιτών της Θεσσαλονίκης και ότι θα συνεχίσουν μαζί την αγωνιστική πορεία για κοινωνική δικαιοσύνη, σταθερότητα και ανάπτυξη.

    [07] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Στο σημαίνοντα ρόλο της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος στην ομιλία του σε ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματός του στην Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι "το μέλλον της Ελλάδας θα κριθεί από εδώ".

    Ο κ. Κωνταντόπουλος υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και ο ρόλος της στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα εξαρτηθούν από την ανάπτυξη ή μη της Θεσσαλονίκης.

    "Η Θεσσαλονίκη", είπε, "μπορεί να γίνει ένα μεγάλο περιφερειακό κέντρο για ολόκληρη τη Νοτιανατολική Ευρώπη και να λειτουργήσει ως ατμομηχανή για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη όλης της χώρας".

    Επισήμανε όμως ότι αυτό θα γίνει μόνο εάν στην Ελλάδα πραγματοποιηθεί μία επανάσταση στη νοοτροπία και την αντίληψη του υδροκέφαλου συγκεντρωτικού κράτους και αν αλλάξουν δραστικά οι προτεραιότητες και οι ιεραρχήσεις.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε φόβους ότι Ολυμπιάδα του 2004 θα λειτουργήσει ανασταλτικά για αυτόν το σκοπό σημειώνοντας ότι λόγω της Ολυμπιάδας υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος και πάλι όλη η προσοχή και οι επενδύσεις να προσανατολιστούν προς το Λεκανοπέδιο.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι ο κ. Σημίτης μιλώντας προχθές σ' αυτήν εδώ την πλατεία θυμήθηκε τις χειρότερες στιγμές του δημαγωγικού ΠΑΣΟΚ.

    "Μιλώντας εδώ στη Θεσσαλονίκη ο κ. Σημίτης, επανέλαβε τις υποσχέσεις νομίζοντας πως οι Θεσσαλονικείς που τον άκουσαν είναι ιθαγενείς που θαμπώθηκαν από τις χάντρες και τα καθρεφτάκια που μοίρασε. 1, 5 τρισ. υποσχέθηκε για να γίνει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Και τον ρωτάμε: Μα 10 χρόνια πριν, ο προκάτοχος του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ την είχε ήδη ανακηρύξει ως τέτοια. Τι έκαναν τα επτά χρόνια που κυβερνούν για να αποκτήσει η πόλη την υποδομή και τις δυνατότητες να διεκδικεί επάξια τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στα Βαλκάνια;", τόνισε.

    "Οπως ο προκάτοχός του εξήγγειλε πολλάκις, κοροϊδεύοντας το λαό αυτής της πόλης, τη δημοτικοποίηση του ΟΑΣΘ, τη διάνοιξη της Δυτικής εισόδου, την αναβάθμιση της πόλης, έτσι και ο καλός ο μαθητής ήρθε να επαναλάβει τη λογική των προεκλογικών υποσχέσεων. Και βέβαια, την εποχή του χρηματιστηρίου δεν μπορεί να μιλά για μικροποσά και έτσι μοίρασε τρισεκατομμύρια για να εντυπωσιάσει ακόμη περισσότερο", είπε.

    Σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Σημίτη στις υποδομές της πόλης ο πρόεδρος του ΣΥΝ διερωτήθηκε που τις είδε.

    "Και αν τις εξαγγέλλει ακόμη μία φορά, ο λαός της Θεσσαλονίκης απαιτεί να μάθει, γιατί δεν έγινε μέχρι σήμερα", πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στην Εγνατία Οδό, τόνισε ότι εκτός του δικτύου των ευρωπαϊκών διαδρομών, μετά από πιέσεις και πολιτικές μάχες αποφασίσθηκε να αποκτήσει κάθετους άξονες - ακόμή υποβαθμισμένους - για να ενωθεί το υπόλοιπο δίκτυο και πάλι όμως με βήμα χελώνας, παρά τα εγκαίνια των 60 χιλιομέτρων από έναν δρόμο 700 χιλιομέτρων.

    Επισήμανε ότι το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και η αναβάθμισή του βρίσκονται στο στάδιο των μελετών και μέχρι σήμερα αποκόπτεται από τον υπόλοιπο κόσμο κάθε τρεις και δύο λόγω ομίχλης.

    "Αυτή είναι η υποδομή της πρωτεύουσας των Βαλκανίων; Μπορεί να είναι πρωτεύουσα των Βαλκανίων η Θεσσαλονίκη και για να πας στη Σόφια, πρέπει να πάρεις αεροπλάνο από την Αθήνα;", πρόσθεσε.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι τώρα, 10 χρόνια μετά, θυμήθηκε ο κ. Σημίτης να εξαγγείλει ότι ήρθε στην Ελλάδα το CEDEFOP. "Τώρα φαίνεται το έμαθε, γιατί αυτό είναι το ενδιαφέρον τους για τις πολιτικές απασχόλησης και τις ανάγκες δια βίου κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού, που είναι ο πλούτος της χώρας μας", υπογράμμισε.

    Τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη όντως μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, πρόσθεσε όμως ότι για να υποδεχθεί η πόλη τέτοιου μεγέθους δραστηριότητες, χρειάζεται υποδομές.

    Κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει για τις επενδύσεις σε έργα υποδομής που έχουν γίνει στη Θεσσαλονίκη και παρατήρησε ότι χωρίς πρόγραμμα και σχέδιο γέμισε η πόλη θεατρικές αίθουσες και μέγαρα μουσικής, ενώ δεν έχει το δικό της Δημαρχείο.

    Επισήμανε ότι η πόλη δεν έχει ένα σύγχρονο αναπτυγμένο δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών και ότι ενώ όλοι οι διεθνείς παρατηρητές προβλέπουν ανάπτυξη της πόλης στα επόμενα χρόνια και μεγάλη αύξηση του πληθυσμού της, δεν έχει γίνει η παραμικρή προεργασία για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέκρινε τον κ. Σημίτη, γιατί, όπως είπε, τόλμησε να αναφερθεί στο ρόλο που μπορεί να παίξει η ΔΕΘ, όταν ο ίδιος ακολουθώντας προφανώς εντολές αποφάσισε το μαρασμό και την υποβάθμιση του Εθνικού Εκθεσιακού Φορέα, αφήνοντας στα μεγάλα συμφέροντα που τον στηρίζουν ελεύθερο το πεδίο για να διαμορφώσουν αυτά την αγορά των εκθέσεων για τα επόμενα χρόνια.

    "Και μέσα στο παραλήρημά του συνέχισε το χορό των υποσχέσεων ζωγραφίζοντας υποθαλάσσιες αρτηρίες, θαλάσσιες αστικές συγκοινωνίες και μετρό καλύτερο από της Αθήνας. Που σίγουρα είναι μεγάλο έργο και σημαντικό για την πρωτεύουσα, αλλά ποτέ κανείς δεν μας είπε ποιος ήταν ο προϋπολογισμός και ποιο το τελικό κόστος του", τόνισε.

    Επισήμανε ότι η πόλη κλήθηκε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, ότι μπορεί και το δικαιούται, προσθέτοντας ωστόσο ότι πέρα από τις διπλωματικές επιτυχίες απαιτείται δουλειά, πρόγραμμα και σχεδιασμός. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ανικανότητα που την κάνει να χάνει τη μία ευκαιρία μετά την άλλη και έκανε λόγο για αλαζονεία των κυβερνώντων που έφθασε σε τέτοιο σημείο, ώστε να προτιμούν την αδράνεια από την ανάπτυξη διαλόγου για το μέλλον της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα.

    "Και όμως η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει το κέντρο διαχείρισης των πολιτικών που θα αναπτυχθούν προς τη Νοτιανατολική Ευρώπη, την Τουρκία και τη Μεσόγειο. Ο ΣΥΝ το πιστεύει και παλεύει με κάθε τρόπο προς την κατεύθυνση αυτή", υπογράμμισε και κάλεσε τους πολίτες σε εγρήγορση τονίζοντας ότι η δική τους βοήθεια και κινητοποίηση είναι εξίσου αναγκαία.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ένας βουλευτής του ΣΥΝ από τη Θεσσαλονίκη στη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις μεθαυριανές εκλογές, αλλάζει πλήρως το σκηνικό και δίνει μία νέα δυναμική στις εξελίξεις.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα των γκάλοπ κάνοντας λόγο για παιχνίδι και τόνισε ότι όταν απουσιάζουν τα επιχειρήματα περισσεύουν οι τεχνικές.

    ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, είπε, προσπαθούν να πείσουν τους αναποφάσιστους με ένα μόνο επιχείρημα, με το επιχείρημα της δύναμης, ότι θα είναι οι νικητές και άρα θα μπορέσουν τάχα να φανούν χρήσιμοι στους πολίτες.

    "Κάνουν λάθος όμως και οι δύο. Οι πολίτες που προβληματίζονται περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή να ακούσουν ένα πολιτικό επιχείρημα. Αντί για αυτό δέχονται συνεχείς προσβολές. Τη μία η παροχολογία της τελευταίας στιγμής που δείχνει την αντίληψη με την οποία τα ισχυρά κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. αντιμετωπίζουν τον πολίτη, Από την άλλη το παιχνίδι με τα γκάλοπ που φανερώνει την ίδια αντίληψη", σημείωσε.

    ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. θεωρούν ότι ο πολίτης δεν έχει άποψη και ότι διαπραγματεύεται την ψήφο του και τη βγάζει στη δημοπρασία, θεωρούν ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν την πολιτική με τον ίδιο τρόπο και προσπαθούν να τους κερδίσουν με την υπόσχεση της νίκης.

    Οι πολίτες, όμως, υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, καταλαβαίνουν ότι η νίκη θα είναι νίκη όσων έχουν σχέσεις και διαπλοκές με τους μηχανισμούς εξουσίας και δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να μετατραπούν σε παρατρεχάμενους των μηχανισμών της εξουσίας.

    "Οι πολίτες περιμένουν από τα κόμματα και τους πολιτικούς να εξασφαλίσουν ισότιμη μεταχείριση και δίκαιους κανόνες στο οικονομικό παιχνίδι. Δεν ψάχνουν πάτρωνες. Ομως αυτό αδυνατούν να το καταλάβουν και να το δεχθούν και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.", τόνισε.

    "Οποιος δεν ψηφίσει ενισχύει τα δύο μεγάλα κόμματα. Τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν να ανεβάσουν τα ποσοστά τους παίρνοντας με τις αλχημείες του εκλογικού νόμου πριματοδότηση από την αποχή και τα ψηφοδέλτια που δεν μετράνε. Θα πρέπει να ξέρουν όλοι ότι το "εγώ δεν ανακατεύομαι με αυτούς τους δύο", το "κρατάω αποστάσεις, γιατί τα ίδια λένε και τα ίδια κάνουν", ουσιαστικά βοηθάει το διπολισμό και τον ενισχύει", επισήμανε.

    "Δεν υπάρχει αποχή ή άκυρο. Αυτό το εισπράττουν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Η συνεισφορά κάθε σκεπτόμενου πολίτη είναι να μην τους δώσει. Ολοι πρέπει να ψηφίσουν. Να ψηφίσουν όσο γίνεται λιγότεροι τα δύο κόμματα που είναι το κατεστημένο του δικομματισμού. Να ψηφίσουν όσο γίνεται περισσότεροι το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, που μπορεί και θέλει να είναι δημιουργική, τολμηρή και συνεπής αντιπολίτευση από θέσεις σύγχρονης αριστεράς, ριζοσπαστικών κινημάτων και οικολογίας", κατέληξε.

    Στη συγκέντρωση του ΣΥΝ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γιάννης Μπανιάς Γραμματέας της ΑΚΟΑ και ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος υποψήφιος στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

    [08] Η Ν.Δ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Τη σημερινή κατάσταση στον τομέα υγείας καταδικάζει ως "τεκμήριο ανισότητας" η διοικούσα επιτροπή του νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ, το οποίο αν και είναι το πιο ακριβοπληρωμένο στην Ευρώπη, προσφέρει τις χειρότερες υπηρεσίες στους πολίτες.

    Σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι οι συνολικές δαπάνες των Ελλήνων για την υγεία ξεπερνούν το 8% του ΑΕΠ και ότι επικρατεί ανισοκατανομή νοσοκομειακών μονάδων, ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθιτικού προσωπικού ανάμεσα στοκέντρο και την περιφέρεια, έλλειψη μονάδων και κλινών εντατικής θεραπείας, καταγγέλοντας παράλληλα σπατάλη, κακοδιαχείρηση πόρων και ταλαιπωρία ασθενών και προσωπικού.

    Αποτέλεσμα της κατάστασής αυτής, όπως αναφέρεται, είναι να διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα σε αυτούς που προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα και εκείνων που, λόγω εισοδηματικής αδυναμίας είναι αναγκασμένοι να συμβιβάζονται το ανεπαρκές σύστημα υγείας. Επικαλούμενη, επίσημα στοιχεία, η επιτροπή αναφέρει όι η ελληνική οικογένεια δαπανά το 40% των συνολικών δαπανών της στον ιδιωτικό τομέα υγείας και είναι από τις πρώτες ανάμεσα σε αυτές των χωρών της Ε.Ε.

    Καταλήγωντας υποστηρίζεται ότι η ΝΔ προτείνει θεσμικές τομές, εξασφάλιση χρηματοδότησης από τις σημερινές δαπάνες και πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

    [09] Ν.Δ.: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΑΠΑΤΑ ΤΟΥΣ ΟΣΤΡΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Για προσπάθεια εξαπάτησης των οστρακοκαλλιεργητών και αλιέων και εξαγορά ψήφων κατηγόρησε την κυβέρνηση η διοικούσα επιτροπή του νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι μοιράζει υποσχέσεις για αποζημιώσεις τις οποίες θα καταβάλει μετά τις εκλογές.

    Η επιτροπή καταγγέλει σε ανακοίνωσή της τις προεκλογικές μεθοδεύσεις, χαρακτηρίζοντάς τες ως κινήσεις πανικού και καθεστωτικής αλαζονείας. Ακόμη τονίζει ότι οι αλιείς και οι πολίτες που καταναλώνουν αλιευτικά προϊόντα είναι αυτοί που πληρώνουν τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού, αντίθετα από την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει ειδική μέριμνα για την προστασία των αλιευτικών πόρων και του περιβάλλοντος.

    [10] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΤΗΣ ΝΔ"

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Απάντηση στα "κραυγαλέα και επαναλαμβανόμενα ψεύδη της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Καραμανλή προσωπικά", που αφορούν ευθέως το υπουργείο Ανάπτυξης, έδωσε ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το 1999 άρχισαν να λειτουργούν στην Ελλάδα 87.031 επιχειρήσεις και έπαψαν να υπάρχουν 58.817 επιχειρήσεις, άρα όπως είπε, υπάρχει ένα θετικό ισοζύγιο, υπάρουν 30.000 νέες επιχειρήσεις.

    Ο κ. Βενιζέλος στάθηκε και στις επισημάνσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνοντας ότι η ΝΔ καταψήφισε τον πρόσφατο Ν.2773/1999 και στη συνέχεια επέμενε στη συζήτηση παλαιότερης πρότασης νόμου που είχε επιβάλλει, ενώ καταφέρθηκε και κατά της ΝΔ για το θέμα της απελευθέρωσης της τηλεπικοινωνιακή αγοράς, λέγοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε στερήσει από τον ΟΤΕ την άδεια της κινητής τηλεφωνίας.

    Περαιτέρω, ο υπουργός αναφέρθηκε και στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, λέγοντας ότι είναι πραγματικά κρίμα που ο πολιτικός κύκλος και η προεκλογική δεοντολογία δεν επιτρέπουν την ανακοίνωση επενδυτικών σχεδίων, τα οποία δίνουν πολύ σημαντική ώθηση στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Ωθηση, η οποία αφορά όχι μόνο τις βαριές μετοχές, στις οποίες ανήκουν και οι μετοχές του ενεργειακού τομέα, αλλά και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η οποία είναι ζωτική ιδίως για τους μικροεπενδυτές.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου ασχολούνται με τον έλεγχο στις εισηγμένες εταιρίες για το τι έκαναν τα κεφάλαια που άντλησαν από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αποσαφηνίζοντας ότι οι δημόσιες εγγραφές αποφασίζονται από την Κεφαλαιαγορά και η πραγματοποίησή τους ελέγχεται από τα αρμόδια όργανα εποπτείας.

    Οπως είπε ο κ. Βενιζέλος, τη χρονιά που πέρασε το 85% περίπου της συνολικής δημόσιας εγγραφής του ύψους των δημοσίων εγγραφών συνολικά, καλύφθηκε από οκτώ εταιρίες, από τις οποίες οι επτά είναι εταιρίες του δημοσίου τομέα και μια είναι μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση στο χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Αυτές οι οκτώ δημόσιες εγγραφές κάλυψαν το 85% του συνολικού ποσού που ανέρχεται περίπου σε 1,7 τρισ. Τα 2,6 τρισ. που αντλήθηκαν μέσα από την διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένων εταιριών είτε στην Κύρια, είτε στην Παράλληλη Αγορά, δεν απαιτούν έγκριση κανενός εποπτικού οργάνου, απαιτούν έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

    Για μια ακόμη φορά επιτέθηκε κατά του κ. Καραμανλή λέγοντας ότι διχοτομεί το χρηματιστήριο σε "πράσινες" και "γαλάζιες" μετοχές, επιχειρώντας να υπονομεύσει τη Σοφοκλέους. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ.Καραμανλής με την ομιλία του στην Χαλκίδα "σηματοδότησε μια περίοδο απροκάλυπτης κομματικής εκμετάλλευσης της κεφαλαιαγοράς και νομίζω ότι έδειξε ένα πρόσωπο διπλά ανεύθυνο και σε σχέση με τη χρηματαγορά και σε σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία".

    [11] Ο ΟΤΕ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 6 Απριλίου 2000 (20:22 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Υπό τον τίτλο "Το φως της δημοσιότητας είδαν οι κρυμμένες παγίδες στη συναλλαγή για την ιδιωτικοποίηση του ΒΤΚ", η εφημερίδα "Σταντάρτ" της Σόφιας στο σημερινό της φύλλο υποστηρίζει ότι "την τελική απόφαση για τη σύναψη της συναλλαγής θα λάβει η επιτροπή προστασίας του ανταγωνισμού και η βουλγαρική Βουλή".

    "Τι τόσο σημαντικό θέλει ο υποψήφιος αγοραστής (η ελληνο-ολλανδική κοινοπραξία ΟΤΕ-ΚΡΝ) από τη βουλγαρική κυβέρνηση που η ίδια δεν μπορεί να του το δώσει;" ρωτάει ακόμη στην αρχή του άρθρου της η "Σταντάρτ". Αξίζει να σημειωθεί ότι γίνεται λόγος για μυστικό που προστατεύονταν αυστηρότατα επί πολύ χρόνο. Μόλις την Τρίτη παρουσιάσθηκαν ορισμένες πληροφορίες για την συναλλαγή, όταν οι τρεις κοινοβουλευτικές επιτροπές υπέβαλαν ερωτήσεις στον πρωθυπουργό της χώρας, Ιβάν Κόστοφ, τον αρμόδιο αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης, Πέταρ Ζότεφ, και τον υπουργό Επικοινωνιών, Αντόνι Σλαβίνσκι.

    Το πιο σκανδαλώδες σημείο στη συναλλαγή, όπως χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κόστοφ, είναι οι παράμετροι της συμφωνίας για τις υπερημερίες που η βουλγαρική κυβέρνηση πρέπει πληρώσει στον μελλοντικό ιδιοκτήτη του ΒΤΚ. Βάσει των παραμέτρων αυτών, η υποψήφια κοινοπραξία ΟΤΕ-ΚΡΝ περιμένει από το βουλγαρικό δημόσιο να πληρώσει αποζημιώσεις ύψους 250 εκατ. δολαρίων σε περίπτωση που η κυβέρνηση της Σόφιας αναμιγνύεται στη διαχείριση του ΒΤΚ μετά την πώληση του 51% του κεφαλαίου του ή σε περίπτωση που προχωρήσει στην ψήφιση τροποποιήσεων στην εθνική νομοθεσία. Σε περίπτωση όμως που η μελλοντική βουλγαρική Βουλή αποφασίσει να αλλάξει τα δικαιώματα της άδειας ανάπτυξης δραστηριότητας του ΒΤΚ και της άδειας για τη δημιουργία του δεύτερου δικτύου κινητής τηλεφωνίας τύπου GSM το βουλγαρικό δημόσιο πάλι υποχρεώνεται να πληρώσει ορισμένες αποζημιώσεις στην υποψήφια ελληνο-ολλανδική κοινοπραξία.

    Ακόμη πιο τελεσιγραφικό φαίνεται το αίτημα του υποψήφιου αγοραστή 120 εκατ. δολάρια από τα συμφωνηθέντα μέχρι στιγμής 600 εκατ. δολάρια να κατατεθούν εκ των προτέρων σε εμπιστευτικό λογαριασμό ως εγγύηση σε περίπτωση που εντός τριών μηνών από την υπογραφή της συναλλαγής το βουλγαρικό δημόσιο δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του σχετικά με την ψήφιση των ζητούμενων από την κοινοπραξία τροπολογιών στους τρεις νόμους περί της ιδιωτικοποίησης, των κοινωνικών παραγγελιών και των τηλεπικοινωνιών. Εκτός αυτού η υποψήφια κοινοπραξία ΟΤΕ-ΚΡΝ επιμένει η συμφωνία για τη διαχείριση του ΒΤΚ να συναφθεί χωρίς προκήρυξη ειδικού διαγωνισμού. Με τον τρόπο αυτό δίδεται δυνατότητα στην βασική εταιρία προμήθειας τεχνικού εξοπλισμού του ΟΤΕ - την εταιρία του σκανδαλώδη επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη "Ιντρακόμ", να κάνει τις προμήθειές της και να καθορίζει την μεθοδολογία διαχείρισης του βουλγαρικού τηλεπικοινωνιακού φορέα, ανησυχούν παρατηρητές στη Σόφια.

    Ο υποψήφιος αγοραστής εμμένει και για αλλαγές στο Νόμο περί της ιδιωτικοποίησης, προκειμένου η προαναφερόμενη άδεια για τη δημιουργία δεύτερου δικτύου κινητής τηλεφωνίας τύπου GSM να μην παραχωρηθεί στον υποψήφιο αγοραστή, αλλά σε κάποια εταιρία που είναι ιδιοκτησία του υποψήφιου αγοραστή.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Σταντάρτ", άλλο επίμαχο σημείο στη συναλλαγή για την πώληση του βουλγαρικού τηλεπικοινωνιακού φορέα είναι οι ζητούμενες από την κοινοπραξία ΟΤΕ-ΚΡΝ τροπολογίες στο Νόμο περί των τηλεπικοινωνιών. Σε περίπτωση που εντός τριών μηνών μετά την υπογραφή της συναλλαγής η βουλγαρική Βουλή δεν ψηφίσει τις ζητούμενες αυτές τροποποιήσεις το βουλγαρικό δημόσιο θα χάσει τα προαναφερόμενα 120 εκατ. δολάρια που ο υποψήφιος αγοραστής θα καταθέσει εκ των προτέρων σε εμπιστευτικό λογαριασμό.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις συζητήσεις στη βουλγαρική Βουλή την περασμένη Τρίτη κατέστη σαφές ότι οι βουλευτές τάσσονται υπέρ της διατήρησης του μονοπωλίου του ΒΤΚ πάνω στο τηλεφωνικό δίκτυο και τις νοικιασμένες τηλεφωνικές γραμμές. Με τον τρόπο αυτό απαγορεύεται άλλη ανταγωνίσιμη εταιρία να μεταφέρει τηλεφωνικά δεδομένα διαμέσου του Ιντερνέτ σε περίπτωση που και οι εταιρίες στις δύο άκρες της γραμμής βρίσκονται στη Βουλγαρία. Σε περίπτωση όμως που οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις γίνονται με το εξωτερικό η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει.

    Αλλες τροπολογίες στο Νόμο περί των τηλεπικοινωνιών προβλέπουν επιπρόσθετες συχνότητες να παραχωρούνται από εταιρίες που ήδη έχουν πάρει άδειες, χωρίς την προκήρυξη ειδικού διαγωνισμού.

    Αναμένεται σήμερα ή την ερχόμενη Πέμπτη η βουλγαρική κυβέρνηση να λάβει την απόφαση σχετικά με την συναλλαγή πώλησης του ΒΤΚ στην υποψήφια κοινοπραξία ΟΤΕ-ΚΡΝ, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικοινωνιών της χώρας, Αντόνι Σλαβίνσκι.

    Στο μεταξύ ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Πέταρ Ζότεφ, ανήγγειλε ότι και άλλες τηλεπικοινωνιακές εταιρίες δείχνουν ενδιαφέρον για την εξαγορά του ΒΤΚ και γι΄ αυτό η βουλγαρική κυβέρνηση ενδέχεται να προχωρήσει στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πρακτορείου Ιδιωτικοποίησης, Ζαχάρι Ζελιάσκοφ, όμως, κανένας δεν μπορεί να δώσει εγγυήσεις ότι άλλες εταιρίες θα υποβάλουν προσφορές σε περίπτωση προκήρυξης νέου διαγωνισμού. Την Τρίτη ο πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ παραδέχθηκε ότι η απόφαση για την συναλλαγή θέτει σε δοκιμασία τη Βουλγαρία. Την οριστική απόφαση θα λάβει η βουλγαρική Βουλή που θα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία ιδιωτικοποίησης του ΒΤΚ, σχολιάζει καταλήγοντας η εφημερίδα "Σταντάρτ".

    [12] ΑΥΣΤΡΙΑ: ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΜΕ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Βιέννη, 6 Απριλίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Οι βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας αρνήθηκαν να συναντηθούν με την νέα πρέσβειρα της Γερμανίας Βίλτρουντ Χόλικ στη Βιέννη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη χώρα τους.

    Η γερμανίδα διπλωμάτης βρισκόταν στην αυστριακή επαρχία Μπούνγκερλαντ όπου μέλη του κόμματος αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί της και δήλωσαν ότι όσο ισχύουν οι κυρώσεις της ΕΕ κανείς από το κόμμα τους δεν θα έχει επαφές με εκπροσώπους αυτών των χωρών.

    Σημειώνεται ότι η Αυστρία απομονώθηκε διπλωματικά από την ΕΕ εξαιτίας της νέας κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό Κόμμα ''Ελευθερία''.

    O.K.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 6 April 2000 - 18:14:08 UTC