Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-04-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΕΓΚΡΟΠΟΝΤΕ: Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟΥ
  • [02] ΣΤΙΣ 3 ΜΑΪΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
  • [03] Χ. ΠΙΝΤΕΡ: ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [04] ΤΟ ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΟΥ '96 ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΠΑΟ
  • [05] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΔΟ ΓΚΟΤΣΕ ΝΤΕΛΤΣΕΦ - ΔΡΑΜΑΣ
  • [06] ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ
  • [07] ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Η ΚΥΠΡΟΣ
  • [08] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [11] Ο ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΕΣΚΟΥ ΒΟΗΘΑΕΙ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
  • [12] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
  • [13] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΤΥΠΟΥ ΚΑΜΠ ΝΤΕΪΒΙΝΤ
  • [14] Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΧΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • [15] Ο ΙΟΡΝΤΑΝ ΣΟΚΟΛΟΦ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΒΤΚ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [16] ΜΠΟΖΚΟΦ: Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΟ 2007 ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [17] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Ο ΙΩΝΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [18] ΒΟΛΕΪ Α1: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 3-0 ΣΕΤ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
  • [20] ΧΑΓΗ: ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΔΥΟ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ
  • [21] ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΕΘΟ - ΑΙΧΜΗ ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [22] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛ.ΑΝ.
  • [23] ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣΙΜΟ ΝΤ' ΑΛΕΜΑ
  • [24] ΔΙΑΜΑΧΗ Ο.Λ.Θ - ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΕΓΚΡΟΠΟΝΤΕ: Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟΥ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2000 (11:42 UTC+2)

    Για τις εκπλήξεις που θα υπάρξουν στην ανθρωπότητα στο νέο, ψηφιακό κόσμο και τις συνταρακτικές αλλαγές που συντελούνται καθημερινά σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας την εποχή των "μπιτς" και των μικροτσίπς, μίλησε ο διάσημος ελληνοαμερικανός ερευνητής, καθηγητής Νίκολας Νεγκροπόντε, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Αθήνα, στο "Μέγαρο Μελά".

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από την εκδήλωση, που δημοσίευσε την Τετάρτη η εφημερίδα "Καθημερινή", απαντώντας στο ερώτημα ποιές θα είναι οι επόμενες εκπλήξεις στην ψηφιακή επανάσταση που ζούμε, ο κ. Νεγκροπόντε παρατήρησε ότι η πρώτη έκπληξη, θα είναι στην κατανομή των ηλεκτρονικών σελίδων και των χρήσεων.

    Σήμερα, τόνισε ο διάσημος επιστήμονας, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι το μέλλον του Ιντερνετ ανήκει στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και κατά δεύτερο λόγο στις υπόλοιπες χώρες. Η πρώτη έκπληξη, λοιπόν, έρχεται από τις αναπτυσσόμενες περιοχές που σήμερα έχουν μικρή συμμετοχή στο Internet. Στο μέλλον οι χώρες αυτές θα αντιπροσωπεύουν τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ηλεκτρονικές κοινότητες. Ετσι θα δούμε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία να αποκτούν μελλοντικά πρωταγωνιστικό ρόλο στο διαδίκτυο παραγκωνίζοντας τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και αυτή θα είναι πρώτη σημαντική διαφοροποίηση".

    Η δεύτερη έκπληξη κατά τον Ελληνα καθηγητή, θα αφορά στην ποσόστωση των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το δίκτυο ως μέσο επικοινωνίας, προβλέποντας ότι το Internet και οι υπολογιστές από εργαλεία επικοινωνίας θα μετεξελιχθούν σε μηχανήματα καθημερινής χρήσης. "Κάθε μορφής μηχάνημα θα συνδέεται μέσω Internet χρησιμοποιώντας την ευφυία του για την εκτέλεση εντολών.

    Τα επόμενα χρόνια πρόκειται να παρατηρήσουμε τη μεγαλύτερη διασύνδεση μηχανημάτων με στόχο την υπηρέτηση των ανθρωπίνων αναγκών. Οτιδήποτε είναι ηλεκτρονικό θα συνδέεται, σε ρούχα, παιχνίδια, οικιακές συσκευές, παντού ακόμη και στο δέρμα μας. Ηδη υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο φωτογραφικές μηχανές και κάμερες που είναι προσβάσιμες στο Internet.

    "Στο μέλλον περισσότερες κούκλες Μπάρμπι θα είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο παρά Αμερικανοί" τόνισε χαριτολογώντας ο "προφήτης" του κυβερνοχώρου. Εκανε εκτενή αναφορά στις επιδράσεις που θα επιφέρει η ανάπτυξη της τεχνολογίας στην οικονομία και στην κατανάλωση. "Σε λίγα χρόνια θα βρίσκετε sites που θα πωλούν αυτοκίνητα έως και 2.000 δολάρια κάτω από το κόστος κατασκευής" είπε περιγράφοντας τη δραστική μετάβαση από την παραδοσιακή μορφή του διαμετακομιστικού εμπορίου στην ηλεκτρονική κατανάλωση. "Θα συμβεί κάτι που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται. Οι επιχορηγήσεις δηλαδή για την αγορά καταναλωτικών προϊόντων. Ο καταναλωτής σε αυτή τη νέα εποχή θα ελέγχει σε μεγαλύτερο βαθμό τις αγορές του επιλέγοντας αν θα αγοράσει αυτοκίνητο από την ασφαλιστική εταιρία ή από την αντιπροσωπεία αυτοκινήτων. Και πάντως όλα αυτά θα γίνονται μέσω του Internet. Πιστεύω ότι βαδίζουμε γοργά προς μια νέα μορφή κατανάλωσης".

    Μιλώντας για τις επερχόμενες διαφοροποιήσεις στη διαδικασία της εκπαίδευσης, ο Νεγκροπόντε υπογράμμισε πως η μαθησιακή διδασκαλία θα γίνεται στο μέλλον interactive. "Τα παιδιά για πρώτη φορά θα συμμετέχουν στην εκπαίδευση".

    Ο Νίκολας Νεγκροπόντε, είναι συνιδρυτής και διευθυντής του Media Lab στο ΜΙΤ, όπου είναι επίσης και καθηγητής Τεχνολογίας των Μίντια. Το Mediua Lab, είναι ένα διεπιστημονικό εργαστήριο, επιχορηγούμενο με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από 170 περίπου εταιρίες και έχει να επιδείξει μεγάλες επιτυχίες στην ενσωμάτωση υψηςλής τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή, σε τομείς όπως π.χ. το ψηφιακό βίντεο και τα πολυμέσα.

    Ο Νεγκροπόντε, έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Γέϊλ, Μίτσιγκαν και Μπέρκλεϊ, συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας Motorola, παίζει γκολφ με τον πρόεδρο Κλίντον και παρέχει πληροφορίες σε κολοσσούς της βιομηχανίας της πληροφορικής. Επίσης έχει συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς, καθώς και με τη Γαλλική κυβέρνηση, το 1982, ως ο πρώτος διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Προσωπικών Υπολογιστών και Ανθρώπινης Ανάπτυξης.

    [02] ΣΤΙΣ 3 ΜΑΪΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ

    Βρυξέλλες, 19 Απριλίου 2000 (11:19 UTC+2)

    Στις 3 Μαΐου αναμένεται να εγκρίνει η Κομισιόν το αίτημα για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, η οποία επικαλείται πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου, Πέδρο Σόλμπες.

    Χθες δημοσιοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τους ρυθμούς πληθωρισμού το μήνα Μάρτιο, στις 15 χώρες μέλη. Η Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, κάλυψε και το μήνα Μάρτιο το κριτήριο του πληθωρισμού.

    Σύμφωνα πάντα με το BBC, πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του αρμοδιου επιτρόπου Πέδρο Σόλμπες, που δεν επιθυμεί να κατονομαστεί, διαβεβαίωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι αφενός στις 3 Μαίου θα αποφασίσει οπωσδήποτε η Επιτροπή τόσο για το πρόγραμμα σύγκλισης της Ελλάδας, όσο και για το περιεχόμενο που θα έχει η πρότασή της στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών για την ένταξή της στην ΟΝΕ.

    Η ίδια πηγή θεωρεί βέβαιο ότι η Επιτροπή θα αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα και ανέφερε ότι στη συνεδρίαση της 3ης Μαίου θα εγκριθεί η έκθεση για την ελληνική οικονομία και το σύντομο κείμενο εισήγησης -μια περίπου παράγραφος- της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους υπουργούς Οικονομίας Οικονομικών, που θα συνιστά την αποδοχή του αιτήματος της Ελλάδας για την ένταξη στην ΟΝΕ.

    [03] Χ. ΠΙΝΤΕΡ: ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2000 (18:18 UTC+2)

    Αισθάνομαι πολύ κοντά στην Ελλάδα, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ που απόψε αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας του τμήματος αγγλικής της φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ. "Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη και είναι μεγάλη τιμή για μένα η αναγόρευσή μου σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ. Γι αυτό και αισθάνομαι πολύ κοντά στην Ελλάδα και διασκεδάζω κατά την εδώ παραμονή μου" είπε ο Χάροντ Πίντερ.

    Σχολιάζοντας την χτεσινή βραδιά που διοργανώθηκε προς τιμήν του στη Μονή Λαζαριστών ο Αγγλος θεατρικός συγγραφέας δήλωσε ότι θα προτιμούσε να παρουσιαστεί ολόκληρο το θεατρικό του έργο "Φεγγαρόφωτο" αντί για τα αποσπάσματά του που παρουσιάστηκαν από τη θεατρική ομάδα του τμήματος αγγλικής του ΑΠΘ.

    Ο Χάρολντ Πίντερ μίλησε για το έργο του, για την άποψη που έχει για τους κριτικούς, για την αντίθεσή του στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, για την σύλληψη του Οτζαλάν, για την απαισιοδοξία που αισθάνεται για το μέλλον του κόσμου και για την αγάπη του για τον κινηματογράφο σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΤ3 και η οποία θα προβληθεί την επόμενη εβδομάδα.

    Ο Πίντερ είχε εκφράσει πέρσι την αντίθεση του στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και σήμερα δηλώνει ότι οι εξελίξεις δικαίωσαν τη θέση του καθώς η καταστροφή ήταν μεγάλη από κάθε άποψη. "Ντρέπομαι για τη στάση που τήρησε η χώρα μου που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όπως άλλωστε είναι και η Ελλάδα, και δεν ξέρω πως να το εκφράσω" λέει και κατηγορεί την Βρετανία ότι προσκύνησε τον Κλίντον.

    Με αφορμή το σχόλιο ότι ενώ στην Ελλάδα οι διανοούμενοι εκφράζουν με ευκολία την αντίθεσή τους στον πόλεμο δεν συμβαίνει το ίδιο στη Βρετανία ο Χάροντ Πίντερ δηλώνει ότι αισθάνεται μόνος στη χώρα του λόγω της στάσης του. Ωστόσο προσθέτει ότι του έκανε εντύπωση όχι η κριτική που δέχτηκε αλλά ο όγκος των επιστολών συμπαράστασης που έλαβε από Βρετανούς όταν εξέφρασε την αντίθεσή του στον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής. "Εγώ δεν είμαι πολιτικός. Ζω σε μια ελεύθερη χώρα, ζω ελεύθερα και σκέπτομαι ελεύθερα" λέει ενώ σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο τύπος δεν εκφράζει την κοινή γνώμη στη χώρα του επισημαίνει ότι "η γυμνή αλήθεια προκαλεί πάντα αμηχανία".

    Ο Πίντερ εκφράζει την απαισιοδοξία του για το μέλλον των Βαλκανίων και της Ευρώπης λέγοντας ότι υπάρχουν πολλές φωνές και πολύ υποκρισία. "Αλλωστε τα γεγονότα μιλούν μόνα τους", λέει και προσθέτει ότι δεν είναι αισιόδοξος ούτε καν για το μέλλον του κόσμου.

    Με αφορμή ερώτηση για το έργο του "Mountain Language" το οποίο έχει γράψει για τους Κούρδους δηλώνει πως όταν συνελήφθη πέρσι ο Οτζαλάν ο βρετανικός τύπος έγραψε ότι συνελήφθη ο δολοφόνος 30.000 ανθρώπων ενώ στην πραγματικότητα υπεύθυνος για τις δολοφονίες ήταν ο τουρκικός στρατός. Μάλιστα τονίζει ότι ο ίδιος έχει ξεκάθαρη εικόνα για την Τουρκία και γνωρίζει ότι γίνονται βασανιστήρια.

    Το έργο Πίντερ έχει χαρακτηριστεί από άλλους ως μινιμαλιστικό και από άλλους ως μεταμοντέρνο αλλά ο ίδιος δηλώνει ότι αδιαφορεί για τις "ετικέτες" υπογραμμίζοντας ότι δεν μπόρεσε ποτέ να καταλάβει τους κριτικούς γιατί η κριτική τους δεν έχει νόημα. Ο Πίντερ δηλώνει ακόμη ότι δεν χρειάζεται τους κριτικούς αλλά το κοινό. Παρόλα αυτά όμως δε θα αρνηθεί το βραβείο κριτικών που θα του απονεμηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο. Ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας επισημαίνει ότι όταν γράφει ένα έργο δεν έχει υπόψη το βρετανικό κοινό. "Γράφω για μένα για το δικό μου κοινό" λέει τονίζοντας ότι σε όποια γλώσσα κι αν μεταφραστούν τα έργα του βγάζουν πάντα γέλιο.

    Στη συνέντευξή του ο Χάρολντ Πίντερ επισημαίνει ότι παρατηρείται μία συνειδητή αλλαγή χαρακτήρων αν συγκριθεί το πρώτο του έργο το "Δωμάτιο" με το τελευταίο, τη "Γιορτή" όπου οι χαρακτήρες στη "Γιορτή" είναι βίαιοι. Παράλληλα αναφέρει πως είναι ξεκάθαρο ότι τα έργα του επιδέχονται πολιτική ερμηνεία γιατί η πολιτική είναι ένα τμήμα τους ενώ το μήνυμα είναι ότι την ειρήνη πρέπει να την κρατήσουμε σφιχτά. Ο Πίντερ προσθέτει ακόμη ότι δεν γράφει έργα από θεωρητική άποψη γιατί όπως λέει "τα γεγονότα αλλάζουν κάθε στιγμή της εβδομάδας".

    Ο Αγγλος θεατρικός συγγραφέας επισημαίνει ότι όταν ήταν παιδί ο κινηματογράφος αποτελούσε ένα από τα κύρια ενδιαφέροντά του και μάλιστα έδειχνε προτίμηση στις ρωσικές και τις γαλλικές ταινίες .

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δηλώνει ότι δεν σχεδιάζει να σκηνοθετήσει για την βρετανική τηλεόραση γιατί όπως λέει η τηλεόραση στην Αγγλία έχει τελειώσει.

    [04] ΤΟ ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΟΥ '96 ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2000 (10:57 UTC+2)

    Φωτογραφία: Παναθηναϊκός - Εφές Πίλσεν

    Η "καρδιά" της Ευρωλίγκα συνεχίζει να χτυπά στη Θεσσαλονίκη και όλοι οι έλληνες φίλαθλοι ονειρεύονται την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου από τον Παναθηναϊκό. Η Μακάμπι του Τελ Αβίβ είναι το τελευταίο εμπόδιο που καλούνται να ξεπεράσουν οι πράσινοι προκειμένου να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης, για δεύτερη φορά στην ιστορία τους μετά το 1996. Ο μεγάλος τελικός της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στις 9 το βράδυ, στο νέο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ.

    Ο Παναθηναϊκός πραγματοποιώντας μια εκπληκτική εμφάνιση στον δεύτερο ημιτελικό, επικράτησε εύκολα επί της τουρκικής Εφες Πίλσεν με σκορ 81 - 71, έχοντας μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ντέγιαν Μποντίρογκα. Για τον προπονητή της ελληνικής ομάδας, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, είναι η τέταρτη φορά που φτάνει σε τελικό Ευρωλίγκα και φιλοδοξεί να σηκώσει για μια ακόμη φορά το τρόπαιο. Ολοι στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού είναι αισιόδοξοι και πιστεύουν πως θα καταφέρουν να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα, αρκεί βέβαια να εμφανιστούν το ίδιο ψύχραιμοι και συγκεντρωμένοι μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

    Στον άλλο ημιτελικό, η Μπαρτσελόνα του Ευθύμη Ρεντζιά δεν τα κατάφερε και έχασε από την Μακάμπι Τελ Αβίβ με σκορ 65 - 51. Οι ισραηλινοί ήταν ανώτεροι σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης και δίκαια κατέκτησαν το ροζ φύλλο και προκρίθηκαν στον τελικό. Ετσι, οι ισπανοί (που για 7η συνεχή φορά δεν κατάφεραν να πάρουν το τρόπαιο παρά το ότι φτάνουν σε φάιναλ φορ) θα αναμετρηθούν με την Εφες Πίλσεν στον μικρό τελικό της Ευρωλίγκα που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 6:30 το απόγευμα.

    Σήμερα όλες οι ομάδες έχουν ρεπό. Ο Παναθηναϊκός και η Μακάμπι, οι δύο μεγάλοι μονομάχοι, θα ξεκουραστούν και θα καταστρώσουν τα πλάνα τους όσον αφορά τον μεγάλο τελικό. Εκεί όπου θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους και θα διεκδικήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης. Οι δύο νικητές προπονητές σήμερα το μεσημέρι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, αναφορικά με το αυριανό παιχνίδι.

    [05] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΔΟ ΓΚΟΤΣΕ ΝΤΕΛΤΣΕΦ - ΔΡΑΜΑΣ

    Σόφια, 19 Απριλίου 2000 (21:07 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Υπογράφηκε η συμφωνία για την κατασκευή οδικής αρτηρίας Γκότσε Ντέλτσεφ -Δράμας που θα έχει μήκος 13 χιλιομέτρων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος του έργου ανέρχεται σε περίπου 9 εκατ. ευρώ. και πρέπει να υλοποιηθεί μέσα σε 1.5 χρόνια από την ελληνική εταιρία "Προδευτική". Στο μεταξύ η συνοδευόμενη μεθοριακή διάβαση "Ιλίντεν" στα βουλγαρο-ελληνικά σύνορα θα κατασκευαστεί από τη βουλγαρική εταιρία "Σικόνκο". Το σχέδιο αξίας 4.6 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος "PHARE".

    Προετοιμάζεται και η κατασκευή της σήραγγας μήκους 590 μέτρων που προβλέπεται να κατασκευαστεί λόγω της αναπαραγωγής και της προστασίας των καφέ αρκούδων στην περιοχή.

    [06] ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ

    Λονδίνο, 19 Απριλίου 2000 (21:06 UTC+2)

    Η Βρετανία και η Ισπανία κατέληξαν σε συμβιβασμό για το διοικητικό καθεστώς του Γιβραλτάρ σύμφωνα με το οποίο οι κάτοικοι της αποικίας θα μπορούν να ταξιδεύουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δείχνοντας μόνο την αστυνομική τους ταυτότητα. Οι δυο χώρες ωστόσο συνεχίζουν να έχουν ιστορικές διαφορές για την κυριαρχία του Γιβραλτάρ.

    Η Ισπανία δεν αναγνώριζε την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ για αυτό και πάγωνε τις οδηγίες της ΕΕ για τη βρετανική αποικία. Το πρόβλημα αυτό θα λυθεί με ένα "ταχυδρομικό κουτί" που θα τοποθετηθεί στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και θα συνδέει το Γιβραλτάρ με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

    [07] ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Η ΚΥΠΡΟΣ

    Λευκωσία, 19 Απριλίου 2000 (21:06 UTC+2)

    Τέταρτη στις προτιμήσεις των ευρωπαίων πολιτών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατατάσεται η Κύπρος σε δημοσκόπηση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ίδια δημοσκόπηση που έγινε το Φθινόπωρο του 1999 η Τουρκία ήταν 13η και τελευταία.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης υπέρ της Κύπρου τάχθηκε το 43% των ερωτηθέντων πολιτών της ΕΕ και κατά 33% ενώ δεν πήραν θέση οι υπόλοιποι. Θερμότεροι υποστηριχτές της κυπριακής υποψηφιότητας ήταν φυσικά οι Ελληνες σε ποσοστό 88% και οι πιο επιφυλακτικοί οι Γερμανοί και Γάλλοι με 32% θετικών απαντήσεων.

    Πρώτη στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων πολιτών μεταξύ των 13 υποψηφίων χωρών ήταν η Μάλτα με 49% υπέρ και 27% κατά. Στη δεύτερη θέση η Ουγγαρία με 47% και στην τρίτη η Πολωνία με 44%.

    Αναφορικά με την Τουρκία το 47% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά της ένταξης της χώρας αυτής στην Ενωση και μόλις το 30% υπέρ. Οπως αναμενόταν, οι Γερμανοί ήταν οι πλέον εχθρικοί στην τουρκική υποψηφιότητα δεδομένου ότι μόλις ένας Γερμανός στους πέντε φέρεται να υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας. Στον αντίποδα η πλέον θετική ανταπόκριση για την Αγκυρα ήταν αυτή των Ιρλανδών με το 44% να εκφράζονται υπέρ της τουρκικής ένταξης.

    Γενικότερα, υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης τάχθηκε το 43% των ερωτηθέντων έναντι 42% στην αμέσως προηγούμενη έρευνα που είχε γίνει την Ανοιξη του 1999. Οι πλέον ένθερμοι θιασώτες της διεύρυνσης είναι οι Σουηδοί με 62% δεύτεροι οι Δανοί με 60% τρίτοι οι Ελληνες με 57% ενώ ακολουθούν οι Ολλανδοί με 55%, οι Ισπανοί 48%, οι Φιλανδοί 49% οι Ιταλοί με 49% οι Βέλγοι 42% οι Λουξεμβούργοι 41% οι Βρετανοί 41% οι Πορτογάλοι 40% οι Γερμανοί 38% οι Αυστριακοί 35% και οι Γάλλοι 34%.

    Πίνακας (άποψη κοινής γνώμης της ΕΕ)

    Υπέρ Κατά

    Μάλτα 49% 27%

    Ουγγαρία 47% 31%

    Πολωνία 44% 34%

    Kύπρος 43% 33%

    Τσεχία 42% 35%

    Σλοβακία 37% 38%

    Εσθονία 37% 38%

    Λετονία 37% 38%

    Λιθουανία 36% 39%

    Βουλγαρία 36% 39%

    Ρουμανία 34% 42%

    Σλοβενία 34% 41%

    Τουρκία 30% 47%

    [08] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Λευκωσία, 19 Απριλίου 2000 (21:06 UTC+2)

    Εκκληση προς Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να διοργανώνουν συναντήσεις στο εξωτερικό για να δώσουν το μήνυμα πως ο κυπριακός λαός μπορεί να συνενώσει τις δυνάμεις του για επανένωση του νησιού, απηύθυνε ο Οζκέρ Οζγκιούρ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Τουρκοκυπριακού Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας.

    Ο κ. Οζγκιούρ μιλούσε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες το βράδυ στο Λονδίνο από το ΑΚΕΛ στη μνήμη των δολοφονηθέντων από την ΤΜΤ Κώστα Μισιαούλη και Ντερβίς Καβάζογλου.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ελληνοκυπριακό και Τουρκοκυπριακό κοινοτικό κέντρο του βορείου Λονδίνου, όπου υπάρχει κυπριακή παροικία.

    Ο κ. Οζγκιούρ επεσήμανε ότι "δεν επιτρέπεται" στους Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να συναντώνται στην Κύπρο όπως συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στο Λονδίνο, και κάλεσε όλους να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που δίδονται στο εξωτερικό για τέτοιες συναντήσεις.

    "Φωνάξτε στον κόσμο ότι εμείς οι Κύπριοι, Τούρκοι και Ελληνες, είμαστε πολιτισμένος λαός και μπορούμε να συναντώμαστε και μπορούμε να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας για την επανένωση της πατρίδας μας".

    Είπε, επίσης, ότι είναι "μεγάλη τιμή" γι' αυτόν να μιλά σε ακροατήριο που αποτελείται από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίου.

    Στην εκδήλωση μίλησε, επίσης, ο Γραμματέας του Παραρτήματος του ΑΚΕΛ στο Λονδίνο Χριστόδουλος Στυλιανού, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη Βρετανία.

    [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 19 Απριλίου 2000 (21:06 UTC+2)

    Η Ρωσία θεωρεί ότι ο χώρος ή η φόρμουλα διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό δεν έχει σημασία, φτάνει να είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και επισημαίνει ότι το πλαίσιο για λύση υπάρχει και βρίσκεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού.

    Αυτά ανέφερε σήμερα στους δημοσιογράφους ο νέος πρέσβης της Μόσχας στη Λευκωσία Βλαντιμίρ Παβλίνοφ, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες της χώρας του για τη στάση που η κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία κράτησε πρόσφατα στο Στρασβούργο όταν το Συμβούλιο της Ευρώπης στέρησε στη Ρωσία το δικαίωμα ψήφου λόγω της κατάστασης στην Τσετσενία.

    Ο Ρώσος διπλωμάτης αναφέρθηκε στις καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι υπάρχει συνεργασία της χώρας του με την Κύπρο σε όλους σχεδόν τους τομείς, πολιτικό, οικονομικό, επενδυτικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και τουριστικό, αλλά απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσον η συνεργασία αυτή επεκτείνεται και στο στρατιωτικό τομέα.

    Η Ρωσία, είπε, πάντοτε υποστήριζε την Κυπριακή Δημοκρατία και μια διαρκή λύση στο Κυπριακό, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν τόμοι με ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό και είναι στο πλαίσιο αυτών των ψηφισμάτων που πρέπει να δουλέψουν όλοι για επίτευξη λύσης.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για προσπάθεια λύσης του Κυπριακού τύπου Καμπ Ντέιβιντ, ο Ρώσος Πρέσβης είπε ότι σημασία δεν έχουν οι φόρμουλες και ο χώρος διεξαγωγής των συνομιλιών, φτάνει, όπως είπε, να βρίσκονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Παβλίνοφ έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση στην Τσετσενία, την οποία χαρακτήρισε "αιμάσσουσα πληγή" και υποστήριξε ότι τα γεγονότα εκεί δεν παρουσιάζονται πάντοτε από τα διεθνή ΜΜΕ αντικειμενικά, αλλά τις περισσότερες φορές με τρόπο που είναι άδικος για τη χώρα του.

    Αναφερόμενος εξάλλου στην επικύρωση από τη Ρωσία της συμφωνίας START-II, η οποία αφορά την περαιτέρω μείωση των πυρηνικών όπλων, ο κ. Παβλίνοφ είπε ότι αποτελεί απτή απόδειξη της δέσμευσης της χώρας του να συνεισφέρει προς την κατεύθυνση αυτή, και κάλεσε τις ΗΠΑ να προβούν σε παρόμοιες εποικοδομητικές ενέργειες.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 19 Απριλίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο Ντονάτο Κιαρίνι διευκρίνισε σήμερα πως ο επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γκίντερ Φερχόιγκεν δήλωσε πως "η παρουσία ξένων στρατευμάτων σε μια χώρα, δεν αποτελεί εμπόδιο γι' αυτήν στο να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Κιαρίνι διευκρίνισε επίσης ότι ο κ. Φερχόιγκεν "δεν είπε ποτέ πως τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται νόμιμα στην Κύπρο" και τόνισε πως ο Πρόεδρος της Βουλής είναι "απόλυτα ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις που έλαβε".

    Ο κ. Κυπριανού δήλωσε "ικανοποιημένος" από τις εξηγήσεις που έλαβε από τον κ. Κιαρίνι, προσθέτοντας ωστόσο πως "μια πιο επίσημη διαβεβαίωση σε κάποιο στάδιο, ίσως να είναι καλύτερο" και διερωτήθηκε γιατί να μην το "επιδιώξουμε".

    Είπε επίσης ότι κάτι τέτοιο "ίσως να το επιδιώξει και η ελληνική κυβέρνηση", ενώ απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι "δεν χρειάζεται υπόδειξη για να γίνει αυτό. Είναι κάτι που θα συζητήσω με τον Υπουργό Εξωτερικών" Ιωάννη Κασουλίδη αύριο και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας την Παρασκευή.

      Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η συνάντηση με τον κ. Κιαρίνι έγινε ύστερα από αίτημα του Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος όπως ανέφερε, ήθελε να βεβαιωθεί ότι "δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση" για τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από τον εκπρόσωπο Τύπου του κ. Φερχόιγκεν.

    Πρόσθεσε ότι ξεκαθάρισε στον κ. Κιαρίνι πως "η έννοια της δήλωσης (Φερχόιγκεν) ήταν πως έστω και αν υπάρχουν στρατεύματα στην Κύπρο υπό οιανδήποτε μορφή, δεν μπορούν να είναι εμπόδιο στην ένταξη της Κύπρου" στην ΕΕ, ενώ για την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, ο κ. Κυπριανού είπε πως "η ΕΕ ακολουθεί τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών".

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν διευκρινίστηκε κατά πόσον η ΕΕ θεωρεί, με βάση το διεθνή νόμο, παράνομη ή νόμιμη την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι "αυτή ήταν η έννοια της διαβεβαίωσης" ότι δηλαδή "η Ευρωπαϊκή Ενωση υιοθετεί τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών σ'ότι αφορά αυτό το συγκεκριμένο θέμα".

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής ανέφερε ακόμα πως με τον κ. Κιαρίνι συζήτησαν και το όλο θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου και σημείωσε πως "φαίνεται ότι από τεχνικοοικονομικής άποψης πηγαίνει καλά".

    [11] Ο ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΕΣΚΟΥ ΒΟΗΘΑΕΙ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    Βουκουρέστι, 19 Απριλίου 2000 (21:04 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Εμίλ Κονσταντινέσκου δήλωσε ότι θα προσφέρει το μισό του μηνιαίου μισθού του στους ανθρώπους που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες ανακοίνωσε εκπρόσωπος του.

    Οι σύμβουλοι του προέδρου θα προσφέρουν κι αυτοί το 10% του μισθού τους για ένα μήνα και τα χρήματα θα σταλούν στο Ρουμανικό Πατριαρχείο το οποίο θα φροντίσει να φθάσουν στους πολίτες που καταστράφηκαν από τις σφοδρές πλημμύρες.

    Η δυτική Ρουμανία υπέστη σημαντικές καταστροφές από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας τον θάνατο πολλών ατόμων.

    [12] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Λευκωσία, 19 Απριλίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού δήλωσε σήμερα ότι είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις του αναφορικά με τη συνένωση του κεντρώου χώρου σημειώνοντας την πρόθεσή του να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, μπορεί άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να αντέχουν το διπολισμό και το δικομματισμό, αλλά η Κύπρος δεν τον αντέχει.

    Ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε πως δεν θέτει όρους, ούτε θέλει να επιβάλει οτιδήποτε, πως θα καταβάλει "διακριτικά" μια προσπάθεια και εξέφρασε την ελπίδα όλοι να βοηθήσουν για να πετύχει.

    Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως αυτή τη στιγμή είναι πρόσφορο το έδαφος, ο κ. Κυπριανού απάντησε πως "οφείλει να είναι, έχοντας υπόψη το τι συνέβη στην Ελλάδα και την τάση που υπάρχει στην Κύπρο", διότι όπως εξήγησε, "υπάρχει μια τάση ενίσχυσης των μεγάλων κομμάτων, ή αυξημένου ρόλου των μεγάλων κομμάτων σε βάρος των μικροτέρων".

    Χαρακτήρισε επίσης σημαντική την ευελιξία του Κέντρου γιατί έτσι μπορεί "να υιοθετεί απόψεις, θέσεις, ιδεολογίες και φιλοσοφίες που να ταιριάζουν και να εξυπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα και τα συμφέροντα του κράτους".

    Το ΔΗΚΟ, είπε, δεν έπαψε ποτέ να δουλεύει "με βάση πιο προοδευτικές ιδέες από τη Σοσιαλδημοκρατία" και τόνισε ότι το θέμα που απασχολεί δεν είναι εκείνο του τίτλου εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως αν βρεθεί λύση σε όλα τα προβλήματα ουσίας, τότε "δεν θα προσκρούσουμε στο θέμα του τίτλου".

    "Το θέμα είναι το περιεχόμενο, και επί του Κυπριακού και επί της φιλοσοφίας, η οποία να ταιριάζει με τα κυπριακά δεδομένα και τα κυπριακά συμφέροντα υπό το φως της κατοχής και των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς ποιος πιστεύει πως θα πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας του ΔΗΚΟ για συνένωση του κεντρώου χώρου, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε τη θέση του για υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου, δεδομένης, μεταξύ άλλων, της άποψης που επικρατεί στους κόλπους του ΔΗΚΟ ότι αυτή τη φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος.

    Είπε επίσης ότι στην περίπτωση εξεύρεσης υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος, ενώ στην περίπτωση Προέδρου του ΔΗΚΟ, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις χωρίς να υπάρξει παρασκήνιο που να προδικάζει εκλογή συγκεκριμένου προσώπου.

    "Οι δημοκρατικές διαδικασίες, όσον τουλάχιστο εξαρτάται από μένα και μέχρις ότου φύγω οριστικά, θα είναι εξασφαλισμένες", διαβεβαίωσε ο κ. Κυπριανού.

    [13] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΤΥΠΟΥ ΚΑΜΠ ΝΤΕΪΒΙΝΤ

    Λευκωσία, 19 Απριλίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Δεν τέθηκε ποτέ και δεν τίθεται θέμα διεξαγωγής συνομιλιών τύπου Καμπ Ντέιβιντ τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχες με τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και πρώην υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Μάικλ Δουκάκη.

    Οπως είπε ο κ. Κασουλίδης, "το θέμα που τέθηκε, και δεν τέθηκε επίσημα στην πλευρά μας, είναι κατά πόσο θα μπορούσε να αλλάξει ο χώρος που διεξάγονται οι συνομιλίες από τα γραφεία της έδρας των ΗΕ σε ένα χώρο όπως ήταν π.χ. το Τράουτμπεκ".

    Λόγω του ότι δεν έχει γίνει οποιαδήποτε επίσημη πρόταση "η δική μας πλευρά δεν έχει επίσημη απάντηση για να δώσει", πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Κασουλίδης διευκρίνησε ότι "η διαφορά μεταξύ Καμπ Ντέιβιντ και Τράουτμπεκ είναι ότι το πρώτο ήταν υπό την αιγίδα του Προέδρου των ΗΠΑ ενώ το δεύτερο υπό την αιγίδα του ΓΓ και διεξήγετο υπό την προεδρία του εκπροσώπου του".

    Επισημαίνοντας ότι η δέσμευση των δύο πλευρών να μην δημοσιοποιούν τα διαμοιβόμενα δεν έχει αρθεί, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι "δεν είναι θέμα μυστικότητας ούτε θέμα αλλαγής της διαδικασίας υπό την αιγίδα των ΗΕ όπως την ορίζουμε. Είναι απλώς θέμα, που δεν μας έχει τεθεί επίσημα, κατά πόσο θα υπάρχει αλλαγή χώρου διεξαγωγής των συνομιλιών για πρακτικούς λόγους".

    Ερωτηθείς εάν η πλευρά μας θα απαντήσει αρνητικά στην περίπτωση που ο ο ΓΓ του ΟΗΕ αποδεχθεί μια αμερικανική ιδέα για διεξαγωγή συνομιλών τύπου Καμπ Ντέιβιντ, "δηλαδή να φύγει από τα ΗΕ η διαδικασία", ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει "για κάτι εντελώς υποθετικό, το οποίο δεν τέθηκε ποτέ σε μας και δεν έχουμε θέση". Πρόσθεσε ότι "αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή και εξυπακούει συζήτηση και απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου".

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι στη διαδικασία που θα αρχίσει τον Μαϊο έχει θα πρέπει να παραχθεί έργο και "να μην γίνεται επανάληψη και επαναψηλάφιση των θέσεων της κάθε πλευράς χωρίς καμιά σοβαρή διαπραγμάτευση".

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι θα ήταν πρόθυμος να συνταχθεί με την κυπριακή κυβέρνηση σε κάποιες διαδικασίες για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αν γίνει αποδεκτό ότι δεν θα διαταραχθούν τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν έχει υπόψη του τη δήλωση Ντενκτάς.

    Πρόσθεσε ωστόσο, ότι από ενημέρωση που είχε ο ίδιος, ο Ραούφ Ντενκτάς κατά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν ρώτησε εάν η συνθήκη εγγυήσεως, όπως είναι σήμερα, είναι ασυμβίβαστη στην περίπτωση που Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ και η απάντηση που πήρε είναι ότι δεν είναι ασυμβίβαστη.

    "Εμείς δεν θεωρούμαι ότι η συνθήκη εγγυήσεως προνοεί δικαίωμα στρατιωτικής μονομερούς επέμβασης από οποιαδήποτε από τις εγγυήτριες δυνάμεις", είπε ο κ. Κασουλίδης.

    Ερωτηθείς για τη σημασία της επικείμενης επίσκεψης του Ελληνα ομολόγου του Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο κ. Παπανδρέου θα εγείρει το Κυπριακό κατά τις εκεί συναντήσεις του είτε στην παρουσία είτε όχι του Τούρκου ΥΠΕΞ, κάτι που όπως είπε επιδιώκει η κυπριακή κυβέρνηση.

    Κληθείς να σχολιάσει την επιθυμία του Ραούφ Ντενκτάς να συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ ήδη έδωσε "μια πολύ καλή απάντηση".

    Τέλος, ερωτηθείς για το πότε αναμένεται στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αναμένεται εκτός απροόπτου να έρθει στην Κύπρο στις 2 Μαίου.

    [14] Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΧΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Οργανωτικό χαρακτήρα θα έχει το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο οποίο αναπόφευκτα θα συζητηθεί και το εκλογικό αποτέλεσμα, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Προκόπης Παυλόπουλος, συμπληρώνοντας ότι η το κόμμα πρέπει να ανοιχτεί στην κοινωνία. "Η Νέα Δημοκρατία ακολούθησε σωστή πορεία, το ζήτημα είναι οργανωτικά να βοηθηθεί το κόμμα ώστε να αποκτήσει τους δίαυλους εκείνους επικοινωνίας με την κοινωνία, που θα διευκολύνουν την μελλοντική, όπως εγώ ελπίζω κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να κυβερνήσει καλύτερα".

    Η Νέα Δημοκρατία έχει δικαιωθεί από πλευράς ιδεολογίας και θέσεων σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι έχει κερδίσει τις κρίσιμες αναμετρήσεις των δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών και έχει αυξήσει το εκλογικό ποσοστό της κατά πέντε μονάδες από το κρίσιμο ψυχολογικό όριο του 1977. Εξάλλου, απέδωσε τις εκλογικές ήττες του κόμματος το 1993 και το 1996 περισσότερο στα εσωτερικά του προβλήματα και λιγότερο στις ικανότητες των πολιτικών αντιπάλων. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η τωρινή εκλογική νίκη του κ. Σιμίτη οφείλεται στη χρησιμοποίηση των πελατειακών σχέσεων.

    Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο η Νέα Δημοκρατία δεν αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά έχει χρέος να ερευνήσει τα στοιχεία που αφορούν λάθος καταμέτρηση ή παράνομες ελληνοποιήσεις και να τα αναδείξει, εφόσον αποδειχθούν αληθινά.

    Αναφερόμενος στο ρόλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι πρόκειται για δύσκολη, δημιουργική και γοητευτική δουλειά. Επισήμανε ότι, παρά την κυριαρχία των ΜΜΕ και την υποβάθμιση του κοινοβουλίου, πολλές από τις τομές που απαιτούνται στην μετά -ΟΝΕ εποχή, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος και το ασφαλιστικό. Η βουλή, τόνισε, μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο ιδίως αν τα δύο πρώτα σε εκλογική δύναμη κόμματα έχουν μικρή διαφορά μεταξύ τους.

    Εκφράστηκε θετικά για το ισχύον εκλογικό σύστημα το οποίο επιτρέπει σε μια κυβέρνηση να κυβερνά με οριακή πλειοψηφία και αποτρέπει τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

    Χαρακτήρισε, τέλος, μικροπασαλείμματα τις αλλαγές που έκανε ο κ. Ευθυμίου στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, και πρόσθεσε ότι για τα ζητήματα της παιδείας χρειάζεται ουσιαστικός διάλογος και αποφάσεις που θα ληφθούν με μακροπρόθεσμη προοπτική.

    [15] Ο ΙΟΡΝΤΑΝ ΣΟΚΟΛΟΦ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΒΤΚ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 19 Απριλίου 2000 (20:38 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Πίσω από τις κατηγορίες του πρώην Βούλγαρου υπουργού Εσωτερικών, Μπογκομίλ Μπόνεφ, εναντίον του πρωθυπουργού Ιβάν Κόστοφ κρύβονται οικονομικοί όμιλοι, τα συμφέροντα των οποίων συνδέονται με την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας (ΒΤΚ).

    Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της βουλγαρικής Βουλής, Ιορντάν Σοκόλοφ, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι "προς το παρόν επίκειται η πώληση του ΒΤΚ στην υποψήφια ελληνο-ολλανδική κοινοπραξία ΟΤΕ-ΚΡΝ".

    Κατά την άποψή του, "όλοι στη Βουλγαρία είναι μάρτυρες ότι υπάρχουν πολλές ενδιαφερόμενες πλευρές που δεν επιθυμούν να συναφθεί η συναλλαγή αυτή".

    Σύμφωνα με τον Ιορντάν Σοκόλοφ, "ο Μπογκομίλ Μπόνεφ διατηρεί στενές σχέσεις με τον πρόεδρο της μοναδικής στη Βουλγαρία εταιρίας παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας τύπου GSM "Mobiltel", Βλαντιμίρ Γκρασνόφ, κάτι που ο ίδιος δεν έχει κρύψει ποτέ".

    Υπενθυμίζεται ότι "η προαναφερόμενη εταιρία συντηρείται με τα χρηματικά ποσά του Ρώσου επιχειρηματία Μαϊκλ Τσόρνι. Κατά την γνώμη του προέδρου της βουλγαρικής Βουλής, "υπάρχουν πολλές πληροφορίες και στοιχεία, ακόμη και εκτός της Βουλγαρίας, σχετικά με την αυτοκρατορία των αδελφών Τσόρνι, για το πώς ιδρύθηκε και εμφανίσθηκε".

    Ο Ιορντάν Σοκόλοφ είπε ακόμη ότι "πίσω από τις επιθέσεις του Μπογκομίλ Μπόνεφ προς τον Ιβάν Κόστοφ βρίσκονται και οικονομικά ενεργειακά συμφέροντα που συνδέονται με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Εταιρίας Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (ΝΕΚ). Τόνισε επίσης ότι "δεν έχει λάβει την έκθεση των ειδικών υπηρεσιών της χώρας, στην οποία, σύμφωνα με τον πρώην Βούλγαρο υπουργό Εσωτερικών, εμπεριέχονται στοιχεία για κρούσματα διαφθοράς ανάμεσα στους πρώην υφυπουργούς Βιομηχανίας, Μαρίν Μαρίνοφ και Εντίτ Γκέτοβα". Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Μπογκομίλ Μπόνεφ, ο Ιορντάν Σοκόλοφ σημείωσε ότι "είναι απαράδεχτο το γεγονός ένας υπουργός Εσωτερικών να διαθέτει στοιχεία για κρούσματα διαφθοράς και να μήν τα παραχωρήσει στην Γενική Εισαγγελία, ενώ αργότερα μ΄ αυτά τα στοιχεία να απευθύνει επιθέσεις προς την ίδια αυτή κυβέρνηση του Ιβάν Κόστοφ".

    [16] ΜΠΟΖΚΟΦ: Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΟ 2007 ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Σόφια, 19 Απριλίου 2000 (20:34 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Η Βουλγαρία θα είναι έτοιμη για ένταξη στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση έως το έτος 2007, δήλωσε σε συνέντευξή του προς το πρακτορείο "Ρόιτερς", ο γενικός συντονιστής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Αλεξάντερ Μπόζκοφ, διευκρινίζοντας όμως ότι και από τις δύο πλευρές μπορεί να προκύψουν προβλήματα που θα οδηγήσουν σε επιμήκυνση των διαπραγματεύσεων σε μερικά χρόνια.

    Ο Αλεξάντερ Μπόζκοφ θεωρεί ότι το δυσκολότερο έργο του κλιμακίου του είναι να εκτιμήσει τα οικονομικά και τα χρηματικά αποτελέσματα από την ένταξη στο κοινοτικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας ακόμη ότι η Βουλγαρία χρειάζεται περισσότερες ξένες επενδύσεις.

    Το επίπεδο των ξένων επενδύσεων στη Βουλγαρία είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, διευκρινίζει το πρακτορείο "Ρόιτερς". Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Αλεξάντερ Μπόζκοφ τρέφει μεγαλύτερη αισιοδοξία από τον πρωθυπουργό της χώρας, Ιβάν Κόστοφ, ο οποίος την περασμένη βδομάδα δήλωσε ότι "η ευφορία γύρω από πρόσκληση της Βουλγαρίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπαναχώρησε από πραγματική εκτίμηση των προκλήσεων που αναμένεται να αντιμετωπίσει η χώρα".

    Το "Ρόιτερς" μεταδίδει επίσης και τη θέση ορισμένων παρατηρητών ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης να προσκαλέσει τη Βουλγαρία για διαπραγματεύσεις αποτελεί πρωτίστως επιβράβευση για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και για την υποστήριξη της Βουλγαρίας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, απ΄ ό,τι αναγνώριση της ετοιμότητά της σε οικονομικό επίπεδο.

    [17] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Ο ΙΩΝΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2000 (20:30 UTC+2)

    Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, ο Ιωνικός προκρίνεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Η ομάδα του Ολεγκ Μπλαχίν κέρδισε για δεύτερη φορά την Καλαμάτα, αυτή τη φορά στη Νίκαια, με σκορ 4 - 2 και περιμένει πλέον τον αντίπαλο που θα προκύψει από το ζευγάρι ΑΕΚ - Πανιώνιος. Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 10 Μαίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου.

    Το σκορ άνοιξε για τον Ιωνικό μόλις στο 10' λεπτό ο Ξανθόπουλος. Το 2 - 0 για τους γηπεδούχους έγινε στο 49' με τον Μουτσοντρίγκο. Η Καλαμάτα κατάφερε να σταθεί στα "πόδια" της και μείωσε στο 58' με τον Σίμονς. Στο 66' ο Ιωνικός είχε την ευκαιρία να τριπλασιάσει τα τέρματα της όμως ο Αφάς αστόχησε σε χτύπημα πέναλτι. Στην ίδια φάση, ο Μικές αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα αφήνοντας την Καλαμάτα με δέκα παίκτες για τη συνέχεια του αγώνα.

    Οι φιλοξενούμενοι πάντως αν και αγωνιζόταν με έναν παίκτη λιγότερο

    βρήκαν τη δύναμη και ισοφάρισαν στο 83' σε 2 - 2 με την κεφαλιά του Καλαντζή. Και ενώ όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι θα έληγε ισόπαλο ο Τσιαβδαρής στο 90' έγραψε το 3 - 2 για τον Ιωνικό, ενώ στις καθυστερήσεις ο Αφάς με πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 4 - 2.

    [18] ΒΟΛΕΪ Α1: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 3-0 ΣΕΤ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός έκανε το πρώτο βήμα όσον αφορά την κατάκτηση του πρωταθλήματος βόλεϊ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Οι ερυθρόλευκοι εκμεταλλεύτηκαν την έδρα τους και κέρδισαν στον πρώτο τελικό τον Ηρακλή με 3 - 0 σετ.

    Τα σετ έληξαν: 25 - 17, 25 - 21 και 25 - 17 και ο Ολυμπιακός "καθάρισε" το παιχνίδι μέσα σε 60' λεπτά. Ο Ηρακλής θα προσπαθήσει να ισοφαρίσει στον επόμενο αγώνα να ισοφαρίσει ώστε να έχει ελπίδες για κατάκτηση του τροπαίου. Σημειώνεται ότι πρωταθλήτρια θα αναδειχθεί η ομάδα που θα συμπληρώσει τρεις νίκες.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Διαδοχικές συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είχαν σήμερα παράγοντες της αγοράς για την τελική διαμόρφωση των τιμών των πασχαλινών αγαθών.

    Τιμές στα επίπεδα του πληθωρισμού θα διαμορφωθούν μεσοσταθμικά στην πασχαλινή αγορά. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης οι πρώτες τιμοληψίες δημιουργούν την αίσθηση ότι οι δαπάνες για το πασχαλινό τραπέζι θα είναι κατά μέσο όρο στα ύψη του πληθωρισμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αυξήσεις στα αμνοερίφια, σε φρούτα και λαχανικά εποχής θα είναι μεσοσταθμικά μέχρι 3%.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης για τον πλήρη έλεγχο της αγοράς, επεσήμανε ότι κάθε μέρα θα γίνοντι τιμοληψίες σε όλες τις αγορές της χώρας και με σχετική εγκύκλιο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων κινητοποιούνται άμεσα οι αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου για ελέγχους της αγοράς τροφίμων σε ότι την ποιότητα, αλλά και την αποφυγή κερδοσκοπικών φαινομένων.

    Καταλήγοντας ο υπουργός υπογράμμισε ότι για την προστασία του καταναλωτή θα υπάρχουν ειδικά σημεία πληροφόρησης με ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια.

    Παράλληλα, η υφυπουργός Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη, μετά από διαδοχικές συναντήσεις που είχε, δήλωσε ότι διαμορφώνεται θετικό κλίμα και σημείωσε ότι θα υπάρχει ομαλοποίηση στις τιμές.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου σούπερ μάρκετ Παντελής Παντελιάδης δήλωσε ότι στόχος είναι τα αμνοερίφια να μην ξεπεράσουν τις 2.000 δραχμές στα σούπερ μάρκετ.

    [20] ΧΑΓΗ: ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΔΥΟ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ

    Χάγη, 19 Απριλίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία άφησε προσωρινά ελεύθερους δυο Σερβοβόσνιους που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στην Βοσνία.

    Ο Μίροσλαβ Τάντιτς και ο Σίμο Ζάριτς που ήταν φυλακισμένοι για δυο χρόνια περιμένοντας να οριστεί ημερομηνία δίκης επέστρεψαν στην Βοσνία ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του δικαστηρίου.

    Ο Τάντιτς και ο Ζάριτς θα επιστρέψουν στην Χάγη όταν θα οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης. Σημειώνεται ότι οι δυο Σερβοβόσνιοι μαζί με άλλους τέσσερις κατηγορούνται ότι συνέλαβαν και βασάνισαν Κροάτες και Μουσουλμάνους από την πόλη Μποσάνσκι Σάματς κατά την διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία.

    Η απόφαση του Δικαστηρίου προκάλεσε την αντίδραση της επικεφαλούς εισαγγελέας Κάρλα Ντελ Πόντε, η οποία δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ με αυτή την ενέργεια της Χάγης.

    Ο Βόλφγκανγκ Πέτριτς, εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στην Βοσνία είπε ότι η προσωρινή αποφυλάκιση των δυο Σερβοβόσνιων θα συμβάλει στην δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ της Χάγης και της σερβοβοσνιακής κυβέρνησης.

    Ο.Κ.

    [21] ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΕΘΟ - ΑΙΧΜΗ ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο είχε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, προκειμένου να διαμορφωθούν οι βασικές εξαγγελίες που θα συμπεριλάβει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στις προγραμματικές του δηλώσεις.

    Οι διαρθρωτικές αλλαγές, με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και η πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού τέθηκαν "επί τάπητος" κατά τη διάρκεια των τριών διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στο ΥΠΕΘΟ.

    Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών συζήτησαν το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει την ενεργοποίηση της πρόβλεψης που περιλαμβάνεται στη σύμβαση με την British Airways για την εξαγορά του 20% της εταιρίας, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο της μεταβίβασης και του μάνατζμεντ του εθνικού αερομεταφορέα.

    Αντίστοιχα, στο θέμα του ΟΤΕ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της στρατηγικής συνεργασίας της επιχείρησης, ενώ όσον αφορά την τρίτη μεγάλη επιχείρηση η οποία ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, τη ΔΕΗ, όλα δείχνουν ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για την προετοιμασία της επιχείρησης να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης.

    Η τρίτη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ήταν με τους υφυπουργούς Οικονομικών, Απόστολο Φωτιάδη και Γιώργο Δρυ και αφορούσε την εξειδίκευση των μέτρων που θα αποτελέσουν και το δεύτερο φορολογικό πακέτο της νέας κυβέρνησης.

    Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των προεκλογικών εξαγγελιών η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για νέες ελαφρύνσεις ύψους 390 δισ. δρχ και όλα αυτά θα συμπεριληφθούν και στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

    [22] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛ.ΑΝ.

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Συνεδριάζει αύριο υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά η Εκτελεστική Επιτροπή της Πολιτικής Ανοιξης. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

    [23] ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣΙΜΟ ΝΤ' ΑΛΕΜΑ

    Ρώμη, 19 Απριλίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα παραιτήθηκε οριστικά κλείνοντας την αυλαία για την 57η κυβέρνηση της χώρας μετά του τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Η παραίτηση του πρωθυπουργού Μάσιμο Ντ' Αλέμα είναι οριστική ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι.

    Ο Ντ' Αλέμα δήλωσε προχθές την παραίτησή του η οποία δεν έγινε δεκτή από τον κ. Τσιάμπι, ο οποίος τον παρέπεμψε στην βουλή για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

    Ο κ. Τσιάμπι σήμερα δεν είχε άλλες επιλογές από το να δεχτεί την παραίτηση του πρωθυπουργού και από σήμερα αναμένεται να αρχίσει συνομιλίες για να αναδειχθεί νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό από την κεντροαριστερά.

    Σε περίπτωση που αποτύχει ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

    Ο.Κ.

    [24] ΔΙΑΜΑΧΗ Ο.Λ.Θ - ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Το πρόβλημα διάβρωσης της παραλίας της Θεσσαλονίκης έγινε σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και του δήμου.

    Αν και τα έργα συντήρησης συνεχίζονται καθημερινά, η δημοτική αρχή Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι το έργο αποκατάστασης είναι ευθύνη της πολιτείας και συνεπώς του ΟΛΘ, ο οποίος απαντά από την πλευρά του ότι ο δήμος έχει τη χρήση του χώρου εδώ και 60 χρόνια και για αυτό θα πρέπει να αποκαταστήσει τη ζημιά.

    Σύμφωνα με το νόμο 2344 του 1940, η κυριότητα της παραλίας ανήκει στο δημόσιο, αλλά η χρήση της στο δήμο. Η δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης, ωστόσο, υποστηρίζει ότι το δημόσιο ανέθεσε στον ΟΛΘ την αρμοδιότητα, αλλά αυτός αντιτείνει ότι η αρμοδιότητα της χρήσης είναι του δήμου και απλά προσέτρεξε να τον βοηθήσει ύστερα από σχετική πρόσκληση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 19 April 2000 - 18:14:37 UTC