Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-04-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ Τ.Ε.Ι.
  • [03] ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΟΕ
  • [04] ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΔΟΥΛΟΥ
  • [05] ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ Ο ΙΒΑΝ ΣΙΛΙΑΣΚΙ
  • [06] ΔΑΝΕΙΟ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
  • [07] Η "ΕΥΡΩΑΡΙΣΤΕΡΑ" ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ
  • [08] ΡΕΠΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [09] ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
  • [10] ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [11] ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
  • [13] ΣΕΡΒΙΑ: Ο ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [14] ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ ΣΤΟΛΟ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [15] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΧΑΪΝΤΕΡ ΚΑΤΑ Ε.Ε.
  • [16] ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Η Ο.Α. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΑΣΤΟΧΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • [17] ΕΝΑΝΤΙ ΑΜΟΙΒΗΣ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΑΙΔΙ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΑΤΕΚΝΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ
  • [18] ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΘΕΝΣ ΜΕ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΛΑΪΟΥ
  • [20] ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ Κ. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο Σ. ΚΟΥΒΕΛΑΣ
  • [21] ΔΩΡΕΑ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
  • [22] ΕΜΠΟΡΙΟ ΧΑΣΙΣ ΜΕΣΩ... ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [23] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [24] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΣΙΤΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΤΟ ΜΑΪΟ

  • [01] ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

    Κίεβο, 26 Απριλίου 2000 (12:31 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιουσένκο, ανακοίνωσε χθες το βράδυ, ότι η ακριβής ημερομηνία για το κλείσιμο του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τη Δύση.

    Την παραμονή της σημερινής επετείου από το πυρηνικό ατύχημα της 26ης Απριλίου του 1986, ενός από τα σοβαρότερα στην παγκόσμια ιστορία, ο Ουκρανός πρωθυπουργός επανέλαβε το πάγιο αίτημα της χώρας του για συνεισφορά της διεθνούς κοινότητας στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, πριν αποφασίσει το Κίεβο για το οριστικό κλείσιμο του σταθμού. "Η Ουκρανία φέρει ένα βαρύ πολιτικό, οικονομικό, αλλά και οικολογικό βάρος. Θα θέλαμε να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσει μόνη της η Ουκρανία αυτό το ζήτημα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουσένκο.

    Σ.Π.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ Τ.Ε.Ι.

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2000 (10:35 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πέτρος Ευθυμίου - Φίλιππος Πετσάλνικος

    Με τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων και τους προέδρους των τεχνολογικών ιδρυμάτων συναντάται το απόγευμα ο υπουργός Παιδείας.

    Αύριο ο κ. Ευθυμίου θα δεχθεί αντιπροσωπεία αδιόριστων εκπαιδευτικών επιτυχόντων στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

    [03] ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΟΕ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2000 (12:13 UTC+2)

    Φωτογραφία: Θεόδωρος Πάγκαλος

    Μετά το Πάσχα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες ο υπουργός Πολιτισμού, Θεόδωρος Πάγκαλος, προκειμένου να έχει συναντήσεις με μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Ο κ.Πάγκαλος αναμένεται να γνωστοποιήσει στον αντιπρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Γκορ, τις θέσεις και τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την Ολυμπιάδα του 2004.

    [04] ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΔΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

    "Η Ανάσταση του Χριστού είναι ένα γεγονός που δύσκολα το παραδέχεται κανείς με την επίκληση της λογικής", επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος στο Πασχαλινό μήνυμά του.

    "Ακόμη και οι Μαθητές απίστησαν, όταν οι Μυροφόρες τους ανήγγειλαν ότι είδαν με τα μάτια τους τον Αναστημένο Κύριο. "Εφάνησαν ενώπιον αυτών ωσεί λήρος τα ρήματα αυτών και ηπίστουν αυταίς" (Λουκ. κ.δ.11). Και πολλοί από τους μετέπειτα χριστιανούς μέχρι και σήμερα επέλεξαν να παρακάμψουν την ουσία του ζητήματος. Περιόρισαν τις αξιώσεις της χριστιανικής των πίστεως σε εφήμερες πρακτικές, σε ηθικολογικές καθηκοντολογίες και είδαν την Ανάσταση σαν θεωρητική και ιδεολογική μόνο σύλληψη. Ετσι όμως δεν έφθασαν ποτέ στη ρεαλιστική την αναστάσιμη βιωματική εμπειρία. Δεν ένοιωσαν τι σημαίνει το "Ανάστασιν Χριστού θεασάμενου..." και δεν απέκτησαν προσωπική σχέση με τον Αναστάντα Χριστό, ώστε να γευθούν τους καρπούς της Αναστάσεώς Του στη ζωή τους", υπογραμμίζει.

    Τονίζει ακόμη ότι "η Ανάσταση του Χριστού ή πιστεύεται βιωματικά ή απορρίπτεται ορθολογιστικά. Δεν επιδέχεται έρευνα και δεν γίνεται ως προς τους καρπούς της αντικείμενο επιστημονικής σπουδής. Είναι γεγονός ιστορικό και εκκλησιαστικό, αλλά αξιώνει συμμετοχή ζωής. Οποιος μπορεί συμμετέχει, αγγίζει τη βεβαιότητα της χαράς μέσα από μίαν άλλη οδό γνώσης, που δεν είναι ιδεολογική, αλλά εμπειρική.

    Η Ανάσταση βιώνεται με την πίστη πάνω στη βάση της προσωπικής σχέσης με τον Αναστημένο Χριστό. Από αυτή τη σχέση απορρέει η ήττα του θανάτου, η νίκη της ζωής. Το "θανάτω θάνατον πατήσας" γίνεται οντολογική πραγματικότητα για τον κάθε πιστό. Χωρίς την Ανάσταση καμμιά αρετή, καμμιά ηθική, ακόμη και καμμιά συναρπαστική μεταφυσική δεν έχει αξία. "Ει Χριστός ουκ εγήγερται - γράφει ο Παύλος - κενόν άρα το κήρυγμα ημών κενή δε και η πίστις υμών (Α' Κορ. 15,12)".

    "Για πολλούς αυτά γεννούν λογισμούς αμφιβόλους. Αλήθεια - λέγουν - τι σημασία μπορεί να έχει για τον άνθρωπο της καθημερινότητας αυτή βεβαίωση, όταν ο Κύριος καθημερινά βιώνει την τραγική συνέχιση του θανάτου: Είναι δυνατόν η Λαμπρή, αυτή η θριαμβευτική νύκτα, να είναι απλώς μία φευγαλέα και στιγμιαία διαφυγή από την πραγματικότητα που γρήγορα παραχωρεί τη θέση της στην καθημερινή ρουτίνα, στην ίδια θλιβερή εναλλαγή των ημερών, των μηνών και των χρόνων, στην ίδια κούρσα προς της φθορά και το θάνατο: Και αυτό δεν είναι μία αυταπάτη. Ενας ψεύτικος αντικατοπτρισμός; Μήπως το ίδιο δεν συμβαίνει για πολλούς και με τα άλλα μηνύματα της Ανάστασης; Την Καινή Ζωή, το Φως, την Ελπίδα, τη χαρά; Πως τότε θα γίνει η Ανάσταση πηγή μόνιμης ζωής, μόνιμης ελπίδας, μόνιμης νίκης και χαράς; Πως η Ανάσταση θα παύσει να είναι μόνο μία ανάμνηση του παρελθόντος;", επισημαίνει.

    "Η Ανάσταση του Χριστού μπορεί να ισχύει και για τον άπιστο ή και τον αμφιβάλλοντα, αλλά ως μία αυταπάτη, γιατί αυτός ακούει μόνο λόγια, παρακολουθεί κάποιες ακατανόητες τελετές, τις ερμηνεύει μόνο επιφανειακά, φολκλορικά. Για τον πιστό όμως όλα αυτά δεν είναι μόνο ευκαιρίες τερπνής σχολής. Είναι η εμπειρία του ζωντανού Χριστού, η εσωτερική επίγνωση και μαρτυρία ότι ο Χριστός είναι μαζί του "Πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος" (Ματθ. 28,10). Είναι η ανατροπή της τετράγωνης λογικής, που μας έχει τόσο πολύ εγκλωβίσει στα σχήματα του κόσμου. Είναι η βεβαιότητα των αντιθέτων, των παραλόγων, των απροσλήπτων. Είναι η μετοχή στο Φως και στη δόξα. Η θεά των αθεάτων. Πως κατορθώνεται αυτό: Θα ερωτήσουν μερικοί. Την απάντηση την δίδει η γλώσσα της εκκλησιαστικής εμπειρίας: "Καθαρθώμεν τας αισθήσεις και οψώμεθα..."

    [05] ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ Ο ΙΒΑΝ ΣΙΛΙΑΣΚΙ

    Σόφια, 26 Απριλίου 2000 (21:10 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Στο Βουκουρέστι μετέβη ο πρόεδρος του Δημόσιου Πρακτορείου Ενεργειακής Βιομηχανίας και Πόρων, Ιβάν Σιλιάσκι, όπου θα έχει συνομιλίες σχετικά με την οριστικοποίηση των συμφωνιών για την κατασκευή των δύο ηλεκτραγωγών μεγάλης έντασης ισχύος 750 Κιλοβόλτ ηλεκτραγωγού Γιούζνοουκραϊνσκαβέτς - Ισακτσά -Βάρνα και ισχύος 400 Κιλοβόλτ Βούλπονεστ - Ντοβρουτζά.

    Αναμένεται επίσης να συζητηθούν και τα μεταφορικά τέλη του ρωσικού φυσικού αερίου διαμέσου της Ρουμανίας για τη Βουλγαρία. Στο μεταξύ έγινε σαφές ότι ο κ. Σιλιάσκι έχει υπογράψει την εντολή για την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (ΝΕΚ) και την απομόνωσή της σε 10 μονοπρόσωπες μετοχικές εταιρίες με κρατική συμμετοχή, ανάμεσά τους είναι και ο πυρηνικός ηλεκτροσταθμός του Κοζλοντούι.

    [06] ΔΑΝΕΙΟ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

    Τόκιο, 26 Απριλίου 2000 (21:09 UTC+2)

    Η Ιαπωνία θα δώσει στην Ρωσία δάνειο 626 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου έγραψε η ιαπωνική εφημερίδα "Nihon Keizai Shimbun".

    Η ανακοίνωση για την παροχή δανείου θα γίνει όταν ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Μόρι συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 28 Απριλίου ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην Ρωσία.

    Η εφημερίδα τόνισε ότι το δάνειο θα βοηθήσει την ρωσική εταιρεία Gasprom να ολοκληρώσει την κατασκευή του αγωγού που στοιχίζει δυο δισεκατομμύρια δολάρια.

    Το δάνειο θα χορηγήσουν εμπορικές τράπεζες ενώ ο αγωγός φυσικού αερίου θα εκτείνεται από την Ρωσία προς την Τουρκία και θα είναι κατασκευασμένος με ατσάλινους σωλήνες από την Ιαπωνία.

    Η Ιαπωνία ελπίζει στην μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία για να υπογράψει τελικά ειρηνευτική συμφωνία μαζί της ανέφερε η εφημερίδα.

    Οι δυο χώρες ανακοίνωσαν ότι θα υπογράψουν συμφωνία που θα ρυθμίζει μεταξύ άλλων το καθεστώς των νησιών Κουρίλες μέχρι το τέλος του 2000.

    Ο.Κ.

    [07] Η "ΕΥΡΩΑΡΙΣΤΕΡΑ" ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ

    Σόφια, 26 Απριλίου 2000 (21:03 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Διαβουλεύσεις για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Κόστοφ ενδέχεται να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική ομάδα της αντιπολιτευόμενης "Ευρωαριστεράς".

    Αυτό ανήγγειλε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος, Αλεξάντερ Τόμοφ, υποδεικνύοντας ώς αιτία το γεγονός ότι η πλειοψηφία απορρίπτει την πρότασή του για συγκρότηση προσωρινής ανακριτικής επιτροπής ελέγχου των στοιχείων και των πληροφοριών για κρούσματα διαφθοράς στην εκτελεστική εξουσία και για υποκλοπές δημοσιογράφων και πολιτικών.

    Αναμένεται το Πολιτικό Συμβούλιο της "Ευρωαριστεράς" να αποφανθεί οριστικά αύριο σχετικά με την ενδεχόμενη έναρξη των διαβουλεύσεων για την κατάθεση πρότασης μομφής.

    Σύμφωνα με τον ηγέτη της "Ευρωαριστεράς", η απόρριψη της πρότασής του φανερώνει έλλειψη επιθυμίας εκ μέρους της πλειοψηφίας, προκειμένου να αποδειχθεί εάν οι κατηγορίες για κρούσματα διαφθοράς και υποκλοπών είναι αλήθεια. Με τον τρόπο αυτό η πλειοψηφία απορρίπτει τη διαφάνεια, εκτίμησε ο Αλεξάντερ Τόμοφ.

    Οπως έγινε γνωστό η ότι η αντιπολιτευόμενη "Ευρωαριστερά" προετοιμάζει νομοσχέδιο που θα καθορίζει ακριβώς το ύψος δωρεάς που θα μπορούν να λαμβάνουν οι βουλευτές στη Βουλγαρία.

    [08] ΡΕΠΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Τριήμερο ρεπό τις ημέρες του Πάσχα, με τους παίκτες να φεύγουν το πρωί της Παρασκευής και να επιστρέφουν στου Ρέντη το απόγευμα της Δευτέρας, αποφάσισε να δώσει ο προπονητής του Ολυμπιακού Γιάννης Ματζουράκης. Και σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "Άλφα", ο προπονητής του Ολυμπιακού είπε μεταξύ άλλων ότι δίνει μεγάλο ρεπό το Πάσχα γιατί προτιμάει να έχει τους παίκτες ευχαριστημένους κοντά στις οικογένειές τους παρά να δουλεύουν και να κάνουν αγγαρεία, έστω κι αν έφερε το παράδειγμα της Ιταλίας όπου γίνονται αγώνες ακόμα και τις ημέρες του Πάσχα.

    Για το άγχος που διακατέχει τους παίκτες του, τόνισε ότι είναι κάτι που πρέπει να καταπολεμηθεί, αλλά αυτό εξαρτάται και από την πείρα του καθενός: Ο επαγγελματίας είναι υποχρεωμένος να κάνει σωστά τη δουλειά του και στα ενενήντα λεπτά, όπως ο ηθοποιός που πρέπει να παίζει καλά το ρόλο του είτε είναι δύσκολος είτε όχι.

    Για τα επόμενα ματς, ο προπονητής του Ολυμπιακού δήλωσε: Τα παιχνίδια που πέρασαν ήταν δύσκολα, αλλά αυτά που έρχονται είναι ακόμα πιο δύσκολα. Όσο προχωράμε προς το τέλος η πίεση μεγαλώνει και πρέπει να είμαστε ακόμα πιο ψύχραιμοι και έτοιμοι, ακόμα και να υπερβάλλουμε εαυτούς. Πρέπει να απομονώσουμε κάθε παιχνίδι, να το σκεφτόμαστε ξεχωριστά και να το οργανώνουμε καλύτερα

    [09] ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Εντείνονται οι έλεγχοι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης σε όλα τα σημεία παραγωγής, αποθήκευσης και πώλησης τροφίμων ζωικής προέλευσης λόγω της αυξημένης κατανάλωσής τους κατά τις μέρες των εορτών.

    Στους ελέγχους που γίνονται ακόμη και εκτός των ωρών λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών δίνεται ιδιαίτερο βάρος στα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στο παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι.

    Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής σε οδηγίες της προς τους καταναλωτές επισημαίνει ότι θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του καταστήματος και του προσωπικού από όπου αγοράζουν τα αγαθά για το πασχαλινό τραπέζι.

    Συγκεκριμένα για τους καταναλωτές που αγοράζουν αμνοερίφια και "συκωταριά" επισημαίνει ότι θα πρέπει τα αρνιά και τα κατσίκια πρέπει να φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες ελέγχου, γιατί σε αντίθετη περίπτωση αυτά δεν υπέστησαν τον απαραίτητο κτηνιατρικό - υγειονομικό έλεγχο και κατά πάσα πιθανότητα σφάχτηκαν εκτός σφαγείων κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες.

    Ο καταναλωτής πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην καλή εμφάνιση και οσμή και να αποφεύγει τη δυσάρεστη οσμή στη θωρακική και κοιλιακή κοιλότητα, καθώς και το "γλύτσιασμα" στο σφάγιο. Τα σπλάχνα τους, συκώτι, καρδιά, νεφροί δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις. Τα "εντεράκια" που θα αγορασθούν για το παραδοσιακό κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα έντομα, ενώ ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζεται στον καθαρισμό τους.

    Αν ο καταναλωτής επιλέγει κατεψυγμένα προϊόντα θα πρέπει να φροντίσει, ώστε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί.

    Οσον αφορά την αγορά των αβγών ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι το χρώμα του κελύφους του αβγού συνδέεται με τη ράτσα της κότας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του. Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν έχει καμία σχέση με τη θρεπτική και βιολογική αξία του αβγού. Τα φρέσκα αβγά έχουν πολύ μικρό αεροθάλαμο, ο οποίος αυξάνεται όσο λιγότερο φρέσκο είναι το αβγό.

    Ο καταναλωτής θα πρέπει να αποφεύγει να αγοράζει αβγά με ακάθαρτο κέλυφος, με ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος, θα πρέπει να μη χρησιμοποιούνται αβγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο κα αβγά με δυσάρεστη οσμή.

    Τα αβγά που αγοράζονται δε θα πρέπει να πλένονται, αλλά θα πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό μέρος. Μετά το βρασμό τους θα πρέπει να διατηρούνται υποχρεωτικά στο ψυγείο, αυτό ισχύει και για τα βαμμένα.

    Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής επισημαίνει ότι κατά την αγορά τυριών ο καταναλωτής θα πρέπει να ζητά επακριβώς το τυρί που θέλει να αγοράσει με την ονομασία του (π.χ. φέτα, λευκό τυρί άλμης, ημίσκληρο, κασέρι, γραβιέρα, απομιμήσεις τυριών κλπ.) και ότι τα τυριά θα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, να μην είναι αλλοιωμένα (τάγγιση, πικρότητα) και η οσμή και η γεύση να είναι χαρακτηριστικές του είδους.

    Τα αλλαντικά πρέπει να έχουν περίβλημα καθαρό, στεγνό και απαλλαγμένο από μυκητιάσεις (μούχλα). Πρέπει να έχουν ευχάριστη οσμή και γεύση, να μην είναι ταγγισμένα, να μην έχουν γλοιώδης σύσταση και να διατηρούν το φυσιολογικό τους χρώμα.

    Πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, εκτός από τα αέρος, που όσο είναι ακέραια μπορούν να συντηρούνται σε δροσερό μέρος εκτός ψυγείου, πρέπει να φέρουν ενδείξεις με την επωνυμία του παρασκευαστή, τον αριθμό της κτηνιατρικής αδείας, είδος προϊόντος και την ημερομηνία ανάλωσης.

    Μερικά προϊόντα μπορούν οι καταναλωτές πλέον να τα προμηθεύονται και από ορισμένα κρεοπωλεία, εφόσον αυτά έχουν εφοδιασθεί με την απαραίτητη σχετική άδεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

    Οι καταναλωτές θα πρέπει να προμηθεύονται τις αναγκαίες μόνο ποσότητες ζωοκομικών προϊόντων, γιατί αυτά είναι ευαλοίωτα και να τα συντηρούν σύμφωνα με τις οδηγίες συντήρησης του κάθε είδους.

    [10] ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Πολλά νέα πρόσωπα περιλαμβάνονται στους τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας, που ανακοινώθηκαν από τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Αρη Σπηλιωτόπουλο.

    Τομεάρχης Αμυνας και Εξωτερικών τοποθετήθηκε η βουλευτής Α' Αθηνών Ντόρα Μπακογιάννη, Ανάπτυξης ο βουλευτής Α' Αθηνών Γιώργος Βουλγαράκης, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ο βουλευτής Β' Αθηνών Βύρων Πολύδωρας, Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας ο βουλευτής Α' Αθηνών Γιώργος Γιώργος Αλογοσκούφης, Πολιτισμού και Ολυμπιακών Εργων ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης, ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής Κιλκίς Σάββας Τσιτουρίδης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ο βουλευτής Α' Πειραιώς Γιώργος Καλός, Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η βουλευτής Α' Αθηνών Μαριέττα Γιαννάκου, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ο βουλευτής Καρδίτσης Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος, Ναυτιλίας και Τουρισμού ο βουλευτής Επικρατείας Γιάννης Παπαθανασίου, και Μεταφορών και Επικοινωνιών ο βουλευτής Κορινθίας Αναστάσης Παπαληγούράς.

    Εξάλλου γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος ορίστηκε ο βουλευτής Β' Αθηνών Βαγγέλης Μεϊμαράκης και εκπρόσωπος τύπου παραμένει ο Αρης Σπηλιωτόπουλος.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος επισήμανε ότι θα υπάρχει ατομική ευθύνη κάθε βουλευτή για τον συγκεκριμένο τομέα που του έχει ανατεθεί, γεγονός που θα φανεί τις επόμενες μέρες.

    [11] ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις χρηματαγορές της "γηραιάς" ηπείρου, με τα περισσότερα χρηματιστήρια να ενισχύονται και μόνο τρία να καταγράφουν απώλειες και να κλείνουν τελικά με αρνητικό πρόσημο.

    Ειδικότερα, "πρωταγωνιστής" των ανοδικών τάσεων ήταν η Μόσχα αφού ο δείκτης MOS Times ενισχύθηκε κατά 5,92% (2156,72 μονάδες), ακολούθησε η Κωνσταντινούπολη με άνοδο 3,49%, (1858,2 μονάδες), η Κοπεγχάγη ενισχύθηκε κατά 3,41% (292,48 μονάδες), ενώ η Στοχκόλμη έκλεισε με άνοδο 2,24% (6027,84 μονάδες).

    Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε άνοδο της τάξης του 1,48% (7388,55 μονάδες), στις Βρυξέλλες ο δείκτης BEL έκλεισε με κέρδη της τάξης του 1,45% (2871,4 μονάδες), στη Βαρσοβία η χρηματαγορά ενισχύθηκε κατά 1,26% (1975,8 μονάδες), ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC "τερμάτισε" στις 6390,87 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,12%.

    Μικρότερη ήταν η άνοδος για το Αμστερνταμ (1,07%, 666,36 μονάδες) και ακολούθησαν το Οσλο (+0,97%, 1279,32 μονάδες), η Λισσαβόνα (+0,76%, 5451,62 μονάδες), η Βιέννη (+0,53%, 1147,46 μονάδες), η Μαδρίτη (+0,49%, 1048,05 μονάδες), η Πράγα (+0,41%, 592 μονάδες), η Μπρατισλάβα (+0,22%, 82,9 μονάδες), ενώ τέλος οριακή άνοδο 0,06% σημείωσε η Ζυρίχη (7437,8 μονάδες).

    Στον αντίποδα, με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Βουδαπέστης (-1,19%, 9032,84 μονάδες), του Λονδίνου (-0,42%, 6256,5 μονάδες) και του Μιλάνου (-0,16%, 30787 μονάδες).

    Στα χρηματιστήρια της Ασίας και της Αυστραλίας επικράτησαν μικτές τάσεις. Ενδεικτικά, στη Μπανκόγκ ο δείκτης SET κατέγραφε πριν το κλείσιμο απώλειες 0,48%, στη Σιγκαπούρη επικρατούσαν ανοδικές τάσεις +2,02%, ενώ τέλος στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε κατά 0,76% (18134,31 μονάδες).

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Τις θέσεις της κυβέρνησης για την πορεία της μετοχοποίησης της ΔΕΗ παρουσίασε σήμερα στους εκπροσώπους των εργαζομένων ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Ο υπουργός διαβεβαίωσε τη ΓΕΝΟΠ ότι η πορεία της ΔΕΗ προς τη μετοχοποίηση και την αναδιάρθρωση θα ωφελήσει πολλαπλά την ίδια την επιχείρηση, τους εργαζομένους και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι βασικό συστατικό της πολιτικής αποκρατικοποιήσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση είναι η αξιοποίηση και η αναβάθμιση όλου του προσωπικού της επιχείρησης.

    [13] ΣΕΡΒΙΑ: Ο ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Βελιγράδι, 26 Απριλίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Ο ηγέτης της σερβικής αντιπολίτευσης Βουκ Ντράσκοβιτς επανέλαβε ξανά τους ισχυρισμούς του ότι η υπηρεσία ασφαλείας προσπάθησε να τον δολοφονήσει τον Οκτώβριο του 1999 στήνοντας αυτοκινητιστικό ατύχημα στο οποίο σκοτώθηκαν τέσσερα μέλη του κόμματος του.

    Ο κ. Ντράσκοβιτς, ηγέτης του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες της έρευνας αποδεικνύουν ότι δεν ήταν ατύχημα αλλά οργανωμένη απόπειρα δολοφονίας του από την κρατική τρομοκρατία.

    Ο κ. Ντράσκοβιτς προέβη σε δηλώσεις μετά την απόφαση του εισαγγελέα που ανέφερε ότι ήταν ατύχημα και όχι δολοφονική απόπειρα και τόνισε ότι ο εισαγγελέας ψεύδεται.

    Ο ηγέτης της σερβικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι το φορτηγό που προκάλεσε την σύγκρουση κοντά στο Λαζάρεβατς, έξω από το Βελιγράδι, ανήκε στην κρατική υπηρεσία ασφαλείας.

    Ο.Κ.

    [14] ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ ΣΤΟΛΟ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Με την αγορά 13 καινούριων αυτοκίνητων συνεχίζεται ο εκσυγχρονισμός του στόλου των αυτοκινήτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    Τα νέα αυτοκίνητα παρέδωσε σήμερα στις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών.

    Τα αυτοκίνητα, το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται σε 55.000.000 δραχμές, αγοράστηκαν με χρήματα των ανταποδοτικών τελών όπως και η κινητή μονάδα ΚΤΕΟ και διατέθηκαν σε υπηρεσίες που έχουν ως κύριο έργο τους την άσκηση ελέγχων.

    Συγκεκριμένα διατέθηκαν στη Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος, στη Διεύθυνση Υδάτινων Πόρων και Εγγείων Βελτιώσεων, στη Διεύθυνση Πολεοδομίας (τμήμα ελέγχου κατασκευών), στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας, στο Πολεοδομικό Γραφείο Λαγκαδά, στο Επαρχείο Λαγκαδά, στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και στη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών.

    Σε δηλώσεις του κατά την παράδοση των αυτοκινήτων ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι το κύριο μέλημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι να εκσυγχρονιστούν οι υπηρεσίες, ώστε να είναι άμεσο και το όφελος του πολίτη με γρήγορη, αποτελεσματική και αντικειμενική εξυπηρέτηση.

    [15] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΧΑΪΝΤΕΡ ΚΑΤΑ Ε.Ε.

    Βιένη, 26 Απριλίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Ο Γιέργκ Χάιντερ, πρώην ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Ελευθερία που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας εξαπέλυσε νέα φραστική επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης χαρακτηρίζοντάς την "ανήθικη και διεφθαρμένη" όπως η αρχαία Ρώμη.

    Ο κ. Χάιντερ σε συνέντευξή του στο περιοδικό News είπε ότι η Αυστρία πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ που είναι διεφθαρμένη και αφήνει τις περιφερειακές χώρες να εργάζονται σκληρά ενώ μετά σπαταλάει τα χρήματα που έχουν συγκεντρώσει.

    Ο Αυστριακός πολιτικός τόνισε ότι η ΕΕ με την στάση της ετοιμάζει το έδαφος για την επάνοδο του στην εξουσία και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για Καγκελάριος της χώρας.

    Ο.Κ.

    [16] ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Η Ο.Α. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΑΣΤΟΧΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Αποτυχία στο θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας καταλόγισε στην κυβέρνηση ο υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι ο νέος υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Βερελής αναγνώρισε με δηλώσεις του στον τύπο την αποτυχία της κυβέρνησης στην Ολυμπιακή Αεροπορία και παρατήρησε ότι η κυβέρνηση αργά πιστοποίησε την αποτυχία της, αν και πολλές φορές η Νέα Δημοκρατία προειδοποίησε και προκάλεσε για τις αναλήθειες του πρώην υπουργού κ. Μαντέλη που δήλωνε ότι όλα πάνε καλά.

    Πρόσθεσε ότι ο νέος υπουργός μιλά πλέον για ελλειμματική πορεία και για οξύ ταμιακό πρόβλημα αναγνωρίζοντας τη φάση κινδύνου που περνά η Ο.Α.

    "Η πορεία της απαξίωσης της Ο.Α. από τη διορισμένη και ακριβοπληρωμένη αγγλική διοίκηση, συνεχίζεται για να πουληθεί έναντι πινακίου φακής ο Εθνικός μας αερομεταφορέας. Ο προϋπολογισμός του έτους 2000, που κατατίθεται σήμερα με αρκετή καθυστέρηση στο Δ.Σ. της εταιρίας, παρουσιάζει υπεραισιόδοξα ένα λειτουρικό έλλειμμα της τάξης των 18 δισ. δρχ. Η αλήθεια, είναι όμως, ότι το πραγματικό έλλειμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο", τόνισε κ. Μεϊμαράκης.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να καλύψει αυτά τα ελλείμματα με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, μειώνοντας την αξία της Ο.Α. που βρίσκεται σε διαδικασία αποτίμησης και υπογράμμισε ότι η Ο.Α. δεν έχει πλέον κανένα περιθώριο για άστοχες επιλογές και ερασιτεχνισμούς.

    Επισήμανε ότι είναι ανάγκη τώρα να ληφθούν γενναίες αποφάσεις και να γίνουν ουσιαστικές τομές, ώστε να μη βρεθούν 6.000 εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους στο δρόμο.

    Κατέληξε λέγοντας πως η μόνη λύση είναι αυτή που κατ' επανάληψη εδώ και χρόνια, προτείνει η Νέα Δημοκρατία, ώστε να είχαν αποφευχθεί όλα όσα συμβαίνουν σήμερα, δηλαδή άμεση αποκρατικοποίηση της εταιρίας, με διεθνή διαγωνισμό και τοποθέτηση στρατηγικού επενδυτή που εκ των προτέρων θα υποβάλει επιχειρησιακό σχέδιο βιωσιμότητας και ανάπτυξης της εταιρίας αναλαμβάνοντας και το αντίστοιχο ρίσκο από την τοποθέτηση των αναγκαίων κεφαλαίων που χρειάζεται η Ο.Α.

    [17] ΕΝΑΝΤΙ ΑΜΟΙΒΗΣ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΑΙΔΙ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΑΤΕΚΝΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Την επέμβαση των δικαστικών αρχών στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", σύμφωνα με το οποίο νεαρή αλλοδαπή δέχθηκε, έναντι αμοιβής, να φέρει στον κόσμο ένα παιδί για λογαριασμό άτεκνου ζευγαριού.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αλλοδαπή κατέστη έγκυος από τον εντολοδόχο πατέρα (με τεχνητή μέθοδο) και μετά τη γέννα φέρεται ότι παρέδωσε το παιδί στο αντρόγυνο και εισέπραξε τη χρηματικό ποσό που είχε συμφωνηθεί.

    Ο προϊστάμενος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, κ. Ε. Ζαχαρής παρήγγειλε -μέσω του συναδέλφου του Δ. Ναϊντου- στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν τελέσθηκαν ποινικά αδικήματα.

    Γ.Χ.

    [18] ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Την κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε σήμερα ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος συνοδευόμενος από βοηθούς Νομάρχες, Νομαρχιακούς Συμβούλους, διευθυντές και υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Ο κ. Παπαδόπουλος συνομίλησε με καταστηματάρχες και καταναλωτές για τις τιμές, την ποιότητα και την επάρκεια αγαθών για το πασχαλινό τραπέζι.

    Σε δηλώσεις του τόνισε ότι διαπίστωσε όπως ήταν αναμενόμενο αυξημένη κίνηση στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι υπάρχει επάρκεια σε όλα τα είδη και ότι τιμές σε ότι αφορά το αρνάκι και το κατσικάκι κυμαίνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

    Είπε ακόμη ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα με την τιμή της ντομάτας, διότι δεν επαρκούν οι ποσότητες της ντόπιας παραγωγής και οι τιμές είναι αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και πρόσθεσε ότι ελπίζει τις επόμενες ημέρες να καλυφθούν οι ανάγκες, ώστε να υπάρξει συγκράτηση των τιμών.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΘΕΝΣ ΜΕ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΛΑΪΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και την υφυπουργό Εξωτερικών Αγγελική Λαϊου, η οποία επιλαμβάνεται των σχέσεων της κυβέρνησης με τους Ελληνες της διασποράς, συναντήθηκε, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Αθενς.

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΑΕ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη, με το Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρη Δόλλη, και με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλο.

    "Χωρίς εξαίρεση, τα κύρια πρόσωπα της νέας κυβέρνησης έχουν εκφράσει την ισχυρή τους υποστήριξη στο ΣΑΕ και τα επιτεύγματά του", δήλωσε ο κ. Αθενς και πρόσθεσε: "Οι συζητήσεις μας επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στο Πρόγραμμα Ιατρικής Περίθαλψης για τους Ελληνες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, το ρόλο μας στην πληροφόρηση των επισήμων της Ουάσιγκτον σχετικά με θέματα που ενδιαφέρουν τους Ελληνες και την επίδρασή μας στη διαδικασία ενοποίησης των Ελλήνων ανά τον κόσμο".

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τη νέα υφυπουργό Εξωτερικών, ο κ. Αθενς χαρακτήρισε την κ. Λαϊου ενημερωμένη για τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού και "πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί μας".

    Με τις συναντήσεις αυτές ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του κ. Αθενς σε σημαντικά ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων που συμπεριελάμβανε το Κίεβο, τη Λευκωσία, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

    [20] ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ Κ. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο Σ. ΚΟΥΒΕΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Ενσταση κατάθεσε σήμερα ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Κούβελας, κατά της εκλογής του Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος βγήκε δεύτερος σε σταυρούς, μετά τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

    Ο κ. Κούβελας κατέληξε πέμπτος σε σταυρούς, αλλά έχασε την έδρα, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής επέλεξε τη Θεσσαλονίκη από τα Γιάννενα.

    Στο αιτιολογικό της ένστασης αναφέρεται ότι ο κ. Γκιουλέκας από το 1999 ήταν διευθυντής προγράμματος και ειδήσεων της TV100.

    Σημειώνεται οτι και στις εκλογές του 1996 ο Σωτήρης Κούβελας ήταν πρώτος επιλαχών της ΝΔ στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης, αλλά ο τότε πρόεδρος, Μιλτιάδης Εβερτ, προτίμησε και πάλι τη Θεσσαλονίκη, αντί τον Έβρο.

    [21] ΔΩΡΕΑ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

    Χανιά, 26 Απριλίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Την ιδιαίτερη χαρά του για το γεγονός ότι το κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έκανε δεκτή τη δωρεά της αρχαιολογικής συλλογής του εξέφρασε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η συλλογή γίνεται έτσι κτήμα του λαού των Χανίων και της Κρήτης, στην πολιτιστική κληρονομιά του οποίου άλλωστε ανήκει.

    Σε δηλώσεις του από τα Χανιά ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η συλλογή αυτή δημιουργήθηκε από τον ίδιο και τη σύζυγό του με αγάπη και φροντίδα, αλλά και με κόπο και θυσίες και ότι προοριζόταν από την αρχή για το Μουσείο Χανίων.

    Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επιθέσεις που δέχθηκε για αυτή τη συλλογή τις οποίες χαρακτήρισε αδικαιολόγητες.

    Ωστόσο τόνισε ότι αυτή η σελίδα της ελληνικής πολιτικής ζωής κλείνει.

    "Ελπίζω ότι τώρα που τα πάθη έχουν καταλαγιάσει, πολλοί θα ντρέπονται για αυτά τα οποία είπαν και έγραψαν εκείνη την εποχή", τόνισε.

    Επισήμανε ακόμη ότι με την προσπάθειά αυτή σώθηκαν πολύτιμα αντικείμενα που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης, από το να φύγουν στο εξωτερικό και πρόσθεσε ότι για αυτή τη θετική προσπάθεια ο ίδιος, η σύζυγός του και ο γιος του Κυριάκος, ο οποίος είναι συνδικαιούχος της συλλογής είναι περήφανοι.

    Διευκρίνισε ότι είχε δωρίσει τη συλλογή με έγγραφο που είχε κοινοποιήσει με δικαστικό κλητήρα από το 1994 και ότι επί τέσσερα χρόνια δεν είχε πάρει απάντηση.

    Σημείωσε ότι ο πρώτος που ευαισθητοποιήθηκε ήταν ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος την αποδέχθηκε και στη συνέχεια ο κ. Πάγκαλος, ο σημερινός υπουργός Πολιτισμού, μόλις ειδοποιήθηκε ενήργησε ταχύτατα και αποτελεσματικά.

    Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε και τους δύο για τη βοήθεια που παρείχαν και είπε ότι θα ήταν μεγάλη χαρά αν και οι δύο παραστούν στα εγκαίνια της συλλογή.

    Τέλος είπε ότι προσωρινά τα πιο σημαντικά εκθέματα θα τοποθετηθεί στο υπάρχον Μουσείο των Χανίων και από εκεί και πέρα η συλλογή θα έχει την όποια τύχη θα έχει το νέο Μουσείο.

    [22] ΕΜΠΟΡΙΟ ΧΑΣΙΣ ΜΕΣΩ... ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Εμπόριο χασίς μέσω ταχυδρομείου επιχείρησε να κάνει νεαρός που συνελήφθη από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον 27χρονο Πασχάλη Σαραντίδη, ο οποίος κατηγορείται ότι τοποθέτησε μέσα σε φάκελο 100 γραμμάρια χασίς και επρόκειτο να τον στείλει σε γνωστό στην Αθήνα από τον οποίο φέρεται ότι είχε εισπράξει νωρίτερα το ποσό των 100.000 δραχμών.

    Το περιεχόμενο του φακέλου αντιλήφθηκε υπάλληλος εταιρίας κούριερ που τον παρέδωσε στην ασφάλεια. Σε βάρος του 27χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη για αποστολή δέματος με ναρκωτικά, ενώ από την ασφάλεια της Αθήνας αναζητείται ο παραλήπτης του δέματος.

    Γ.Χ.

    [23] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Την άποψη ότι "δεν θα βιαστούμε αλλά ούτε θα αργήσουμε" εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών που σχεδιάζει στον τομέα της υγείας, μετά τις αιφνιαδιαστικές επισκέψεις του σε τρία νοσοκομεία.

    Ο κ.Παπαδόπουλος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την κατάσταση που επικρατεί σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας και ζήτησε τα βιογραφικά όλων των προέδρων των νοσοκομείων, ενώ όπως αποκάλυψε ζήτησε τις παραιτήσεις των προέδρων όλων των οργανισμών που σχετίζονται με την υγεία, όπως το Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων, τον Οργανισμό Καταπολέμησης Ναρκωτικών και το ΕΚΑΒ.

    Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν στις θέσεις των προέδρων τεχνοκράτες που θα γνωρίζουν καλά την οικονομική διαχείρηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Ο υπουργός Υγείας έχει ήδη συγκροτήσει ομάδα εμπειρογνωμόνων, τα μέλη της οποίας φρόντισε να μην έχουν εξαρτήσεις από το ευρύτερο κύκλωμα της υγείας και το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

    [24] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΣΙΤΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΤΟ ΜΑΪΟ

    Ζάγκρεμπ, 26 Απριλίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία το Μάιο σε μια προσπάθεια να πείσει την ηγεσία της ότι η χώρα του έχει σημειώσει πρόοδο προς την δημοκρατία.

    Ο κ. Μέσιτς θα επισκεφτεί τη Γαλλία στις 11 και 12 Μαίου και θα έχει συνομιλίες με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ ανακοίνωσε το γραφείο του στο Ζάγκρεμπ.

    Οι δυο πρόεδροι θα συζητήσουν θέματα συνεργασίας και τις προοπτικές της Κροατίας να εισέλθει στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Μέσιτς έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να οδηγήσει την Κροατία στην καρδιά της Ευρώπης αντιστρέφοντας την πολιτική του αποθανόντος προέδρου Φράνιο Τούτζμαν.

    Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ιβιτσα Ράτσαν θα επισκεφθεί τις Βρυξέλες το Μάιο όπου θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της Συμμαχίας "Συνεργασία για την Ειρήνη".

    O.K.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 26 April 2000 - 18:14:44 UTC