Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΥΣ Η ΠΌΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
  • [02] ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
  • [03] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [04] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ
  • [05] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • [06] ΣΤΟΥΣ 32 ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ
  • [07] ΟΙ ΠΟΛΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
  • [08] ΓΙΑΓΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΟΝΗ ΝΕΚΡΕΣ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
  • [09] Ο ΧΑΪΝΤΕΡ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
  • [10] ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
  • [11] ΓΕΩΡΓΙΑ: Ο ΣΕΒΑΡΝΤΑΝΑΤΖΕ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ
  • [12] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ
  • [13] ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Ο 16ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΒΕΓΓΑΛΙΚΟ
  • [14] ΚΚΕ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
  • [15] ΟΙ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
  • [16] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 200 ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
  • [17] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
  • [18] Η BRITISH AIRWAYS ΠΕΤΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [19] ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [20] ΔΕΝ ΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ
  • [21] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

  • [01] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΥΣ Η ΠΌΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

    Αθήνα, 1 Μαϊου 2000 (10:15 UTC+2)

    Με λαμπρότητα τίμησε ο Ορθόδοξος κόσμος τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, το Πάσχα. Εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί, σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας και στα πέρατα του κόσμου παρακολούθησαν την ακολουθία της Ανάστασης του Θεανθρώπου και έψαλαν το "Χριστός Ανέστη".Ο παραδοσιακός οβελίας είχε την τιμητική του και το γλέντι άναψε τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην επαρχία που κατακλύσθηκε από εκδρομείς και επισκέπτες.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Σεφανόπουλος, έκανε Ανάσταση στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Ανδρέα της Πάτρας. Το πρωί της Κυριακής επισκέφθηκε το Περιφερειθακό Νοσοκομείο της Αχαίας, όπου συνομίλησε με τους ασθενείς και το μεσημέρι μετέβη σε στρατιωτικές μονάδες στη Σκύρο και στη Θήβα. Ο κ. Στεφανόπουλος, ευχήθηκε, τι άλλο, "χρόνια πολλά, να είναι ο κόσμος καλά και να υπάρχει ειρήνη".

    Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης παρακολούθησε την ακολουθία της Αναστάσεως στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής στην Κέρκυρα. Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ναυτικό Σταθμό της Κέρκυρας, στο Νέο Φρούριο, όπου τσούγκρισε τα πασχαλινά αυγά, γεύθηκε τους μεζέδες και αντάλλαξε ευχές με τον υφυπουργό Τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη, τον Περιφερειάρχη, το Νομάρχη, τον Μητροπολίτη Κερκύρας, με τους ναύτες και με τις οικογένειές τους. Η σημερινή μέρα, επισήμανε ο πρωθυπουργός, συμβολίζει την ανοχή, την αγάπη και την κοινωνία της αλληλεγγύης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, που αναφέρθηκε και στην πρωτομαγιά:

    "Το Πάσχα συμβολίζει την επιείκεια, την ανοχή και κυρίως την αγάπη. Είναι αξίες τις οποίες πρέπει να κρατάμε ψηλά στην κοινωνία μας, διότι θέλουμε μία κοινωνία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Μία κοινωνία με ανθρώπινα δικαιώματα για τον καθένα από μας.

    Το Πάσχα συμβολίζει και την ελπίδα και την αισιοδοξία για το καινούριο. Ελπίδα και αισιοδοξία χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και μπορούμε τώρα. Ο τόπος μας έχει δυνατότητες.

    Αυτές τις μέρες του Πάσχα, συμπίπτει και η Πρωτομαγιά. Είναι μία μεγάλη γιορτή η οποία μας θυμίζει, όπως και το Πάσχα, ότι ο άνθρωπος, μπορεί με την πίστη την οποία έχει, να αλλάξει το περιβάλλον.

    Η Πρωτομαγιά είναι και η γιορτή της άνοιξης, η γιορτή της χαράς, η γιορτή της ανανέωσης. Όπως είναι και το Πάσχα η γιορτή της χαράς και της ανανέωσης. Πρωτομαγιά και Πάσχα είναι εδώ στην Ελλάδα ότι πιο όμορφο μπορεί να υπάρξει. Εύχομαι σε όλους τους έλληνες και τις ελληνίδες ένα καλό Πάσχα, χρόνια πολλά, υγεία και ευτυχία", κατέληξε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Στη συντροφιά τους, ήταν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς, ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης, ο πρώην υπουργός Γιώργος Ρωμαίος κ.α.

    Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσσα, έκαναν Ανάσταση στην Παναγία την Παντοβασίλισσα στη Ραφήνα. Ο κ. Καραμανλής το πρωί επισκέφθηκε το Κέντρο Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα, όπου αντάλλαξε θερμές ευχές μες τους αξιωματικούς και οπλίτες του Κέντρου και τσούγκρισε πασχαλινά αυγά μαζί τους, ευχόμενος στους στρατευμένους νέους μας του χρόνου να γιορτάσουν το Πάσχα με τις οικογένειές τους .

    Ο κ. Καραμανλής έφτασε με τη σύζυγό του στον ιερό ναό λίγο πριν τις 11,30 τη νύχτα του Σαββάτου και στη συνέχεια, παρακολούθησε σεμνά, από τον περίβολο του ναού, μαζί με εκατοντάδες πιστών, την ακολουθία της Αναστάσεως.

    Ο Κώστας και η Νατάσσα Καραμανλή, αντάλλαξαν ευχές με δεκάδες πιστών, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά. Στη συνέχεια, αναχώρησαν και πάλι πεζοί για την κατοικία τους στη Ραφήνα.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Στο Κέντρο Τεθωρακισμένων, στον Αυλώνα, είχε στηθεί από το πρωί του Πάσχα ένα ατέλειωτο γλέντι. Τη μονάδα, επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Πρώτος έφτασε για να ευχηθεί στους στρατιώτες ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Αφού τσούγκρισε αυγά με τους στρατευμένους μας, δήλωσε: "Εύχομαι και πιστεύω ότι και ο τόπος μας, η Ελλάδα μας και ολόκληρη η περιοχή μας, θα συνεχίσει την ειρηνική πορεία, την πορεία της προόδου και της ανάπτυξης.

    Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

    Λίγο μετά, έφτασε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ευχήθηκε κουράγιο και δύναμη στους στρατιώτες και τσούγκρισε μαζί τους αυγά. Όπως είπε:

    "Εύχομαι αναστάσιμες μέρες για το λαό, μέρες μαχητικής κοινωνικής αλληλεγγύης, σθεναρής αντίστασης και περηφάνιας απέναντι στο δόκανο της συναίνεσης".

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    Λίγο μετά τις μία το μεσημέρι, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων έφτασε και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, που δήλωσε:

    "Εύχομαι ειρήνη και δικαιοσύνη στον κόσμο, υγεία και δύναμη στους ανθρώπους και ιδιαίτερα σε εκείνους που υποφέρουν από τις αδικίες και τις ταλαιπωρίες του κόσμου. Εκείνους που δεν μπορούν και δεν αντέχουν".

    Το Κέντρο Τεθωρακισμένων επισκέφθηκαν χιλιάδες πολίτες που γιόρτασαν με τους στρατευμένους την Ανάσταση του θεανθρώπου.

    [02] ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

    Λονδίνο, 1 Μαϊου 2000 (21:00 UTC+2)

    Επεισόδια σημείωθηκαν στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την Πρωτομαγιά.

    Διαδηλωτές πραγματοποίησαν επίθεση σε εστιατόριο της αμερικανικής αλυσίδας φαστ φουντ McDonald's. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός και δυο άλλα άτομα.

    Προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στο εστιατόριο, ενώ θύμα των διαδηλωτών έπεσε και ένας καμεραμάν, που βιντεοσκοπούσε την επίθεση στα McDonald's. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις έμοιαζα σαν να είχε πέσει βόμβα στην περιοχή.

    Σ.Π.

    [03] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαϊου 2000 (20:55 UTC+2)

    Μία νεκρή γυναίκα και πέντε τραυματίες είναι ο απολογισμός του τροχαίου δυστυχήματος που συνέβη στις 10 το πρωί , στη νέα εθνική οδό Κατερίνη - Θεσσαλονίκης στο ύψος του Κορινού Πιερίας.

    Ο 39χρονος Γιώργος Τσελίκας από τη Θεσσαλονίκη, οδηγός ενός ασημί "Ρενό" έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και συγκρούστηκε με μεγάλη ταχύτητα με το προπορευόμενο αυτοκίνητο, μία ασημί "Μερσεντές", που οδηγούσε ο 39χρονος Ιωάννης Ταχματζίδης, επίσης από τη Θεσσαλονίκη. Τα δύο αυτοκίνητα, που είχαν κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, χτύπησαν πολλές φορές στα προστατευτικά κιγκλιδώματα του οδοστρώματος.

    Από την "Μερσεντές" ανασύρθηκε νεκρή η 38χρονη Μαρία Ταχματζίδου, σύζυγος του οδηγού. Ο Ιωάννης Ταχματζίδης δύο επιβάτες του αυτοκινήτου του, ο Γιώργος Τσελίκας και ένας επιβάτης του "Ρενό" νοσηλεύονται τραυματισμένοι στο νοσοκομείο Κατερίνης.

    [04] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαϊου 2000 (20:55 UTC+2)

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα γίνεται η επιστροφή των κατοίκων της Θεσσαλονίκης που πέρασαν το Πάσχα εκτός πόλης. Μέχρι τις 6 το απόγευμα είχαν περάσει από τα διόδια των Μαλγάρων 12.000 αυτοκίνητα.

    Η έξοδος από τα αστικά κέντρα ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Η επιστροφή αναμένεται να κορυφωθεί αύριο το βράδυ, καθώς μετά από απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης, τα εμπορικά καταστήματα της πόλης θα παραμείνουν αύριο κλειστά.

    [05] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    Αθήνα, 1 Μαϊου 2000 (20:55 UTC+2)

    Πέθανε χθες σε ηλικία 79 ετών, ο σημαντικός σκηνοθέτης του κινηματογράφου και της τηλεόρασης Βασίλης Γεωργιάδης.

    Δημιούργησε σπουδαίες ταινίες όπως "Το χώμα βάφτηκε κόκκινο", που προτάθηκε για Οσκαρ ξένης ταινίας , "Τα κόκκινα φανάρια", "Εκείνο το καλοκαιρι", ενώ εποχή άφησαν οι σειρές " Ο Συνταγματάρχης Λιάπκιν", "Οι Πανθέοι" και "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται", που σκηνοθέτησε. Στις ταινίες του πρωταγωνίστησαν μεγάλα ονόματα, όπως ο Γιώργος Φούντας, ο Νίκος Κούρκουλος, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Γιάννης Βόγλης, η Τζένη Καρέζη, η Μαίρη Χρονοπούλου και η Αννα Φόνσου.

    Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, στο Α' νεκροταφείο, ενώ η κηδεία του θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Ξυλόκαστρο.

    [06] ΣΤΟΥΣ 32 ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαϊου 2000 (20:27 UTC+2)

    Ολοένα και μακραίνει η λίστα από τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων. Στους 32 έφτασαν τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους από τη Μεγάλη Πέμπτη έως και σήμερα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

    Σε 279 τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν κατά την έξοδο των εκδρομέων για το Πάσχα, άλλα 384 άτομα τραυματίστηκαν.

    [07] ΟΙ ΠΟΛΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ

    Αθήνα, 1 Μαϊου 2000 (20:27 UTC+2)

    Τους 13 αθλητές που θα αποτελέσουν την εθνική μας ομάδα πόλο των ανδρών στο προολυμπιακό τουρνουά που θα διεξαχθεί από 6 έως 14 Μαίου στο Ανόβερο της Γερμανίας, ανακοίνωσε σήμερα ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Κούλης Ιωσηφίδης.

    Οι παίκτες που θα αναχωρήσουν την Πέμπτη για τη Γερμανία και θα κυνηγήσουν μια θέση στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ είναι οι: Ρέππας, Δεληγιάννης, Αφρουδάκης, Παπαναστασίου, Καλακώνας, Λοράντος, Χατζής, Καϊάφας, Χατζηθεοδώρου, Λούδης, Ψύχος, Μάζης, Μαυρωτάς.

    [08] ΓΙΑΓΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΟΝΗ ΝΕΚΡΕΣ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Αλεξανδρούπολη, 1 Μαϊου 2000 (20:27 UTC+2)

    Γιαγιά και εγγονή βρήκαν τραγικό θάνατο, όταν το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε χαράδρα. Νεκρές είναι η 60χρονη Αννα Κυριλίδου και η 9χρονη Γνωστοθέα Λουκά.

    Το ατύχημα συνέβη στις 7 χτες το απόγευμα, όταν ο 40χρονος οδηγός της μαύρης BMW Θεόδωρος Κυριλίδης επέστρεφε παρέα με αυτοκίνητα άλλων συγγενών του από την Κομοτηνή, όπου γιόρτασαν την Κυριακή του Πάσχα. Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους έχασε τον έλεγχο, σε μία ανοιχτή δεξιά στροφή στο 21ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης - Κομοτηνής.

    Το αυτοκίνητο πραγματοποίησε μία τρελή εναέρια πορεία πριν να καρφωθεί ανάποδα σε χαράδρα βάθους πέντε περίπου μέτρων. O θάνατος για τις δύο γυναίκες ήταν ακαριαίος, ενώ βαριά τραυματισμένοι νοσηλεύονται στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ο οδηγός και ο 17χρονος γιος του.

    Το αυτοκίνητο πήρε φωτιά και η τροχαία με τους πυροσβεστήρες διερχόμενων αυτοκινήτων κατόρθωσε να τη σβήσει και να απεγκλωβίσει τους τραυματίες.

    [09] Ο ΧΑΪΝΤΕΡ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

    Βιέννη, 1 Μαϊου 2000 (20:26 UTC+2)

    Ο Γεργκ Χάιντερ ανακοίνωσε και επίσημα σήμερα την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος της Ελευθερίας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο του κόμματος.

    Η επίσημη ανακοίνωση του Χάιντερ και η αντικατάστασή του από την Σουζάνα Ρις Πάσερ επιβεβαιώνει την προ δυο μηνών ανακοίνωσή του ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος, η συμμετοχή του οποίου στην κυβέρνηση συνασπισμού της Τουρκίας είχε ξασηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τη διεθνή κοινότητα και οδήγησε στην πολιτική απομόνωση της Αυστρίας.

    Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ωστόσο ότι η κίνηση αυτή του Χάιντερ ενδέχεται να αποσκοπεί στην επιστροφή του πρώην ηγέτη του κόμματος της Ελευθερίας στην πολιτική σκηνή.

    Εν τω μεταξύ, στη Βιέννη περίπου 1000 άτομα συμμετείχαν σε διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά, που διοργάνωσαν οι Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτυευσης, διαμαρτυρόμενοι με αυτό τον τρόπο για την παρουσία του κόμματος της Ελευθερίας στην κυβέρνηση.

    Σ.Π.

    [10] ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

    Αθήνα, 1 Μαϊου 2000 (19:43 UTC+2)

    Το σύνθημα "δουλειά για όλους" απεικονίζει με τον καλύτερο τρόπο τη βαθιά πίστη της Εκκλησίας ότι η εργασία αποτελεί δικαίωμα και υποχρέωση του καθενός, τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος στο μήνυμα του για την εργατική Πρωτομαγιά.

    Ο κάθε άνθρωπος, επισημαίνει, έχει δικαίωμα στην παραγωγική δημιουργία, προκειμένου να ζήσει την οικογένεια του, αλλά και να συμβάλλει στην πρόοδο της κοινωνίας και του πολιτισμού.

    [11] ΓΕΩΡΓΙΑ: Ο ΣΕΒΑΡΝΤΑΝΑΤΖΕ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

    Τιφλίδα, 1 Μαϊου 2000 (19:43 UTC+2)

    Παραιτήθηκε σήμερα η κυβέρνηση της Γεωργίας, μετά την ορκομωσία του Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε για τη δεύτερη θητεία του στο προεδρικό αξίωμα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ Τας.

    Σύμφωνα με το σύνταγμα της Γεωργίας, ο 72χρονος Σεβαρντνάτζε έχει στη διάθεση του δυο εβδομάδες προκειμένου να παρουσιάσει το νέο κυβερνητικό σχήμα.

    Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσοι από τους 22 υπουργούς της απερχόμενης κυβέρνησης θα διατηρήσουν τη θέση τους. Ο πρόεδρος της Γεωργίας είχε ωστόσο δηλώσει πριν από λίγες μέρες ότι δεν θα υπάρξει "τίποτα το επαναστατικό" στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

    Σ.Π.

    [12] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ

    Αθήνα, 1 Μαϊου 2000 (19:02 UTC+2)

    Ποινή φυλάκισης εννιά χρόνων και δύο μηνών επέβαλλε το αυτόφωρο Πειραιά στον 49χρονο Νίκο Μαραγκό, για μεταφορά στη χώρα μας Πακιστανών λαθρομεταναστών, κάτι που είχε κάνει και στο παρελθόν.

    Ο Μαραγκός εξέτιε ποινή φυλάκισης για δουλεμπορία από το 1996 και είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, παρόλα αυτά προσπάθησε να μεταφέρει λαθρομετανάστες στην Εύβοια, όπου και συνελήφθηκε μετά από άγρια καταδίωξη από το Λιμενικού

    [13] ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Ο 16ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΒΕΓΓΑΛΙΚΟ

    Καλαμάτα, 1 Μαϊου 2000 (18:49 UTC+2)

    Διέφυγε τον κίνδυνο ο 16χρονος που τραυματίστηκε από βεγγαλικό, στο έθιμο του σαϊτοπόλεμου στην Καλαμάτα.

    Ο Δημήτρης Σπηλιόπουλος έπαθε σοβαρά εγκαύματα στο στήθος και στα χέρια, όταν στην προσπάθεια του να αλλάξει τις σαΐτες, αυτές εξεράγησαν στα χέρια του. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, αλλά ευτυχώς η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία

    [14] ΚΚΕ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

    Αθήνα, 1 Μαϊου 2000 (18:34 UTC+2)

    Στο μήνυμα του για την Εργατική Πρωτομαγιά το ΚΚΕ καλεί σε συγκρότηση πανεργατικού - παλλαϊκού μετώπου για το δικαίωμα στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για υγεία και πρόνοια, για δημοκρατικά δικαιώματα, ιδιαίτερα στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις.

    Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, απαιτούνται σκληροί αγώνες των εργαζομένων κατά της εξουσίας των μονοπωλίων, σημειώνει το ΚΚΕ στο μήνυμα του.

    [15] ΟΙ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαϊου 2000 (18:33 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία μπήκε η διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ καθώς αύριο και την Τετάρτη θα διεξαχθούν οι πρώτοι ημιτελικοί αγώνες. Στη φάση των "4" έχουν προκριθεί τρεις ισπανικές ποδοσφαιρικές ομάδες, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρσελόνα και Βαλένθια και μια γερμανική, η Μπάγερν Μονάχου.

    Αύριο θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος ισπανικός "εμφύλιος" ανάμεσα στη Βαλένθια και τη Μπαρσελόνα, ενώ την Τετάρτη ακολουθεί η μάχη του "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" ανάμεσα στη Ρεάλ και τη Μπάγερν. Οι αγώνες ρεβάνς θα διεξαχθούν στις 9 και 10 Μαίου, ενώ στόχος και των τεσσάρων συλλόγων είναι η πρόκριση στον τελικό που θα διεξαχθεί στις 24 Μαίου στο Παρίσι.

    [16] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 200 ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

    Αθήνα, 1 Μαϊου 2000 (18:22 UTC+2)

    Με την κατάθεση στεφάνου στο θυσιαστήριο του σκοπευτηρίου της Καισαριανής, τίμησαν τα μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου την μνήμη των 200 πατριωτών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής ανήμερα της Πρωτομαγιάς του 1944.

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν αρκετοί αγωνιστές της εθνικής αντίστασης την περίοδο 1940-1944.

    [17] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαϊου 2000 (18:06 UTC+2)

    Μετά από διακοπή περίπου 10 ημερών λόγω του Πάσχα, αρχίζουν και πάλι οι αγώνες για το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Αυτή την εβδομάδα θα διεξαχθούν οι συναντήσεις για τα ημιτελικά της διοργάνωσης, αλλά και για τις θέσεις 5 έως 8.

    Την Τετάρτη, θα διεξαχθεί το μεγάλο παιχνίδι του ΟΑΚΑ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, ενώ την Πέμπτη ακολουθεί η πρώτη αναμέτρηση Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι ομάδες που θα συμπληρώσουν δύο νίκες, από τα παραπάνω ζευγάρια, θα προκριθούν στον τελικό του πρωταθλήματος μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν το πλεονέκτημα έδρας.

    Την Τετάρτη θα διεξαχθούν επίσης τα δύο πρώτα ματς για τις θέσεις 5 - 8, όπου θα αναδειχθούν οι σύλλογοι που θα εξασφαλίσουν την έξοδο στην Ευρώπη. Ο Πανιώνιος θα φιλοξενήσει στη Νέα Σμύρνη τον Ηρακλή, ενώ το Περιστέρι θα κοντράρει τον Αρη. Οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης, θα κληθούν να σπάσουν το αβαντάζ έδρας του Πανιωνίου και του Περιστερίου.

    [18] Η BRITISH AIRWAYS ΠΕΤΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 1 Μαϊου 2000 (18:06 UTC+2)

    Ξανάρχισε σήμερα τις πτήσεις της προς το Βελιγράδι η βρετανική αεροπορική εταιρία British Airways, μετά από χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου, λόγω του εμπάργκο που είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) στη Γιουγκοσλαβία εξαιτίας της πολιτικής της στο Κοσσυφοπέδιο.

    Μετά την άφιξη του πρώτου Μπόινγκ 737-400 στο αεροδρόμιο Σουρτσίν του Βελιγραδίου, αξιωματούχος της βρετανικής εταιρίας δήλωσε ότι η British Airways θα πετά τρεις φορές την εβδομάδα προς και από τη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το ανεξάρτητο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ ήρε το αεροπορικό εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας στις 14 Φεβρουαρίου για χρονική περίοδο έξι μηνών και μετά από σχετική έκκληση της σερβικής αντιπολίτευσης, που πρόβαλε ως επιχείρημα ότι το εμπάργκο στρέφεται ουσιαστικά περισσότερο κατά των πολιτών παρά κατά του καθεστώτος του Βελιγραδίου.

    Σ.Π.

    [19] ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 1 Μαϊου 2000 (17:56 UTC+2)

    Περισσότερα από 4.000 άτομα πήραν μέρος στην πρωτομαγιάτικη διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του Γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο Βελιγράδι, που οργάνωσε η σερβική ένωση ανεξάρτητων εμπορικών σωματείων.

    Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του βελιγραδίου και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα κατά του Μιλόσεβιτς, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν επεισόδια παρά το γεγονός πως οι διαδηλωτές φώναζαν υβριστικά συνθήματα κατά των οικογενειών και των καλεσμένων περίπου 50 ζευγαριών που συμμετείχαν σε ομαδική γαμήλια τελετή, που οργάνωσε η κρατική σερβική τηλεόραση RTS.

    Οι διοργανωτές της διαδήλωσης, το ανεξάρτητο σωματείο Nezavisnost και η Ενωση Ανεξαρτητων Σωματείων Σερβίας, προσέφεραν γεύμα στους διαδηλωτές με μουσική υπόκρουση ιταλικά εργατικά τραγούδια.

    Μερικά από τα πανό των διαδηλωτών έφεραν συνθήματα όπως "Ζω στην Ευρώπη αλλά το επίπεδο διαβίωσης είναι ανάλογο της Αφρικής", ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ του πλήθους ήταν και πολιτικά πρόσωπα όπως ο Βουκ Ομπράντοβιτς του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, η Ρεμπέκα Σρμπίνοβιτς της Νέας Δημοκρατίας και ο Ζάρκο Κόρατς της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης.

    Εκδηλώσεις για την ημέρα της Πρωτομαγιάς διοργάνωσαν σε ολόκληρη τη Σερβία και δυο από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και συγκεκριμένα το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας του Μιλόσεβιτς και η Γιουγκοσλαβική Αριστερά της συζύγου του, Μίρα Μάρκοβιτς.

    Σ.Π.

    [20] ΔΕΝ ΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ

    Αγκυρα, 1 Μαϊου 2000 (17:47 UTC+2)

    Ούτε ο δεύτερος γύρος δεν ήταν αρκετός στην Τουρκία για να εκλεγεί ο διάδοχος του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στην προεδρία της χώρας, αφού ο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ επιβλήθηκε μεν των αντιπάλων του, αλλά δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει 377 ψήφους, όσες δηλαδή απαιτούνται για την εκλογή προέδρου στον δεύτερο γύρο.

    Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας συγκέντρωσε τελικά 314 ψήφους, ενώ στον πρώτο γύρο της Παρασκευής είχε συγκεντρώσει 281.

    Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ, με 88 ψήφους, ενώ ο Νεβζάτ Γιαλτζίντας του κόμματος της Αρετής συγκέντρωσε 66 και ο Σάντι Σομουντζούογλου μόλις 32.

    Ο Σεζέρ αναμένεται ωστόσο ότι δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα στον τρίτο γύρο της Παρασκευής, όπου απαιτούνται 276 ψήφοι για την εκλογή προέδρου.

    Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα που δεν κατάφερε να του δώσει τη νίκη ούτε στον δεύτερο γύρο, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου τόνισε ότι δεν έχει κανένα σκοπό να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

    Σ.Π.

    [21] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαϊου 2000 (17:46 UTC+2)

    Με αίμα βάφτηκε και αυτή τη φορά η άσφαλτος. Σε 268 τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και σήμερα σε όλη τη χώρα 28 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 360 τραυματίστηκαν.

    Τρεις νέοι άνθρωποι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε μετωπικά με άλλο Ι.Χ. έξω από τις Σέρρες. Νεκροί είναι ο Ιορδάνης Καμπούρης 26 χρόνων, Σοφία Ναλμπαντιδάκη 25 χρόνων και Ιωάννα Φακάλη επίσης 25 χρόνων.

    Ο 24χρονος Κωνσταντίνος Τσιάμης οδηγός του άλλου αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο, προσέκρουσε στα κιγκλιδώματα και προσγειώθηκε πάνω στο όχημα που μετέφερε τους τρεις νεαρούς.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 1 May 2000 - 18:14:16 UTC