Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [02] ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 7ου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ FORUM
  • [03] ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΑΤΟ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΜΑΘ - ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ
  • [05] ΘΕΜΑ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ "ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ"
  • [06] Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΤΑΞΙ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.
  • [07] ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ "ΟΔΥΣΣΕΑΣ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [08] ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [09] ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ
  • [10] Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΑΝΑΓΚΗ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ
  • [11] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
  • [12] Ο Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΟΤΕ
  • [13] ΣΤΗΝ ΑΥΛΩΝΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΠΟΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ
  • [15] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΡΕΙΣ ΙΤΑΛΟΙ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΛΑΘΡΑΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ
  • [16] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
  • [17] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ SECI ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΝΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗ
  • [18] ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
  • [19] ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
  • [20] ΠΑΤΕΝ: Η ΕΕ ΘΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [21] ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ
  • [22] ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

  • [01] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 10 Μαϊου 2000 (11:10 UTC+2)

    Ως σημαντικό γεγονός, πρέπει να χαρακτηρισθεί η ανάληψη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη της ευθύνης για την σωστή προετοιμασία διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, καθώς και η τοποθέτηση ως προέδρου της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, με την ταυτόχρονη συγκρότηση "Επιτροπής Συντονισμού Oλυμπιακής Προετοιμασίας" στην οποία θα προεδρεύει ο πρωθυπουργός.

    Ετσι, μετά από 15 ημέρες επαφών και συζητήσεων, ο πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος, χαρακτήρισε την Oλυμπιάδα ως εθνική υπόθεση, που αφορά όλους τους Ελληνες και την πορεία της χώρας στον 21ο αιώνα και την ανάδειξή της στην παγκόσμια σκηνή, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα χειριστεί το μείζον αυτό ζήτημα όπως και τους σεισμούς, όπου το αποτέλεσμα χαρακτηρίστηκε πετυχημένο και συγκροτείται "Επιτροπή Συντονισμού Oλυμπιακής Προετοιμασίας" στην οποία θα προεδρεύει ο πρωθυπουργός.

    Η επιτροπή, θα αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Oικονομίας και Oικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Μεταφορών και τους υφυπουργούς Πολιτισμού και Τύπου. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν η πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Oργανωτικής Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη και Κώστας Μπακούρης.

    Αντικείμενο της επιτροπής θα είναι η επιτελική παρακολούθηση, ο συντονισμός και η εποπτεία των εν γένει έργων, δράσεων και δραστηριοτήτων που συνδέονται με την επιτυχή προετοιμασία και διεξαγωγή των Oλυμπιακών Αγώνων, καθώς και την άμεση επίλυση των νομοθετικών, οικονομικών ή άλλων προβλημάτων που προκύπτουν και έχουν σχέση με τους Αγώνες.

    O υπουργός Πολιτισμού είναι επιφορτισμένος με την κατάρτιση της Ημερήσιας Διάταξης και την παρακολούθηση της εφαρμογής των αποφάσεων, ενώ παράλληλα θα προεδρεύει στην Oμάδα Διοίκησης Εργου και θα συνδέει την OΔΕ με τη Διυπουργική Επιτροπή. Στην OΔΕ θα συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς ή υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων που συμμετέχουν στη Διυπουργική, καθώς και των υπουργείων Εργασίας, Υγείας και Δημόσιας Τάξης. Επίσης, θα συμμετέχουν ο Διευθύνων Σύμβουλος του "Αθήνα 2004", εκπρόσωποι των ΝΠΔΔ και των φορέων που έχουν άμεση σχέση με την προετοιμασία και την υλοποίηση των Oλυμπιακών Αγώνων.

    Oπως ανακοινώθηκε, αντίκειμενο της OΔΕ θα είναι ο άμεσος και συνεχής έλεγχος της πορείας υλοποίησης όλων των έργων, δράσεων και δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των αγώνων.

    Επίσης, δραστηριοποιούνται οι Oμάδες Εργασίας Υπουργείων-ΝΠΔΔ, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα που συμμετέχει στην OΔΕ.

    O κ.Θωμόπουλος, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, είχε υποβάλει την παραίτησή του από την προεδρία του "Αθήνα 2004" την επομένη των εκλογών, επισημαίνοντας ότι τα καθήκοντα του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τα οποία είναι τα κύρια καθηκοντά του, δεν του επιτρέπουν την πλήρη ενασχόληση με την Oργανωτική Επιτροπή. O κ.Σημίτης ευχαρίστησε δημόσια τον κ.Θωμόπουλο για τη συμβολή του και το ζήλο με τον οποίο εργάσθηκε στη θέση αυτή που είχε.

    Η κα Αγγελοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, η τοποθέτησή της εγκρίθηκε ομοφωνα από τη διυπουργική επιτροπή, ενώ ένθερμος υποστηρικτής της ήταν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης (αμέσως μετά την ανάθεση της Oλυμπιάδας και πριν τη συγκρότηση της Oργανωτικής Επιτροπής, είχε δηλώσει ότι "ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει"), καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Σίγουρο, πάντως, θεωρείται ότι η κα Αγγελοπούλου, που έχει άριστες σχέσεις με ανώτατους αξιωματούχους της ΔOΕ, θα αποκαταστήσει και θα συσφίξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της Ελλάδας με τους "αθανάτους".

    Στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου, Εθνικής Oικονομίας-Oικονομικών Γ.Παπαντωνίου, Ανάπτυξης Ν.Χριστοδουλάκης, ΠΕΧΩΔΕ Κ.Λαλιώτης, Πολιτισμού Θ.Πάγκαλος, Μεταφορών και Επικοινωνιών Χ.Βερελής, Δημόσιας Τάξης Μ.Χρυσοχοϊδης και οι υφυπουργοί Εθνικής Oικονομίας Χ.Πάχτας, Εργασίας Χ.Πρωτόπαπας, Πολιτισμού Γ.Φλωρίδης και Τύπου Τ.Χυτήρης.

    Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι με αφορμή τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τους Oλυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού και Oλυμπιακών Αγώνων, βουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνδράμει με όλες τις δυνάμεις του στην επιτυχία της διοργάνωσης των αγώνων. Τονίζει ότι με τις τελευταίες αποφάσεις του, ο πρωθυπουργός δείχνει ότι και ο ίδιος αναγνωρίζει πως το μεγάλο πρόβλημα της προετοιμασίας είναι ο συντονισμός των δράσεων.

    Ωστόσο, ο κ.Κεφαλογιάννης παρατηρεί ότι το μόνο θετικό από όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι η ανάθεση της προεδρίας της Oργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004" -όπως πρότεινε προχθές ο πρόεδρος της ΝΔ- στη Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία κατάφερε να φέρει στη χώρα μας τους Oλυμπιακούς Αγώνες. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το έργο που θα επιτελέσει η κ.Αγγελοπούλου και της ευχήθηκε καλή επιτυχία.

    O κ.Κεφαλογιάννης καλεί την κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, να αποδεχθεί τις προτάσεις της ΝΔ, οι οποίες περιλαμβάνουν τη συγκρότηση Εθνικού Oλυμπιακού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Εθνικής Επιτροπής Oλυμπιακών Αγώνων, να καθιερωθεί τακτική -ανά τετράμηνο ή εξάμηνο- ενημέρωση της Oλομέλειας της Βουλής για την πορεία τηςπροετοιμασίας και να προωθηθούν, με κοινές αποφάσεις, οι μηχανισμοί που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή κατασκευή των έργων, με πλήρη διαφάνεια.

    [02] ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 7ου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ FORUM

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαϊου 2000 (14:15 UTC+2)

    Το 7o Βαλκανικό Συνέδριο "Θεσσαλονίκη Forum" ήταν το πολυπληθέστερο σε αριθμό Ελλήνων και ιδιαίτερα ξένων συμμετεχόντων και ίσως το πιο επιτυχημένο έως σήμερα, από άποψη ομιλητών, εισηγήσεων, συζητήσεων και επαφών, εντός και εκτός της κεντρικής αίθουσας του συνεδρίου.

    Ο τελικός τίτλος του φετινού συνεδρίου όπως διαμορφώθηκε από τις εισηγήσεις και την ανταλλαγή απόψεων, θα μπορούσε να είναι : «Με την αλλαγή του αιώνα να μετατρέψουμε το Βαλκανικό πρόβλημα του 20ου αιώνα σε Νοτιο-Ανατολικό-Ευρωπαϊκή Ευκαιρία του 21ου αιώνα.»

    Αναγνωρίστηκε ότι όλες οι χώρες της περιοχής αντιμετωπίζουν ένα μείγμα προβλημάτων που διαπλέκεται γύρω από τρεις άξονες:

    - Μετάβαση από την Σοσιαλιστική οικονομία σ' αυτή της ελεύθερης αγοράς

    - Οικονομική ανάπτυξη και διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την επιτάχυνση της

    - Ίδρυση νέων κρατών και δημιουργία νέων νομικών πλαισίων

    Αυτοί οι τρεις παράλληλοι στόχοι είναι πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενοι. Ωστόσο πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα, ώστε οι χώρες αυτές να ενταχθούν στην Ευρώπη.

    Το μείγμα των προβλημάτων και η σοβαρότητα αυτών διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα στην περιοχή, αλλά συναντάται σε όλες τις χώρες και επίσης το κυριότερο είναι ότι τα προβλήματα μίας χώρας επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα, όλες τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, διότι η Διεθνής κοινή γνώμη και τα επενδυτικά κεφάλαια αντιμετωπίζουν ενιαία όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σαν ένα υποσύστημα της Ευρώπης.

    Κοινός στόχος όλων των χωρών της περιοχής είναι η ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Δυτικούς Οργανισμούς.

    Το Σύμφωνο Σταθερότητας, με τα τρία τραπέζια Εργασίας του σε θέματα ασφάλειας, εκδημοκρατισμού και οικονομικής ανάπτυξης, προωθεί ταυτόχρονα και προδιαγράφει το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί η κάθε χώρα ξεχωριστά για να επιτύχει τον κοινό αυτό στόχο.

    Είναι υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας. Είναι η μόνη σοβαρή και ολοκληρωμένη προσπάθεια και ίσως η τελευταία ευκαιρία που έχει η περιοχή για να αναπτυχθεί και να ενταχθεί στη Ευρώπη.

    Η Ευρώπη αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, όπως αποδείχθηκε πέρυσι, δε θα είναι ποτέ ασφαλής χωρίς σταθερά, πλούσια και δημοκρατικά Βαλκάνια τοποθετημένα στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης.

    Η ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, απαιτεί νέα κρατικά αλλά κυρίως ιδιωτικά κεφάλαια που θα κατευθυνθούν στους τομείς των υποδομών, της βιομηχανίας και της εκπαίδευσης. Αυτά θα εισρεύσουν μόνο αν υπάρχει ένα σταθερό και φιλικό για τον επενδυτή θεσμικό πλαίσιο, πολιτική σταθερότητα, ασφάλεια και διαφάνεια συναλλαγών, που θα συμβάλλουν στη μείωση του κόστους του επιχειρείν στις χώρες αυτές.

    Μόνο με την είσοδο των νέων αυτών κεφαλαίων και την τεχνογνωσία που θα έρθει μαζί τους, το άνεργο σήμερα αλλά καλά εκπαιδευμένο σήμερα εργατικό δυναμικό των χωρών της Βαλκανικής, θα αξιοποιηθεί και η ανάπτυξη της περιοχής θα ξεφύγει από την προσκόλληση της σε επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας που δημιουργούνται για να εκμεταλλευθούν μόνο τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του χαμηλού εργατικού κόστους και ίσως θα μπορέσει να ακολουθήσει μία γεωμετρική ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε νέες τεχνολογίες και καινοτομικά προϊόντα που θα εντάξουν τις Βαλκανικές χώρες στη Νέα Οικονομία και στην Παγκοσμιοποιημένη αγορά.

    Η Ευρωπαϊκή 'Ένωση θα μπορούσε να βοηθήσει την ανάπτυξη της περιοχής, επιταχύνοντας τη διαδικασία ένταξης, μέσω μίας άμεσης Τελωνειακής Ένωσης των Βαλκανικών χωρών με την ΕΕ, ανάληψη κάλυψης των χαμένων εσόδων για τις χώρες αυτές, από την κατάργηση των δασμών από τα κοινοτικά ταμεία και μέσω της άμεσης σύνδεσης των νομισμάτων της περιοχής με το Ευρώ.

    Επίσης, μέρος του εξωτερικού χρέους των χωρών θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί ή να διαγραφεί, ώστε οι χώρες αυτέ να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις νέες ανάγκες τους.

    Παρόλο που η ανατροφοδοτούμενη ανάπτυξη θα προέλθει μόνο από ιδιωτικά κεφάλαια έχει γίνει σαφές ότι οι ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης πρέπει να βοηθήσουν το νέο αυτό ξεκίνημα.

    Τα μηνύματα από την τελευταία συνάντηση των δοτριών χωρών στις 29 και 30 Μαρτίου ήταν θετικά. Εξάλλου, τα συνολικά κεφάλαια που απαιτούνται για την ανασυγκρότηση της περιοχής δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικά, διότι τα μεγέθη των οικονομιών της είναι πολύ μικρά. Αν οι χώρες της Δύσης, διέθεταν κάτω από το 1/1000 του ετήσιου Ακαθάριστου Εγχώριου Εισοδήματος τους, για τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως κάνει η Ελλάδα, στο δικό της Βαλκανικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, θα συγκεντρωνόταν ένα ποσό πάνω από 100 δις δολάρια που θα ήταν πάνω από υπεραρκετό για να εκτινάξει την ανάπτυξη των οικονομιών της περιοχής.

    Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που τα τελευταία χρόνια σε όλες τις κρίσεις, απέφυγαν να είναι μέρος του Βαλκανικού προβλήματος και πέτυχαν να είναι μέρος της λύσης. Τους τελευταίους μήνες, επικρατεί ένα θετικό κλίμα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής. Η Ελλάδα είναι η δυνατότερη οικονομία και η μόνη Βαλκανική χώρα που είναι μέλος της Ε.Ε και ταυτόχρονα μέλος όλων των Δυτικών και Διεθνών Συνασπισμών. Έχουν λοιπόν μεγαλύτερη ευθύνη αλλά και προβάδισμα στην ανασυγκρότηση της ΝΑ Ευρώπης.

    Η Γιουγκοσλαβία δεν πρέπει να μείνει έξω από την ανασυγκρότηση της περιοχής, οδηγώντας στην περιθωριοποίηση ένα ολόκληρο λαό, αλλά η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να τη στηρίξει στον εκδημοκρατισμό της, βοηθώντας την οικονομικά.

    [03] ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΑΤΟ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

    Ζάγκρεμπ, 10 Μαϊου 2000 (21:08 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ιβιτσα Ράτσαν έλαβε επιστολή από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, στην οποία αναφέρει ότι η Συμμαχία ενέκρινε την είσοδο της Κροατίας στο πρόγραμμα της "Σύμπραξη για την Ειρήνη".

    Ο κ. Ρόμπερτσον στην επιστολή του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ ενέκρινε την είσοδο της Κροατίας στο πρόγραμμα και την καλωσορίζει στους κόλπους του.

    Ο κ. Ράτσαν εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική για την Κροατία, η οποία αγωνίστηκε πολύ για να πετύχει την ένταξη της στο πρόγραμμα της Συμμαχίας.

    Ο.Κ.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΜΑΘ - ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαϊου 2000 (21:08 UTC+2)

    Συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας -Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη είχε ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Ντέιβιντ Μάντεν, που συνοδεύονταν από τον επίτιμο πρόξενο της χώρας στη Θεσσαλονίκη Γιώργο Δούκα.

    Ο κ. Μάντεν συνεχάρη τον κ. Πασχαλίδη για τα νέα του καθήκοντα, ενώ συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν στο νέο ρόλο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και τις προοπτικές που υπάρχουν για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο, όσο και στο χώρο της κοινωνίας των πολιτών.

    [05] ΘΕΜΑ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ "ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ"

    Σκόπια, 10 Μαϊου 2000 (20:51 UTC+2)

    Θέμα σκοπιανής μειονότητας στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία θέτει και πάλι η οργάνωση "Ουράνιο Τόξο", η οποία, όπως γράφει σήμερα η Σκοπιανή εφημερίδα "Ντνέβνικ", θα ζητήσει από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς να ασκήσουν πιέσεις στην Ελλάδα αλλά και στη Βουλγαρία για τα δικαιώματα της λεγόμενης "μακεδονικής" μειονότητας.

    Η ίδια εφημερίδα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της αναφέρει ότι η οργάνωση "Ουράνιο Τόξο" έγινε πρόσφατα μέλος της ευρωπαϊκής οργάνωσης EFA για τα κόμματα των μειονοτήτων στις περιοχές της Ευρώπης. Προσθέτει ακόμη ότι "η ένωση αυτή μαζί με τους "πράσινους" διαθέτουν μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τριάντα βουλευτές". Ο πρόεδρος της οργάνωσης Παύλος Βοσκόπουλος διατύπωσε μέσω της εφημερίδας "Ντνέβνικ" το αίτημα να ιδρυθούν στην Ελλάδα σχολεία για τα παιδιά της αποκαλούμενης "μακεδονικής" μειονότητας.

    [06] Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΤΑΞΙ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Αθήνα, 10 Μαϊου 2000 (20:51 UTC+2)

    Η απελευθέρωση των αδειών ταξί δεν επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, τονίζει ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση όχι μόνο δεν έχει αρμοδιότητα για τον αριθμό, τους όρους, τις προϋποθέσεις χορήγησης αδειών ταξί αλλά και δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε μία υπόθεση που , εμπίπτει εξ όλοκλήρου σχεδόν στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών. Αυτό προκύπτει από σχετικές τοποθετήσεις αρμόδιων επιτρόπων όπως του κ. Κίνοκ (Επίσημη εφημερίδα C 310 9.10.98) και του κ. Μόντι (Επίσημη εφημερίδα C 310 9.10.98) o οποίος τονίζει: " Η Επιτροπή δεν προτίθεται να λάβει κοινοτικά μέτρα για να καθορίζει τον αριθμό των χορηγούμενων αδειών ταξί ανάλογα με τον αριθμό των κατοίκων ή ακόμη να εκπονήσει κριτήρια επιλογής για την εκχώρηση των αδειών. Οι εθνικές, τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες εξυπηρέτησης με ταξί εμπίπτουν εξ ολοκλήρου σχεδόν στην αρμοδιότητα των αρμοδίων αρχών των κρατών, οι οποίες είναι άλλωστε και στην πιο κατάλληλη θέση για να ελέγχουν την τοπική αγορά ταξί.

    Κατά τον κ. Αλαβάνο οι δηλώσεις αυτές του υπουργού προκύπτουν από την λανθασμένη ερμηνεία της σύστασης 22/4/97 της Επιτροπής, στην οποία αναφέρεται το εξής:

    "τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν κανονισμούς που περιορίζουν την πρόσβαση σε ορισμένα επαγγέλματα. Η Επιτροπή συνιστά να επανεξεταστούν οι κανονισμοί αυτοί κατά περίπτωση και να αξιολογηθούν για να διαπιστωθεί αν υπάρχει η σωστή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του καταναλωτή και στον απαραίτητο ανταγωνισμό".

    Ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού επισημαίνει, τέλος, ότι η σύσταση αυτή δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και ότι η φράση "ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του καταναλωτή και στον απαραίτητο ανταγωνισμό καθόλου δεν σημαίνει ελεύθερες άδειες ασκήσεως επαγγέλματος.

    [07] ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ "ΟΔΥΣΣΕΑΣ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Μελβούρνη, 10 Μαϊου 2000 (20:38 UTC+2)

    του Κ. Παϊβανά

    Στις 28 Ιουνίου αναχωρούν για την Ελλάδα οι 15 βραβευθέντες μαθητές και μαθήτριες του Παναυστραλιανού διαγωνισμού "Οδυσσέας", που οργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Ερευνας του Πανεπιστημίου "La Trobe" της Μελβούρνης με τη συμπαράσταση του υπουργείου Αιγαίου.

    Η ομάδα των 15 διακριθέντων μαθητών θα ταξιδέψει αρχικά στην Αθήνα, όπου θα ξεναγηθούν στην Ακρόποληκαι την επομένη θα επισκεφθούν τα νησιά του Αιγαίου. Οι εννέα εκ των μαθητών είναι αλλοεθνείς και οι έξι Ελληνόπουλα. Οι μαθητές προέδρχονται από διάφορα σχολεία των πολιτειών Βικτώριας, Νέας Νότιας Ουαλίας, Νότιας Αυστραλίας και Κουησλάνδης.

    Τους μαθητές και μαθήτριες θα συνοδεύουν, εκ μέρους του ΕΚΕΜΕ ο πανεπιστημιακός δάσκαλος Παναγιώτης Γκογκίδης και η βοηθός ερευνήτρια Καλλιρρόη Κατσιγιάννη.

    Οι διακριθέντες θα επισκεφθούν τα νησιά Λέσβος, Χίος και Σάμος, όπου θα φιλοξενηθούν και στη συνέχεια θα επισκεφθούν τη Μακεδονία, όπου θα φιλοξενηθούν από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και το Κέντρο Αποδήμων Μακεδόνων.

    Η ομάδα των μαθητών θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και θα γίνει δεκτή από τους υπουργούς Αιγαίου Σηφουνάκη και Μακεδονίας Πασχαλίδη. Οι μαθητές θα επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και θα ξεναγηθούν σε αξιοθέατα των νησιών μας. Στη Μακεδονία θα επισκεφθούν τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας, τη Πέλλα και το Δίον, όπου θα ξεναγηθούν από τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμανλή.

    Ο διευθυντής του ΕΚΕΜΕ Α.Μ. Τάμης περιέγραψε την επίσκεψη ως πολιτιστικό προσκύνημα μέσα από το οποίο η Ελλάδα θα κερδίσει για πάντα τις καρδιές 15 πρεσβευτών στην Αυστραλία. Με την επίσκεψη των μαθητών λήγει μια ακόμη φάση στοργής και πρόνοιας του υπουργείου Αιγαίου είπε ο κ. Τάμης, μιας πρόνοιας που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές στην Αυστραλία να ενδιατρίψουν στον ελληνικό πολιτισμό, και μιας στοργής που έφερε την έκθεση Αιγαίου, την οποία είχαν την αγαθή τύχη να απολαύσουν χιλιάδες Ελληνες και αλλοεθνείς στη Μελβούρνη, στην Καμπέρα και στο Σίδνεϋ.

    [08] ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 10 Μαϊου 2000 (20:35 UTC+2)

    Γιορτάστηκε χθες σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης η "Ημέρα της Ευρώπης". Στις 9 Μαϊου του 1950 ο Γάλλος υπουργός Ρομπέρ Σουμάν είχε προτείνει την κοινή διαχείριση άνθρακα και χάλυβα, ως μέσο αποφυγής μελλοντικών πολέμων. Με την ευκαιρία του εορτασμού αυτού η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα διοργάνωσε εκδήλωση στην "Αίγλη" του Ζαππείου, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου καθώς και των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών φορέων.

    Στον χαιρετισμό της η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ελισάβετ Παπαζώη επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει νέα θέση στην Ευρώπη του 2000 καθώς είναι ενταγμένη ισοδύναμα στο σύνολο των δράσεων και προσδοκά την ένταξη στην Ενωση τόσο των γειτονικών της βαλκανικών κρατών όσο και της Κύπρου και έτσι θα έχει γύρω της ενοποιημένες περιοχές που θα δημιουργούν ασφαλέστερο περιβάλλον.

    Η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής Μαριέτα Γιαννάκου τόνισε ότι "μισό αιώνα μετά την εμπνευσμένη διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης παραμένει ο μεγάλος κοινός μας στόχος".

    Τη σημασία της δημιουργικής συμμετοχής των ευρωπαίων πολιτών στις προσπάθειες προώθησης της ευρωπαϊκής ιδέας υπογράμμισε η κοινοτική επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ τόνισε ότι μετά τις σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα ξεκινήσουν στο τέλος του 2000 με τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να καταρτίσει την κοινωνική ατζέντα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

    Ο διευθυντής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα κ. Μ. Καμχής χαρακτήρισε την επέτειο σημαντική και επισήμανε ότι οι ιδέες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης παραμένουν επίκαιρες.

    Στο μήνυμά του για την 50ή επέτειο της διακήρυξης Σουμάν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι τονίζει ότι η πραγματική πρόκληση είναι η επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο χτίζουμε την Ευρώπη ώστε να επινοηθεί μια δημοκρατικότερη διακυβέρνηση με μορφή δικτύου, όπου τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, οι εθνικές κυβερνήσεις, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές καθώς και η κοινωνία των πολιτών θα σχεδιάζουν από κοινού, θα προτείνουν, θα εφαρμόζουν και θα παρακολουθούν πολιτικές.

    [09] ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

    Βρυξέλλες, 10 Μαϊου 2000 (20:35 UTC+2)

    Την υπερψήφιση της έκθεσης με την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει την ένταξη της δραχμής στο ευρώ υπερψήφισε ομόφωνα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες. Η σχετική έκθεση του Λουξεμβούργιου ευρωβουλευτή κ. Γκέμπελς θα εγκριθεί την προσεχή Δευτέρα στο Στρασβούργο και θα συζητηθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πιθανότατα την Τρίτη, ενώ η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την επομένη.

    Η θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος διαμορφώθηκε ομόφωνα μετά από συμβιβαστική πρόταση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είχε ως στόχο να κάμψει ορισμένες επιφυλάξεις που είχαν εκφράσει γερμανοί χριστιανοδημοκράτες και βρετανοί συντηρητικοί.

    Οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει πιστά τις υποδείξεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την προώθηση ουσιαστικών διαρθρωτικών αλλαγών προκειμένου να διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα των κριτηρίων του Μάαστριχτ. Θα πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση και προσοχή στο θέμα του πληθωρισμού και να επιδιωχθεί η μείωση του δημοσίου χρέους με ταχύτερους ρυθμούς. Παράλληλα οι παρατηρήσεις αυτές θα διατυπωθούν ως τροπολογίες στην έκθεση του Ισπανού ευρωβουλευτή Πόμεζ Ρούιζ, με στόχο την επισήμανση της ανάγκης διατήρησης των κριτηρίων σύγκλισης για όλες τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ.

    Στη συζήτηση που προηγήθηκε της απόφασης οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που πήραν μέρος στη συζήτηση, (η κ.Μαριέτα Γιαννάκου και οι κ.κ. Τρακατέλλης, Δημητρακόπουλος και Χατζηδάκης) εξήγησαν στους γερμανούς συναδέλφους τους ότι και η Νέα Δημοκρατία συμμερίζεται τις θέσεις τους για επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά διαφωνεί με τη μηνιαία αναβολή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διότι με τον τρόπο αυτό, όπως είπαν, δίνεται αρνητικό μήνυμα στις αγορές και θα πληγεί η αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αν για την Ελλάδα εφαρμόζονται διαφορετικά κριτήρια σε σχέση με αυτά που είχαν εφαρμοστεί για τις άλλες έντεκα χώρες.

    Η επιφύλαξη των γερμανών χριστιανοδημοκρατών που τους οδήγησε στην πρόταση αναβολής αφορούσε το γεγονός ότι για την ένταξη της δραχμής το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κλήθηκε να απαντήσει είτε θετικά είτε αρνητικά, χωρίς να υπάρχει έκθεση σύγκλισης που να συνοδεύει τη γνώμη του. Επισήμαναν ακόμη ότι το δημόσιο χρέος μειώθηκε αλλά με αργούς ρυθμούς, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι η δραχμή δεν θα πρέπει να ενταχθεί στο ευρώ.

    Οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς, όπως τόνισαν, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης υποχρεώνει όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ σε συγκεκριμένη οικονομική πολιτική. Πρόσθεσαν μάλιστα ότι ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας είναι να υπενθυμίζει διαρκώς στην κυβέρνηση την ανάγκη μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής πραγματικής σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές οικονομίες προκειμένου να μην πάνε χαμένοι οι πολύχρονοι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού.

    [10] Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΑΝΑΓΚΗ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ

    Αθήνα, 10 Μαϊου 2000 (20:35 UTC+2)

    Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στην απελευθέρωση των εσωτερικών γραμμών, τονίζει ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Παπαθανασίου, με αφορμή τις διαμαρτυρίες των κατοίκων των νησιών των Κυκλάδων . Οι κάτοικοι ζητούν την αύξηση των δρομολογίων με έγκριση νέων αδειών σκοπιμότητας, προκειμένου να αναπτυχθεί υγιής ανταγωνισμός για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους.

    Ο κ. Παπαθανασίου φέρνει σαν παράδειγμα την καθιέρωση του ανταγωνισμού στη γραμμή Ελλάδας-Ιταλίας, η οποία, όπως είπε, επιβεβαίωσε τη δυνατότητα των ελληνικών εταιριών να ανταγωνισθούν και να κυριαρχήσουν. " Επένδυσαν σε σύγχρονα πλοία, βεβαίωσαν την ποιότητα των υπηρεσιών και προσφέρουν τιμές εισιτηρίων πολύ χαμηλότερες απ' ότι πληρώνουν οι Ελληνες για να πάνε από τον Πειραιά στη Μυτιλήνη ή την Κρήτη"

    Το όφελος από την απελευθέρωση εκτιμά ότι θα είναι και καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες για τους Ελληνες πολίτες, περισσότεροι τουρίστες, και περισσότερες θέσεις εργασίας για τους Ελληνες ναυτικούς και κατά συνέπεια πρέπει να προχωρήσουμε στην απελευθέρωση πολύ πιο πριν από το 2004.

    Επιπλέον επισημαίνει ότι η απελευθέρωση θα φέρει σημαντικά πρόσθετα έσοδα στο ελληνικό δημόσιο, τα οποία μπορούν να επενδυθούν στη βελτίωση των υποδομών και στην επιδότηση των άγονων και ζημιογόνων γραμμών με πολύ μικρότερο κόστος για την οικονομία και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα πολύ καλύτερες υπηρεσίες απ΄ ότι γίνεται σήμερα.

    Αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος του κράτους και όχι να δίνει την εντύπωση ότι παρεμβαίνει υπέρ της μίας ή της άλλης εταιρίας, καταλήγει ο κ. Παπαθανασίου.

    [11] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

    Μελβούρνη, 10 Μαϊου 2000 (20:35 UTC+2)

    του Κ. Παϊβανά

    Προσκλήσεις για 'φιλική συντροφιά' και ανταλλαγή απόψεων επί διαφόρων θεμάτων, σε υπουργούς και άλλες προσωπικότητες, είναι μια από τις τελευταίες κινήσεις του Φόρουμ Ελλήνων Επιχειρηματιών της πόλης μας. Έτσι την περασμένη πέμπτη, το Φόρουμ των επιχειρηματιών, δεξιώθηκε τον πρώτο επίσημο προσκεκλημένο, τον υπουργό Μετανάστευσης κ. Φίλιπ Ράντοκ.

    Στη γνωστή ελληνική ταβέρνα 'The Brass Tavern", το προεδρείο και μέλη του Φόρουμ των Ελλήνων Επιχειρηματιών, παρέθεσαν δείπνο στον υπουργό, παρουσία και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης.

    Συντονιστής της βραδιάς, ο αντιπρόεδρος του Φόρουμ κ. Βασίλης Καρδαμήτσης ο οποίος μαζί με τον Πρόεδρο κ. Π. Λεμονή, κατηύθυναν τη συζήτηση με τον υπουργό.

    Πολλά θέματα θίχθηκαν κατά τη διάρκεια του δείπνου μεταξύ των οποίων, ορισμένα της αρμοδιότητας του κ. Ράντοκ, θέματα γενικού ενδιαφέροντος και ορισμένα που άπτονται της γενικής κυβερνητικής πολιτικής. Τα θέμα της επανασύνδεσης των οικογενειών και της μεταναστευτικής πολιτικής κυριάρχησαν, αρχικά και στη συνέχεια οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε θέματα που ενδιαφέρουν τον ελληνισμό.

    Οι επιχειρηματίες της πόλης μας απέσπασαν την υπόσχεση του υπουργού Μετανάστευσης, ότι θα μεταφέρει στον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας κ. Χάουαρντ, τις ανησυχίες του Φόρουμ των Επιχειρηματιών και των Ελληνοαυστραλών γενικότερα, για την υποτονική στάση της κυβέρνησης στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Ο Υπουργός εξάλλου, υποσχέθηκε να ενδιαφερθεί, εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων του, για το Ελληνικό Μνημείο Πεσόντων και για την Επέτειο της Μάχης της Κρήτης και συνέστησε, μετά την τοποθέτησή του επί του θέματος, να συζητηθεί το όλο θέμα με τον αρμόδιο υπουργό.

    Στην εκδήλωση, εκτός των κ.κ. Λεμονή και Καρδαμήτση, παρέστησαν και οι: Κ. Σαρησταύρου, Χ. Σταμούλης, Ε. Σούμπλης, Δ. Γκόσιος, Χ. Λεωνίδας, Κ. Κουτσοχέρας, και από τα Μέσα Ενημέρωσης οι Σ. Αλατσάς, Κ. Παϊβανάς και Π. Γεωργιάδης.

    [12] Ο Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Αθήνα, 10 Μαϊου 2000 (20:34 UTC+2)

    Με την Πέμπτη κατά σειρά αλλαγή ηγεσίας στον ΟΤΕ μέσα σε τρία χρόνια, ένα πρώην στέλεχος της "Ιντρακομ" γίνεται "τσάρος" του οργανισμού, αναλαμβάνοντας για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, τόσο τη θέση του Πρόεδρου, όσο και τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Συμπτωματικά, από το βιογραφικό του αποσιωπάται η παραπάνω υπηρεσία του. Τα παραπάνω δήλωσε ο τομεάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσης Παπαληγούρας.

    Η νέα αυτή αλλαγή στοιχίζει στο δημόσιο, δηλαδή στον Ελληνα φορολογούμενο, περί τα 250 εκατομμύρια δραχμές, που θα λάβει ως αποζημίωση ο αποπεμφθείς Διευθύνων Σύμβουλος, λόγω διακοπής του 4ετούς συμβολαίου του, σημειώνει, για να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση απαξίωσε παντελώς να αιτιολογήσει την ανατροπή των μέχρι χθες επιλογών της.

    Σύμφωνα με τον κ. Ππαληγούρα, ο νέος υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής ακυρώνει το θεσμικό πλαίσιο που έχει προετοιμάσει ο προκάτοχος του , ότι δηλαδή η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει ζήτημα πώλησης του 51% των μετοχών του ΟΥΕ.

    Καταλήγοντας ο κ. Παπαληγούρας επισημαίνει ότι οι κραυγαλέες αυτές ασυνέπειες και αυτοαναραίσεις υπονομεύουν το μέλλον των ελληνικών τηλεπικοινωνιών στην κρίσιμη εποχή της απελευθέρωσης και αναδεικνύουν την προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού, ο οποίος είναι και ο πραγματικός εντολέας των όσων απαράδεκτων συμβαίνουν και κυοφορούνται.

    [13] ΣΤΗΝ ΑΥΛΩΝΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ

    Τίρανα, 10 Μαϊου 2000 (20:08 UTC+2)

    Την Αυλώνα θα επισκεφθεί την Κυριακή ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα. Σημειώνεται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα διοργανώνει την ίδια μέρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης.

    Σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα "Κόχα Γιόνε" ο Σαλί Μπερίσα θα επισκεφθεί τον Ιούνιο την Πρίστινα.

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΠΟΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

    Τίρανα, 10 Μαϊου 2000 (20:08 UTC+2)

    Με την υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας κ. Βάλντνερ συναντήθηκε στη Βιέννη ο μεταρρυθμιστής βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Γκεντς Πόλο. Σε δηλώσεις του ο κ. Πόλο χαρακτήρισε θετικό το έργο της αποστολής του ΟΑΣΕ στην Αλβανία.

    Είπε ακόμη ότι όσοι ασκούν αβάσιμη κριτική σε βάρος της αποστολής του ΟΑΣΕ δεν εκπροσωπούν τα απλά μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος. Σημειώνεται ότι τις κατηγορίες αυτές εξαπέλυσε πρόσφατα ο Σαλί Μπερίσα.

    [15] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΡΕΙΣ ΙΤΑΛΟΙ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΛΑΘΡΑΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

    Τίρανα, 10 Μαϊου 2000 (20:08 UTC+2)

    Τρεις ιταλούς που μετέφεραν λαθραία τσιγάρα με προορισμό την αλβανική αγορά συνέλαβε χθες η αστυνομία της Αυλώνας στο λιμάνι της πόλης, σύμφωνα με την κρατική αλβανική τηλεόραση.

    Η αστυνομία κατέσχεσε τα τσιγάρα και 600 εκατομμύρια λιρέτες, ενώ συνελήφθη ο Αλβανός συνεργός των Ιταλών λαθρεμπόρων, ο οποίος επρόκειτο να παραλάβει τα λαθραία τσιγάρα.

    [16] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

    Σκόπια, 10 Μαϊου 2000 (20:07 UTC+2)

    Πενταετή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σύναψε η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Τη συμφωνία υπέγραψαν στα Σκόπια ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Παναγιώτης Γεννηματάς και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκούγιεφσκι.

    Ο σκοπιανός υπουργός δήλωσε ότι ανοίγει ο δρόμος για τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων στην ΠΓΔΜ και ανέφερε ότι η Τράπεζα πρόκειται να χρηματοδοτήσει έργα στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, της βιομηχανίας, του τουρισμού και των μεταφορών. Στα έργα αυτά συγκαταλέγεται και η κατασκευή του τμήματος του αυτοκινητοδρόμου που ενώνει τα Σκόπια με την Ελλάδα.

    Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων επισήμανε ότι η ΠΓΔΜ κατατάσσεται πλέον στην τάξη των χωρών που είναι υποψήφιες για σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [17] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ SECI ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΝΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαϊου 2000 (20:07 UTC+2)

    Το SECI αποτελεί μία ευέλικτη πρωτοβουλία που κατόρθωσε να κινητοποιήσει αποτελεσματικά τον ιδιωτικό τομέα για την δημιουργία ενός θετικού κλίματος για την ανάπτυξη των επενδυτικών δραστηριοτήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επισήμανε ο υπουργός Μακεδονίας -Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, σε ομιλία του προς τα μέλη του SECI BAC και του SECI PRO .

    Ο κ. Πασχαλίδης χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός συνδέθηκε με το Σύμφωνο Σταθερότητας γιατί, όπως είπε, καταλήγει αντιπαραγωγική η λειτουργία παράλληλων θεσμών με κοινούς στόχους αν δεν υπάρχει καλή επικοινωνία και συνεργασία.

    Ένα μεγάλο πρόβλημα κάθε μορφής περιφερειακής συνεργασίας , τόνισε, είναι η αντιμετώπιση των οριζόντιων θεμάτων που απαιτούν σε πρώτη φάση συντονισμό διαφόρων φορέων σε κάθε χώρα ξεχωριστά και σε δεύτερη φάση συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων χωρών. Εκρινε σκόπιμο, οι χώρες της ΕΕ να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από την προσπάθεια εναρμόνισης της λειτουργίας των κρατικών μηχανισμών των κοινοτικών χωρών στις γειτονικές χώρες που επιδιώκουν την περιφερειακή συνεργασία για να ενταχθούν κάποια στιγμή στην ενωμένη περιφερειακή οικογένεια.

    Η λειτουργία των Εθνικών Επιτροπών SECI για τη διευκόλυνση των διεθνών εμπορικών διαδικασιών αποτελεί ένα ενδιαφέρον παράδειγμα συνεργασίας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που συνδέονται με το διεθνές εμπόριο και τις μεταφορές στα πλαίσια των νέων δομών που δημιουργούνται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, σημείωσε.

    Ο κ. Πασχαλίδης υπογράμμισε ότι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, έχοντας έναν επιτελικό ρόλο μπορεί να στηρίξει ουσιαστικά τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και το γεγονός ότι φιλοξενείται ένα τέτοιο γραφείου του SECI στο Διοικητήριο επιτρέπει στενή και τακτική συνεργασία.

    Υποστήριξε, επιπλέον, ότι είναι κρίσιμο για την ασφάλεια και την οικονομική ευρωστία της ηπείρου να μην υπάρχει ένα πεδίο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας δίπλα στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Όπως ανέφερε: "Τα Βαλκάνια είναι Ευρώπη και αποτελεί στοίχημα για όλο το δυτικό κόσμο η ανασυγκρότηση της περιοχής αυτής. Εχθρός μας είναι οι δυνάμεις της γραφειοκρατίας, της αδράνειας και της ολιγωρίας. Θα πετύχουμε αν συντονίσουμε τις προσπάθειες μας κυβερνήσεις, διεθνείς φορείς και οργανισμοί αλλά και ιδιωτικός τομέας με αποφασιστικότητα και σχέδιο. Τα γεγονότα δείχνουν ότι ξεκινήσαμε αργά αυτή τη προσπάθεια γι' αυτό δεν έχουμε περιθώριο για περαιτέρω απώλεια χρόνου. Πρέπει να τρέξουμε για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Υπάρχει σε όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ένα πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό στ χώρο της οικονομίας, της πολιτικής, της κοινωνίας πολιτών που διαμορφώνει ήδη μια διαφορετική πραγματικότητα για τα Βαλκάνια"

    Εξάλλου, ο κ. Πασχαλίδης επισήμανε ότι το Επιχειρηματικό Συμβούλιο του SECI αποτελεί ένα υπόδειγμα αποτελεσματικής ελληνοτουρκικής συνύπαρξης, αφού πρόεδροι αυτού είναι ο Κώστας Καρράς και ο Ράχμι Κοτς και αυτό έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία καθώς δείχνει πως μπορεί να λειτουργούν σε λίγα χρόνια τα πράγματα στα Βαλκάνια.

    Κοινό όραμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι η ειρήνη, η δημοκρατία, η συμφυλίωση και η συνεργασία ανάμεσα στους λαούς, στις κοινωνίες, σε όλους τους πολίτες, ,κατέληξε.

    [18] ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ

    Αθήνα, 10 Μαϊου 2000 (20:07 UTC+2)

    της Νατάσσας Θωμά

    Στα έδρανα των ανεξάρτητων βουλευτών κάθεται από σήμερα ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ανακοίνωσε το απόγευμα στο Σώμα της ολομέλειας την επιστολή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή με την οποία ο κ. Καρατζαφέρης τίθεται εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας και των οργάνων της παράταξης. Το πρωί ο διαγραφείς βουλευτής με επιστολή του αμφισβητούσε το δικαίωμα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας να τον αποπέμψει από το κόμμα επικαλούμενος τον κανονισμό της Βουλής.

    Ωστόσο πριν από λίγο ο κ. Καρατζαφέρης επανήλθε στο θέμα και με δηλώσεις του παραδέχεται ότι τυπικά βρίσκεται εκτός Νέας Δημοκρατίας, ουσιαστικά όμως παραμένει βουλευτής της.

    Σε ερώτηση αν θα κάθεται στα έδρανα των ανεξάρτητων βουλευτών ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε: "σημασία έχει να δίνεις τη μάχη για το καλό της Νέας Δημοκρατίας εναντίον του ΠΑΣΟΚ". Σε άλλη ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι θα πειθαρχεί στην εκάστοτε γραμμή της Νέας Δημοκρατίας, επισήμανε: "θα ψηφίζω εναντίον του ΠΑΣΟΚ ακόμα και σε περιπτώσεις που η Νέα Δημοκρατία ταυτιστεί με κάποιο νομοσχέδιο της κυβέρνησης". Τέλος ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι στηρίζει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος, όπως είπε, βρίσκεται σε μια δοκιμασία.

    [19] ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

    Αθήνα, 10 Μαϊου 2000 (20:07 UTC+2)

    Την απελευθέρωση της ακτοπλοϊας προανήγγειλε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος παρουσίασε σήμερα το πρόγραμμα δράσης του υπουργείου. Ο κ. Παπουτσής επισήμανε ότι όπως και σε άλλους τομείς που απελευθερώθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο έτσι στην παρούσα διαδικασία τίθενται δύο προϋποθέσεις: ο σεβασμός των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού και ο σεβασμός του δημοσίου συμφέροντος.

    "Στη διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου θα λάβουμε υπόψη τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της χώρας, τη διασφάλιση της εδαφικής συνέχειας της πατρίδας μας, τη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής της νησιωτικής Ελλάδας, την ανάπτυξη του τουρισμού και ενός σύγχρονου δικτύου συνδυασμένων μεταφορών. Και από τώρα πρέπει να μελετήσουμε την εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών από την ακτοπλοϊα μικρών αποστάσεων", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, την ανάγκη εκσυγχρονισμού των επιβατικών πλοίων, ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών στο επιβατικό κοινό. Ανακοίνωσε ακόμη ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στην οποία θα συμμετέχουν ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης αλλά και εκπρόσωποι της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών του Αιγαίου.

    Σύγχρονη ναυτιλία σημαίνει ανταγωνιστική ναυτιλία, με ενίσχυση της απασχόλησης και προσέλκυση νέων πλοίων στην ελληνική σημαία, είπε ο κ. Παπουτσής ενώ ανακοίνωσε την ίδρυση, στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, γραφείου κοινοβουλευτικής εργασίας που, όπως είπε, θα παρακολουθεί όλα τα ναυτιλιακά θέματα στο ελληνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

    [20] ΠΑΤΕΝ: Η ΕΕ ΘΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Βρυξέλες, 10 Μαϊου 2000 (20:07 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα επισπεύσει τις διαδικασίες για παροχή βοήθειας σε χώρες των Βαλκανίων δίνοντας έμφαση στη δημοκρατία και την οικονομική ανάπτυξη.

    Ο Κρις Πάτεν, Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ανέφερε ότι η Ευρώπη κινείται προς μια νέα φάση συνεργασίας και έχει στόχους την ανοικοδόμηση των Βαλκανίων και την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

    Ο κ. Πάτεν είπε ότι η ΕΕ πρώτα θα στηρίξει την επικράτηση της δημοκρατίας, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, δεύτερον το πέρασμα στην οικονομική ανάπτυξη με τις επενδύσεις και τρίτον την περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων.

    Ο κ. Πάτεν επισήμανε ότι τα κράτη που θα λάβουν βοήθεια από την ΕΕ πρέπει να προβούν σε δομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι γίνονται ήδη μελέτες στην Αλβανία, την Κροατία και τη Βοσνία για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι το καθεστώς του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αποτελεί τη "μαύρη τρύπα" στα Βαλκάνια και ο ίδιος είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης για τη περιοχή.

    Ο κ. Πάτεν είπε ότι αν ο σερβικός λαός απομακρύνει τον Μιλόσεβιτς από την εξουσία τότε η ΕΕ θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας.

    Ο.Κ.

    [21] ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ

    Μαδρίτη, 10 Μαϊου 2000 (20:07 UTC+2)

    Ο Ιταλός συγγραφέας Ουμπέρτο Εκο τιμήθηκε με το ισπανικό βραβείο "Prince Asturias" για την Επικοινωνία και τις κλασικές σπουδές.

    Ο συγγραφέας των έργων το "Ονομα του Ρόδου" (1980) και το "Εκκρεμές του Φουκό" (1988) έλαβε το βραβείο για την προσφορά του στην ιστορία και την δημιουργία νέων τρόπων έκφρασης.

    Ο Εκο, 68 ετών είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια και μαζί με το βραβείο "Prince Asturias" θα λάβει 27.000 δολάρια και ένα ειδικό αγαλματάκι, που είχε σχεδιαστεί από τον Ισπανό καλλιτέχνη Χουάν Μίρο, ειδικά για τη απονομή του βραβείου "Prince Asturias".

    O.K.

    [22] ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαϊου 2000 (19:47 UTC+2)

    Κορυφαία ονόματα του ελληνικού κλασσικού αθλητισμού θα συμμετάσχουν στο στρατιωτικό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο στη Ξάνθη.

    Μεταξύ των αθλητών που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση είναι οι: Κώστας Γκατσιούδης, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Κουκοδήμος, Λάμπρος Παπακώστας και Κώστας Κεντέρης. Οσον αφορά τις γυναίκες θα διαγωνιστούν: Βούλα Πατουλίδου, Κατερίνα Κόφφα, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή της Νίκης Ξάνθου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 10 May 2000 - 18:14:20 UTC