Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΣΧΕΔΙΟ ΠΤΗΣΗΣ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ:ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΝΕ
  • [03] ΕΠΑΦΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ Γ.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Ν.ΤΖΑΒΕΛΛΑ
  • [04] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ
  • [05] Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: 42 ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΥΨΟΥΣ 110 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΤΗ Γ.Γ.Α.
  • [06] ΨΑΡΑΣ - ΘΥΜΑ ΑΠΑΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
  • [07] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [08] ASIA FORUM: TO EΠΕΝΔΥΤΙΚΟ-ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΣΕ ΑΝ. ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΣΙΑ
  • [09] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ
  • [10] ΔΗΚΚΙ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [11] ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΙΟ ΧΩΡΟ ΣΤΗ ΝΔ
  • [12] ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΑΠΟ ΕΕ
  • [13] ΜΕΪΜΕΡΑΚΗΣ: ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ Ο ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
  • [14] ΑSIA FORUM: AΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
  • [15] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
  • [16] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [17] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [18] ΤΕΛΟΣ ΔΙΝΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ
  • [19] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗ ΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [20] ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [21] ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ ΕΛΑΒΕ Ο ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ
  • [22] ΕΠΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [23] ΠΡΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
  • [24] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

  • [01] ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΣΧΕΔΙΟ ΠΤΗΣΗΣ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2000 (09:22 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μαχητικά αεροσκάφη F5 A/B της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας

    Μετά από νέες διαβουλεύσεις που είχαν χθες το βράδυ οι Ελληνες επιτελείς με τους Τούρκους και τους Αμερικανούς συναδέλφους τους, συμφωνήθηκε τα τουρκικά μαχητικά να υποβάλουν σχέδιο πτήσης αλλά όχι στην Ελλάδα.

    Σχέδια πτήσεων θα υποβάλουν κανονικά στην Αθήνα αλλά μέσω του ΝΑΤΟ όλα τα τουρκικά αεροσκάφη που θα επιχειρούν από την Τουρκία στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου.

    Χθές μετά από ιδιαίτερα δύσκολες διαπραγματεύσεις αποφασίστηκε όσα τουρκικά μαχητικά απογειώνονται από τη γείτονα προς περιοχές ελληνικής ευθύνης να υποβάλουν σχέδιο πτήσης στο νατοϊκό στρατηγείο της Νάπολης απ' όπου θα διαβιβάζεται στις ελληνικές αρχές.

    Μετά την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας που δήλωνε ότι δεν θα καταθέσει σχέδια πτήσης αλλά και λόγω της σκληρής αντιμετώπισης με αναχαίτιση των παραβατών που είχε προαναγγείλει το υπουργείο Αμυνας, παρενέβη η συμμαχία για να βρεθεί η συμβιβαστική λύση. Το ελληνικό αίτημα για υποβολή σχεδίων πτήσεων ικανοποιείται πλήρως, ενώ και η Αγκυρα δεν θα καταθέτει τα στοιχεία της πτήσης κατευθείαν στην Αθήνα αλλά μέσω του πέμπτου αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Νάπολη.

    Σήμερα και αύριο θα γίνει συνεκπαίδευση αεροπορικών δυνάμεων σε περιοχές του κεντρικού Αιγαίου οι οποίες έχουν ήδη δεσμευτεί στο πλαίσιο της άσκησης "Dynamic Mix 2000". Σε εξέλιξη βρίσκονται και τα προκαταρκτικά γυμνάσια των χερσαίων δυνάμεων στη χώρα μας, που αριθμούν περίπου 10.000 άνδρες, ενώ και οι ναυτικές δυνάμεις από τη Σμύρνη και τη Σούδα πλέουν προς τη Σικελία.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ:ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΝΕ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2000 (13:29 UTC+2)

    "Δεν υπάρχουν δυσκολίες για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ" δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα για τα ζητήματα της οικονομίας. "Αυτός είναι ο τελευταίος μήνας πριν από την καθοριστική για την Ελλάδα απόφαση της ένταξης της δραχμής στη ζώνη του ευρώ, της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ", είπε ο κ. Σημίτης και τόνισε ότι η προεργασία έχει οδηγήσει σε μια πολύ καλή εξέλιξη αλλά πρέπει να δούμε σταθερά το μέλλον.

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα ελπίζει σε πρωτοβουλίες της Αγκυρας, ώστε να προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις που θα κατοχυρώνουν ακόμη πιο στέρεα τη συνεργασία στην περιοχή.

    Σχετικά, τέλος, με την Ολυμπιάδα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα στη διοργάνωση και θα διοργανωθούν άρτιοι αγώνες.

    Νωρίτερα κατά τη συζήτησή τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες οι κ.κ. Σημίτης και Στεφανόπουλος αναφέρθηκαν στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να πληροφορηθεί για τις πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις "αναταράξεις" από την αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων.

    [03] ΕΠΑΦΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ Γ.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Ν.ΤΖΑΒΕΛΛΑ

    Αθήνα, 22 Μαϊου 2000 (21:59 UTC+2)

    Με δύο ξεχωριστές κατ' ιδίαν συναντήσεις με τη Γιάννα Αγγελοπούλου και τη Νίκη Τζαβέλλα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της προέδρου και της αντιπροέδρου του Οργανισμού "Αθήνα 2004" με αφορμή το θέμα των αρμοδιοτήτων τους στην υπόθεση της διοργάνωσης των Αγώνων.

    Το μεσημέρι η Γιάννα Αγγελοπούλου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τη συνάντηση απέφυγε να κάνει δηλώσεις και δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει θέμα παραίτησης της κας Τζαβέλλα.

    Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Τετάρτη με την αντιπρόεδρο του Οργανισμού Νίκη Τζαβέλλα, η οποία είχε εκφράσει την επιθυμία να διατηρήσει τις ουσιαστικές αρμοδιότητες που της είχαν δοθεί, όταν τοποθετήθηκε στη θέση του αντιπροέδρου.

    Εξαιτίας μάλιστα ενός σοβαρού οικογενειακού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει η κ. Τζαβέλλα, φήμες ανέφεραν ότι προτίθεται να παραιτηθεί.

    Για το θέμα ρωτήθηκε το μεσημέρι ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος τόνισε ότι η αντιπρόεδρος του "Αθήνα 2004" έχει ένα σοβαρό προσωπικό πρόβλημα, που είναι η κατάσταση της υγείας του συζύγου της.

    Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι η κ. Τζαβέλλα δεν του έχει μιλήσει για παραίτηση και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρει τον τρόπο παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της.

    [04] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2000 (10:34 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ν.Χριστοδουλάκης

    Προς όλες τις πλευρές που επηρεάζουν την τιμή των καυσίμων στρέφεται το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να συγκρατήσει τις μεγάλες αυξήσεις που απειλούν σοβαρά τις δημοσιονομικές ισορροπίες και επιβαρύνουν δημόσιο χρέος και πληθωρισμό.

    Μέχρι στιγμής πάντως οι επαφές με τους παράγοντες της αγοράς ήταν άκαρπες, ενώ αρνητική ήταν και η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

    Η Εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια αναμένεται να ανακοινώσει αύριο αύξηση στην τιμή της βενζίνης 12 δραχμές το λίτρο και πέντε δραχμές στο πετρέλαιο.

    Ετσι η τιμή της σούπερ στα πρατήρια θα κυμαίνεται από 280-310 δραχμές και της αμόλυβδης από 270-300.

    [05] Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: 42 ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΥΨΟΥΣ 110 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΤΗ Γ.Γ.Α.

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2000 (21:10 UTC+2)

    Τον πίνακα με τα χρονοδιαγράμματα των εκτελούμενων από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ολυμπιακών έργων, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης.

    Τα Ολυμπιακά έργα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού υπουργείο είναι 42 και θα κοστίσουν μαζί με τα προπονητήρια 110 δισ. δρχ. Μετά από αίτημα του υπουργείο Οικονομικών όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στους αγώνες θα υποβάλλουν αναλυτικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ο συνολικός προϋπολογισμός των Ολυμπιακών αγώνων. Στη συνέχεια θα υπάρξει εσωτερική κατανομή των πόρων. Τα έργα που είναι επιλέξιμα στο Γ΄ ΚΠΣ θα γίνουν γνωστά στα μέσα Ιουλίου. Αλλα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από τους πόρους του ΟΠΑΠ.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στους διαπιστευμένους συντάκτες στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αποκάλυψε ότι συγκρότησε τριμελή επιτροπή για να πραγματοποιήσει πλήρη διαχειριστικό έλεγχο στο ΣΕΟ. Τα ονόματα θα δοθούν αύριο στη δημοσιότητα, ωστόσο προέρχονται από την οικονομική υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας.

    Ερωτηθείς για τη διαμάχη του δήμαρχου Αθηνών Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον πρόεδρο της ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπη Νικολάου για την τελετή αφή της Ολυμπιακής φλόγας, τόνισε ότι δεν είναι ευχάριστο γεγονός, ωστόσο δεν αφορά τη διοργάνωση των αγώνων στην Αθήνα. Υπογράμμισε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη του κ. Αβραμόπουλου επισήμανε ωστόσο κάποιες σημαντικές οργανωτικές ατέλειες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

    Αυτή τη στιγμή ο κ. Φλωρίδης ξεκινά την έκδοση του προβλεπόμενου από το Ν. 2725/99 προεδρικού διατάγματος, που αφορά τη διαδικασία οργάνωσης της τελετής αφής της φλόγας με μόνιμο με μόνιμο τρόπο, προκειμένου να μην παρατηρηθούν στο μέλλον οργανωτικές δυσκολίες και προβλήματα που δημιουργούν προβλήματα για τη χώρα μια και η τελετή μεταφέρεται μέσω της τηλεόρασης σε όλο τον κόσμο.

    Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μίσθωση τεσσάρων κλειστών γυμναστηρίων στο Φάληρο, επιλογή που κρίθηκε πιο συμφέρουσα οικονομικά. Η κατασκευή των μόνιμων εγκαταστάσεων απαιτούσε σημαντικό χρόνο κατασκευής και σε αυτή την περίπτωση η μεταφορά του Ιπποδρομίου θα πραγματοποιούνταν μέχρι το καλοκαίρι του 2001. Με τη μίσθωση των εγκαταστάσεων ο χρόνος παράδοσης συντομεύεται στους έξι μήνες και διευκολύνονται οι χρόνοι για τη μεταφορά του Ιπποδρόμου. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει, ωστόσο, να ολοκληρώσει τη μεταφορά του Ιπποδρόμου μέσα στο 2001 γιατί οι ανάγκες του επιβάλλουν σύγχρονες εγκαταστάσεις.

    Οσον αφορά τα τέσσερα κλειστά γυμναστήρια ο κ. Φλωρίδης σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλες εταιρίες ανά τον κόσμο που αναλαμβάνουν να τα στήσουν σε πλήρη λειτουργία και με όλες τις υποδομές, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΔΟΕ και όπως χρησιμοποιήθηκαν και στην Ατλάντα. Η πρόταση αυτή μεταφέρθηκε στη ΔΟΕ και έτυχε της απολύτου εγκρίσεως.

    Υπάρχει περίπτωση να μισθωθεί και το κτίριο της ραδιοτηλεόρασης, για το οποίο θα αποφασιστεί με βάση την πρόσκληση ενδιαφέροντος αν θα στεγαστεί σε μόνιμες ή προσωρινές εγκαταστάσεις στο χώρο των 70 χιλιάδων τ.μ.

    Ο κ. Φλωρίδης αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την παραίτηση της Νίκης Τζαβέλλα, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει το θέμα.

    Για τη διακοπή των χρηματοδοτήσεων του ΟΔΠΕ σχολίασε ότι οργανώσεις από μέλη της αθλητικής κοινότητας που συγκροτούνται για την προαγωγή επαγγελματικών συμφερόντων δεν είναι λογικό να χρηματοδοτούνται από το κράτος, όσον αφορά τις λειτουργικές τους δαπάνες. Όταν η πολιτεία αναθέτει σε μία ένωση ή ένα σύνδεσμο να εκτελέσει ένα εκπαιδευτικό έργο για λογαριασμό της, συμπλήρωσε, τότε χρηματοδοτείται με αναλυτικό προϋπολογισμό και με βάση κάποιο έλεγχο. Αποτελεί άλλο θέμα να πληρώνει το κράτος τα ενοίκια, το προσωπικό που απασχολούν, τα τηλέφωνα, τα κινητά, το ηλεκτρικό.

    Το θέμα της εκλογής του πρόεδρου της ΕΠΟ Κώστα Αλεξανδρίδη, που ήταν πρόεδρος της ΟΔΠΕ, βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης, σημείωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού και τόνισε ότι ο ίδιος θα προβεί σε σχόλιο μετά την έκδοση της απόφασης που θα αφορά όχι το περιεχόμενο της, αλλά ό,τι υπάρχει πισω από αυτή.

    Αναφερόμενος στη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ, τόνισε ότι θα γίνει αρχικά σε ποσοστό 25%, ενώ στόχος είναι να εισαχθεί στο χρηματιστήριο μέχρι το τέλος του 2000. Εχει οριστεί χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η μετοχοποίηση γίνεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

    Η απαλλαγή του ΟΠΑΠ από τις επιχορηγήσεις του υποχρεούται να καταβάλλει βρίσκονται υπό εξέταση. Σε περίπτωση που καθυστερήσει η μετοχοποίηση του Οργανισμού υπάρχει το ενδεχόμενο δανεισμού της χώρας μας προκειμένου να καταβληθούν τα χρήματα τα οποία υπολόγιζε η κυβέρνηση ότι θα πάρει από αυτόν.

    Ειδικότερα για τις επιχορηγήσεις του ΟΠΑΠ στις Ομοσπονδίες ο κ. Φλωρίδης επισήμανε ότι έχουν πάρει το 15% και με βάση το χρόνο στον οποίο θέλουν τα υπόλοιπα χρήματα θα καταρτιστεί ένα πρόγραμμα εκταμίευσης ανά μήνα.

    Εξάλλου, απέκλεισε την επαναφορά του βιντεολόττο ή την εισαγωγή κάποιου άλλου παιχνιδιού για να καλυφθούν τα 70 δισ. που είχαν προβλεφθεί για τους Ολυμπιακούς αγώνες γιατί, όπως είπε, το ποσό αυτό θα αντληθεί από τη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ.

    Ο κ. Φλωρίδης επιβεβαίωσε την ύπαρξη 10 δισ. από τα έσοδα που προκαθορισμένου στοιχήματος που έχουν παραμείνει αδιάθετα και από τα οποία 6 δισ. θα κατανεμηθούν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και 4 δισ. στο υπουργείο Πολιτισμού.

    Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τους Ολυμπιακούς αγώνες τόνισε ότι θα ρυθμίσει ζητήματα τεχνικού κυρίως χαρακτήρα, όπως η απεμπλοκή ορισμένων διαδικασιών, τα ζητήματα χωροθετήσεων κάποιων έργων και θέματα απαλλοτριώσεων.

    Τέλος, επανέλαβε ότι αποδέκτης των αιτημάτων για τη ρύθμιση χρεών είναι το υπουργείο Οικονομικών.

    [06] ΨΑΡΑΣ - ΘΥΜΑ ΑΠΑΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2000 (20:34 UTC+2)

    Χρηματική αποζημίωση, ύψους εξήμισυ εκατομμυρίων δραχμών, διεκδικεί από τα πολιτικά δικαστήρια ιχθυοκαλλιεργητής, που υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα της κομπίνας με τα πλαστά ομόλογα που αποκαλύφθηκε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια στη Θεσσαλονίκη, με πρωταγωνίστρια τη δικηγόρο Πηνελόπη Καμπουράκη.

    Πρόκειται για το Νίκο Κριάρη, κάτοικο Θεσσαλονίκης, ο οποίος καταγγέλλει ότι αγόρασε πλαστά ομόλογα -μέσω της Καμπουράκη- από υποκατάστημα τράπεζας. Η δικηγόρος, με την ιδιότητα της νομικής συμβούλου, είχε πείσει τον πελάτη της τράπεζας να επενδύσει σε ομόλογα που υποτίθεται ότι θα του έδιναν πολύ υψηλές αποδόσεις.

    Όπως αναφέρει στην αγωγή του, κατέβαλε στη δικηγόρο το ποσό των 6.300.000 δραχμών για να του δώσει τα ομόλογα, τα οποία, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, ήταν πλαστά.

    Η συζήτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο έγινε ερήμην της δικηγόρου, σε βάρος της οποίας έχουν στραφεί -μέσω των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων- δεκάδες επενδυτές, που ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύματα απάτης.

    Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε ένα περίπου μήνα, ενώ η ποινική δίκη με κατηγορούμενη τη δικηγόρο προσδιορίστηκε να εκδικαστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

    [07] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Βρυξέλες, 23 Μαϊου 2000 (20:08 UTC+2)

    Δεκαπενταμελής αντιπροσωπεία εκπροσώπων κοινοτήτων μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στην Ελλάδα και εκπροσώπων ελληνικών ανθρωπιστικών οργανώσεων πραγματοποιεί από σήμερα τετραήμερη επίσκεψη στο ευρωκοινοβούλιο, μετά από πρόσκληση της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αννας Καραμάνου.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις Βριξέλες, οι προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις ευρωπαϊκές πολιτικές σε θέματα προσφύγων, μετανάστευσης, ρατσισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ θα συναντηθούν με την Ελληνίδα Επίτροπο, Αννα Διαμαντοπούλου και με στελέχη του γραφείου του αρμόδιου Επιτρόπου για την πολιτική μετανάστευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ε.Ε., Βιτορίνο. Παράλληλα, θα συμμετάσχουν στη Δημόσια Ακρόαση με θέμα "Νέες προοπτικές του αγώνα κατά των διακρίσεων".

    Εξηγώντας τους λόγους της πρωτοβουλίας πρόσκλησης, η κ.Καραμάνου δήλωσε ότι "όλοι οφείλουμε να είμαστε ευαίσθητοι στα θέματα που αφορούν τους μετανάστες, τους πρόσυγες και όλους τους "διαφορετικούς" συμπολίτες μας", προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν προσωπική άποψη και γνώση των διεργασιών και αποφάσεων που λαμβάνονται στα όργανα της Ε.Ε. Καταλήγωντας, τόνισε ότι "σήμερα στην Ευρώπη, τα θέματα της πολιτικής μετανάστευσης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας είναι επίκαιρα όσο ποτέ".

    Την αντιπροσωπεία αποτελούν οι: Χρήστος Λάμπρου και Ελένη Χαλιλοπούλου, πρόεδρος και γενικής γραμαμτέας του Πανελλήνιου Μορφωτικού Συλλόγου Ελλήνων Τσιγγάνων, Τσουκγουεμέκα Βιόλα Οκάλα, εκπρόσωποι της Νιγηριανής Κοινότητας, Ανίσα Αλί Μουκτάρ, εκπρόσωπος της Σουδανικής Κοινότητας, Γκιουρσέλ Καπάνογλου, εκπρόσωπος της Ελληνοκουρδικής Ενωσης Φιλίας, Μάρκος παναγιωτόπουλος, και Μπεάτα Παναγιωτοπούλου του Ελληνοπολωνικού Συλλόγου Φιλίας και Συνεργασίας, Μεσούτ Τοκάτλιογλου, εκπρόσωπος της Τουρκικής κοινότητας: "Επιτροπή Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο", Νικόλαος Αμανατίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Τσίμαν Κουαραντάτσι και Αθανασία Σικιώτου, εκπρόσωποθ του Ελληνικού Συμβουλίου Προσφύγων, Μαρία Βασιλείου, πρόεδρος του Κέντρου Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ανδριανή Μαρδάκη, πρόεδρος της οργάνωσης SOS Ρατσισμός, Δέσποινας Χασιρτζόγλου, εκπρόσωπος της οργάνωσης "Γιατροί του Κόσμου" και Κατερίνα Μαυροκεφαλίδου, εκπρόσωπος της οργάνωσης "Κίνηση Πολιτών κατά του Ρατσισμού".

    [08] ASIA FORUM: TO EΠΕΝΔΥΤΙΚΟ-ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΣΕ ΑΝ. ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2000 (20:08 UTC+2)

    Την καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ισάξιου πόλου με αυτόν των Η.Π.Α, ώστε οι "15" να αποκτήσουν πιο "επιθετική" και στενή σχέση με τις χώρες της Ασίας, πρότεινε ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου του Εμπορoβιομηχανικού Eπιμελητηρίου των Φιλιππίνων, Salvador Enriques, στο πλαίσιο των εργασιών του Asia Forum 2000.

    Στο μεταξύ, μεγάλη αύξηση καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στις ξένες επενδύσεις στις Φιλιππίνες. Ο κ. Enriques πάντως μίλησε για έλλειψη μονάδων παραγωγής στις Φιλιππίνες και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι επιχειρηματικοί "κολοσσοί" όπως η Μotorola, η Τoyota και η Εricsson, δεν έχουν προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες, παρόλο που υπάρχουν ευοίωνες προοπτικές.

    Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο αντιπρόεδρος του Γραφείου Προώθησης Εξαγωγών του Πακιστάν, Masoon Alam Rizvi, ο οποίος τόνισε ότι, "οι χώρες που στερούνται διεξόδου προς τη θάλασσα, δεν έχουν ισότιμη θέση με τις παραθαλάσσιες, όσον αφορά τις εμπορικές δυνατότητες", και πρόσθεσε ότι, "τα προβλήματα αυτών των χωρών, πρέπει να συζητηθούν και να λυθούν άμεσα".

    Όσον αφορά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του Πακιστάν, ο κ. Rivzi επεσήμανε ότι ανέρχεται σε 64 δισ. δολάρια., ενώ αναφερόμενος στις κύριες εξαγωγές της χώρας, τόνισε ότι, "κατά 65% εξάγονται γεωργικά προϊόντα και κατά 25% βιομηχανικά". Παράλληλα, όπως είπε, "το κύριο εξαγώγιμο προϊόν του Πακιστάν είναι το βαμβάκι, ενώ ακολουθούν τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τα χειρουργικά εργαλεία και το ρύζι".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Βιομηχανικού και Ιδιοκτησιακού Οργανισμού της Ρωσίας, Sergey Bekov, επεσήμανε, μεταξύ άλλων ότι, "η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2000, αυξήθηκε κατά 47%, ενώ τα προϊόντα που εξάγονται είναι μέταλλα, μηχανήματα, χημικά και χαρτί". Πρόσθεσε ότι, "γίνεται μια προσπάθεια για την εξαγωγή και άλλων προϊόντων, όπως πυρηνικών και ενέργειας".

    Στα προβλήματα προσέλκυσης ξένων επενδυτών αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του Ουκρανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρηματιών, Olexander Sivachok, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι, "το πρόβλημα πρωτοεμφανίστηκε, όταν η Ουκρανία έγινε ανεξάρτητο κράτος".

    Όπως επισήμανε, οι ξένες επενδύσεις συγκεντρώνονται ως επί το πλείστον στο Κίεβο και όπως σημείωσε αφορούν, κατά 21% τη βιομηχανία, 13% τα τρόφιμα, 7% τις ασφάλειες και 4% την υγεία και τις μεταφορές". Αναφερόμενος στην "ταυτότητα" των εμπορικών εταίρων της χώρας, ο κ. Sivachok επεσήμανε ότι, "το 18% των ουκρανικών εξαγωγών κατευθύνεται στις ΗΠΑ, το 8% στη Γερμανία, το 7% στη Ρωσία και το 5% στην Κύπρο, ενώ στις υπόλοιπες χώρες, διοχετεύεται μόλις το 4%". Καταλήγοντας, σημείωσε ότι οι ξένοι επενδυτές στη Ουκρανία, έχουν ίσα δικαιώματα, ευκαιρίες και υπευθυνότητες, με τους Ουκρανούς, όπως ορίζει ο νόμος.

    Ο αναπληρωτής γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Τσεχίας, Eygen Laczo, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του και για την έλλειψη κινήτρων από μέρους της πολιτείας για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι, "η εξαγωγική πολιτική, πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία πρέπει να σέβεται τους νόμους της ελεύθερης αγοράς".

    Ειδικότερα, ο κ. Lasco είπε ότι, "στόχος πρέπει να είναι όχι μόνο η προώθηση του εμπορίου, αλλά η καθιέρωσή του με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να διδάξει στις επιχειρήσεις ότι πρέπει να διεθνοποιηθούν" και πρόσθεσε ότι, "επειδή ο ιδιωτικός τομέας δε συνεργάζεται με το δημόσιο, οι επιχειρηματίες δε γνωρίζουν που να προσανατολιστούν".

    Όσον αφορά τα κονδύλια, σύμφωνα είπε ότι "δεν υπάρχει στήριξη του ιδιωτικού τομέα, καθώς κονδύλια δίνονται μόνο από εξωτερικά προγράμματα" και πρόσθεσε ότι, "οι τράπεζες της Τσεχίας είναι ακόμη κρατικές, με συνέπεια να μην γίνονται πιστώσεις στους επιχειρηματίες, ενώ όταν γίνονται οι συνθήκες είναι "τρομερά" δύσκολες, καθώς τα επιτόκια φτάνουν το 18%".

    Παράλληλα, σημείωσε ότι, οι επιχειρηματίες είναι αναγκαίο να αναζητούν νέους συνεργάτες, να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, προωθώντας έτσι τα προϊόντα τους, ενώ όπως υπογράμμισε, "οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρέπει να εννοήσουν την έννοια της διεθνοποίησης και να αλλάξουν αντίληψη".

    Τέλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ρουμανίας, Ion Pop, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι απαιτείται η αναδιάρθρωση του εμπορίου ως το έτος 2004, ενόψει της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως το 2007.

    Ειδικότερα, ο κ. Pop, είπε ότι οι στόχοι πρέπει να είναι, "η προώθηση του εμπορίου, η θέσπιση εμπορικής πολιτικής για την γεωργία, η εναρμόνιση των θεσμών και η δημιουργία πιστωτικών δομών".

    [09] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ

    Ρίγα, 23 Μαϊου 2000 (20:06 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Αντρις Μπέρζινς θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλες στις 29 και 30 Μαίου και θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης με κύρια θέματα την διεύρυνση της ΕΕ και την περιφερειακή ασφάλεια.

    Ο κ. Μπέρζινς θα συναντηθεί με τον Χαβιέρ Σολάνα, αρμόδιο για την κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική της ΕΕ και τον Επίτροπο για την διεύρυνση της ΕΕ Γκέντερ Φερχόιγκεν και θα τονίσει ότι η χώρα του συνεχίζει να επιθυμεί την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ παρά την αλλαγή της κυβέρνησης.

    Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση συνασπισμού του Μπέρζινς ανέλαβε επισήμως καθήκοντα στις 5 Μαίου.

    Ο.Κ.

    [10] ΔΗΚΚΙ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2000 (19:55 UTC+2)

    Θλιβερές και απαράδεκτες χαρακτηρίζει το ΔΗΚΚΙ τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού εξωτερικών για την υφαλοκρηπίδα και συνολικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Τέτοιους είδους δηλώσεις το μόνο που εξυπηρετούν είναι τα συμφέροντα της Τουρκίας και των ΗΠΑ, σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας και της Κύπρου, τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

    Υπογραμμίζεται, επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών οφείλουν να ξεκαθαρίσουν αν θα κάνουν εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία και αν αποδέχονται προσφυγή στη Χάγη, χωρίς να γίνει οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συμβάσεις της Λωζάνης, που Μοντρέ και των Παρισίων.

    Το ΔΗΚΚΙ χαρακτηρίζει απαράδεκτο να κλείνει η αξιωματική αντιπολίτευση τα μάτια μπροστά στις παρασκηνιακές και βλαπτικές για τα εθνικά συμφέροντα διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης.

    Για το ΔΗΚΚΙ δεν υπάρχει άλλο θέμα συζήτησης με την Τουρκία, παρά μόνο το νομικό ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Το κόμμα εκτιμά ότι ο πολιτικός διάλογος που άνοιξε η ελληνική κυβέρνηση, αποτελεί, εξ αρχής λαθεμένη πολιτική, που αν συνεχιστεί, θα οδηγήσει σε παραχωρήσεις εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, κατά παράβαση των Διεθνών Συμβάσεων και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

    [11] ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΙΟ ΧΩΡΟ ΣΤΗ ΝΔ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2000 (19:54 UTC+2)

    Ο σκεπτικισμός για τον προσδιορισμό της έννοιας του μεσαίου χώρου και την τακτική που θα ακολουθήσει η ΝΔ κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του κόμματος για το έκτακτο συνέδριο του Ιουνίου.

    Τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν παράλληλα τον προβληματισμό τους για τον τρόπο που πρέπει να προσεγγιστεί το θέμα. Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επεσήμανε ότι ο μεσαίος χώρος είναι κοινωνικός προσδιορισμός και δεν αφορά την πολιτική φυσιογνωμία και ιδεολογία του κόμματος.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη ισχυρίστηκε κατά τη συνεδρίαση ότι η ΝΔ οριοθετείται στο χώρο της κεντροδεξιάς και επανέλαβε ότι το τακτικό συνέδριο του κόμματος πρέπει να είναι συνέδριο επανίδρυσης, χωρίς να τίθεται θέμα αμφισβήτησης του αρχηγού ή της ιδεολογικής πλατφόρμας της ΝΔ.

    Στο μεταξύ, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γιώργος Καρατζαφέρης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, ζητά να παρακρατείται υπέρ της ΝΔ το σχετικό ποσοστό από τη βουλευτική του αποζημίωση, όπως γινόταν και στο παρελθόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να στείλει επιστολές στα μέλη της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, που θα συνεδριάσουν το Σάββατο, και στις οποίες θα αναφέρει τα ερωτήματα που έθεσε στον Κώστα Καραμανλή για το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Αύριο θα συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος για να διερευνηθούν τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος.

    [12] ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΑΠΟ ΕΕ

    Βρυξέλες, 23 Μαϊου 2000 (19:54 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα στείλει 20.000 τόνους σιτάρι και δυο εκατομμύρια Ευρώ στην Ερυθραία προς ανακούφιση των ανθρώπων που υποφέρουν από τον πόλεμο και τη ξηρασία.

    Η Επιτροπή εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τον πόλεμο μεταξύ Αιθιοπίας-Ερυθραίας και πρόσθεσε ότι μαζί με τις δωρήτριες χώρες και τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς θα συνεχίσει να βοηθάει όσους λαούς υποφέρουν.

    Σημειώνεται ότι από σήμερα βρίσκεται στη πρωτεύουσα της Ερυθραίας ο Ρίνο Σέρι, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να βοηθήσει στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δυο χωρών.

    Ο.Κ.

    [13] ΜΕΪΜΕΡΑΚΗΣ: ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ Ο ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2000 (19:53 UTC+2)

    Την άποψη ότι η εσωκομματική συνεννόηση επιβάλλει τον συνεχή διάλογο, στο πλαίσιο των συλλογικών οργάνων, εξέφρασε ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά τη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του εκτάκτου συνεδρίου.

    Ο κ.Μεϊμαράκης τόνισε ότι ο διάλογος αυτός διεξάγεται επιτυχώς με πολιτικούς όρους και νηφαλιότητα, χωρίς να παραβλέπεται ο θεσμικός ρόλος, που αποτελεί τη γόνιμη και δημιουργική αντιπολίτευση, παράλληλα με την άσκση αυστηρού ελέγχου στο κυβερνητικό έργο.

    [14] ΑSIA FORUM: AΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2000 (19:53 UTC+2)

    Σε "αγώνα δρόμου" επιδίδονται τα ασιατικά και αφρικανικά κράτη, αλλά και οι χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Χωρών, θέτοντας στο στόχαστρο την προώθηση των εξαγωγών, την απελευθέρωση των αγορών και τη μείωση του προστατευτισμού, όπως έγινε σαφές κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα των εργασιών του ASIA FORUM 2000.

    Στο πλαίσιο αυτό, ολοένα και περισσότερες από τις παραπάνω χώρες προχωρούν σε μείωση των δασμών και των ποσοτικών περιορισμών στις εισαγωγές ξένων προϊόντων, επιδιώκοντας να "ανοίξουν" τις αγορές τους. Παράλληλα, δρομολογούν πολιτικές ενίσχυσης των εξαγωγών, οι οποίες αναμένεται να αποδώσουν καρπούς στα αμέσως επόμενα χρόνια.

    Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Ινδίας, που θέτει στο στόχαστρο τη μείωση των δασμών στο 20% μέχρι το 2005, αλλά και τον μηδενισμό έως το 2001- των ποσοτικών περιορισμών που επιβάλλονται σήμερα σε 4.263 προϊόντα. Παράλληλα, η Ινδία έθεσε φέτος σε εφαρμογή μια "επιθετική" πολιτική ενίσχυσης των εξαγωγών, οι οποίες ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 38 δισ. δολ, έναντι 18 δισ. το 1991 και μόλις 8 δισ. το 1981.

    Επιπλέον, την ανιούσα ακολουθεί και η αξία των ξένων επενδύσεων στην Ινδία, όπως διευκρίνισε στο πλαίσιο των εργασιών του ASIA FORUM- ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων της χώρας, Jayant Bhuyan. Oι ξένες επενδύσεις, που, από το 1947 οπότε η Ινδία ανεξαρτοποιήθηκε- μέχρι το 1987 ήταν συρρικνωμένες στα 7 δισ. δρχ, ανήλθαν την τελευταία δεκαετία στα 15 δισ. δολ. Παράλληλα, έντονη είναι η παρουσία ξένων επιχειρηματικών "κολοσσών", όπως η GENERAL MOTORS, ενώ σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται η βιομηχανία πληροφορικής, αφού τα έσοδα του κλάδου στην Ινδία αναμένεται να προσεγγίσουν φέτος τα 5 δισ. δολ.

    Στο μεταξύ, ως "success story" χαρακτήρισε την πορεία της πολωνικής οικονομίας κατά την τελευταία δεκαετία, ο διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Jan Bielawski. Όπως είπε, τα "άλματα" προόδου της πολωνικής οικονομίας κατά τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνονται από τις ευνοϊκές εκθέσεις του ΟΟΣΑ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η θετική αυτή πορεία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον, αφού οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας κατά τα επόμενα χρόνια, διαμορφώνονται στο 5,2%-5,5%.

    Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και από το "μέτωπο" των ξένων επενδύσεων, αφού το τελευταίο διάστημα, η Πολωνία δέχεται μεγάλες ροές κεφαλαίων από το εξωτερικό.

    Ωστόσο, παρουσιάζοντας την άλλη όψη του νομίσματος, ο Πολωνός αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της πολωνικής οικονομίας επιβραδύνθηκαν πέρυσι στο 4%, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ξεπέρασε τα 11,7 δισ. δολ, ποσό που αντιστοιχεί στο 7,5% του ΑΕΠ. Πάντως, μεγάλο μέρος του ελλείμματος αυτού, μπορεί να καλυφθεί από τα συναλλαγματικά αποθέματα, ύψους 25,5 δισ. δολ, της χώρας.

    Σχολιάζοντας τη μείωση των πολωνικών εξαγωγών, ο κ.Bielawksy την απέδωσε στην απώλεια σημαντικού μεριδίου της ρωσικής αγοράς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο πρώτο εννεάμηνο του 1998, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 60% και προς την Ουκρανία κατά 40%.

    Πάντως, η πολωνική κυβέρνηση ευελπιστεί να καλύψει το χαμένο έδαφος, δρομολογώντας πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των εξαγωγών. Ηδη, έχει συνάψει σημαντικές εμπορικές συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ το 1998 μείωσε τα δασμολόγια στο 3,5%.

    Έντονη προσπάθεια για την απελευθέρωση των αγορών και την απλοποίηση των διαδικασιών που σχετίζονται με το εξωτερικό εμπόριο, καταβάλει και το Μαρόκο, όπως διευκρίνισε ο κ. Noureddine Jalal, βοηθός διοικητής της Διεύθυνσης Διεθνούς Εμπορικής Πολιτικής του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας.

    Ήδη, η κυβέρνηση του Μαρόκου έχει δρομολογήσει πακέτο σημαντικών μέτρων για την ενθάρρυνση του εξωτερικού εμπορίου και των επενδύσεων και τη μείωση της φορολογίας. Στο πλαίσιο αυτό, συστάθηκε Επιτροπή Απλοποίησης Διαδικασιών Εξωτερικού Εμπορίου, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Παράλληλα, δημιουργούνται ζώνες ελεύθερου εμπορίου και συνάπτονται εμπορικές συμφωνίες, ενώ οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας απαλλάσσονται από την καταβολή ΦΠΑ.

    Ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ, της τάξης του 2%, αναμένονται για το 2000 στη Σλοβακία, συνεπεία του προγράμματος νομισματικής πολιτικής, που εφαρμόζει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Παράλληλα, η κυβέρνηση της χώρας έθεσε πέρυσι σε εφαρμογή δύο πακέτα οικονομικών μέτρων, το πρώτο εκ των οποίων ενεργοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 1999 και το δεύτερο το Μάιο, όπως γνωστοποίησε ο κ.Peter Navracic, διευθυντής του Τμήματος Εξωτερικού Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομικών της Σλοβακίας.

    Επιπλέον, η φορολογική επιβάρυνση στα προϊόντα που εισάγονται στη Σλοβακία, προβλέπεται να μειωθεί στο 3% τον Ιούλιο του 2000 και να μηδενιστεί στις 31 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους (έναντι 5% τον Ιανουάριο και 7% τον Ιούνιο του 1999).

    [15] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2000 (19:32 UTC+2)

    Με ενθουσιασμό, ανταποκρίθηκαν οι φορολογούμενοι στο νέο μέτρο της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με συνέπεια να παρατηρηθεί

    συνωστισμός κατά την πρώτη ημέρα ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μόνο κατά τις πρώτες τέσσερις ώρες εφαρμογής του συγκεκριμένου συστήματος κατατέθηκαν μέσω του Διαδικτύου 240 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

    Το μέτρο αφορά σε πρώτη φάση, περίπου στο 52% των δηλώσεων του ΦΠΑ και ειδικότερα τις μηδενικές και πιστωτικές δηλώσεις. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων σχεδιάζει την επέκταση του μέτρου και για τις χρεωστικές δηλώσεις.

    Στο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής ΦΠΑ (TAXISnet) έχουν εγγραφεί περίπου 8.000 φορολογούμενοι, εκ των οποίων το 60% είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και το 40% επιχειρήσεις.

    Σημειώνεται ότι η πρόσβαση στo TAXISnet είναι εφικτή μόνο για τους υπόχρεους φόρου που έχουν αποκτήσει κωδικό πρόσβασης. Για την εγγραφή ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επισκεφθεί την ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.taxisnet.gr).

    [16] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 23 Μαϊου 2000 (19:32 UTC+2)

    Στο Βουκουρέστι βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, έπειτα από πρόσκληση του Πατριάρχη Ρουμανίας Θεόκτιστου.

    Ο αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε από κοινού με τον Πατριάρχη Ρουμανίας σε θεία λειτουργία στην πατριαρχική εκκλησία του Βουκουρεστίου.

    Ο Χριστόδουλος επαίνεσε το έργο του Πατριάρχη Ρουμανίας, ο οποίος του ζήτησε να μεταφέρει στον ελληνικό λαό την κατάθεση πίστης του ρουμανικού λαού στην Ορθοδοξία.

    Επισκέφθηκε επίσης το Ιάσιο όπου χοροστάτησε σε λειτουργία στη Μητρόπολη της πόλης. Σε ομιλία του στον Μητροπολιτικό ναό ο Χριστόδουλος αναφέρθηκε στην σημασία του Ιασίου στην ιστορία της Ελλάδας.

    [17] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σαράγιεβο, 23 Μαϊου 2000 (19:32 UTC+2)

    Ο ανώτατος εκπρόσωπος της Διεθνούς Κοινότητας στη Βοσνία Βόλφγκανγκ Πέτριτς απέλυσε σήμερα τρεις Κροάτες αξιωματούχους γιατί παρεμπόδισαν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και απέτυχαν στην υλοποίηση των ειρηνευτικών συμφωνιών ανακοίνωσε το γραφείο του.

    Ο Στιέπο Αντριτζιτς, επικεφαλής της υπηρεσίας ιδιωτικοποίησης στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία απομακρύνθηκε από τη θέση γιατί παρεμπόδισε την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων.

    Ο Ιβαν Ιβιτς, κυβερνήτης του καντονιού Λίβνο και ο Μίρκο Μιχάλιεβιτς, πρωθυπουργός του καντονιού απολύθηκαν γιατί δεν κατάφεραν να εξαλείψουν τις εθνικές διακρίσεις στη περιοχή.

    Η απομάκρυνση των τριών αξιωματούχων συμπίπτει με τη σημερινή συνάντηση χωρών -δωρητριών στις Βρυξέλες με θέμα την ειρήνη και την οικονομική ανάπτυξη στη Βοσνία.

    Ο.Κ.

    [18] ΤΕΛΟΣ ΔΙΝΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2000 (19:25 UTC+2)

    Με μια μείζονος σημασίας προσωπική παρέμβαση, ο Κώστας Σημίτης δίνει τέλος στη διελκυστίνδα με το θέμα των ταυτοτήτων και την αναγραφή του θρησκεύματος.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο ραδιοσταθμός "Φλας", ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να δώσει ο ίδιος το στίγμα των αποφάσεων, συνεκτιμώντας το κόστος που είχε η κυβέρνησή του με τον τρόπο που ετέθη το θέμα, και εν συνεχεία έγινε αντικείμενο χειρισμού (και ταυτόχρονα ενός χαώδους διαλόγου στην κοινωνία). Έτσι, θα εμφανιστεί ο ίδιος στη Βουλή για να πει πως το θρήσκευμα δεν θα αναγράφεται στις νέες ταυτότητες.

    [19] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗ ΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Βελιγράδι, 23 Μαϊου 2000 (19:25 UTC+2)

    Η Σερβία κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι συνεχίζουν την επιθετική πολιτική τους εναντίον της, προάγοντας τη τρομοκρατία δήλωσε ο Γιουγκοσλάβος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νεμπόισα Βούγιοβιτς.

    Ο κ. Βούγιοβιτς είπε ότι η Γιουγκοσλαβία αντιμετωπίζει ακόμη παράνομες κυρώσεις και δέχεται τη επιθετική πολιτική διαφόρων χωρών και χαρακτήρισε τρομοκρατική ενέργεια τον πόλεμο εναντίον της το 1999.

    Ο Σέρβος πολιτικός κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί με τη τρομοκρατία να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας μεταξύ των πολιτών, να καταστρέψει την ενότητα και τη δύναμη της κυβέρνησης αλλά και τη δυνατότητα ανοικοδόμησης της χώρας.

    Ο κ. Βούγιοβιτς ανέφερε ότι το Βελιγράδι θα λάβει μέτρα για την τρομοκρατία και πρόσθεσε ότι για την ομαλοποίηση της κατάστασης η Σερβία προτείνει να αποζημιωθεί για όσα έχασε από τις κυρώσεις, να αρθούν αυτές και να σταματήσει η επέμβαση στα εσωτερικά της ζητήματα.

    Ο.Κ.

    [20] ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Βηρυτός, 23 Μαϊου 2000 (19:20 UTC+2)

    Τραγική είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα αποχωρούν από το νότιο Λίβανο ύστερα από 22 χρόνια κατοχής, αφήνοντας τα μέλη του φιλοϊσραηλινού στρατού του νότιου Λιβάνου στο έλεος της ισλαμικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

    Οι αντάρτες συνεχίζουν να σφυροκοπούν περιοχές στη "ζώνη ασφαλείας" και έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους 14 χωριά.

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν προειδοποίησε χθες , μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι η τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται στο νότιο Λίβανο θέτει σε κίνδυνο τα σχέδια του ΟΗΕ για αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή, έπειτα από την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.

    [21] ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ ΕΛΑΒΕ Ο ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2000 (19:18 UTC+2)

    Προθεσμία να απολογηθεί αύριο, έλαβε ο 25χρονος ιδιωτικός ντέτεκτιβ Δημήτρης Διφωνίδης, ο οποίος συνελήφθη και πάλι ως ύποπτος για την επίθεση κατά του αστυνομικού Τρύφωνα Τσεμπελίδη, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, οπλοφορία και οπλοχρησία, καθώς διαπιστώθηκε ότι την ημέρα της επίθεσης υπήρχαν ίχνη πυρίτιδας στον αντίχειρά του.

    Ο Διφωνίδης αρνείται τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι η καταγγελία που έγινε από τον καθηγητή Μανόλη Μπαλτατζή, είναι καταγγελία ρεβανσισμού επειδή πριν από ένα μήνα τον είχε παρακολουθήσει και είχε αποκαλύψει στη σύζυγό του την παράνομη σχέση του.

    Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών θα οδηγηθεί - κατηγορούμενος για 4 πλημμελήματα - και ο αστυνομικός της ομάδας ΖΗΤΑ, Γιάννης Αποστολίδης, η σύζυγος του οποίου διατηρούσε το γραφείο ιδιωτικών ερευνών.

    [22] ΕΠΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2000 (19:18 UTC+2)

    Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν το απόγευμα, όταν λεωφορείο του ΟΑΣΑ έπεσε πάνω σε μάντρα στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας και της οδού 28ης Οκτωβρίου. Ο οδηγός του λεωφορείου, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Φιλοθέη - Αθήνα, προσπάθησε να αποφύγει ένα μηχανάκι όμως το λεωφορείο ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε μάντρα.

    Τα ασθενοφόρα μετέφεραν στον Ερυθρό Σταυρό επτά τραυματίες από τους οποίους οι τρεις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

    [23] ΠΡΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 23 Μαϊου 2000 (19:16 UTC+2)

    Η Ρωσία και η Λευκορωσία συνέταξαν το κείμενο της τελικής συμφωνίας που ορίζει τη δημιουργία και χρήση κοινού νομίσματος των δυο χωρών, ανακοίνωσε το γραφείο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Το τελικό κείμενο έχει ετοιμαστεί ανέφερε αξιωματούχος του Κρεμλίνου αλλά δεν διευκρίνισε πότε θα υπογραφεί και τις ημερομηνίες υλοποίησης της συμφωνίας.

    Η ανακοίνωση ήρθε μετά τις συνομιλίες που είχαν σήμερα οι πρόεδροι της Ρωσίας Β. Πούτιν και της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στο Μίνσκ.

    Τον περασμένο Νοέμβριο η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι υπάρχει η πιθανότητα δημιουργίας κοινού νομίσματος μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομική ένωση των δυο χωρών αυτή τη περίοδο θα ήταν καταστροφική για τις δυο χώρες καθώς η οικονομία της Λευκορωσίας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και η Μόσχα προσπαθεί ακόμη να ξεπεράσει την οικονομική κρίση του 1998.

    Ο.Κ.

    [24] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2000 (19:15 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα λυθούν εξέφρασε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συνάντηση έγινε, υπό τη σκιά της σκληρής κόντρας μεταξύ του Λάμπη Νικολάου και του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την αποτυχία της τελετής αφής της φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.

    Ο πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου, μιλώντας στον ραδιοσταθμό "ΑΛΦΑ ΝΙΟΥΣ 98,7" πριν από λίγες μέρες, είχε επιχειρήσει να επιρρίψει την ευθύνη της αποτυχίας στον υπουργό Πολιτισμού για το θέμα της μπάντας που παιάνισε τους εθνικούς ύμνους, ενώ κατηγόρησε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ότι προσήλθε στην εκδήλωση με καθυστέρηση.

    Σκληρή ήταν η απάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου που κατηγόρησε τον κ. Νικολάου ότι ψεύδεται εσκεμμένα για να καλύψει τη δική του αποτυχία.

    Χθες, η κ. Νίκη Τζαβέλλα, υπέβαλλε την παραίτησή της από το Αθήνα 2004, επικαλούμενη προσωπικούς λόγους.

    Εξάλλου, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση της Γιάννας Αγγελοπούλου, με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 23 May 2000 - 18:17:10 UTC