Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
  • [02] Ο ΚΡΕΤΙΕΝ "ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ" ΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ
  • [03] ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΧΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  • [04] ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
  • [05] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΙΣΑΡΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε."
  • [07] ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
  • [08] ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [10] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: 500.000 $ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [11] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΠΟΛΙΤΕΙΑ"
  • [12] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
  • [13] ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
  • [14] ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ Η ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ "DM 2000"
  • [15] ΣΕΡΒΙΑ: ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΦΕΘΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
  • [16] ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΑΝ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ...
  • [17] XAA: ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ
  • [18] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
  • [19] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΕ ΑΛΒΑΝΟ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ
  • [20] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [21] ΙΝΤΡΑΚΟΜ: ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ 2000
  • [22] ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2000 (19:32 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βάσω Παπανδρέου

    Η αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται άμεσα και αποτελεσματικά ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    Επί τάπητος τέθηκε το πρόγραμμα "Πολιτεία" που εκπονείται από το υπουργείο και έχει στόχο την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων που προκύπτουν στις συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο, ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αναδιοργάνωσης όχι μόνο των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και των υπηρεσιών των δήμων και των νομαρχιών, από όπου εξυπηρετείται μεγάλο μέρος των πολιτών. Προανήγγειλε επίσης, την επανεξέταση της διοικητικής δομής της δημόσιας διοίκησης.

    "Υπάρχουν αρκετά προβλήματα και πιστεύουμε ότι ο πολίτης θα ήθελε μία διοίκηση που θα είναι περισσότερο αποτελεσματική και θα δρα πιο γρήγορα και για αυτό εξετάσαμε τον τρόπο επίτευξής του" είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι είναι επιθυμητή η δυνατότητα παρέμβασης του υπουργείου όπου υπάρχει πρόβλημα. Ακόμη, τόνισε ότι "θέλουμε να δούμε καλύτερη λειτουργία των δήμων και των νομαρχιών γιατί αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι πολίτες απευθύνονται στους δήμους και στις νομαρχίες από όπου και εξυπηρετούνται".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί το επίπεδο στελέχωσης της δημόσιας διοίκησης, καθώς μπαίνουμε σε μία νέα φάση όσον αφορά την εξέλιξη της Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδας σε αυτή. "Στη νέα αυτή φάση έχει σπουδαίο ρόλο η οικονομία της Ελλάδας, κάτι που δεν θα πετύχει αν δεν είναι αποδοτική η δημόσια διοίκηση" κατέληξε ο κ. Σημίτης.

    [02] Ο ΚΡΕΤΙΕΝ "ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ" ΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ

    Οττάβα, 30 Μαϊου 2000 (11:02 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Στεφανόπουλος

    Ο Καναδός πρωθυπουργός, Ζαν Κρετιέν, προσπάθησε χθες να καθησυχάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, σχετικά με τις ανησυχίες της ελληνικής πλευράς, σε ό,τι αφορά στην πώληση καναδικών πυρηνικών αντιδραστήρων προς την Τουρκία.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον κ. Στεφανόπουλο, ο Καναδός πρωθυπουργός τόνισε ότι εφόσον ο πυρηνικός αντιδραστήρας CANDU κατασκευαστεί στην Τουρκία, θα εξασφαλιστεί η κατασκευή του σε ασφαλή τοποθεσία, που δεν απειλείται από σεισμούς.

    Ο κ. Κρετιέν τόνισε επίσης ότι θα υπάρξει αυστηρή συμφωνία, μεταξύ του Καναδά και της Τουρκίας, που θα περιορίζει τη χρησιμοποίηση του εν λόγω αντιδραστήρα μόνο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    Σ.Π.

    [03] ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΧΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2000 (21:12 UTC+2)

    Τη συγχώνευση των τραπεζών Μακεδονίας Θράκης και Χίου με την τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε σήμερα η επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της Πειραιώς.

    Η σχέση ανταλλαγής είναι μία μετοχή Πειραιώς για κάθε μία μετοχή της Μακεδονίας Θράκης ή της Χίου αντιστοίχως.

    Σημείωσε ότι τη συγχώνευση έχει ήδη εγκρίνει η γενική συνέλευση των μετόχων της Χίου, ενώ την Παρασκευή πραγματοποιείται η επαναληπτική γενική συνέλευση της τράπεζας Μακεδονίας Θράκης με το ίδιο θέμα.

    Μετά την έγκριση των γενικών συνελεύσεων των μετόχων, το θέμα της συγχώνευσης των τριών τραπεζών του ομίλου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε όλες του τις διαστάσεις περί το τέλος Ιουνίου.

    Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου Μιχάλης Σάλλας, η Πειραιώς μετά τη συγχώνευση θα έχει ενεργητικό που θα πλησιάσει τα 4 τρισ. δρχ στο τέλος του ίδιου έτους και μερίδιο αγοράς περίπου στο 8%.

    Μετά τη συγχώνευση και τη αναδιάρθρωση του ομίλου Πειραιώς, πρόσθεσε, η επενδυτική τραπεζική δραστηριότητα, θα αναπτυχθεί με άξονα την Πειραιώς Prime Bank στην οποία θα υπαχθούν και οι χρηματιστηριακές δραστηριότητες.

    Το asset managment θα αναπτυχθεί με άξονα την Marfin ΑΕΠΕΥ, της οποίας ως γνωστόν η Πειραιώς πρόσφατα συμφώνησε να αποκτήσει το 50,1% και εκεί θα υπαχθούν η διαχείριση των ΑΕΔΑΚ και των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου του ομίλου.

    Οσον αφορά τις μη χρηματιστηριακές επενδύσεις και συμμετοχές του ομίλου θα περιέλθουν στην Μακεδονίας Θράκης Κεφαλαίου, που θα αποτελέσει το φορέα συμμετοχών του ομίλου.

    [04] ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2000 (21:12 UTC+2)

    Στη σύσκεψη για τα αγροτικά προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας, για την παραγωγή και διάθεση ροδάκινων εσοδείας 2000, παραβρέθηκε και μίλησε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

    Ο κ. Πασχαλίδης τόνισε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τα Ροδάκινα εσοδείας 2000 σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας και πρόσθεσε ότι το ποιοτικό στοιχείο της νέας χρονιάς είναι η δημιουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης.

    Είπε ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες με τις σχετικές αποφάσεις και εκτίμησε ότι η σημερινή συνάντηση στη Βέροια είναι πολύ σημαντική, γιατί από εκεί ξεκινά η δημιουργία της Οργάνωσης αυτής.

    Αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει ανακοινώσει για τη φετινή περίοδο το υπουργείο Γεωργίας με σημαντικότερα κατά την άποψή του τα εξής:

    - Η συνέχιση του προγράμματος δημοσιότητας, που θα βοηθήσει στην κατανάλωση στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό.

    - Η υλοποίηση της εθνικής επισιτιστικής βοήθειας σε βαλκανικές - και όχι μόνο - χώρες.

    - Οι παρεμβάσεις για την αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης

    "Υπάρχει ένα πλέγμα δράσεων που πρέπει να υλοποιήσουμε με τους εμπλεκόμενους φορείς (ομάδες παραγωγών), ώστε να εξασφαλίσουμε το κρίσιμο μέγεθος, δηλαδή, την ποιότητα του προϊόντος", είπε.

    Τόνισε ακόμη ότι η απόσυρση έκανε κακό στο ροδάκινο, καλλιέργησε αντιλήψεις που οδήγησαν σε πρακτικές εύκολου εισοδήματος και κέρδους.

    "Σήμερα οδηγούμαστε στην ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος και γι΄ αυτό το στόχο πρέπει να συνεργαστούμε πολιτεία και αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις. Το Ροδάκινο είναι μία δυναμική καλλιέργεια και πιστεύω ότι βοήθησε την Κεντρική Μακεδονία και ειδικότερα τις περιοχές Ημαθίας και Πέλλας. Πολύ δύσκολα θα βρούμε μία άλλη καλλιέργεια που θα αναπληρώσει το εισόδημα που έδωσε αυτό το προϊόν", κατέληξε.

    [05] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΙΣΑΡΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 30 Μαϊου 2000 (21:11 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μούγκουρ Ισαρέσκου κατηγόρησε σήμερα μία ομάδα ατόμων ότι κρύβεται πίσω από τις φήμες για χρεοκοπία της "Εμπορικής Τράπεζας της Ρουμανίας" που έχει προκαλέσει πανικό στους πελάτες με αποτέλεσμα να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

    Ο κ. Ισαρέσκου επισήμανε ότι αυτή η ομάδα θέλει να δημιουργήσει τραπεζική κρίση στη χώρα και να ανατρέψει το νομισματικό πρόγραμμα της κυβέρνησης εν όψει σημαντικών αποφάσεων που εκκρεμούν ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Ρουμανία.

    Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός τόνισε ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας παρά τις φήμες είναι πολύ πιο σταθερή από ότι ήταν το 1999 και πρόσθεσε ότι ο πανικός των πολιτών σχετικά με την κρατική Εμπορική Τράπεζα θα τερματιστεί πολύ σύντομα.

    Ο υπουργός Οικονομικών Μιρτσέα Τσιούμαρα ανέφερε ότι η κρίση με την Εμπορική Τράπεζα αποτελεί πολιτικό ελιγμό της αντιπολίτευσης για να ξεχάσει ο λαός το οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται.

    Ο.Κ.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε."

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2000 (21:11 UTC+2)

    Την "Εγνατία Οδό Α.Ε." επισκέφθηκε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, όπου ενημερώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο για την πρόοδο των έργων της Εγνατίας Οδού που αφορούν τόσο τον κύριο άξονα του αυτοκινητόδρομου, όσο και τους κάθετους άξονες.

    Το Δ.Σ. της εταιρίας έθεσε στον υπουργό ορισμένα θέματα που χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης, όπως οι αδειοδοτήσεις για λατομεία και δανειοθαλάμους κατά μήκος της οδού, η επιτάχυνση των αλλοτριώσεων κ.λ.π.

    Ο υπουργός τόνισε ότι θα βοηθήσει και σε θέματα συντονισμού για τις πρόδρομες εργασίες που υλοποιούν οι Περιφέρειες στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε στη σημασία της Εγνατίας Οδού τονίζοντας ότι είναι το μεγαλύτερο οδικό έργο που σήμερα κατασκευάζεται στην Ευρώπη.

    Επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέτει ως μετρήσιμους στόχους μέχρι το τέλος του 2001 να έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία 263 χλμ.

    Τόνισε ότι στόχος μετρήσιμος επίσης, είναι στο τέλος της τετραετίας να έχουν ολοκληρωθεί οι υποδομές σ' αυτό το έργο στις Περιφέρειες Θράκης - Ανατολικής Μακεδονίας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

    Ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι συμφωνήθηκε να υπάρξουν οι αναγκαίες δράσεις για το συντονισμό των Περιφερειών που εμπλέκονται σε διάφορα σημεία του έργου, σε πολλές πρόδρομες εργασίες, στην εκτέλεση των καθέτων αξόνων.

    "Ειδικά στο χώρο της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να τρέξουμε τα θέματα των συνδέσεων με το λιμάνι, το αεροδρόμιο και την περιφερειακή οδό", τόνισε.

    Ερωτηθείς για το έγγραφο Σουλαδάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την Εγνατία Οδό, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης είπε ότι το πληροφορήθηκε ολίγον παρασκηνιακά, ότι δεν το έχει υπόψη του.

    Πρόσθεσε ότι το θέμα συζητήθηκε και με την εταιρία και ότι θα πρέπει να λάβει το χαρτί στα χέρια του, για να υπάρξει σχετική απάντηση.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν κυρίως στο κομμάτι Γρεβενών - Παναγιάς και κάποια άλλα ζητήματα που υπάρχουν σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αν αυτά έχουν λυθεί ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού, Δημήτρης Φατούρος είπε ότι έχουν γίνει οι πρώτες εγκρίσεις.

    "Νομίζω ότι θα προχωρήσει καλά. Δεν υπάρχει προς το παρόν η πιθανότητα να έχουμε δυσκολίες, γιατί η μελέτη έχει προχωρήσει, έχουμε αρχίσει να έχουμε τις εγκρίσεις", είπε και πρόσθεσε ότι αναμένεται η περιβαλλοντική έγκριση στο πέρασμα του Νέστου.

    Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας Σέργιος Λαμπρόπουλος είπε ότι όσον αφορά το Νέστο θα τον διασχίσουν τέσσερα έργα ο σιδηρόδρομος, ο δρόμος, το έργο της ΔΕΗ και το αέριο και ότι έχει γίνει συντονισμός, ώστε να περάσουν και τα τέσσερα έργα από το ίδιο σημείο.

    Διευκρίνισε ότι είναι περίπου 1,5 χλμ. νοτιότερα από τη σημερινή γέφυρα για το λόγο ότι υπάρχουν προβλήματα γεωλογικά, αρχαιολογικά και στρατιωτικά.

    [07] ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2000 (20:45 UTC+2)

    Εκκληση στους συμπολίτες και συγκεκριμένα στους καπνιστές να ξεκινήσουν από σήμερα την προσπάθεια για την απεξάρτηση από το τσιγάρο απηύθυνε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σε μήνυμά του με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος.

    Όπως τονίζει, όσοι συνεχίζουν να επιβαρύνουν την υγεία τους και την υγεία των άλλων, θα πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους και στην κοινωνία, καθώς το κάπνισμα δεν είναι μόνο προσβολή της υγείας αλλά και της προσωπικής ελευθερίας των καπνιστών.

    Τέλος, ζητά τη συμβολή όλων στην αντιμετώπιση ενός προσωπικού ζητήματος, που έχει, όμως, και κοινωνικές διαστάσεις.

    [08] ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2000 (20:42 UTC+2)

    Αποστάσεις από το αυριανό συλλαλητήριο του Ελληνορθόδοξου Κινήματος Σωτηρίας για το θέμα των ταυτοτήτων παίρνει η επίσημη εκκλησία, ωστόσο το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου δεν αποκλείει να οργανώσει και η ιεραρχία συλλαλητήριο αν η κυβέρνηση εμμείνει στην άκαμπτη στάση της.

    Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας", εξέφρασε την προσωπική άποψη ότι η εκκλησία θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει στο θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, αν η κυβέρνηση δεσμευτεί ότι καμία αλλαγή δεν θα επέλθει στις μεταξύ τους σχέσεις και ειδικότερα σε ότι αφορά το ηλεκτρονικό φακέλωμα, τον πολιτικό γάμο, το μάθημα των Θρησκευτικών και το νόμο περί προσηλυτισμού.

    Σημειώνεται ότι μετά τον μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο, ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος κήρυξε διμέτωπο αγώνα κατά της κυβέρνησης και του οικουμενικού πατριάρχη, με ηπιότερους χαρακτηρισμούς για τον δεύτερο.

    Τέλος, σε επιστολή της μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Ορους που δόθηκε στη δημοσιότητα, υπογραμμίζεται ότι ο πρωθυπουργούς έπεσε θύμα παραπλάνησης από συμβούλους, που εξυπηρετούν ένα σχέδιο αποορθοδοξοποίησης του ελληνικού κράτους

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2000 (20:42 UTC+2)

    "Η Ελλάδα πλέον είναι ισχυρότερη σε όλα τα μέτωπα. Είμαστε η μόνη χώρα που μπήκε στην ΟΝΕ με το σπαθί της, σε αντίθεση με άλλες χώρες του πρώτου κύματος που αντιμετώπισαν έντονη κριτική κατά την ένταξή τους", δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου.

    Σε συνάντηση που είχε σήμερα με όλους τους Ελληνες ευρωβουλευτές, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στις προσπάθειες των Ελλήνων ευρωβουλευτών.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός αναφέρθηκε στους μελλοντικούς στόχους της ελληνικής οικονομίας, στις προοπτικές ανάπτυξής της μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, ενώ συζητήθηκαν και τα μέτρα υλοποίησης του Γ' ΚΠΣ.

    Τέλος, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι παρά τις ιδιωτικοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν, δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση, καθώς αυτό αποτελεί όρο της κυβέρνησης προς τους ξένους επενδυτές.

    [10] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: 500.000 $ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Σόφια, 30 Μαϊου 2000 (20:38 UTC+2)

    Ποσό 500.000 δολαρίων χορηγεί η Παγκόσμια Τράπεζα ως δωρεάν βοήθεια για την κοινωνική ενσωμάτωση των μειονοτικών ομάδων στη Βουλγαρία. Τη βοήθεια θα παραλάβει το Εθνικό Συμβούλιο Εθνοτικών και Δημογραφικών Ζητημάτων. Στις αρχές της χρονιάς το Συμβούλιο έλαβε και 500.000 ευρώ από το πρόγραμμα PHARE της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να υλοποιήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα για την ενσωμάτωση των Ρομ στη βουλγαρική κοινωνία.

    Στις 24 από τις συνολικά 28 περιφέρειες της Βουλγαρίας έχουν διοριστεί εμπειρογνώμονες με καθήκοντα την ενασχόληση με τα προβλήματα των μειονοτικών ομάδων, όπως ανακοίνωσε στη Σόφια ο γραμματέας του Συμβουλίου Πέταρ Ατανάσοφ.

    Κ.Κ.

    [11] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΠΟΛΙΤΕΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2000 (20:37 UTC+2)

    Οι πρώτες αντιρρήσεις των εργαζομένων στο πρόγραμμα "Πολιτεία" για τη δημόσια διοίκηση διατυπώθηκαν σήμερα, από εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη και από την Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων, που αντιτάχθηκσαν στο απογευματινό ωράριο της λειτουργίας των υπηρεσιών και στις ομάδες κρούσεις που σχεδιάζει να δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών.

    Η θέση υποστηρίχτηκε κατά τη διάκρεια των εργασιών της συνάντησης των συνδικαλιστικών ογανώσεων από τις Βαλκανικές χώρες, στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα Interreg-2, το οποίο αφορά στην αναβάθμιση του δημόσιου τομέα. Όπως τονίστηκε, τα θέματα είναι ασυντόνιστα και δεν είναι συντεταγμένα σε ένα γενικότερο στρατηγικό σχέδιο, θέματα που αποτελούν και προϋπόθεση για τη συμφωνία των συνδικαλιστών στις κυβερνητικές προτάσεις.

    Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τονίζουν ότι σύντομα θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στον πρωθυπουργό για τα νέα μέτρα και στη συνέχεια θα ζητήσουν διάλογο για να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις.

    [12] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    Παρίσι, 30 Μαϊου 2000 (20:37 UTC+2)

    Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία ευρωπαϊκής αμυντικής δομής και δύναμης ταχείας δράσης που θα αστυνομεύει το βόρειο τμήμα της Μεσογείου.

    Σε ομιλία του, ένα μήνα πριν την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη Γαλλία, ο κ.Σιράκ πρότεινε επίσης τη διεξαγωγή συνόδου με τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, με στόχο την ενθάρρυνση του εκδημοκρατισμού στην περιοχή.

    Απευθυνόμενος σε εκπροσώπους της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ότι η υποστήριξη της κοινής εξωτερικής πολιτικής μέσω αξιόπιστης και ικανής άμυνας αποτελεί σημαντικό βήμα στη χάραξη της ευρωπαϊκής ταυτότητας. "Η φωνή της Ε.Ε. πρέπει να ακουστεί καλύτερα στη διεθνή σκηνή. Δεν μας λείπει η πεποίθηση ή το θάρρος, αυτό που χρειαζόμαστε είναι η συνοχή και το πολιτικό όραμα" τόνισε.

    Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι προτεραιότητα της γαλλικής προεδρίας στην Ε.Ε. θα είναι η εφαρμογή των δεσμεύσεων στη σύνοδο του Ελσίνκι το Δεκέμβριο, σχετικά με τη δημιουργία στρατιωτικού ευρωπαϊκού σώματος, 60.000 στρατιωτών, μέχρι το 2003.

    [13] ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2000 (20:37 UTC+2)

    Ποινική δίωξη για κακούργημα και κατάχρηση εξουσίας άσκησε ο εισαγγελέας της Ξάνθης εναντίον του πρώην προϊσταμένου της δίωξης ναρκωτικών της πόλης, ο οποίος μετατέθηκε στην υπηρεσία αλλοδαπών.

    Ο προϊστάμενος του τμήματος δίωξης ναρκωτικών κατηγορήθηκε ότι ειδοποίησε από το κινητό του τηλέφωνο έμπορο ναρκωτικών να αποφύγει μπλόκο που του είχαν στήσει αστυνομικοί, με αποτέλεσμα να μη συλληφθεί. Συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος είχε πλησιάσει μαζί με άλλους αστυνομικούς της δίωξης, γνωστό τοξικομανή, στον οποίο είχαν δώσει προσημειωμένα νομίσματα για να αγοράσει ποσότητα χασίς. Ο τοξικομανής έφτασε στον προορισμό του, αλλά ο προϊστάμενος της δίωξης ειδοποίησε τον πατέρα του δράστη μέσω του κινητού του, λέγοντας να πει στο γιό του να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια γιατί παρακολουθεί η αστυνομία.

    Ο δράστης συνελήφθη και ομολόγησε ότι ειδοποιήθηκε από τον πατέρα του για την επιχείρηση και έτσι η εισαγγελία Ξάνθης ζήτησε μέσω των εταιριών κινητής τηλεφωνίας καταστάσεις για τα τηλεφωνήματα που είχαν γίνει τη μέρα εκείνη από το δράστη και τον αστυνομικό και όπως προέκυψε είχαν μιλήσει μεταξύ τους έξι φορές.

    Ο συνήγορος του αστυνομικού υποστηρίζει ότι τα τηλεφωνήματα έγιναν μετά τη σύλληψη του δράστη, στοιχείο που αποτελεί και το καίριο σημείο της υπόθεσης. Ο αστυνομικός έχει ήδη απολογηθεί στον ανακριτή, ενώ θα κληθούν σύντομα και οι μάρτυρες.

    [14] ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ Η ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ "DM 2000"

    Τύρναβος, 30 Μαϊου 2000 (20:36 UTC+2)

    Η εξέλιξη της ασκήσεως "DM-2000" σήμερα, συνεχίζεται κανονικά, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και το σχεδιασμό της, σε όλους τους τομείς, όπως ανακοινώθηκε σχετικά από το Διακλαδικό Συμμαχικό Στρατηγείο Νοτιοκεντρικής περιοχής.

    Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του παρελθόντος 24ώρου:

    Οι συμμαχικές χερσαίες δυνάμεις, από Ελλάδα (1379 άτομα), ΗΠΑ (3786 άτομα) και Ουγγαρία (179 άτομα), υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Διοικητή του Διακλαδικού Συμμαχικού Στρατηγείου Νοτιοκεντρικής Περιοχής, Αντιστρατήγου Εμμανουήλ Μαντζάνα, συνέχισαν την εκπαιδευτική τους δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της συνεκπαίδευσης του πολυεθνικού τάγματος.

    Οι Ναυτικές συμμαχικές δυνάμεις, υπό τον Επιχειρησιακό Έλεγχο του Διοικητού Ναυτικών Δυνάμεων Νοτίου Περιοχής (COMNAVSOUTH) Ιταλού Ναυάρχου Luigi Lillo, συνεχίζουν την υποστήριξη της Αποβατικής Δύναμης που θα συνεχίσει την κίνησή της προς τον Κόλπο της Κυπαρισσίας, ενώ παράλληλα θα εξασκηθούν στην παροχή προστασίας σε εμπορικό πλοίο που μεταφέρει υλικά και προσωπικό.

    Τα συμμαχικά πλοία της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Ναρκοπολέμου της Μεσογείου (MCMFORMED), (6 Ναρκαλιευτικά/Ναρκοθηρευτικά), άρχισαν αντιναρκικές επιχειρήσεις στον Κόλπο της Κυπαρρισίας προς υποστήριξη των Αμφιβίων Επιχειρήσεων.

    Οι Συμμαχικές Αεροπορικές Δυνάμεις υπό τον τακτικό έλεγχο του Διοικητή του Κέντρου Συνδιασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων 7 (CAOC-7) στη Λάρισα, Αντιπτεράρχου Μανούσου Παναγιώτη, πραγματοποίησαν 196 εξόδους (συνολικά 1184 από αρχής Ασκήσεως) από αεροδρόμια της Ελλάδας, για διεξαγωγή Επιχειρήσεων Αεράμυνας, Διώξεις βομβαρδισμού, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Τακτικής Αναγνώρισης, σε περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας του Νοτίου Αιγαίου και Ιονίου.

    Από τα 148 συνολικά αεροσκάφη που βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο και συμμετέχουν στην "DM-2000" (Ελλάδα 66, ΗΠΑ 23, Γερμανία 17, Ισπανία 12, Τουρκία 12, Πορτογαλία 8, Γαλλία 7, ΝΑΤΟ 3), στις σημερινές δραστηριότητες έλαβαν μέρος αεροσκάφη από τη Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Τουρκία.

    Για το επόμενο 24ωρο είναι προγραμματισμένες ανάλογες εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε όλους τους τομείς.

    [15] ΣΕΡΒΙΑ: ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΦΕΘΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

    Βελιγράδι, 30 Μαϊου 2000 (20:36 UTC+2)

    Ο Μίροσλαβ Φιλίποβιτς, ανταποκριτής της ανεξάρτητης σερβικής εφημερίδας "Danas" και του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP από την πόλη Κράλιεβο της κεντρικής Σερβίας, απολογήθηκε σε στρατιωτικό δικαστήριο στο Βελιγράδι για τις κατηγορίες κατασκοπείας που του έχουν απευθυνθεί.

    Ο κ. Φιλίποβιτς είχε αφεθεί ελεύθερος στις 12 Μαίου όταν ο δικαστής στο στρατιωτικό δικαστήριο της Νις απέρριψε την απόφαση του πολιτικού δικαστηρίου να παραταθεί για 30 μέρες η φυλάκιση του.

    Σύμφωνα με δήλωση της συζύγου του, τον Φιλίποβιτς είχαν συλλάβει έξι άτομα, δύο εκ των οποίων ήταν πράκτορες της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας της Σερβίας. Κατά την έρευνα που πραγματοποίησαν στο σπίτι του οι πράκτορες κατέσχεσαν έγγραφα, χειρόγραφα, δισκέτες καθώς και το διαβατήριό του.

    Ο κ. Φιλίποβιτς αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, που αναφέρουν ότι διοχέτευε στρατιωτικές πληροφορίες σε ξένο οργανισμό που έχει κατασκόπους.

    Ο.Κ.

    [16] ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΑΝ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ...

    Βουκουρέστι, 30 Μαϊου 2000 (20:36 UTC+2)

    Το 78% των Ρουμάνων θα προτιμούσαν να εργάζονται ακόμη και αν είχαν αρκετά χρήματα για να επιζήσουν μέχρι το τέλος της ζωής τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διεξήγαγε η εταιρία Metro Media Transilvania. Μόνο το 19% απάντησε ότι δεν θα εργαζόταν αν είχαν πολλά χρήματα και ένα 3% ανέφερε ότι είναι ευχαριστημένο με τις συνθήκες διαβίωσής του.

    Το 47% των Ρουμάνων δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο με τον τρόπο ζωής του και το 36% πιστεύει ότι το 2000 είναι χειρότερη χρονιά από ότι το 1999 για τα έσοδα που θα έχει.

    Στην δημοσκόπηση πήραν μέρος 1796 άτομα και το περιθώριο λάθους είναι 2,3%.

    O.K.

    [17] XAA: ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2000 (20:36 UTC+2)

    Ισχυροποιείται η θέση της κεφαλαιαγοράς, παρά τις όποιες ανησυχίες και επιφυλάξεις δημιουργούν οι τελευταίες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, τονίζουν έγκυροι κύκλοι της αγοράς.

    Αλλωστε, όπως σημειώνουν, η εκτίμηση για διατήρηση της ανοδικής κίνησης της χρηματιστηριακής αγοράς κατά τους επόμενους μήνες, κατά κύριο λόγο βασίζεται στη θετική εξέλιξη των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Ομως, από την άλλη πλευρά, έμφαση πρέπει να δοθεί και στο κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, καθώς η «ιστορία» έχει δείξει ότι το Χρηματιστήριο επηρεάζεται από αυτές.

    Η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑΑ ήταν νευρική με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τον χαμηλό όγκο συναλλαγών. Το επενδυτικό κοινό εξακολουθεί να διακατέχεται από κακή ψυχολογία που οδηγεί σε πτωτικές τάσεις και στις απώλειες κερδών του γενικού δείκτη τιμών.

    Πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει γνωρίσει το "ναδίρ" της και τώρα πλέον είναι σε θέση να κινηθεί ανοδικά μακροπρόθεσμα, εφόσον όμως δεν υπάρξουν εξελίξεις που ενδεχομένως θα την επηρεάσουν αρνητικά. Τα διαρθρωτικά μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, καθώς και τα μέτρα θωράκισης του Χρηματιστηρίου αποτελούν σημεία -"σταθμό" για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού προς τη Σοφοκλέους.

    Ομως, το επενδυτικό κοινό θα πρέπει να διαμορφώσει μια διαφορετική αντίληψη με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εφόσον επιθυμεί κέρδη από τη Σοφοκλέους. Οι τοποθετήσεις του θα πρέπει να γίνονται όχι βραχυπρόθεσμα και χωρίς βεβιασμένες κινήσεις.

    Αναφορικά με τις μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που συνεχίζουν να "σέρνουν το χορό" στη Σοφοκλέους, αναλυτές εκτιμούν ότι κάποια στιγμή τα χαρτιά αυτά θα "κουραστούν" και οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα "βαριά" χαρτιά θα παίξουν τον "πρωταγωνιστικό" τους ρόλο στην άνοδο της Σοφοκλέους.

    [18] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2000 (20:16 UTC+2)

    Ιδιαίτερα αρνητική είναι η γνώμη των πολιτών για το δημόσιο, όπως φαίνεται από την έρευνα του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών 1464, στην οποία πήραν μέρος 700 πολίτες και 300 υπάλληλοι.

    Ποσοστό 60% των πολιτών δεν είναι ευχαριστημένο από τις υπηρεσίες που του παρέχονται, 57.4% ενοχλείται από τη συμπεριφορά των υπαλλήλων και 44.1% εκνευρίζεται όταν περιμένει στην ουρά.

    Περισσότερο προβληματικές θεωρούνται οι εφορίες και ακολουθούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ενας στους δύο πολίτες πιστεύουν ότι διενεργούνται παράνομες οικονομικές συναλλαγές στην υγεία, τις εφορίες και την αστυνομία.

    Εξάλλου εννιά στους δέκα υπαλλήλους θεωρούν ότι είναι ικανοποιητική η εξυπηρέτηση που παρέχουν, σε αντίθεση με τους πολίτες που είναι ικανοποιημένοι σε ποσοστό 37%.

    Οι υπάλληλοι σε ποσοστό 33% πιστεύουν ότι χρειάζεται σεμινάριο, ενώ σε ποσοστό 50% συμφωνούν με την εθελούσια έξοδο, την καθιέρωση των δεικτών αποτελεσματικότητας και την ενίσχυση των ελεγκτικών οργάνων. Τέλος, η επέκταση του ωραρίου και το απόγευμα βρίσκει σύμφωνους τους 7 στους 10 υπαλλήλους.

    [19] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΕ ΑΛΒΑΝΟ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

    Νις, 30 Μαϊου 2000 (20:15 UTC+2)

    Δικαστήριο στην πόλη Νις της Γιουγκοσλαβίας καταδίκασε έναν Αλβανό του Κοσσυφοπεδίου σε 10 χρόνια φυλάκιση κατηγορώντας τον για τρομοκρατία και για συμμετοχή του στον πρώην Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου, ΑΣΚ.

    Ο Αμπαζ Μουγιότα, 28 ετών κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή του στον ΑΣΚ, που μαχόταν κατά της κυβέρνησης του Βελιγραδίου κατά τη διάρκεια των νατοϊκών επιδρομών στο Κοσσυφοπέδιο το 1999.

    Η δίκη αποτελεί την τελευταία, σε μια σειρά από δίκες καθώς πάνω από 2000 Αλβανοί κρατούνται στις σερβικές φυλακές.

    Έξι ακόμη Αλβανοί καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλάκιση ο καθένας γιατί συμμετείχαν σε δραστηριότητες εχθρικές προς τη Σερβία, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι αφού είχαν εκτίσει ήδη ένα χρόνο στη φυλακή.

    Περίπου 400 Αλβανοί έχουν καταδικαστεί σε βαριές ποινές από σερβικά δικαστήρια και 500 έχουν αφεθεί ελεύθεροι μέχρι σήμερα.

    Ο.Κ.

    [20] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βρυξέλλες, 30 Μαϊου 2000 (20:15 UTC+2)

    Επιστολή διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αφορμή τη σειρά νέων εγκλημάτων από Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου σε βάρος Σέρβων απέστειλε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Γιουγκοσλαβίας στην Ε.Ε. Νίκολα Λούκιτς.

    Στην επιστολή ζητείται από τα μέλη του Συμβουλίου της Ε.Ε. να καταδικάσουν τα τελευταία δραματικά γεγονότα και τις δολοφονίες Σέρβων πολιτών. Επίσης απευθύνεται αίτημα στο Συμβούλιο της Ε.Ε. να αποφασίσει από κοινού με τη στρατιωτική και πολιτική αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο ανάληψη μέτρων προκειμένου να σταματήσει η εθνοκάθαρση σε βάρος του μη αλβανικού πληθυσμού και να εφαρμοστεί πλήρως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να αποφευχθούν νέα εγκλήματα.

    "Τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στη λήψη μέτρων εναντίον των τρομοκρατών, με αποτέλεσμα στο Κοσσυφοπέδιο από την άφιξή τους να επικρατεί κατάσταση ανασφάλειας, διωγμών, φόβου, ανομίας", επισημαίνεται στην επιστολή διαμαρτυρίας.

    Αφορμή για τις νέες εκκλήσεις της Γιουγκοσλαβίας προς την Ε.Ε. είναι η πρόσφατη δολοφονία τριών Σέρβων πολιτών και ο τραυματισμός ενός στο χωριό Τσέρνιτσα κοντά το Γκνίλιανε του Κοσσυφοπεδίου.

    "Αλβανοί χωρίς καμία αφορμή άνοιξαν πυρ σε ομάδα Σέρβων πολιτών στο χωριό Τσέρνιτσα, έναν από τους λίγους οικισμούς της επαρχίας που διατήρησε τον πολυεθνικό χαρακτήρα του", τονίζεται στην επιστολή.

    [21] ΙΝΤΡΑΚΟΜ: ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ 2000

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2000 (20:15 UTC+2)

    Θεαματική βελτίωση παρουσιάζουν τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου ΙΝΤΡΑΚΟΜ για το πρώτο τρίμηνο του 2000. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, οι πωλήσεις του Ομίλου εταιριών ΙΝΤΡΑΚΟΜ σε αυτό το διάστημα ανήλθαν σε 40,0 δισ. δρχ. έναντι 26,8 δισ. δρχ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 1999, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 49%. Παράλληλα, τα προ φόρων κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 8,9 δισ. δρχ., έναντι 5,8 δισ. δρχ. την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους σημειώνοντας αύξηση 53%.

    Οι πωλήσεις της μητρικής εταιρίας ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε. σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 50% και ανήλθαν σε 36 δισ. δραχμές έναντι 24,1 δισ. δρχ. το πρώτο τρίμηνο του 1999. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 36% και ανήλθαν σε 7,5 δισ. δρχ. έναντι 5,5 δισ. δρχ. το αντίστοιχο διάστημα του 1999.

    Επισημαίνεται ότι η εταιρία από τις αρχές του 2000 έχει υπογράψει νέα συμβόλαια, αξίας περίπου 40 δισ. δραχμών, που στην πλειοψηφία τους αφορούν εξαγωγές, κυρίως προς τη Φιλανδία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, το Μεξικό, την Υεμένη και το Πακιστάν. Μετά τα ανωτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων της εταιρίας ανέρχεται στο ποσό των 500 δισ. δραχμών περίπου.

    Η επενδυτική δραστηριότητα της ΙΝΤΡΑΚΟΜ συνεχίστηκε με ταχείς ρυθμούς και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, όπως σημειώνεται και στη δημοσιευθείσα συνοπτική λογιστική κατάσταση, η ΙΝΤΡΑΚΟΜ έχει ήδη διαθέσει για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος για την τριετία 1999-2001 τα 38 δισ. δρχ. από τα 61,3 δισ. δρχ. που αντλήθηκαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με τη δημόσια εγγραφή που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 1999, δηλαδή ποσοστό 62% περίπου σε διάστημα οκτώ μηνών.

    Η υπεραξία, που προκύπτει από τη συμμετοχή της ΙΝΤΡΑΚΟΜ στις εισηγμένες στο ΧΑΑ εταιρίες PANAFON και ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ ξεπερνά σήμερα τα 300 δισ. δραχμές και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο με την εισαγωγή των δύο θυγατρικών της εταιριών ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ και ΙΝΤΡΑΜΕΤ στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών τους αμέσως επόμενους μήνες.

    [22] ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2000 (20:07 UTC+2)

    Ο εσωτερικός διάλογος που έχει ξεκινήσει η ΝΔ, στην πορεία του για το έκτακτο συνέδριο δεν πρέπει να αναιρεί το αντιπολιτευτικό έργο του κόμματος, για το οποίο ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, ζήτησε αποφασιστικότητα και έντονη παρουσία, κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης των επικεφαλής των τομέων του κοινοβουλευτικού έργου, στην οποία μετείχαν ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Δημήτρης Σιούφας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Προκόπης Παυλόπουλος, ο γραμματέας του πολιτικού σχεδιασμού, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο εκπρόσωπος τύπου, Αρης Σπηλιωτόπουλος.

    Όπως ανέφερε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι το έργο της αντιπολίτευσης είναι σημαντικό, ιδιαίτερα ότι υπάρχουν μεγάλα θέματα, όπως η Ολυμπιακή Αεροπορία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι ταυτότητες και η κινητικότητα στη δημόσια διοίκηση.

    Στο θέμα των ταυτοτήτων έγιναν τοποθετήσεις αρκετών τομεαρχών με βάση την εισήγηση του αρμόδιου τομεάρχη, Αναγνωστόπουλου. Κοινή θέση της ΝΔ είναι η εμμονή στο διάλογο μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, ως μόνη ενδεδειγμένη διαδικασία για την επίλυση του θέματος, ενώ προτείνεται η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος. Όπως επισημάνθηκε ο πρωθυπουργός υπαναχώρησε αιφνιδιαστικά και δημιούργησε τετελεσμένα, ενώ σε νομικό επίπεδοη Ε.Ε. ότι δεν επιτάσσει νομικά ούτε διατάζει στο θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος, όπως της χρεώνει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να δημιουργεί κλίμα ευρωσκεπτικισμού.

    Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι πρέπει να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας και επανέλαβε ότι η ΝΔ είναι κόμμα ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

    Σχετικά με την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, κοινή άποψη ήταν η εθνική συνεννόηση, μέσω της σύστασης εθνικής επιτροπής για το 2004, όπως ζητήθηκε και για δύο άλλους βασικούς τομείς, τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και το διάλογο με χρονοδιάγραμμα για την παιδεία. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες συζητήθηκε η προετοιμασία, ο σκοπός και ο τρόπος αξιοποίησης των έργων μετά τη λήξη των Αγώνων. Όπως επισημάνθηκε, στους τρεις αυτούς τομείς δεν υπάρχει καμία προετοιμασία, αντίθετα πολλά προβλήματα, που επιβεβαιώνουν ότι "η κίτρινη κάρτα" του κ. Σάμαρανκ έχει περιεχόμενο.

    Τέλος, μία τοποθέτηση του κ. Καραμανλή πήρε τη μορφή της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου των Τομεαρχών. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την προσπάθεια απ' ευθείας αναθέσεων και αδιαφανών διαδικασιών, όχι μόνο στους Ολυμπιακούς αγώνες αλλά και στον τομέα τον αποκρατικοποιήσεων.

    Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε ύβρεις και λασπολογίες, κυρίως εναντίον του ίδιου, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει συμβιβασμός στις πιέσεις που ασκούνται, γιατί τέτοιου είδους φαινόμενα συνδέονται με την ποιότητα της δημοκρατίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 30 May 2000 - 18:14:13 UTC