Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [02] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [03] ΣΕ ΦΙΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΑΘΝΑΡ- ΣΗΜΙΤΗ
  • [04] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΜΗ ΔΙΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΣΕΠ ΤΟΥ 1998
  • [05] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [06] Η ΧΑΓΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΚΤΩ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [07] ΝΕΑ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΡΑΝ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [08] ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΕΛΑΒΕ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ
  • [09] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΑ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [10] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [11] ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΧΟΡΗΓΕΙ ΑΔΕΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΕURO 2000
  • [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
  • [13] ΝΕΟ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΨΗΦΙΣΕ Η ΔΟΥΜΑ
  • [14] ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3000 ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [15] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ
  • [16] ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Ο ΣΛΟΜΠΟΝΤΑΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ;
  • [17] "ΑΝΘΙΖΕΙ" ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [18] ΕΦΙΚΤΗ Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΛΕΝΕ ΚΑΝΑΔΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
  • [19] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Ο 4ος ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΚ - ΕΔ
  • [20] ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Ο "ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ" ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [21] ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
  • [22] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [23] ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟ ΒΕΘ ΜΕ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

  • [01] ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2000 (11:36 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου

    Bαθαίνει το χάσμα στις σχέσεις της Εκκλησίας με την κυβέρνηση για το θέμα των ταυτοτήτων, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Ιεραρχίας να προχωρήσει στη διοργάνωση συλλαλητηρίων για το θέμα αυτό.

    Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της και είναι αποφασισμένη να δώσει τέλος στην προσπάθεια να διατηρηθεί με έντονο τρόπο στην επικαιρότητα η υπόθεση των ταυτοτήτων. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί δεν διατίθενται -όπως έγινε γνωστό χθες- να συζητήσουν το θέμα και αντιλαμβάνονται πλέον "εκβιασμό", που στοχεύει και σε ρυθμίσεις του Συντάγματος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αμέσως μετά την ανακοίνωση της χθεσινής απόφασης της Ιεράς Συνόδου για πραγματοποίηση συλλαλητηρίων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, δήλωσε την "έκπληξη" και εξέφρασε τη "λύπη" της κυβέρνησης για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, "που δεν συνάδει με τον πνευματικό ρόλο της Εκκλησίας".

    "Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μια αδικαιολόγητη αντιπαράθεση και μάλιστα για θέματα επί των οποίων την αρμοδιότητα έχει αποκλειστικώς η πολιτεία και ουδείς άλλος" -επισήμανε στο πλαίσιο της απόφασης του Μαξίμου να απαντάει ευθέως σε όλες τις επιθέσεις της ηγεσίας της Εκκλησίας, με ευγενικό μεν αλλά αποκαλυπτικό τρόπο. Η κυβέρνηση θα διατυπώνει ανοιχτά από εδώ και στο εξής τις εκτιμήσεις της ότι αρχιεπίσκοπος και πλειοψηφία των ιεραρχών επιδιώκουν κοσμικό ρόλο.

    Ο υφυπουργός Τύπου ήταν σαφέστατος σε δηλώσεις του μετά από την απαίτηση του κ. Χριστόδουλου να δει τον Κ. Σημίτη στο Μαξίμου σε διάλειμμα της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου ώστε να διαπραγματευθεί. Καταρχήν είναι λίγο "άκομψο" να διακόπτει τη σύνοδο -είπε- και ύστερα χαρακτήρισε "εκβιαστική" τη συμπεριφορά του. Ζητάει διάλογο για ένα θέμα που οι θέσεις της κυβέρνησης είναι γνωστές και ταυτόχρονα είναι έτοιμα τα φυλλάδια κατά της κυβέρνησης στο τυπογραφείο -τόνισε ο υφυπουργός για να προσθέσει: "Ο αρχιεπίσκοπος και δυστυχώς και άλλοι ιεράρχες έχουν πει πάρα πολλά τα οποία είναι αρκούντως πολιτικά και καθόλου εκκλησιαστικά και συνιστούν πολεμική... Έχουν περάσει το όριο όσον αφορά την Εκκλησία, ζητούν ένα είδος συναπόφασης ή συγκυβέρνησης; Είναι πολύ περίεργο και δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό που θέλει να πετύχει ο αρχιεπίσκοπος ή οι ιεράρχες που μιλούν αυτήν την γλώσσα, και ακούσαμε πολλά αυτό το διάστημα!

    Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, κληθείς να σχολιάσει την άρνηση του πρωθυπουργού να δεχθεί τον κ. Χριστόδουλο στο Μαξίμου, είπε: Ανατέθηκε στον αρμόδιο υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους της ιεραρχίας προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνάντησής τους και να διαμορφώσουν την ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν, στο πλαίσιο μιας τέτοιας συνάντησης, τον υπουργό Παιδείας και τους εκπροσώπους της διοίκησης της ιεραρχίας της Ελλάδας. Είναι σαφές ότι τα θέματα που μπορεί να συμπεριληφθούν στην ατζέντα είναι εκείνα που έχουν σχέση με τα προβλήματα της Εκκλησίας και τις σχέσεις της με την πολιτεία. Όχι θέματα επί των οποίων την αρμοδιότητα έχει η πολιτεία και μόνον. Δεν τίθεται λοιπόν θέμα συνάντησης τώρα του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της ιεραρχίας.

    Ο κ. Δ. Ρέππας σχολίασε επίσης τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη εναντίον της κυβερνητικής απόφασης για τις ταυτότητες, λέγοντας πως η εκδήλωση μιας τέτοιας στάσης δεν βοηθα αυτήν την ώρα, αντιθέτως οδηγεί στην πόλωση και την όξυνση των σχέσεων με αποτέλεσμα την αντιπαράθεση.

    [02] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2000 (15:00 UTC+2)

    Αισιόδοξος για την επίλυση των προβλημάτων στη Βαλκανική εμφανίστηκε ο ύπατος εκπρόσωπος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέ Σολάνα. Ο συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας Μπότο Χόμπαχ, είπε ότι ξεκινάμε τον αγώνα εναντίον της βραδύτητας και γραφειοκρατίας, ενώ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Παπανδρέου υπογράμμισε τη βούληση όλων των χωρών της περιοχής να αναλάβουν σημαντικές ευθύνες για την υλοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Οι κύριοι Σολάνα, Χόμπαχ και Παπανδρέου έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά τη λήξη της Ατυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Συμφώνου Σταθερότητας και όπως είπαν ασχολήθηκαν τόσο με την εξέλιξη του Συμφώνου όσο και με την κατάσταση που επικρατεί στη Γιουγκοσλαβία.

    Τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Σολάνα χαρακτήρισαν τη Σερβία ως "μαύρη τρύπα" της Βαλκανικής διότι χωρίς αυτήν δεν μπορεί να προχωρήσει η ανασυγκρότηση και τόνισαν πως θα υπάρξει ενίσχυση του σερβικού λαού, της κοινωνίας των πολιτών και της αντιπολίτευσης για να επέλθει η αλλαγή του πολιτικού συστήματος με την απομάκρυνση του Προέδρου Μιλόσεβιτς.

    Ο κ. Χόμπαχ μάλιστα, απηύθυνε έκκληση προς το λαό της Σερβίας σημειώνοντας ότι είναι άλλο ο λαός και άλλο το καθεστώς Μιλόσεβιτς.

    Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στα σύνορα FYROM-Κοσσυφοπεδίου. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι πρέπει να σεβαστούμε τις υπάρχουσες συνοριακές ρυθμίσεις και ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με αλυτρωτικές κινήσεις οποιασδήποτε ομάδας.

    Ο κ. Σολάνα αναχωρεί το απόγευμα για την Πρίστινα και όπως είπε σκοπός του είναι να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνουν οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου στην προσωρινή πολυεθνική διοίκηση του ΟΗΕ στην περιοχή. Και οι τρεις τους εξέφρασαν την υποστήριξη στην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου και είπαν πως οι δημοτικές εκλογές στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να διεξαχθούν με δημοκρατικό τρόπο. Ο κ. Χόμπαχ εξέφρασε επίσης βαθιές ανησυχίες για την δολοφονία του συνεργάτη του Πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Τζουκάνοβιτς και τις διώξεις εναντίον ανεξάρτητων ΜΜΕ στο Βελιγράδι.

    Σε ότι αφορά το Σύμφωνο σταθερότητας ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε τα άτυπα συμπεράσματα της συνόδου των υπουργών εξωτερικών, σύμφωνα με τα οποία οι χώρες της περιοχής είναι διατεθειμένες να παίξουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην υλοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Θα δώσουν ιδιαίτερο βάρος στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, της οικονομίας της αγοράς, και τη συμμετοχή μη κυβερνητικών οργανώσεων σ' αυτή την προσπάθεια. Ακόμη θα γίνουν κινήσεις για τη σύνδεση των περιφερειακών πρωτοβουλιών διαβαλκανικής συνεργασίας με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι υπάρχουν προβλήματα γραφειοκρατίας που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

    Ο κ. Χόμπαχ από την πλευρά του υπογράμμισε ότι πρέπει να περάσουμε από τις υποσχέσεις στην υλοποίηση των έργων και ο κ. Σολάνα πρόσθεσε ότι έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι και ότι με τις τελευταίες αποφάσεις της Ε.Ε. τρεις χώρες των Βαλκανίων θα είναι υποψήφιες για ένταξη ενώ οι υπόλοιπες θα υπογράψουν συμφωνίες σύνδεσης.

    Ο κ. Χόμπαχ είπε ότι οι ξένοι επιχειρηματίες έχουν λόγους να επενδύσουν στα Βαλκάνια διότι υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις τις οποίες πρέπει να βλέπουμε και να μην προβάλουμε μόνο τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Αναφερόμενος στην ελληνοτουρκική προσέγγιση είπε ότι αυτή συμβάλλει αφάνταστα στην υπόθεση της σταθερότητας στην περιοχή.

    Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Παπανδρέου είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον ομόλογό του της FYROM, Αλεξάντερ Διμίτροφ, με τον οποίο συζήτησε τις διμερείς σχέσεις και ιδιαίτερα τις ανησυχητικές εξελίξεις με τα επεισόδια στα σύνορα της FYROM με το Κοσσυφοπέδιο.

    [03] ΣΕ ΦΙΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΑΘΝΑΡ- ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2000 (16:47 UTC+2)

    Φιλικές και εγκάρδιες χαρακτηρίστηκαν οι συνομιλίες που είχαν σήμερα στην Αθήνα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κώστας Σημίτης και της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Στο επίκεντρό τους συνάντησης βρέθηκε η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ενόψει της συνόδου κορυφής της Πορτογαλίας όπου θα ληφθεί η τελική απόφαση. Επίσης συζητήθηκαν ειδικότερα ευρωπαϊκά ζητήματα καθώς και οι διμερείς σχέσεις.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός συνεχάρη τον Κώστα Σημίτη για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και χαρακτήρισε την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ επιτυχία όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρη την ενωμένη Ευρώπη.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία επιδιώκουν να λαμβάνονται συλλογικά και στο μέλλον οι αποφάσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να μην υπάρχουν πυρήνες χωρών που θα αποστασιοποιούνται ή θα κατευθύνουν τις εξελίξεις χωρίς τη συμμετοχή των υπολοίπων χωρών. "Εχουμε κοινό ενδιαφέρον η διεύρυνση να μην εξασθενήσει την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης", είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός.

    Ο κ. Αθνάρ έγινε νωρίτερα δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Επίσης συναντήθηκε, στο ξενοδοχείο όπου διαμένει, με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    [04] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΜΗ ΔΙΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΣΕΠ ΤΟΥ 1998

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2000 (21:12 UTC+2)

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στην Πλατεία Αριστοτέλους οι επιτυχόντες και μη διορισθέντες του Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1998 από όλη την Ελλάδα. Οι περιπου 100 συγκεντρωθέντες δεν ακολούθησαν την προγραμματισμένη πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης αλλά κατευθύνθηκαν προς την ΔΕΘ, όπου είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Χριστοδουλάκη και του παρέδωσαν το υπόμνημα τους. Η συντονιστική επιτροπή των επιτυχόντων θα προσπαθήσει να συναντηθεί με τον κ. Πασχαλίδη την Παρασκευή.

    Οι επιτυχόντες του διαγωνισμού του 1998 που δεν έχουν διοριστεί είναι περίπου 5.500 σε όλη την Ελλάδα, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα είναι περίπου 2500.

    Οι επιτυχόντες ζητούν την κατάρτιση, δημοσίευση και ενεργοποίηση πανελλήνιας λίστας επιτυχόντων του 1998 κατά φθίνουσα βαθμολογική σειρά, την πλήρωση των 5900 κενών οργανικών θέσεων του ευρύτερου δημοσίου τομέα από την εν λόγω λίστα, μέχρι την εξάντληση της.

    Στηρίζουν σε γενικές γραμμές το νόμο 2190/94 (νόμος Πεπονή), υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι έχει κάποιες ανακρίβειες. Το σύστημα της μίας Νομαρχίας που εφαρμόστηκε είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ένας ενιαίος διαγωνισμός σε εθνικό επίπεδο, αλλά ισάριθμοι με τις Νομαρχίες τοπικοί διαγωνισμοί και ισάριθμες δημόσιες διοικήσεις κατά παραβίαση της αρχής του ενιαίου της δημόσιας διοίκησης. Επιπλέον με τον τρόπο αυτό, υποψήφιοι με υψηλότερη βαθμολογία έμειναν αδιόριστοι επειδή δεν βρίσκονταν στη "σωστή" Νομαρχία.

    Παράλληλα οι επιτυχόντες στο υπόμνημα τους επισημαίνουν ότι για την κάλυψη των θέσεων που δεν καλύφθηκαν σε μία νομαρχία, χρησιμοποιήθηκαν υποψήφιοι από γειτονικές Νομαρχίες, καταργώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας. Για παράδειγμα ο νομός Κέρκυρας γειτνιάζει με δύο νομούς, ενώ ο νομός Αττικής με εννιά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η κάλυψη των θέσεων να γίνει κυρίως από την κεντρική Ελλάδα και να αδικηθεί ο νομός Θεσσαλονίκης και άλλοι νομοί της Βόρειας Ελλάδας, που γειτνιάζουν με λιγότερους νομούς.

    Επιπλέον επισημαίνουν ότι οι επιλαχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1995 διορίστηκαν μετά από ειδική ρύθμιση, κατά παρέκλιση του νόμου Πεπονή. Πολλοί υποψήφιοι του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ έχουν προσφύγει στα διοικητικά εφετεία και, μετά από πολλές αναβολές στις 16 Ιουνίου θα εκδικαστεί το θέμα τους.

    [05] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Με ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή αρχίζουν το απόγευμα της Παρασκευής οι εργασίες του Εκτακτου Συνεδρίου του κόμματος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Την ίδια μέρα θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος και βουλευτής Β΄Αθηνών Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. Δημήτρης Σιούφας, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιάννης Οικονόμου, ο Γραμματέας τέως Βουλευτών Ιωάννης Τραγάκης, ο Γραμματέας Οργανωτικού Γεώργιος Φωτεινόπουλος, ο αναπληρωτής Γραμματέας Αυτοδιοίκησης Σέργιος Τσίφτης, η Γραμματέας Γυναικών Μερόπη Καλδή, η Γραμματέας Αγροτικού Δημήτρη Μηλιάκου, ο Γραμματέας Συνδικαλισμού Αντώνης Αντωνάκος.

    Οι εργασίες του Εκτακτου Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 11 Ιουνίου με ομιλία του Κώστα Καραμανλή.

    [06] Η ΧΑΓΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΚΤΩ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Χάγη, 7 Ιουνίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για Εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ανακοίνωσε ότι την επόμενη χρονιά θα απευθύνει κατηγορίες εναντίον οκτώ χωρών μελών του ΝΑΤΟ για τις επιδρομές στην Γιουγκοσλαβία το 1999.

    Ο Ζιλμπέρ Γκιγιόμ, πρόεδρος του δικαστηρίου του ΟΗΕ που εδρεύει στη Χάγη δήλωσε ότι η διαδικασία έχει ήδη προχωρήσει και στις αρχές του 2001 θα γίνει δίκη.

    Οι οκτώ χώρες είναι η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Πορτογαλία.

    Το δικαστήριο ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 1999 ότι δεν μπορεί να απευθύνει κατηγορίες εναντίον των ΗΠΑ και της Ισπανίας καθώς είναι στη δικαιοδοσία του.

    Ο κ. Γκιγιόμ ανέφερε ότι το Βελιγράδι ζητάει αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστη η Γιουγκοσλαβία από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς.

    Ο.Κ.

    [07] ΝΕΑ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΡΑΝ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 7 Ιουνίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νεντζέτ Σεζέρ δεν θα ταξιδέψει στην Τεχεράνη, όπου θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ECO) στις 10 Ιουνίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη από τον υπουργό Επικρατείας Μεχμέτ Κετσετσιλέρ.

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο κ. Σεζέρ δεν θα μπορέσει να μεταβεί στην Τεχεράνη λόγω του φόρτου εργασίας που έχει μετά την εκλογή του στη προεδρία της χώρας.

    Ο κ. Σεζέρ είχε δηλώσει ότι δεν θα μεταβεί στην Τεχεράνη, μετά τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου ότι οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν συμμετάσχει σε δολοφονίες Τούρκων διανοουμένων, υποστηρικτών του κοσμικού κράτους.

    Η Τουρκία παρέδωσε σήμερα στο Ιράν φάκελο που ετοίμασαν οι δυνάμεις ασφαλείας της για την δράση της τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ που κατηγορείται για μια σειρά δολοφονιών.

    Ο.Κ.

    [08] ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΕΛΑΒΕ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ

    Λιουμπλιάνα, 7 Ιουνίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Η Βουλή της Σλοβενίας έδωσε σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση με επικεφαλής το συντηρητικό πρωθυπουργό Αντρέι Μπαγιούκ θέτοντας τέλος στη δίμηνη περίοδο πολιτικής αστάθειας, από τότε που η προηγούμενη κυβέρνηση έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης.

    Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έδωσαν 46 βουλευτές έναντι 44 που την καταψήφισαν, ενώ είχε προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα ψηφοφορία κατά την οποία η κυβέρνηση δεν είχε κατορθώσει να λάβει την υποστήριξη της απαραίτητης πλειοψηφίας των βουλευτών.

    Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο θα διεξαχθούν γενικές εκλογές στη χώρα.

    Ο Αντρέι Μπαγιούκ αναπληρωτής πρόεδρος του Σλοβενικού Λαϊκού Κόμματος (SLS - SKD) συγκρότησε συνασπισμό με το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Τα δύο κόμματα κατέχουν 44 έδρες από τις συνολικά 90 έδρες του Κοινοβουλίου.

    Κ.Γ.

    [09] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΑ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Υποπτη, πολιτικά απαράδεκτη και καταδικαστέα έκρινε την απόφαση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, να προκαλέσει σύγκρουση με την Εκκλησία, ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Δημήτρης Σιούφας.

    Όπως υποστήριξε το πρόβλημαδεν περιορίζεται στο ζήτημα των ταυτοτήτων αλλά αφορά στις μεθοδεύσεις που ακολουθούνται όσον αφορά τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, συμπεριφορές αναξιοπιστίας, εμπαιγμου της Εκκλησίας, άρνησης διαλόγου και αλλαζονείας.

    Ο κ. Σιούφας κατηγόρησε ότι οι πρακτικές του κ. Σημίτη αποβλέπουν στη δημιουργία τεχνητής οξύτητας για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και διχασμό του λαού.

    [10] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης διευκρίνισε σήμερα ότι το συλλαλητήριο που ανακοίνωσε χθες η Ιεραρχία στη Θεσσαλονίκη για τις 14 Ιουνίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, θα είναι απλά μία σύναξη έξω απο τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

    Η Μητροπολη Θεσσαλονίκης καλεί με ανακοίνωσή της τους πιστούς σε σύναξη στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου με σκοπό την ενημέρωσή τους, κίνηση που εκτιμάται ως προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, αφού αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην πλατεία Αριστοτέλους.

    Ο συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης δήλωσε μία συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους θα ήταν αντισυνταγματική,καθώς η Εκκλησία δεν έχει το δικαίωμα να καλεί τους πολίτες σε διαμαρτυρία και επεσήμανε ότι ότι εκείνο που είναι επικίνδυνο για το πολίτευμά μας είναι η αθέμιτη ανάμειξη της ιδιότητας του πιστού με την ιδιότητα του πολίτη, ειδικά όταν η Εκκλησία επικαλείται την ιδιότητα εκπροσώπου του λαού, μιλά στο όνομα του λαού και του έθνους και δείχνει ότι είναι η ίδια εκπρόσωπος του λαού.

    Από την πλευρά της Εκκλησίας ο Αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, πατέρας Βακάρος, επεσήμανε ότι η μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες αποτελεί την αρχή του παγώβουνου ενός καταστροφικού σχεδίου κατά της ορθοδοξίας και για το λόγο αυτό η Εκκλησία καλεί το ποίμνιό της σε σύναξη την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα στον Αγιο Δημήτριο για ενημέρωση. Επικαλέστηκε επίσης βιβλίο του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Σταθόπουλου, στο οποίο ζητά αφαίρεση από το σύνταγμα της αρχής στο όνομα της Αγίας Τριάδος, να μην ορκίζεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με θρησκευτικό όρκο, να μη γίνεται αγιασμός στη Βουλή, να καταργηθεί ο προσηλυτισμός, να διαγραφεί το μάθημα των θρησκευτικών, να αφαιρεθούν οι εικόνες από τα δικαστήρια κ.α.

    Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, συστρατεύτηκε με την πλευρά της Εκκλησίας τονίζοντας ότι θα συμμετάσχει και ο ίδιος στη σύναξη. "Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί χωρίς λόγο και ουσιαστική αιτία ανακινήθηκε ένα τόσο τεράστιο θέμα. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί προεκλογικά η κυβέρνηση δεν έθεσε ενώπιον του ελληνικού λαού τις συγκεκριμένες θέσεις και γιατί αφήνεται ο υπουργός Δικαιοσύνης να αναφέρει άλλους δέκα λόγους για τους οποίους πρέπει να έρθει σε σύγκρουση το Κράτος με την Εκκλησία".

    Στις δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης για συμμετοχή στη σύναξη της Εκκλησίας αντέδρασε ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, Αγάπιος Σαχίνης, υποστηρίζοντας ότι ο κ.Παπαγεωργόπουλος θα έπρεπε να θέσει το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο και τον κατηγόρησε για αντίληψη ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο δήμο.

    Με τον κ.Παπαγεωργόπουλο συμφώνησε και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Τάσος Σπηλιόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση ανακίνησε το θέμα χωρίς λόγο, λέγοντας χαρακτηριστικά οτι "ο κ.Σημίτης έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες", ενώ πρόσθεσε ότι η θέση της ΝΔ παραμένει ίδια.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης ανέφερε ότι το θέμα έχει κλείσει με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. "Η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει με σαφήνεια τις θέσεις της σχετικά με τις αστυνομικές ταυτότητες και αυτές οι θέσεις δεν απειλούν την Εκκλησία. Η Ορθοδοξία είναι μία πνευματική δύναμη μακριά από φαινόμενα φανατισμού και μισαλλοδοξίας" είπε.

    Τεχνητή όξυνση χαρακτήρισε την κατάσταση που δημιουργήθηκε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βούγιας, επισημαίνοντας ότι δεν θα βοηθήσουν τα συλλαλητήρια και δεν υπάρχει λόγος τέτοιας αντίδρασης καθώς δεν κινδυνεύει η Εκκλησία, η Ορθοδοξία, η πίστη και η ταυτότητα του έθνους.

    [11] ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΧΟΡΗΓΕΙ ΑΔΕΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΕURO 2000

    Βρυξέλλες, 7 Ιουνίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Οι αρχές του Βελγίου αποφάσισαν να χορηγήσουν άδεια σε 150 κρατούμενους για όσο διάστημα θα διεξάγεται το EURO 2000 για να υπάρχει χώρος κράτησης των "χούλιγκαν" που πρόκειται να συλληφθούν. Το EURO 2000 θα διεξαχθεί στα γήπεδα του Βελγίου και της Ολλανδίας από 10 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου.

    Εκπρόσωπος του Βελγικού υπουργείου Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι φυλακισμένοι με ποινές μέχρι και τρία χρόνια θα πάρουν άδεια τριών εβδομάδων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των αστυνομικών αρχών κατά το διάστημα διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

    Οι φυλακές του Βελγίου μπορούν να στεγάσουν μέχρι 8.500 κρατουμένους και, όπως αναφέρθηκε, είναι γεμάτες.

    [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Στις ΗΠΑ μεταβαίνει σήμερα η Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου προκειμένου να συμμετάσχει στη Συνδιάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών (Πρωτοβουλία του Πεκίνου) που πραγματοποιείται - 5 χρόνια μετά την πρώτη διάσκεψη αυτού του είδους που έγινε στο Πεκίνο - στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Η Επίτροπος θα μιλήσει στη διάσκεψη το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ στο περιθώριο των εργασιών της η κ. Διαμαντοπούλου θα έχει συναντήσεις με υπουργούς Ισότητας και Γυναικείων Θεμάτων από χώρες της Ευρώπης, αλλά και της Αμερικής.

    Την ερχόμενη Δευτέρα η Επίτροπος θα συναντηθεί με τη Λουίζ Φρέσετ υπεύθυνη της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών για την ισότητα και αργότερα την ίδια μέρα θα μιλήσει σε εκδήλωση της AECA (Αμερικανο - Ευρωπαϊκή Ενωση) με θέμα: "Το κόστος και τα οφέλη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου".

    Στο πλαίσιο της παραμονή της η κ. Διαμαντοπούλου θα έχει επαφές και συναντήσεις με εκπροσώπους της Ελληνικής ομογένειας, καθώς και στελέχη του Απόδημου Ελληνισμού.

    [13] ΝΕΟ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΨΗΦΙΣΕ Η ΔΟΥΜΑ

    Μόσχα, 7 Ιουνίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Η ρωσική βουλή εξέτασε πακέτο των φορολογικών μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει η κυβέρνηση και ενέκρινε το όριο φορολόγησης εισοδημάτων στο 13%, ενώ παλαιότερα υπήρχε κλίμακα από 12 μέχρι 30%.Υπέρ του νέου μέτρου ψήφισαν 266 βουλευτές και 114 κατά, ενώ σημειώθηκαν και δυο αποχές.

    Η Δούμα συζητάει επίσης τις περικοπές δαπανών κοινωνικής προσφοράς των εταιριών σε μια προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής.

    Οι κομμουνιστές που είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη βουλή αντιτίθενται παρόλα αυτά στο όριο δήλωσης και επιμένουν ότι οι πλούσιοι πρέπει να φορολογούνται περισσότερο από τους φτωχούς.

    Ο.Κ.

    [14] ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3000 ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Γενεύη, 7 Ιουνίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δημοσίευσε τα ονόματα των αγνοουμένων στο Κοσσυφοπέδιο. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 3.368 και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι Αλβανόφωνοι.

    Η οργάνωση θεωρεί ότι με τη δημοσίευση των ονομάτων των αγνοουμένων θα ασκήσει πίεση στις αρχές του Βελιγραδίου και της Πρίστινας για να παρέχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες σχετικά μ' αυτούς που εξαφανίστηκαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια στο Κοσσυφοπέδιο. Επίσης με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων θέλει να αποδείξει στους συγγενείς των αγνοουμένων ότι οι άνθρωποί τους δεν έχουν ξεχαστεί.

    Εικάζεται ότι περισσότεροι απο 2000 έχουν πέσει θύματα απαγωγής απο τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις ασφαλείας ή απο Σέρβους πολίτες κατά της διάρκεια των νατοϊκών επιδρομών στο Κοσσυφοπέδιο το 1999. Αλλά και οι Αλβανόφωνοι έχουν απαγάγει πάνω απο 300 ανθρώπους.

    Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός κατάφερε να εντοπίσει περίπου 1000 Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου που κρατούνται σε σερβικές φυλακές.

    Ο Αλέν Κόλι, επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στην Πρίστινα κάλεσε τους Σέρβους και τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να δώσουν τέλος στην μακροχρόνια διαμάχη τους και πρόσθεσε ότι πληθαίνουν οι καταγγελίες για εξαφανίσεις και άγριες δολοφονίες ατόμων από τις δυο κοινότητες.

    Ο Αντρεας Βίγκερ, επικεφαλής πολλών αποστολών του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στα Βαλκάνια ανέφερε ότι δυστυχώς εξανεμίζονται οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί κάποιοι από τους αγνοούμενους όπως έχει δείξει η εμπειρία του σε παρόμοιες περιπτώσεις.

    Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους κάνουν λόγο για 10.000 νεκρούς στο Κοσσυφοπέδιο, ένα νούμερο που ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό των 3.368 αγνοουμένων που έχει καταγράψει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και τους 2.500 που έχουν βρεθεί σε ομαδικούς τάφους.

    Η λίστα με τα ονόματα των αγνοουμένων δημοσιεύεται επίσης στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στο Ιντερνετ που έχει διεύθυνση www.familylinks.icrc.org.

    Ο.Κ.

    [15] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2000 (19:46 UTC+2)

    Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του θανόντος βουλευτή της ΝΔ στη Β' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Γιώργου Τζιτζικώστα, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής.

    "Η Νέα Δημοκρατία, ο δημόσιος βίος και η χώρα μας έχασαν έναν εκλεκτό μαχητή, έναν πολιτικό με συνέπεια και υπευθυνότητα, με ήθος και ευπρέπεια, έναν άνθρωπο αγαπητό σε όλους. Στη μακρά και γόνιμη διαδρομή του έγραψε τη δική του ποιοτική σελίδα. Συνδύαζε την πίστη με τη μετριοπάθεια, υπήρξε πρότυπο συμπεριφοράς. Τιμούμε το έργο, την προσφορά του στον τόπο και τον άνθρωπο" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Συλλυπητήρια εκ μέρους του ίδιου αλλά και της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας της, Δημήτρης Σιούφας.

    [16] ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Ο ΣΛΟΜΠΟΝΤΑΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ;

    Ποντγκόριτσα, 7 Ιουνίου 2000 (19:46 UTC+2)

    Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Συνασπισμού "Γιουγκοσλαβία - Μόμιρ Μπουλάτοβιτς", που οργανώνεται σήμερα στην Ποντγκόριτσα ενόψει των δημοτικών εκλογών ενδέχεται να εμφανιστεί ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όπως μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων SRNA επικαλούμενο ανεπίσημες πηγές.

    Το ενδεχόμενο επίσκεψης του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας στο Μαυροβούνιο είχε προαναγγείλει και ο πρόεδρος του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Βελιγράδι Ιβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος μίλησε πρόσφατα σε προεκλογική συγκέντρωση του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος, κύριας αντιπολιτευόμενης δύναμης στο Μαυροβούνιο, που ηγείται του Συνασπισμού "Γιουγκοσλάβια - Μόμιρ Μπουλάτοβιτς" ενόψει των δημοτικών εκλογών στους Δήμους της Ποντγκόριτσα και του Χέρτσεγκ Νόβι την Κυριακή 11 Ιουνίου.

    Πάντως ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας δεν αναφέρεται στους επίσημους ομιλητές της σημερινής προεκλογικής συγκέντρωσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση σε αυτή θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος και πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, και οι αντιπρόεδροι του κόμματος Ζόραν Ζίζιτς, Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς και Σρτζα Μπόζοβιτς, καθώς και ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Μπόζινταρ Μπόγιοβιτς.

    Μέσα μαζικής ενημέρωσης στο Μαυροβούνιο μετέδωσαν ότι ενδέχεται ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας να επισκεφθεί αύριο τη Μουρίνα, περιοχή στα ανατολικά του Μαυροβουνίου, όπου πέρσι στις 30 Απριλίου κατά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ έχασαν τη ζωή τους 6 άνθρωποι μεταξύ αυτών και τρία παιδιά.

    Χθες, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του κυβερνητικού συνασπισμού "Για να ζήσουμε καλύτερα", σε προάστιο της Ποντγκόριτσα εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον του αντιπάλου του Μόμιρ Μπουλάτοβιτς τονίζοντας ότι τόσο ο κ. Μπουλάτοβιτς όσο και ο μέντοράς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα έχουν τραγικό τέλος.

    [17] "ΑΝΘΙΖΕΙ" ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2000 (19:45 UTC+2)

    Οι Ελληνες μαθαίνουν τη λειτουργία του διαδικτύου και το χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι. Απόδειξη αυτού, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών,το γεγονός ότι πέρυσι το 50% του πληθυσμού της χώρας μας χρησιμοποίησε το Internet για τις αγορές του.

    Στο μεταξύ, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), η υφυπουργός Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη υπογράμμισε ότι η συνολική ετήσια αξία των ηλεκτρονικών αγορών που πραγματοποιούν οι Ελληνες αναμένεται ότι θα φτάσει σε 100 δισ. δρχ. μέχρι το 2003.

    Τέλος, σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 12 Ιουνίου θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Ηλεκτρονικού Εμπορίου, η οποία μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα πρέπει να έχει υποβάλει τις προτάσεις της στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει συσταθεί για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

    [18] ΕΦΙΚΤΗ Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΛΕΝΕ ΚΑΝΑΔΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

    Οττάβα, 7 Ιουνίου 2000 (19:45 UTC+2)

    Μία επαναστατική μέθοδος Καναδών επιστημόνων ίσως αποτελεί σημείο σταθμό στα ιατρικά δρώμενα, καθώς ασθενείς με διαβήτη φαίνεται ότι μπορούν να σταματήσουν για πάντα τη θεραπεία με ινσουλίνη. Σύμφωνα με τα πρώτα πειράματα, αυτό μπορεί να γίνει εφικτό, αν ο ασθενής υποβληθεί σε μεταμόσχευση κυττάρων του παγκρέατος.

    Για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 απαιτείται η καθημερινή λήψη ινσουλίνης, απαραίτητη για να προληφθούν οι βλάβες που προκαλεί η ασθένεια μακροχρόνια στον οργανισμό. Οι Καναδοί επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι η μεταμόσχευση κυττάρων του παγκρέατος μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της ασθένειας, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την εφαρμογή της μεθόδου σε οχτώ ασθενείς με ποσοστό επιτυχίας 100%.

    Ωστόσο, οι γιατροί εμφανίζονται περισσότερο συγκρατημένοι, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για συνολική θεραπεία του διαβήτη, εφόσον οι ασθενείς θα συνεχίσουν και μετά τη μεταμόσχευση τη λήψη φαρμάκων.

    [19] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Ο 4ος ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΚ - ΕΔ

    Βρυξέλλες, 7 Ιουνίου 2000 (19:45 UTC+2)

    Αρχίζει αύριο στην Κωνσταντινούπολη μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο 4ος διάλογος μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Ευρωπαίων Δημοκρατών (ΕΛΚ - ΕΔ).

    Πρόκειται για την τακτική - σε ετήσια βάση - συνάντηση των εκπροσώπων της Ορθοδόξου Εκκλησίας απ' όλον τον κόσμο, στη διάρκεια της οποίας συζητούνται και αναλύονται θέματα φιλοσοφικά, θρησκευτικά, καθώς και της επικαιρότητας, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι του ΕΛΚ και ΕΔ. Το γενικό θέμα της φετινής συνάντησης είναι: "Κοινωνία των πολιτών, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ποιότητα Ζωής".

    Οι εργασίες θα αρχίσουν στο ξενοδοχείο Χάγιατ Ρέτζενσι της Κωνσταντινούπολης με χαιρετισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του προέδρου της Κ.Ο. του ΕΛΚ - ΕΔ Χανς - Γκερτ Πέτερινγκ, της επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττας Γιαννάκου και του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ.

    Στον 4ο Διάλογο, εκτός των εκπροσώπων των ανά τον κόσμο ορθόδοξων εκκλησιών, θα πάρουν μέρος οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου, Χρήστος Ζαχαράκης, Αντώνης Τρακατέλλης, Ιωάννης Μαρίνος, Χρήστος Φώλιας, Ρόδη Κράτσα, καθώς και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ - ΕΔ κ. Πέτερινγκ, ο αντιπρόεδρος Βαν Βέλζεν, και οι ευρωβουλευτές Αννα Παλάσσιο - Βαλλερσούντι, Τερέσα Αλμέιντα Γκαρτ, Χριστίνα Γκαρσία Ορκουεν, Ειχα Ρίτα Αννέλι Κόρχολα, Ούρστουλα Στένζελ, Ράινχαρτ Ρακ, Πόμες Ρούις, Γκίντο Βοντράτο, Νίρχαν Ντέβα, Φραντσέσκο Φιόρι, Οθμαρ Καρράς, Τζον Τζόζεφ Μακάρτιν, Αλμπερτ Γιαν Μάατ, Αρι Οοστλάντερ, Κρίστιαν Ρόβσινγκ και Λένναρτ Σακρεντέους.

    [20] ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Ο "ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ" ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2000 (19:39 UTC+2)

    Ανεβαίνει ο «υδράργυρος» στη Σοφοκλέους, καθώς η αγορά δεν λέει να ανακάμψει, παρά τις θετικές εξελίξεις από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, αλλά και από τα νέα για την ελληνική οικονομία. Αναλυτές δεν μπορούν να εξηγήσουν τη «συμπεριφορά» της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς όπως σημειώνουν η οριστικοποίηση της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ, θα έπρεπε να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την εκδήλωση έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος από το επενδυτικό κοινό.

    Παρόλα αυτά, το επενδυτικό κοινό εξακολουθεί να παραμένει επιφυλακτικό, προβαίνοντας μόνο σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, περιμένοντας την είδηση η οποία θα αναστρέψει τις έντονα πτωτικές τάσεις που επικράτησαν στο Χρηματιστήριο τόσο σήμερα, όσο και χθες.

    Ο γενικός δείκτης τιμών, ο οποίος δεν κατάφερε να αντισταθεί στις πιέσεις που δέχθηκε έπεσε κάτω από το ψυχολογικό φράγμα στήριξης των 4.500 μονάδων, δημιουργώντας κλίμα ανησυχίας και προβληματισμού, στους επενδυτές, αλλά και σε κύκλους της αγοράς. Οι ανησυχίες που έχουν προκαλέσει οι αναβολές στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και η νέα διόρθωση που σημειώνεται στις αγορές του εξωτερικού, συντηρούν το αρνητικό κλίμα και εντείνουν τον προβληματισμό και τη διστακτικότητα των επενδυτών, οι οποίοι παραμένουν στο περιθώριο, αναμένοντας το κίνητρο το οποίο θα τους επιτρέψει να επανατοποθετηθούν, με αποτέλεσμα, και λόγω του χαμηλού τζίρου, να επικρατούν οι πωλητές.

    [21] ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2000 (19:33 UTC+2)

    Την παράνομη εισαγωγή ασθενών από την Αλβανία μεθόδευε η διοίκηση του νοσοκομείου της Βέροιας, ενώ συνελήφθη και μία Αλβανίδα γιατρός που προσέφερε τις υπηρεσίες της χωρίς να ανήκει στο προσωπικό του νοσοκομείου, μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός "Πλάνετ".

    Το υπουργείο υγείας έχει ζητήσει την παραίτηση της διοίκησης του νοσοκομείου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού έχει ζητήσει το ίδιο και για δημόσιο θεραπευτήριο της Αθήνας, αλλά για άλλους λόγους.

    [22] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 7 Ιουνίου 2000 (19:33 UTC+2)

    Ο Ιβαν Μπέκοφσκι, πρεσβευτής της ΠΓΔΜ στις Βρυξέλλες, μετά από οδηγίες του προέδρου της χώρας, Μπόρις Τράικοφσκι, θα συναντηθεί σήμερα με το διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Τζόζεφ Ράλστον, στον οποίο θα μεταβιβάσει τη δυσαρέσκεια για τις παραλήψεις που παρατηρούνται στον έλεγχο των συνόρων από την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου.

    Σήμερα εξάλλου, αναμένονται συνομιλίες του επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της ΠΓΔΜ, Ιβάν Αντρέεφσκι, με τον διοικητή των ειρηνευτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο KFOR, Χουάν Ορτούνιο, καθώς και με το διοικητή της KFOR στα Σκόπια, Τόνι Στέιτζ. Στο επίκεντρο των συνομιλίων θα βρεθεί η κοινή δράση με σκοπό τον αυστηρό έλεγχο στα σύνορα.

    Γύρω από το θέμα αυτό κινήθηκε και η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, κατά την οποία βουλευτής του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών ζήτησε από την κυβέρνηση να παρουσιάσει έκθεση για την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα. Ο βουλευτής εξέφρασε το φόβο του για τις σημερινές εξελίξεις, οι οποίες όπως υποστήριξε μπορούν να οδηγήσουν σε τραγικότερα γεγονότα στο μέλλον. Εκ μέρους της κυβέρνησης απάντησε ο αντιπρόεδρος, Πέτρε Ντιν Ιμπραχίμι, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για τέτοια έκθεση, εφόσον η κατάσταση ασφαλείας της χώρας είναι ικανοποιητική.

    [23] ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟ ΒΕΘ ΜΕ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2000 (19:32 UTC+2)

    Τα προβλήματα που δημιουργεί στην ελληνική παραγωγή και τη βιοτεχνία, η πρόσφατα ψηφισθείσα απόφαση της υφυπουργού Ανάπτυξης, Μιλένας Αποστολάκη, που αφορά τις τακτικές εκπτώσεις των καταστημάτων λιανικής, επισημαίνει σε έγγραφό του προς την κ. Αποστολάκη, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Ευλογημένος.

    Oπως αναφέρεται στην επιστολή του κ. Ευλογημένου, με το εδάφιο β) της απόφασης αυτής "απαγορεύονται οι πωλήσεις εμπορευμάτων που αγοράσθηκαν πριν ένα μήνα από την έναρξη των εκπτώσεων".

    Οπως σημειώνεται στην επιστολή, οι ρυθμίσεις αυτές είναι απαράδεκτες γιατί ουσιαστικά καταργούν τις εκπτώσεις για την ελληνική παραγωγή και τη βιοτεχνία, "εφόσον όπως είναι γνωστό, οι επαναληπτικές παραγγελίες των εμπορικών καταστημάτων από τις βιοτεχνίες, κυρίως στους κλάδους ετοίμων ενδυμάτων, υποδημάτων, δερματίνων ειδών, κ.α. είναι συνεχείς κατά το διάστημα αυτό, αναλόγως της έλλειψης του κάθε προϊόντος που προέρχεται από τη ζήτηση σε μέγεθος, χρώμα κλπ".

    Ο κ. Ευλογημένος τονίζει ότι δημιουργείται ανυπέρβλητο πρόβλημα στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις που διαθέτουν και κλάδο λιανικής πώλησης, εξαιτίας της απαγόρευσης της διάθεσης με έκπτωση των παραγόμενων προϊόντων στα καταστήματα λιανικής τους κατά το διάστημα αυτό.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΒΕΘ σημειώνει ότι "αμφισβητείται η εντιμότητα του Ελληνα επιχειρηματία και ευνοούνται οι εισαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν κινούνται με το παραπάνω σύστημα των επαναληπτικών παραγγελιών. Οι επιχειρήσεις αυτές, εισάγουν μεγάλο όγκο προϊόντων και διατηρούν αποθέματα, τα οποία μπορούν να διαθέσουν σε εύθετο χρόνο, κατά εφαρμογή της διάταξης".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 7 June 2000 - 18:14:16 UTC