Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [02] ΤΟ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [03] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
  • [04] ΤΡΙΑΝΤΑΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ
  • [05] ΧΤΥΠΗΜΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"
  • [06] ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ
  • [07] ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
  • [08] ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ
  • [09] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [10] "ΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΙΝΟΣ"
  • [11] ΟMIΛΙΑ Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
  • [12] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟ 59,9% ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [13] ΑΝΤΙΔΡΑ Ο ΑΡΜΠΕΝ ΤΖΑΦΕΡΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [14] ΔΥΟ ΝΕΑ ΕΝΟΠΛΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [15] ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΣΡ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ
  • [16] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ
  • [17] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
  • [18] ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗ Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [19] Γ. ΦΙΣΕΡ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΑΓΝΟΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΜΗ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [20] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΛΗΞΗΣ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [21] AIMATΗΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ
  • [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [01] ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2000 (09:23 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Δήλωσε με έμφαση ότι θα ληφθούν όλα τα κατάλληλα και πρόσφορα μέτρα για την πάταξη της τρομοκρατίας, που τόσο μεγάλη ζημία προκαλεί στην εικόνα της χώρας διεθνώς, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση για τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου κυβέρνησης, κομμάτων, κοινωνικών φορέων και λαού για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρωθυπουργός, χρειάζεται "η συγκρότηση ενιαίου μετώπου κατά της τρομοκρατίας, της κυβέρνησης και των κομμάτων και των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, του συνόλου των Ελλήνων πολιτών", υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η τρομοκρατία έχει ως αποτέλεσμα "να θαμπώνει η εικόνα της χώρας μας, να γίνεται τρωτή".

    Οι πληροφορίες από τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής δείχνουν πως η συζήτηση για αλλαγές στη νομοθεσία αντιμετώπισης της τρομοκρατίας από την κυβέρνηση, παράλληλα με την ανακοίνωση ότι θα υπογραφεί το μνημόνιο με τις ΗΠΑ και θα ενταθεί η συνεργασία με τις διωκτικές αρχές άλλων χωρών, τώρα άνοιξε και, χθες τουλάχιστον, καθώς ακούστηκαν απόψεις διαφορετικής διαβάθμισης όσον αφορά τη σκληρότητα που πρέπει να επικρατήσει.

    Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως αποκλείστηκε η περίπτωση θέσπισης νέου τρομονόμου χαρακτηρίζουν "αδιέξοδη μια τέτοια κίνηση"- και επιλέγεται η οδός των "οριακών δικονομικών βελτιώσεων" στη βάση της κατεύθυνσης που φέρεται να έδωσε ο πρωθυπουργός για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με κάθε πρόσφορο μέσο.

    "Τέτοιο θέμα δεν έχουμε αντιμετωπίσει και δεν αντιμετωπίζουμε", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς αν εξετάζεται αλλαγή της νομοθεσίας στην κατεύθυνση των προτάσεων Μητσοτάκη. Ανακοίνωσε μάλιστα πως ο εισηγητής του θέματος Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως το θεσμικό πλαίσιο επί Ν.Δ. δεν έφερε αποτελέσματα. Και πρόσθεσε: "Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, στις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ανταλλαγεί απόψεις για τέτοια θέματα τα οποία σχετίζονται με οριακές βελτιώσεις που αφορούν τη δικονομική πλευρά της απονομής δικαιοσύνης. Όχι με τον πυρήνα του θεσμικού ή του νομικού πλαισίου". Ως τέτοιες δικονομικές βελτιώσεις παραδέχθηκε ότι διερευνάται αλλαγή ώστε να μην μετέχουν ένορκοι στις συνθέσεις των δικαστηρίων που εκδικάζουν υποθέσεις τρομοκρατίας.

    Παράλληλα ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε "στενότερη συνεργασία των υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητα για το θέμα αυτό και συνεργασία με υπηρεσίες άλλων χωρών" και ότι θα υπογραφεί "σε σύντομο χρονικό διάστημα" το μνημόνιο συνεργασίας με τις ΗΠΑ και θύμισε πως αυτό το κείμενο "δεν θα τεθεί σε συζήτηση και ψηφοφορία" στη Βουλή. Είπε επίσης πως το κείμενο, που συμφωνήθηκε, θα υπογραφεί ή σε επίπεδο υπουργών Δημόσιας Τάξης ή σε επίπεδο αρχηγών αστυνομίας. Επίσης, ανακοινώθηκε πως, σύμφωνα και με την εισήγηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, θα υπάρξει την προσεχή περίοδο και αναδιάρθρωση των πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων, καθώς και λήψη μέτρων για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Τέλος, ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι οι αρμόδιοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ασχολούνται με τις δέουσες ενέργειες προκειμένου να ζητηθεί εκ μέρους των ΗΠΑ η δικαστική συνδρομή την οποία ανακοίνωσε χθες ότι ζητά η Ελλάδα για να καταθέσει ο πρώην επικεφαλής της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ, σχετικά με όσα δήλωσε στο "Ποντίκι" περί τρομοκρατών και σχέσεών τους με την κυβέρνηση.

    [02] ΤΟ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Ουάσιγκτον, 10 Ιουνίου 2000 (06:36 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μαντλίν Ολμπράιτ

    Η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει άριστη αποφασιστικότητα και συνεργασία στα ζητήματα της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ. Σημειώνοντας ωστόσο, ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας θα μπορούσαν να είναι περισσότερο αποτελεσματικές. Σχετικά με το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος, παρέπεμψε στη δήλωση της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ, τονίζοντας ότι παρά τις ανησυχίες των ΗΠΑ, δεν εξετάζεται από την Ουάσιγκτον το ενδεχόμενο κυρώσεων, ενώ δε θεωρείται αναγκαία επιπλέον προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς πολίτες, που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς η 17Ν δρα επί σειρά ετών.

    [03] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

    Σόφια, 10 Ιουνίου 2000 (20:57 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    "Δεχτείτε τα συλλυπητήριά μου, αλλά και εκείνα του βουλγαρικού λαού για το θάνατο του πατέρα σας και να μεταβιβάσετε στο λαό της Συρίας το σεβασμό των Βουλγάρων προς το έργο του προέδρου της Συρίας, Χάφεζ αλ ΄Ασαντ", τονίζει σε τηλεγράφημα που έστειλε στον Μπασάρ ΄Ασαντ, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, για το θάνατο του Σύριου ηγέτη.

    "Επί τρεις δεκαετίες ο πρόεδρος της Συρίας εργάζονταν ενεργά για την ειρήνη στην Εγγύς Ανατολή, καθώς και για την πολιτική ευημερία της περιοχής σας και του κόσμου", προσθέτει στο τηλεγράφημά του ο Πέταρ Στογιάνοφ.

    [04] ΤΡΙΑΝΤΑΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Eναν τριαντάχρονο "σημαδεμένο" ψάχνει η Aντιτρομοκρατική Yπηρεσία για τη δολοφονία του Bρετανού στρατιωτικού ακολούθου Στέφεν Σόντερς, 53 χρόνων, από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Nοέμβρη" στη λεωφόρο Kηφισίας στο ύψος της Φιλοθέης. Και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα "Εθνος", πρόκειται για τον εκτελεστή-συνεπιβάτη στην εντούρο μοτοσικλέτα, ο οποίος φέρει χαρακτηριστική ουλή στο λαιμό.

    Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή της Eλληνικής Aστυνομίας, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος είδε τον τρομοκράτη και μάλιστα έδωσε στο Tμήμα της Kηφισιάς και στη συνέχεια στην Aντιτρομοκρατική Yπηρεσία, σαφέστατη περιγραφή για τον πιστολέρο. H ίδια πηγή ανέφερε ότι ο αυτόπτης μάρτυρας κατέβαινε με το αυτοκίνητό του τη λεωφόρο Κηφισίας στο ρεύμα προς Aθήνα πλάι στον δολοφονηθέντα ταξίαρχο και έζησε από κοντά τη σκηνή του φόνου.

    Σταμάτησε για λίγο όταν οι τρομοκράτες της "17 Nοέμβρη" σκότωσαν τον 53χρονο Aγγλο στρατιωτικό. Oταν απομακρύνθηκαν οι δράστες, συνέχισε τη διαδρομή και πήγε στη δουλειά του. Eίχε δει και παρατηρήσει πάρα πολύ καλά την ουλή στο λαιμό του δράστη, κάτω από το κράνος και του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση.

    Mερικές ώρες αργότερα - πάντα σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας - ο ίδιος βρέθηκε για δουλειά του στην περιοχή των Mελισσίων Aττικής. Eκεί σ' ένα καφενείο - τυροπιτάδικο βρέθηκε ξανά κοντά στον τρομοκράτη εκτελεστή. Tον είδε να πίνει καφέ και να τρώει τυρόπιτα. Oπως είπε ο αυτόπτης μάρτυρας στην Aστυνομία, όταν τον αντίκρισε έμεινε άναυδος, ανατρίχιασε παρατηρώντας την ουλή που είχε στο λαιμό του και τα ρούχα που φορούσε, αφού ήταν τα ίδια. Yποστηρίζει ότι ήταν ο ίδιος ο δολοφόνος. Tαραγμένος όπως ήταν, έφυγε και πήγε αργότερα προς την περιοχή της Kηφισιάς όπου ανέφερε στο Tμήμα αυτά που είχε ζήσει λίγες ώρες νωρίτερα.

    [05] ΧΤΥΠΗΜΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Xτύπημα με στόχο την ίδια την Eλλάδα, που αποκαλύπτει την πραγματική φυσιογνωμία της "τρομοκρατίας" στη χώρα μας, αποτελεί η χθεσινή προβοκατόρικη επίθεση με θύμα τον Bρετανό αξιωματικό. 'Oλοι μιλούν για "πισώπλατη μαχαιριά στη διεθνή εικόνα της Eλλάδας", καθώς η χρονική στιγμή που εκδηλώθηκε το νέο τρομοκρατικό χτύπημα συμπίπτει με την κορύφωση των πιέσεων που ασκούνται στη χώρα μας και την εκστρατεία δυσφήμησής της, με αφορμή την αδυναμία εξάρθρωσης της 17N.

    Eκτελώντας ουσιαστικά "διατεταγμένη υπηρεσία", οι δύο εκτελεστές, και όσοι τους κατευθύνουν, έσπευσαν να δικαιώσουν με τη δολοφονία του Bρετανού αξιωματικού όλους εκείνους που θέτουν θέμα ασφάλειας και ομαλής τέλεσης των Oλυμπιακών Aγώνων του 2004. Eκφράζοντας την οργή τους κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι "επιτέλους οι διωκτικές αρχές πρέπει να λειτουργήσουν με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να υπάρξει πρόοδος στον αγώνα κατά της "17N", η οποία, όπως εκτιμούσαν, θα χρησιμοποιείται κατά βούληση από άγνωστα κέντρα για την άσκηση πιέσεων στην Eλλάδα.

    Στους στόχους της χθεσινής διατεταγμένης εκτέλεσης του Bρετανού αξιωματικού θα μπορούσαν να αναφερθούν:

    - H υπογραφή του Mνημονίου Aστυνομικής Συνεργασίας Eλλάδας-HΠA - H ανάθεση στους Aμερικανούς του τομέα ασφάλειας των Oλυμπιακών Aγώνων 2004

    - Tο βαρύτατο πλήγμα στη διεθνή αξιοπιστία και κύρος της χώρας.

    - Tο Mνημόνιο της Aστυνομικής Συνεργασίας, που προβλέπει στενή συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών της EΛAΣ και του FBI, έχει αποτελέσει μήλον της έριδος μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια. Mετά από παλινδρομήσεις και έντονες διαφωνίες, πριν από έναν περίπου μήνα, οι δύο πλευρές κατέληξαν στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου. Tη Mεγάλη Eβδομάδα είχε προκύψει όμως και νέα εμπλοκή, καθώς η αμερικανική πλευρά ενημέρωσε ότι επιθυμεί η συμφωνία να υπογραφεί από τον διευθυντή του FBI και από υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης. Ως επιχείρημα μάλιστα είχε προβληθεί ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι ο αρχηγός της EΛAΣ που θα υπέγραφε το Mνημόνιο θα παρέμενε στη θέση του και... μετά τις κρίσεις στην ηγεσία της Aστυνομίας. Mόλις πριν από λίγες ημέρες συμφωνήθηκε τελικά η υπογραφή να γίνει σε ίδιο επίπεδο από τις δύο χώρες και σύμφωνα με ανώτερη πηγή του υπουργείου Eξωτερικών (αν και οι αρμόδιοι διπλωμάτες δήλωναν άγνοια) η υπογραφή πρόκειται να γίνει μέσα στον Iούνιο.

    Tο θέμα της ασφάλειας των Oλυμπιακών Aγώνων προέκυψε αμέσως μετά την ανάθεση της πραγματοποίησης των Aγώνων στη χώρα μας. Διάφορα κέντρα διοχέτευαν στα διεθνή MME πλήρη ανασκόπηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Eλλάδα με την επισήμανση ότι ουδέποτε η EΛAΣ κατέφερε να συλλάβει μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων. Tο πακέτο "ασφάλεια" των Oλυμπιακών Aγώνων δεν έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των Aμερικανών μόνο για οικονομικούς λόγους (καθώς έχει προϋπολογισμό περίπου 150 δισεκατομμύρια δραχμές). H ανάληψη εκ μέρους των Aμερικανών της ασφάλειας των Aγώνων σημαίνει ότι από την επόμενη ημέρα το FBI θα αναλάβει ουσιαστικά την αστυνόμευση της χώρας και θα οργανώσει σύμφωνα με τα δικά του πρότυπα την EΛAΣ, καταλύοντας στην πράξη κάθε έννοια "κυριαρχίας".

    Tα κατά περιόδους εμφανιζόμενα δημοσιεύματα στον διεθνή Tύπο, η έκθεση του Στέιτ Nτιπάρτμεντ, όπως και η άτυπη ταξιδιωτική οδηγία, αλλά και η τελευταία έκθεση της επιτροπής του Kογκρέσου, έχουν διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό πλαίσιο για τη διεθνή εικόνα της χώρας μας, η οποία λίγο - πολύ εμφανίζεται ως ο "παράδεισος των τρομοκρατών". H ενορχηστρωμένη αυτή εκστρατεία σε συνδυασμό με το "συμπτωματικό" χτύπημα στον Bρετανό αξιωματικό, αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας σε μια σειρά σημαντικά ζητήματα και τη φέρνει σε θέση απολογούμενου για την τρομοκρατία, ενώ έχει ιδιαίτερα δυσάρεστες συνέπειες και για τον τουρισμό.

    [06] ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Οκτακόσια εκατομμύρια δραχμές θα δώσει το υπουργείο Εσωτερικών σε 32 δήμους για να αγοράσουν 4.000 κλιματιστικά μηχανήματα, τα οποία θα εγκατασταθούν στα προκατασκευασμένα σπίτια όπου διαμένουν σεισμόπληκτες οικογένειες.

    Επίσης το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει πρόγραμμα κατασκηνώσεων για παιδιά σεισμόπληκτων οικογενειών. Στόχος του προγράμματος είναι να φιλοξενηθούν συνολικά 1.200 παιδιά από 7 έως 16 χρόνων, κατά την περίοδο 20 Ιουνίου - 31 Αυγούστου. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 1.075 παιδιά που θα φιλοξενηθούν σε κατασκηνώσεις των υπουργείων Γεωργίας, Υγείας, Παιδείας, Εμπορικής Τράπεζας και του Δήμου Αθηναίων.

    [07] ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Η Ελλάδα, έχει τη μεγαλύτερη αναλογία σπουδαστών σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς το σχετικό ποσοστό κυμαίνεται περί το 25% του συνόλου του εγγεγραμμένου πληθυσμού των ΑΕΙ (και μεταπτυχιακών) που σπουδάζει εντός συνόρων, στην ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα" σε έρευνά της.

    Στη δεκαετία του '60 ο αριθμός των φοιτητών εξωτερικού κυμαίνονταν περίπου σε 7-8 χιλιάδες. Στη δεκαετία του '70 ξεπερνάει τις 37 χιλιάδες (1979), στη δεκαετία του '80 αγγίζει τις 45 χιλιάδες (1982), ενώ την τελευταία πενταετία, για την οποία δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, υπολογίζεται σε 60 χιλιάδες περίπου προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

    Τη δεκαετία 1980-1989 κατατέθηκαν για αναγνώριση στο ΔΙΚΑΤΣΑ 31.000 περίπου τίτλοι σπουδών πτυχιούχων του εξωτερικού. Την αμέσως επόμενη δεκαετία 1990-1999 κατατέθηκαν για αναγνώριση στην ίδια υπηρεσία περισσότεροι από 38 χιλιάδες τίτλοι από Πανεπιστήμια του εξωτερικού! Συνολικά, δηλαδή, τα τελευταία είκοσι χρόνια (1980-1999) εγκρίθηκαν 90 χιλιάδες τίτλοι σπουδών Ελλήνων επιστημόνων που αποκτήθηκαν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

    Οι επιπτώσεις της φοιτητικής μετανάστευσης είναι πολλές, μεταξύ των οποίων και αυτή της οικονομικής αιμορραγίας που είναι τεράστια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που βασίζονται σε παλαιότερα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος και σε έρευνες που αφορούν το ετήσιο κόστος σπουδών ενός φοιτητή στο εξωτερικό, υπολογίζεται ότι η συνολική ετήσια δαπάνη πρέπει να ξεπερνάει σήμερα τα 300 δισ. δρχ.!

    Δραστικό φάρμακο στον περιορισμό της φοιτητικής μετανάστευσης, θα αποτελέσει η αύξηση του αριθμού των εισακτέων. Ενώ μέχρι σήμερα ο αριθμός των εισακτέων κυμαινόταν ανάμεσα στο 30-40% των υποψηφίων, το 2002 οι υποψήφιοι θα είναι σημαντικά λιγότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις. Και το 2002, οι 85 χιλιάδες θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα διεκδικούνται από περίπου 60 χιλιάδες υποψηφίους.

    Στη δεκαετία του '80 οι οκτώ στους δέκα Έλληνες που σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού στρέφονταν στις παρακάτω ειδικότητες: Αρχιτεκτονική, Πολεοδομία - Χωροταξία, Ιατρική, ειδικότητα Μηχανολόγου - Μηχανικού, Οικονομικά και ειδικότητα του Πολιτικού Μηχανικού, Φαρμακευτική, ειδικότητα Χημικού Μηχανικού, Φυσική Αγωγή, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ψυχολογία - Φιλολογία, Οδοντιατρική, Βιολογία.

    Στη δεκαετία του '90 η Ιατρική, οι σπουδές του Μηχανικού, τα Οικονομικά, η Αεροναυπηγική, η Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, η Νομική, η Φυσική Αγωγή, η Ψυχολογία και η Βιολογία φαίνεται ότι συγκεντρώνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερομένων.

    [08] ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Σε σχόλιό του στην εφημερίδα "Τα Νέα", ο Κώστας Μπετινάκης αναφέρεται στην προχθεσινή τρομοκρατική επίθεση της "17 Νοέμβρη", σημειώνοντας πόσο παράλογες ήταν οι αντιδράσεις όλων εκείνων που προσπάθησαν να εμφανίσουν την Ελλάδα ως "ανασφαλή χώρα" και να διατυπώσουν φόβους ακόμη και για την Ολυμπιάδα του 2004.

    Όπως γράφει χαρακτηριστικά:

    "Οι Βορειο-Ιρλανδοί αυτονομιστές στα πολλαπλά τυφλά κτυπήματά τους ­ πριν καταλήξουν στη συμφωνία για τον αφοπλισμό ­ είχαν προκαλέσει εκατοντάδες αθώα θύματα, χωρίς ωστόσο κάποια χώρα να διανοηθεί να χαρακτηρίσει τη Βρετανία "επικίνδυνη για τους τουρίστες περιοχή".

    Η παγκόσμια κοινότητα εμπιστεύθηκε τον λόγο της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ για εκεχειρία και δεν διανοήθηκε να αμφισβητήσει την ασφάλεια για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βαρκελώνη.

    Η δράση των Ερυθρών Ταξιαρχιών δεν είχε δημιουργήσει φόβο στους Αμερικανούς και Βρετανούς τουρίστες, ούτε φυσικά είχε εκδώσει κάποια ταξιδιωτική οδηγία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ιταλία. Το ίδιο και για τη Γερμανία όσο καιρό δρούσε η Φράξια Κόκκινος Στρατός.

    Το μέγεθος του εκβιασμού που υφίσταται η χώρα εξαιτίας της δραστηριότητας της τρομοκρατικής οργάνωσης-φάντασμα, αντικατοπτρίζεται στα σχόλια μόνον των εφημερίδων εκείνων που διαμορφώνουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Έτσι η δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου, δεν αποτέλεσε είδηση για τις ηλεκτρονικές σελίδες των μεγάλης κυκλοφορίας αμερικανικών εφημερίδων, πλην των δύο ­ "Νew Υork Τimes" και "Washington Ρost" ­ που εκτός από την ειδησεογραφία περιέχουν και δηλητηριώδη άρθρα.

    Ο βομβαρδισμός φαρμακευτικού εργοστασίου στο Σουδάν και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Αφγανιστάν, σε αντίποινα για την ανατίναξη της αμερικανικής πρεσβείας στην Κένυα, δεν εξάλειψε την απειλή που αισθάνονται οι ΗΠΑ από εκείνον που έχουν κατονομάσει ως διεθνή τρομοκράτη. Αλλά ούτε τον τρομοκράτη που τοποθέτησε τη φονική βόμβα στο Ολυμπιακό Πάρκο της Ατλάντα έχουν συλλάβει ακόμα...", καταλήγει το σχόλιο του Κ. Μπετινάκη στα "Νέα"

    [09] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Με καλούς οιωνούς, αρχίζει η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, μετά την καλή πορεία που ακολούθησε η Σοφοκλέους στο τέλος της εβδομάδος που πέρασε. Με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Παρασκευής, όπου η υπόθεση της Εμπορικής, αποτέλεσε μια καλή αφορμή για τη διαφαινόμενη αντιστροφή του κλίματος -όπως τουλάχιστον έδειξε το έστω και περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε-, αφού κατά τους αναλυτές της αγοράς θα έπρεπε ούτως ή άλλως να αναμένεται ανοδική κίνηση, από τη στιγμή που δείκτης και οι τιμές είχαν διολισθήσει για άλλη μια φορά σε επίπεδα που προδιέθεταν για τοποθετήσεις.

    Όπως σημειώνει σε σχόλιό της η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", παρά την άνοδο των τελευταίων ημερών, οι αναλυτές της αγοράς παρουσιάζονται μάλλον διστακτικοί στο να διατυπώσουν ασφαλείς προβλέψεις για τη νέα εβδομάδα που ακολουθεί, κυρίως λόγω της παραμονής του τζίρου σε όχι ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, έστω κι αν χθες ενισχύθηκε στα 146 δισ. δραχμές.

    Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η αγορά θα σταθμίσει τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να διαμορφώσει την τακτική που θα ακολουθήσει κατά την ερχόμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα.

    Αλλωστε, μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθεί η ευκαιρία στην αγορά να βελτιώσει την ψυχολογία, δεδομένου ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την πανηγυρική επικύρωση της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ από τους Eυρωπαίους ηγέτες, στη σύνοδο κορυφής της Πορτογαλίας (19 και 20 Ιουνίου), με πασιφανή το θετικό χρηματιστηριακό αντίκτυπο.

    Η υπόθεση της ένταξης, έστω και αν έχει προεξοφληθεί σε ένα μεγάλο βαθμό από τους επενδυτές της Σοφοκλέους, συνδέεται ευθέως με την ταχεία πορεία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και, βεβαίως, με τις προθέσεις των ξένων θεσμικών επενδυτών να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά μόλις ξεκαθαρίσει πλήρως η υπόθεση της ΟΝΕ, που θα ακολουθηθεί και από την ένταξη της Σοφοκλέους στη χορεία των ώριμων χρηματιστηριακών αγορών.

    [10] "ΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΙΝΟΣ"

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Σε κύριο άρθρο της, υπό τον τίτλο "Eις το όνομα τίνος;", η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", από αφορμή τη δολοφονία του βρετανού στρατιωτικού ακολούθου στην Αθήνα υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατό να συλλαμβάνεται ο κάθε ύποπτος και αναρωτιέται γιατί, αφού η CIA γνωρίζει ποιους τρομοκράτες γνωρίζουν οι Eλληνες πολιτικοί, δεν μας τους λένε, για να γνωρίζουμε κι εμείς;

    Στο άρθρο της η εφημερίδα σημειώνει:

    "Πριν από μερικά χρόνια, μια κινηματογραφική ταινία βρετανικής παραγωγής, με τίτλο "Eις το όνομα του πατρός", συγκλόνισε την κοινή γνώμη στη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο.

    H ταινία αφηγείται την ανατριχιαστική περιπέτεια μιας μέσης οικογένειας, που βρέθηκε επί 14 χρόνια στις φυλακές, γιατί κάποιοι στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία θεώρησαν τα μέλη της -νέους, γέρους, γριές, θείες- ως συνδεόμενα με τον IRA.

    Όταν, ύστερα από 14 χρόνια, αποδείχθηκε η αθωότητά τους, μερικοί είχαν πεθάνει στις φυλακές, ενώ η ζωή των άλλων είχε γίνει κομμάτια και θρύψαλα.

    Κάπως έτσι φαντάζονται οι Αμερικανοί -και προφανώς ο κ. Μητσοτάκης- την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην Eλλάδα. Eίσαι ύποπτος; Γίνεται έφοδος στο σπίτι σου, χωρίς μάλιστα την παρουσία του εισαγγελέα, συλλαμβάνεσαι, οδηγείσαι στις φυλακές, δικάζεσαι με συνοπτικές διαδικασίες και πάμε παρακάτω. Αν έπειτα από μερικά χρόνια αποδειχθεί η αθωότητά σου, ε ...και τι έγινε; Eις το όνομα της δημόσιας τάξης ας θυσιαστούν και κάμποσοι αθώοι...

    Βέβαια, το πασίγνωστο απόφθεγμα "καλύτερα να αθωωθούν δέκα ένοχοι, παρά να καταδικαστεί ένας αθώος" δεν λέει απολύτως τίποτε στα μυαλά των Aμερικανών -και προφανώς και του κ. Mητσοτάκη, καλύτερα να καταδικαστούν δέκα αθώοι παρά να γλιτώσει ένας ένοχος...

    Είναι διαφορά νοοτροπίας, δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης, αλλά και κουλτούρας.

    Είδαμε πόσο προσεκτικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιμετώπισαν την προχθεσινή δολοφονική επίθεση της 17N -ακόμη και η βρετανική- σε σχέση με τους Αμερικανούς. Οδύνη, αλλά και αλληλεγγύη προς την ελληνική κυβέρνηση οι πρώτες, μύδροι, απειλές, ακόμη και ευθείες βολές κατά μελών της κυβέρνησης του ΠAΣΟK για σχέση με τους τρομοκράτες, οι δεύτεροι.

    Το ζητούμενο για τους Αμερικανούς είναι να επιβάλουν το δικό τους νόμο στην ελληνική επικράτεια. Το νόμο του Φαρ Ουέστ. Μπουκάρουμε, συλλαμβάνουμε, δικάζουμε όποιον απλώς και μόνο θεωρούμε ύποπτο. Kαι να οι απειλές για την Ολυμπιάδα του 2004, και να οι ταξιδιωτικές οδηγίες, και να οι ρετσινιές για Ελληνες πολιτικούς, που "ξέρουν, αλλά δεν συλλαμβάνουν τους τρομοκράτες".

    Kαι με την ευκαιρία: Aφού η CIA γνωρίζει ποιους τρομοκράτες γνωρίζουν οι Eλληνες πολιτικοί, γιατί δεν μας τους λένε, για να γνωρίζουμε κι εμείς;

    Aλλά εδώ αποδεικνύεται, για μιαν ακόμη φορά, ότι άλλο Aμερική και άλλο Eυρώπη.

    Οπως και να το κάνουμε, η γηραιά ήπειρος με άλλες αρχές έχει πορευτεί από την Αναγέννηση και δώθε και με άλλες η νεόκοπη υπερατλαντική δύναμη, που έχει αναγάγει σε λαϊκούς ήρωες τον Aλ Kαπόνε, τον Mπίλι δε Kιντ, τον Pάμπο, τον Pόκι και φυσικά, τον Σούπερμαν. Kαι είδε να δολοφονούνται δύο πρόεδροί της και ακόμη, ένας ηγέτης των μαύρων κι ένας υπουργός Δικαιοσύνης.

    [11] ΟMIΛΙΑ Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

    Νέα Υόρκη, 10 Ιουνίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Η Ελληνίδα επίτροπος στην ΕΕ Αννα Διαμαντοπούλου στην ομιλία της στη 23η Σύνοδο του ΟΗΕ με θέμα "Οι γυναίκες του 2000, Ισότητα, Ανάπτυξη και Ειρήνη για τον 21ο αιώνα", αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη γυναίκα, τις τεχνολογικές εξελίξεις και την ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στην εξουσία.

    Στην ομιλία της, η Α.Διαμαντοπούλου τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει το Σχέδιο Δράσης, τις δεσμεύσεις και τις τρεις αρχές που υιοθετήθηκαν από τη Διάσκεψη στο Πεκίνο: αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών ως ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενδυνάμωση των γυναικών και προσέγγιση όλων των βασικών θεμάτων υπό το πρίσμα των γυναικών.

    Στη συνέχεια, η Ελληνίδα επίτροπος χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός ότι η τεχνολογική πρόοδος, που έχει αλλάξει ριζικά την εικόνα του πλανήτη μας, δεν έχει επηρεάσει τη θέση των γυναικών, οι οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με εκείνα που αντιμετώπιζαν διακόσια χρόνια πριν.

    Επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην εποχή μας η σωστή διακυβέρνηση, η Α. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι το κλειδί της επιτυχίας είναι η ίση εκπροσώπηση. Η Α. Διαμαντοπούλου στη συνάντησή της με τον Κόφι Ανάν ανέλυσε εκτεταμένα το Κυπριακό. "Τον ενημέρωσα για τις δυνατότητες χρηματοδότησης προγραμμάτων και κοινών δράσεων ανάμεσα στις δυο κοινότητες, εκ μέρους της ΕΕ. Η ΕΕ υποστηρίζει απόλυτα αυτή την προσέγγιση σε κοινωνικό επίπεδο, δηλαδή την εφαρμογή προγραμμάτων ανάμεσα στις Ελληνοκύπριες και τις Τουρκοκύπριες γυναίκες, ανάμεσα στα συνδικάτα και στους εργοδότες των δύο κοινοτήτων" κατέληξε η Ελληνίδα επίτροπος.

    [12] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟ 59,9% ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 10 Ιουνίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ τάχθηκε το 59,9% των ερωτηθέντων σε σχετική έρευνα που διενεργήθηκε από το Κέντρο Ανάλυσης και Ερευνών της εφημερίδας των Σκοπίων "Ουτρίνσκι Βέσνικ".

    Σύμφωνα με τα αποτέλεσματα της έρευνας που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα, κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τάχθηκε το 34,4% των ερωτηθέντων, το 5,8% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει και το 1,1% δεν απάντησε.

    Σε ερώτηση αν συμφωνούν με τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας που διοργανώνονται από την αντιπολίτευση τις τελευταίες ημέρες και αποσκοπούν ακριβώς στο να γίνουν πρόωρες εκλογές, το 57,5% ερωτηθέντων απάντησε ότι τάσσεται υπέρ των συλλαλητηρίων, το 33,4% ότι δεν συμφωνεί, το 7% ότι δεν έχει γνώμη και το 2,1% δεν έδωσε απάντηση.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν από 10 μέρες σε δείγμα 1.055 ατόμων από 7 περιοχές της ΠΓΔΜ.

    [13] ΑΝΤΙΔΡΑ Ο ΑΡΜΠΕΝ ΤΖΑΦΕΡΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 10 Ιουνίου 2000 (19:48 UTC+2)

    Αρχισε χθες η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο. Πρόκειται για ενίσχυση με άνδρες, αλλά και με τεθωρακισμένα οχήματα, που πραγματοποιείται μετά από σχετική διαταγή του ανώτατου διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων και προέδρου της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι.

    Τα μέτρα αυτά, όπως είναι γνωστό, ελήφθησαν μετά τον τραυματισμό δύο στρατιωτών στο φυλάκιο Μπλάτσε, πριν από 5 ημέρες.

    Σχετικά με τα μέτρα αυτά αντέδρασε μόνο ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών Αρμπέν Τζαφέρι, ο οποίος δήλωσε ότι αμφιβάλλει αν οι στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά που προέρχονταν από το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου.

    Επίσης, κατά τη γνώμη του τα μέτρα που πάρθηκαν στα σύνορα με το Κόσοβο δείχνουν σαν να βρίσκεται η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γεγονός που θίγει το κύρος της.

    Υποστήριξε ότι όλα αυτά τα μέτρα στρέφονται εναντίον των Αλβανών και ότι οι αρχές επιρρίπτουν ευθύνες για όλα τα επεισόδια που έχουν σημειωθεί στους Αλβανούς.

    [14] ΔΥΟ ΝΕΑ ΕΝΟΠΛΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Σκόπια, 10 Ιουνίου 2000 (19:48 UTC+2)

    Οι Ενοπλες Δυνάμεις της ΠΓΔΜ θα κάνουν το παν για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας και δεν πρόκειται να επιτρέψουν την παραβίαση των συνόρων, επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της γειτονικής χώρας.

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο διοικητής του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ιβαν Αντρέεφσκι, επιθεώρησε σήμερα ορισμένα φυλάκια στα βόρεια σύνορα της χώρας με το Κοσσυφοπέδιο.

    Επίσης τονίζεται ότι σημειώθηκαν δύο ακόμη συνοριακά επεισόδια χθες και σήμερα στα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο χωριό Λογιάνε, στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, στην περιφέρεια Κουμάνοβο, άγνωστοι ένοπλοι, οι οποίοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα προς το συνοριακό φυλάκιο της περιοχής.

    Το χθεσινό επεισόδιο σημειώθηκε το απόγευμα στο φυλάκιο Γκόρνο Μπλάτσε, όταν άγνωστοι ένοπλοι πυροβόλησαν με αυτόματα όπλα από το έδαφος του Κοσόβου προς την κατεύθυνση του συνοριακού φυλακίου Μπλάτσε. Οι στρατιώτες της ΠΓΔΜ απάντησαν στα πυρά και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση και στις δύο περιπτώσεις δεν υπήρξαν θύματα.

    [15] ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΣΡ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ

    Ηράκλειο, 10 Ιουνίου 2000 (19:47 UTC+2)

    Την αναβάθμιση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου ενόψει και της αναθεώρησης του Συντάγματος προανήγγειλε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας μιλώντας στο Α΄ Συνέδριο της Τηλεόρασης Ελληνικής Περιφέρειας που έγινε στο Ηράκλειο.

    Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι έχει ζητήσει από κάθε κόμμα τον ορισμό εκπροσώπου για τη στελέχωση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

    "Προχωρούμε σε αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ενόψει και των συζητήσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην Ελληνική Βουλή. Η αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αφορά το χαρακτήρα του σαν ανεξάρτητη διοικητική αρχή, το εύρος των αρμοδιοτήτων του, τη δημοσιονομική και λειτουργική αυτοτέλειά του", τόνισε.

    Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ θα στηρίξει τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

    "Η πολιτεία ως θεματοφύλακας της δημοκρατίας και της πολιτιστικής πολυμορφίας έχει την υποχρέωση να ενισχύσει τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, επειδή τα μέσα ενημέρωσης στην ελληνική επαρχία μπορούν, μεταξύ των άλλων, να λειτουργήσουν και σαν πολιτιστικά αρχεία καταγράφοντας την ιδιαιτερότητα των περιφερειών αυτών στην εξέλιξή τους", είπε.

    Στις δύο μέρες του Συνεδρίου, το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των τοπικών σταθμών, τη δημοσιογραφική λειτουργία τους και τη σύνδεσή τους με τις τοπικές κοινωνίες.

    Στο Συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης.

    [16] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2000 (19:31 UTC+2)

    Εκδήλωση προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα πραγματοποιήσει αύριο στην παλιά παραλία Θεσσαλονίκης, η ''Επιτροπή Εθνικής Μνήμης''.

    Η ''Επιτροπή'', με ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιεί κάθε χρόνο από το 1987, χωρίς κανένα επεισόδιο ή έκτροπο, και επισημαίνει ότι δεν τις συνδιοργανώνει με τη Χρυσή Αυγή, ούτε κανέναν άλλο κομματικό φορέα. Υπογραμμίζει δε ότι δεν έχει καμία σχέση με φασιστικές ομάδες, και τιμά την Ελλάδα και την ιστορία της δίχως ακρότητες και μισαλλοδοξία.

    [17] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

    Δαμασκός, 10 Ιουνίου 2000 (19:06 UTC+2)

    Πέθανε σήμερα στη Δαμασκό σε ηλικία 69 χρονών ο πρόεδρος της Συρίας Χαβέζ αλ Ασαντ.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες του θανάτου του Σύριου προέδρου, οποίος αντιμετώπιζε πρόβλημα με την καρδιά του και έπασχε από διαβήτη. Πολιτική πηγή από τη Δαμασκό ανέφερε ότι στο αξίωμά του θα τον διαδεχθεί ο γιος του Μπασάρ.

    Ο θάνατος του Χαβέζ αλ Άσαντ συνέβη σε μία κρίσιμη καμπή της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και μία εβδομάδα πριν την έναρξη κρίσιμου συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος, Μπάαθ, στο οποίο αναμενόταν να εκλεγεί ο γιος του μέλος της περιφερειακής ηγεσίας του κόμματος.

    [18] ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗ Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2000 (19:00 UTC+2)

    Με τοποθετήσεις βουλευτών και στελεχών συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα οι εργασίες του Εκτακτου Συνεδρίου της Ν.Δημοκρατίας.

    Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία άσκησε αυστηρή κριτική στην ηγεσία του κόμματος, διευκρίνισε όμως ότι δε θέτει θέμα ηγεσίας.

    Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι στο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος πρέπει να ληφθεί η μεγάλη απόφαση για την επανίδρυση της Ν.Δ.

    Στην τοποθέτηση της κ. Μπακογιάννη απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της του κόμματος, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι επανίδρυση χρειάζονται οι εσωκομματικές σχέσεις για να γίνει σεβαστή η εσωκομματική δημοκρατία.

    "Φοβάμαι ότι όταν μιλάμε για επανίδρυση θεωρώντας ότι έχουμε κλείσει τον κύκλο μας, μάλλον θέλουμε να διαγράψουμε την ιστορία μας. Ε, όχι. Για την ιστορία μας είμαστε υπερήφανοι", τόνισε.

    Ο βουλευτής Πέτρος Τατούλης εξαπέλυσε βολές κατά του Αρη Σπηλιωτόπουλου.

    "Δεν έχουμε το δικαίωμα όταν η παρουσία μας σε κάποιο πόστο του κόμματος προκαλεί έντονες αμφισβητήσεις και μετριάζει την αντιπολιτευτική μας δύναμη στα μάτια του λαού να στερούμαστε της γενναιότητας και να υποβληθούμε ακόμη και στη θυσία της παραίτησης προκειμένου να διευκολύνουμε την εξομάλυνση του κλίματος", είπε.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται με ομιλίες συνέδρων και θα ολοκληρωθούν αύριο με την ομιλία του Κώστα Καραμανλή.

    [19] Γ. ΦΙΣΕΡ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΑΓΝΟΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΜΗ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βερολίνο, 10 Ιουνίου 2000 (18:57 UTC+2)

    Η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να αγνοήσει τις επιθέσεις εξτρεμιστών εναντίον του μη αλβανικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ.

    Σε δηλώσεις του με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη λήξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία ο κ. Φίσερ τόνισε ότι η αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) και η διεθνής ειρηνευτική δύναμη (KFOR) πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των κατοίκων της επαρχίας.

    Ο κ. Φίσερ επισήμανε ότι πρέπει να αποτραπεί η κλιμάκωση της βίας στην περιοχή και να διασφαλιστούν οι ανθρώπινες και δημοκρατικές αρχές. "Αυτό συνεπάγεται την επιστροφή όλων των ανθρώπων στο Κόσοβο, που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την επαρχία", είπε.

    [20] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΛΗΞΗΣ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Αλέξινατς, 10 Ιουνίου 2000 (16:34 UTC+2)

    Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλη τη Σερβία για την επέτειο ενός χρόνου από τη λήξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Τοπικοί αξιωματούχοι του Σοσιαλιστικού κόμματος του Γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του κόμματος της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς της συζύγου του, Μίρα Μάρκοβιτς, κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια σε όλες σχεδόν τις τοποθεσίες στη Σερβία που επλήγησαν από τις αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ.

    Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και μπροστά από το υπουργείο Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, τη σερβική ραδιοτηλεόραση και τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Βελιγράδι.

    Η κύρια συγκέντρωση με την ονομασία "μνήμη και ελπίδα" πραγματοποιήθηκε στην πόλη Αλέξινατς, 160 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου, όπου σκοτώθηκαν 26 πολίτες και τραυματίστηκαν 140, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Στην τελετή παρέστη ο Σέρβος πρωθυπουργός, Μίρκο Μαριάνοβιτς, η κ. Μάρκοβιτς καθώς επίσης ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού, Νεμπόισα Πάβκοβιτς, στελέχη της ομοσπονδιακής και περιφερειακής κυβέρνησης, αξιωματούχοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς.

    Περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, με φωτογραφίες του Μιλόσεβιτς και σερβικές σημαίες.

    [21] AIMATΗΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ

    Μόσχα, 10 Ιουνίου 2000 (16:29 UTC+2)

    Αρκετά άτομα σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις ανάμεσα σε Τσετσένους πολίτες και Ρώσους στρατιώτες στην πόλη Σάλι, 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της τσετσενικής πρωτεύουσας, Γκρόζνι.

    Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαλύσουν διαδήλωση που πραγματοποιούνταν στην πόλη. Οι πολίτες, πολλοί από τους οποίους ήταν οπλισμένοι, συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για το θάνατο ενός άνδρα και τον τραυματισμό μίας γυναίκας από χτύπημα οχήματος του ρωσικού στρατού.

    [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 10 Ιουνίου 2000 (16:17 UTC+2)

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Λι Πενγκ, θα επισκεφτεί την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας από αύριο μέχρι και την Τρίτη, ανέφερε ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, κατά την επιστροφή του από την περιοδεία του στη Νότια Αφρική και το Βιετνάμ, ο Γιοβάνοβιτς δήλωσε ότι δίδεται ιδαίτερη βαρύτητα στην επίσκεψη και βρήκε την ευκαιρία να καταδικάσει τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της χώρας του.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 10 June 2000 - 18:14:11 UTC