Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕ ΕΝΑ ΔΙΣ ΕΠΙΚΗΡΥΧΤΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ
  • [02] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΑΛΟΪΣ ΜΠΡΟΥΝΕΡ, ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ
  • [03] ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
  • [04] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΝΤΟΡΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΟΕΣ
  • [05] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ TH ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
  • [06] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΝΩΣΕΩΝ
  • [07] NETOFFICE ΒΑΡΑΓΚΗΣ: "ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ" ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΠΙΠΛΟΥ
  • [08] Η ΣΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑΦΗ
  • [09] ΕΚΡΗΞΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΟ Α' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ
  • [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΣΤΟ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΧΙΣΤΟΥ
  • [11] ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ Π.ΟΥΣΤΙΝΩΦ ΚΑΙ Ν. ΜΙΤΕΡΑΝ
  • [12] ΑΦΙΞΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [13] ΣΤΕΦΑΝΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
  • [14] ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ME ΑΝΟΔΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [15] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ
  • [16] ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
  • [17] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΡΩΣΩΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΑΠΟ "ΚΑΜΙΚΑΖΙ"
  • [18] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ FIR ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
  • [19] ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
  • [20] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ-ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ
  • [21] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΑΠΘ ΓΙΑ ΤΙΣ ''ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ''
  • [22] ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΒΟΗΘΗΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ
  • [23] ΕΠΙΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ KFOR

  • [01] ΜΕ ΕΝΑ ΔΙΣ ΕΠΙΚΗΡΥΧΤΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2000 (14:56 UTC+2)

    Σε ένα δισεκατομμύριο δραχμές, από 500 εκατομμύρια, ανέβηκε το ποσό της επικήρυξης για όποιον δώσει πληροφορίες στις διωκτικές αρχές που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των δραστών της "17 Νοέμβρη". Ηδη το προεδρικό διάταγμα για το διπλασιασμό του ποσού της επικήρυξης έχει προωθηθεί για δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

    Στο μεταξύ, ένα "παπάκι" 80 κυβικών είναι αυτό που βρέθηκε νωρίς το πρωί στη διασταύρωση των οδών Συγγρού και Ζαλοκώστα και έχει αναστατώσει την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Το "παπάκι" που είναι κλεμμένο και φέρει κλεμμένες πινακίδες βρέθηκε κοντά στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος, Στίβεν Σόντερς, και μεταφέρθηκε στην ασφάλεια για εξονυχιστική έρευνα.

    Οι αστυνομικοί πιθανολογούν ότι δεν είναι αυτό που χρησιμοποίησαν τα μέλη της "17 Νοέμβρη" για να εκτελέσουν το Στίβεν Σόντερς και αυτό γιατί αυτόπτες μάρτυρες έχουν πει ότι οι τρομοκράτες επέβαιναν σε Εντούρο μηχανή.

    Το μεσημέρι η σορός του βρετανού στρατιωτικού ακολούθου μεταφέρθηκε με ειδική πτήση της "British Airways" στο Λονδίνο. Νωρίτερα, συγκινητικές στιγμές ξετυλίχτηκαν στη λεωφόρο Κηφισίας, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Στίβεν Σόντερς, από τη σύζυγο του, τις δύο κόρες του και τη μητέρα του.

    Η συνοδεία των αυτοκινήτων σταμάτησε για ένα λεπτό και χωρίς να βγουν έξω, απότισαν φόρο τιμής. Η σύζυγος του βρετανού ταξίαρχου θα επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή για να πάρει μέρος σε εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει η βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος εξέφρασε στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη τον αποτροπιασμό του για την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Στίβεν Σόντερς.

    "Είναι πολύ άσχημη αυτή η κατάσταση", είπε ο κ.Στεφανόπουλος. "Θέλω να εκφράζω τη λύπη και την καταδίκη σε τέτοιες εγκληματικές ενέργειες". Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι όλη η κοινωνία επιδεικνύει σύμπνοια σε τέτοιες ενέργειες. "Θα πρέπει να γνωρίζει είπε ότι η πολιτεία θα κάνει ότι είναι δυνατό να σταματήσει την τρομοκρατία".

    Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, απάντησε σε δημοσίευμα του περιοδικού "Time" που συνδέει το νέο τρομοκρατικό χτύπημα με την αδυναμία της Ελλάδας να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Τέλος, η κυβέρνηση επιδιώκει να φέρει το θέμα της πάταξης της τρομοκρατίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε μια προσπάθεια να μη δημιουργήσει την εικόνα της απομονωμένης χώρας στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και να αντικρούσει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς περί ολιγωρίας.

    Το θέμα θα θέσει σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Ελισάβετ Παπαζώη, στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων στο Λουξεμβούργο. Για την τρομοκρατία και την αμερικανική στάση απέναντι στην Ελλάδα αναμένεται να συζητήσει και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, με την αμερικανίδα ομόλογο του, Μαντλίν Ολμπράιτ, στο περιθώριο της κηδείας του ηγέτη της Συρίας, Χαφέζ Αλ Ασσάντ.

    [02] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΑΛΟΪΣ ΜΠΡΟΥΝΕΡ, ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2000 (13:44 UTC+2)

    Φωτογραφία: Αλόις Μπρούννερ

    του Σπύρου Κουζινόπουλου

    Ο θάνατος, το περασμένο Σάββατο, του προέδρου της Συρίας Χάφεζ ελ ’σαντ, ίσως αποτελέσει το έναυσμα για να σταματήσει επιτέλους η άρνηση των Συριακών αρχών στην παροχή στοιχείων που θα οδηγούσαν στην ανακάλυψη και τη σύλληψη του "Χασάπη της Θεσσαλονίκης" Αλόις Μπρούνερ, ο οποίος καταζητείται για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου και υπάρχουν στοιχεία ότι ζει στη Δαμασκό.

    Την ελπίδα αυτή, εξέφρασε με δηλώσεις του ο Γάλλος δικηγόρος Σέρζ Κλάρσφελντ, "κυνηγός" των καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου Ναζί και επικεφαλής της "Ενωσης Παιδιών Απελαθέντων Εβραίων της Γαλλίας", ενώ ανάλογη είναι και η άποψη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

    Γαλλικό δικαστήριο αποφάσισε τον προηγούμενο Δεκέμβριο να δικάσει τον διαβόητο Ναζί ερήμην του για την απέλαση περίπου 250 Εβραιόπουλων από τη Γαλλία στο ’ουσβιτς, όπου και τελικά βρήκαν φριχτό θάνατο.

    Ο Μπρούνερ, από τα κορυφαία ονόματα στον κατάλογο των καταζητουμένων για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου, επί σειρά ετών ζούσε στη Δαμασκό της Συρίας. Η Γαλλία και η Γερμανία, κατ΄ επανάληψη ζήτησαν την έκδοσή του, αλλά ο ’σαντ υποστήριζε ότι ο Μπρούνερ δεν βρίσκεται στη Συρία, αν και πράκτορες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, τον φωτογράφισαν κρυφά πριν 3 χρόνια στη Δαμασκό.

    Ο Κλάρσφελντ, σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιόφωνο "France Info, χαρακτήρισε ως "ανακούφιση" τον θάνατο του Ασαντ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι "το ταξίδι του ’σαντ στον άλλο κόσμο είναι ίσως η ευκαιρία να ανακαλυφθεί η αλήθεια".

    Σύμφωνα με τον Κλάρσφελντ, το καθεστώς Ασαντ υπήρξε προκατειλημμένο από κάθε ηθική άποψη και διευκρίνισε ότι η επικείμενη δίκη του Μπρούνερ θα βοηθήσει στη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες ζούσε, αλλά και του ενδεχομένου να είναι ακόμη ζωντανός.

    Ο Μπρούνερ, ήταν από τους οργανωτές του Ολοκαυτώματος τουλάχιστον 130.000 Εβραίων από την Ελλάδα, την Τσεχία, την Αυστρία και τη Γαλλία και υπήρξε το "δεξί χέρι" του Αδόλφου Αϊχμαν, του επόπτη της "μηχανής θανάτου" του ναζιστικού καθεστώτος.

    Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Ανδρέα Σεφιχά, δήλωσε πρόσφατα στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι όπως γνωρίζει, τόσο οι γερμανικές όσο και οι ισραηλιτικές υπηρεσίες πληροφοριών διαθέτουν στοιχεία πως ο Μπρούνερ βρίσκεται εν ζωή στη Συρία. Πρόσθεσε δε πως οι Συριακές αρχές, με πρώτο τον Χαφέζ αλ ’σαντ, κάλυπταν και εξακολουθούν να καλύπτουν τον Μπρούνερ, λόγω της βοήθειας που προσέφερε στην οργάνωση των Συριακών μυστικών υπηρεσιών.

    Σημειώνεται ο διαβόητος εγκληματίας πολέμου, διαμένει στη Δαμασκό της Συρίας, με το όνομα "δόκτωρ Φίσερ".

    Υπενθυμίζεται ότι ο Μπρούνερ καταζητείται από την Ιντερπόλ, η γερμανική κυβέρνηση των επικήρυξε για 500.000 μάρκα ενώ των αναζητούν και οι γαλλικές αρχές δεδομένου ότι καταδικάστηκε δις σε θάνατο από δικαστήριο του Παρισιού για την εξόντωση 25.000 Εβραίων, μεταξύ των οποίων και τα 250 μικρά παιδιά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ντρανσί.

    Η δράση του Αλόις Μπρούννερ

    Ο Αλόϊς Μπρούνερ, ο 85χρονος σήμερα αυστριακής καταγωγής λοχαγός των Ες-Ες, που πήρε τη γερμανική υπηκοότητα για να ανέλθει την κλίμακα της ιεραρχίας των χιτλερικών υπηρεσιών ασφαλείας, είναι ο άνθρωπος που οργάνωσε τις 19 αποστολές στα κρεματόρια του θανάτου, των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και συνέβαλε τα μέγιστα στην καταστροφή της Ισραηλιτικής κοινότητας της Μακεδονίας.

    Ο Μπρούνερ, που υπήρξε από τους στενότερους συνεργάτες του Αϊχμαν, είχε οργανώσει μαζί με τον συνεργάτη του Ντίταρ Βισλιτσέννυ, την εφαρμογή των ρατσιστικών μέτρων του Χίτλερ κατά των εβραίων της Θεσσαλονίκης. Και οι δύο, συνοδευόμενοι από άλλους τέσσερις ναζί, έφτασαν στην κατεχόμενη απο τους γερμανούς Μακεδονική πρωτεύουσα το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 1943, κι αμέσως επιδόθηκαν στο αποτρόπαιο έργο της εξολόθρευσης του εβραϊκού πληθυσμού.

    Ο Μπρούνερ, ως επικεφαλής της ειδικής επιτροπής των SS και των SD, είχε αναλάβει την εφαρμογή και στην Ελλάδα των ρατσιστικών διαταγών του Χίτλερ, για την εξόντωση του εβραϊκού στοιχείου, φέρνοντας πολύ γρήγορα σε πέρας το τερατώδες έργο του.

    Στο στρατηγείο τους, που το είχαν εγκαταστήσει στην οδό Βελισσαρίου 42, σε μια παλιά επιταγμένη εβραϊκή βίλα, οι Μπρούνερ και Βισλιτσέννυ, οργανώνουν με κάθε λεπτομέρεια το πογκρόμ σε βάρος της μέχρι τότε πολυπληθούς εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

    Εξι μόλις ημέρες μετά την άφιξή τους στη Θεσσαλονίκη, τα δύο ανθρωπόμορφα τέρατα, εκδίδουν διαταγή με στοιχεία ΙVB-4, επιβάλλοντας σε όλους τους εβραίους να φορούν υποχρεωτικά το γνωστό διακριτικό κίτρινο άστρο. Ενώ την επομένη μέρα, στις 12-2-1943, διατάσσουν να τοποθετηθούν πινακίδες που να γράφουν "εβραϊκόν" σε όλα τα καταστήματα, τα γραφεία και τα ιατρεία των Εβραίων, καθώς και κίτρινο αστέρι στις εισόδους των σπιτιών τους.

    Από κει και πέρα, οι δύο λοχαγοί των Ες-Ες, πρωταγωνιστούν σε ένα πραγματικό όργιο σε βάρος της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, λεηλατώντας σπίτια και καταστήματα, βασανίζοντας, δολοφονώντας και οργανώνοντας την ομαδική αποστολή των Εβραίων στα κρεματόρια του Αουσβιτς, του Νταχάου, του Μπούχενβαλντ, του Μαουτχάουζεν κ.α.

    Μέσα σε έξι μήνες, μέχρι τις 10 Αυγούστου 1943, οι δήμιοι Βισλιτσέννυ και Μπρούνερ, στέλνουν με πάνω απο 19 αποστολές το 95% των μελών της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Γ΄Ράϊχ, όπου πάνω από 45.000 ελληνοεβραίοι θα βρουν τραγικό τέλος.

    Οι έρευνες

    Τα ίχνη του Μπρούννερ, ανακάλυψε στη Συρία αρχικά ο υπεύθυνος του Γραφείου Αναζήτησης Εγκληματιών Πολέμου δρ. Σιμόν Βίζενταλ, ενώ αρκετά στοιχεία εντόπισε και ο Γάλλος δικηγόρος Σερζ Κλάρσφελντ, ο οποίος τον αναζητούσε απο το τέλος του πολέμου, καθώς ο Μπρούννερ ευθύνεται για τη θανάτωση του πατέρα του. Ο Κλάρσφελντ, είναι ο άνθρωπος που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να εντοπισθεί και να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη ο διαβόητος "Χασάπης της Λυών" Κλάους Μπάρμπι.

    Τα τελευταία χρόνια, οι εισαγγελικές αρχές της Κολωνίας, στη Γερμανία, αποφάσισαν να προσφέρουν το ποσό των 500.000 μάρκων (περίπου 85 εκατομμύρια δραχμές) για κάθε πληροφορία που θα μπορούσε να οδηγήσει στον εντοπισμό και τη σύλληψη του αξιωματικού των Ες-Ες, ο οποίος οργάνωσε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

    Ηδη, απο το 1987, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ομοσπονδιακής Γερμανίας ζήτησε επίσημα τον Μπρούνερ από τη Συρία, ενώ η γερμανική δικαιοσύνη είχε ασκήσει σωρεία διώξεων για "ανθρωποκτονίες κατά συρροή" σε βάρος του Μπρύνερ, για τις ανθρωποκτονίες που διέπραξε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα (κυρίως στη Θεσσαλονίκη) αλλά και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, από όπου επίσης υπάρχουν καταγγελίες και καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων.

    [03] ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2000 (15:06 UTC+2)

    Εντατικά, συνεχίζονται οι προετοιμασίες στη Θεσσαλονίκη για το πρώτο από τα δύο συλλαλητήρια, της Θεσσαλονίκης, που οργανώνει η Ιεραρχία της Εκκλησίας για το θέμα των ταυτοτήτων, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει γενική κινητοποίηση στις μητροπόλεις της Βόρειας Ελλάδας και περισσότερα από 350 λεωφορεία έχουν κλειστεί για να μεταφέρουν πιστούς από όλη τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία στη Θεσσαλονίκη.

    Ηδη, οι δρόμοι έχουν γεμίσει από αφίσες και φέϊγ-βολάν, που καλούν τους πιστούς στο συλλαλητήριο, ενώ δύο αυτοκίνητα με μεγάφωνα περιτρέχουν τους δρόμους καλώντας τους κατοίκους στη "λαοσύναξη", όπως ονόμασε το συλλαλητήριο η Εκκλησία.

    Όπως έγινε γνωστό, θα τοποθετηθούν σε μεγάλη ακτίνα γύρω από την περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση. Η εξέδρα από όπου θα μιλήσει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα τοποθετηθεί στο κάτω μέρος της Πλατείας Αριστοτέλους, με την πλάτη προς τη θάλασσα. Το προσκλητήριο στους πιστούς, ζητά να κρατούν μόνον την ελληνική ή την εκκλησιαστική βυζαντινή σημαία και να αποφύγουν να κρατούν εικόνες ή άλλου είδους αντικείμενα.

    Αρκετοί πιστοί προγραμματίζεται να φτάσουν στη θεσσαλονίκη με λεωφορεία και πούλμαν που θα ενοικιαστούν από Ενορίες και άλλες μητροπόλεις. Η κινητοποίηση είναι εντυπωσιακή: δεν υπάρχει λεωφορείο στη Μακεδονία και στη Θράκη που να μην έχει ναυλωθεί από την εκκλησία και σύμφωνα με εκτιμήσεις τουλάχιστον 15.000 πιστοί θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη. Δεν θα φέρουν θρησκευτικά σύμβολα ή πανό, τουλάχιστον αυτή είναι η προτροπή των διοργανωτών.

    Στο βήμα της συγκέντρωσης θα ανέβει πρώτος ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ένας συντηρητικός ιεράρχης. Θα ακολουθήσει ένας χαιρετισμός νεολαίου, στη συνέχεια ενός κληρικού και στο τέλος θα μιλήσει ο αρχιεπίσκοπος.

    Στο μεταξύ, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος καλείται πλέον να απαντήσει στη δριμύτατη επίθεση που εξαπέλυσε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, στην πιο σημαντική έως τώρα παρέμβαση Ιεράρχη απέναντι στις πρωτοβουλίες του κ. Χριστόδουλου. Η κριτική του για την τακτική του Αρχιεπισκόπου βρήκε ευρύτατη απήχηση και προκάλεσε αίσθηση, κυρίως επειδή ένας μητροπολίτης που χαίρει εκτίμησης, σεβασμού και αναγνώρισης στους κόλπους της Ιεραρχίας άγγιξε το πιο ευαίσθητο σημείο.

    "Πολιτικοποιημένη δραστηριότητα" και φυλλάδια "το περιεχόμενον των οποίων επιτρέψατέ μου να προσδιορίσω ότι απέπνεε πολιτικόν άρωμα" είναι οι δύο επίμαχες αναφορές της επιστολής του Ιωαννίνων προς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

    Νέες βολές εξαπέλυσε, την Δευτέρα, και μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος, επαναλαμβάνοντας ότι τα συλλαλητήρια δεν ταιριάζουν στην Εκκλησία. Σε σκληρή γραμμή επέμεινε από την πλευρά του ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ’νθιμος. Σε συνέντευξη τύπου εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργού δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλου, ενώ πρόσθεσε ότι οι κινητοποιήσεις της εκκλησίας θα συνεχιστούν εάν δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση.

    [04] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΝΤΟΡΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΟΕΣ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2000 (17:59 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ντόρα Μπακογιάννη

    Υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή συνεδρίασαν οι τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας. Στη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε η Νέα Δημοκρατία να καταθέσει προτάσεις νόμου για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Προτάσεις θα κατατεθούν ακόμη και για το ζήτημα των ταυτοτήτων. Αναφερόμενος στην αυριανή συγκέντρωση που διοργανώνει η Εκκλησία στη Θεσσαλονίκη, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ’ρης Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο αλλά οι πολίτες είναι ελεύθεροι να πράξουν αυτό που θέλουν.

    Όπως είπε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, οι Τομεάρχες της ΝΔ συζήτησαν το θέμα της τρομοκρατίας και το θεσμικό κενό που υπάρχει γύρω από την υπόθεση αυτή, καθώς επίσης και το νομοσχέδιο για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

    Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, τις επόμενες ημέρες θα έχει κατ΄ιδίαν συζητήσεις με όλους τους Τομεάρχες, έτσι ώστε να προχωρήσει σε συνεργασία μαζί τους, στην υλοποίηση της απόφασης του Συνεδρίου για ατομική χρέωση όλων των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Όσον αφοράς την τρομοκρατία, τονίστηκε στη συνεδρίαση ότι δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς το απαραίτητο νομικό, θεσμικό πλαίσιο, που αυτή τη στιγμή απουσιάζει.

    Στο μεταξύ, ενοχλημένη φέρεται η κ. Μπακογιάννη για τις επιθέσεις που δέχτηκε στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος και ζήτησε από τον πρόεδρο του κόμματος να ξεκαθαρίσει αν ισχύουν όσα είπε περί διαλόγου. Εξέφρασε δε δυσαρέσκεια για τη διανομή στις θυρίδες των βουλευτών των ομιλιών των κ.κ. Εβερτ, Παυλόπουλου και Μανώλη που στρέφονταν εναντίον της. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε απαράδεκτη την επιλεκτική διανομή κειμένων και διέταξε έρευνα.

    Ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη είχαν σήμερα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες σύντομη συνομιλία σχετικά με σύσκεψη που αφορά στα εθνικά θέματα.

    Το πρωί, μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Φλας" ο πολιτικός αναλυτής και επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Λούλης επισήμανε ότι ζητούμενο παραμένει η στρατηγική πρόκληση της μεταμόρφωσης της Νέας Δημοκρατίας. "Είναι θέμα της κυρίας Μπακογιάννη αν θα συνεχίσει να διαφωνεί, οι διαφωνίες της όμως δεν έτυχαν ευρείας αποδοχής" υποστήριξε μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό ο Γιώργος Αλογοσκούφης προσθέτοντας ότι το κόμμα δεν χρειάζεται επανίδρυση αλλά οργανωτικές αλλαγές.

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπογράμμισε ότι "η θεωρία της συνωμοσίας που αναπτύσσει ο Κώστας Καραμανλής απλώς καλύπτει τις ουσιαστικές πολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες εντός της Νέας Δημοκρατίας".

    [05] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ TH ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

    Σόφια, 13 Ιουνίου 2000 (17:57 UTC+2)

    Οι ηγέτες των τριών αντιπολιτευόμενων κομμάτων στη Βουλγαρία, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, της "Ευρωαριστεράς" και του μουσουλμανικού "Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών", Γκεόργκι Παρβάνοφ, Αλεξάντερ Τόμοφ και Αχμέτ Ντογκάν, υπέγραψαν από κοινού στη Σόφια μνημόνιο με το οποίο ζητούν τον σχηματισμό προσωρινής κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί τη διαφάνεια στη σύναψη και την ολοκλήρωση των επικείμενων μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα. Πρόκειται για τις αποκρατικοποιήσεις των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών "Στοπάνσκα" και "Μπούλμπανκ", της καπνοβιομηχανίας "Μπουλγκάρταμπακ", της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού

    Οι τρεις ηγέτες προτείνουν να ανατεθεί στη Βουλή να αποφασίζει σχετικά με τα έσοδα από τις συναλλαγές των ιδιωτικοποιήσεων.

    Κ.Κ.

    [06] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΝΩΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2000 (17:55 UTC+2)

    Το Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών σε συνεργασία με το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα διεξάγει εξετάσεις στις 8 Ιουλίου για τα Πιστοποιητικά Γνώσεων και Συμβούλου Πελατών Χρηματιστηρίου Παραγώγων.

    Οι εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Γνώσεων ΧΠΑ είναι διάρκειας 90 λεπτών και περιλαμβάνουν 60 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Οι εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Συμβούλου Πελατών ΧΠΑ είναι διάρκειας 83 λεπτών και περιλαμβάνουν 55 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος που έχει απαντήσει σωστά τουλάχιστον στο 75% των ερωτήσεων.

    [07] NETOFFICE ΒΑΡΑΓΚΗΣ: "ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ" ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΠΙΠΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2000 (17:52 UTC+2)

    Το πρώτο ηλεκτρονικό κατάστημα επαγγελματικού επίπλου ξεκίνησε τη λειτουργία του στο διαδίκτυο και ήδη συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των καταναλωτών με σημαντικό αριθμό παραγγελιών.

    Πρόκειται για το ΝΕΤΟFFICE ΒΑΡΑΓΚΗΣ (www.varangis.com.gr) στο οποίο παρουσιάζονται αναλυτικά τα προϊόντα του Ομίλου, με επίκεντρο το επαγγελματικό έπιπλο, αλλά και συμβουλές διακόσμησης, ειδικές προτάσεις για καλαίσθητους και λειτουργικούς χώρους, λύσεις για διαφορετικά επίπεδα προϋπολογισμού, σε ένα φιλικό και εύχρηστο site.

    Επίσης, υπάρχει ένας ειδικός χώρος προϊόντων (ΒΑΡΑΓΚΗΣ COLLECTION), όπου επιλεγμένα προϊόντα προσφέρονται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές αν η παραγγελία γίνει on line.

    Το ενδιαφέρον των Ελλήνων χρηστών και η συμμετοχή τους ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακές, πέραν των προσδοκιών της εταιρίας, από τις πρώτες κιόλας μέρες εμφάνισης των σελίδων, τόσο σε επίπεδο επισκεψιμότητας, όσο και σε επίπεδο on line αγορών.

    Η διαδικασία παραγγελίας μέσα από το site είναι εξαιρετικά απλή: Ο επισκέπτης επιλέγει "προϊόντα", οδηγείται στη σελίδα με τα προϊόντα της συλλογής σε ειδικές τιμές. Στη συνέχεια, επιλέγοντας ένα από αυτά, επισκέπτεται τη σελίδα του αντίστοιχου προϊόντος. Εκεί μπορεί να δει τη φωτογραφία του προϊόντος, την περιγραφή, τις προδιαγραφές, τους διαθέσιμους χρωματισμούς, τα υλικά και την τιμή του. Αφού αποφασίσει για το προϊόν, μπορεί, αν θέλει να το εντάξει στην παραγγελία του η οποία εκτελείται άμεσα, μετά την επιβεβαίωσή της.

    Από το χώρο του επαγγελματικού επίπλου η εταιρία NETOFFICE ΒΑΡΑΓΚΗΣ είναι η πρώτη που έχει δραστηριοποιηθεί ολοκληρωμένα στο διαδίκτυο. Υπεύθυνη για την ανάπτυξη του site είναι η εταιρία ΝΜS (nms.gr).

    [08] Η ΣΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑΦΗ

    Δαμασκός, 13 Ιουνίου 2000 (17:52 UTC+2)

    Η σορός του προέδρου της Συρίας Χαφέζ ελ Ασαντ μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην γενέτειρά του την πόλη Κουρντάχα όπου θα ταφεί στον οικογενειακό τάφο.

    Η σορός του Χαφέζ ελ Ασαντ μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο Μέζα της Δαμασκού από το Παλάτι του Λαού, όπου βρισκόταν για να του αποδώσουν το ύστατο χαίρε πολλοί ηγέτες από όλο τον κόσμο που είχαν κατακλύσει την πρωτεύουσα της Συρίας.

    Χιλιάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί στη Δαμασκό από το πρωί για να συνοδέψουν τον πρώην πρόεδρο της χώρας στην τελευταία του κατοικία.

    Ωστόσο τη κηδεία του Χάφεζ ελ Ασαντ και το πένθος της Συρίας αμαυρώνουν οι χθεσινές δηλώσεις του ετεροθαλούς αδερφού του Σύριου προέδρου, Ρίφαατ που αμφισβήτησε την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπασάρ γιο του προέδρου.

    O.K.

    [09] ΕΚΡΗΞΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΟ Α' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2000 (17:47 UTC+2)

    Αυξημένες δαπάνες κατά 13,7%, στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς. Επίσης αναφέρθηκε στις διαδικασίες μετατροπής του δημοσίου χρέους σε ευρώ.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, αιτία για την έκρηξη των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, είναι οι αυξημένες κοινωνικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση, όπως οι αυξήσεις των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 10 χιλιάδες δραχμές από την 1η Ιανουαρίου του 2000 και αυξημένες δαπάνες για καταβολή του ΕΚΑΣ μετά την αναπροσαρμογή του επιδόματος, που ισχύει επίσης από την αρχή του χρόνου.

    Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν η αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 7,5% έναντι ετήσιου στόχου 6,4% κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, ενώ ακόμα πιο ανησυχητική ήταν η εξέλιξη των δαπανών για τόκους που οδήγησε σε πλήρη διάψευση των στόχων του προϋπολογισμού.

    Συγκεκριμένα, οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν κατά 16,1% έναντι αρνητικής πρόβλεψης για 3% με αποτέλεσμα την εκτίναξη των δαπανών του γενικού προϋπολογισμού οι οποίες τελικώς αυξήθηκαν κατά 13,7% έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 4,2%.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ο υψηλός ρυθμός για πληρωμή τόκων, το πρώτο τετράμηνο του έτους, οφείλεται στις συσσωρευμένες πληρωμές που σημειώθηκαν στο διάστημα αυτό από την επανέκδοση σειράς ομολόγων και σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργείου, ο ρυθμός αυτός θα εξομαλυνθεί κατά τη διάρκεια του χρόνου.

    [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΣΤΟ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΧΙΣΤΟΥ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2000 (17:43 UTC+2)

    Την πορεία των εργασιών στο υπό κατασκευή βιοτεχνικό πάρκο στο Σχιστό εξέτασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Καλαφάτης, ο οποίος προήδρευσε και σε σχετική σύσκεψη, κατά την οποία αποφασίστηκε η έναρξη διαδικασιών για την αγορά οικοπέδων απο τους ιδιοκτήτες των χυτηρίων για την άμεση ένταξη των αντίστοιχων μονάδων στο ΒΙΟΠΑ.

    Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια προώθησης λύσεων στις εστίες που υπάρχουν εκκρεμότητες και προβλήματα, συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, κ.Τσούκας, ο υποδιοικητής της ΕΤΒΑ, κ.Ασημακόπουλος, το σωματείο ιδιοκτητών χυτηρίων και ο εργολάβος του συγκεκριμένου έργου.

    Εμφαση δόθηκε στην αναγκαιότητα επιτάχυνσης των ρυθμών ολοκλήρωσης του έργου, με το οποίο, όπως τόνισε ο κ.Καλαφάτης, απελευθερώνεται σημαντικά ο ιστός της πόλης από ρυπογόνες βιομηχανίες και ταυτόχρονα δίνεται διέξοδος στους επαγγελματίες και βιοτέχνες της ευρύτερης περιοχής.

    [11] ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ Π.ΟΥΣΤΙΝΩΦ ΚΑΙ Ν. ΜΙΤΕΡΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2000 (17:42 UTC+2)

    Δύο ξεχωριστές προσωπικότητες παγκοσμίου βεληνεκούς πρόκειται να τιμήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με το Μετάλλιο της Πόλης, την ερχόμενη Κυριακή, 18 Ιουνίου, στις 11 το πρωί στο Δημαρχείο, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Πρόκειται για τον ηθοποιό, συγγραφέα και σκηνοθέτη Πίτερ Ουστίνωφ και την Ντανιέλ Μιτεράν, πρόεδρο του ιδρύματος "France Libertes", οι οποίοι θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια του Βαλκανικού Ιατρικού Κέντρου. Οι τιμητικές αυτές διακρίσεις θα επιδοθούν από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ύστερα από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

    [12] ΑΦΙΞΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Μαδρίτη, 13 Ιουνίου 2000 (17:42 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε στην Μαδρίτη στο πλαίσιο μονοήμερης επίσημης επίσκεψης του στην Ισπανία.

    Ο κ. Πούτιν συνοδεύεται από πέντε υπουργούς ανάμεσα τους και τον υπουργό Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ.

    Ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ με κύρια θέματα τη συνεργασία των δυο χωρών στον οικονομικό τομέα, την κατάσταση στην Τσετσενία και την πρόταση της Μόσχας για κοινή αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη.

    Ο ισπανικός τύπος ανέφερε ότι ο κ. Πούτιν επέλεξε να επισκεφθεί την Ισπανία εξαιτίας της μετριοπαθούς στάσης της κυβέρνησης της Μαδρίτης, για τον πόλεμο στην Τσετσενία.

    Ο κ. Πούτιν θα συναντηθεί επίσης με τον Ισπανό Βασιλιά Χουάν Κάρλος και Ισπανούς επιχειρηματίες πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο.

    Ο Ρώσος πρόεδρος συνοδεύεται για πρώτη φορά από την σύζυγο του Λουντμίλα, 43 ετών, πρώην αεροσυνοδό που μιλάει πολλές γλώσσες ανάμεσα σε αυτές και ισπανικά.

    Ο.Κ.

    [13] ΣΤΕΦΑΝΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2000 (17:42 UTC+2)

    Στεφάνι κατέθεσε σήμερα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, τιμώντας έτσι την επέτειο της ημέρας του θανάτου του μακεδόνα εκπολιτιστή.

    Στην τελετή που ακολούθησε, παρουσία μελών της διοίκησης του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορική μνήμη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον μεγαλύτερο εκπολιτιστή όλων των εποχών στη γνωστότερη μορφή της ελληνικής Ιστορίας. Επισήμανε ακόμη ότι πρόκειται για "μια μορφή που ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να γοητεύει και να συναρπάζει τους ανθρώπους στα πέρατα της γης, παρέχοντας ένα ιδεατό πρότυπο δύναμης, θάρρους, νιότης και δόξας".

    "Ο Μέγας Αλέξανδρος ζει στις καρδιές όλων των Μακεδόνων, αλλά και στις καρδιές όλων των ανθρώπων του σήμερα που, ατενίζοντας στο παρελθόν, διακρίνουν με θαυμασμό αυτή τη μορφή της παγκόσμιας ιστορίας και βιώνουν την οικουμενικότητα του Ελληνισμού που χάνεται στα βάθη των αιώνων", τόνισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος και επισήμανε ότι η επέτειος μνήμης του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι μια ευκαιρία ανάμνησης του έπους και εγρήγορσης για τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός.

    "Από την ύπαρξη αυτής της πόλης 2315 χρόνια πριν, ο αγώνας για ποιότητα, ανάπτυξη και καταξίωση συνεχίζεται χωρίς διακοπή. Σήμερα σε μια κρίσιμη περίοδο αυτής της πολυσήμαντης και μακραίωνης διαδρομής, κουβαλάμε με αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα τη σκυτάλη της ιστορίας, σαν να είναι στη μοίρα αυτής της πόλης να προχωράει με αγώνες και να κατακτά όσα δικαιούται, αξίζει και της ανήκουν" πρόσθεσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

    [14] ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ME ΑΝΟΔΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 13 Ιουνίου 2000 (17:42 UTC+2)

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρία του Χρηματιστηρίου Αξιών

    Κύπρου (ΧΑΚ)με το Γενικό Δείκτη Τιμών να παρουσιάζει μικρή πτώση 5,96 μονάδων, ενώ νέο ρεκόρ για τη φετινή χρονιά σημείωσε η αξία των συναλλαγών καθώς ανήλθε στο θεαματικά ψηλό επίπεδο των 67,4 εκατομμυρίων λιρών.

    Αρχικά ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ελάχιστα ανοδικά από το σημείο ανοίγματος της

    συνάντησης. Οι πωλήσεις τίτλων που εκδηλώθηκαν στη συνέχεια σε συνδυασμό με τη μικρή υποχώρηση που παρουσίασαν στις τιμές τους οι τραπεζικοί τίτλοι αντέστρεψαν την ανοδική πορεία του Δείκτη σε πτωτική. Τελικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 519,36 μονάδες σε σχέση με 525,32 μονάδες της προηγούμενης συνεδρίας, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 1,13%. Σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα κυμάνθηκε ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών καθώς διαμορφώθηκε στα 67,4 εκατομμύρια λίρες έναντι 56 εκ. της χθεσινής χρηματιστηριακής συνάντησης.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [15] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

    Λευκωσία, 13 Ιουνίου 2000 (17:41 UTC+2)

    Σε έντονη διαμαρτυρία για τις νέες παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της

    Κύπρου από αεροπλάνα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας προέβη ύστερα από οδηγίες της κυβέρνησης ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος.

    Με επιστολή του, ημερομηνίας 5 Ιουνίου, προς το ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν, ο κ.Ζακχαίος επισύρει την προσοχή του και υποβάλλει έντονη διαμαρτυρία για τις νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας από αεροπλάνα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [16] ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

    Σούβα, 13 Ιουνίου 2000 (17:41 UTC+2)

    Οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί των νησιών Φίτζι ανακοίνωσαν ότι θα σχηματίσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του επιχειρηματία Τζορτζ Σπάιτ, που οργάνωσε το πραξικόπημα. Ο Σπάιτ, ωστόσο, τόνισε ότι οι όμηροι που κρατά στο Κοινοβούλιο της πρωτεύουσας Σούβα δε θα αφεθούν ελεύθεροι αν δεν συμπεριληφθεί στην κυβέρνηση.

    Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων αρχιπλοίαρχος Φρανκ Μπαϊνιμαράμα ικανοποίησε δύο από τα αιτήματα του Σπάιτ προχωρώντας σε συνταγματική αναθεώρηση και προσφέροντας αμνηστία στους υποστηρικτές του αλλά δεν πρόκειται να τον συμπεριλάβει στην νέα κυβέρνηση.

    Ο Σπάιτ ισχυρίζεται ακόμη ότι η χθεσινή επίθεση των στρατιωτών εναντίον του αυτοκινήτου του και της συνοδείας του επειδή δεν σταμάτησαν για έλεγχο, ήταν απόπειρα κατά της ζωής του.

    O.K.

    [17] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΡΩΣΩΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΑΠΟ "ΚΑΜΙΚΑΖΙ"

    Λονδίνο, 13 Ιουνίου 2000 (17:41 UTC+2)

    Φωτογραφία: Τσετσένοι αντάρτες

    Ο ρωσικός στρατός στην Τσετσενία δέχτηκε άλλη μία επίθεση αυτοκτονίας από οδηγό-"καμικάζι" ανακοίνωσαν οι Τσετσένοι αντάρτες. Ο εκπρόσωπος των ανταρτών Μοβλάντι Ουντούγκοφ δήλωσε ότι στόχος της επίθεσης ήταν φυλάκιο των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή Τσερνορέτσιγε του Γκρόζνι.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι "καμικάζι", που πραγματοποίησαν την σημερινή επίθεση αλλά και την επίθεση της Κυριακής ήταν Ρώσοι λιποτάκτες, πληροφορία όμως που διέψευσε η Μόσχα.

    Εν τω μεταξύ νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στο Αργκούν, 13 χιλιόμετρα ανατολικά του Γκρόζνι, όταν αυτονομιστές έστησαν ενέδρα σε αυτοκινητοπομπή της ρωσικής αστυνομίας. Οι Ρώσοι απάντησαν και απέστειλαν στην πόλη ενισχύσεις και στρατιωτικά ελικόπτερα, για να πλήξουν τις θέσεις των ανταρτών.

    Ο πρόεδρος της Ινγκουσετίας Ρουσλάν Αούσεφ διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο Τσετσένος πρόεδρος Ασλάν Μασχάντοφ βρίσκεται στη δημοκρατία του, δεχόμενος ιατρική υποστήριξη, προκειμένου να θεραπευτεί από τραύματα στο πρόσωπο και στο στήθος.

    O.K.

    [18] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ FIR ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

    Λευκωσία, 13 Ιουνίου 2000 (17:40 UTC+2)

    Αντιπροσωπείες της Κύπρου και του Ισραήλ συναντήθηκαν στη Λευκωσία και

    συμφώνησαν σε τεχνικά θέματα για πρακτική εφαρμογή των αρχών που διέπουν τις πτήσεις στην περιοχή πληροφοριών πτήσεων (FIR) Λευκωσίας από ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα.

    Ανακοινώνοντας σήμερα τη συνάντηση και διαβάζοντας σχετική ανακοίνωση, ο

    κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου, είπε πως οι Ισραηλινοί έχουν

    δεσμευτεί να τηρούν τις υποχρεώσεις τους, ενώ και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν και να βελτιώσουν την υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ των αρχών τους που

    ασχολούνται με το θέμα.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [19] ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2000 (17:40 UTC+2)

    Καταργούνται τα σύνορα για την υγεία, με τη δημιουργία του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου, που θα πραγματοποιηθούν στις 17 Ιουνίου. Oπως ανακοίνωσε το απόγευμα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του ομίλου του Ιατρικού Κέντρου Γεώργιος Αποστολόπουλος, το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 30 δισ. Δραχμές, ενώ το Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, που θα είναι το πιο σύγχρονο νοσοκομείο της Ευρώπης, αναπτύσσεται σε συνολική επιφάνεια 52.000 τ.μ, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό.

    Για το β' εξάμηνο του 2000 ο κύκλος εργασιών των εταιριών του Ομίλου του Ιατρικού Κέντρου του κ. Γ. Αποστολόπουλου, αναμένεται να ανέλθει σε 7,5 δισ. δραχμές με 800 εκατ. λειτουργικά κέρδη, ενώ συνολικά για το 2000 θα ανέλθει σε 26,3 δισ. δρχ.

    Τα εγκαίνια

    Το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο δυναμικότητας 450 νοσηλευτικών κλινών όλων των ειδικοτήτων θα ανοίξει τις πύλες του, στη Θεσσαλονίκη στις 17 Ιουνίου,. Το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο καλύπτει στεγασμένους χώρους 52.000 τετραγωνικών μέτρων σε ιδιόκτητη έκταση περίπου 100 στρεμμάτων.

    Ο πρόεδρος του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου θα απευθύνει χαιρετισμό, ενώ τον αγιασμό θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος. Ακολούθως, χαιρετισμό έχουν κληθεί να απευθύνουν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Φρίξος Σαββίδης, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Filip Vujanovic, ο υπουργός Υγείας της Αλβανίας Leonard Solis, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Αρμενίας Artak Zeynalyan, ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο πρύτανης του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Kemal Halendaroglu, ο πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Δαμασκού Hani Mourtada και ο πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Σόφιας, Vladimir Ovtscharoff. Μετά τα εγκαίνια του Κέντρου, θα παρουσιαστούν τα επιτεύγματα του Ομίλου στην 15ετή πορεία του, ενώ η όλη εκδήλωση θα πλαισιώνεται από καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χαρακτηριστική την Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, που θα διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ.

    Και διεθνές συνέδριο

    Μια μέρα πριν στις 16 Ιουνίου θα αρχίσουν οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου με θέματα: "Παγκοσμιοποίηση, Ειρήνη και Υγεία", "Προς μια νέα Ιατρική", που θα "φιλοξενηθούν" στο χώρο του ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου. Χαιρετισμούς στην έναρξη των εργασιών θα απευθύνουν η αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Makbule Ceco, ο υπουργός Υγείας της Ρωσίας, Shevchenko Yuri Leonidovich, ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας Vitaliy Moskalenko, ο υπουργός Υγείας του Ουζμπεκιστάν Firuz Nazirov, ο υπουργός Υγείας της Ιορδανίας Δρ. Musieh Tarawneh, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Ρουμανίας Irinel Popescu, καθώς και πρυτάνεις ιατρικών σχολών πανεπιστημίων.

    Υπενθυμίζεται ότι εν λόγω νοσοκομείο θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- μονάδες εντατικής θεραπείας ενηλίκων (21 κλίνες), καρδιοπαθών (11 κλίνες), παίδων (έξι κλίνες) και νεογνών (16 κλίνες). Στις 17 Ιουνίου θα ανοίξει τις πύλες του, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, δυναμικότητας 450 νοσηλευτικών κλινών όλων των ειδικοτήτων. Το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο καλύπτει στεγασμένους χώρους 52.000 τετραγωνικών μέτρων σε ιδιόκτητη έκταση περίπου 100 στρεμμάτων.

    [20] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ-ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ

    Πιονγιάνγκ, 13 Ιουνίου 2000 (17:27 UTC+2)

    Οι ηγέτες της Βόρειας και Νότιας Κορέας ξεκίνησαν την τριήμερη συνάντησή τους με μια χειραψία που αντάλλαξαν σήμερα το πρωί στην Πιονγιάνγκ.

    Ο Βορειοκορεάτης πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ιλ μετέβη στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Πιονγιάνγκ, για να υποδεχτεί το Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Νταε Γιουνγκ, ο οποίος έφτασε στη Βόρειο Κορέα συνοδευόμενος από 130 κυβερνητικούς αξιωματούχους και πενήντα δημοσιογράφους.

    Οι δύο πολιτικοί ηγέτες έσφιξαν τα χέρια μπροστά στις κάμερες, ενώ πλήθος εκατοντάδων Βορειοκορεατών είχε κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το αεροδρόμιο, κρατώντας λουλούδια και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της συμφιλίωσης των δύο χωρών.

    Οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός της ημέρας αλλά δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το ακριβές περιεχόμενό τους.

    O.K.

    [21] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΑΠΘ ΓΙΑ ΤΙΣ ''ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ''

    Φλώρινα, 13 Ιουνίου 2000 (17:23 UTC+2)

    Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη Φλώρινα, διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα "Οι Βαλκανικές Σπουδές στη Φλώρινα: Απολογισμός και πορεία ανάπτυξης".

    Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, άνοιξε με ομιλία ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Ιωάννης Ταρνανίδης με θέμα "Η βαλκανική ταυτότητα: ως παρελθόν, ως παρόν και προοπτική για μια πανευρωπαϊκή κοινωνία"

    Ακολούθησε ομιλία του Δρα Βλάση Βλασίδη, Προϊστάμενου του Κέντρου Τεκμηρίωσης του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων με θέμα "Τα βαλκανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί (NGOs) στο Διαδίκτυο (Internet).

    Ο Πρόεδρος του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών ΑΠΘ καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης ανέπτυξε το θέμα "Οι Βαλκανικές Σπουδές στη Φλώρινα: Απολογισμός και πορεία ανάπτυξης". Συγκεκριμένα παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήγαγε το νεότευκτο τμήμα, σύμφωνα με την οποία οι περισσότεροι φοιτητές, αν και δεν είχαν το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών μεταξύ των πρώτων επιλογών τους, ωστόσο, είναι ικανοποιημένοι σε γενικές γραμμές από τη Σχολή και το αντικείμενο. Επίσης, παρουσίασε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών και προσλήψεων διδακτικού προσωπικού, καθώς και τις προοπτικές που διανοίγονται για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του Τμήματος.

    Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση πιλοτικής έρευνας ομάδας φοιτητών του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών με θέμα "Οι βαλκανικές χώρες στον ελληνικό ημερήσιο τύπο". Συγκεκριμένα, οι φοιτητές αποδελτίωσαν όλα τα άρθρα των ημερησίων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης με θέμα τις Βαλκανικές χώρες, προσπαθώντας να δείξουν την πολιτική του Τύπου απέναντι στα Βαλκάνια, στη Ρωσία, τη Μολδαβία, την Τουρκία και την Κύπρο. Η έρευνα έδειξε ότι τα θέματα που προωθούν οι εφημερίδες αυτές είναι κυρίως πολιτικά και διπλωματικά και ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για πολέμους, καταστροφές, πείνα, οργανωμένο έγκλημα παρά για μια αμερόληπτη παρουσία των βαλκανικών χωρών.

    [22] ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΒΟΗΘΗΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ

    Αθήνα, 13 Ιουνίου 2000 (17:23 UTC+2)

    Η Αστυνομία εκτιμά πως βρήκε τη μητέρα που εγκατέλειψε το πρωί αβοήθητο, το μόλις λίγων ωρών νεογέννητο κοριτσάκι της σε κάδο απορριμμάτων στην οδο 28ης Οκτωβρίου 15 στη Δραπετσώνα,. Κηλίδες αίματος οδήγησαν τους αστυνομικούς σε διαμέρισμα του 8ου ορόφου παρακείμενης πολυκατοικίας, όπου εντόπισαν αιμόφυρτη την Σόνια Κεστεκίδου.

    Η γυναίκα μεταφέρθηκε στη μαιευτική του Τζανείου για τις πρώτες βοήθειες, ενω αμέσως μετά θα κληθεί να δώσει κατάθεση. Το νεογέννητο βρέφος, που γνώρισε το σκληρό πρόσωπο της ζωής, διεκομίσθη αρχικά στην Παιδιατρική Κλινική του Τζανείου και από κει στο Αγλαία Κυριακού , ενω η κατάσταση της υγείας του είναι καλή όπως διαβεβαίωσε μιλώντας στον ραδιοσταθμό "ΑΛΦΑ ΝΙΟΥΣ 98,7" η νοσηλεύτρια Λαμπρινή Παπαευαγγέλου.

    [23] ΕΠΙΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ KFOR

    Βελιγράδι, 13 Ιουνίου 2000 (17:23 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Κινεζικού Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Λί Πενγκ είχε συνομιλίες με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Βελιγράδι. Σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες έκαναν έκκληση για την απόσυρση της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης από το Κοσσυφοπέδιο.

    Το κοινό ανακοινωθέν σημειώνει ότι τα υπό Νατοϊκή διοίκηση στρατεύματα απέτυχαν να αποτρέψουν την γενοκτονία-όπως λέει, των όσων δεν είναι Αλβανοί στο Κοσσυφοπέδιο, και προτείνει την αντικατάσταση της ΚFOR από Σερβικές δυνάμεις.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 13 June 2000 - 20:47:25 UTC