Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΕ ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΤΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
  • [02] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [03] ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΕΣΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο Γ. ΔΡΥΣ
  • [04] Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΣ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [05] Ο ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [06] Ο ΑΓΚΤΣΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
  • [07] ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [08] Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ
  • [09] ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗΣ Α.Ε.
  • [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΥΛΟΥ ΙΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ 2001
  • [11] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣτΕ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΑΥΚΑΣΟ
  • [12] ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ
  • [13] ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΕ ΝΔ ΚΑΙ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ
  • [14] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΚ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ
  • [15] ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΕΒ
  • [17] Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.
  • [18] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ
  • [19] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ
  • [20] ΦΘΙΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
  • [21] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΡΟΝΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ
  • [22] ΠΟΥΤΙΝ: ΠΙΘΑΝΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΣΤΟΝ ΓΚΟΥΖΙΝΣΚΙ
  • [23] ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΓΚΟΥΖΙΝΣΚΙ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΕ ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΤΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΟΝΕ

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2000 (13:23 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 1999, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

    Για τα δεδομένα που διαμορφώνονται για τη χώρα μας ενόψει της ένταξής της στην ΟΝΕ ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε μαζί τους, ενόψει και της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Πορτογαλία, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπαίνει στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση με το σπαθί της, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς όρους και χωρίς πολιτική διαπραγμάτευση.

    Αναφερόμενος στους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στην εντός ΟΝΕ εποχή έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της σταθερότητας στην οικονομία, την προώθηση της ανάπτυξης, την ολοκλήρωση του κοινωνικού κράτους, την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, την ταχεία εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η κατάκτηση της πρώτης ταχύτητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση έγινε με κόπους με μόχθο και με θυσίες και πρέπει να διατηρηθεί.

    Απαντώντας στους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού, οι οποίοι έθεσαν το θέμα των ταυτοτήτων, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το ζήτημα αυτό έχει κλείσει και έκανε λόγο για θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Πολιτείας. Σημείωσε πάντως ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε κάθε γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους οποιαδήποτε στιγμή η Εκκλησία το θελήσει.

    Σχετικά με τις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο κ. Σημίτης διαβεβαίωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι οι σχετικές διαδικασίες έχουν μπει σε πολύ καλό δρόμο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Αθήνα θα είναι έτοιμη να διοργανώσει άψογους Ολυμπιακούς αγώνες το 2004.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση κατά του βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου Στίβεν Σόντερς, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προασπίσει με όλα τα μέσα την ομαλή πορεία του τόπου και την ασφάλεια της ζωής των πολιτών. Τόνισε δε ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να διακυβεύσει αυτή την ομαλότητα και να ανατρέψει την πρόοδο που σημειώνεται στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

    [02] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2000 (17:14 UTC+2)

    της Β. Κουτσούμπα

    Η διεκδίκηση ρόλου που είναι ξένος προς την παράδοση και την αποστολή της Εκκλησίας είναι η σκοπιμότητα των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Εκκλησία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας τη χθεσινή συγκέντρωση της Ιεραρχίας στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ.Ρέππας επανέλαβε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση Πολιτείας και Εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Εκκλησία και ότι την οδό του διαλόγου πρέπει να ακολουθήσει και η Εκκλησία. Στο διάλογο αυτό, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν τίθεται το θέμα των ταυτοτήτων γιατί είναι θέμα αποκλειστικά της πολιτείας. Τα θέματα που μπορούν να συζητήσουν οι δύο πλευρές είναι η εκκλησιαστική δικαιοσύνη, η εκκλησιαστική εκπαίδευση, καθώς και τα έργα ανάπτυξης της Εκκλησίας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης για την κατάργηση του σταυρού από τη σημαία, ούτε και θέμα επιβολής υποχρεωτικού πολιτικού γάμου και υπενθύμισε ότι στις υπό αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος δεν περιλαμβάνονται τα άρθρα 3 και 13, τα οποία αφορούν τις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας.

    Οσον αφορά τους φόβους που διατύπωσε χθες ο κ.Χριστόδουλος, τόνισε ότι αυτοί οι φόβοι δημιουργούν απορία, προβληματισμό και ερωτηματικά μιας και βρίσκονται στην ισχυρή, όπως είπε, φαντασία κάποιων και πρόσθεσε ότι σε μία δικαιοκρατούμενη πολιτεία οι νόμοι θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους.

    Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν έχει σαφή και ιδεολογική φυσιογνωμία και καταφεύγει σε κυνήγι μαγισσών και τεχνάσματα, προκειμένου να καλύψει το κενό.

    Η στάση της αυτή, πρόσθεσε ο κ.Ρέππας, καθιστά περισσότερο ασαφή τη φυσιογνωμία της μιας και χρησιμοποιεί μικροκομματικά και μικροπολιτικά επιχειρήματα, έτσι ώστε να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

    Σχετικά με την επερώτηση του ευρωβουλευτή, Αλέξανδρου Αλαβάνου, και την απάντηση της Κομισιόν, ο κ.Ρέππας ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν περίμενε τη διατύπωση της άποψης οποιουδήποτε άλλου οργάνου για να εφαρμόσει την πολιτική της για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και πρόσθεσε ότι η Εκκλησία θα μπορούσε να ακολουθήσει τη δικαστική οδό αλλά την απέφυγε.

    Τέλος ο κ.Ρέππας ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός απάντησε στην επιστολή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, χωρίς όμως να δώσει στοιχεία για το περιεχόμενο της επιστολής.

    [03] ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΕΣΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο Γ. ΔΡΥΣ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2000 (19:20 UTC+2)

    Φωτογραφία: Τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

    Σε 200 δισεκατομμύρια δραχμές ανέρχονται τα χρέη του ΕΣΥ, ενώ έχουν εντοπιστεί φορολογικές παραβάσεις εκατοντάδων γιατρών του δημόσιου τομέα, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς, μιλώντας στο συνέδριο του περιοδικού Economist για τα οικονομικά στον τομέα της υγείας.

    Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, η αναβάθμιση των υπηρεσιών παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ο εκσυγχρονισμός του ασφαλιστικού συστήματος εντάσσονται στο πλαίσιο της δημιουργίας ολοκληρωμένου κοινωνικού ιστού.

    [04] Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΣ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Οι προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας για τη χώρα μας συνδέονται με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό που θα ενισχυθεί με την προγραμματισμένη διεύρυνση της ΕΕ, υπογράμμισε κατά την ομιλία του στο συμπόσιο που διοργανώνει η Εθνική Τράπεζα με θέμα "ΟΝΕ. Η Ελλάδα στην Ευρώπη. Η απαρχή μιας νέας πρόκλησης" ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος.

    Επισήμανε ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να θέσει ως στόχο την επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας, ώστε να καταστεί δυνατή η πραγματική σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου της Ελλάδας με το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ. Απουσία του εργαλείου της νομισματικής πολιτικής, το βάρος θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιονομική πολιτική και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, σημείωσε.

    Τόνισε εξάλλου ότι η διατηρησιμότητα των τιμών προϋποθέτει συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις, ενώ οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να τεθούν στη βάση της αποτελεσματικότερης λειτουργίας της αγοράς εργασίας με την εφαρμογή προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και με ρυθμίσεις που θα αυξάνουν την ελαστικότητα του χρόνου εργασίας.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι το βάρος της πολιτικής πρέπει να δοθεί στη δημοσιονομική πειθαρχία και στη μείωση των πρωτογενών δαπανών, ώστε να μη χρειαστεί να καταφύγουμε σε νέα φορολογία.

    [05] Ο ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Βελιγράδι, 16 Ιουνίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Τις αρχές του Βελιγραδίου και τη μυστική αστυνομία του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατηγόρησε ο ηγέτης της σερβικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης Βουκ Ντράσκοβιτς για την επίθεση που δέχθηκε από ενόπλους στη Μπούντβα του Μαυροβουνίου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.

    "Είναι λογικό ότι οι ίδιοι εγκληματίες που επιχείρησαν να με σκοτώσουν τον περασμένο Οκτώβριο σε τροχαίο δυστύχημα βρίσκονται πίσω από αυτό το έγκλημα", είπε σε δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Οι σερβικές κρατικές υπηρεσίες ασφάλειας δεν θα μπορούσαν να το κάνουν χωρίς εντολή του Μιλόσεβιτς", είπε ο κ. Ντράσκοβιτς αναφερόμενος στην επίθεση που δέχθηκε.

    "Σώθηκα μόνο από θαύμα και πιθανώς επειδή διατήρησα την ψυχραιμία μου", πρόσθεσε.

    [06] Ο ΑΓΚΤΣΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

    Κωνσταντινούπολη, 16 Ιουνίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον ΙΙ το 1981 δήλωσε ενώπιον του τουρκικού δικαστηρίου ότι ήταν απλά το εκτελεστικό όργανο στην δολοφονία του δημοσιογράφου Αμπντί Ιπεκτσί, διευθυντή της εφημερίδας "Μιλιέτ", την 1η Φεβρουαρίου 1979.

    Ο Αγκτσά παραδέχθηκε ότι ήταν απλά το εκτελεστικό όργανο και δεν είναι το άτομο που οργάνωσε την δολοφονία.

    Ο Αγκτσά μετά από την απελευθέρωσή του από τις ιταλικές φυλακές, ύστερα από αίτημα του Πάπα, απελάθηκε στην Τουρκία, όπου του είχε επιβληθεί η ποινή του θανάτου για τη δολοφονία του Ιπεκτσί αλλά τελικά, βάση της μεταβατικής διάταξης του άρθρου 1 του Αντιτρομοκρατικού Νόμου, η ποινή είχε μετατραπεί σε 10 χρόνια κάθειρξη.

    Ο δικηγόρος του Αγκτσά Τζαν Οζμπάι δήλωσε ότι ο πελάτης του έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος γιατί έμεινε φυλακισμένος στην Ιταλία 19 χρόνια , διάστημα που είναι διπλάσιο από την ποινή που του επιβλήθηκε στην Τουρκία.

    O.K.

    [07] ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Ενταση προκαλεί στο εσωτερικό του ΚΚΕ η κρίση στις σχέσεις εκκλησίας - πολιτείας. Τρία μέλη της Επιτροπής Θέσεων, που επεξεργάζεται τα κείμενα για το επικείμενο τακτικό συνέδριο του κόμματος, υποστήριξαν ότι το ΚΚΕ έπρεπε να ταχθεί υπέρ της κυβερνητικής απόφασης για τη μη αναγραφή του θρησκεύματος χωρίς υπεκφυγές και να θέσει το θέμα των σχέσεων κράτους - εκκλησίας σε όλες του τις εκφάνσεις: κατάργηση του όρκου, υποχρεωτικός πολιτικός γάμος, εκκλησιαστική περιουσία. Ωστόσο, υπογραμμίζουν, οι ισορροπίες με τις εκλογικές συνεργασίες του κόμματος οδήγησαν στην έκφραση ασαφούς θέσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφωνούντες έθεσαν και θέματα γενικότερης τακτικής του κόμματος, όπως εκλογικές συνεργασίες, αριστερά, μαζικό κίνημα και εσωκομματική δημοκρατία.

    [08] Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ

    Ποντγκόριτσα, 16 Ιουνίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Η ένοπλη επίθεση εναντίον του ηγέτη της σερβικής αντιπολίτευσης, προέδρου του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης Βουκ Ντράσκοβιτς, ήταν "απόπειρα δολοφονίας", σύμφωνα με την αστυνομία του Μαυροβουνίου.

    Ο 53χρονος Βουκ Ντράσκοβιτς δέχθηκε χθες το βράδυ πυρά από ένοπλο άγνωστο, ο οποίος πυροβόλησε από το παράθυρο της εξοχικής κατοικίας του Σέρβου πολιτικού στη Μπούντβα και τον τραυμάτισε ελαφρά στο κεφάλι..

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας του Μαυροβουνίου ένας ή περισσότεροι άγνωστοι ένοπλοι προσέγγισαν το κτίριο όπου βρίσκεται το διαμέρισμα του Ντράσκοβιτς και πυροβόλησαν με 7 σφαίρες από όπλο διαμετρήματος 7,65 μμ.

    Το υπουργείο Εσωτερικών του Μαυροβουνίου έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προκειμένου να εντοπίσει και να συλλάβει τους εγκληματίες, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

    Νωρίτερα η κρατική τηλεόραση του Μαυροβουνίου μετέδωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε έναν αριθμό υπόπτων για την επίθεση εναντίον του προέδρου του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης.

    [09] ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗΣ Α.Ε.

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουνίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Ορογραμματική συμφωνία με το Δήμο Θερμαϊκού για τη μελέτη και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου υπέγραψε η Θεμελιοδομή Α.Ε.

    Η συμφωνία αυτή, όπως και η δημιουργία της Ιόνιου Αναπτυξιακής Α.Ε. απο κοινού με ντόπιους επενδυτές για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση τουριστικών ακινήτων στη Λευκάδα και στα άλλα Ιόνια νησιά περιλαμβάνονται στις νέες δραστηριότητες της εταιρίας με στόχο τη διεύρυνση του τομέα ανάπτυξης.

    Στην επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρίας συμπεριλαμβάνονται η δημιουργία Νέας Διεύθυνσης Ακινήτων με στόχο την εξέλιξη σε θυγατρική ακινήτων, της εταιρίας ΘΕΑ ΑΕ από κοινού με την Αγροτική Τράπεζα και των εταιριών Εντεχνο και Αναστηλωτική για την αξιοποίηση του ακινήτου στο Διόνυσο, αλλά και την περαιτέρω συνεργασία στο Land Development.

    Επίσης η Θεμελιοδομή ΑΕ όσον αφορά τη διαχείριση χώρων στάθμευσης συζητά την αποκλειστική συνεργασία με Ισραηλινή εταιρία για την οργάνωση και εκμετάλλευση, ενώ σε συνεργασία με τη νέα θυγατρική της ΕΞΑΝΤΑΣ Συμβουλευτική, μελετά και σχεδιάζει επενδυτικά προγράμματα ειδικού τουρισμού σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.

    Η εταιρία έχει συστήσει νέα Διεύθυνση Ενεργειακών, έχει υπογράψει συμφωνητικό με ιδιοκτήτη έκτασης στον Αλιάκμονα για την κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου με υφιστάμενη άδεια ισχύος 1,5 MW. Επίσης στα πλαίσια της απελευθέρωσης του μονοπωλίου της ΔΕΗ υπέβαλε αιτήσεις για τη δέσμευση περιοχών, την εγκατάσταση μικρών Υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ρεύματος και τη δημιουργία μεικτής επιχείρησης με θηγατρική της ΔΕΗ.

    Οσον αφορά τη δραστηριότητα της εκτός ελληνικών συνόρων η εταιρία έχει συστήσει γραφείο στα Τίρανα και εξετάζει προτάσεις για real estate, ενώ παράλληλα εκτελεί έργα οδοποιίας και τελωνειακού σταθμού στη Μέρτζιανη.

    Η θυγατρική Terom Themeliodomi στη Ρουμανία έχει οργανώσει άριστα τον τομέα των ειδικών γεωτεχνικών έργων και έχει αυξήσει τους τζίρους της.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εταιρία εξετάζει την περίπτωση εξαγοράς βουλγαρικής κατασκευαστικής εταιρίας, ενώ στην FYROM έχει κάνει επαφές με τις δύο μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες GRANIT και MAVROVO με στόχο την από κοινού ανάληψη έργων.

    Στο πλαίσιο της σημερινής ετήσιας γενικής συνέλευσης της Θεμελιοδομής εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος με 35 δρχ. ανά μετοχή, το οποίο αντιστοιχεί στο περίπου 45% του συνόλου των κερδών.

    Στη Γ.Σ. εγκρίθηκαν ο ισολογισμός της 24ης Εταιρικής χρήσης 1.1.99 έως 31.12.99, οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 1.1.99 έως 31.12.99, καθώς και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της εταιρίας στην Ρουμανία Terom Themeliodomi κατά 400 εκ. δρχ.

    Το ποσό της αύξησης θα διατεθεί σε οργάνωση και υποδομή, με επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό για τις ανάγκες των έργων και τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης της εταιρίας και αναδιάρθρωσή της σύμφωνα με το νέο επιχειρηματικό σχέδιο.

    Ο κύκλος των εργασιών της εταιρίας ανήλθε σε 16,495 δισ. δρχ. σημειώνοντας άνοδο 32,34% σε σχέση με τον αντίστοιχο του έτους 1998 (12,464 δισ. δρχ.). Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στο ποσό των 3,336 δισ. δρχ. έναντι του ποσού 1,802 δισ. δρχ. της χρήσης 1998, παρουσιάζοντας αύξηση 86,8%, ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου διαμορφώθηκε στο 22,928 δισ. δρχ. έναντι 16,387 δισ. δρχ. του 1998.

    [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΥΛΟΥ ΙΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ 2001

    Βατικανό, 16 Ιουνίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο ΙΙ θα επισκεφθεί την Τουρκία το 2001, αν του το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του δήλωσε ο Τούρκος πρεσβευτής στο Βατικανό, Αλτάν Γκιουβέν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Ο Ποντίφικας σκοπεύει να επισκεφθεί τη μουσουλμανική χώρα, μετά τη πρόσκληση του θρησκευτικού ηγέτη της Τουρκίας, Μούφτι Νιούρι Γιλμάζ. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πάπας λαμβάνει πρόσκληση από τη Τουρκία. Είχε επίσης προσκληθεί να επισκεφθεί τη χώρα από τον πρώην πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Γκιουβέν, ο Πάπας δεν σχολίασε το θέμα του Τούρκου Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ο οποίος έλαβε προεδρική συγχώρεση από την Ιταλία για την προσπάθειά του να σκοτώσει τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το 1981.

    [11] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣτΕ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΑΥΚΑΣΟ

    Μόσχα, 16 Ιουνίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του ΣτΕ Ουάλτερ Σβίμερ και τον Γενικό Γραμματέα Εξωτερικών Υποθέσεων, Ουμπέρτο Ρανιέρι, θα επισκεφθεί την Μόσχα και τον Βόρειο Καύκασο από τις 21 μέχρι τις 23 Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Itar-Tass.

    Το ταξίδι θα συμπέσει με την επίσκεψη του Λαμπέρτο Ντίνι, πρόεδρου του Συμβουλίου Υπουργών του ΣτΕ στη Ρωσία, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 23 και 24 Ιουνίου.

    [12] ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

    Βερολίνο, 16 Ιουνίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Την δημιουργία ενός Κέντρου Αντιπυραυλικής Αμυνας στην Μόσχα με την συμμετοχή της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρότεινε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνομιλίες του στο Βερολίνο με τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Ο κ. Πούτιν είπε ότι η Μόσχα προτείνει ως εναλλακτική λύση την δημιουργία κοινού Κέντρου έναντι της αμερικανικής πρότασης να δημιουργήσει κάτι παρόμοιο μόνο η Ουάσιγκτον.

    Ο κ. Σρέντερ δήλωσε ότι οι προτάσεις του κ. Πούτιν πρέπει να μελετηθούν με προσοχή και τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να ενσωματωθεί στην Ευρώπη, οικονομικά και πολιτικά αλλά και αμυντικά.

    Σημειώνεται ότι η Γερμανία και η Ρωσία αντιτίθενται στην δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας που θέλουν να δημιουργήσουν οι ΗΠΑ με το αιτιολογικό ότι παραβιάζουν την Αντιβαλλιστική Συνθήκη ΑΒΜ.

    O.K.

    [13] ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΕ ΝΔ ΚΑΙ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Επίθεση κατά της ΝΔ και του ΚΚΕ για τις θέσεις τους για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους εξαπέλυσε ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας το μεσημέρι στους δημοσιογράφους.

    Αναφερόμενος στο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας να ζητηθεί η έγκριση της τοπικής αυτοδιοίκησης, σημείωσε ότι κανένας νόμος δεν επιβάλλει κάτι τέτοιο και χαρακτήρισε τη στάση του κόμματος εσχάτης μορφής υποκρισία. "Το ιδεχθές πρόσωπο που κρύβεται πίσω από αυτές τις παλινωδίες είναι το πρόσωπο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού", σημείωσε και πρόσθεσε ότι "είναι τραγική η στιγμή για τη χώρα και τη βουλή η στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση ενστερνίζεται ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις, είναι ντροπή για την Ελλάδα".

    Παράλληλα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι κωλυσιεργεί συστηματικά, επειδή θέλει να αποτύχει η Ολυμπιάδα. Υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται από τώρα για τις εκλογές του 2004 και επειδή δεν έχει ιδεολογία, πολιτική φυσιογνωμία και εσωτερική ενότητα, θέλει να πετύχει η Ολυμπιάδα για να έχει κάτι να πει.

    Οσον αφορά το ΚΚΕ, ισχυρίστηκε ότι πρέπει να μετονομαστεί σε Κανελικό Κόμμα Ελλάδας.

    Ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, απάντησε ότι ο κ. Πάγκαλος είναι γνωστός ως πολιτικός με λόγο επισκόπου και καρδιά μυλωνά, ενώ η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάννα Κανέλη αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο και παρέπεμψε στο γραφείο τύπου του κόμματος.

    [14] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΚ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 16 Ιουνίου 2000 (20:00 UTC+2)

    του Ν. Φραγκόπουλου

    Για απόπειρα δολοφονίας κατά του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Σερβίας έκανε λόγο το κόμμα του Βουκ Ντράσκοβιτς, Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης, με αφορμή τον πυροβολισμό κατά του Ντράσκοβιτς την περασμένη νύχτα, στην εξοχική του κατοικία στην παραθαλάσσια πόλη Μπούντβα του Μαυροβουνίου.

    Ο κ.Ντράσκοβιτς τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι από τον πυροβολισμό και μετά την παροχή πρώτων βοηθειών εξήχθη από το νοσοκομείο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αντιδράσεις από την κυβέρνηση και τις αρχές για το περιστατικό αυτό.

    Ο Ντράσκοβιτς και το κόμμα του κατηγορούν την ηγεσία της χώρας και τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ότι οργάνωσαν το τροχαίο δυστύχημα του περασμένου Οκτωβρίου, έξω από το Βελιγράδι, στο οποίο σκοτώθηκαν ο κουνιάδος του Ντράσκοβιτς και τρεις άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας, ενώ ο ίδιος τραυματίστηκε ελαφρά στο περιστατικό εκείνο.

    Από τότε ο κ.Ντράσκοβιτς και το κόμμα του έχουν ξεκινήσει μία ενορχηστρωμένη επίθεση κατά της ηγεσίας της χώρας, κατηγορώντας την ότι εφαρμόζει μεθόδους κρατικής τρομοκρατίας για να εξοντώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

    Πολιτικοί κύκλοι στο Βελιγράδι επισημαίνουν ότι το χθεσινοβραδυνό περιστατικό με τους πυροβολισμούς από αγνώστους κατά του Ντράσκοβιτς πιστοποιεί την κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στην Σερβία και στη Γιουγκοσλαβία και υπογραμμίζουν ότι αυτό σίγουρα δεν συνέβη τυχαία.

    Οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν και αρκετά ερωτηματικά γιατί το περιστατικό σημειώθηκε στο Μαυροβούνιο, η επίσημη ηγεσία του οποίου, με επικεφαλής τον φιλοδυτικό πρόεδρο του Μίλο Τζουγκάνοβιτς, βρίσκονται τα τελευταία τρία χρόνια σε μία συνεχή πολιτική αντιπαράθεση με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και έχει απειλήσει το Βελιγράδι ότι θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου αν δεν αναθεωρηθούν οι σχέσεις Σερβίας - Μαυροβουνίου.

    Πρόσφατα στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, δολοφονήθηκε ο Γκόραν Ζούγκιτς, σύμβουλος για θέματα ασφαλείας του προέδρου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς.

    Το γεγονός εκείνο δημιούργησε έντονες ανησυχίες στο Μαυροβούνιο, το οποίο σε αντίθεση με τη Σερβία είχε συνηθίσει σε ένα σχετικό κλίμα πολιτικής σταθερότητας.

    Τέλος, πολιτικοί αναλυτές στο Βελιγράδι επισημαίνουν ότι το περιστατικό με τον πυροβολισμό κατά του Ντράσκοβιτς, φαίνεται ότι προκάλεσε και σύγχιση στους κόλπους της ετερογενούς σερβικής αντιπολίτευσης, καθώς πριν μερικές μέρες τα περισσότερα κόμματα αυτής αποφάσισαν να ακολουθήσουν μία αυτόνομη πολιτική πορεία και να συμμετάσχουν στις εκλογές, όταν αυτές προκηρυχθούν, απόφαση με την οποία διαφώνησε το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς, το οποίο ανέφερε ότι η απόφαση αυτή των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, στην ουσία λειτουργεί εις βάρος της, καθώς οι πολιτικές συνθήκες στη Σερβία είναι τέτοιες που δεν ευνοούν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές.

    [15] ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουνίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει εδώ και δύο μέρες από κεραυνό σε βουλγαρικό έδαφος, πολύ κοντά στα ελληνικά σύνορα και συγκεκριμένα στο νομό Δράμας, έθεσε τις αρμόδιες αρχές σε επιφυλακή, καθώς οι φλόγες είναι ήδη ορατές από τα ελληνικά χωριά, που κινδυνεύουν από πιθανή επέκτασή της στο όρος Μπέλες.

    Η φωτιά ξεκίνησε στο βουλγάρικο όρος Σβετ Κονσταντίν, αλλά δεν έχει ζητηθεί μέχρι στιγμής η συνδρομή της ελληνικής πλευράς για την κατάσβεσή της, αν και απέχει μόλις 500 μέτρα από τη συνοριογραμμή της ελληνοβουλγαρικής μεθωρίου.

    Η φωτιά έχει καταστρέψει μέχρι στιγμής 200 στρέμματα πευκοδάσους, αλλά υπάρχει η πιθανότητα επέκτασής της εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Μέχρι στιγμής, η φορά της κατεύθυνσης των ανέμων και οι χθεσινοβραδυνές βροχοπτώσεις στην περιοχή απέτρεψαν τον κίνδυνο να φτάσει στο ελληνικό έδαφος.

    Αρμόδιοι παράγοντες της βουλγαρικής πυροσβεστικής υπηρεσίας διαβεβαιώνουν ότι η πυρκαγιά βρίσκεται υπό έλεγχο με προοπτική να κατασβεστεί τις επόμενες ώρες. Ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια που προσφέρθηκαν να στείλουν οι ελληνικές αρχές, ωστόσο, δεν κρίθηκε αναγκαία η αποστολή ειδικών ελληνικών αεροσκαφών για την κατάσβεσή της.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΕΒ

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Για τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στην εντός ΟΝΕ εποχή ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, ενόψει της επικύρωσης της ένταξης της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Πορτογαλία.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία του κ. Σημίτη να ενημερώσει τη ΓΣΕΕ για τα ζητήματα που άπτονται της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και των δεσμεύσεων που έχει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ. Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι "οι εργαζόμενοι είναι εκείνη η μεγάλη κοινωνική ομάδα που συνέβαλε αποφασιστικά στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ".

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, Λευτέρης Αντωνακόπουλος, επισήμανε ότι ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση με στόχο τη διατήρηση της επιτάχυνσης της οικονομίας και της ανάπτυξης. Σημείωσε δε ότι ο ρόλος του Συνδέσμου είναι υποστηρικτικός στο έργο της κυβέρνησης για την αύξηση της απασχόλησης και την αύξηση του οικονομικού μας επιπέδου.

    [17] Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Βιέννη, 16 Ιουνίου 2000 (19:46 UTC+2)

    Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκαγκ Σούσελ ζήτησε διάλογο της χώρας του με τα 14 κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κυρώσεων αλλά τόνισε ότι δε θα καθοριστεί η πολιτική της Βιέννης από τις κυρώσεις.

    Ο κ. Σούσελ ανέφερε ότι η Βιέννη είναι ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις που θα συμβάλουν στον τερματισμό της διπλωματικής απομόνωσης της χώρας, εκτός από εκείνες που θέλουν να επιβάλουν πολιτικές βουλήσεις στην Αυστρία.

    Ο Καγκελάριος της Αυστρίας τόνισε ότι για να βρεθεί λύση πρέπει να υπάρξει διάλογος, συνεργασία και πρόσθεσε ότι η Βιέννη δεν μπορεί να μην συμμετέχει στις αποφάσεις της ΕΕ και να δέχεται εντολές από τα άλλα κράτη.

    Ο.Κ.

    [18] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ

    Κωνσταντινούπολη, 16 Ιουνίου 2000 (19:41 UTC+2)

    Δυο κρατούμενοι σκοτώθηκαν σε εξέγερση στην φυλακή "Μπαιραμπάσα" στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Οι αρχές δεν ανακοίνωσαν τα αίτια της εξέγερσης ούτε έδωσαν πληροφορίες για τον αριθμό των τραυματιών ανέφερε το πρακτορείο. Οι αναταραχές ξέσπασαν στην πτέρυγα με τους βαρυποινίτες και όχι στα κελιά που βρίσκονται οι πολιτικοί κρατούμενοι.

    Το πρακτορείο μετέδωσε ωστόσο ότι τέσσερις καρατούμενοι και δυο φύλακες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες.

    Οι εξεγέρσεις είναι συχνό φαινόμενο στις τουρκικές φυλακές τα τελευταία χρόνια.και η κυβέρνηση μελετά τρόπους για να αποφευχθούν αυτά τα φαινόμενα.

    Ο.Κ.

    [19] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

    Αθήνα, 16 Ιουνίου 2000 (19:40 UTC+2)

    Εντονη ήταν η αντίδραση του Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτισμού και Ολυμπιακών Αγώνων της Ν.Δ. βουλευτή Ηρακλείου Μανώλη Κεφαλογιάννη στις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος έκανε λόγο για συστηματική κωλυσιεργία από την πλευρά της Ν.Δ. και του ΚΚΕ όσον αφορά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Σε δήλωσή του ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε χαρακτηριστικά ότι "ο κ. Πάγκαλος γνωστός ως ο πολιτικός που έχει λόγο επισκόπου και καρδία μυλωνά, νομίζει ότι μπορεί να υβρίζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως υβρίζει τους βουλευτές του κόμματός του και νομίζει ότι μπορεί να απευθύνεται σε λαϊκό μουσουλμανικό καφενέ".

    Ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι η Ν.Δ. είναι υπέρ του διαλόγου, υπέρ της συναίνεσης στο μεγάλο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη Βουλή και στην Εθνική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων.

    "Δε συμβιβαζόμαστε, δεν μπορεί να μας πιέσει κανείς και πολύ περισσότερο δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης και του κυρίου Πάγκαλου, υπέρ των ολίγων εχόντων και κατεχόντων φίλων του κ. Σημίτη", κατέληξε.

    [20] ΦΘΙΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Μελβούρνη, 16 Ιουνίου 2000 (19:38 UTC+2)

    Του Κ. Παϊβανά

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Σπουδών του υπουργείου Παιδείας της πολιτείας της Βικτώριας, η Ελληνική γλώσσα στις τελευταίες τάξεις της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρουσιάζει πτωτικές τάσεις σε επικίνδυνο βαθμό.

    Ενώ στο δημοτικό και στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου παρουσιάζεται μια ανοδική πορεία στους αριθμούς των μαθητών και μαθητριών που συμπεριλαμβάνουν στον κύκλο των μαθημάτων τους και τα Ελληνικά, ακολουθεί μια δραματική πτώση, με συνεχώς αυξανόμενο το ποσοστό αυτών που εγκαταλείπουν το μάθημα.

    Προ οκταετίας (1992), οι μαθητές που συμπεριέλαβαν το μάθημα των Ελληνικών, μεταξύ των μαθημάτων τους για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ανερχόταν στους 1031, το 1999 έπεσε στους 663 και εφέτος μειώθηκε στον ανησυχητικό αριθμό των 481.

    Οι παραπάνω αριθμοί αφορούν τους μαθητές και μαθήτριες της πολιτείας της Βικτώριας, και αποδεικνύουν την τρομακτική μείωση ποσοστού 54,9% μέσα σε μια οκταετία.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδια υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας, εκ διαμέτρου αντίθετη παρουσιάζεται η κατάσταση σε άλλες γλώσσες.

    Για παράδειγμα την στιγμή που η γλώσσα μας παρουσιάζει πτώση της τάξεως του 54,9%, η διδασκαλία της Ιαπωνικής παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 252%! Επίσης, την πτώση της τάξεως του 29% που παρουσίασε η γλώσσα μας σε ένα χρόνο (1999-2000), η Κινέζικη στο ίδιο διάστημα, αυξήθηκε κατά 29%.

    Αξιοσημείωτη θα πρέπει να θεωρηθεί η κινητοποίηση των ΜΜΕ της Μελβούρνης, ευθύς μετά την δημοσίευση του πίνακα ποσοστών των υποψηφίων ανά γλώσσα. Τα Ελληνόφωνα ΜΜΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αφανισμού της γλώσσας μας και στοχεύουν στην άμεση κινητοποίηση της ομογένειας, για τη σωτηρία της γλώσσας μας.

    [21] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΡΟΝΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 16 Ιουνίου 2000 (19:37 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε θα παίξει μεσολαβητικό ρόλο για την άρση κυρώσεων κατά της Βιέννης, τις οποίες έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Ο κ. Πρόντι ανέφερε ότι ρόλος της Επιτροπής είναι να μπορεί να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και πρόσθεσε ότι αν της ζητηθεί ανάλυση για την κατάσταση στην Αυστρία τότε η Επιτροπή θα ενεργήσει ανάλογα γιατί παρακολουθεί την υπόθεση.

    Επισήμανε ακόμη ότι η Επιτροπή παραμένει πιστή στις βασικές αρχές της ΕΕ, αλλά τόνισε ότι έχει καθήκον να μην εγκαταλείπει μια χώρα όταν έχει δυσκολίες.

    Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στην Αυστρία στις 14 Φεβρουαρίου μετά την συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος Ελευθερία στην κυβέρνηση συνασπισμού της Βιέννης.

    Ο.Κ.

    [22] ΠΟΥΤΙΝ: ΠΙΘΑΝΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΣΤΟΝ ΓΚΟΥΖΙΝΣΚΙ

    Βερολίνο, 16 Ιουνίου 2000 (19:35 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι εισαγγελικές αρχές της Μόσχας πρέπει να εξετάσουν την περίπτωση να δοθεί αμνηστία στον επιχειρηματία Βλαντίμιρ Γκουζίνσκι αν το ζητήσουν οι δικηγόροι του. Ο κ. Πούτιν ανέφερε από το Βερολίνο όπου βρίσκεται ότι δεν έπρεπε να συλληφθεί και να φυλακιστεί ο κ. Γκουζίνσκι.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Γκουζίνσκι έχει το δικαίωμα να ζητήσει αμνηστία, εφόσον κατέχει κρατικό ή στρατιωτικό τίτλου, σύμφωνα με τον καινούριο νόμο που ψηφίστηκε στις 30 Μαίου. Ο ίδιος έχει βραβευτεί με το μετάλλιο "Η φιλία του κόσμου", το οποίο του παρέχει συγχώρεση, ακόμα και από σοβαρό έγκλημα.

    Ωστόσο δεν είναι σίγουρο αν θα μπορούσε να δοθεί αμνηστία στη περίπτωση του Γκουζίνσκι, αφού συνήθως εφαρμόζεται μόνο σε όσους παραδέχονται την ενοχή τους, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει ο επιχειρηματίας.

    Σημειώνεται ότι ο Ιγκορ Μαλασένκο, αναπληρωτής διευθυντής της τεράστιας επιχείρησης του Γκουζίνσκι Media Most θεωρεί ότι υπάρχει περίπτωση ο τελευταίος να δηλώσει την ενοχή του προκειμένου να κερδίσει την ελευθερία του, υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να ήταν στη δουλειά και όχι στη φυλακή.

    [23] ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΓΚΟΥΖΙΝΣΚΙ

    Μόσχα, 16 Ιουνίου 2000 (19:34 UTC+2)

    Οι εισαγγελικές αρχές της Μόσχας απεύθυναν επισήμως κατηγορίες εναντίον του μεγιστάνα των ΜΜΕ Βλαντίμιρ Γκουζίνσκι για απάτη κατά συρροή και δεν όρισαν εγγύηση για την αποφυλάκιση του ανακοίνωσε ο δικηγόρος του Γκένρι Ρέζνικ.

    Ο κ. Ρέζνικ δήλωσε έξω από τη φυλακή "Μπουτίρκα" όπου κρατείται ο πελάτης του ότι όλοι περίμεναν την αποφυλάκιση του Γκουζίνσκι αλλά τώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες καθώς η νέα κυβέρνηση αποτελείται από ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να πετύχουν τους στόχους τους.

    Ο δικηγόρος ανέφερε ότι ο πελάτης του παραμένει δυνατός και θα αγωνιστεί για την απελευθέρωση του.

    O.K.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 16 June 2000 - 18:14:12 UTC