Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
  • [02] ΔΙΑΛΟΓΟ ΖΗΤΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑNAΓΓΕΛΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ
  • [03] ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΛΟΓΩ ΛΑΟΣΥΝΑΞΗΣ
  • [04] Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ
  • [05] ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΣΤΟ ΛΟΣ ΑΛΑΜΟΣ
  • [06] ΝΕΟ ΥΔΡΑΓΩΓΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΞΗΡΑΣΙΑ
  • [07] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: "ΤΩΡΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ"
  • [08] ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟ ΓΙΑ 6 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [09] Α. ΦΩΤΙΑΔΗΣ: ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ
  • [10] ΕΔΡΑΣΗ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΕΚΑ ΠΑΛΑΙΕΣ
  • [11] Η ΧΑΓΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΚ
  • [12] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ
  • [13] Η ΠΡΩΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [14] Γ. ΔΡΥΣ: ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΡΑΧΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ
  • [15] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΟΣΝΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [16] ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΣΕΡΒΙΑ
  • [17] ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΠΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
  • [18] Ο ΦΙΣΕΡ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [19] ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ
  • [20] ΕΞΙ ΟΙ ΥΠΟΠΤΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - Γ. ΔΡΥ
  • [22] Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΣΣΕ
  • [23] ΕΠΑΦΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΣΕΒΕ

  • [01] Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ

    Παρίσι, 21 Ιουνίου 2000 (12:43 UTC+2)

    Φωτογραφία: H υπογραφή της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ

    Με θετικά σχόλια υποδέχθηκε ο γαλλικός Τύπος την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Η εφημερίδα Le Monde, με τίτλο "Ελλάδα: οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αποδέχτηκαν την ένταξη της δραχμής στη ζώνη του ευρώ", παρουσιάζει σε συνοπτικό δημοσίευμά της την απόφαση των δεκαπέντε.

    Εκτενέστερη για την ελληνική ένταξη στην ευρω-ζώνη είναι η εφημερίδα Le Figaro, που σε ρεπορτάζ του Muriel Motte παρουσιάζει την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, ενώ προβάλει ερωτήματα σχετικά με τη "μελλοντική περίμετρο" του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος και την απόδοση της ελαφράς κάμψης του ευρώ έναντι του δολαρίου στην είδοσο της δραχμής στην ευρω-ζώνη. Κύριος τίτλος της εφημερίδας είναι: "Το ευρώ υποδέχεται την ελληνική δραχμή".

    Με τίτλο, "Στη Φέρια η Αυστρία γκρινιάζει και η Ελλάδα γελάει", η εφημερίδα Liberation παρουσιάζει με ιδιαίτερα ευμενή σχόλια την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ενώ η εφημερίδα France-Soir γράφει ότι η ένταξη της Ελλάδας ήταν η μόνη ουσιαστική πράκη αυτού του συμβουλίου κορυφής.

    Εκτενή είναι και το δημοσίευμα της Les Echos, που εκτός της απόφασης παρουσιάζει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου.

    [02] ΔΙΑΛΟΓΟ ΖΗΤΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑNAΓΓΕΛΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Μιλώντας νωρίς το βράδυ της Τετάρτης σε μία επιβλητική συγκέντρωση πολλών δεκάδων χιλιάδων λαού, στο κέντρο της Αθήνας, στη συγκέντρωση που οργάνωσε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, με πολύ πιο χαμηλούς τόνους, από αυτούς που χρησιμοποίησε κατά την ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη και αποφεύγοντας ακραίες εκφράσεις, κάλεσε και πάλι την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της για το θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες και να δεχθεί την προαιρετική αναγραφή.

    Περιστοιχιζόμενος από τα υπόλοιπα-πλην τριών διαφωνούντων- μέλη της Ιεραρχίας και μιλώντας από το βήμα μιας τριώροφης εξέδρας, στην οποία δέσποζε το σύνθημα "Ελλάς-Ευρώπη-Ορθοδοξία", ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι η Εκκλησία, σαν επόμενο βήμα, θα αναλάβει να συγκεντρώσει σε κάθε ενορία "μυριάδες υπογραφών" υπέρ της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Τις οποίες στη συνέχεια η Ιεραρχία θα επιδώσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη Βουλή.

    Ο κ. Χριστόδουλος, παραδέχτηκε ότι με το θέμα των ταυτοτήτων δημιουργήθηκε στο λαό ένα βαθύ κοινωνικό ρήγμα, προσθέτοντας όμως ότι αυτό το ρήγμα δεν το προκάλεσε η Εκκλησία "που είναι ο χώρος της αγάπης και το βασικό στοιχείο της κοινωνικής συνοχής"

    Στην αρχή της ομιλίας του, χαρακτήρισε τη συγκέντρωση ως χωρίς προηγούμενο, απέφυγε να την συγκρίνει με το μέγεθος πολιτικών συγκεντρώσεων, όπως είχε κάνει πριν μία εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι "είμαστε όλοι εδώ, ένας λαός ειρηνικός, μειλίχιος και πράος, αλλά και αποφασισμένος", ζητώντας να πέσουν τα τείχη της προκατάληψης "για να έλθει η ειρήνη", ενώ απέρριψε τις καταγγελίες ότι πολιτικοποίησε το θέμα των ταυτοτήτων και ότι προσπαθεί να υποκαταστήσει το έργο της Πολιτείας.

    Διακοπτόμενος από τα συνθήματα "όταν το ράσο γίνεται σημαία, τότε η νίκη είναι βεβαία", "την ταυτότητα τη νέα δεν τη θέλει η νεολαία", "εδώ και τώρα διάλογος" κ.α., ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι η Ιεραρχία εξακολουθεί να ζητά τον διάλογο με την κυβέρνηση, ενώ καταφέρθηκε κατά του πρωθυπουργού, για τον οποίο είπε ότι "δεν θα έπρεπε να περιφρονήσει την Εκκλησία και να αρνηθεί να συναντηθεί ο ίδιος μαζί της, όταν βλέπει καθημερινά πλήθος κοινωνικών ή άλλων φορέων, όπως έγινε και τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ".

    Λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανέφερε ότι τα πλήθη που πήραν μέρος στη συγκέντρωση, την οποία χαρακτήρισε "επιβλητική", είχαν μεταφερθεί στην Αθήνα από τα πέρατα της χώρας, "από την Κέρκυρα μέχρι τη Χίο κι από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, από τη Ρόδο μέχρι το ορεινό Καρπενήσι". Ενώ όπως έγινε γνωστό, για τη μεταφορά των συγκεντρωθέντων, είχαν ναυλωθεί περίπου 2.000 λεωφορεία πούλμαν, τα οποία προκάλεσαν κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Αθήνα..

    [03] ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΛΟΓΩ ΛΑΟΣΥΝΑΞΗΣ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2000 (17:59 UTC+2)

    Κυκλοφοριακό έμφραγμα στην πρωτεύουσα, καθώς η Αθήνα παρέλυσε από τα 1.500 και πλέον πούλμαν που μετέφεραν πλήθη πιστών από την Πελοπόννησο, τη Στερεά και τη Θεσσαλία για τη λαοσύναξη που οργάνωσε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με το θέμα των ταυτοτήτων.

    Από τις 3 μ.μ. η τροχαία άρχισε να διακόπτει σταδιακά την κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας και στις 5 μ.μ. έκλεισε η οδός Σταδίου από το ύψος της Κολοκοτρώνη, η πλατεία Συντάγματος, η Φιλελλήνων καθώς επίσης και η Βασ. Σοφίας από το ύψος του Χίλτον μέχρι και την Πανεπιστημίου, ενώ σταδιακά διακόπτονταν η κυκλοφορία και στους υπόλοιπους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος αλλά και λίγο πιο μακριά.

    Όπως ανακοίνωσε η τροχαία, διακόπηκε η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Αμαλίας, στη Βασ. Όλγας, στη Λεωφόρο Συγγρού μέχρι την οδό Βούρβακη, στην Ακαδημίας, στην Ομόνοια, στην Αγ. Κωνσταντίνου από την πλατεία Καραϊσκάκη μέχρι και την Ομόνοια, στην Πατησίων από το ύψος της Αλεξάνδρας μέχρι και τα Χαυτεία, όπως επίσης και στην Πειραιώς, από την Ιερά Οδό μέχρι και την Ομόνοια.

    Ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Εθνικού Κήπου, στήθηκε μία εξέδρα με ευθύνη της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά και σύμφωνα με το σχεδιασμό των οργανωτών, από τις 6 μέχρι τις 7 το απόγευμα θα υπήρχαν χορευτικά συγκροτήματα από τα κατηχητικά σχολεία του Πειραιά

    Γιγαντοοθόνες

    Στο κέντρο της Αθήνας έχουν στηθεί τρεις γιγαντοοθόνες, από όπου προβάλλονταν η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Η μία γιγαντοοθόνη τοποθετήθηκε στην περιοχή του Εθνικού Κήπου, η δεύτερη στην Ομόνοια και η Τρίτη στην Ρηγίλλης.

    Πριν όμως από τη συγκέντρωση, τη θέση τους πήραν από το μεσημέρι της Τετάρτης εκατοντάδες πλανόδιοι μικροπωλητές, με πάγκους που πωλούν κάθε είδους πραμάτειες και φαγώσιμα, κυρίως όμως σημαίες και βεντάλιες.

    Τα περίπου 1.500 πούλμαν, καταφθάνοντας στην Αθήνα, στάθμευαν, σύμφωνα με τις οδηγίες της τροχαίας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, σε χώρο που είχε δημιουργηθεί για 300 λεωφορεία, στο Ολυμπιακό Στάδιο, στην οδό Κύμης (150 πούλμαν), στη λεωφόρο Καβάλας και στη Σπύρου Πάτση (140 λεωφορεία), στην Ιερά Οδό (120), στα ΚΤΕΛ του Κηφισού (130) και στην οδό Κωνσταντινουπόλεως (100), ενώ τα υπόλοιπα πούλμαν στάθμευσαν στην οδό Δεληγιάννη, κοντά στην πλατεία Καραϊσκάκη, στην Ερμού, στην Πειραιώς και στην Ιερά Οδό, στην Ούλαφ Πάλμε, στην Ηλιουπόλεως, στην Υμηττού και στην Πέτρου Ράλλη.

    Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

    Όσον αφορά τις αστυνομικές δυνάμεις, από νωρίς το πρωί βρέθηκαν επί ποδός για τη συγκέντρωση 1.200 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι 400 τροχονόμοι, 300 άνδρες της υποδιεύθυνσης μέτρων τάξης, 10 διμοιρίες των ΜΑΤ. Οι αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούσαν τη συγκέντρωση διακριτικά. Αναπτύχθηκαν περιμετρικά, ενώ υπήρχαν αστυνομικοί και μέσα στη συγκέντρωση με σκοπό να τη φυλάξουν και να προλάβουν δυσάρεστα γεγονότα.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος θα μιλήσει στις 7 το απόγευμα από την τριώροφη εξέδρα που στήθηκε στο Σύνταγμα, θα δώσει το στίγμα των επόμενων κινήσεων της Ιεραρχίας για το θέμα των ταυτοτήτων.

    Όπως έγινε γνωστό, η Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να πάρει τις οριστικές της αποφάσεις, μία από τις οποίες ενδέχεται να είναι και η συγκέντρωση υπογραφών από πιστούς μέσα στις εκκλησίες.

    [04] Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2000 (17:43 UTC+2)

    Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει συνταχθεί το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), ώστε να αρχίσει στη συνέχεια ο ουσιαστικός διάλογος, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, ενώ, όπως είπε θα συνταχθεί και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ιδιωτική υγεία, η οποία δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη και θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τις αρχές και τις προδιαγραφές της πολιτείας.

    Το ΕΣΥ ήταν μια μεγάλη κατάκτηση και παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες, τόνισε ο υπουργός σημειώνοντας ότι χρειάζεται ενίσχυση και να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό. Με τη μεταρρύθμιση θα διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ -που δεν διασφαλίζεται σήμερα- δεν θα γίνουν οβιδιακές μεταμορφώσεις και θα απαιτηθεί χρόνος και μια βασανιστική πορεία.

    Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της διήμερης επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη και τις επαφές που είχε με εκπροσώπους φορέων της υγείας από την Κεντρική Μακεδονία, επισήμανε ότι η κατάσταση είναι θετικότερη από αυτή της Αθήνας διότι τα προβλήματα εδώ είναι διακριτά. Ωστόσο υπάρχουν τα προβλήματα που μπορεί να συναντήσει κανείς και στην υπόλοιπη Ελλάδα με σημαντικότερο αυτό της κτιριακής υποδομής, το οποίο δεν απαλύνεται από το υπερσύγχρονο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου". Για το νοσοκομείο αυτό είπε ότι βρίσκεται σήμερα στο 60% της λειτουργίας του και μέσα σε δύο χρόνια θα γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού για να επιτευχθεί το 100% της λειτουργίας του. Πρόσθεσε ότι διαθέτει αξιοζήλευτες μονάδες, θα δημιουργήσει νέες συνθήκες νοσοκομειακής περίθαλψης και θα ανακουφίσει κατά πολύ το πρόβλημα που υπάρχει με τις μονάδες εντατικής θεραπείας στη Θεσσαλονίκη.

    Ανακοίνωσε ότι θα συνταχθεί νέος υγειονομικός χάρτης για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος θα περιλαμβάνει μετατροπές και μεταφορές κλινικών, προσδιορισμό και εξειδίκευση των νοσοκομείων για πιο ορθολογική οργάνωση και εξυπηρέτηση αναγκών όπως είναι η επαρκής υγειονομική κάλυψη τουριστικών περιοχών στη διάρκεια του καλοκαιριού που αυξάνεται κατακόρυφα ο πληθυσμός (Χαλκιδική, Πιερία κ.ά.).

    Σε πανελλαδική κλίμακα θα διατεθούν στα νοσοκομεία 3.000 άτομα στο πλαίσιο του ενδεκάμηνου προγράμματος "STAR" και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών θα κατανεμηθεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

    Σε καταγγελία για τις συνθήκες νοσηλείας στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, απάντησε ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα κτιριακής υποδομής και αναγνώρισε ότι καθημερινά παρατηρούνται φαινόμενα δυσλειτουργίας. Οι προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας για τη Θεσσαλονίκη είναι οι προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, ιατρικού, η λειτουργία εξειδικευμένων μονάδων και όπου χρειαστεί η πρόσληψη διοικητικού προσωπικού.

    Το υπουργείο θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της πρόληψης με την ενίσχυση του ΕΚΑΒ και τη δημιουργία τραυματιολογικών κέντρων σε διάφορα σημεία της χώρας. Σύντομα θα είναι σε θέση να χρησιμοποιηθούν τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ και αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τα 200 ασθενοφόρα.

    Ο κ. Παπαδόπουλος παραδέχτηκε ότι γίνεται εμπόριο υγείας με την περίθαλψη αλλοδαπών σε νοσοκομεία, υπάρχει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση και υπογράμμισε ότι γίνονται έλεγχοι για τα παράνομα και πλαστά βιβλιάρια υγείας που εκδίδονται από νομαρχίες. Μέσα στις επόμενες μέρες θα είναι έτοιμο το πόρισμα για το νοσοκομείο Βέροιας, ύστερα από τις βαρύτατες καταγγελίες σχετικά με την περίθαλψη αλλοδαπών και ο υπουργός είπε ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες.

    Σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση γύρω από την αυτοκτονία του γυναικολόγου Π. Ελευθεριάδη στο "Θριάσιο" νοσοκομείο, απάντησε ότι είναι τραγικό αυτό που συνέβη, με το θέμα ασχολούνται τα αρμόδια όργανα και θεσμοί του κράτους και δεν μπορεί κανείς στο υπουργείο Υγείας να κάνει τον Σέρλοκ Χολμς.

    Ν.Ρ.

    [05] ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΣΤΟ ΛΟΣ ΑΛΑΜΟΣ

    Ουάσιγκτον, 21 Ιουνίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Μπιλ Ρίτσαρντσον κατέθεσε ενώπιον της Γερουσίας για την υπόθεση των δύο χαμένων σκληρών δίσκων του πυρηνικού εργαστηρίου του Λος Αλαμος, οι οποίοι περιείχαν σημαντικά πυρηνικά μυστικά των ΗΠΑ.Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι δύο δίσκοι που βρέθηκαν πριν τρεις μέρες είναι οι αυθεντικοί και επικαλούμενος έρευνα του FBI επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κατασκοπίας.

    Ο κ. Ρίτσαρντσον δήλωσε ότι το FBI πιστοποίησε ότι αυτοί οι δίσκοι είναι οι αυθεντικοί, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις κατασκοπίας ούτε στοιχεία ότι οι δίσκοι είχαν βγει ποτέ από το τμήμα Χ του εργαστηρίου στο Λος Αλαμος.

    Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα στην επιτροπή της Γερουσίας, τα περισσότερα μέλη της οποίας έχουν ήδη ζητήσει την παραίτησή του, ο Ρίτσαρντσον παρέθεσε μία σειρά μέτρων που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να διασφαλίσει τα κρατικά μυστικά.

    [06] ΝΕΟ ΥΔΡΑΓΩΓΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΞΗΡΑΣΙΑ

    Πεκίνο, 21 Ιουνίου 2000 (20:30 UTC+2)

    Η Κίνα ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κατασκευή ενός τεράστιου αγωγού που θα μεταφέρει τόνους νερού από το νότιο τμήμα της στο βόρειο, που έχει πληγεί από την ξηρασία. Η κατασκευή του υδραγωγού, που είχε εμπνευστεί ο πρόεδρος Μάο το 1952 θα ξεκινήσει στα επόμενα δυο χρόνια και θα ολοκληρωθεί εντός της δεκαετίας, μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ.

    Το κόστος κατασκευής του έργου ανέρχεται στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια και υπάρχουν τεράστιες τεχνικές δυσκολίες για την υλοποίηση του.

    Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία τεράστιων αγωγών και καναλιών που θα συνδέουν το ποτάμι Γιάνγκτσε, στη Νότια Κίνα με τις περιοχές που έχουν πληγεί από τη ξηρασία στο βόρειο τμήμα της χώρας.

    Ο.Κ.

    [07] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: "ΤΩΡΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ"

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι ο κόσμος δεν θέλει να αλλοιωθεί η παράδοσή του στο βωμό της οποιασδήποτε επιδίωξης εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος μιλώντας στη συγκέντρωση της Εκκλησίας της Ελλάδας στην Πλατεία Συντάγματος.

    "Εχουμε κατ ' επανάληψη διακηρύξει ότι είμαστε σε μόνιμο ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Η Εκκλησία βοήθησε με όλες τις δυνάμεις της όλους τους πρωθυπουργούς της χώρας, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το Γεώργιο Ράλλη, τον Ανδρέα Παπανδρέου τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μέχρι τον Κωνσταντίνο Σημίτη στην επίτευξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Συνομολογεί στα περισσότερα οικονομικά και αναπτυξιακά μεγέθη της παγκοσμιοποίησης, και ιδίως σε εκείνα που μέσα τους περιέχουν τη φροντίδα για τον άνθρωπο και την κοινωνική δικαιοσύνη. Και γι' αυτό χαιρέτισε με ειλικρίνεια τη χθεσινή ένταξή μας στην ΟΝΕ", τόνισε.

    Ο κ. Χριστόδουλος επισήμανε όμως ότι η Εκκλησία δεν αποδέχεται το πολιτισμικό μέρος της, που αποβλέπει στην ομογενοποίηση των λαών, στην ισοπέδωση των παραδόσεων, στην εκπόρθηση των ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού, ώστε να επικρατήσει ένα και μοναδικό μοντέλο ζωής με ανθρώπους κλωνοποιημένους, απαρνητές της ιστορίας.

    Υπογράμμισε ότι η απάντηση της Εκκλησίας στην παγκοσμιοποίηση δεν είναι μόνο η άμυνα της εθνικής ταυτότητας, αλλά κυρίως η πρόταση της οικουμενικότητας και καθολικότητας στο πνευματικό επίπεδο.

    "Οποιος νομίζει ότι γίνεται Ευρωπαίος μέσα από την ομοιομορφία και την ισοπέδωση πρέπει να γνωρίζει ότι είναι καταδικασμένος να είναι Ευρωπαίος δεύτερης κατηγορίας. Φτωχός συγγενής της Ευρώπης και κακέκτυπο σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη", είπε.

    Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι σ' αυτόν τον τόπο η Ορθοδοξία επί 2000 χρόνια είναι η βαθύτερη πηγή από όπου αναδύονται όλες οι ακριβές σημασίες της ζωής μας, αλλά και η πλουσιότερη αφετηρία απ' όπου ξεδιπλώνονται ένσαρκες οι σαγηνευτικότερες πτυχώσεις του πολιτισμού μας.

    "Ως Εκκλησία επικροτούμε την Ευρώπη των λαών και των πολιτισμών, αλλά και την Ευρώπη του σεβασμού στην παράδοση κάθε λαού και έθνους", τόνισε και συνέχισε:

    "Αναρωτιέμαι και ρωτάω. Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να διχάσουν το λαό και την κοινωνία και να τον διαχωρίζουν ανάμεσα σε πολίτες του προοδευτικού δήθεν κράτους και σε πιστούς της οπισθοδρομικής δήθεν Εκκλησίας; Τι εξυπηρετεί αυτή η τεχνητή ρήξη της συνοχής του Εθνους και της κοινωνίας για την οποία κάποιοι δηλώνουν ικανοποιημένοι ή και υπερήφανοι; Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να μετρήσουν τις "καθαρές" δυνάμεις της "προόδου", όπου για αυτούς "πρόοδος" είναι η αποκοπή από την παράδοση, την ιστορία και την ποικιλομορφία;".

    "Εμείς βροντοφωνάζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Εκκλησίας μας, αλλά και την προσήλωσή της στο τυραγνισμένο Γένος μας. Ετσι, αποδεχόμεθα την Ευρώπη, αλλά λατρεύουμε και την Ελλάδα. Για αυτό λέμε ναι στην Ευρώπη, αλλά δύο φορές ναι στην Ελλάδα", τόνισε.

    Ο κ. Χριστόδουλος επισήμανε ότι κάθε πολίτης αυτού του τόπου αναγνωρίζει ότι έχει χρέος κι αυτός και οι άλλοι, όλοι μαζί να διαφυλάξουμε, παράλληλα με τον ευρωπαϊκό, μαζί και τον παραδοσιακό χαρακτήρα της χώρας μας, ώστε να παραδώσουμε στα παιδιά μας μία Ελλάδα σύγχρονη, σεβαστή, αξιοπρεπή και ανεπτυγμένη, αλλά ταυτόχρονα μία Ελλάδα πνευματική, παραδοσιακή και χριστιανική.

    Τόνισε δε ότι στην αυγή του 21ου αιώνα υπάρχουν στη χώρα μας κάποιοι πολιτικοί επιστήμονες και σχολιαστές που ισχυρίζονται ότι τα συνταγματικά δικαιώματα δεν ισχύουν για εκείνους που διαφωνούν με μία κυβερνητική πρωτοβουλία, ισχυρίζονται ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να ασκήσει το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι, ότι η Εκκλησία δεν διαθέτει το δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης και του λόγου.

    "Το βασικό τους επιχείρημα", πρόσθεσε, "είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει "συγκυβέρνηση" ανάμεσα στην Πολιτεία και στην Εκκλησία. Ας μη φοβούνται. Κανείς δεν αμφισβητεί την εξουσία και την αρμοδιότητα των κρατικών οργάνων. Οι κίνδυνοι κατά της πολιτικής εξουσίας δεν προέρχονται σε καμία περίπτωση από τον πνευματικό και ηθικό λόγο της Εκκλησίας".

    Ο κ. Χριστόδουλος ανέφερε ότι κάποιοι συκοφάντησαν τις πολιτισμένες λαοσυνάξεις της Εκκλησίας ως δήθεν "οχλοκρατικές εκδηλώσεις" χαρακτηρίζοντας τα ευγενή παιδιά της Εκκλησίας ασύντακτο χύδην όχλο.

    "Μας είπαν εμάς τους Ποιμένες σας "κάπηλους της θρησκείας". Επειδή θεωρήσαμε χρέος μας να τεθούμε επί κεφαλής των πιστών μας και να διαμαρτυρηθούμε για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Θεωρούν όπως και κατ΄αλήθειαν είναι ότι η Εκκλησία έχει ένα πνευματικό και ηθικό ρόλο μέσα στην κοινωνία, και ότι η Λαοσύναξη αυτή δεν συνάδει με το ρόλο της αυτό. Εχουν λάθος. Η Εκκλησία είναι μεν μία μεγάλη πνευματική δύναμη που εκπορεύεται από τη Θεία προέλευσή της. Αλλά είναι και μία μεγάλη λαϊκή δύναμη που προέρχεται από τον πιστό λαό της", υπογράμμισε.

    "Τους πληροφορούμε ότι ο λόγος αυτός είναι βαθύτατα εκκλησιαστικός και πατερικός δηλαδή ανθρώπινος και απλός. Αν όμως ένας τέτοιος λόγος δεν πρέπει να αρθρώνεται από την Εκκλησία, τότε τι πρέπει να λέει και να κάνει η Εκκλησία; Να διδάσκει την ηττοπάθεια και την αδράνεια; Να κηρρύττει την ανοχή απέναντι στην αδικία και την ανισότητα;", τόνισε.

    "Εμείς δεν μιλάμε κομματικά, ασχολούμαστε όμως με την κοινωνία και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις από τον αποκαλυπτικό λόγο, χωρίς να μετατρεπόμεθα σε κόμμα. Για αυτό και δεν διχάζουμε το λαό. Μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας και της ειλικρίνειας", είπε.

    Ο κ. Χριστόδουλος τόνισε ότι η Εκκλησία δεν επιθυμεί κοσμική δόξα για αυτό και δεν θέλει κανενός είδους συγκυβέρνηση, ούτε καν μερίδιο κρατικής εξουσίας.

    "Το ράσο και του πιο φτωχού παπά είναι ανώτερο και από αυτή την αυτοκρατορική αλουργίδα", είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στο θέμα των ταυτοτήτων, υπογράμμισε ότι η Εκκλησία θεωρεί το ζήτημα της αφαίρεσης του θρησκεύματος σημαντικής σπουδαιότητας για αυτό και διαμαρτύρεται.

    "Δεν τρέφομεν αυταπάτες, ούτε διώκουμε χίμαιρες. Δεν προσδίδουμε στο θέμα αυτό διαστάσεις που τάχα δεν έχει, δεν τραγικοποιούμε τα πράγματα. Στον αποκλεισμό από τις νέες ταυτότητες του θρησκεύματος, που υπάρχει από 80 χρόνια, βλέπουμε μπροστά μας την επιχείρηση να εξοβελισθούν σιγά - σιγά από τη δημόσια ζωή ένα προς ένα όλα τα στοιχεία της θρησκευτικότητάς μας, ώστε να φθάσουμε σταδιακά στον πλήρη θρησκευτικό αποχρωματισμό της κοινωνίας και του κράτους", σημείωσε.

    Ο κ. Χριστόδουλος είπε ότι το όλο θέμα δεν είναι μόνο νομικό, αλλά έχει και άλλες διαστάσεις που δεν μπορεί να αγνοηθούν.

    "Είμαστε μία μικρή θρησκευτική μειονότητα στην Ε.Ε. και θέλουμε στην εθνική μας ταυτότητα να δείχνουμε και να ομολογούμε τη θρησκευτική ιδιαιτερότητά μας αυτή, είπε και πρόσθεσε ότι δεν λένε αλήθεια όσοι λένε ότι ο νόμος προβλέπει την απάλειψη του θρησκεύματος από τις ταυτότητες.

    Αντίθετα, τόνισε, ο νόμος αυτός επιβάλλει την υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος και πρόσθεσε ότι το εμπόδιο αυτό βάλθηκε να το υπερπηδήσει με την απόφασή της η Αρχή της Προστασίας του πολίτη από την επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

    "Αλλ' ερωτάται ποία είναι η Αρχή αυτή που αναλαμβάνει να υποκαταστήσει είτε τη Βουλή, είτα τα δικαστήρια, είτε και αυτόν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που κατά το Σύνταγμα μόνον αυτοί έχουν το δικαίωμα να κρίνουν την αντισυνταγματικότητα των νόμων;

    Ο Αρχιεπίσκος τόνισε ότι ο ισχύων νόμος περί ταυτοτήτων διατηρεί την πλήρη τυπική του ισχύ και δεν μπορεί να παραμερισθεί από κανένα όργανο διοικήσεως. Ετσι η Αρχή στην προκείμενη περίπτωση αντιποιείται έργο του νομοθέτη ή του δικαστή.

    Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο νόμος θεωρεί την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος ως επιτρεπόμενη.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι οι αποφάσεις της Αρχής δεν είναι θέσφατα, γιατί η Εκκλησία έχει γνώσιν των απόψεων πολλών άλλων έγκριτων νομομαθών, σύμφωνα με τις οποίες η προαιρετική αναγραφή στις ταυτότητες του θρησκεύματος δεν παραβιάζει το Σύνταγμα.

    "Εδώ τώρα το ζήτημα επικεντρώνεται στο ύφος της κρατικής εξουσίας. Στη μέθοδο, στην περιφρόνηση, όχι μόνο προς την Εκκλησία και προς την Ιεραρχία και προς το λαό του Θεού. Πρόκειται και για την περιφρόνηση προς τη γνώμη πολλών πολιτών, προς τη ζώσα και βιωμένη παράδοση του τόπου δηλ. προς την ιδιοσυστασία του και προς την ενεργό ιστορική του συνείδηση.

    Ο κ. Χριστόδουλος είπε όσοι επικαλούνται την Ε.Ε. για την αποβολή του θρησκεύματος τελούν σε πλάνη τονίζοντας ότι ποτέ η Ε.Ε. δεν έδωσε οδηγία να βγη το θρήσκευμα και ότι όταν θέλει ο πολίτης να γραφεί το θρήσκευμά του στην ταυτότητα κανένας δεν μπορεί να του το απαγορεύσει.

    Απαντώντας σε όσους αναφέρονται σε ζητήματα που αφορούν τη θρησκευτική ελευθερία των ετερόδοξων και των αλλόθρησκων, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα δημοκρατική και με μακρά Ελληνοορθόδοξη παράδοση και ότι ποτέ στη χώρα μας δεν ευδοκίμησε ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, οι διακρίσεις σε βάρος των αδυνάτων.

    "Εμείς τους λέμε στην Ελλάδα ισχύει όχι απλώς ανεξιθρησκεία, αλλά πλήρης θρησκευτική ελευθερία της οποίας απολαμβάνουμε οι Ορθόδοξοι, οι Ετερόδοξοι και οι πιστοί των όλων των άλλων θρησκειών", τόνισε.

    "Βασικός ισχυρισμός των επικριτών μας είναι πως οφείλουμε οι πάντες υπακοή στους νόμους του Κράτους. Οντως οφείλουμε υπακοή όλοι. Και εμείς είμεθα νομοταγείς και εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας προς την πολιτεία με αφοσίωση και αυταπάρνηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι νόμοι είναι αμετάβλητοι ή ότι δεν μπορούν να παρερμηνεύονται", είπε

    Ο κ. Χριστόδουλος υποστήριξε ότι είναι αδικία να συκοφαντείται ο κλήρος, οι Ιεράρχες και ο κόσμος της Εκκλησίας που βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το λαό και τις κρατικές αρχές, συνεισφέροντας στο κοινό καλό. Μίλησε παράλληλα, για θιασώτες του χωρισμού που υποστηρίζουν πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που διαθέτει κρατική Εκκλησία, λέγοντας ότι η Εκκλησία στην Ελλάδα δεν είναι κρατική, αλλά αυτοδιοίκητος οργανισμός εντός του κράτους. Ανέφερε, δε ότι στη Βρετανία, στην Ισπανία, στη Δανία, στη Νορβηγία, στη Σουηδία και στην Ιταλία υπάρχουν κρατικές Εκκλησίες, ενώ χαρακτήρισε τις χώρες ως θεοκρατικές.

    Στη συνέχεια ο κ. Χριστόδουλος αναφέρθηκε στο διάλογο με την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν έπρεπε να περιφρονήσει την Εκκλησία και να αρνηθεί συνάντηση μαζί της, από τη στιγμή που βλέπει τις διαδηλώσεις των πιστών για τη θιγόμενη πίστη τους. "Ενα βαθύ κοινωνικό ρήγμα αρχίζει να δημιουργείται εξαιτίας όλων αυτών που σας ανέπτυξα και το ρήγμα αυτό πρέπει να κλείσει επειγόντως. Οι καιροί είναι δύσκολοι και η ενότητα του λαού αναγκαία" προειδοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας ότι η Εκκλησία είναι ο χώρος αγάπης και κοινωνικής συνοχής.

    Απευθυνόμενος στην εξουσία και τους φορείς της ως αποδέκτες της συγκέντρωσης ζήτησε να μην επιμένει σε απόφαση που βλάπτει το έθνος και να μη θίγει την Εκκλησία, καθώς αυτή δεν αρνείται την πρόοδο της χώρας, γιατί δεν είναι ούτε οπισθοδρομική, ούτε φανατική, ωστόσο, δεν δέχεται να παραιτηθεί από τα πιστεύω της. "Ο λαός δεν έχει την ανάγκη ενός εκσυγχρονισμού που περνάει μέσα από την απάρνηση της πνευματικής του ταυτότητας. Σας παρακαλούμε να αναθεωρήσετε τις αποφάσεις σας που στοχεύουν στην απομάκρυνση της Εκκλησίας από τα παιδιά της και να παύσετε να μας βλέπετε ως αντιπάλους που πρέπει να εξουδετερώσετε. Δεν μαχόμαστε για ιδιοτελή συμφέροντα, δεν έχουμε πολιτικές βλέψεις" είπε ο κ. Χριστόδουλος, ξεκαθαρίζοντας στη συνέχεια ότι η Εκκλησία δεν είναι αντιμέτωπη με την Πολιτεία ή με την κυβέρνηση, αλλά με μία συγκεκριμένη κυβερνητική πράξη.

    Ο Αρχιεπίσκοπος προέτρεψε την πολιτεία να συμβάλει στην επικοινωνία και στο διάλογο, να μην περιφρονήσει τη θέληση του λαού και να μην επιτρέψει να δηλητηριάζεται άλλο η ατμόσφαιρα και δήλωσε ότι η Εκκλησία είναι έτοιμη να συγκεντρώσει υπογραφές των πιστών της για να αποδείξει ότι ο λαός ζητά να αναγράφεται προαιρετικά το θρήσκευμα στις ταυτότητες, να τις επιδώσει στον πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη Βουλή.

    Απευθυνόμενος στον άλλο αποδέκτη της σημερινής συγκέντρωσης είπε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα των μεγάλων αγώνων για τα ιδανικά, προτρέποντας το λαό να μη μετατραπεί σε μάζα χωρίς θεμέλια, συνείδηση και εθνικότητα. Ανέφερε, επίσης, ότι στα 2000 χρόνια της ιστορίας της, η Εκκλησία έχει αντιμετωπίσει πολλές δοκιμασίες, αλλά βγήκε νικήτρια από όλες.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας χαρακτηριστικά "Τώρα το λόγο έχει ο Θεός" και καλώντας τους συγκεντρωμένους να ψάλλουν το απολυτίκιο της Πεντηκοστής.

    [08] ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟ ΓΙΑ 6 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Yπό την προεδρία του πρόεδρου του Αρείου Πάγου Στέφανου Ματθία, συνεδριάζει από τις 6 το απόγευμα το εκλογοδικείο με αντικείμενο τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί κατά της εκλογής 6 βουλευτών από συνυποψήφιους τους.

    Πρόκειται για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, Σοφία Σακοράφα, Αθανασία Μερεντίτη, Χρύσα Μανωλιά και Γιάννη Σμπώκου και για τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Τσιαμάκη.

    Οι ενστάσεις έχουν υποβληθεί με το σκεπτικό ότι οι βουλευτές δεν έχουν παραιτηθεί από δημόσιες θέσεις και αξιώματα που κατείχαν, και συνιστούν βάση του εκλογικού νόμου κωλύματα εκλογιμότητας. Στην περίπτωση που εγκριθούν οι ενστάσεις οι βουλευτές κινδυνεύουν να εκπέσουν του βουλευτικού τους αξιώματος.

    [09] Α. ΦΩΤΙΑΔΗΣ: ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργο Πασχαλίδη, συναντήθηκε αργά το απόγευμα ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Φωτιάδης.

    Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για φορολογικές ελαφρύνσεις, σημειώνοντας: "Είναι η περίοδος μετά την επιτυχία του προγράμματος σύγκλισης, κατά την οποία ο ελληνικός λαός θα απολαμβάνει τα αγαθά, μεταξύ άλλων και των ελαφρύνσεων των φορολογικών. Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα ταυτίζεται πια με την επιβολή καινούργιων φόρων, αλλά θα ακούτε πολύ συχνά για ελαφρύνσεις".

    Επεσήμανε δε ότι έχει ήδη συσταθεί μια ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα καταθέσει τις προτάσεις της για την κατάργηση περιττών δικαιολογητικών και τεκμηρίων, που θα περιληφθούν στις συζητήσεις που θα γίνουν περί τα τέλη Αυγούστου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

    "Στόχος μας είναι την 1.1.2001 να υπάρχει η δυνατότητα για όλους τους φορολογούμενους να υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέσω του Ιντερνετ. Ηδη, αναθέσαμε σε επιτροπή να μελετήσει την κατάργηση περιττών δικαιολογητικών, πιθανών τεκμηρίων, όμως όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν από τα τέλη Αυγούστου και μετά όταν θα αρχίσουμε την οριστική επεξεργασία του φορολογικού νομοσχεδίου", επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Φωτιάδης.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν, οι κ.κ. Φωτιάδης και Πασχαλίδης συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και επικεντρώθηκαν στην καταπολέμηση οικονομικών εγκλημάτων στα σύνορα και στην περιοχή των Βαλκανίων.

    [10] ΕΔΡΑΣΗ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΕΚΑ ΠΑΛΑΙΕΣ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Με στόχο την ενίσχυση της αναπτυξιακής της πορείας, αλλά και την ικανοποίηση των μετόχων της, η ΕΔΡΑΣΗ - Χ. ΨΑΛΛΙΔΑΣ Α.Τ.Ε, μετά από έγκριση της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της που συνήλθε σήμερα, αυξάνει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 3,430 δισ. δραχμές και διανέμει δωρεάν μετοχές στους μετόχους της, σε αναλογία τέσσερις νέες για κάθε δέκα παλαιές.

    Η σημαντική αυτή επιβράβευση των περίπου 6.200 μετόχων της εταιρίας προήλθε από τ ην κεφαλαιοποίηση μέρους του αποθεματικού μετά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, γεγονός που οδήγησε στην έκδοση 4.040.000 νέων μετοχών και διαμορφώνει πλέον το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας σε 12,1 δισ. δραχμές, το οποίο διαιρείται σε 14.140.000 μετοχές, ονομαστικής αξίας 850 δρχ. η κάθε μια.

    Οσον αφορά στο μέρισμα που θα αποδοθεί στους μετόχους, το ποσό που αποφασίστηκε κατά την ετήσια γενική συνέλευση ανέρχεται στις 30 δρχ. ανά μετοχή, η διανομή του οποίου θα ξεκινήσει στις 7 Αυγούστου του 2000.

    Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, η διοίκηση της εταιρίας παρουσίασε τα αυξημένα οικονομικά μεγέθη που παρουσίασε η ΕΔΡΑΣΗ κατά την προηγούμενη χρήση, αλλά και τις ιδιίατερα αισιόδοξες προβλέψεις της για το 2000, οι οποίες ενισχύονται ακόμη περισσότερο από το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων της, που αυτή τη στιγμή υπερβαίνει τα 35 δισ. δραχμές.

    Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρίας, συμπεριλαμβανομένων και των κοινοπραξιών, κατά το πρώτο πεντάμηνο της τρέχουσας χρήσης ανήλθε στα 5,850 δισ. δρχ., καταγράφοντας αύξηση κατά 81% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης, ο κύκλος εργασιών της ΕΔΡΑΣΗΣ για το σύνολο του έτους θα ξεπεράσει τα 12 δισ. δραχμές και αντίστοιχα τα 15 δισ. δραχμές σε επίπεδο Ομίλου εταιριών.

    Εξάλλου, στο πλαίσιο των συνεχών αναπτυξιακών της κινήσεων η ΕΔΡΑΣΗ ανακοίνωσε την ίδρυση της εταιρίας ΣΤΡΩΤΗΡΕΣ ΑΕ, από κοινού με την εταιρία ΤΕΡΝΑ ΑΕ και την εξειδικευμένη στην προκατασκευή θυγατρική της ΒΕΣ ΑΕ, με αντικείμενο δραστηριοποίησης την κατασκευή στρωτήρων και άλλου σιδηροδρομικού υλικού για τον ΟΣΕ, το ΜΕΤΡΟ και τον ΗΣΑΠ.

    Παράλληλα, μια ακόμη νέα δραστηριότητα της ΕΔΡΑΣΗΣ είναι η συμμετοχή της στο μετοχικό σχήμα της εταιρίας ENVIPROSYSTEMS ABETE, που κινείται στο χώρο της συλλογής στερεών απορριμμάτων κάτω από την επιφάνεια της γης, με τη δημιουργία κενού αέρος και έχει την υποδομή να αναβαθμίσει δραστικά την ποιότητα ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η ΕΔΡΑΣΗ εξαγόρασε το υπόλοιπο 25% της θυγατρικής της EDRATEC, αυξάνοντας ταυτόχρονα το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 400 εκατ. δραχμές. Επίσης, εξελίξεις σημειώθηκαν και στην άλλη θυγατρική της ΕΔΡΑΣΗΣ, την EDRACO, η οποία, πριν λίγο καιρό, αύξησε το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 100 εκατ. δραχμές και έγινε ανώνυμη εταιρία, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά της, εκτός από τον τομέα του Project Management και σε αυτόν της κατασκευής ιδιωτικών οικοδομικών έργων.

    Εξάλλου, σύντομα θα πραγματοποιηθεί και η αύξηση κατά 400 εκατ. δραχμές, περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της προσφάτως εξαγορασθείσας από την ΕΔΡΑΣΗ, τεχνικής εταιρίας Α. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, η οποία και θα υποβάλλει, εντός του ερχόμενου μήνα, αίτηση για αναβάθμιση του πτυχίου της σε Η' τάξης.

    Με επτά θυγατρικές εταιρίες, αυτή τη στιγμή και τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο άλλων τριών, η ΕΔΡΑΣΗ εμφανίζεται να αξιοποιεί δυναμικά κάθε αναπτυξιακή δραστηριότητα, δημιουργώντας νέα πεδία δραστηριοτήτων, αλλά και νέα οφέλη για τους μετόχους της.

    [11] Η ΧΑΓΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΚ

    Πρίστινα, 21 Ιουνίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ερευνά για εγκλήματα που διέπραξε ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου, UCK στην σερβική επαρχία ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας Κάρλα Ντελ Πόντε κατά την επίσκεψή της στην Πρίστινα.

    Η κυρία Ντελ Πόντε ανέφερε ότι η Χάγη ερευνά πέντε περιπτώσεις δολοφονιών, τις οποίες πιστεύεται ότι έχουν διαπράξει μέλη του UCK. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακάλυψη από άντρες της KFOR αλβανικών οπλοστασίων.

    Πάντως, οι επιθέσεις εναντίον Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο συνεχίζονται με το σοβαρό τραυματισμό δύο Σέρβων στην Πρίστινα από πυρά αγνώστων.

    Ο.Κ.

    [12] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Την έναρξη εργασιών ημερίδας για την "Επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλας", που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο στο Βόλο με πρωτοβουλία του ΥΠΕΧΩΔΕ, με στόχο την ενημέρωση των φορέων της περιοχής, θα κηρύξει ο υπουργός, Κώστας Λαλιώτης.

    Η επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλας αποτελεί σημαντικό έργο για την περιοχή, ενώ η υλοποίηση του έργου θα καλύψει το κενό από την ημιτελή κατασκευή έργων που σχεδιάστηκαν πριν από το 1960 για την περιοχή.

    Σκοπός του έργου επαναδημιουργίας της λίμνης είναι μεταξύ άλλων η αποκατάσταση του οικοσυστήματος, η ανάσχεση των πλημμυρικών φαινομένων, η εξασφάλιση υδατικών πόρων, η αναστολή φαινομένων απερήμωσης της περιοχής, η εξεύρεση επαρκών ποσοτήτων νερού από γεωτρήσεις για την ύδρευση Βόλου, η δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικών δραστηριοτήτων, εκτός των αγροτικών κ.α.

    [13] Η ΠΡΩΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Ποντγκόριτσα, 21 Ιουνίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Την δημιουργία της πρώτης ημερήσιας ηλεκτρονικής εφημερίδας PCNEN στο Μαυροβούνιο ανακοίνωσε σήμερα ο αρχισυντάκτης της Ντράγκολιουμπ Βούκοβιτς.

    Ο κ. Βούκοβιτς τόνισε ότι η εφημερίδα θα συγκεντρώνει πληροφορίες, αναλύσεις και συνεντεύξεις, όχι μόνο από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο αλλά και από το εξωτερικό και πρόσθεσε ότι η PCNEN σκοπεύει να ιδρύσει ένα δίκτυο ανταποκριτών στη Γιουγκοσλαβία και στο εξωτερικό.

    Το Μαυροβούνιο κατάφερε να εξασφαλίσει την βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα επιδιώκοντας τη συμφιλίωση με το δυτικό κόσμο, καθώς η κυβέρνηση του Μιλόσεβιτς συνεχίζει να απομονώνεται.

    Το PCNEN πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από τη διεθνής εταιρεία PRO NEN και βρίσκεται στη σελίδα www.pcnen.cg.yu.

    [14] Γ. ΔΡΥΣ: ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΡΑΧΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2000 (19:48 UTC+2)

    Σημαντική υπέρβαση των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη Βόρεια Ελλάδα, διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, με τους προϊσταμένους των 21 Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε), από τις περιφέρειες Μακεδονίας - Θράκης και Θεσσαλίας.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Δρυς υπογράμμισε ότι η διεξαγωγή των δημοσιονομικών ελέγχων είναι αναγκαία, προκειμένου να διασφαλίζεται και η τελευταία δραχμή του Ελληνα φορολογούμενου πολίτη, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν και επί τόπου επισκέψεις του ιδίου στις Υ.Δ.Ε. Επιπλέον, εκτίμησε ότι σημαντική θα είναι η δραστηριοποίηση του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου για τον περιορισμό των δαπανών.

    Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η κατάρτιση, ο έλεγχος και η έγκριση του προϋπολογισμού των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι δυνατότητες ελέγχου των δαπανών μισθοδοσίας και η συμμετοχή υπαλλήλων των ΥΔΕ σε ελέγχους προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε για να ελέγξουμε επαρκώς τις δαπάνες του προϋπολογισμού είναι να έχουμε άμεση και καθημερινή γνώση της πορείας των δαπανών. Χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας με στόχο τη διαφάνεια, την καταπολέμηση της σπατάλης και την ορθολογική και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων που ο κρατικός προϋπολογισμός διαθέτει για να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών", επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Δρυς.

    Στο πλαίσιο της σύσκεψης δόθηκαν οδηγίες για την παρακολούθηση και τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων του Δημοσίου, την έγκαιρη αξιολόγηση και αποστολή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, των προϋπολογισμών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, όπου τονίστηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται οι Υ.Δ.Ε να επανέρχονται σε έλεγχο σκοπιμότητας των δαπανών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης παρά μόνον σε έλεγχο νομιμότητας.

    Επίσης, δόθηκαν οδηγίες για τη διενέργεια ελέγχου, σε επίπεδο νομού, από κλιμάκια υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου, στους εκκαθαριστές των αποδοχών υπαλλήλων του Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ, καθώς και στα έργα που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο του Β΄ και του Γ' ΚΠΣ.

    Επιπλέον, τονίστηκε στους προϊσταμένους των Υ.Δ.Ε η ανάγκη να συνεργάζονται στενά με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, τους προϊσταμένους των διευθύνσεων Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των εφοριών. Ενόψει μάλιστα, του γεγονότος ότι σε όλες σχεδόν τις Υ.Δ.Ε της Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας, έχουν αποκεντρωθεί οι αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Συντάξεων, δόθηκε εντολή να γίνει ευρεία ενημέρωση των συνταξιούχων για τη δυνατότητα υποβολής όλων των αναγκαίων δικαιολογητικών στις κατά τόπους Υ.Δ.Ε.

    [15] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΟΣΝΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αγκυρα, 21 Ιουνίου 2000 (19:45 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ και ο ομόλογος του της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Γιαντράνκο Πρλιτς υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της διακίνησης ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος και ένα Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δυο κρατών.

    Ο κ. Πρλιτς δήλωσε ότι η Τουρκία είναι και θα είναι συνεργάτης της Βοσνίας και πρόσθεσε ότι συζήτησε με Τούρκους αξιωματούχους την ενίσχυση της συνεργασίας στον εμπορικό τομέα.

    Ο κ. Τζεμ δήλωσε ότι η χώρα του θα στηρίζει πάντα τη Βοσνία στην προσπάθειά της να εισέλθει στην Ευρώπη.

    Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει στείλει 1500 στρατιώτες στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στη Βοσνία και συνεχίζει να επισκευάζει σχολεία στη χώρα και να βοηθάει στην ανοικοδόμησή της.

    Ο.Κ.

    [16] ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 21 Ιουνίου 2000 (19:42 UTC+2)

    Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά σε σειρά ισχυρότατων εκρήξεων που σημειώθηκαν τα ξημερώματα στη Νότια Σερβία κοντά στα διοικητικά σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

    Οι τέσσερις εκρήξεις σημειώθηκαν από τη 1 π.μ. έως τις 4 π.μ. στις πόλεις Μπουγιάνοβατς και Πρέσεβο της Νότιας Σερβίας με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες υλικές ζημιές, όπως μεταδίδει το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

    Από την έκρηξη στο Μπουγιάνοβατς τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός, ενώ στο Πρέσεβο τραυματίστηκε ένας άνδρας του προσωπικού ασφάλειας στο περιφερειακό δικαστήριο.

    Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της περιοχής τους εκρηκτικούς μηχανισμούς τοποθέτησαν Αλβανοί τρομοκράτες.

    Στο Μπουγιάνοβατς στο σημείο που σημειώθηκαν οι εκρήξεις έσπευσαν ανακριτής από την πόλη Βράνιε και ο βοηθός εισαγγελέα για να διεξάγουν έρευνα. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στο Δημαρχείο της πόλης. Από την έκρηξη καταστράφηκαν πολλά γραφεία, ενώ έσπασαν τζάμια κτιρίων σε απόσταση 50 μέτρων από το σημείο της έκρηξης.

    Στο Πρέσεβο ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στο δικαστικό μέγαρο και από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές.

    Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν άλλοι τρεις αστυνομικοί.

    Στην περιοχή της Νότιας Σερβίας, όπου κατοικεί μεγάλος αριθμός Αλβανών σημειώθηκαν από τη λήξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία 42 επεισόδια, κατά τα οποία έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 25.

    Οι σερβικές αρχές θεωρούν ότι για τα επεισόδια ευθύνονται Αλβανοί που εισέρχονται στην περιοχή από το Κόσοβο.

    Γεγονός είναι ότι τα ένοπλα επεισόδια έχουν διπλασιαστεί τη χρονιά αυτή κυρίως στη ζώνη ασφαλείας που χωρίζει την επαρχία από τη Νότια Σερβία.

    Η συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούνιο του 1999 μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Σερβίας προβλέπει ότι στο διάδρομο ασφαλείας επιτρέπεται να εισέρχονται μόνο οι τοπικές σερβικές αστυνομικές δυνάμεις και όχι στρατιωτικές δυνάμεις.

    Στην ίδια περιοχή και κυρίως στο χωριό Ντόμπροσιν εντός της ζώνης, δρα μία ομάδα ένοπλων Αλβανών που αυτοαποκαλείται Απελευθερωτικός Στρατός του Πρέσεβο, της Μέντβετζα και Μπουγιάνοβατς (UCPMB).

    Κ.Γ.

    [17] ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΠΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2000 (19:38 UTC+2)

    Η πρώτη δοκιμαστική προσγείωση αεροσκάφους θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στο νέο διεθνή αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" στα Σπάτα, στο πλαίσιο των πτήσεων που απαιτούνται για τις δοκιμές και επιθεωρήσεις των συστημάτων αεροναυτιλίας του αεροδρομίου.

    Την πτήση, που θα διαρκέσει 15 - 20 λεπτά, θα παρακολουθήσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρίστος Βερελής, η διοίκηση του αερολιμένα, εκπρόσωποι και στελέχη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

    [18] Ο ΦΙΣΕΡ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Βερολίνο, 21 Ιουνίου 2000 (19:36 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο αύριο και μεθαύριο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα, τον πρωθυπουργό Βίκτορ Γιουτσένκο και τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Ταράσιουκ, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις οικονομικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία, την κατάσταση στη Ρωσία και στα Βαλκάνια.

    Ο.Κ.

    [19] ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2000 (19:33 UTC+2)

    Η επίσημη έναρξη εφαρμογής του σχεδίου αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας δρομολογήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής δημοσιοποίησης και κοινωνικής συμμετοχής της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, υπό την προεδρία του νομάρχη, Κώστα Παπαδόπουλου.

    Ο νομάρχης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για τη διάσωση της λίμνης Κορώνειας και στις ενέργειες στις οποίες προέβη μέχρι να καταλήξει στο βασικό σχέδιο (master plan) περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

    Ο έπαρχος Λαγκαδά, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση, Δημήτρης Μαυροματίδης, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η λίμνη, στις αιτίες που το προκάλεσαν και στην αναγκαιότητα αποκατάστασης του οικοσυστήματος.

    Ακολούθησε παρουσίαση των τεχνικών χαρακτηριστικών του έργου από το διευθυντή της διεύθυνσης προστασία του περιβάλλοντος της νομαρχίας, Αντώνη Ζαρκανέλλα, ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν βουλευτές, νομαρχιακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

    [20] ΕΞΙ ΟΙ ΥΠΟΠΤΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ

    Ποντγκόριτσα, 21 Ιουνίου 2000 (19:31 UTC+2)

    Τέσσερις Σέρβοι και δυο ακόμη ύποπτοι, που παραμένουν ασύληπτοι κατηγορούνται επισήμως για τρομοκρατία και για τη δολοφονική απόπειρα κατά του ηγέτη της σερβικής αντιπολίτευσης Βουκ Ντράσκοβιτς από την εισαγγελία του Μαυροβουνίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών του Μαυροβουνίου πρόκειται για τους αδελφούς, Μίλαν και Ιναν Λόβριτς και τους εξάδελφούς τους, Βλαντιμίρ Τζοβάνοβιτς και Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, καθώς και δύο ακόμα άνδρες.

    Στην τρισέλιδη αναφορά της, η αστυνομία του Μαυροβουνίου κατηγορεί τους έξι υπόπτους για την εκτέλεση μιας προσεκτικά προσχεδιασμένης δολοφονικής επίθεσης κατά του Ντράσκοβιτς και ζητάει από τις αρχές του Βελιγραδίου να βοηθήσουν στη σύλληψη των δυο άλλων υπόπτων.

    Η αστυνομία του Μαυροβουνίου ανέφερε ότι οι τέσσερις φερόμενοι ως δράστες της απόπειρας κατά του Ντράσκοβιτς είναι όλοι κάτοικοι Βελιγραδίου.

    Ο.Κ.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - Γ. ΔΡΥ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2000 (19:28 UTC+2)

    Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νέου προϋπολογισμού του 2001 ανέπτυξε από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς. Οπως ανέφερε, για πρώτη φορά στη μακρά δημοσιονομική ιστορία ο προϋπολογισμός του 2001 θα είναι πλεονασματικός, το δημόσιο χρέος θα πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ και ο προϋπολογισμός θα περιέχει στοιχεία κοινωνικής πολιτικής που αφορούν στην απασχόληση, την υγεία, την παιδεία και άλλους τομείς.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργο Πασχαλίδη, ο υφυπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα ότι ο προϋπολογισμός του 2000 θα εκτελεστεί στο πλαίσιο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.

    Οσο για τη συζήτηση που είχε με τον κ. Πασχαλίδη, αυτή επικεντρώθηκε στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού του 2001. Ο κ. Δρυς ενημέρωσε τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης για τις κατευθύνσεις του προϋπολογισμού του 2001, διατυπώνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι το ΥΜΑ-Θ θα είναι το πρώτο υπουργείο που θα υποβάλλει τις προτάσεις του για την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

    Επιπλέον, ο κ. Δρυς υπογράμμισε ότι όλες οι πρωτοβουλίες και οι καινούργιες προτάσεις για την ανάπτυξη νέων πολιτικών στο χώρο ευθύνης του ΥΜΑ-Θ θα γίνουν αποδεκτές από το υπουργείο Οικονομικών.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πασχαλίδης υπογράμμισε ότι η μετεξέλιξη του ΥΜΑ-Θ σε ένα υπουργείο περισσότερο παραγωγικό και αναπτυξιακό, με ρόλο συντονισμού στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και με μια εξωστρεφή παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, χρειάζεται και τους αντίστοιχους πόρους.

    Επίσης, γνωστοποίησε ότι το υπουργείο θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για την κατάρτιση του προϋπολογισμού μέχρι τις 10 Ιουλίου. "Θα είμαστε συνεπείς σε αυτό το χρονικό ραντεβού", ανέφερε.

    [22] Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΣΣΕ

    Μόσχα, 21 Ιουνίου 2000 (19:27 UTC+2)

    Η ρωσική κοινοβουλευτική αποστολή στο Συμβούλιο της Ευρώπης που στερείται του δικαιώματος ψήφου εξαιτίας της ρωσικής πολιτική στην Τσετσενία, δεν θα παραστεί στην επόμενη κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αποστολής και πρόεδρος της επιτροπής της Δούμα για εξωτερικές υποθέσεις, Ντμίτρι Ρογκοζίν.

    Τον Απρίλιο, η συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να αναβάλει το δικαίωμα ψήφου της Ρωσίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία.

    Ο Ρογκοζίν σχολίασε ότι η απόφαση του Συμβουλίου κατά της Ρωσίας "της στερεί τη δυνατότητα να συμμετάσχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων". Ενα μέλος της αποστολής, ο Ρόμπερτ Νιχματούλιν θα παραστεί στη συνεδρίαση, αλλά ως παρατηρητής, ενώ τρεις άλλοι, ο Σεργκέι Ιβανένκο, Αλεξάντερ Σίσλοφ και Σεργκέι Κοβαλίοφ σε προσωπικό επίπεδο, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να μιλούν εκ μέρους της ρωσικής αποστολής.

    Ο Ρογκοζίν εξέφρασε την ελπίδα ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα αποκαταστήσει σύντομα το δικαίωμα ψήφου της χώρας του, υπογραμμίζοντας ότι ήδη έχει λάβει επιστολή από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, λόρδο Ράσελ Τζόνστον, με την οποία ζητά από τη Ρωσία να επαναλάβει τις εργασίες της.

    Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα οι υπουργοί Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης αγνόησαν αίτημα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης να απομακρυνθεί η Ρωσία, εξαιτίας της συνέχισης του πολέμου στην Τσετσενία.

    [23] ΕΠΑΦΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΣΕΒΕ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2000 (19:27 UTC+2)

    Με τα προεδρεία της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΕΒΕ συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

    Ο κ. Σημίτης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών για τα οφέλη από την είσοδο της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Οι εκπρόσωποι των δύο οργανώσεων ζήτησαν να κατανεμηθούν σε όλες τις παραγωγικές τάξεις τα οφέλη από την ένταξη στην ΟΝΕ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 21 June 2000 - 18:14:24 UTC