Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ
  • [02] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [03] ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΦΡΟΥΡΟΥ
  • [04] Λ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
  • [05] ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΤΑ "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ"
  • [06] ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΤΟΜΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΑΓΩΓΗ ΝΕΑΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [07] ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΗΣ
  • [08] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ "BULBANK"
  • [09] ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΗ Ν.Δ. ΔΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB
  • [10] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [11] ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ Ο ΥΠΕΡΤΥΧΕΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΛΑΧΕΙΟΥ
  • [12] ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
  • [13] Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [14] ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Η Μ. ΟΛΜΠΡΑΙΤ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΝ ΑΡΑΦΑΤ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΤΡΙΜΕΡΗ ΣΥΝΟΔΟ
  • [15] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ Β΄ ΚΑΙ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
  • [16] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
  • [17] ΙΝΤΡΑΚΟΜ: ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ 57,5 ΔΙΣ. ΔΡΧ.
  • [18] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΕΚΑ: "ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΝΕ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΕΥΡΩΠΠΗ;"
  • [19] ΤΟ KNOSSOS PALACE ΣΤΗΝ "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ" ΤΩΝ ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ
  • [20] ΡΩΣΙΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2010
  • [21] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΑΙDS ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
  • [22] ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ
  • [23] Η ΙΝΔΙΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2000 (13:56 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βάσω Παπανδρέου - Κώστας Σημίτης

    Απαράδεκτη χαρακτήρισε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου την πρόταση ορισμένων ιεραρχών να αποκλειστεί ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης από τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κατά των κληρικών.

    "Ο κ. Κακλαμάνης πέρα από το προσωπικό κύρος που διαθέτει και είναι γνωστό, είναι ο εκπρόσωπος της Βουλής, εκπροσωπεί όλους τους βουλευτές και η Βουλή είναι ένας θεσμός που δεν μπορεί κανείς να τον αμφισβητήσει", είπε η κ. Παπανδρέου και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ψυχραιμία και η Εκκλησία να πάει σε διάλογο ώστε να περιοριστούν αυτές οι ακραίες, όπως τις χαρακτήρισε, φωνές.

    Αναφερόμενος στο θέμα ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι η προσωποποίηση διαφωνιών δεν ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο του πολιτισμού μας.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι η πρόταση για τον αποκλεισμό του προέδρου της Βουλής από τις θρησκευτικές εκδηλώσεις αποτελεί ευθεία πρόκληση προς το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

    [02] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 27 Ιουνίου 2000 (18:30 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πρωθυπουργός Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

    Του Αχ. Χατζόπουλου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, σήμερα συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας Μιχαήλ Κασιάνοφ, με τον οποίο είχε ενδιαφέρουσα συνομιλία.

    Επισκέφθηκε επίσης στη Μονή Τανίλοφ τον Πατριάρχη Αλέξιο τον Β', με τον οποίο είχε μακρά συζήτηση.

    Ο Πατριάρχης παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το ανώτατο παράσημο της ρωσικής εκκλησίας.

    Ο κ. Στεφανόπουλος επίσης το πρωί επισκέφθηκε το Κοινοβούλιο, το Οικονομικό Φόρουμ όπου μίλησε κατά την έναρξη των εργασιών μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων επιχειρηματιών, την πολυκλινική UPDK και το απόγευμα επισκέφθηκε το κρατικό μουσείο Πούσκιν και τον Οίκο Λογοτεχνών όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής λογοτεχνίας.

    Το βράδυ θα δοθεί ανταποδοτική δεξίωση από την ελληνική πλευρά στην ελληνική Πρεσβεία της Μόσχας και θα ακολουθήσει ιδιωτικό δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλου στο εστιατόριο Πούσκιν. Ο Έλληνας Πρόεδρος θα καταλύσει στο Κρεμλίνο, όπου διαμένει από τη μέρα που έφθασε στη Μόσχα και αύριο το πρωί αφού συναντηθεί στο χώρο της ελληνικής Πρεσβείας με τους αρχηγούς των ρωσικών κομμάτων θα μεταβεί στο Δημαρχείο της Μόσχας, όπου θα συναντηθεί με το δήμαρχο Γιούρι Λουζκόφ. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει, στις 12:30 τοπική ώρα για την Αγία Πετρούπολη.

    [03] ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΦΡΟΥΡΟΥ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2000 (13:19 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

    Διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αλβανική κυβέρνηση απηύθυνε η Ελλάδα για τη δολοφονία 30χρονου συνοριακού φύλακα από Αλβανούς λαθρεμπόρους ναρκωτικών, τα ξημερώματα κοντά στο Αργος Ορεστικού. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης εξέφρασε τη λύπη του για το χαμό του 30χρονου φύλακα και τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του. Τόνισε ακόμη ότι γίνεται μεγάλη έρευνα για να βρεθούν οι δράστες και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθειά της για την πλήρη εξάρθρωση των συμμοριών. "Αυτά τα παιδιά, οι συνοριοφύλακες έχουν βελτιώσει και έχουν εμπεδώσει την ασφάλεια της χώρας. Γίνεται ένας πόλεμος με τους κακοποιούς", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοϊδης.

    [04] Λ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Θετική και αναμενόμενη χαρακτηρίζει την μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ελλάδος σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Λευτέρης Αντωνακόπουλος.

    Πρόσθεσε, δε, ότι αναμένεται να έχουμε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να συναντήσουμε τα επίπεδα που επικρατούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η μείωση των επιτοκίων θα έχει επίπτωση στο κόστος της ελληνικής επιχείρησης και βοηθήσει τις επιχειρήσεις να πλησιάσουν τον ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογράμμισε ο κ. Αντωνακόπουλος.

    Για την αύξηση της τιμής των υγρών καυσίμων, σημείωσε ότι θα έχει επίπτωση στο κόστος παραγωγής του προϊόντος, ενώ επισήμανε ότι στη χώρα μας ο φόρος κατανάλωσης του βιομηχανικού μαζούτ και του ντίζελ είναι ίσως από τους υψηλότερους που υπάρχουν στον κόσμο.

    [05] ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΤΑ "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Παιδικά "παιχνίδια" που αποτελούν απομίμηση ανθρωπίνων ...οργάνων (!) και έχουν διοχετευθεί στην αγορά της Θεσσαλονίκης κατασχέθηκαν στις αποθήκες του Β' τελωνείου με εντολή του Εισαγγελέα, που παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

    Το "παιχνίδι-τρόμος", όπως περιγράφεται στην ετικέτα του είναι ένα πλαστικό διαφανές κουτί που περιέχει ρευστή πλαστική ουσία, κόκκινου χρώματος, όπως το αίμα. Μέσα σ' αυτήν έχουν τοποθετηθεί διάφορα πλαστικά κομμάτια από μέρη του σώματος, όπως δάχτυλα, αυτιά και μάτια!

    Όπως αποκαλύφθηκε, οι παρτίδες παιχνιδιών έχουν εισαχθεί από τη μακρινή Ταϊβάν, ενώ για το γεγονός έχουν ήδη ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Η υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη με έγγραφό της ζήτησε από την Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης να ερευνήσει αν με την εισαγωγή και την κυκλοφορία του "παιχνιδιού" στην ελληνική αγορά διαπράττονται ποινικά αδικήματα.

    Η υφυπουργός το χαρακτηρίζει "ιδιαζόντως επικίνδυνο για τον ψυχισμό των παιδιών" και ζητάει από δικαστικές αρχές να επέμβουν και να το κατασχέσουν.

    Ο προϊστάμενος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ευάγγελος Ζαχαρής, που παρήγγειλε τη διενέργεια της δικαστικής έρευνας στο διευθυντή του Β' τελωνείου, ζήτησε να διερευνηθεί κάθε πτυχή της υπόθεσης και να ληφθούν καταθέσεις από παιδοψυχιάτρους και άλλους επιστήμονες που είναι αρμόδιοι για τέτοια θέματα. Επίσης ζήτησε να γίνουν έλεγχοι και στην αγορά της Θεσσαλονίκης.

    Γ.Χ.

    [06] ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΤΟΜΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΑΓΩΓΗ ΝΕΑΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Τέσσερα άτομα -ελληνικής καταγωγής- παραπέμπονται να δικαστούν για την απαγωγή ενός 18χρονου σπουδαστή, το Φεβρουάριο του 1998 στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι απαγωγείς εισέπραξαν από τον πατέρα του νεαρού λύτρα 44 εκ. δραχμών επειδή, όπως υποστηρίζουν, είχαν χρέη και έπρεπε οπωσδήποτε να εξοφλήσουν τους δανειστές τους.

    Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν ο Αθανάσιος Κεσισικλής, σιδηρουργός, ο οικοδόμος Χρήστος Ρετζέπης, 40 χρόνων, ο 36χρονος καθαριστής Γιάννης Μιχαηλίδης και ο εργάτης Σταύρος Γαλάνης, 38 ετών. Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών -που δημοσιεύτηκε σήμερα- την απαγωγή οργάνωσαν οι Κεσισικλής και Ρετζέπης, γνωρίζοντας ότι ο πατέρας του, Χαράλαμπος Περιστέρης, αρχιτέκτονας, είχε την οικονομική άνεση. Στις 14 Φεβρουαρίου 1998 απήγαγαν τον 18χρονο και τον οδήγησαν στο κατάσταστημα σιδηροκατασκευών του Κεσισικλή και στη συνέχεια στο διαμέρισμα του Γαλάνη, στις Συκιές. Ενώ φύλακας του 18χρονου ήταν ο Μιχαηλίδης.

    Με απειλές κατάφεραν να αποσπάσουν από τον πατέρα τα λύτρα, αλλά στη διάρκεια παράδοσης των χρημάτων επενέβησαν αστυνομικοί της ασφάλειας και τους συνέλαβαν.

    Γ.Χ.

    [07] ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Γιατρός από τη Θεσσαλονίκη παραπέμπεται να δικαστεί στο κακουργιοδικείο με την κατηγορία ότι αποπλανούσε ανήλικη μαθήτρια -ηλικίας 13 ετών- εκμεταλλευόμενος τις φιλικές σχέσεις που είχε με τη μητέρα της.

    Πρόκειται για τον Νικόλαο Αγγελόπουλο, ο οποίος μετά την απολογία του στον τακτικό ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ο κατηγορούμενος -που ήταν γείτονας με την ανήλικη- φέρεται ότι την αποπλανούσε στις αρχές του 1998.

    Η 13χρονη αποκάλυψε τα όσα έγιναν σε βάρος της στον πατέρα της και στη συνέχεια και οι δύο γονείς της -που είναι διαζευγμένοι- υπέβαλαν μήνυση σε βάρος του γιατρού.

    Στην απολογία του ο Αγγελόπουλος απέδωσε τις κατηγορίες που του αποδίδονται σε πίεση που ασκήθηκε από τον πατέρα της ανήλικης, ενώ το Δικαστικό Συμβούλιο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι προέκυψαν σε βάρος του ενδείξεις ενοχής.

    Γ.Χ.

    [08] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ "BULBANK"

    Σόφια, 28 Ιουνίου 2000 (20:38 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Εκφράζονται ανησυχίες ότι η ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας στη Βουλγαρία "Bulbank" από την δημόσια Εταιρία Τραπεζικής Αναδιάρθρωσης θα φέρει μη ικανοποιητικά για τη χώρα αποτελέσματα, τα οποία θα εκμηδενίσουν τις προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας που οδήγησαν στη δημιουργία της ισχυρότερης και πετυχημένης τράπεζας στη Βουλγαρία.

    Αυτό αναφέρεται σε διακήρυξη που έγινε δεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο της "Bulbank".

    Στο μεταξύ ο διευθυντής της "Bulbank", Τσαβντάρ Κάντσεφ παραδέχτηκε έμμεσα ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμά του αμέσως μετά την πώληση της μεγαλύτερης δημόσιας τράπεζας στη χώρα. Ο ίδιος ανέφερε ότι εδώ και πολλά χρόνια υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα της Βουλγαρίας και ότι δεν είναι έτοιμος να υπερασπιστεί ξένα συμφέροντα έπειτα από την πώληση της τράπεζας.

    Σύμφωνα με τον Τσαβντάρ Κάντσεφ, τη στιγμή της πώλησης της τράπεζας στην υποψήφια κοινοπραξία μεταξύ της ιταλικής "UniCredito" και της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρίας "Aliantz" το βασικό κεφάλαιο της τράπεζας θα είναι περίπου 650 εκατ. γερμανικά μάρκα, ενώ το προτεινόμενο στον υποψήφιο αγοραστή τίμημα για την πώληση του 98% των μετοχών υπολογίζεται σε 599-699 εκατ. γερμανικά μάρκα.

    [09] ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΗ Ν.Δ. ΔΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2000 (20:38 UTC+2)

    Μικρό προβάδισμα κατά 0.3 % στη Νέα Δημοκρατία, δίνει η δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου της ΜRB, που έδωσε στη δημοσιότητα το Μega Channel.

    Ωστόσο, ο Κώστας Σιμίτης προηγείται των αντιπάλων του όσον αφορά τη δημοτικότητα και εμφανίζεται ως ο πρωθυπουργός της επόμενης τετραετίας.

    Εξάλλου, η δημοτικότητα του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου εμφανίζεται μειωμένη κατά 6 με 7 μονάδες, ωστόσο προηγείται του Κώστα Καραμανλή στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

    Τέλος, ιδιαίτερα υψηλή είναι η δημοτικότητα του πρόεδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.

    [10] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 28 Ιουνίου 2000 (20:32 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Νέα διακοίνωση διαμαρτυρίας εκ μέρους της Λιβύης έφθασε στο βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών. ΄Οπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράντκο Βλαϊκοφ, στο εν λόγω έγγραφο εκφράζεται η ανησυχία της Λιβύης σχετικά με τον ρατσισμό που διαφαίνεται στα δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου.

    Η διαμαρτυρία απεστάλη στις 22 Ιουνίου με αφορμή δημοσιεύματα βουλγαρικών εφημερίδων σχετικά με την δικαστική υπόθεση στην Τρίπολη εναντίον των έξι Βούλγαρων γιατρών που κρατούνται στην Τρίπολη με κατηγορία ότι μόλυναν 393 παιδιά με τον ιό του AIDS.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Βούλγαρος υπουργός Δικαιοσύνης, Τεοντόσι Σημεώνοφ, δήλωσε με την αφορμή την κράτηση των Βούλγαρων γιατρών ότι "η Λιβύη δεν είναι λευκή χώρα". Μετά ο ίδιος ζήτησε "συγγνώμη", τονίζοντας ότι "τα βουλγαρικά ΜΜΕ έχουν παραφράσει τις δηλώσεις του".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βουλγαρικά ΜΜΕ εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μεταδώσουν ζωντανά την δίκη εναντίον των Βούλγαρων γιατρών, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει σχετική απάντηση από τη Λιβύη.

    [11] ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ Ο ΥΠΕΡΤΥΧΕΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΛΑΧΕΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Πλουσιότερος κατά 326 εκατομμύρια δραχμές έγινε ένας υπερτυχερός του λαϊκού λαχείου, αυτοκινητιστής από την Κοζάνη, ο οποίος όπως έγινε γνωστό, έπαιζε συνεχώς τυχερά παιχνίδια και πάντα στο ίδιο πρακτορείο.

    Ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι για πολλοστή φορά πελάτης του καταστήματός του γίνεται εκατομμυριούχος για αυτό και κέρδισε τον τίτλο "το κέντρο της τύχης στο κέντρο της πόλης".

    Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν υπάρχει και δεύτερος τυχερός του πρώτου αριθμού του λαχείου, ενώ το όνομα του υπερτυχερού παραμένει άγνωστο.

    [12] ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

    Σόφια, 28 Ιουνίου 2000 (20:27 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Από την 1η Ιουλίου στη Βουλγαρία τίθεται σε ισχύ η μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας της.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια μεταρρύθμιση με στόχο την αντιμετώπιση πολυάριθμων δυσκολιών, προσδοκιών και προοπτικών.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τις απαιτούμενες συμβάσεις με το Εθνικό Υγειονομικό Ασφαλιστικό Ταμείο ήδη έχουν υπογράψει περίπου το 50% των συνολικά 5 χιλιάδων γιατρών στη Βουλγαρία.

    Η υπογραφή αυτών των συμβολαίων προβλέπεται να συνεχιστεί και μετά την 1η Ιουλίου, ενώ τα βιβλιάρια υγείας θα μοιραστούν στους πολίτες τον Αύγουστο.

    Την ίδια ώρα πραγματοποιείται και η σύναψη των συμβολαίων μεταξύ του Εθνικού Υγειονομικού Ασφαλιστικού Ταμείου και των φαρμακείων στη χώρα, που θα πωλούν φάρμακα, το κόστος των οποίων θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία .

    Μια από τις απαιτήσεις του Εθνικού Υγειονομικού Ασφαλιστικού Ταμείου όχι μόνο προς τους γιατρούς, αλλά και προς τα φαρμακεία είναι η δημιουργία δικτύου λογισμικού για γρήγορη και ευκολότερη επικοινωνία μεταξύ τους. Η αγορά των υπολογιστών θα γίνεται βαθμιαία. Προβλέπεται και αγορά υπολογιστών με δόσεις.

    Αυτό συμφώνησαν σε συνάντηση στο ξενοδοχείο της Σόφιας "Sheraton" εκπρόσωποι του Εθνικού Υγειονομικού Ασφαλιστικού Ταμείου και της ινδικής εταιρίας "Aremissoft". Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών του Ταμείου, από τον ερχόμενο μήνα οι αποδοχές των γιατρών θα αυξηθούν τέσσερις-πέντε φορές σε σύγκριση με τους σημερινούς μισθούς τους. Αναμένεται τα χρηματικά ποσά για την πληρωμή των μισθών των γιατρών, αλλά και για την εξυπηρέτηση των ασθενών να χορηγούνται προκαταβολικά για το επόμενο τρίμηνο. Ωστόσο, οι γιατροί στη Βουλγαρία ισχυρίζονται ότι τα χορηγούμενα χρηματικά ποσά δεν είναι αρκετά για την ενοικίαση ιατρείων, την εξαγορά του αναγκαίου τεχνικού εξοπλισμού και για την πληρωμή του μισθού της νοσοκόμας.

    Οι ασθενείς από την πλευρά τους ανησυχούν για το εάν τα ασφαλιστικά ταμεία θα τους εξασφαλίσουν ποιοτική ιατρική εξυπηρέτηση. Σύμφωνα με το διευθυντή του Εθνικού Υγειονομικού Ασφαλιστικού Ταμείου, γιατρό Μποϊκο Πενκόφ, "βάσει της υπογεγραμμένης πλέον συμφωνίας πλαισίου ο οικογενειακός γιατρός είναι υποχρεωμένος να προσφέρει ορισμένο πακέτο υπηρεσιών.

    Εδώ περιλαμβάνεται στην πρώτη θέση ιατρική εξέταση για τον καθορισμό της κατάστασης υγείας του ασθενή. Μετά ο γιατρός αναγκάζεται να κάνει εργαστηριακές έρευνες και σε περίπτωση ανάγκης να στείλει τον ασθενή για γνωμοδοτική ιατρική εκτίμηση με άλλον ειδικό.

    Εκτός αυτού φέτος εκπονήθηκαν και έγιναν δεκτά 12 προγράμματα που καθορίζουν τις προτεραιότητες στην υγειονομική περίθαλψη. Για τους οικογενειακούς γιατρούς κύρια προτεραιότητα θα είναι η ογκοπροληπτική, ενώ για τους οδοντίατρους θα είναι η υγεία του παιδιού. Οι Βούλγαροι εμπειρογνώμονες του Ταμείου θα είναι στη διάθεση όχι μόνο των πολιτών, αλλά και των γιατρών. Θα ασκείται επίσης και προληπτικός έλεγχος σχετικά με την εκπλήρωση των συμβολαίων", είπε ο Μποϊκο Πενκόφ.

    Σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα προβλήματα και ορισμένες ανησυχίες την παραμονή της έναρξης της μεταρρύθμισης στην υγειονομική περίθαλψη στη Βουλγαρία ο γιατρός Μποϊκο Πενκόφ ομολογεί ότι "πράγματι παρατηρείται ένταση που προέρχεται κυρίως από τις ατέλειες στη διαδικασία σύναψης των συμβολαίων με τις πρώην πολυκλινικές για την ενοικίαση ιατρικών γραφείων, για την ανεύρεση καλού και όχι τόσο ακριβού τεχνικού εξοπλισμού".

    "Θεωρώ ότι βαθμιαία θα λυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα στη βουλγαρική υγειονομική περίθαλψη", είπε. Σε ό,τι αφορά την οικονομική εγγύηση εκ μέρους του Εθνικού Υγειονομικού Ασφαλιστικού Ταμείου, οι ανησυχίες για πτώχευση του ταμείου είναι αβάσιμες, σύμφωνα με τον γιατρό Πενκόφ. Μέχρι στιγμής από ασφάλιστρα στην Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας κατατέθηκαν 420 εκατ. γερμανικά μάρκα. Για αυτό νομίζω ότι υπάρχουν αρκετά χρηματικά ποσά όχι μόνο για την κάλυψη της αξίας των φαρμάκων, αλλά και για την πληρωμή των ιατρικών υπηρεσιών και των μισθών των γιατρών", ανέφερε καταλήγοντας τις δηλώσεις του ο γιατρός Μποϊκο Πενκόφ, διευθυντής του Εθνικού Υγειονομικού Ασφαλιστικού Ταμείου.

    [13] Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2000 (20:25 UTC+2)

    "O κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι το πλέον αναρμόδιο και συνακόλουθα το πλέον ακατάλληλο πρόσωπο για να υποδεικνύει και να υπαγορεύει τρόπους και μεθόδους άσκησης αντιπολίτευσης", δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο κ. Παυλόπουλος απάντησε με τον τρόπο αυτό στις δηλώσεις του κ. Ρέππα σχετικά με την κριτική που άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. στον Πρόεδρο της Βουλής σχετικά με τα όσα έχει πει για την ιεραρχία της Εκκλησίας.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι με τις σημερινές του δηλώσεις ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποβαθμίζει και έτσι εκθέτει τον Πρόεδρο της Βουλής.

    "Και τούτο διότι, εμφανιζόμενος ως αυτόκλητος υπερασπιστής του στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφήνει να νοηθεί ότι ο Πρόεδρος της Βουλής συμπεριφέρθηκε έναντι της Εκκλησίας της Ελλάδος όχι ως εκφραστής του συνόλου των μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας, αλλά ως στέλεχος της κυβέρνησης Σημίτη και του ΠΑΣΟΚ, που έχει ανάγκη από την άκομψη και αλυσιτελή ούτως ή άλλως, συνηγορία του κυβερνητικού εκπροσώπου", υπογράμμισε.

    Κατέληξε λέγοντας ότι πρόκειται για εσωκομματικό θέμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνοι τους και ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει σοβαρότερα προβλήματα για να ασχοληθεί.

    [14] ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Η Μ. ΟΛΜΠΡΑΙΤ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΝ ΑΡΑΦΑΤ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΤΡΙΜΕΡΗ ΣΥΝΟΔΟ

    Ραμάλα, 28 Ιουνίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπράιτ στις συνομιλίες που είχε στην Ραμάλα της Δυτικής Οχθης με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ δεν κατάφερε να τον πείσει να συμμετάσχει στην τριμερή σύνοδο μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Αξιωματούχοι των Παλαιστινίων ανακοίνωσαν ότι θα προσέλθουν σε σύνοδο μετά την περίοδο των προπαρασκευαστικών συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή στην Ουάσινγκτον και αφού υπάρξουν κάποια ουσιαστικά αποτελέσματα στις συνομιλίες αυτές.

    Οι Παλαιστίνιοι ανέφεραν ωστόσο ότι την απόφαση για την σύνοδο θα την πάρει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και όχι οι ίδιοι.

    Η κυρία Ολμπράιτ δεν σχολίασε τις συνομιλίες που είχε με τον κ. Αραφάτ αλλά είπε ότι η ίδια θα αναφέρει στον κ. Κλίντον τα αποτελέσματα της περιοδείας της στην Μέση Ανατολή για να αποφασίσει σχετικά με την σύνοδο, πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει.

    Ο.Κ.

    [15] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ Β΄ ΚΑΙ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Τις βασικές παρατηρήσεις της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά το νέο σύστημα εξετάσεων της Β΄ και Γ΄ Λυκείου παρουσίασε ο Υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων του κόμματος, βουλευτής Α΄ Πειραιώς Γεώργιος Καλός.

    Σε συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του κύκλου των προαγωγικών εξετάσεων για τη Β' και Γ΄ Λυκείου ο κ. Καλός έκανε λόγο για εξεταστικό μαραθώνιο και σημείωσε ότι ο μεγάλος όγκος των εξεταζόμενων μαθημάτων, αλλά και η μεγάλη διάρκεια του προγράμματος των εξετάσεων (από τις 25 Μαϊου μέχρι τις 24 Ιουνίου ή τις 3 Ιουλίου για τα ειδικά μαθήματα) οδήγησαν σε εμφανή κόπωση μαθητές, αλλά και καθηγητές - επιτηρητές - βαθμολογητές, με αποτέλεσμα οι σχετικές αποδόσεις να μην είναι οι αναμενόμενες, καθώς καταγράφονται σε συνθήκες υπερβολικού άγχους των εξεταζομένων και των εξεταστών.

    Επισήμανε ότι το εκπαιδευτικό έτος συρρικνώθηκε επικίνδυνα εις βάρος της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης, εξαιτίας, ακριβώς του διογκωμένου εξεταστικού προγράμματος.

    Συγκεκριμένα, τόνισε ότι "ενώ θεωρητικά τα Λύκεια ξεκίνησαν το σχολικό έτος 1999 - 2000 στις 11 Σεπτεμβρίου για να ολοκληρώσουν τα προγράμματα σπουδών στις 30 Μαϊου, η προετοιμασία των εξετάσεων τα ανάγκασε να διακόψουν ουσιαστικά προ του Πάσχα.

    Είπε ακόμη ότι το θεσμικό πλαίσιο αλλάζει προχειρότατα και συνεχώς με αποτέλεσμα οι αλλαγές διαρκούντος του σχολικού έτους να αναστατώνουν ανεπίτρεπτα την ομαλή εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο Λύκειο και ανέφερε ως παραδείγματα τη θεσμοθέτηση τον Απρίλιο της αναβολής εξέτασης του τεστ δεξιοτήτων, των ειδικών εξετάσεων στα Νυχτερινά Λύκεια και στα ΤΕΕ.

    Τόνισε ότι ο αδιάβλητος χαρακτήρας των εξετάσεων δεν κατοχυρώνεται ικανοποιητικά.

    Επειδή το νέο σύστημα χαρακτηρίζεται "προαγωγικό", οδηγεί σε χαλαρότητα την εξεταστική διαδικασία, είπε, και πρόσθεσε ότι στην πραγματικότητα είναι και εισαγωγικό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, γεγονός που απαιτεί μεγιστοποίηση της αυστηρότητας, ώστε να διασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες.

    Παρατήρησε δε ότι τα πολλά παραδείγματα σχολείων με καταγεγραμμένη μεγάλη και αδικαιολόγητη απόκλιση βαθμολογιών από το μέσο όρο, αλλά και η ίδια η "νέα" διαδικασία έκδοσης των αποτελεσμάτων, στερούμενη των σχετικών ασφαλιστικών δικλείδων του "παλαιού" συστήματος αποδεικνύουν την ελλιπή διασφάλιση του αδιάβλητου αυτών των εξετάσεων.

    Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει αδικαιολόγητα μεγάλος όγκος γραπτών που οδηγούνται σε αναβαθμολόγηση εξαιτίας μεγάλων αποκλίσεων στις εκτιμήσεις των βαθμολογητών, αλλά και της ανυπαρξίας σαφών οδηγιών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων προς τα βαθμολογικά κέντρα, κάτι που δημιουργεί πρόσθετα ερωτηματικά για τον ποιοτικό χαρακτήρα των εξετάσεων της μεταρρύθμισης.

    Σημείωσε ότι η άλυτη εσωτερική αντίφαση του νέου εξεταστικού συστήματος εξαιτίας της οποίας αυτό παραπαίει ανάμεσα στον "προαγωγικό" χαρακτήρα του και την "εισαγωγική" δυνατότητα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που το ίδιο παρέχει το μετατρέπει σε τραγελαφικό.

    Χαρακτήρισε την κατάσταση στα ΤΕΕ απελπιστική τονίζοντας ότι τα παιδιά των Ελλήνων που φοιτούν στα ΤΕΕ εξακολουθούν να είναι παιδιά ενός "κατώτερου θεού". Και αυτό γιατί οι πτυχιούχοι του Β΄ Κύκλου σπουδών στα ΤΕΕ δεν διαθέτουν το δελτίο εισόδου τους στο προπαρασκευαστικό στάδιο των ΤΕΙ, καθώς το ΥΠΕΠΘ αδυνατεί να τους διασφαλίσει ότι, σύμφωνα με το νόμο κάποιο ΤΕΙ μπορεί να τους δεχτεί.

    "Με βάση όλα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη ότι από τους μαθητές που την τελευταία τριετία μπήκαν στο Ενιαίο Λύκειο τελικώς τερματίζει μόνο το 50% καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο θεμελιώδης στόχος της "μεταρρύθμισης" δεν επετεύχθη: Το Λύκειο δεν οδηγήθηκε, δυστυχώς σε ποιοτική αναβάθμιση, ενώ συρρικνώθηκε δραματικά το μορφωτικό επίπεδο των νέων", κατέληξε.

    [16] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Σε διχογνωμία υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου αποδίδει την εξέλιξη της υπόθεσης με την καταγγελόμενη ως παράνομη εισαγωγή 87 στρατιωτικών αυτοκινήτων από την Αυστρία ο πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων Λυκούργος Σακελλάρης. Με αφορμή τα δημοσιεύματα, μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, για λαθρεμπορία σε βάρος των μελών του Δ.Σ. της εταιρίας, εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι "η κατηγορία θα καταρρεύσει".

    Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν τελωνειακοί του Β' Τελωνείου Θεσσαλονίκης σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΒΟ, επειδή δεν καταβλήθηκαν τα τέλη ταξινόμησης από την εισαγωγή των 87 τζιπ, που έγινε τον Απρίλιο του 1999 και υπερβαίνουν το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών. Μετά την υποβολή της δικογραφίας, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευάγγελος Μιχαήλος άσκησε εις βάρος του προέδρου και του Δ.Σ. της ΕΛΒΟ ποινική δίωξη για λαθρεμπορία αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

    "Το θέμα δημιουργήθηκε εξαιτίας της διχογνωμίας των υπηρεσιών των Υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας για το εάν ή όχι οφείλονται τέλη ταξινόμησης για εισαγωγές στρατιωτικού υλικού", υποστήριξε στη δήλωσή του ο κ. Σακελλάρης, ελπίζοντας το περιστατικο να αποτελέσει αφορμή για να αρθεί η διχογνωμία "έστω και με προσωπικό κόστος των διοικούντων της ΕΛΒΟ", όπως αναφέρει.

    Και καταλήγει περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των υπηρεσιών του Δημοσίου, αναφέροντας πως στη συγκεκριμένη περίπτωση "διεκδικεί το Ελληνικό Δημόσιο (υπουργείο Οικονομικών) από τον εαυτό του (υπουργείο Εθνικής Άμυνας) τέλη ταξινόμησης για προϊόντα που παρήγαγε για λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, της οποίας κύριος Μέτοχος είναι επίσης το Ελληνικό Δημόσιο!"

    Γ.Χ.

    [17] ΙΝΤΡΑΚΟΜ: ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ 57,5 ΔΙΣ. ΔΡΧ.

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 57,5 δισ. δρχ. ενέκρινε σήμερα η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Η αύξηση θα πραγματοποιηθεί με κεφαλαιοποίηση ειδικών αφορολογήτων αποθεματικών και μέρος του αποθεματικού από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο και αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 200 σε 700 δρχ και με κεφαλαιοποίηση μέρους του αποθεματικού από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο και έκδοση 12.252.708 νέων μετοχών, οι οποίες θα διανεμηθούν δωρεάν σε αναλογία 5 νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 700 δρχ. για κάθε 40 παλαιές.

    Επίσης, η γενική συνέλευση ενέκρινε την έκδοση ομολογιακού δανείου μέχρι του ποσού των 70 δισ. δρχ. και διάρκειας έως 7 ετών, ενώ στο πλαίσιο της εφαρμογής του πρωτοποριακού θεσμού του Stock Option, το προσωπικό και στα στελέχη της εταιρίας αποκτούν το δικαίωμα αγοράς μετοχών, στην προνομιακή τιμή των 5.000 δρχ. ανά μετοχή.

    Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, ο πρόεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ Σωκράτης Κόκκαλης, έδωσε σκληρή απάντηση στις συκοφαντικές επιθέσεις που δέχεται τελευταία ο Ομιλος και ο ίδιος προσωπικά. "Πρόκειται για φαντασιοπληξία, κακόβουλους ισχυρισμούς και παραληρήματα", υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι "ανάλογα σενάρια είχαν διατυπωθεί και στο παρελθόν με άδοξη κατάληξη για τους εμπνευστές τους".

    [18] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΕΚΑ: "ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΝΕ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΕΥΡΩΠΠΗ;"

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Τη θέση ότι η εγκαθίδρυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε 28 ή και 30 μέλη επιβάλει τη μετεξέλιξή της σε γνήσια Πολιτική Ενωση ομοσπονδιακού τύπου υποστήριξε ο καθηγητής, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Διάσκεψη Παναγιώτης Ιωακειμίδης μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ανανεωτική Εκσυγχρονιστική Κίνηση της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη με θέμα: "Από την ΟΝΕ στην Ομοσπονδιακή Ευρώπη;".

    Ο κ. Ιωακειμίδης επισήμανε ότι ειδικότερα η δημιουργία του ενιαίου νομίσματος και η διεύρυνση με τις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου απαιτεί την εγκαθίδρυση πολιτικών θεσμών σε δημοκρατικές βάσεις ικανών να εγγυηθούν την ακίνδυνη πορεία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.

    "Το ομοσπονδιακό σύστημα, το οποίο δεν θα καταργεί, αλλά θα συνυπάρχει με το εθνικό κράτος, αποτελεί το πρότυπο εκείνο που εγγυάται την ισορροπία ανάμεσα στις μικρές και μεγάλες χώρες, αλλά και την προστασία των εθνικών και πολιτιστικών ταυτοτήτων. Θα πρέπει επομένως η Ενωση να μετεξελιχθεί σταδιακά σε ομοσπονδία καινοτόμου χαρακτήρα και οργάνωσης", υπογράμμισε.

    Τόνισε ότι ειδικά για την Ελλάδα, η μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε Πολιτική Ενωση προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, όπως αυτά της εξωτερικής ασφάλειας, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και αποτελεσματικής συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό και διεθνές σύστημα.

    Πρόσθεσε ότι μετά την ένταξη της χώρας στο ενιαίο νόμισμα, η Ελλάδα έχει τώρα όλες τις δυνατότητες να συμμετάσχει σε προωθημένα ενοποιητικά σχήματα χωρίς φόβους ή ανασφάλειες για την εθνική υπόσταση και το ρόλο της.

    "Μπορεί κατά συνέπεια να υποστηρίξει και να συνεισφέρει με δικές της προτάσεις στην ανάπτυξη της Ε.Ε. σε Πολιτική Ενωση", τόνισε.

    Ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΝ Σπύρος Δανέλλης τόνισε ότι στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανταλλαγή προβληματισμών και σκέψεων για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, το μέλλον της ευρωπαϊκής οικογένειας και το ρόλο της χώρας μας στη διαμόρφωση του και της θέσης σ' αυτό.

    "Την ίδια στιγμή πονηροί και μισαλλόδοξοι αρχιερείς παρέα με ιδεοληπτικούς φονταμενταλιστές, ημιπαράφρονες παραθρησκευτικούς, αλλά και ψηφοθήρες πολιτικούς ευρέως τόξου, καλούν τους Ελληνες πολίτες σε κινητοποιήσεις στο όνομα της διαφύλαξης της καθαρότητας της Ελλάδας των Ελλήνων Χριστιανών από την ισοπέδωση που η επάρατος παγκοσμιοποίηση επιφέρει", είπε.

    "Αιχμή αυτής της απειλής για τη χώρα αποτελεί η ευρωπαϊκή οικογένεια. Η απαρχή των λογαριασμών με την οποία ανάγεται πίσω στην εποχή του διαφωτισμού, όπου και οι προπάτορες αρχιτέκτονες του αξιακού κώδικά της", υπογράμμισε και συνέχισε:

    "Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση μπορεί να γεννήθηκε από μία διπλή άρνηση: "το ποτέ πια" μετά τη ναζιστική βαρβαρότητα και την ανίχνευση ενός τρίτου δρόμου μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ενωσης. Σήμερα όμως προβάλλει ως το σημαντικότερο τμήμα της απάντησης απέναντι στην παγκοσμιοποίηση. Αυτό βεβαίως δεν αποτελεί νομοτέλεια. Είναι γεγονός πως αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολη η αντιμετώπιση των προβλημάτων προσαρμογής στη μεταψυχροπολεμική εποχή, όπως η ενοποίηση της Γερμανίας, ο νέος ρόλος των ΗΠΑ ως μόνης υπερδύναμης, η αναπόφευκτη διεύρυνσή της προς ανατολάς".

    Πρόσθεσε όμως ότι μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, αποφασιστικός παράγοντας στη διαμόρφωση της διεθνούς τάξης και στη διακυβέρνηση της παγκοσμιοποίησης.

    Επισήμανε ότι απαραίτητη προϋπόθεση σε αυτή την προοπτική είναι η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

    "Σήμερα που η Ευρώπη περνά περίοδο δισταγμών και αντιφατικών επιλογών, όπου οι Ευρωπαίοι πολίτες περισσότερο από ποτέ θεωρούν ότι τα τεκταινόμενα εκεί δεν τους αφορούν, όπου μόλις ένα χρόνο πριν όχι μόνο η Ευρωπαϊκή οντότητα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ιδέα βγήκε ηθικά και πολιτικά απαξιωμένη από τη γιουγκοσλαβική τραγωδία, όπου τέλος η προβληματική πορεία του Ευρώ που δεν οφείλεται στα πραγματικά οικονομικά δεδομένα, αλλά στην πολιτική αδυναμία οι προτάσεις Φίσερ για την ομοσπονδιοποίηση που ακολουθούν τις ιδέες Ντελόρ και διαφοροποιούνται από τις παλαιότερες των Λάμερς και Σόιμπλε στη διατήρηση των θεσμών των κρατών εθνών φαίνεται έρχονται να ωθήσουν ουσιαστικά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση", επισήμανε.

    Ο Θανάσης Γεωργακόπουλος, δημοσιογράφος, μέλος της Γραμματείας της Α.Ε.Κ.Α. τόνισε ότι με όσα αναφέρθηκαν περιγράφηκε ποιο πρέπει να είναι το νέο εθνικό όραμα - στόχος αυτής της τετραετίας, που θα αντικαταστήσει την "κόκκινη κλωστή" της ΟΝΕ της πρώτης τετραετίας Σημίτη.

    "Οχι, βέβαια η Ολυμπιάδα, όπως φαίνεται ορισμένοι να επιδιώκουν. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία την οποία θα κατοχυρώνει ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και στης οποίας τη διεκδίκηση πρέπει να συμμετάσχει πρωταγωνιστικά η χώρα μας", τόνισε.

    Με αυτό το όραμα πρέπει να συνεγείρει η κυβέρνηση Σημίτη τους Ελληνες πολίτες, λύνοντας παράλληλα και ορισμένους κρίσιμους - όπως αποδείχθηκε - κόμπους, πρόσθεσε και σημείωσε ότι κατ' αρχήν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η περιοριστική αντίληψη για τον εκσυγχρονισμό.

    Είπε ακόμη ότι δεν είναι δυνατό το άλμα προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση να μη συνοδεύεται και από μία νέα αντίληψη για το έθνος.

    "Είναι πλέον φανερό και η εξέλιξη της υπόθεσης των ταυτοτήτων αυτό δείχνει - πως το κενό θα το καλύπτει η παλινόρθωση παλαιάς και αντιδραστικής κοπής ιδεολογημάτων, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται", υπογράμμισε.

    Σημείωσε ότι αντίθετα το κενό πρέπει να καλυφθεί από έναν ιστορικό ορισμό της έννοιας του έθνους και από μία νέα και κριτική εθνική αυτογνωσία. Με αυτή την αφετηρία, πρόσθεσε, πρέπει να αντιμετωπίζονται και τα φαινόμενα εθνικισμού και ρατσισμού και εκείνα της παγκοσμιοποίησης και της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

    [19] ΤΟ KNOSSOS PALACE ΣΤΗΝ "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ" ΤΩΝ ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ

    Ηράκλειο, 28 Ιουνίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στα ναυπηγεία Sestri Cantiere Navale S.p.A (FINCANTIERI Group) στη Γένοβα της Ιταλίας, η τελετή καθέλκυσης του H/S/F KNOSSOS PALACE των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ.

    Την τελετή παρακολούθησαν εκ μέρους των Μινωϊκών Γραμμών κλιμάκιο του Δ.Σ. της εταιρίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Κληρονόμο και τον αντιπρόεδρο Μανώλη Κουλεντάκη.

    Εκ μέρους των ναυπηγείων FINCANTIERI παρευρέθησαν ο γενικός διευθυντής Giovanni Revello Lanoi και η διοίκηση της SESTRI CANTIERE NAVALE, καθώς επίσης και αντιπροσωπεία των εργαζομένων. Ανάδοχος του πλοίου ήταν η Ρέμη Κουλεντάκη, σύζυγος του αντιπροέδρου των Μινωϊκών Γραμμών.

    Το H/S/.F KNOSSOS PALACE έχει 210 μ. ολικό μήκος και δυνατότητα να μεταφέρει 2.200 επιβάτες. 150 φορτηγά και 100 Ι.Χ ή εναλλακτικά 600 Ι.Χ αυτοκίνητα. Αναπτύσσει υπηρεσιακή ταχύτητα 29,5 κόμβων που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.

    Αυτά που μεταξύ άλλων χαρακτηρίζουν το KNOSSOS PALACE είναι η σύγχρονη αντίληψη που επικρατεί στη διαμόρφωση των εσωτερικών του χώρων και οι πρωτοποριακές και καινοτόμες υπηρεσίες που θα παρέχει στους επιβάτες του. Συγκεκριμένα, το πλοίο εκτός από τους συνηθισμένους χώρους διαθέτει συνεδριακό κέντρο, εμπορικό κέντρο, Internet Cafe, κινηματογράφο, 600 καθίσματα αεροπορικού τύπου και 100 πολυτελείς ανακλινόμενες πολυθρόνες αεροπορικού τύπου, με ενσωματωμένη τηλεόραση και δυνατότητα ακρόασης μουσικής, μέσω έξι καναλιών (business class).

    Το πλοίο έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί το Νοέμβριο του 2000 και θα δρομολογηθεί αμέσως στη γραμμή Ηράκλειο - Πειραιά, την οποία θα καλύπτει λόγω της υψηλής του ταχύτητας, μόλις σε έξι ώρες. Το πλοίο είναι το πρώτο από τα τέσσερα αδελφά σκάφη που ναυπηγούνται ήδη στα ίδια ναυπηγεία για λογαριασμό των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ.

    [20] ΡΩΣΙΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2010

    Μόσχα, 28 Ιουνίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Η ρωσική κυβέρνηση υιοθέτησε σήμερα δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα για την οικονομία της χώρας με κύριο στόχο την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών και την καταπολέμηση της φτώχειας που μαστίζει την ρωσική κοινωνία.

    Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Τζέρμαν Γκρεφ, ο οποίος εμπνεύστηκε το σχέδιο ανέφερε ότι στόχοι του προγράμματος είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ φτωχών και πλουσίων, η εξυγίανση του επιχειρησιακού τομέα, η καταπολέμηση της παράνομης εξαγωγής χρήματος από τη χώρα και η αύξηση των επενδύσεων.

    Το οικονομικό πρόγραμμα προβλέπει αύξηση του ρωσικού ΑΕΠ από περίπου 205 δισεκατομμύρια δολάρια το 2000 σε 457 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010 και μείωση του πληθωρισμού στο 10% το 2004 από 18% που είναι φέτος.

    Ο.Κ.

    [21] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΑΙDS ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα του ΑΙDS στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος και οι υπεύθυνοι του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων.

    Η χώρα μας καταλαμβάνει την 5η θέση στις χώρες της Ευρώπης, όσον αφορά τα κρούσματα ανά πληθυσμό, αντί της 8ης που κατείχε πριν από 6 χρόνια. Η Ελλάδα και η Αγγλία είναι οι μόνες χώρες της Ευρώπης στις οποίες σημειώνεται αύξηση των οροθετικών ατόμων.

    Υπάρχει 2 με 3 φορές αύξηση στη συχνότητα των κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στη χώρα μας, ενώ σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα στις ηλικίες 25-40 ετών και στις ετεροφυλικές σχέσεις.

    Ο συνολικός αριθμός των οροθετικών ατόμων που διαγνώστηκαν μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 1999 ανέρχεται σε 4.920 άτομα, εκ των οποίων τα 70 είναι παιδιά κάτω των 12 ετών.

    [22] ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Με χρήση εκρηκτικών θα κατεδαφιστεί αύριο τμήμα της παλιάς γέφυρας του Αγίου Παύλου, στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, με αποτέλεσμα να διακοπεί στο σημείο αυτό η συγκοινωνία από τις 11.00 - 11.30 το πρωί.

    Την Παρασκευή το πρωί θα δοθούν στη χρήση των οδηγών δύο ανεξάρτητα ρεύματα κυκλοφορίας από την Καρδία μέχρι τον Άγιο Παύλο, ενώ επίσης σε ανεξάρτητα ρεύματα θα πραγματοποιείται, εντός του Ιουλίου, η κυκλοφορία από τη γέφυρα του Αγίου Παύλου μέχρι τον κόμβο της Καλλικράτειας.

    Από το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι το πρωί της Δευτέρας θα γίνει εκτροπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που κινούνται από τη Θεσσαλονίκη προς τα Μουδανιά, μέσω του Αγιου Παύλου και της Καλλικράτειας, ώστε οι οδηγοί των αυτοκινήτων που κινούνται από τη Χαλκιδική προς τη Θεσσαλονίκη να χρησιμοποιούν τον υφιστάμενο οδικό άξονα με τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας.

    Οι ρυθμίσεις οφείλονται στη διεξαγωγή έργων Καρδίας - Καλλικράτειας, που θα ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους.

    [23] Η ΙΝΔΙΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ

    Λισαβόνα, 28 Ιουνίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Η Ινδία διαβεβαίωσε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι θα προχωρήσει στην υπογραφή της Διεθνούς Συνθήκης για την Κατάργηση Πυρηνικών Δοκιμών. Σημειώνεται ότι στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας ξεκίνησε σήμερα η πρώτη σύνοδος Ινδίας-ΕΕ.

    Ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγιέ δήλωσε ότι το κοινοβούλιο της χώρας του θα ψηφίσει υπέρ της επικύρωσης της συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBT).

    Η Ινδία αρνείται να υπογράψει την συνθήκη όπως και τα γειτονικά της κράτη Κίνα και Πακιστάν και δέχεται πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα.

    Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την άποψη ότι όλες οι χώρες πρέπει να υπογράψουν την συνθήκη.

    Η Ινδία και η ΕΕ ανακοίνωσαν ότι θα έχουν κι άλλες συνόδους και η Ινδία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση για το 2001.

    Η Ινδία είναι η έκτη χώρα, με την οποία η ΕΕ διοργανώνει τακτικές συνόδους, οι άλλες χώρες είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ιαπωνία και ο Καναδάς.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 28 June 2000 - 18:14:25 UTC