Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-07-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΟΜΟΦΩΝΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [03] ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
  • [04] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
  • [05] ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ
  • [06] "ΔΙΚΤΥΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ
  • [07] ΔΗΜΑΡΧΟΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [08] ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
  • [09] KNOWLEDGE: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ "E- ΔΗΜΩΝ"
  • [10] ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Μ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [11] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ - "ΣΚΟΥΠΑ" ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΑΘΙΓΓΑΝΩΝ
  • [12] ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΩΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [13] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
  • [14] Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [15] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΘΗΤΕΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [16] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ BTK ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΟΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ
  • [17] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΕΦΗΒΩΝ
  • [18] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΟΓΩ ΥΨΗΛΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
  • [19] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΙΤΗΣΗ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟ
  • [20] ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [21] ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ
  • [22] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
  • [23] ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ, ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
  • [24] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 6 Ιουλίου 2000 (11:09 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Συνεχίζονται σήμερα με χωριστές συναντήσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς οι συνομιλίες για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να απαντήσει σε ερωτήσεις σε οποιαδήποτε πτυχή του προβλήματος κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, στις οποίες θα συζητούνται τα τέσσερα κύρια θέματα που καθόρισαν τα ΗΕ, δηλαδή το συνταγματικό, το εδαφικό, το προσφυγικό και το θέμα των περιουσιών.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [02] ΟΜΟΦΩΝΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2000 (12:28 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γελοιογραφία του Κώστα Μητρόπουλου, από τα ΝΕΑ.

    Ομόφωνα, ο ελληνικός πολιτικός κόσμος, απορρίπτει τους αβάσιμους και προκλητικούς ισχυρισμούς που παρουσιάζουν την Ελλάδα "παράδεισο της τρομοκρατίας" και θέτουν εν αμφιβόλω της ικανότητα της χώρας μας να διοργανώσει με ασφάλεια του Ολυμπιακούς του 2004.

    Στο προχθεσινό σχετικό δημοσίευμα της "Wall Street Journal" απάντησε το σύνολο σχεδόν της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Τύπου, ο αντιπρόεδρος του "Αθήνα 2004", αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, όπως και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, συνέπεσαν στην εκτίμηση ότι τα δημοσιεύματα δεν έχουν πραγματικά ερείσματα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, έκανε λόγο για υπονομευτικά δημοσιεύματα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αθήνα θα διοργανώσει μία άρτια Ολυμπιάδα, όπως ήταν της Σεούλ, της Βαρκελώνης και του Λος Αντζελες, αλλά όχι της Ατλάντα, που αναφέρεται ως αρνητικό παράδειγμα, όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά. Απέδωσε δε την επίθεση στους Αγώνες της Αθήνας σε "παιχνίδια που έχουν σχέση με την λειτουργία της διεθνούς Ολυμπιακής οικογένειας", όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

    Μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών ο Νίκος Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε "κατευθυνόμενη" την δημοσιογραφία αυτού του είδους. Και υποστήριξε ότι το θέμα της τρομοκρατίας χρησιμοποιείται προκειμένου να ασκούνται πιέσεις αποσταθεροποιητικού χαρακτήρα για το κύρος της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, αλλά και το εσωτερικό της. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι ούτε εκείνοι που μιλούν σήμερα έχουν μια αποτελεσματική πολιτική στη χώρα τους, υπενθυμίζοντας ότι τα προβλήματα της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας είναι κραυγαλέα και εντυπωσιακά στις ΗΠΑ. Τόνισε ακόμη ότι στην Ελλάδα όλα τα κόμματα έχουν εκδηλώσει την αποδοκιμασία και την αποστροφή τους για την τρομοκρατία, για την οποία όπως παραδέχθηκε υπάρχει πρόβλημα "από την αδυναμία αντιμετώπισής της", αλλά υπογράμμισε ότι η "πολιτική φιλολογία γύρω από τα ζητήματα της τρομοκρατίας εξυπηρετεί κατευθυνόμενους πολιτικούς σκοπούς εις βάρος της χώρας.

    Την εκτίμηση ότι οι Αγώνες της Αθήνας θα είναι πολύ καλύτεροι από εκείνους της Ατλάντα εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων Κώστας Λαλιώτης και ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Άρης Σπηλιωτόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι "η Ελλάδα είναι χώρα φιλόξενη και ασφαλής για τους ξένους". Υπερβολικά, χαρακτήρισαν με δηλώσεις τους τα δημοσιεύματα, τέλος, η πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου και ο αντιπρόεδρος Λ. Νικολάου.

    Σήμερα συναντάται με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κ. Καραμανλή στην Ρηγίλλης ο διευθυντής του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ Τόνι Μπλίνκεν, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον αμερικανό πρέσβη Νίκολας Μπερνς και τον αξιωματούχο για θέματα Ε.Ε. Τζιμ Ντόομπινς.

    Η ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών της Αθήνας δίνει μια πρόσθετη υποχρέωση στην Ελλάδα να αποδείξει οτι τα ολυμπιακά ιδεώδη εξακολουθουν να είναι ζωντανά και σήμερα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Ιρλανδία όπου βρίσκεται.

    [03] ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2000 (10:06 UTC+2)

    Διεξάγεται σήμερα στη βουλή η ψηφοφορία επί της πρότασης της ΝΔ για προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

    Το θέμα τέθηκε στη σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος υπό τον Κώστα Καραμανλή και αποφασίστηκε να μη ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία, άποψη που έχει εκφράσει και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    [04] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουλίου 2000 (09:40 UTC+2)

    Στη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Στη διάρκεια της επίσκεψης του ο κ. Τσοχατζόπουλος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, το υπουργό Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, τον Πατριάρχη Αλέξιο και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας. Αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσία για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

    [05] ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ

    Ζάγκρεμπ, 6 Ιουλίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Επίσκεψη στην Κροατία θα πραγματοποιήσει αύριο ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Μίκουλας Τζουρίντα επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας.

    Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον Κροάτη ομόλογό του Ιβιτσα Ράτσαν, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Κροατίας Στίπε Μέσιτς και τον αντιπρόεδρος της Κροατικού Κοινοβουλίου Βλάτκο Πάβλετιτς.

    Στη σλοβακική αντιπροσωπεία που μεταβαίνει στο Ζάγκρεμπ συμμετέχουν ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Γιόζεφ Ματσέικο και οι υφυπουργοί Αμυνας και Οικονομίας Γιόζεφ Πιβάρτσι και Πέτερ Μπρνο.

    [06] "ΔΙΚΤΥΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

    Μελβούρνη, 6 Ιουλίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Έκκληση στην ομογένεια να συμμετάσχει στο ειδικά συσταθέν Δίκτυο Φιλοξενίας της Εκκλησίας απευθύνει η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, μέσω της Επιτροπής της για θέματα που αφορούν τους επικείμενους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.

    Το δίκτυο αυτό σχετίζεται με την φιλοξενία που θα προσφέρουν οι ομογενείς , του Σύδνεϋ κυρίως, στους συγγενείς των αθλητών της Ελλάδος και της Κύπρου, διαθέτοντας δωμάτια για διάστημα επτά περίπου ημερών. Οι ομογενείς καλούνται να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της Αρχιεπισκοπής και να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην λεπτή αλλά και ευχάριστη τούτη υπευθυνότητα, όπως την χαρακτηρίζει η Πολιτιστική Επιτροπή εορτασμού της Νέας Χιλιετίας, της Αρχιεπισκοπής. Το όλο πρόγραμμα τιτλοφορείται Πνευματικότητα, Ολυμπισμός, Φιλοξενία.

    [07] ΔΗΜΑΡΧΟΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουλίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλη Βαλασόπουλο είχε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, στα πλαίσια της συνεργασίας τους για τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων της πόλης που έχουν ενταχθεί στο Γ' ΚΠΣ, στο ΕΠΤΑ και στο Ταμείο Συνοχής. Ηταν η πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, που ο κ. Βαλασόπουλος επισκέπτεται το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ανταποδίδοντας την πρόσφατη επίσκεψη του δημάρχου στην Περιφέρεια.

    Οπως δήλωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, υπήρξε μία γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία, που θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που καλείται να παίξει ενεργό και κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

    Με τη σειρά του ο κ. Βαλασόπουλος εξέφρασε την ικάνοποίηση του από τη σημερινή συνεργασία του με το δήμαρχο, δηλώνοντας ότι υπήρξε η πρώτη ουσιαστική προσέγγιση για τα μεγάλα έργα της πόλης, μέσα από ένα γόνιμο διάλογο.

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΠΤΑ για τη χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης των έργων της οδού Τσιμισκή, την ανάπλαση της αγοράς παλαιοπωλών της οδού Τοσίτσα και την εκπόνηση μελετών για την ένταξη έργων στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Για ένταξη στο Γ' ΚΠΣ και στο Ταμείο Συνοχής, έχουν προταχθεί η ανάπλαση του παραδοσιακού κτιρίου της οδού Αναγεννήσεως, κατασκευή του Δυτικού Αρχαιολογικού Περιπάτου, η διαχείριση θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανάπλαση της νέας παραλίας, η διαμόρφωση της αλάνας της Τούμπας σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας σεισμοπαθών καθώς και η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στην Ξηροκρήνη, κολυμβητηρίου στην αλάνα Τούμπας.

    Στο ίδιο πρόγραμμα ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει προτάξει και την ολοκλήρωση του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων για την εξυπηρέτηση των όμορων δήμων και κυρίως του δήμου Καλαμαριάς, την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού και την αξιοποίηση μέρους του περιαστικού δάσους του Σέιχ-Σου.

    Στη σημερινή σύσκεψη παρευρέθηκαν ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Λεμούσιας και ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Δημοσθένης Σαρρηγιάννης.

    [08] ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

    Μελβούρνη, 6 Ιουλίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Μεγάλες εκδηλώσεις ετοιμάζονται στην Μελβούρνη για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στις 29 Ιουλίου.

    Η Ελληνική παροικία συμμετέχει στη μεγάλη εκδήλωση της τελετής της άφιξης, με το Δημοτικό Συγκρότημα Ελλήνων Μακεδόνων.

    Ο δήμαρχος Μελβούρνης κ. Πίτερ Κόστιγκαν στην συνέντευξη τύπου δήλωσε: η υποδοχή της φλόγας θα πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή όλων γιατί θεωρείται οικογενειακό γεγονός. Στην πόλη μας, όλες οι εθνικότητες, είμαστε μια οικογένεια και έτσι θα υποδεχτούμε τη Φλόγα

    Το Δημοτικό Συγκρότημα Ελλήνων Μακεδόνων θα είναι ένα από τα συγκροτήματα των διαφόρων εθνικοτήτων που ζουν στην Μελβούρνη και θεωρείται μεταξύ των πρώτων μαζί με το βιετναμέζικο συγκρότημα του Χορού του Λιονταριού, τους Ντράμερς της Ουρουγουάης και ορισμένα συγκροτήματα ιθαγενών.

    Το Συγκρότημα Ελλήνων Μακεδόνων είναι το παλαιότερο ελληνικό συγκρότημα της Μελβούρνης και αριθμεί 50 μέλη όλων των ηλικιών.

    Το πρόγραμμά του ποικίλο και παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, και μερικούς χορούς που θεωρούνται μοναδικοί στο είδος τους. Το Δίφατο, αρχαίος χορός που έχει σχέση με την θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων και η Πυσνίτσα, που παραδοσιακά χορεύουν οι άνδρες την ημέρα του γάμου της, είναι μερικοί από τους χορούς που έχουν σχεδόν ξεχαστεί, αλλά διατηρούνται στην Αυστραλία από το συγκρότημα.

    [09] KNOWLEDGE: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ "E- ΔΗΜΩΝ"

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουλίου 2000 (20:55 UTC+2)

    Με επιτυχία παρουσίασε η εταιρία Knowledge AE, μέλος του Ομίλου LogicDIS, το ολοκληρωμένο πακέτο πληροφοριακού συστήματος e-Δήμων, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

    Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, που οργανώθηκε από το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης, σε συνεργασία με το Δήμο Ακρωτηρίου, η Knowledge παρουσίασε το θέμα "Οι μηχανογραφικές λύσεις που προσφέρει η οικογένεια προγραμμάτων e- Δήμων στην εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος".

    Οι εγκαταστάσεις του συστήματος e- Δήμων της εταιρίας, συνεχίζονται σε δήμους σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι τώρα, το πακέτο έχει επιλεγεί από 110 δήμους μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι Νεάπολης, Εδεσσας, Κατερίνης, Δίου, Ν. Ιωνίας Βόλου, Αγχιάλου, Ζωγράφου, Παπάγου, Μελισσίων, Αιγάλεω, Σχηματαρίου, Κορίνθου, όπως και 28 μικροί δήμοι των νομών Λάρισας και Λευκάδας.

    Η Knowledge, είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρία πληροφορικής, η οποία δραστηριοποιείται εξειδικευμένα στην ανάπτυξη λογισμικού για τους ΟΤΑ, καθώς και για μεγάλα έργα του δημόσιου τομέα.

    [10] ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Μ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουλίου 2000 (20:38 UTC+2)

    Δεκάδες μέλη εκκλησιαστικών οργανώσεων, αψηφώντας τον καύσωνα και κρατώντας εικόνες, σταυρούς και ελληνικές σημαίες, συγκεντρώθηκαν στο δεύτερο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου της Θεσσαλονίκης, για να παρακολουθήσουν τη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, που είχε καταθέσει τον περασμένο Μάρτιο ο βυζαντινολόγος Μάριος Πηλαβάκης, ζητώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας του επίμαχου βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη «Μν».

    Σε κάποια στιγμή σημειώθηκε ένταση, όταν οι συγκεντρωθέντες - ανάμεσά τους και πολλοί κληρικοί και μοναχοί - παρά τις συστάσεις, που τους γίνονταν από αστυνομικούς της φρουράς στο Δικαστικό Μέγαρο, άρχισαν να γιουχαϊζουν και να απειλούν τους συνηγόρους υπεράσπισης του συγγραφέα. Οι αστυνομικοί μπροστά στον κίνδυνο να γενικευθούν τα επεισόδια και μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου προσπάθησαν να τους απομακρύνουν από το διάδρομο με αποτέλεσμα να προκληθεί νέα ένταση.

    ΄Όμως, και μέσα στη δικαστική αίθουσα οι συνήγοροι των δύο πλευρών αντάλλαξαν πολλές φορές έντονους διαξιφισμούς για το περιεχόμενο του βιβλίου. Η πολιτική αγωγή για άλλη μια φορά το χαρακτήρισε «βλάσφημο», ενώ η υπεράσπιση του κ. Ανδρουλάκη προσκόμισε στους δικαστές την πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, που ως γνωστόν απέρριψε παρόμοια προσφυγή, που είχε κατατεθεί από εκπροσώπους του Ελληνορθόδοξου Κινήματος Σωτηρίας.

    Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε ένα περίπου μήνα και μέχρι τότε αίρεται η προσωρινή διαταγή απαγόρευσης κυκλοφορίας του βιβλίου στην εφετειακή περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, δηλαδή, στους νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πιερίας, και Πέλλας. Η προσωρινή διαταγή απαγόρευσης είχε εκδοθεί τον περασμένο Μάρτιο και διατηρήθηκε και μετά τις 15 Μαϊου 2000, όταν είχε αναβληθεί η συζήτηση της υπόθεσης από το δικαστήριο.

    Γ.Χ.

    [11] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ - "ΣΚΟΥΠΑ" ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΑΘΙΓΓΑΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουλίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Εκτεταμένη επιχείρηση «σκούπα» της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε σε καταυλισμό σκηνιτών αθίγγανων, στην κοίτη του ποταμού Γαλλικού, έξω από τη Θεσσαλονίκη. Στη διάρκεια της επέμβασης συνελήφθησαν δεκάδες άτομα κάθε ηλικίας (ανάμεσά τους και πολλοί λαθρομετανάστες) τα οποία προσήχθησαν ως ύποπτα στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης και σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες και ανακρίνονται.

    Στην επιχείρηση πήραν μέρος αστυνομικοί της άμεσης δράσης, της ομάδας Ζ και της ασφάλειας και σύμφωνα με πληροφορίες στον καταυλισμό δεν βρέθηκαν ποσότητες όπλων και ναρκωτικών. Οι ύποπτοι, που οδηγήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα, ερευνάται, αν εμπλέκονται σε άλλα ποινικά αδικήματα ή αν σε βάρος τους εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης και καταδικαστικές αποφάσεις.

    Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες (η γενική αστυνομική διεύθυνση δώδεκα και πλέον ώρες μετά την επέμβαση στον καταυλισμό δεν είχε ανακοινώσει το παραμικρό) αρκετοί από τους προσαχθέντες είναι φυγόδικοι και φυγόποινοι - για ληστείες, κλοπές, απάτες κ.α. αδικήματα - και αύριο αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    Γ.Χ.

    [12] ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΩΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σεράγεβο, 6 Ιουλίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Ο αριθμός των προσφύγων από τη Βοσνία που επιστρέφουν σε περιοχές που ελέγχονται από διαφορετική εθνότητα τριπλασιάστηκε κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

    Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων ατόμων που επέστρεψε τους πρώτους πέντε μήνες αυτού του έτους ανήλθε σε 15.665. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα επέστρεψαν 5.464.

    Συνολικά 5.245 Σέρβοι επέστρεψαν στις εστίες όπου έμεναν πριν τον πόλεμο, στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία, ενώ 5.839 Κροάτες και Μουσουλμάνοι έκαναν το ίδιο στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας. Οι υπόλοιποι είναι Κροάτες και Μουσουλμάνοι που επιστρέφουν στις περιοχές εντός της ομοσπονδίας που δεν ελέγχονται από τις δικές τους εθνικές ομάδες.

    [13] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

    Σόφια, 6 Ιουλίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Ο καύσωνας συνεχίζει να ταλαιπωρεί και τους κατοίκους της Βουλγαρίας, όπου και σήμερα καταγράφονται ασυνήθιστες για τη χώρα υψηλές θερμοκρασίες, ενώ καθημερινά ξεσπούν δεκάδες πυρκαγιές.

    Το τελευταίο 24ωρο στο Κέντρο Αμεσης Ιατρικής Βοήθειας στην πόλη Σούμεν, όπου ο υδράργυρος άγγιξε τους 40,7 βαθμούς Κελσίου, 100 άτομα με προβλήματα υγείας, εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης, αναζήτησαν επείγουσα ιατρική βοήθεια. Δεκατρία άτομα εκδήλωσαν συμπτώματα θερμοπληξίας.

    Οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε πολλά σημεία της χώρας έχουν καταστρέψει εκατοντάδες στρέμματα δάσους. Μόνο στην περιοχή της Βράτσα μέσα σε ένα 24ωρο σημειώθηκαν 43 πυρκαγιές.

    Στην περιοχή του Μπλαγκόεβγκραντ, μαίνεται ήδη δεύτερη ημέρα η φωτιά κοντά στο χωριό Ελέσνιτσα, με αποτέλεσμα να έχουν καεί 400 στρέμματα δασικής έκτασης.

    Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία θεωρούνται αιτίες για το ξέσπασμα τεσσάρων πυρκαγιών σήμερα στην περιοχή Ράζγκραντ, με αποτέλεσμα να καούν 150 στρέμματα με καλλιέργειες, καθώς και ένα αγροτικό κτίσμα.

    Κ.Κ.

    [14] Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 6 Ιουλίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Συνομιλίες με τον επικεφαλής της διοίκησης της Τσετσενίας, Αχμάντ Καντίροφ είχε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Κασιάνοφ, με αντικείμενο τα οικονομικά προβλήματα στα έργα αποκατάστασης της χώρας.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Καντίροφ μετά τη συνάντηση, ο Ρώσος πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα "αποδεσμεύσει όλους τους λογαριασμούς" και ότι θα ανοιχτούν νέοι λογαριασμοί για τα έργα.

    Ο κ. Καντίροφ υποστηρίζει ότι τα έργα ανακατασκευής σταμάτησαν λόγο των ομοσπονδιακών αρχών, οι οποίοι είχαν "μπλοκάρει" τους λογαριασμούς για την Τσετσενία και τόνισε ότι θα έπρεπε οι ομοσπονδιακές αρχές να δείξουν "προθυμία να βοηθήσουν".

    Ε.Ρ.

    [15] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΘΗΤΕΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 6 Ιουλίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Τα δύο Συμβούλια του Γιουγκοσλαβικού Κοινοβουλίου υιοθέτησαν σήμερα τις συνταγματικές τροποποιήσεις που θα επιτρέψουν στον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα μετά τη λήξη της θητείας του το 2001.

    Στην Ανω Βουλη - το Συμβούλιο των Δημοκρατιών που αριθμεί 40 μέλη, οι 27 παρόντες βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα υπέρ των τροποποιήσεων που πρότεινε το Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Στην Κάτω Βουλή - το Συμβούλιο των Πολιτών που συγκροτείται από 138 βουλευτές, από τους 102 παρόντες οι 95 ψήφισαν υπέρ των αλλαγών, ενώ 7 τις καταψήφισαν.

    Οι συνταγματικές τροποποιήσεις προβλέπουν την απ' ευθείας εκλογή του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος θα έχει τετραετή θητεία. Ο ίδιος υποψήφιος μπορεί να διεκδικεί το αξίωμα δύο φορές, σύμφωνα με τις τροπολογίες.

    Μετά την ψηφοφορία ακολούθησε συνεδρίαση της ολομέλειας του Κοινοβουλίου προκειμένου να ανακοινωθούν επίσημα οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα.

    Ηγέτες της σερβικής αντιπολίτευσης απέρριψαν τις συνταγματικές τροποποιήσεις και χαρακτήρισαν παράνομη την εσπευσμένη διαδικασία σύγκλησης της Βουλής.

    "Το Σύνταγμα αλλάζει χάριν ενός", είπε μιλώντας στην Κάτω Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας Βλάντετα Γιάνκοβιτς και πρόσθεσε: "Είναι αναίσχυντο το γεγονός να συμφωνούμε να προσαρμόσουμε το Σύνταγμα στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος θα μπορεί δια βίου να αναλαμβάνει διάφορα αξιώματα".

    Η ΓΓ του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Γκόριτσα Γκάγιεβιτς τόνισε από την πλευρά της ότι με τις αλλαγές αυτές ενισχύεται η δημοκρατία. "Είναι μία έκφραση της βούλησης του λαού, ο λαός θα αποφασίζει για τα πάντα", είπε.

    Εντονες ήταν οι αντιδράσεις της ηγεσίας του Μαυροβουνίου, η οποία κατηγόρησε το Μιλόσεβιτς ότι δίνει το τελευταίο πλήγμα στην Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας.

    Οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα προβλέπουν την άμεση εκλογή και των βουλευτών της Ανω Βουλής - του Συμβουλίου των Δημοκρατιών και με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται η Βουλή του Μαυροβουνίου, η οποία συνέρχεται αύριο για να εξετάσει τις αλλαγές.

    Κ.Γ.

    [16] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ BTK ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΟΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ

    Σόφια, 6 Ιουλίου 2000 (20:02 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Ως το τελος Ιουλίου η συναλλαγή για την αγορά του 51% του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Βουλγαρίας ΒΤΚ θα έχει ολοκληρωθεί και θα καταβληθεί το συμφωνημένο ποσό των 600 εκατ. δολαρίων από τον μοναδικό υποψήφιο αγοραστή, την ελληνο-ολλανδική κοινοπραξία ΟΤΕ-KPN, ενώ μέχρι τότε όλοι οι αρμόδιοι φορείς, ευρωπαϊκοί και εθνικοί θα έχουν τελειώσει με την έγκριση των σχετικών εγγράφων, δήλωσαν σε αποκλειστική συνέντευξή τους στην εφημερίδα "Τρουντ" οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας, οι οποίοι βρίσκονται στη Σόφια για συνομιλίες με την βουλγαρική πλευρά.

    Ανέφεραν δε ότι δε θα ζητήσουν έγκριση της συναλλαγής από την αντιμονοπωλιακή επιτροπή των Βρυξελλών και ότι είναι σίγουροι ότι η συναλλαγή δεν θα εμποδίσει την Βουλγαρία στην πορεία της προς την Ευρώπη. Αποδείχθηκε ότι τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λάθος όταν υποστηρίζουν ότι η αντιμονοπωλιακή επιτροπή των Βρυξελλών διερευνά τον ΟΤΕ. Στην ουσία η επιτροπή φέρεται να διερευνά και την ολλανδική KPN εξαιτίας συμφωνιών της στην Ολλανδία. "Αυτό όμως δεν αφορά τη Βουλγαρία", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΚΡΝ κ. Βιερένγκα.

    Ο εκπρόσωπος του ΟΤΕ κ. Φέτσης είπε ότι θα υπάρξει αύξηση, αλλά όχι σημαντική, των τιμών των συνηθισμένων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του ΒΤΚ σε περίπτωση που η κοινοπραξία αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του βουλγαρικού οργανισμού. Διευκρίνισε δε ότι στα δύο χρόνια μέχρι τη λήξη του μονοπωλίου του ΒΤΚ ο εν λόγω τηλεπικοινωνιακός φορέας πρέπει να προετοιμασθεί για τη λειτουργία του μέσα σε ανταγωνιστικό περιβάλλον.

    Ο κ. Βιερέγκα εξ άλλου δεν είπε την τιμή που θα πληρώσει η κοινοπραξία για το δεύτερο σύστημα κινητής τηλεφωνίας τύπου GSM.

    "Δεν έχω ιδέα εάν η συναλλαγή μπορεί να περάσει χωρίς την έγκριση της ευρωπαϊκής αντιμονοπωλιακής επιτροπής, είπε ο βούλγαρος υπουργός Επικοινωνιών Αντόνι Σλαβίνσκι. Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και περίπλοκες'', κατέληξε ο Σλαβίνσκι.

    [17] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΕΦΗΒΩΝ

    Αγκυρα, 6 Ιουλίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας απαγόρευσε τη λειτουργία του τούρκικου τηλεοπτικού σταθμού ATV για μία μέρα, μετά τη μετάδοση ενός διεθνούς διαγωνισμού ομορφιάς έφηβων κοριτσιών, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 20 κορίτσια από 14 μέχρι και 17 ετών και οι νικήτριες βραβεύτηκαν με αυτοκίνητα και άλλα πολυτελή δώρα.

    Κατά τη γνώμη του Συμβουλίου, ο σταθμός παρέλειψε να αναφέρει ότι οι υποψήφιες είχαν λάβει μέρος στο διαγωνισμό με τη συναίνεση των γωνιών τους, και επίσης μετέδιδε επανειλημμένος σκηνές των κοριτσιών με μπικίνι.

    Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο είχε σταματήσει και τη λειτουργία του κανάλι Inter-Star για μία μέρα, για τη μετάδοση μιας επίδειξης μόδας, στην οποία ένα μοντέλο έβγαλε το νυφικό που φορούσε.

    Ε.Ρ.

    [18] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΟΓΩ ΥΨΗΛΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

    Αγκυρα, 6 Ιουλίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Αττάλεια της Τουρκίας, εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας που ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, όπως μετέδωσε το CNN Τουρκίας.

    Σύμφωνα με δηλώσεις γιατρών, μια 20χρονη γυναίκα πέθανε από κρίση επιληψίας καθώς δούλευε σε ένα χωράφι, όπου η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 44 βαθμούς Κελσίου. Ένας άντρας ο οποίος έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία από τη ζέστη, πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο.

    Τους 40 βαθμούς ξεπέρασε η θερμοκρασία στις τουρκικές περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου, ενώ στο Ντιγιαρμπακίρ έφτασαν στις 45 βαθμούς. Μετεωρολόγοι προβλέπουν πτώση της θερμοκρασίας από το Σαββατοκύριακο.

    Ε.Ρ.

    [19] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΙΤΗΣΗ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Απέρριψε το ΔΣ της ΕΠΟ την αίτηση έκπτωσης από την ιδιότητα των μελών του συμβουλίου των κ.κ. Αλεξανδρίδη, Αντιπατριώτη, Γκιρτζίκη, Παπαδοπούλου, την οποία κατέθεσαν εννέα ΕΠΣ και δώδεκα υποψήφιοι, κατά την τελευταία γενική συνέλευση, σύμβουλοι.

    Η απόφαση ελήφθη έπειτα από εισήγηση της νομικής υπηρεσίας της ΕΠΟ και σχετικής γνωμοδότησης του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέα Λοβέρδου.

    [20] ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Άγκυρα, 6 Ιουλίου 2000 (19:48 UTC+2)

    Μεταβάλλονται οι ισορροπίες στη γειτονιά της Τουρκίας, σημειώνει η τουρκική εφημερίδα "Cumhuriyet", δημοσιεύοντας σχετικό άρθρο του Οζγκέν Ατζάρ, ο οποίος αναφέρει τα ακόλουθα:

    "Παρατηρούνται νέα σχήματα και νέες δομές στις πολιτικές ισορροπίες στο χώρο όπου περιλαμβάνεται η Τουρκία. Αποτελεί πραγματικότητα ότι η προσθήκη των διασυνδέσεων με το Ισραήλ στην ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον -εδώ και μερικά χρόνια- έχει δημιουργήσει ανησυχίες σε ορισμένες χώρες.

    Ο πετρελαιαγωγός Μπακού - Τζεϋχάν και οι άλλοι αγωγοί είχαν αποτελέσει τα σύμβολα της στρατηγικής εξαγωγής δημοκρατίας και καπιταλισμού στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες έναντι πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    Το σχήμα αυτό δεν αντιμετωπιζόταν θετικά από την Μόσχα αλλά λόγω της οικονομικής και πολιτικής κρίσης που διερχόταν αυτή δεν έβγαζε άχνα.

    Μετά την ανάληψη της Προεδρίας από τον κ. Πούτιν άρχισαν να πνέουν διαφορετικοί άνεμοι τόσο εντός της Ρωσίας όσο και στη διεθνή κονίστρα.

    Ο κ. Πούτιν πραγματοποίησε τις πρώτες επίσημες επισκέψεις του μετά την ορκωμοσία στο Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν και άρχισε διαπραγματεύσεις για να "εκπορθήσει" τον κρουνό του φυσικού αερίου που θα διοχετευόταν στην Τουρκία. Ο κ. Πούτιν τις μέρες αυτές προβαίνει σε παρόμοιες προετοιμασίες και για τον Καύκασο.

    Επίσης, οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει το Ιράν -το οποίο ενοχλείται από το αμερικανικό εμπάργκο- με τη Ρωσία που αφορούν συμπαραγωγή αεροσκαφών τύπου Tupolev 234 και περιλαμβάνουν ακόμη και πυρηνικό εξοπλισμό αποτελούν συγκεκριμένα δείγματα των αναζητήσεων νέων ισορροπιών.

    Άλλη μια χώρα η οποία ανησυχεί είναι η Γερμανία. Το Βερολίνο δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από την ανακήρυξη της Τουρκίας ως μια από τις σημαντικότερες αναπτυσσόμενες αγορές από τις ΗΠΑ και τα βήματα που πραγματοποιούν οι τελευταίες για να την εκπορθήσουν.

    Η δυσκαμψία που παρουσιάζεται στο θέμα της πώλησης αρμάτων μάχης Leopard σε αντίθεση με την πώληση από τις ΗΠΑ στην Τουρκία μαχητικών ελικοπτέρων αξίας δισ. εκατ. δολ., οδηγεί σε άλλη υποχώρηση στις σχέσεις Άγκυρας - Βερολίνου, το οποίο προσπαθεί να αναπληρώσει το κενό στην περιοχή με την Τεχεράνη.

    Η Γερμανία συνάπτοντας καλές σχέσεις με το Ιράν αποσκοπεί να γίνει αποτελεσματική στην αγορά αυτής της πετρελαϊκής χώρας και να ανοιχθεί μέσω Τεχεράνης στις χώρες της Κεντρικής Ασίας και για το λόγο αυτό δεν διστάζει από ενέργειες παραβίασης του αμερικανικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο Ιράν.

    Ακόμη, άλλη μια χώρα η οποία αισθάνεται ανησυχίες είναι αναμφίβολα η Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Ελλάδας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος ξεκινώντας από την παραδοσιακή εχθρότητα προς τους Τούρκους, προέβη σε νέες αναζητήσεις ισορροπιών στη Μόσχα. Βέβαια, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα χάλια του ρωσικού στόλου του Ευξείνου Πόντου, και την ένδεια της Ρωσίας, η οποία δεν κατόρθωσε να στείλει ακόμη τα 3 πλοία για τα γεγονότα του Κοσόβου, οι δηλώσεις Πούτιν περί ενδιαφέροντος της Ρωσίας για τη Μεσόγειο, δεν αποτελούν τίποτε παραπάνω από ένα μήνυμα κενού περιεχομένου προς την ελληνική κοινή γνώμη. Όμως θα μπορούσε να γίνει δεκτό ως ένα άλλο συγκεκριμένο δείγμα των ισορροπιών που επιδιώκεται να δημιουργηθούν έναντι της Τουρκίας.

    Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση αυτών των νέων σχημάτων με τα οποία αποσκοπείται ο παραμερισμός της Τουρκίας από την περιοχή, πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο Σεζέρ, ο οποίος προσκάλεσε στην Άγκυρα τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν. Η έλευση του τελευταίου στην Άγκυρα πριν από το τέλος του χρόνου δεν θα αποτελέσει έκπληξη.

    Τέλος, άλλο ένα σχήμα το οποίο θα εξυπηρετήσει αυτές τις αναζητήσεις ισορροπιών έξω από την Τουρκία μπορεί να παρουσιασθεί στην Ουάσιγκτον. Το σύνολο των διπλωματών οι οποίοι είναι "άνθρωποι της Άγκυρας" τόσο στο State Department όσο και στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλάζει πριν από την αλλαγή της κυβέρνησης Κλίντον. Μεταξύ αυτών οι οποίοι διαδέχονται την ομάδα στην οποία πρωτοστατεί ο Mark Grossman, δεν υπάρχει ούτε ένας ο οποίος γνωρίζει την Τουρκία", καταλήγει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας.

    [21] ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2000 (19:42 UTC+2)

    Αύριο ανακοινώνεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ο πληθωρισμός για το μήνα Ιούνιο. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχει μικρή μείωση σε σχέση με τον Μάιο.

    Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ο πληθωρισμός τον Ιούνιο υποχώρησε και διαμορφώθηκε στο 2,7% έναντι 2,9% που ήταν τον Μάιο. Στην αποκλιμάκωση αυτή καθοριστική ήταν η συμβολή της μείωσης των τιμών των οπωροκηπευτικών, καθώς και οι συμφωνίες του υπουργείου Ανάπτυξης για συγκράτηση και μείωση των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων και του τυποποιημένου ελαιολάδου.

    [22] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

    Στρασβούργο, 6 Ιουλίου 2000 (19:40 UTC+2)

    Τα μέτρα που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, με επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Σουλαδάκη.

    Ο κ. Σουλαδάκης με τον Πορτογάλο συνάδελφό του, Πάουλο Κασάκα, είχαν αποστείλει επιστολή προς τον κ. Πρόντι προκειμένου να αναλάβει πρωτουλία για τη χρηματοδότηση περιοχών της Ε.Ε. που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όπως ο σεισμός της Αθήνας, η οποία προσκρούει στην έλλειψη συγκεκριμένης γραμμής χρηματοδότησης στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Σε απάντησή του ο κ. Πρόντι αναγνώρισε τη σημασία της δυνατότητας της Ε.Ε. να μπορεί να εκφράζει την αλληλεγγύη της στους πολίτες της και διαβεβαίωσε τους δύο ευρωβουλευτές ότι η Επιτροπή αναζητεί λύση με τις οποίες θα καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση για τις φυσικές καταστροφές. Παράλληλα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις φυσικών, τεχνολογικών και περιβαλλοντικών καταστροφών που συμβαίνουν τόσο εντός των συνόρων της Ε.Ε. όσο και έξω από αυτή.

    Ο μηχανισμός αυτός θα έχει στόχο το συντονισμό των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας των κρατών μελών και θα λειτουργεί με βάση την αρχή της αμοιβαίας βοήθειας και της έγκαιρης κινητοποίησης των υπηρεσιών διάσωσης.

    [23] ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ, ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ

    Άγκυρα, 6 Ιουλίου 2000 (19:38 UTC+2)

    Οι τουρκοκύπριοι συγκρίνοντας τον εαυτό τους με τους ελληνοκύπριους που ζουν στη Νότια Κύπρο, και βρίσκονται σε απείρως καλύτερη θέση, ζητούν λύση του Κυπριακού το συντομότερο, όπως αναφέρεται σε άρθρο του Μενσούρ Ακγκιούν, που δημοσιεύεται στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Yeni Binyil.

    Όπως αναφέρεται στο άρθρο, ο αριθμός των τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι ικανοποιημένοι από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, μειώνεται καθημερινά. Οι παλιές πικρίες έχουν λησμονηθεί προ πολλού. Όσον αφορά την ευθύνη αυτών που δεν έχουν λησμονηθεί, "φορτώνεται" στον Ντενκτάς και την Τουρκία. Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός αυτών οι οποίοι θεωρούν ως αιτία της ανατροπής της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, τους Τούρκους.

    Στο άρθρο του Μενσούρ Ακγκιούν, προστίθεται ότι μεγάλος είναι ο ρόλος που έχουν διαδραματίσει σ' αυτό δημοσιεύματα εφημερίδων όπως η "Avrupa", ενώ επίσης, μεγάλο μερίδιο έχει το πείσμα των Τούρκων του νησιού και της Τουρκίας να μην θέλουν να καταλάβουν την "κοινωνιολογία" του νησιού. Το τελευταίο δείγμα αυτού, είναι οι δηλώσεις του Διοικητή των "Δυνάμεων ασφαλείας της ΤΔΒΚ" Ταξίαρχου Οζεϋρανλί με τις οποίες παραβλέπονται οι κοινωνικές δυναμικές του νησιού και συμβάλουν στην αύξηση των εχθρικών αισθημάτων που τρέφονται εναντίον της Τουρκίας.

    "Άγνωστο γιατί", σημειώνει ο τουρκοκύπριος αρθρογράφος, "οι στρατιωτικοί μας κάνουν καμιά φορά την επικίνδυνη σκέψη ότι αποτελεί αποστολή τους η επέμβαση στην πολιτική ζωή και αρχίζουν πολεμική μ' αυτούς οι οποίοι ζητούν την υπαγωγή της αστυνομίας -η οποία υπάγεται στη Διοίκηση των "Δυνάμεων Ασφαλείας"- στις παλιές αρχές, λησμονώντας ότι σε μια δημοκρατική και ανεξάρτητη χώρα η απόφαση σχετικά με την υπαγωγή της αστυνομίας, αντιβαίνει στους εκλεγμένους εκπροσώπους για λογαριασμό του λαού. Κατ' αυτόν τον τρόπο υποδαυλίζουν την αντίθεση στην Τουρκία που υπάρχει στο νησί".

    [24] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

    Άγκυρα, 6 Ιουλίου 2000 (19:34 UTC+2)

    Δημοψήφισμα, θα πραγματοποιηθεί σύντομα στην τουρκική πρωτεύουσα, για να αποφασίσουν οι κάτοικοί της όχι για την αναγραφή του θρησκεύματος στιος ταυτότητές τους, αλλά στο εάν θα παραμείνει ως έμβλημα της Άγκυρας ένα περίεργο σύμπλεγμα από μιναρέδες και την ημισέλινο. Στο δημοψήφισμα, θα λάβουν μέρος οι κάτοικοι της Άγκυρας για να επιλέξουν ανάμεσα στο πρώην έμβλημα της πόλης που ήταν ο "Χιττιτικός Ήλιος" (χιττιτικό) και στο νυν με τζαμί, μιναρέδες και ημισέληνο και το οποίο είχε επιβληθεί προ 5ετίας από τον ισλαμιστή νυν Δήμαρχο Μελίχ Γκιοκτσέκ.

    Ο κ. Γκιοκτσέκ, επιτυγχάνοντας τη συγκέντρωση 175.000 υπογραφών - μεταξύ των υπογραψάντων είναι και ο Πρωθυπουργός Ετζεβίτ- επέβαλε στο δημοτικό συμβούλιο να λάβει απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με τη μορφή όμως που ήθελε ο ίδιος, δηλαδή διεξαγωγή του σε συγκεκριμένους χώρους και υπό την εποπτεία υπαλλήλων του Δήμου.

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Χουριέτ", το δημοψήφισμα με την μορφή του αυτή δεν θα χρησιμεύσει σε τίποτε άλλα παρά στην αύξηση της έντασης ανάμεσα στους ισλαμιστές και τους οπαδούς του κοσμικού (secular) καθεστώτος.

    Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Ταντάν επενέβη στην υπόθεση και ζήτησε από τον κ. Γκιοκτσέκ την ακύρωση της απόφασης διεξαγωγής δημοψηφίσματος καθ' ότι οι Δήμοι δεν έχουν το δικαίωμα λήψης τέτοιας απόφασης περί δημοψηφίσματος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 6 July 2000 - 18:14:26 UTC