Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-07-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
  • [02] ΟΙ ΦΛΟΓΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗ ΛΟΚΡΙΔΑ
  • [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΑΤΑΜΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [04] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [05] ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ
  • [06] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • [07] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑ ΠΕΦΤΕΙ ΝΕΚΡΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΥΡΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
  • [08] 8.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
  • [09] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ
  • [11] ΕΠΙΘΕΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
  • [12] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΑΒΑΣΙΜΗ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΤΕΝΤΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΓΓΡΑΦΟΥ
  • [13] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
  • [14] ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ - ΣΦΥΡΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ CHALLENGER ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
  • [15] ΟΙ ΥΠ.ΕΞ ΤΗΣ ΕΕ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ - ΡΩΣΙΑ
  • [16] ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
  • [17] ΔΥΟ ΡΕΚΟΡ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΒΟΥ
  • [18] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ 101 ΚΙΛΑ ΗΡΩΙΝΗ
  • [19] ΕΝΑ ΕΚ. ΚΙΝΕΖΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [20] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ
  • [21] ΟΙ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΕΡΓΗΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΟΠΕΚ ΛΕΕΙ ΑΛΓΕΡΙΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [01] ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

    Σάμος, 9 Ιουλίου 2000 (11:55 UTC+2)

    Φωτογραφία: ΠΥΡΚΑΓΙΑ

    Ανυπολόγιστες, είναι οι καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά που σάρωσε τη νοτιοανατολική Σάμο. Απανθρακωμένη μέσα στο σπίτι της, βρέθηκε το απόγευμα η 92χρονη Μαρία Ελευθερίου, η οποία αγνοούνταν απο την Παρασκευή, στο χωριό Μαυρατζαίοι, το οποίο είχε εκκενωθεί.

    Τουλάχιστον 7 σπίτια κάηκαν στο χωριό Κουμαραδαίοι, ενω οι φλογες απειλουν άμεσα Πύργο και Μυτηλινιούς, καθώς και τα χωριά Κουμέϊκα, Παγώνδα, Μεσόγεια, Πάνδροσο, και Πλάτανο.

    Η φωτιά κατευθύνονταν προς το βόρειο μέρος του νησιού, στο χωριό Κοκκάρι. Στο νησί έσπευσε και ο υπουργος Αιγαίου Νικος Σηφουνάκης, ο οποιος εξέφρασε στον ραδιοσταθμό "Αλφα-Νιούς 98,7" την άποψη οτι προκειται για εμπρησμό, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρία ανθυπολοχαγού του στρατού, η φωτιά εκδηλωθηκε συγχρονως σε τρείς εστίες.

    Στο νοσοκομείο του νησιού εχουν μεταφερθεί με αναπνευστικά προβληματα και μικροεγκαύματα τρεις πυροσβέστες, 19 ανδρες της ΕΜΑΚ και 8 πολιτες. Υπο έλεγχο τέθηκε η φωτιά στο Γραμματικό, που ξέσπασε το μεσημέρι, ενω στο αστυνομικό τμήμα Μαραθώνα κρατούνται και ανακρίνονται ως ύποπτοι εμπρησμού 3 αλβανοί, μετά απο υπόδειξη των κατοίκων, ενω αναζητείται και ένα ακόμη άτομο.

    Σε ύφεση, βρίσκεται η πυρκαγιά στη Καλαμάτα ανάμεσα στα χωριά Καλοχώρι και Μεοσπόταμος, ενω σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές σε δασική έκταση στη Χειμαδιά Πρέβεζας, στο Ελεύθερο Κόνιτσας, όπου γίνονται συνεχώς εκρήξεις βλημάτων και στην Κέρκυρα, στα χωριά Πουλάδες, Φοντάνα, Καβουρόλιμνοι, Παλαιοκαστρίτσα και Λιβάδι, όπου έχουν αποτεφρωθεί 1.200 στρέμματα αγροτικής καλλιέργειας.

    [02] ΟΙ ΦΛΟΓΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗ ΛΟΚΡΙΔΑ

    Λαμία, 9 Ιουλίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Κυκλωμένο από τις φλόγες είναι το χωριό Μαλεσίνα στη Λορκίδα. Η πυρκαγιά έχει τρεις εστίες: η πρώτη στο 120ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας, η δεύτερη κοντά στη θέση Αγία Κυριακή και τη τρίτη κοντά σε κατασκηνώσεις του υπουργείου Εξωτερικών.

    Οι κάτοικοι προσπαθούν με όλα τα μέσα να αντιμετωπίσουν τη φωτιά, που "έγλειψε" το χωριό. Η φωτιά έχει κάψει στάβλους, ποιμνιοστάσια και αρκετά ζώα. Ολη η δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Λοκρίδας είναι συγκεντρωμένη στο σημείο και έχουν έρθει και ενισχύσεις από τη Βοιωτία, τη Φωκίδα και τη Χαλκίδα.

    Εξάλλου, ιδιαίτερα σοβαρή είναι και η φωτιά που ξέσπασε στο χωριό Τσούκα στη δυτική Φθοιώτιδα.

    [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΑΤΑΜΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Τεχεράνη, 9 Ιουλίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία ξεκινά αύριο ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, μετά από ένα σαββατοκύριακο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ φοιτητών και μελών ισλαμικών οργανώσεων στην Τεχεράνη.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ιρανού ηγέτη στη Γερμανία από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

    Στόχος της επίσκεψης του Ιρανού προέδρου στη Γερμανία είναι η σταθεροποίηση της προόδου που έχει συντελεστεί τον τελευταίο καιρό στις σχέσεις της Τεχεράνης με τη Δύση, αλλά και η προσέλκυση ξένου κεφαλαίου.

    Ο πρόεδρος του Ιράν έχει ωστόσο αντιμέτωπους σε αυτό το "άνοιγμα" που επιχειρεί προς τη Δύση τους "σκληροπυρηνικούς" ισλαμιστές, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν στα χέρια τους μεγάλο μερίδιο από την πίτα της εξουσίας.

    Οι προηγούμενες επισκέψεις του Χαταμί στην Ιταλία και τη Γαλλία είχαν ξεσηκώσει κύμα διαμαρτυριών από ομάδες διαφωνούντων, ενώ για την αυριανή επίσκεψη, οι αρχές της Γερμανίας έχουν λάβει ασυτηρότερα μέτρα ασφαλείας από ό,τι για την επίσκεψη Κλίντον, τον προηγούμενο μήνα.

    Σ.Π.

    [04] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Μπόντρουμ, 9 Ιουλίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Με στόχο την εδραίωση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δυο δήμων, αντιπροσωπεία 13 μελών του δήμου Σχηματαρίου μετέβη σήμερα στην πόλη Γκιουμουσούλκ του δήμου Μπόντρουμ, στην Τουρκία.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών του δημάρχου του Σχηματαρίου, Ευάγγελος Γεωργίου, ο οποίος ηγείται της ελληνικής αντιπροσωπείας, με τον δήμαρχο της Γκιουμουσούλκ, Μεχμέτ Ουλκούμ, θα βρεθούν οι απαιτούμενες διεργασίες για την αδελφοποίηση των δυο δήμων.

    Σ.Π.

    [05] ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Σε ύφεση βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε στις 3.30 μ.μ. σε δασική έκταση στο Δήλεσι Βοιωτίας. Η φωτιά απείλησε εξοχικές κατοικίες. Ξεκίνησε από την περιοχή του Αγίου Φανουρίου και, λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, εξαπλώθηκε γρήγορα.

    Επί τόπου βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις πολλοί εθελοντές, υδροφόρες από τους γύρω δήμους, 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

    [06] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2000 (20:43 UTC+2)

    Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 16 του μηνός επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Αγιο Ορος, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Η επίσημη αιτιολογία είναι ο φόρτος εργασίας, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι δυσαρεστημένος από τον τρόπο που χειρίστηκε η εκκλησία της Ελλάδας το θέμα των ταυτοτήτων, καθώς και από το γεγονός ότι δεν συμβουλεύτηκε το Πατριαρχείο.

    [07] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑ ΠΕΦΤΕΙ ΝΕΚΡΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΥΡΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

    Τελ Αβίβ, 9 Ιουλίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν μια Παλαιστίνια στη Λωρίδα της Γάζας, τραυματίζοντας παράλληλα άλλα πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και το μόλις επτά μηνών μωρό της άτυχης γυναίκας, που φέρει σοβαρό τραύμα στο κεφάλι και η κατάστασή του κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη.

    Οι παλαιστινιακές αρχές επέδωσαν διάβημα διαμαρτυρίας στις ισραηλινές αρχές για το περιστατικό, για το οποίο οι Ισραηλινοί στρατιώτες υποστηρίζουν ότι απάντησαν σε πυρά από διερχόμενο αυτοκίνητο, ενώ οι Παλαιστίνιοι λένε ότι οι στρατιώτες, κάνοντας λάθος εκτίμηση και νομίζοντας ότι δέχονταν επίθεση, άνοιξαν πυρ κατά του διερχόμενου αυτοκινήτου.

    Το συγκεκριμένο επεισόδιο έρχεται να εντείνει το ήδη τεταμένο κλίμα των σχέσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που την ερχόμενη Τρίτη καλούνται να καθήσουν στο τραπέζι των συνομιλιών μαζί με τους Αμερικανούς προκειμένου να δώσουν νέα πνοή στην ειρηνευτική διαδικασία.

    Σ.Π.

    [08] 8.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

    Κοζάνη, 9 Ιουλίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Πάνω από 8.000 στρέμματα δάσους και 1.000 στρέμματα σιτηρών κάηκαν μέχρι στιγμής στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12 το μεσημέρι στην Αυγή Κοζάνης.

    Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το αντλιοστάσιο του αρδευτικού συστήματος και σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε στύλο της ΔΕΗ. Λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά, αφού έκαψε αθέριστα χωράφια, επεκτάθηκε και στο παρακείμενο δάσος και προς στιγμή απείλησε και τα σπίτια του χωριού.

    Στον τόπο της πυρκαγιάς κατέφτασε η πυροσβεστική Κοζάνης με 6 οχήματα και 30 άντρες, ενώ στην κατάσβεση συμμετέχουν και δυνάμεις του στρατού.

    [09] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Βελιγράδι, 9 Ιουλίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Με επικριτικά σχόλια υποδέχτηκαν οι φιλο-κυβερνητικές εφημερίδες του Βελιγραδίου την απόρριψη των συνταγματικών τροποποιήσεων που ψήφισε νωρίτερα το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της χώρας, από τη βουλή του Μαυροβουνίου.

    Με τίτλο "Πανικός στο καθεστώς της Ποντγκόριτσα", η Vecernje Novosti γράφει ότι οι αρχές της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου ανήλθαν στην εξουσία μέσω νοθευμένων εκλογών και φοβούνται να ελέγξουν την υποστήριξη των πολιτών στις ενέργειές τους.

    "Η τελευταία απόφαση της κυβερνούσας συμμαχίας...στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου να απορρίψει τις τροποποιήσεις που έχουν υιοθετηθεί στο ομοσπονδιακό σύνταγμα είναι καθαρή έκφραση της πολιτικής και άλλων ανικανοτήτων της", γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα του Βελιγραδίου.

    Από την πλευρά της, η Politika γράφει ότι "αυτοί που αντιτίθενται στις αλλαγές που έγιναν στο ομοσπονδιακό σύνταγμα είναι οι αληθινοί αντίπαλοι της δημοκρατίας...Φοβούνται την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας", ενώ ο υπουργός Πληροφοριών της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούσιτς χαρακτήρισε την απόφαση του κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου "νομική ανοησία".

    Σ.Π.

    [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Ικανοποιημένος από τις διήμερες εργασίες της Πανελλήνιας Οργανωτικής Συνδιάσκεψης του ΔΗΚΚΙ, που έληξε σήμερα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Τσοβόλας.

    Στη Συνδιάσκεψη πήραν μέρος 1.300 μέλη του κόμματος, ενώ τα κείμενα θα συζητηθούν ενόψει του πρώτου συνεδρίου του κόμματος που θα γίνει το Δεκέμβριο.

    [11] ΕΠΙΘΕΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2000 (19:48 UTC+2)

    Για μαύρη προπαγάνδα από τους δημοσιογράφους έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στην εκπομπή του στο ραδιοφωνικό σταθμό της εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι επιχειρούν να πλήξουν την εικόνα του στο λαό.

    Επανέλαβε ότι η εκκλησία θα προχωρήσει με διαφανείς διαδικασίες στο δημοψήφισμα για τις ταυτότητες, ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες.

    Η εκπομπή ήταν ηχογραφημένη από την περασμένη Τρίτη και έτσι ο Αρχιεπίσκοπος δεν σχολίασε τις τελευταίες δηλώσεις πολιτικών και τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στη δράση του επί χούντας.

    [12] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΑΒΑΣΙΜΗ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΤΕΝΤΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΓΓΡΑΦΟΥ

    Λευκωσία, 9 Ιουλίου 2000 (19:42 UTC+2)

    "Εντελώς αβάσιμη" χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης την κατηγορία του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά διέρρευσε στον Τύπο το έγγραφο του Ραούφ Ντενκτάς, τονίζοντας ότι "δεν είχαμε το έγγραφο, δεν έχουμε το έγγραφο και πέραν των δημοσιογραφικών πληροφοριών δεν γνωρίζουμε οτιδήποτε γι΄αυτό".

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε στη Γενεύη ο Πρόεδρος Κληρίδης εκφράζει λύπη, γιατί όπως ανέφερε "ο τόνος της δήλωσης του κ. Ντενκτάς αποδεικνύει ότι δεν προσήλθε σε αυτές τις συνομιλίες με την πολιτική βούληση να διαπραγματευθεί σοβαρά".

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [13] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2000 (19:39 UTC+2)

    Εκτακτη σύσκεψη, με αντικείμενο την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο των πυρκαγιών, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Βάσως Παπανδρέου και Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

    Η υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις ειδικές καιρικές συνθήκες που ευνοούν τις φωτιές και διαβεβαίωσε ότι το κράτος θα βοηθήσει όσους έχουν χάσει τις περιουσίες τους από τις πυρκαγιές.

    Πρόσθεσε, δε, ότι φέτος η πυροσβεστική διαθέτει περισσότερα εναέρια μέσα από τις προηγούμενες χρονιές, παρόλα αυτά θα νοικιάσει τέσσερα επιπλέον εναέρια μέσα.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τόνισε ότι στο νησί βρίσκονται περισσότεροι από 700 πυροσβέστες, ενώ περισσότεροι κατευθύνονται. Υπάρχουν 65 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας και 45 τοπικά πυροσβεστικά.

    [14] ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ - ΣΦΥΡΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ CHALLENGER ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

    Ξυλόκαστρο, 9 Ιουλίου 2000 (19:36 UTC+2)

    Την πρόκρισή τους στον τελικό του παγκόσμιου Challenger μπιτς βόλεϊ εξασφάλισε σήμερα το δίδυμο Καραντάσιου - Σφυρή, αφού μετά από μια εντυπωσιακή εμφάνιση και παρουσία περίπου 2.000 φιλάθλων επιβλήθηκε του ιταλικού δίδυμου Ντε Μαρίνις - Ντελ Κόρε με 2-0 σετ (25-14 και 25-13).

    Το τουρνουά Challenger μπιτς βόλεϊ, που διεξάγεται στο Ξυλόκαστρο αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη διοργάνωση μπιτς βόλεϊ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

    [15] ΟΙ ΥΠ.ΕΞ ΤΗΣ ΕΕ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ - ΡΩΣΙΑ

    Βρυξέλλες, 9 Ιουλίου 2000 (19:35 UTC+2)

    Το θέμα της πολιτικής των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας και της Ρωσίας θα απασχολήσει την αυριανή προγραμματισμένη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Οι Ευρωπαίοι υπουργοί, που είχαν στο παρελθόν έρθει σε διαφωνία για το θέμα χειρισμού του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θα έχουν λεπτομερή συζήτηση για την κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο της πρώτης ημέρες των επαναλαμβανόμενων κάθε μήνα διαβουλεύσεών τους.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, είναι πολύ πιθανό να δοθεί εξάμηνη παράταση στην αναστολή του εμπάργκο πτήσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας, που είχε επιβληθεί κατά τη διάρκεια της διαμάχης στο Κοσσυφοπέδιο και είχε ανασταλεί προσωρινά στις αρχές του χρόνου. Η ΕΕ είχε αποφασίσει τότε να εστιάσει τις πιέσεις στο πρόσωπο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δίνοντας παράλληλα μια "ανάσα" στους απλούς πολίτες της Γιουγκοσλαβίας, μετά από σχετικές εκκλήσεις της σερβικής αντιπολίτευσης.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης το ενδεχόμενο χαλάρωσης των λεγόμενων "ήπιων κυρώσεων" κατά της Ρωσίας, που είχαν επιβληθεί στη Μόσχα λόγω της "δυσανάλογης χρήσης βίας" στην Τσετσενία.

    Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ είχαν συμφωνήσει τον προηγούμενο Δεκέμβριο, στο Ελσίνκι, να επαναπροσδιορίσουν την παροχή βοήθειας προς τη Ρωσία, δίνοντάς της καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά στη σύνοδο της Πορτογαλίας, τον προηγούμενο μήνα, δεσμεύτηκαν ότι θα βοηθήσουν τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να παγιώσει τη δημοκρατία στη χώρα και να βάλει σε γερά θεμέλια την οικονομία της αγοράς.

    Σ.Π.

    [16] ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2000 (19:13 UTC+2)

    Για τέταρτη μέρα συνεχίζεται η πυρκαγιά στη Σάμο, ενώ η ένταση και οι συνεχείς μεταβολές των ανέμων δυσχεραίνουν την προσπάθεια των πυροσβεστών. Εκκενώθηκαν τα χωριά Πύργος και Πάνδροσος και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν με ΡΕΟ σε ασφαλείς περιοχές. Η φωτιά αυτή την ώρα κατευθύνεται προς το βόρειο τμήμα του νησιού, ενώ οι πυροσβέστες παίρνουν μέτρα προστασίας για το δυτικό τμήμα, όπου και βρίσκονται αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών του στρατού. Πεντακόσιοι τουλάχιστον πυροσβέστες με τη βοήθεια εθελοντών δίνουν μάχες με τις φλόγες.

    Σε σύσκεψη που έγινε στο αεροδρόμιο της Σάμου, παρουσία του υπουργού Αιγαίου Νίκου Σηφουνάκη και του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος Παναγιώτη Φούρλα αποφάσισε ο κύριος όγκος των πυροσβεστικών δυνάμεων να κατευθυνθεί σε δύο μέτωπα. Το πρώτο είναι ανάμεσα στα χωριά Κούτσι και Πύργος, όπου η φωτιά αναζωπυρώνεται συνεχώς και το δεύτερο στη βόρεια πλευρά του νησιού στα χωριά Βουρλιώτες και Κοκάρι.

    Από τη φωτιά έχει καεί ολόκληρο το κεντρικό τμήμα του νησιού που έχει πεύκα και ελιές.

    Εν τω μεταξύ 25 νέες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει, ανάμεσα στις οποίες είναι αυτές στο Δίλεσι Αττικής, το Δερβένι και την Αταλάντη.

    [17] ΔΥΟ ΡΕΚΟΡ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΒΟΥ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2000 (19:13 UTC+2)

    Εντυπωσιακή εμφάνιση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου πραγματοποίησαν οι αθλήτριες της σφαίρας, Πόπη Ουζούνη, και της σφυροβολίας, Ευδοκία Τσάμογλου, σημειώνοντας νέα πανελλήνια ρεκόρ στα αγωνίσματά τους.

    Η Πόπη Ουζούνη, με βολή στα 18,59 μέτρα κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ της Τεντεμείδου με 18,53, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, ενώ η Ευδοκία Τσάμογλου βελτίωσε κατά ένα μέτρο το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ στο αγώνισμα, "προσγειώνοντας" τη σφύρα της στα 63,20 μέτρα.

    Κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Στίβου, πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Αγγελος Παυλακάκης, με χρόνο 10:13 στα 100 μέτρα- μόλις δυο εκατοστά πάνω από το πανελλήνιο ρεκόρ- και ο Κώστας Κεντέρης με 10:16 στο ίδιο αγώνισμα.

    Στα 110 μέτρα γυναικών, η Κατερίνα Θάνου, με μόνο αντίπαλο το χρονόμετρο πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοσή της αυτή τη χρονιά, τερματίζοντας σε χρόνο 10:93, ενώ ο Κώστας Γκατσιούδης επιβεβαίωσε την απόλυτη κυριαρχία του στον ακοντισμό με βολή στα 87 μέτρα και 89 εκατοστά.

    [18] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ 101 ΚΙΛΑ ΗΡΩΙΝΗ

    Αγκυρα, 9 Ιουλίου 2000 (19:10 UTC+2)

    Στην κατάσχεση 101 κιλών ηρωίνης από το Ιράν με προορισμό την ευρωπαϊκή αγορά προέβησαν οι αστυνομικές αρχές της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο επιχείρησης κατά την οποία συνελήφθησαν δυο Τούρκοι πολίτες.

    Η αγοραστική αξία των ναρκωτικών στον ευρωπαϊκό τομέα της Κωνσταντινούπολης ανέρχεται στα τρία εκατομμύρια δολάρια.

    Σε μια άλλη επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας, συνελήφθησαν εννέα άτομα τουρκικής καταγωγής και κατασχέθηκε μισό κιλό κοκαϊνη από την Κολομβία.

    Η Τουρκία είναι λόγω της γεωγραφικής της θέσης ένα από τα κύρια περάσματα των εμπόρων ναρκωτικών, που θέλουν να προωθήσουν κυρίως όπιο και ηρωίνη από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν στην Ευρώπη.

    Σ.Π.

    [19] ΕΝΑ ΕΚ. ΚΙΝΕΖΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 9 Ιουλίου 2000 (19:01 UTC+2)

    Περίπου 1,5 εκ. παράνομους μετανάστες "φιλοξενεί" η Ρωσία, από τους οποίους το ένα εκατομμύριο είναι Κινέζοι, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, επικαλούμενο δηλώσεις αρμοδίων της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι Κινέζοι λαθρομετανάστες, πολλοί από τους οποίους εισέρχονται στις περιοχές της Ασιατικής Ρωσίας με ολιγοήμερη βίζα προκειμένου να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους, στέλνουν κάθε χρόνο στις χώρες τους το ποσό των περίπου έξι δισ. δολαρίων.

    Η Ρωσία εξέδωσε μέσα στο 1999 περίπου 200.000 άδειες εργασίας, οι περισσότερες σε πολίτες της Ουκρανίας, της Τουρκίας, της Κίνας, του Βιετνάμ, της Μολδαβίας και του Αζερμπαϊτζάν, που απορροφήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στον κατασκευαστικό και τον εμπορικό τομέα, στη δυτική Ρωσία.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Itar-Tass, το 44% των Ρώσων είναι αντίθετο στην έκδοση αδειών εργασίας σε άνεργους μετανάστες, το 28% υποστηρίζει τη μείωση του αριθμού των μεταναστών, ενώ μόλις το 10% υποστηρίζει την άρση όλων των περιορισμών που έχουν να κάνουν με τη μετανάστευση.

    Σ.Π.

    [20] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

    Λευκωσία, 9 Ιουλίου 2000 (19:00 UTC+2)

    Μια 68χρονη γυναίκα και ένας 93χρονος άνδρας δεν άντεξαν την αποπνικτική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει ο καύσωνας τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο και άφησαν την τελευταία τους πνοή σήμερα το πρωί.

    Η 68χρονη πέθανε νωρίς σήμερα το πρωί στο σπίτι της, στη Λάρνακα, ενώ ο 93χρονος απεβίωσε σε νοσοκομείο της Λευκωσίας.

    Σε διάστημα 24 ωρών περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν σπεύσει στα νοσοκομεία της Μεγαλονήσου παραπονούμενοι για ενοχλήσεις από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

    Ο καύσωνας έχει προκαλέσει προβλήματα και με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος καθώς λόγω της υπερφόρτωσης του συστήματος, η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού αναγκάστηκε να "κόψει" το ρεύμα για λίγες ώρες σε διάφορες περιοχές.

    Σ.Π.

    [21] ΟΙ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΕΡΓΗΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΟΠΕΚ ΛΕΕΙ ΑΛΓΕΡΙΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αλγέρι, 9 Ιουλίου 2000 (18:40 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να κάνει καμιά κίνηση για αύξηση της παραγωγής του πετρελαίου χωρίς να έχει προηγουμένως διαβουλεύσεις με τους εταίρους της στον ΟΠΕΚ, εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας, Σακίμπ Χελίλ.

    "Είμαι σίγουρος ότι ο Ναίμι (υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας) δεν θα έπαιρνε ποτέ μια τέτοια απόφαση χωρίς να συμβουλευτεί τους άλλους. Δεν το έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν και δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίο θα το έκανε τώρα", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Αλγερινός αξιωματούχος τόνισε ότι δεν είχε καμιά επαφή με τον υπουργό Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλι ελ Ναϊμι, από την εμφάνιση στον Τύπο δηλώσεων που θέλουν τον Σαουδάραβα υπουργό να έχει δηλώσει ότι η χώρα του θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου σε ημερήσια βάση προκειμένου να μειωθούν οι τιμές του "μαύρου χρυσού" στην παγκόσμια αγορά, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι πρόκειται μάλλον περί αβάσιμων πληροφοριών.

    Σ.Π.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 12 July 2000 - 16:08:28 UTC