Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-07-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [02] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΚΑΜΠ ΝΤΕΪΒΙΝΤ
  • [03] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
  • [04] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [05] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ
  • [06] Ο Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • [07] "ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ" ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ... ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  • [08] Ν.Δ.: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ. ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ
  • [09] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΘΑ ΛΑΒΕΙ 8,6 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ - Χ. A. ΣΑΜΑΡΑΝΚ
  • [11] Ο Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [12] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Χ.Α.Α.
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [14] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [15] Ο ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ
  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΗΝ 113 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ
  • [17] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [18] ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΟΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
  • [19] ΕΚΘ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΗ ΤΗΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
  • [20] Ο ΠΙΚΟΥΛΑ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [21] ΟΙ ΤΡΕΙΣ "ΣΟΦΟΙ" ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ
  • [22] Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΘΑ ΔΙΕΞΑΓΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ
  • [23] ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

  • [01] Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2000 (10:06 UTC+2)

    Φωτογραφία: Διαμαρτυρία Ελληνοαμερικανών έξω από το ξενοδοχείο όπου τον Ινστιτούτο Ανατολή - Δύση βραβεύει τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου και της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ.

    Είκοσι έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Η ελληνική πλευρά εκφράζει προσδοκίες ότι ο διακοινοτικός διάλογος μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση του κυπριακού δράματος, εξέλιξη που θεωρείται απαραίτητη για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στα Κατεχόμενα για πρώτη φορά προχθές 10.000 διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για το αντιδημοκρατικό καθεστώς Ντενκτάς και τη στήριξη που του παρέχει η Άγκυρα.

    Στα μηνύματά της, για την 26η επέτειο της εισβολής του Αττίλα στη μεγαλόνησο, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας επισημαίνει ότι τα στοιχεία για τη λύση της κυπριακής τραγωδίας βρίσκονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    "Είκοσι έξι χρόνια μετά και ενώ έχει ήδη αντιμετωπιστεί θετικά η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κινείται επιτέλους μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία με την πρωτοβουλία και υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και την ελπιζόμενη συνδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων ενδιαφερομένων κρατών" σημείωσε στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος και πρόσθεσε ότι ευχή όλων είναι να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου, του πλαισίου αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και με συνείδηση δικαίου.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης τόνισε ότι η βίαιη και τραγική διαίρεση του νησιού επηρεάζει δυσμενώς τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία και διευκρίνισε ότι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από τη διευθέτηση μιας συνολικής δίκαιης, μόνιμης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο πρόβλημα. Επισήμανε πως τα στοιχεία της λύσης της κυπριακής τραγωδίας βρίσκονται στις αποφάσεις του ΟΗΕ και προνοούν, μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία διζωνικής-διακοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία.

    Σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πως το Κυπριακό βρίσκεται σε μια φάση πιθανών εξελίξεων, επισημαίνοντας ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου καθίσταται επί των ημερών μας όλο και περισσότερο ευδιάκριτη.

    "Το Κυπριακό βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής και της δραστηριότητάς μας. Προχωρούμε με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία για την επίλυσή του, όπως και για την ολοκλήρωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ελσίνκι δείχνει ακριβώς το δρόμο ο οποίος μπορεί να εξασφαλίσει μια ειρηνική πορεία στην Κύπρο" κατέληξε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

    Το μήνυμα του Κ. Καραμανλή

    Την ανάγκη να θεσμοθετηθεί Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής επισήμανε στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος τόνισε ότι η τουρκική πλευρά αυξάνει συνεχώς τις αξιώσεις της και σε κάθε υποχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προβάλλει νέες απαιτήσεις, διευρύνοντας το χάσμα που προκάλεσε η εισβολή.

    "Η τακτική των μονομερών υποχωρήσεων και παραχωρήσεων απέτυχε" τόνισε και διευκρίνισε ότι στην Κύπρο δοκιμάζεται η πραγματική βούληση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και επανέλαβε ότι τα κλειδιά για τη λύση του προβλήματος βρίσκονται στην Άγκυρα.

    Το μήνυμα του ΚΚΕ

    Με τη στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ το Κυπριακό οδεύει στον οριστικό και θεσμικό ενταφιασμό με πολύπλευρες, ίσως και απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρει το μήνυμα του ΚΚΕ. Επέρριψε ευθύνες σε όσους εναπόθεσαν την επίλυσή τους στην ενταξιακή πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επέμεινε ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

    Ο Συνασπισμός

    Σε κρίσιμο και λεπτό σημείο βρίσκονται οι διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού 26 χρόνια μετά την εισβολή του Αττίλα, επισήμανε ο Συνασπισμός και τόνισε ότι η απρόσκοπτη πρόοδος της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Αθήνα και τη Λευκωσία. Τόνισε την ανάγκη προώθησης λύσης του Κυπριακού μέσα από ουσιαστικές διακοινοτικές συνομιλίες στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και των συμφωνιών κορυφής του 1997 και 1979, που προβλέπουν διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και σημείωσε: "Πρέπει να επιβεβαιωθούν ξανά οι αρχές της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας με ενιαία κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, καθώς και να διασφαλισθούν τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των Κυπρίων της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής Κοινότητας".

    Πρότεινε οι αρχές αυτές να στηριχθούν από το ευρύτερο φάσμα πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και την Κύπρο, να υπάρξει ομόφωνη καταδίκη της προέλασης του Αττίλα στα Στροβίλια και κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες, προκειμένου η διεθνής κοινότητα να προσεγγίσει το Κυπριακό από τη σκοπιά των αποφάσεων του ΟΗΕ.

    Το ΔΗΚΚΙ

    Το Κυπριακό, τόνισε το ΔΗΚΚΙ, ήταν και παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε βάρος ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους. "Δίκαιη και βιώσιμη λύση δεν πρόκειται να υπάρξει, έως ότου αποχωρήσει από τη Μεγαλόνησο και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης ή έποικος" κατέληξε.

    [02] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΚΑΜΠ ΝΤΕΪΒΙΝΤ

    Ουάσιγκτον, 20 Ιουλίου 2000 (10:22 UTC+2)

    Με παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον απετράπη την τελευταία στιγμή το "ναυάγιο" στο Camp David, με δραματικές ολονύκτιες εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο.

    Εως τις πρώτες πρωινές ώρες η τριμερής ειρηνευτική διάσκεψη για το Μεσανατολικό φαινόταν να έχει οδηγηθεί σε αποτυχία, γεγονός που επιβεβαίωνε και ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωση που εκδόθηκε τα ξημερώματα. Μετά όμως από ασφυκτικές πιέσεις του Αμερικανού Προέδρου, για τον οποίο μία ειρηνευτική συμφωνία για το Μεσανατολικό θα αποτελέσει προσωπική επιτυχία, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Εχούτ Μπάρακ και ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, θα παραμείνουν στο Camp David αναζητώντας μια συμβιβαστική λύση που θα μπορέσει να οδηγήσει σε ειρηνευτική συμφωνία.

    Την ανακοίνωση έκανε πριν από λίγη ώρα ο Αμερικανός Πρόεδρος από το Camp David.

    "Oι δύο πλευρές έκαναν μία έντονη προσπάθεια να επιλύσουν τις διαφορές τους στα πιο δύσκολα θέματα. Το χάσμα παραμένει, αλλά έχει υπάρξει κάποια πρόοδος και όλοι είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε παραπέρα. Μετά από έντονες συζητήσεις οι δύο πλευρές αποφάσισαν να παραμείνουν στο Camp David, ενώ εγώ θα βρίσκομαι στην Οκινάουα".

    Ο Μπάρακ ακύρωσε την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, το ίδιο έκανε και ο Γιάσερ Αραφάτ. Οι συνομιλίες των δύο πλευρών θα συνεχιστούν τώρα χωρίς την παρουσία του Μπιλ Κλίντον ο οποίος αναχωρεί σήμερα για την Οκινάουα της Ιαπωνίας όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των "8". Στις συνομιλίες πλέον θα συμμετέχει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ.

    Το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών είναι το μελλοντικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ισραηλινού τύπου, καθώς δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την πορεία των συνομιλιών, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός πρότεινε στους Παλαιστινίους την υπαγωγή σε Παλαιστινιακό έλεγχο των αραβικών και αρμενικών συνοικιών της Ιερουσαλήμ, με αντάλλαγμα την επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας σε εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική όχθη.

    Και οι δύο ηγέτες βρίσκονται αντιμέτωποι και με την κοινή γνώμη καθώς Εβραίοι και Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν καθημερινά ζητώντας να μην υπάρξουν υποχωρήσεις και συμβιβασμοί.

    [03] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2000 (10:53 UTC+2)

    Καλό, ήταν το κλίμα στη χθεσινή συνάντηση για τα εργασιακά, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση και αντιπροσωπίας της ΓΣΕΕ και όλα δείχνουν ότι θα αποφευχθεί η ρήξη σ΄αυτό τον τομέα, καθώς διαμορφώνεται ένα συναινετικό κλίμα, που προδιαθέτει για κάποιες αλλαγές, οι οποίες θα καταστήσουν πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας, με ταυτόχρονη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων.

    Χθες, συζητήθηκαν κατ΄αρχήν τα πρώτα πέντε σημεία που είχαν εγκριθεί από την κυβερνητική επιτροπή την περασμένη εβδομάδα. Η κυβέρνηση, αποδέχεται για τη σωτηρία της διαδικασίας του διαλόγου και προκειμένου να εξασφαλιστεί και η παρουσία των συνδικάτων μια πιο ευέλικτη διαδικασία σε διμερή βάση με την ελπίδα να διαμορφωθεί μετά τον Αύγουστο ένα πλαίσιο τέτοιο που θα επιτρέπει και την παρουσία της ΓΣΕΕ σε μια ευρύτερη διαδικασία διαλόγου.

    Όπως διαφάνηκε, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των αλλαγών στην κατεύθυνση της ελαστικοποίησης και της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, με τη σύμφωνη γνώμη της εργατικής πλευράς.

    Τους επόμενους μήνες τα εργασιακά θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον καθώς είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν κινητοποιήσεις και να τροφοδοτηθούν σοβαρές κοινωνικές εντάσεις.

    Ο υπουργός Εργασίας

    Ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση υποστήριξε: "Προσδιορίσαμε 9 θεματικές ενότητες που περιλαμβάνουν τις μακροοικονομικές πολιτικές, τις διαρθρωτικές πολιτικές, τους πόρους του Γ' ΚΠΣ, θεσμικά θέματα για το ανθρώπινο δυναμικό. Η διαδικασία την οποία θέλουμε να ακολουθήσουμε είναι, αφού ολοκληρωθούν οι συναντήσεις με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, να καταλήξουμε σε θεματικές ενότητες οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου. Αυτές οι θεματικές ενότητες καλύπτουν το σύνολο των σημαντικών πολιτικών που επηρεάζουν την απασχόληση και την ανεργία. Εκτιμώ ότι μετά τις εσωτερικές διαδικασίες που θα προκύψουν, θα πάμε σε διάλογο, θα ξεκινήσουμε και θα μπορέσουμε να καταλήξουμε. Στόχος είναι να αρχίσουμε τις ουσιαστικές συζητήσεις γύρω στις 20 Αυγούστου και με προοπτική να τελειώσουμε στα τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου και να φτάσουμε σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέσα από το οποίο θα δώσουμε απαντήσεις στα καυτά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας".

    Αναφορικά με την απόρριψη σημείων των κυβερνητικών προτάσεων από τη ΓΣΕΕ ο υπουργός Εργασίας απάντησε: "Είναι γνωστές οι θέσεις της ΓΣΕΕ, μας εξηγήθηκαν και σήμερα. Ο διάλογος θα γίνει σε όλα τα θέματα που θα κριθεί το ενδιαφέρον για τα θέματα της απασχόλησης και της ανεργίας. Θα δούμε σε ποια σύνθεση πολιτικών και μέτρων θα φτάσουμε", τόνισε ο κ. Γιαννίτσης.

    Ερωτηθείς για το αίτημα της ΓΣΕΕ σχετικά με την καθιέρωση του 35ωρου ο υπουργός Εργασίας αρκέστηκε σε ένα ουδέτερο σχολιασμό, εκφράζοντας ουσιαστικά την αρνητική θέση της κυβέρνησης στο θέμα: "Εάν η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι το 35ωρο μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού, βεβαίως θα είναι ένα από τα σημεία του διαλόγου".

    Κατά τη χθεσινή συνάντηση οι εκπρόσωποι των εργαζομένων μετέφεραν στον κ. Γιαννίτση την ανησυχία τους για την αποδιοργάνωση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους και τον κάλεσαν μάλιστα χαρακτηριστικά να διαβεί την πύλη ενός εργοστασίου.

    Τα εννέα σημεία που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας για τον διμερή διάλογο, είναι: 1.Δημοσιονομική, Εισοδηματική, Αντιπληθωριστική πολιτική. Σύνδεση με θέση εργαζομένων και κοινωνική σύγκλιση. 2.Διαρθρωτικές πολιτικές και ανταγωνιστικότητα. 3.Πολιτικές για ανάπτυξη επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα ΜΜΕ. 4.Πόροι Γ'ΚΠΣ, ο στόχος της απασχόλησης και της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό. 5.Θεσμικό πλαίσιο πολιτικών ανθρώπινου δυναμικού. 6.Ειδικές πρωτοβουλίες για περιοχές υψηλής ανεργίας και ομάδες στόχους. 7.Ποιοτική βελτίωση μηχανισμών στήριξης των πολιτικών απασχόλησης. 8.Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, ανεργία και εναλλακτικές δυνατότητες. 9.Δίκτυο ασφαλείας απέναντι στον αποκλεισμό, την ανισότητα και τη φτώχεια.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ

    Υπέρ ενός διαλόγου που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, αλλά αντίθετος στα επίμαχα σημεία που συνιστούν απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, εμφανίστηκε χθες, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος.

    Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας προειδοποίησε ότι θα διακόψει κάθε διαδικασία διαλόγου αν τεθούν εκ νέου από την κυβέρνηση τα θέματα που αφορούν α) τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, β) την αύξηση του ποσοστού των απολύσεων και γ) την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. "Απορρίπτουμε 3 από τα 5 επίμαχα ζητήματα που παρουσίασε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα. Αν αυτά εμφανιστούν με οποιαδήποτε μορφή στο τραπέζι του διμερούς διαλόγου, θα ξεκινήσουμε δυναμικές κινητοποιήσεις", υποστήριξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

    Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος υποστήριξε ότι η μείωση ή κατάργηση υπερωριών και υπερεργασίας μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας με την προϋπόθεση ότι δεν θα συνοδεύονται από διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αποδέχθηκε τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% με τη προϋπόθεση ότι θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό οι εισφορές προς το ΙΚΑ.

    "Κεντρικό διεκδικητικό μας αίτημα είναι η καθιέρωση του 35ώρου", υποστήριξε ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, ενώ σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ζήτημα της μείωσης του χρόνου εργασίας ο υπουργός Εργασίας απέφυγε να εκφραστεί. Αναφερόμενος στο θέμα του διαλόγου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για διαδικασία αντίστοιχης του $98 και ότι στην παρούσα φάση η Συνομοσπονδία θα περιοριστεί σε διμερείς συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

    [04] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2000 (21:08 UTC+2)

    Συλλαλητήριο διοργάνωσαν το απόγευμα έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Πειραιώς συνδικαλιστές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο εργασιακό.

    Το συλλαλητήριο διοργάνωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στελέχη του οποίου μίλησαν στους συγκεντρωμένους. Οι εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας έβαλαν συμβολικά φωτιά σε στουπιά που σχημάτισαν τη λέξη οκτάωρο, που όπως είπαν η κυβέρνηση πάει να κάψει.

    Στη συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου 1.500 εργαζομένοι από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και συνδικάτα εργαζομένων.

    [05] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Προσπάθεια εξωραϊσμού της πραγματικότητας και αποπροσανατολισμού καταλογίζει στον υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Κώστα Λαλιώτη ο Υπεύθυνος του Τομέα ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Σάββας Τσιτουρίδης.

    Με αφορμή την κυβερνητική απόφαση για υπερτριπλασιασμό της τιμής των διοδίων στους οδικούς άξονες που θα εκτελεσθούν με το σύστημα της αυτοχρηματόδοτησης και τις σχετικές δηλώσεις του κ. Λαλιώτη ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε:

    "Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε την προσπάθεια του κ. Λαλιώτη να καλύψει τις σημαντικές ευθύνες που έχει η κυβέρνησή του και ο ίδιος για τον τρόπο εκτέλεσης, την ποιότητα και τις καθυστερήσεις εκτελέσεως των δημοσίων έργων μεταθέτοντας τις ευθύνες του μέχρι και στη Νέα Δημοκρατία".

    Ο κ. Τσιτουρίδης είπε ότι ο κ. Λαλιώτης πρέπει να κατανοήσει ότι ως αρμόδιος για τα δημόσια έργα επί επτά συνεχή έτη είναι κρινόμενος και όχι κριτής για τα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα αυτό.

    "Αντί λοιπόν να επιχειρεί να εξωραϊσει την πραγματικότητα και να αποπροσανατολίζει καταφεύγοντας σε επιθέσεις και χαρακτηρισμούς για όσους επικαλούνται τον υπερτριπλασιασμό του κόστους των διοδίων ας ανατρέξει στα στοιχεία που έδωσε η ίδια η κυβέρνηση μέσω του ΥΠΕΘΟ", τόνισε και πρόσθεσε:

    "Σε κάθε περίπτωση οφείλει να κατανοήσει ότι η κατασκευή δημοσίων έργων με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, προϋποθέτει ένα συγκεκριμένο, ξεκάθαρο και σταθερό νομοθετικό πλαίσιο που θα εγγυάται την έγκαιρη εκτέλεση και την ποιότητα των έργων, θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και ένα ορθολογικό κόστος χρήσης για τους πολίτες".

    "Οσο δεν διασφαλίζεται το πλαίσιο αυτό είναι βέβαιο ότι οι κυβερνητικές επιλογές και μεθοδεύσεις θα εντείνουν το καθεστώς της αναποτελεσματικότητας, των καθυστερήσεων και της αδιαφάνειας που διέπει τη λειτουργία της κυβέρνησης στο χώρο των δημοσίων έργων", κατέληξε.

    [06] Ο Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2000 (20:57 UTC+2)

    Συνονθύλευμα διατάξεων, χωρίς αρχή και τέλος, πλήρες αντιφατικών ρυθμίσεων χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

    "Μεσούντος του θέρους και κατά την προσφιλή της τακτική - η εμπειρία του Αυγούστου του 1999 υπήρξε καταλυτική, αφού τότε "θεσμοθετήθηκε" το όργιο των κομματικών ρουσφετιών και ιδίως των κομματικών προσλήψεων που προετοίμασαν το έδαφος του φαύλου εμπορίου ελπίδων, το οποίο μετήλθε η κυβέρνηση Σημίτη κατά τις εκλογές της 9ης Απριλίου - η υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης επιχειρεί νέα "διοικητική επανάσταση". Τουλάχιστον αναγνωρίζει έτσι ευθέως ότι οι "θεσμικές τομές" της πρέπει, για λόγους που είναι εύκολα κατανοητοί, να μείνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, κυρίως, μακριά από τη γνώση και την κρίση του συνόλου των μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας", είπε ο κ. Παυλόπουλος.

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. τόνισε ότι αυτή τη φορά η υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης φέρνει ενώπιον του Τμήματος Διακοπής των Εργασιών της Βουλής ένα σχέδιο νόμου - φρουτιέρα, που συνιστά πραγματικό συνοθύλευμα διατάξεων, χωρίς αρχή και τέλος, πλήρες αντιφατικών ρυθμίσεων και, μάλιστα, ρυθμίσεων που αναιρούν, σε πολλά σημεία, τη διοικητική πολιτική των προκατόχων της αλλά και της ίδιας.

    "Μέσα από τις ρυθμίσεις αυτού του σχεδίου νόμου καταφαίνεται ότι, με την τακτική της κυβέρνησης Σημίτη, η δημόσια διοίκηση, στο σύνολό της, έχει καταντήσει πραγματικό "γεφύρι της Αρτας", υπογράμμισε.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι και αυτό το σχέδιο νόμου ακολουθεί την πάγια πρακτική της υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

    Συγκεκριμένα τόνισε ότι "κατά πρώτο λόγο, περιέχει διατάξεις καθαρώς ρουσφετολογικού περιεχομένου, όπως είναι π.χ. οι διατάξεις περί διευθυντών και γενικών διευθυντών (άρθρο 4) και περί αποσπάσεων δικαστικών λειτουργών και μελών του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (άρθρο 9).

    "Κατά δεύτερο λόγο, οι διατάξεις του άρθρου 1 θέτουν το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης υπό την έλεγχο μετακλητού Ειδικού Γραμματέα, δηλαδή κομματικού οργάνου, εγκάθετου της Χαριλάου Τρικούπη. Με άλλες λέξεις ο έλεγχος της δημόσιας διοίκησης περιέρχεται επισήμως στα χέρια του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ", είπε.

    Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι κορύφωση του κομματικού νεποτισμού συνιστούν οι διατάξεις των άρθρων 7 επ. με τις οποίες επιχειρείται η χειραγώγηση και ποδηγέτηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οπως είπε με τις διατάξεις αυτές η εποπτεία επί των ΟΤΑ ανατίθεται σε τριμελείς επιτροπές, των οποίων η σύνθεση ελέγχεται πλήρως από τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ενώ καταργείται η συμμετοχή δικαστικού λειτουργού που προβλεπόταν από την ως τώρα κείμενη νομοθεσία.

    [07] "ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ" ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ... ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουλίου 2000 (20:28 UTC+2)

    "Οι δρόμοι του Αρχαγγέλου" είναι ο τίτλος της παράστασης, που θα ανεβάσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας την Τετάρτη 26 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης, στη Χαλκιδική.

    Η παράσταση η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ COSMOTE Κασσάνδρας, αποτελεί μια φιλόδοξη παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας, βασισμένη στο έργο και στην εποχή του Μίκη Θεοδωράκη. Το ιδιαίτερο της παράστασης είναι ότι πρόκειται για ένα μικρό θέαμα στο οποίο συνυπάρχουν όλες σχεδόν οι μορφές της καλλιτεχνικής έκφρασης, δηλαδή, το θέατρο, η μουσική, ο χορός, το τραγούδι, καθώς και τα εικαστικά.

    Το σενάριο της παράστασης είναι έργο του Μίκη Θεοδωράκη και της Κάκιας Ιγερινού, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θέμης Μουμουλίδης. Τα κοστούμια είναι του Κώστα Βελινόπουλου και οι χορογραφίες του Κωνσταντίνου Ρήγου. Την επιμέλεια της ενορχήστρωσης και τη μουσική διδασκαλία έχει ο Θύμιος Παπαδόπουλος. Στη παράσταση πρωταγωνιστούν ο Γιάννης Μπέζος, ο Γιώργος Μοσχίδης και δέκα ακόμα ηθοποιοί. Επίσης, τραγουδούν η Τάνια Τσανακλίδου, ο Κώστας Μακεδόνας, ενώ συμμετέχει ενδεκαμελής μουσική ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Θύμιου Παπαδόπουλου, καθώς και το χοροθέατρο ΟΚΤΑΝΑ.

    Η τιμή του εισητηρίου είναι 5.000 δρχ., ενώ υπάρχει φοιτητικό και παιδικό εισητήριο η τιμή των οποίων ανέρχεται στις 3.000 δρχ.. Η παράσταση θα ξεκινήσει στις 9.30 μ.μ..

    [08] Ν.Δ.: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ. ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2000 (20:18 UTC+2)

    "Το έργο της Εγνατίας Οδού έχει πλέον καταστεί μνημείο αναποτελεσματικότητας και καθυστερήσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ", τόνισε ο Υπεύθυνος του Τομέα ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ

    της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Τσιτουρίδης με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Λαλιώτη για την εξέλιξη των έργων της Εγνατίας Οδού.

    "Καλά θα κάνει λοιπόν ο κ. Λαλιώτης να είναι προσεκτικότερος και να μην προκαλεί με δηλώσεις του δεν πείθει κανέναν", σημείωσε ο κ. Τσιτουρίδης.

    Τόνισε ακόμη ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο ίδιος ο κ. Λαλιώτης προσωπικά έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν και στο έργο αυτό και που προκαλούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη ευαίσθητων περιοχών της χώρας.

    [09] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΘΑ ΛΑΒΕΙ 8,6 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Βερολίνο, 20 Ιουλίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Η Γερμανία θα παραχωρήσει 18 εκατομμύρια μάρκα, δηλαδή 8,6 εκατομμύρια δολάρια, στην Αλβανία, στο πλαίσιο του Σύμφωνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια, όπως ανακοίνωσε η Γερμανική κυβέρνηση.

    Αναμένεται ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη παροχή ρεύματος και για την ίδρυση τοπικών διοικήσεων.

    Σημειώνεται πως η Γερμανία έχει ήδη διαθέσει 34,2 εκατομμύρια μάρκα στην Αλβανία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς και η συνολική βοήθεια προς τη χώρα φτάνει τα 567 εκατομμύρια μάρκα από το 1987.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ - Χ. A. ΣΑΜΑΡΑΝΚ

    Λοζάνη, 20 Ιουλίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για τις οργανωτικές αλλαγές του "Αθήνα 2004" και την πεποίθησή του ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα στεφθούν με απόλυτη επιτυχία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, μετά τη συνάντηση που είχε στη Λοζάνη με τη Γιάννα Αγγελοπούλου και τη νέα εκτελεστική επιτροπή του οργανισμού.

    Η κ. Αγγελοπούλου, παρουσία και του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, Γιώργου Φλωρίδη, παρουσίασε στην ηγεσία της Δ.Ο.Ε, τον διευθύνοντα σύμβουλο του "Αθήνα 2004" Πέτρο Συναδινό και τα μέλη του Δ.Σ. στην τακτική τους σύνθεση, δηλαδή τους κ.κ. Σίμιτσεκ, Καπράλο και Κώστα Λιάσκα.

    O κ. Σάμαρανκ τόνισε ότι η ΔΟΕ στηρίζει την κ. Αγγελοπούλου και την ομάδα της, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Η συνάντηση με τη διοίκηση της οργανωτικής επιτροπής της Αθήνας ήταν ένα σημαντικό βήμα. Συζητήσαμε τη νέα δομή και θα δούμε αναλυτικά την πρόοδο σε λίγους μήνες. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Αγώνες θα έχουν μεγάλη επιτυχία".

    Από την πλευρά της, η κ. Αγγελοπούλου δήλωσε πως "η ΔΟΕ ενδιαφέρεται όσο και εμείς για την επιτυχία των Αγώνων. Μας βοήθησαν, μας βοηθούν. Είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά και προσπαθούμε να οργανώσουμε τους καλύτερους Αγώνες με την επίγνωση βέβαια των δυσκολιών που υπάρχουν σε κάθε προετοιμασία".

    "Προσωπικά", συνέχισε, "θέλω να πω ότι οι κύριοι Συναδινός, Σίμιτσεκ, Καπράλος και Λιάσκας είναι η αποφασιστική αιχμή στο δόρυ του 2004".

    [11] Ο Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2000 (20:00 UTC+2)

    "Οι τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας, με τις αλλεπάλληλες παραβάσεις και παραβιάσεις, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο Αιγαίο, αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της εμμονής της στις μονομερείς και αυθαίρετες αξιώσεις της σε βάρος του Ελληνισμού", τόνισε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. βουλευτής Επικρατείας Αρης Σπηλιωτόπουλος.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος υπογράμισσε ότι "δεδομένου μάλιστα ότι πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία υποτίθεται ότι εφαρμόζεται το moratorium αποχής από τέτοιες δραστηριότητες, αναδεικνύει την κακοπιστία που χαρακτηρίζει τα κέντρα αποφάσεων της γειτονικής χώρας".

    "Αποκαλύπτει, παράλληλα, πόσο επικίνδυνη είναι η ανυπαρξία συγκροτημένης ελληνικής στρατηγικής και η υιοθέτηση τακτικίστικων προσωπικών χειρισμών και μυστικής διπλωματίας. Οπως επίσης και πόσο απατηλά υπήρξαν τα μηνύματα της κυβέρνησης μετά τις μονομερείς υποχωρήσεις της στο Ελσίνκι", κατέληξε ο κ. Σπηλιωτόπουλος

    [12] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Χ.Α.Α.

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Το διοικητικό συμβούλιο του Χ.Α.Α ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το ενημερωτικό δελτίο της κάτωθι εταιρίας για τη δευτερογενή εισαγωγή των μετοχών της προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών: "ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ Λτδ" για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τη δευτερογενή εισαγωγή της εταιρίας στην Κύρια Αγορά του ΧΑΑ. Το ενημερωτικό δελτίο εγκρίθηκε υπό προϋποθέσεις.

    Επίσης, το Δ.Σ του Χ.Α.Α ενέκρινε τα ενημερωτικά δελτία των εισηγμένων "ΔΕΛΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Β.Ε.Ε.Π" για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και "ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε" για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

    Σύμφωνα με τα ενημερωτικά δελτία που εγκρίθηκαν:

    - Η "ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ Λτδ" θα διαθέσει 39.000.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με δημόσια εγγραφή στο επενδυτικό κοινό,

    - Η "ΔΕΛΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Β.Ε.Ε.Π" προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκδίδοντας 10.000.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα προτίμησης σε παλαιούς μετόχους και τιμή διάθεσης 2.500 δρχ/μετοχή και με αναλογία 1 νέα μετοχή ανά 6 παλαιές μετοχές και

    - Η "ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε" προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκδίδοντας 19.068.100 νέες κοινές ανώνυμες μετοχές, από τις οποίες οι 18.731.900 θα διατεθούν με δικαίωμα προτίμησης σε παλαιούς μετόχους και τιμή διάθεσης 1.200 δρχ/μετοχή και με αναλογία 1 νέα μετοχή ανά 1 παλαιά μετοχή και 336.200 θα διατεθούν με ιδιωτική τοποθέτηση σε εργαζομένους και συνεργάτες της εκδότριας εταιρίας και των θυγατρικών της εταιριών.

    Επίσης, το Δ.Σ του ΧΑΑ ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση:

    - Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση, στην Παράλληλη Αγορά, των 3.961.300 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας "ΔΟΥΡΟΣ Α.Ε ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΕΤΟΙΜΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ",

    - Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση, στην Παράλληλη Αγορά, των 7.845.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας "SEX FORM AE",

    - Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση, στην Παράλληλη Αγορά, των 4.279.400 κοινών ανωνύμων μετοχών της εταιρίας "ΕΛΤΟΝ - ΧΗΜΙΚΑ Α.Ε.Β.Ε",

    - Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 1.400.702 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας "ΔΙΕΚΑΤ ΑΤΕ" που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της ατομικής εταιρίας "Ν.Ι. Τοπουζέλης",

    - Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 3.669.375 κοινών ονομαστικών μετοχών, που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών της εταιρίας "ΑΛΟΥΜΥΛ ΜΥΛΩΝΑΣ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΕ".

    - Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 6.863.750 κοινών ονομαστικών μετοχών, που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών της εταιρίας "ΑΣΠΙΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.",

    -Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 12.000.000 νέων δωρεάν κοινών ονομαστικών μετοχών της "ΔΑΪΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΒΕΕ" που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών,

    - Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 7.743.908 νέων δωρεάν κοινών και 924.179 νέων προνομιούχων ονομαστικών μετοχών της "ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΕ" που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών,

    - Την μετατροπή των 17.086.296 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΣ ΑΕ" σε ισάριθμες ανώνυμες μετοχές,

    -Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 25.200.000 νέων δωρεάν κοινών ονομαστικών μετοχών της "UNISYSTEMS ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ" που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών,

    - Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 10.544.006 νέων δωρεάν κοινών ονομαστικών μετοχών της "BYTE COMPUTER ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ" που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και

    - Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 12.252.708 νέων δωρεάν κοινών ονομαστικών μετοχών της "ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΕ" που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής.

    Επίσης το Δ.Σ του ΧΑΑ ενημερώθηκε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση για την αλλαγή ονομασίας της εταιρίας από "ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΚΕΡΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ" σε "ΚΕΡΑΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ" και διακριτικό τίτλο "ΚΕΡΑΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ".

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουλίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Συνάντηση των Δικτύων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Βορείου Ελλάδος διοργανώνει τη Δευτέρα 24 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας Πληροφόρησης και Πολιτισμού (ΕΚΕΠΠ) στα γραφεία του.

    Στη συνάντηση, η οποία γίνεται με σκοπό το συντονισμό και την προώθηση της συνεργασίας θα εκπροσωπηθούν 20 Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης από τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ηπειρο και τη Θεσσαλία.

    Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΕΠΠ Γιώργος Λυσσαρίδης.

    Στη συνέχεια θα γίνει σύντομη παρουσίαση των Δικτύων και της λειτουργίας τους από τους εκπροσώπους τους και θα ακολουθήσει ομιλία του αναπληρωτή διευθυντή της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Βλάσης Σφυρόερας με θέμα: "Προοπτικές συνεργασίας των δικτύων Ευρωπαϊκής πληροφόρησης - Η εμπειρία συντονισμού της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα".

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση και υποβληθούν προτάσεις για το συντονισμό των Δικτύων. Τα συμπεράσματα της συνάντησης θα παρουσιάσει ο διευθυντής του ΕΚΕΠΠ Γιώργος Σακκουλίδης.

    [14] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Λονδίνο, 20 Ιουλίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Πρωταρχικός στόχος του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα είναι η συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης και η προώθηση της Βρετανίας ως δυναμικού και σύγχρονου εταίρου, υπογράμμισε ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Hain, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή και προέδρου της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνο - Βρετανικής Φιλίας Eddie O'Hara.

    Με την ερώτησή του ο κ. O'Hara επιθυμούσε να πληροφορηθεί εάν το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει να αυξήσει τη χρηματοδότηση γενικά του Βρετανικού Συμβουλίου και ο κ. Hain απάντησε ότι υπάρχουν πιέσεις για την αύξηση των κονδυλίων προς το Βρετανικό Συμβούλιο, τη διεθνή ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC και το υπουργείο στο σύνολό του.

    Σε δεύτερη ερώτηση του κ. O'Hara σχετικά με τα ακριβή ποσά που δαπανήθηκαν για το Βρετανικό Συμβούλιο στην Ελλάδα τα έτη 1995-1996 και τον τελευταίο χρόνο, ο κ. Hain απάντησε ότι το διάστημα 1995-1998 δαπανήθηκαν για την Ελλάδα 1.9 εκατ. λίρες, ενώ την περίοδο 1999-2000 το ποσό ήταν 1.4 εκατ. λίρες, μειωμένο κατά 37%. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκε από κέρδη που προήλθαν από τη διδασκαλία και τις εξετάσεις της αγγλικής γλώσσας.

    [15] Ο ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ

    Νέα Υόρκη, 20 Ιουλίου 2000 (19:44 UTC+2)

    Εχοντας προειδοποιήσει για την αυξανόμενη ένταση που προκαλεί η παγκοσμιοποίηση, ήδη ένα χρόνο πριν από την αποτυχία της Διάσκεψης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου πέρισυ το Νοέμβριο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, έχει συστήσει μία συμμαχία που θεωρεί απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.

    Ο κ. Αναν διοργανώνει μία υψηλού επιπέδου εκδήλωση για τα Ηνωμένα Εθνη, στην οποία θα συμμετέχουν ηγέτες από το χώρο των επιχειρήσεων, του διεθνούς εργασιακού κινήματος και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Θα θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο "Παγκόσμια Επιρροή", που ο κ. Αναν είχε προαναγγείλει στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 1999, όταν προέβη στην πρώτη προειδοποίηση ότι οι αγορές πρέπει να διέπονται από κοινές αξίες και να υπηρετούν, ευρείς και κοινούς στόχους, αν πρόκειται να επιβιώσουν και να ανθήσουν.

    Η "Παγκόσμια Επιρροή" έχει ως σκοπό την προώθηση και την εφαρμογή εννέα αρχών στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εργασίας και περιβάλλοντος, όπως προκύπτει από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις θεμελιώδεις αρχές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας για τα δικαιώματα στην εργασία και τις αρχές του Ρίο για το Περιβάλλον και την ανάπτυξη, τα οποία χαίρουν οικουμενικής αποδοχής μεταξύ κυβερνήσεων και κόσμου.

    Σχεδόν 50 εταιρίες θα συμμετέχουν στη συνάντηση, μεταξύ των οποίων οι γνωστοί γίγαντες Daimler - Chrystler, Unilever, Deutche Bank, BP - Amoco, Novartis, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός εταιριών από αναπτυσσόμενες χώρες. Ολες οι εταιρίες έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν τις αρχές της "Παγκόσμιας Πρόκλησης" μέσα στο πλαίσιο των δικών τους διοικητικών πρακτικών. Επίσης θα ενταχθούν σε μία σειρά προγραμμάτων ως συνέταιροι των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό την προώθηση των στόχων των Ηνωμένων Εθνών, ειδικότερα τη μείωση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Οι εταίροι από το χώρο της εργασίας και της κοινωνίας των πολιτών που περιλαμβάνουν τη Διεθνή Συνομοσπονδία Ενώσεων Ελεύθερου Εμπορίου, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση και σημαντικό αριθμό μη - κυβερνητικών οργανώσεων από αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτοί θα προσφέρουν την πείρα τους και την υποστήριξή τους στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών και του κόσμου των επιχειρήσεων.

    Οπως δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ John Ruggie "Ο Κόφι Αναν φιλοδοξεί να πετύχει εκεί που οι άλλοι απέτυχαν. Ολα τα ενδιαφερόμενα μέλη πρέπει να συνεργαστούν, εάν πρόκειται η παγκοσμιοποίηση να αποβεί συμφέρουσα για όλους".

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΗΝ 113 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουλίου 2000 (19:34 UTC+2)

    Τη διαρκή επιφυλακή της κυβέρνησης, των εναέριων και επίγειων δυνάμεων, της κοινωνίας και των πολιτών, αλλά και των εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, επιβράβευσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης κατά την επίσκεψή του στην 113 Πτέρυγα Μάχης.

    Συγκεκριμένα συνεχάρη τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης, που όπως είπε, δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη ενάντια στη φωτιά το φετινό καλοκαίρι και απέδωσε φόρο τιμής στους πιλότους που χάθηκαν στο Πήλιο, πριν λίγες μέρες.

    Στη συνέχεια επισκέφτηκε τους χώρους που σταθμεύουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, στην 113 Π.Μ., και απευθύνθηκε προς τους χειριστές τους και γενικά προς τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης, τονίζοντας τις σημαντικές δυνάμεις που υπάρχουν και την πρωτιά της Ελλάδας στο χώρο της Ευρώπης, αλλά και παγκοσμίως όσον αφορά στον εξοπλισμό δασοπυρόσβεσης. Μεταξύ άλλων, επισήμανε την ανάπτυξη ενός δικτύου αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών και βαλκανικών χωρών, οπού τα αρνητικά φαινόμενα των πυρκαγιών είναι εξίσου αισθητά.

    Επιπλέον, αναφέρθηκε στη διαρκή επιφυλακή του ΥΜΑ- Θ και στη συνεχόμενη επικοινωνία του με τη διοίκηση των πυροσβεστικών υπηρεσιών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και των άλλων περιφερειών στο χώρο ευθύνης του υπουργείου, μέχρι να αρχίσουν οι βροχές το φθινόπωρο.

    Καταλήγοντας ο κ. Πασχαλίδης, έκανε λόγο για μια κοινή μάχη για την οποία είναι απαραίτητη η βοήθεια πολιτών και εθελοντών, κάτι που όπως είπε, στη Βόρεια Ελλάδα έχει αναπτυχθεί μέσω σημαντικών κινημάτων εθελοντισμού και είναι απαραίτητο να ισχύσει και σε άλλους δήμους για ένα καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

    Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους Ρώσους συναδέλφους των Ελλήνων πυροσβεστών που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και βοηθούν αποτελεσματικά, υπό το κλίμα μιας άψογης συνεργασίας.

    «Επίσκεψη εργασίας» χαρακτήρισε την επίσκεψη του υπουργού, ο περιφερειακός διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών κεντρικής Μακεδονίας Αρχιπύραρχος Αναστάσιος Μουρβάκης, γιατί -όπως είπε- διαπιστώθηκαν οι όποιες αδυναμίες υπάρχουν και θα γίνει προσπάθεια να διορθωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης δήλωσε την ετοιμότητα και το πολύ καλό επίπεδο των δυνάμεων δασοπυρόσβεσης, αφού υπάρχουν 2 καναντέρ ετοιμοπόλεμα, το Μ 26, ένα άλλο ελικόπτερο Μ 8 έτοιμο για τη δασοπυρόσβεση και 32 πληρώματα με συνολικά 50 άτομα.

    Οσο για τις αδυναμίες, στις οποίες αναφέρθηκε, ο κ. Μουρβάκης διευκρίνισε ότι αφορούν περισσότερο το πρόβλημα που υπάρχει στην έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με τις εκδηλούμενες πυρκαγιές σε όλη την Περιφέρεια. «Θέλουμε να βρούμε κάποιο τρόπο για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα άμεσα, γιατί όσο γρηγορότερα ενημερωνόμαστε για την πυρκαγιά, τόσο πιο γρήγορα σηκώνουμε τα εναέρια μέσα και έχουμε καλύτερες κατασβέσεις και πιο αποτελεσματικές», ανέφερε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πασχαλίδης τόνισε: «Υπήρξαν φωτιές, τις αντιμετωπίσαμε, αλλά ας μην τρομοκρατήσουμε όλη την υφήλιο, δείχνοντας μια Ελλάδα να βρίσκεται στο έλεος της φωτιάς. Δεν είναι έτσι τα πράγματα».

    [17] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 20 Ιουλίου 2000 (19:32 UTC+2)

    Τις βάσεις του συνδέσμου ρουμανο - ελληνικής φιλίας, που έχει ως σκοπό την αμοιβαία "καλλιέργεια" της τέχνης των δύο λαών, μίλησε ο κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του ιδιωτικού πανεπιστημίου "Hyperion" Τζέο Σαϊζέσκου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρουμανική εφημερίδα "ΑΖΙ".

    "Πάντα είχα έναν ιδιαίτερο δεσμό με Ελληνες, με τον Ελληνισμό, με την Ελλάδα, με τον ελληνικό λαό. Συνεργάζομαι με πολλούς ελληνικής καταγωγής. Δεν μπορούμε να είμαστε εναλλακτικοί όπως είναι τα νέα εγχειρίδια. Τόσο εμείς, όσο και αυτοί έχουμε έναν πολιτισμό και μια ιστορία για τα οποία μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Τα άλλα κράτη είναι πράγματι αρκετά προοδευμένα στη βιομηχανία, αλλά σε ότι αφορά τον πολιτισμό δεν μπορούν να μας νικήσουν", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    "Πρέπει να καλλιεργούμε την ιστορία, την τέχνη, ιδιαίτερα τον πολιτισμό, κυρίως το 2000. Ενας άξονας Βουκουρέστι - Αθήνα και αντίστροφα είναι κάτι πολύ καλό. Επιθυμώ μια εντατική δραστηριότητα του Συνδέσμου, με δεδομένο ότι η φετινή χρονιά είναι το "Ετος Εμινέσκου" και επίσης η φετινή χρονιά είναι η "Εκατονταετηρίδα Σεφέρη" και θεωρώ ότι αν σηματοδοτήσουμε τις δύο αυτές στιγμές, και στις δύο χώρες, θα σημαίνει κάτι" κατέληξε.

    [18] ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΟΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουλίου 2000 (19:30 UTC+2)

    Συνεχίζονται τα έργα στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και μαζί η ταλαιπωρία των Θεσσαλονικέων.

    Αυτό το Σαββατοκύριακο θα γίνουν έργα ασφαλτόστρωσης στην οδό Καραολή και Δημητρίου (πρώην Διοικητηρίου) από την οδό Εγνατία έως την οδό Δημητρίου και από συγκεκριμένα από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου έως τις 7 το απόγευμα της Κυριακής.

    Από εβδομάδα, θα ξεκινήσει η ασφαλτόστρωση στη Τσιμισκή και τη Μητροπόλεως, ενώ τα έργα αναμένεται να έχουν τελειώσει μέχρι το τέλος του μήνα.

    [19] ΕΚΘ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΗ ΤΗΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουλίου 2000 (19:27 UTC+2)

    Την αντίθεσή της στα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, εκφράζει η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η ολομέλεια της οποίας συνεδριάζει τη Δευτέρα 24 Ιουλίου για να καθορίσει τη στάση της.

    Η διοίκηση του ΕΚΘ, με ανακοίνωσή της, καλεί τη κυβέρνηση "να πάρει σοβαρά υπόψη της, τις προτάσεις της ΓΣΕΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος, να μη προχωρήσει στην εφαρμογή των μονομερών παρεμβάσεων και αλλαγών στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και να εντάξει στο διάλογο τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος", γιατί, όπως σημειώνει, "οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να μη δεχθούν τις μονομερείς αυτές παρεμβάσεις που αλλάζουν ριζικά το τοπίο και καταργούν κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων".

    [20] Ο ΠΙΚΟΥΛΑ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Ποντγκόριτσα, 20 Ιουλίου 2000 (19:26 UTC+2)

    Το ουσιαστικό ενδιαφέρον της Κροατίας και του Μαυροβουνίου είναι ο εκδημοκρατισμός και η πολιτική σταθεροποίηση, σύμφωνα με δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, Τονίνο Πίκουλα και Μπράνκο Λούκοβατς αντίστοιχα.

    Οι δυο υπουργοί τόνισαν την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ της Κροατίας και του Μαυροβουνίου, χωρίς να υπάρχουν συγκρούσεις.

    Ο κ. Πίκουλα, ο οποίος είναι ο πρώτος Κροάτης πολιτικός που επισκέπτεται το Μαυροβούνιο από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, είχε συνομιλίες και με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, και με τον πρωθυπουργό, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς.

    Οι δυο χώρες αναμένεται να υπογράψουν το Σεπτέμβριο πρωτόκολλα συνεργασίας, για το ελεύθερο εμπόριο, τη συνεργασία στην εδαφική μεταφορά και για τις συνοριακές διαβάσεις, όπως ανακοίνωσε ο Κροάτης υπουργός.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Πίκουλα εξέφρασε την υποστήριξή του για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Μαυροβούνιο από το 1998, όταν ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας ο Μίλο Τζουκάνοβιτς, οι οποίες έχουν προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ της Ποντγκόριτσα και του Ζαγκρέμπ.

    «Υποστηρίζουμε την εφαρμογή της πολιτικής που πραγματοποιεί η ηγεσία του Μαυροβουνίου, η οποία την κάνει μια αξιοπρεπή γειτονική χώρα».

    [21] ΟΙ ΤΡΕΙΣ "ΣΟΦΟΙ" ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ

    Ελσίνκι, 20 Ιουλίου 2000 (19:23 UTC+2)

    Οι «τρεις σοφοί» που διορίστηκαν ως παρατηρητές με σκοπό τη διεξαγωγή ερευνών για τη καταγραφή των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Αυστρία, θα συναντηθούν για πρώτη φορά σήμερα, όπως μεταδίδει το AFP, επικαλούμενο το φιλανδικό πρακτορείο ειδήσεων STT/FNB.

    Ανακοίνωσαν την συνάντησή τους αφού η Αυστρία εξέφρασε την επιθυμία της για ακριβές σχέδιο για την μελλοντική άρση των διμερών κυρώσεων, τις οποίους επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω της συμμετοχής του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας στον κυβερνητικό συνασπισμό του καγκελάριου, Βόλφγκανγκ Σούσελ.

    [22] Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΘΑ ΔΙΕΞΑΓΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

    Βρυξέλλες, 20 Ιουλίου 2000 (19:22 UTC+2)

    Η Αυστρία θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξαιτίας του ότι οι 14 χώρες καθυστερούν να διευκρινίσουν ακριβές σχέδιο για την άρση των διμερών κυρώσεων, όπως δηλώνει ο αυστριακός πρεσβευτής στο Βέλγιο, Τόμας Μερ-Χάρτιγκ.

    «Η Αυστριακή κυβέρνηση αποφάσισε να διεξάγει δημοψήφισμα για τις κυρώσεις, αφού η ΕΕ δεν έχει εφαρμόσει σχέδιο για την άρση των κυρώσεων», επισήμανε ο κ. Μερ-Χάρτιγκ σε συνέντευξη της Βελγικής ημερήσιας εφημερίδας Le Soir.

    Οσον αφορά στη στάση του Βελγίου στο θέμα του σχεδίου, ο αυστριακός πρεσβευτής τόνισε ότι «η θέση του Βελγίου σίγουρα επηρεάζει τα άλλα μέλη στην απόφασή τους».

    Υπενθυμίζεται ότι οι διμερές πολιτικές κυρώσεις επιβλήθηκαν στη Βιέννη λόγω της συμμετοχής του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας στο κυβερνητικό συνασπισμό του καγκελάριου, Βόλφγκανγκ Σούσελ.

    [23] ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Νέα Υόρκη, 20 Ιουλίου 2000 (18:57 UTC+2)

    Η προστασία του Internet από τα φαινόμενα "ηλεκτρονικής εγκληματικότητας" (cyber-crime) ήταν το θέμα εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες η εταιρία Atomic Tangerine στην έδρα των ΗΕ με τη συμμετοχή διπλωματών από τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες κρατών στον ΟΗΕ, στελεχών του διεθνούς οργανισμού, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στελέχη της εταιρίας Atomic Tangerine, η οποία ειδικεύεται στην παροχή συμβουλών προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Internet, επισήμαναν ότι στόχος της εταιρίας είναι να προκαλέσει διεθνές διάλογο με τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιριών, κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών, όπως η Interpol, με θέμα την προστασία του Internet από τα φαινόμενα "ηλεκτρονικής εγκληματικότητας". Αυτός, υπογράμμισαν, είναι ο λόγος που επέλεξαν την έδρα των ΗΕ για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, ενώ σημείωσαν ότι ανάλογη εκδήλωση έχει ήδη πραγματοποιηθεί στη Silicon Valley και επίκειται η διοργάνωση άλλης στο Λονδίνο.

    Για να αναδείξουν τη σημασία του εγχειρήματος της εταιρίας, οι ομιλητές παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποίλα το "ηλεκτρονικό εμπόριο" παρουσίασε κατακόρυφη άνοδο τα τρία τελευταία χρόνια σε ότι αφορά τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών, τόσο ανάμεσα σε εταιρίες, όσο και μεταξύ εταιριών και καταναλωτών. Επίσης, υπογράμμισαν ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς, το 2002 περίπου 490 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στο Internet. Σύμφωνα με την εταιρία Atomic Tangerine, οι δύο αυτές εξελίξεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την παράλληλη αύξηση της "ηλεκτρονικής εγκληματικότητας" ("hacking", κατάχρηση πηγών, απάτες, "κλοπή" προσωπικών δεδομένων), η οποία ήδη έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων. Λόγω του παγκόσμιου χαρακτήρα του Internet, τόνισαν, το πρόβλημα της αυξανόμενης "ηλεκτρονικής εγκληματικότητας" μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από τη διεθνή συνεργασία ιδιωτικών επιχειρήσεων, κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών.

    Επισημαίνεται ότι μεταξύ των ομιλητών στη χθεσινή εκδήλωση ήταν και ο Joe Sills, ο οποίος είχε διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου του πρώην Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 20 July 2000 - 20:58:07 UTC