Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-07-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [02] ΕΣΩΣΕ ΤΟ ΓΟΗΤΡΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ "ΕΡΑΤΩ"
  • [03] ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ Ο ΣΟΡΟΣ
  • [04] ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΟΥΙΝΤΣΕΡΦΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
  • [05] ΣΤΗ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗ ΤΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ Ο ΧΥΤΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [06] Κ. ΤΟΠΑΛΟΦ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [07] ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
  • [08] ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ
  • [09] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
  • [10] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ ΣΤΗΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
  • [11] Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ
  • [12] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Χ.Α.Α
  • [13] ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΟΜΟΦΩΝΑ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [14] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ
  • [15] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
  • [16] Η ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
  • [17] ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
  • [19] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [20] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ
  • [21] ΔΙΑΛΟΓΟ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΘΕΤΕΙ Η ΓΣΣΕ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ
  • [22] ΝΔ: "ΕΝ ΥΠΝΩΣΕΙ" Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΙΤΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ
  • [23] 11 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΣΕ ΡΩΣΟ ΔΙΠΛΟΜΑΤΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

  • [01] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Aθήνα, 27 Ιουλίου 2000 (10:11 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μαθητές σε αίθουσα κατά τη διάρκεια Πανελλαδικών Εξετάσεων

    Σημαντικές αλλαγές στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ενδεχομένως να ανακοινώσεις τις προσεχείς μέρες ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου. Μια απ΄αυτές είναι και η δραστική μείωση των μαθημάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων της Β΄ και Γ΄ Λυκείου, τα οποία σήμερα είναι 14 για κάθε τάξη, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στις εφημερίδες τα "ΝΕΑ" και "Ελευθεροτυπία".

    Ο υπουργός Παιδείας κ. Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος χθες είχε δίωρη προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, πήρε το "πράσινο φως" για αλλαγές και ώριμες βελτιώσεις στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση εν όψει του προγραμματισμού του υπουργείου για την προσεχή τριετία, καθώς δέχεται εισηγήσεις για τη μείωση των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων και από τους επιτελικούς φορείς του υπουργείου.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι προσαρμογές στο εξεταστικό σύστημα του Λυκείου προτείνει να είναι τέτοιες, ώστε τα εξεταζόμενα μαθήματα να συμπτυχθούν σε "κορμούς ουσιωδών μαθημάτων", που θα συγκροτούν ένα ευρύ γνωστικό πεδίο, αλλά χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται ορισμένα δευτερεύοντα. Ετσι, είναι πιθανόν από την ερχόμενη σχολική χρονιά, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις να περιλαμβάνουν δέκα ή και λιγότερα μαθήματα, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί ακόμα σαφείς αποφάσεις ως προς τον τελικό αριθμό. Σίγουρο θεωρείται πάντως ότι δεν θα έχουμε μια νέα μορφή του παλιού συστήματος των Δεσμών, με τα μόλις τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα.

    Οι σχετικές εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός προκύπτουν μέσα από την έως τώρα εμπειρία και την πλήρη αξιολόγηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και ειδικά του εξεταστικού συστήματος, το οποίο δέχθηκε και τα περισσότερα "πυρά", λόγω του πλήθους των μαθημάτων.

    Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου εξάλλου, ο κ. Ευθυμίου έκανε έμμεση αναφορά στις επικείμενες αποφάσεις, λέγοντας: "Όπως είπαμε από την αρχή, βελτιώσεις και αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι πάντα αναγκαίες, αλλά πρέπει να γίνονται με ώριμο και σταθερό τρόπο".

    [02] ΕΣΩΣΕ ΤΟ ΓΟΗΤΡΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ "ΕΡΑΤΩ"

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2000 (14:39 UTC+2)

    Πόντο κατά της εγκληματικότητας, κέρδισαν οι αρχές με την αιματηρή αυλαία του 13ωρου θρίλερ στον Αργολικό κόλπο, που έληξε με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματισμένο.

    Άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος πλησίασαν λίγο πριν τις 7 χθες το απόγευμα το ιστιοφόρο "Ερατώ" και πυροβολώντας τραυμάτισαν θανάσιμα τον αλλοδαπό άνδρα και απελευθέρωσαν τους πέντε Ελβετούς και τον Έλληνα κυβερνήτη, που κρατούσε ομήρους. Κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, τραυματίστηκε σοβαρά και ένας από τους λιμενικούς. Η πειρατεία εκδηλώθηκε στις 6 χθες το πρωί, όταν το ιστιοφόρο ετοιμαζόταν να αποπλεύσει από το λιμάνι του Ναυπλίου, με επιβάτες μια οικογένεια Ελβετών, μεταξύ των οποίων ήταν ένα 3χρονο αγόρι και ένα 5χρονο κορίτσι. Ένας άνδρας, που όπως έγινε γνωστό μετά το τέλος της επιχείρησης διάσωσης ήταν ο 38χρονος Τσέχος Φράντιζεκ Βεζέλι, πήδηξε στο σκάφος την ώρα που έλυνε κάβους και με την απειλή όπλου ζήτησε από τον καπετάνιο Άρη Καλόθη να τον μεταφέρει στην Καζαμπλάνκα. Ο καπετάνιος ειδοποίησε το Λιμεναρχείο, το οποίο με τη σειρά του έστειλε σήμα στο Θάλαμο Επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Αμέσως σήμανε συναγερμός και άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού έσπευσαν στην περιοχή. Πέντε περιπολικά του Λιμενικού απέπλευσαν και πλησίασαν σε διακριτική απόσταση το σκάφος, το οποίο κατευθυνόταν προς το Άστρος Κυνουρίας και τελικά έριξε άγκυρα ανοικτά του Αγ. Ανδρέα. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής μετά το τέλος της επιχείρησης, στόχος από την αρχή ήταν η διασφάλιση της ζωής των Ελβετών επιβατών και του κυβερνήτη του σκάφους. Για το λόγο αυτό, άρχισαν διαπραγματεύσεις, με τις οποίες γινόταν προσπάθεια να πειστεί ο Βεζέλι να απελευθερώσει τους ομήρους και να επιβιβαστεί σε άλλο σκάφος. Ωστόσο, κάθε φορά που κάποιο από τα περιπολικά του Λιμενικού πλησίαζε περισσότερο, ο αλλοδαπός απειλούσε με το όπλο του. Στις συνομιλίες δε, φαινόταν ότι είχε ασταθή ψυχολογία. Τελικά, μετά από 13 ώρες περίπου αποφασίστηκε επέμβαση. Ένα σκάφος του Λιμενικού πλησίασε προσπαθώντας να τραβήξει την προσοχή του πειρατή και την ίδια ώρα βατραχάνθρωποι και άνδρες των ΟΥΚ επιχείρησαν να επιβιβαστούν στο "Ερατώ" από την αντίθετη πλευρά. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών, κατ ά την οποία σκοτώθηκε ο Βεζέλι, ενώ τραυματίστηκε ο αρχικελευστής Άρης Πένδος. Ευτυχώς, κανένας από τους επιβάτες δεν έπαθε το παραμικρό. Περιπολικό του Λιμενικού μετέφερε τον τραυματισμένο λιμενικό στο Ναύπλιο, από όπου ελικόπτερο τον παρέλαβε για να τον μεταφέρει στην Αθήνα. Η οικογένεια των Ελβετών μεταφέρθηκε με άλλο σκάφος του Λιμενικού στο Ναύπλιο, όπου αρχικά μετέβη στο Λιμεναρχείο και στη συνέχεια στο νοσοκομείο της πόλης για τις πρώτες βοήθειες. Ο πλοίαρχος δε, οδήγησε το "Ερατώ" στο λιμάνι του Ναυπλίου. Μετά το τέλος της επιχείρησης, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας συνεχάρη τους άνδρες του Λιμενικού για τη συμβολή τους στην επιτυχία της. Τόνισε επίσης, ότι το μήνυμα της επιχείρησης είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. "Είναι χώρα όπου ανθεί η δημοκρατία, που διασφαλίζει τις κοινωνικές και οικονομικές λειτουργίες σε όλα τα επίπεδα. Είναι χώρα φιλική για τους ξένους πολίτες που θέλουν να την επισκεφθούν", υπογράμμισε.

    [03] ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ Ο ΣΟΡΟΣ

    Ουάσιγκτον, 27 Ιουλίου 2000 (13:38 UTC+2)

    Το δισεκατομμυριούχο επενδυτή Τζορτζ Σόρος τοποθέτησε η κυβέρνηση Κλίντον ως γενικό διαχειριστή των κονδυλίων που θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση των Βαλκανίων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, η συμμετοχή του Σόρος στην ανοικοδόμηση των βαλκανικών δικτύων ενέργειας και μεταφορών θα προσελκύσει και άλλους ξένους επενδυτές στην περιοχή.

    Το συνολικό ποσό, το οποίο θα διατεθεί για την ανασυγκρότηση της περιοχής που επλήγη από τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, ανέρχεται σε 150 εκατ. δολάρια (54,3 δισ. δρχ.).

    Τα 100 εκατ. δολάρια (36,2 δισ. δρχ.) θα διατεθούν από την αμερικανική εταιρεία Overseas Private Investments Corp (OPIC) και τα υπόλοιπα 50 εκατ. δολάρια (18,1 δισ. δρχ.) θα προέλθουν από την εταιρεία Soros Private Funds Management LLC.

    Οι χώρες που θα λάβουν οικονομική βοήθεια είναι η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Κροατία, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, η Σλοβενία, η Ρουμανία και η Τουρκία.

    [04] ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΟΥΙΝΤΣΕΡΦΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2000 (21:09 UTC+2)

    Με άνεμο που δεν ξεπερνούσε τα 4 μποφόρ στην παραλία της Νέας Χρυσής Ακτής Πάρου, πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες για το "International Formula Windsurfing Grand Prix", όπου η Ελληνίδα αθλήτρια Λέτα Μαργώνη είχε ακόμη μια πολύ καλή εμφάνιση.

    Οι αγώνες Γκράν Πρι αποφασίστηκε από τους διοργανωτές να γίνουν, αφού δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα "Funboard", λόγω των χαμηλών ανέμων.

    Παρ' όλα αυτά το γεγονός σίγουρα ωφέλησε την Μαργώνη αφού στους πέντε αγώνες Γκράν Πρι που διεξήχθησαν στην κατηγορία των Γυναικών, κατέλαβε την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη και με πολύ μικρή διαφορά από τη δεύτερη Δανέζα Τίνα Μπορεγκάαρντ. Πρώτη τερμάτισε με χαρακτηριστική ευκολία και με μεγάλη διαφορά η Ιταλίδα Βερένα Φάουστερ.

    Στη κατηγορία των Αντρών για τους έξι αγώνες Γκράν Πρι που έγιναν, προηγήθηκε ο Δανός Μπιόρν Γένσεν, ενώ τον ακολούθησε ο Τζέιμι Λέβερ και ο Φιλανδός Γκέραλντ Πελέου που κατέκτησε την τρίτη θέση. Από ελληνικής πλευράς την καλύτερη θέση έχει ο Ζαν Μάρκ Φάντης με την 15η θέση, προπορευόμενος κατά πολύ σε σχέση με τους υπόλοιπους Έλληνες αθλητές. Παράλληλα με τους αγώνες Γκράν Πρι πραγματοποιήθηκε και ένας αγώνας πορείας course- για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα "Funboard".

    Στη γενική κατάταξη του Παγκόσμιου Πρωτάθληματος "Funboard" προηγείται ο Πολωνός Βόιτζεκ Μπρζοζόβσκι, τον ακολουθεί ο Ισραηλινός Άρνον Ντάγκαν, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Τζέιμς Λέβερ. Την 24η θέση έχει ο Έλληνας αθλητής Φάντης και ο Ζώης Θεοχαράκης ανέβηκε δύο θέσεις και έφτασε την 27η. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες η γενική βαθμολογία παρέμεινε όπως είχε.

    Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν 5 αγώνες Γκράν Πρι στους νέους και στους "Μάστερς" με μεγάλο θριαμβευτή τον Βρετανό Ρόμπι Σουίφτ για την κατηγορία των νέων- και τους δύο Πολωνούς που τον ακολούθησαν, τον Λούκε Κόνσκι και τον Κάσπερ Ορκίσζ. Πολωνός αθλητής κατέκτησε την πρώτη θέση για την των "Μάστερς", ο Πιοτρ Πουζινόβσκι και τον ακολούθησαν ο Ιταλός Τζιοβάνι Φραντσίνι και ο Δανός Κιμ Μάντσεν.

    Τις ευχαριστίες του εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας "Funboard" Μίκαελ Λάβιν, που επισκέφτηκε την Πάρο για να παρακολουθήσει τους αγώνες, στον Ναυτικό Όμιλο Πάρου και στο "Πάρος Σέρφ Κλάμπ" για την πολύ καλή διοργάνωση του Πρωταθλήματος.

    Όπως είναι γνωστό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είχε ανατεθεί αρχικά στην Ιταλία, η οποία την τελευταία στιγμή ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να διοργανώσει τους αγώνες και έτσι από μόνο του το γεγονός ότι γίνονται αυτή την εποχή είναι μια επιτυχία που χρεώνεται αποκλειστικά στην Ελλάδα.

    [05] ΣΤΗ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗ ΤΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ Ο ΧΥΤΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουλίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Με ενισχυμένη πλειοψηφία το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης αποφάσισε τη χωροθέτηση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη θέση Μαυροράχη 2 του Δήμου Λαχανά.

    Με την απόφαση ενέκρινε την πρόταση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής που εξέτασε τρεις τοποθεσίες που είχαν προταθεί στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Λαχανά, Βερτίσκου και Ασύρου.

    Η Δημοτική Αρχή Λαχανά τάσσεται υπέρ της δημιουργίας του ΧΥΤΑ, τονίζει όμως ότι πρέπει να υλοποιηθεί το σύνολο του προγραμματισμού που προβλέπει σταθμό μεταφόρτωσης, κέντρο διαλογής και μονάδα επεξεργασίας των ανακυκλώσιμων υλικών. Ζητά ακόμη τη χρηματοδότηση του Δήμου, ώστε να προβεί σε έργα υποδομής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

    Την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου εξέφρασαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Ταγαράδων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είχαν προβεί σε κινητοποιήσεις ζητώντας την απομάκρυνση της χωματερής.

    Ο σχεδιασμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων προβλέπει ότι ο ΧΥΤΑ θα αρχίσει να λειτουργεί την 1η Ιανουαρίου του 2003 για 15 έως 20 χρόνια. Ο ΧΥΤΑ θα έχει χωρητικότητα 3 εκ. 400 χιλιάδων τόνων, ενώ το κόστος κατασκευής ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. δρχ.

    [06] Κ. ΤΟΠΑΛΟΦ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 27 Ιουλίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Η Ελλάδα και η Βουλγαρία αποτελούν παράδειγμα για μία πραγματική ευρωπαϊκή συνεργασία, υπογραμμίζει ο πρέσβης της Βουλγαρίας στην Αθήνα Κ. Τοπάλοφ σε συνέντευξη του στη βουλγαρική εφημερίδα "Ντεμοκράτσια".

    Οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις , προσθέτει, καθορίζονται μοναδικά από τα συμφέροντα των δύο χωρών και οικοδομούνται στη βάση της φιλίας και της συνεργασίας.

    Παράλληλα επισημαίνει ότι έχει εντατικοποιηθεί ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, δια μέσω του οποίου επιλύονται θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που ήταν σε στασιμότητα.

    Η Ελλάδα είναι η πρώτη βαλκανική χώρα όσον αφορά τις επενδύσεις στη Βουλγαρία, αλλά και μία από τις πρώτες ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, υπογραμμίζει ο κ. Τοπάλοφ. "Όλα αυτά πέρα από το οικονομικό αποτέλεσμα συνεισφέρουν και στη δημιουργία ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης. Η κοινή μας ιστορική μοίρα και η πολιτιστική παράδοση διαμορφώνει πολλά κοινά χαρακτηριστικά στην ιδιοσυγκρασία και τη νοοτροπία που επίσης αποτελούν προϋπόθεση για την ευκολότερη εξεύρεση δρόμων προσέγγισης", τονίζει.

    Εξάλλου, ο πρέσβης της Βουλγαρίας στην Αθήνα αποδίδει τις δυσκολίες στην πορεία των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων και στην υλοποίηση των κοινών σχεδίων υποδομής στην πολυπλοκότητα της σύγχρονης διπλωματίας, που στηρίζεται στο αμοιβαίο όφελος και στα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των χωρών.

    Για τους Βούλγαρους μετανάστες στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι θεωρούνται άνθρωποι με υψηλή κουλτούρα, μόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση και δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα με τις ελληνικές αρχές

    [07] ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

    Νέα Υόρκη, 27 Ιουλίου 2000 (20:48 UTC+2)

    Την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Μεταβατικής Δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL) ενέκρινε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το σημαντικότερο καθήκον της UNIFIL, που αριθμεί περίπου 5.000 άνδρες, είναι η τήρηση της τάξης στην ευαίσθητη μεθόριο Λιβάνου και Ισραήλ.

    Η ανανέωση -η πρώτη μετά την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από το νότιο Λίβανο τον περασμένο Μάιο- παρατείνει τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών ως την 31η Ιανουαρίου 2001.

    Ο.Κ.

    [08] ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Τη διενέργεια κατεπείγουσας αυτεπάγγελτης προκαταρκτικής εξέτασης για πιθανά αδικήματα που θα τελεστούν στη διάρκεια αποκλεισμού του λιμανιού της Ραφήνας διέταξε η εισαγγελία Αθηνών.

    Η προκαταρκτική εξέταση ανατέθηκε στο Λιμεναρχείο Ραφήνας και σε περίπτωση που διαπιστωθεί τέλεση ατυχημάτων, όπως της διατάραξης ασφαλείας και της παρεμπόδισης λειτουργίας των υδάτινων συγκοινωνιών οι υπεύθυνοι θα συλληφθούν και θα παραπεμφθούν στο αυτόφωρο.

    Οι κάτοικοι και ο Δήμαρχος της Αθήνας της Ραφήνας είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στον επ' αόριστον αποκλεισμό του λιμανιού καθώς διαμαρτύρονται για τη συμφόρηση της περιοχής και για τη μεγάλη αύξηση των δρομολογίων των πλοίων που λιμενίζονται σε αυτό.

    [09] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Θέμα συζήτησης στη Βουλή αποτέλεσε το χθεσινό περιστατικό της πειρατείας στο πλοίο "Ερατώ".

    Απαντώντας στις τοποθετήσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην υπόθεση της πειρατείας κ. Χρυσοχοΐδης άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση τονίζοντας ότι "θέλει να δίνει την εντύπωση ότι η εγκληματικότητα είναι φαινόμενο που γεννήθηκε μόλις τώρα στην ελληνική κοινωνία".

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ότι θα πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί σε αυτό θέμα, καθώς πάρα πολλοί αξιοποιούν τα μεμονωμένα τρομοκρατικά γεγονότα προκειμένου να δυσφημούν τη χώρα μας.

    "Και επειδή τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν θητεύσει στην κυβέρνηση και προσπάθησαν κατά ειλικρινή τρόπο να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει μία συστράτευση πολιτική και κοινωνική για να αντιμετωπίσουμε και να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο αυτό", τόνισε.

    Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Κώστας Γείτονας κατηγόρησε τη Ν.Δ. για διγλωσσία τονίζοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφθασε στο σημείο να δυσφημίζει τη χώρα για να πλήξει την κυβέρνηση.

    "Ακούω αυτές τις γενικότητες ότι με τα όσα είπε ο κ. Καραμανλής δυσφημείται η χώρα. Αυτά είναι ανήκουστα πράγματα", είπε από την πλευρά του ο Υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης της Ν.Δ. Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος

    "Δηλαδή η Βουλή τι είναι, είναι κανένα κολέγιο, που θα πρέπει να ερχόμαστε να εδώ να ωραιοποιούμε τα πράγματα και να λέμε ότι όλα πάνε μία χαρά;", πρόσθεσε.

    [10] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ ΣΤΗΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

    Σόφια, 27 Ιουλίου 2000 (20:32 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Περιοδεία σε τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής ξεκίνησε η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχαϊλοβα. Μέχρι τις 2 Αυγούστου θα επισκεφθεί τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη και θα έχει επίσημες συνομιλίες με τους ομολόγους της και τους προέδρους αυτών των κρατών.

    Η κυρία Μιχαϊλοβα θα δώσει προτεραιότητα στις δυνατότητες ενεργοποίησης της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας με τις χώρες αυτές.

    [11] Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής πρέπει να συναντηθεί άμεσα με τον δήμαρχο Ραφήνας και να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την επίλυση του προβλήματος του λιμανιού, αντί να επικοινωνεί με επιστολές μαζί του, δήλωσε ο βουλευτής επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Τουρισμού και Ναυτιλίας Γιάννης Παπαθανασίου.

    Ο κ. Παπαθανασίου επισημαίνει ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι το επιβατικό κοινό θύμα αυτής της διένεξης και προσθέτει ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι μεγάλες.

    Τέλος, εκφράζει τη διαφωνία του με τις ακραίες, όπως λέει, εκδηλώσεις του αποκλεισμού του λιμανιού που ανακοίνωσε ο δήμαρχος, που χωρίς να επιλύουν το ζήτημα, δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες.

    [12] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Χ.Α.Α

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Το Δ.Σ του ΧΑΑ ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση τα ενημερωτικά δελτία των κάτωθι εταιριών για την εισαγωγή των μετοχών τους προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών:

    - "ALSINCO AE"για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την εισαγωγή της εταιρίας στην Παράλληλη Αγορά του ΧΑΑ

    - "MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΕ" για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την εισαγωγή της εταιρίας στην Παράλληλη Αγορά του ΧΑΑ.

    Επίσης, το ΔΣ του ΧΑΑ ενέκρινε τα ενημερωτικά δελτία των κάτωθι εισηγμένων εταιριών:

    - "ΚΟΥΜΠΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ" για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών

    - "ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΑΕ" για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

    Σύμφωνα με τα ενημερωτικά δελτία που εγκρίθηκαν:

    - Η εταιρία "ALSINCO AE" θα διαθέσει 635.250 νέες κοινές ανώνυμες μετοχές ως εξής: 605.000 με δημόσια εγγραφή στο ευρύ επενδυτικό κοινό και 30.250 με ιδιωτική τοποθέτηση

    - Η εταιρία "MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΕ" θα διαθέσει 328.100 νέες ονομαστικές μετοχές ως εξής: 312.500 με δημόσια εγγραφή στο ευρύ επενδυτικό κοινό και 15.600 με ιδιωτική τοποθέτηση

    -Η εταιρία "ΚΟΥΜΠΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ" προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου εκδίδοντας 13.158.450 νέες ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα προτίμησης σε παλαιούς μετόχους και τιμή διάθεσης 1.000 δρχ/μετοχή και με αναλογία 3 νέες μετοχές ανά 1 παλαιά μετοχή

    - Η εταιρία "ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΑΕ" προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκδίδοντας 2.531.720 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα προτίμησης σε παλαιούς μετόχους και τιμή διάθεσης 1.500 δρχ/μετοχή και με αναλογία 2 νέες μετοχές ανά 10 παλαιές μετοχές.

    Επίσης, το Δ.Σ του ΧΑΑ ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση:

    - Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση, στην Παράλληλη Αγορά, των 5.065.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας "ΕΛΛΗΝΙΚΑΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΙ ΑΒΕΕ"

    - Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση, στην Παράλληλη Αγορά, των 3.389.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας "QUALITY & RELIABILITY ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΒΕΕ",

    - Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 1.530.000 κοινών ονομαστικών μετοχών, που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών της εταιρίας "MEVACO ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΒΕΕ"

    - Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 7.128.000 νέων δωρεάν κοινών ανωνύμων μετοχών της εταιρίας "SEA FARM IONIAN AE" που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και

    - Την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας "ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΕΒΕ" και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 15.479.998 νέων δωρεάν κοινών ανώνυμων μετοχών, που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών.

    Επίσης, το ΔΣ του ΧΑΑ ενημερώθηκε για την αλλαγή επωνυμίας της εταιρίας "Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ ΑΒΕΕ" σε "F.H.L. H. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ - ΓΡΑΝΙΤΕΣ ΑΒΕΕ" και διακριτικό τίτλο "F.H.L. MANUFACTURING - TRADING CO SA"και για την αλλαγή επωνυμίας της εταιρίας "ALBIO ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ ΑΕ ΒΙΟΜ.& ΕΜΠΟΡ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ" σε "ALBIO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ" και διακριτικό τίτλο "ALBIO HOLDINGS AE".

    [13] ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΟΜΟΦΩΝΑ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2000 (19:53 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Ψηφίστηκαν από τους βουλευτές όλων των κομμάτων οι δύο υπουργικές τροπολογίες που αφορούσαν αυξήσεις σε όλα τα στελέχη των δυνάμεων στην αστυνομία, το στρατό, το λιμενικό και το πυροσβεστικό σώμα.

    Με την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την πρόσληψη 2.300 συνοριακών φυλάκων και ειδικών φρουρών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του β' θερινού τμήματος της βουλής.

    Το γ' θερινό τμήμα θα αρχίσει τις εργασίες του στις 22 Αυγούστου.

    [14] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

    Αγκυρα, 27 Ιουλίου 2000 (19:48 UTC+2)

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, ζήτησε από τη διοίκηση του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τούρκων της περιοχής.

    "Ανησυχούμε για την έλλειψη δικαιωμάτων των Τούρκων, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου", δήλωσε ο κ. Τζεμ, αφού συναντήθηκε με εκπρόσωπους της τουρκικής κοινότητας της περιοχής.

    Υπενθυμίζεται πως οι 60.000 Τούρκοι του Κοσσυφοπεδίου προσπαθούν να μποϋκοτάρουν τη διεξαγωγή εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο και παρέλειψαν να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους, γιατί δεν υπήρχαν αιτήσεις εγγραφής στα τούρκικα.

    Οι Τούρκοι δεν συμμετείχαν στον πόλεμο των Αλβανών για ανεξαρτησία, ενώ και οι δυο κοινότητες έχουν το Ισλάμ ως θρήσκευμα.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της προσωρινής πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK), Μπερνάρ Κουσνέρ, πρόκειται να επισκεφθεί την Αγκυρα τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με τα δικαιώματα των Τούρκων του Κοσσυφοπεδίου.

    "Ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε εξελίξεις που θα είναι ικανοποιητικές για όλες τις πλευρές. Αλλιώς, η Τουρκία μπορεί να περιορίσει τη συνεισφορά της στην ασφάλεια και στο μέλλον του Κοσσυφοπεδίου", επισήμανε ο κ. Τζεμ.

    Η Τουρκία συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο με 1.000 άνδρες.

    [15] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

    Βουκουρέστι, 27 Ιουλίου 2000 (19:39 UTC+2)

    Συνεχίζονται στη Μαύρη Θάλασσα, στα χωρικά ύδατα της Βουλγαρίας οι στρατιωτικές ασκήσεις ''Breeze 2000'', στις οποίες μετέχουν 34 πολεμικά πλοία από τη Ρουμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Τουρκία, Ουκρανία, ΗΠΑ και Βουλγαρία. Οι ασκήσεις, που άρχισαν στις 22 Ιουλίου, θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 30 Ιουλίου.

    Το σημαντικότερο μέρος των ασκήσεων, όπως γράφει η εφημερίδα του Βουκουρεστίου ROMANIA LIBERA, θα αρχίσει στις 28 Ιουλίου και θα περιλαμβάνει ανθρωπιστικές επιχειρήσεις συνοδείας νηοπομπών με τρόφιμα και παροχής βοήθειας προς τον πληθυσμό των περιοχών, που πλήττονται από πυρκαγιές, πλημμύρες ή σεισμούς. Οι τραυματίες θα μεταφέρονται με πλοία σε προσωρινό καταυλισμό προσφύγων, που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή Σπαρούχοβο.

    Στις ασκήσεις συμμετέχει και ένα βουλγαρικό τάγμα χερσαίων δυνάμεων. Για πρώτη φορά, οι φετινές ασκήσεις δεν θα διοικούνται άμεσα από το Γενικό Στρατηγείο Ναυτικών Δυνάμεων, αλλά θα συντονίζονται από ένα μικτό τάγμα από τη Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία.

    [16] Η ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Ρώμη, 27 Ιουλίου 2000 (19:38 UTC+2)

    Η ιταλική εφημερίδα IL SOLE 24ORE, με τίτλο Μια εγκληματικότητα που αναπτύσσει ολοένα και ισχυρότερους δεσμούς με το εξωτερικό, δημοσιεύει ανταπόκριση από τα Τίρανα, που αναφέρεται στο θέμα των λαθρομεταναστών, τονίζοντας:

    Το μεγαλύτερο μέρος των λαθρομεταναστών, που επιβιβάζεται κάθε βράδυ από τις ακτές της Αυλώνας ή από τις ακτές της Βόρειας Αλβανίας, κοντά στα σύνορα με το Μαυροβούνιο, προέρχεται από το Κουρδιστάν. Φθάνει, μετά από ένα εξαντλητικό ταξίδι, στην Αλβανία, περνώντας από τα διάτρητα σύνορα της Ελλάδας και της Μακεδονίας με την Αλβανία.

    [17] ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2000 (19:38 UTC+2)

    Αντί βερμπαλισμών και κενολογιών κατά του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας, ας απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ποιο από τα στοιχεία που αναφέρει ο κ. Καραμανλής απέχει από την πραγματικότητα, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Αρης Σπηλιωτόπουλος.

    Εξάλλου, ο κ. Σπηλιωτόπουλος θέτει ερωτήματα αναφορικά με την έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος, το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, την διαφθορά στις ελληνικές υπηρεσίες και τις πλαστές ελληνοποιήσεις και την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων.

    "Εάν η κυβέρνηση θέλει να αντιπολιτεύεται τη Νέα Δημοκρατία είναι δικαίωμα της. Οφείλει όμως να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις", κατέληξε ο κ. Σπηλιωτόπουλος

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Ιερουσαλήμ, 27 Ιουλίου 2000 (19:37 UTC+2)

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνοι διαπραγματευτές θα συναντηθούν την Κυριακή για πρώτη φορά μετά τη λήξη των αποτυχημένων ειρηνευτικών συνομιλιών στο Καμπ Ντέιβιντ, ανακοίνωσε ο Ζιλάντ Σερ, στενός συνεργάτης του Εχούντ Μπάρακ.

    Ο κ. Σερ δήλωσε ότι ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, και ο διαπραγματευτής από το Ισραήλ, Οντέντ Εράν θα συναντηθούν την Κυριακή και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, έως τις 13 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο Γιασέρ Αραφάτ αναμένεται να ανακηρύξει την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

    Ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερακάτ, τόνισε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο Καμπ Ντέιβιντ και ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι έφτασαν πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.

    Ο.Κ.

    [19] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Βερολίνο, 27 Ιουλίου 2000 (19:37 UTC+2)

    Η γερμανική εφημερίδα SUEDDEUTSCHE ZEITUNG δημοσιεύει συνέντευξη του νυν υπουργού Εξωτερικών του Μαυροβουνίου και τέως αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Μπράνκο Λούκοβατς, που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Bernhard Kueppers στην Ποντγκόριτσα. Σε σχετικές ερωτήσεις για τις σχέσεις Γιουγκοσλαβίας-Μαυροβουνίου, τις επικείμενες γιουγκοσλαβικές εκλογές και τις αλλαγές του γιουγκοσλαβικού συντάγματος ο Λούκοβατς δηλώνει:

    Κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες δεν υπάρχει πρακτικά καμία προοπτική (να συμμετάσχουμε στις γιουγκοσλαβικές εκλογές). Το Βελιγράδι θα πρέπει να ανακαλέσει την ταπεινωτική του πολιτική απέναντι μας.

    Το ποιος κυβερνά στη Σερβία το αποφασίζουν οι Σέρβοι. Εάν η σερβική αντιπολίτευση δεν μπορεί να επιφέρει μία αλλαγή εξουσίας τότε αυτό δεν μπορεί να το πράξει το Μαυροβούνιο για λογαριασμό της.

    Η Δύση βλέπει τις άσχημες προοπτικές που υπάρχουν στο Βελιγράδι και θεωρεί ως μοναδική ελπίδα μία από κοινού νίκη της αντιπολίτευσης μαζί μας. Εμείς δεν το κατανοούμε αυτό. Στη σερβική αντιπολίτευση δεν επικρατεί ομοφωνία. Το ισχυρότερο κόμμα, αυτό του Βουκ Ντράσκοβιτς, δεν θέλει να συμμετάσχει στις εκλογές. Και δεν υπάρχει μεταξύ τους συμφωνία για έναν κοινό υποψήφιο εναντίον του Μιλόσεβιτς. Όμως εμείς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αποσταθεροποιηθεί η χώρα μας. Αυτό θα σήμαινε ότι υποτιμούμε τους ψηφοφόρους μας και το Μαυροβούνιο θα υποβιβαζόταν σε μία εκλογική περιφέρεια. Ακόμη και ο συνασπισμός μας θα κατέρρεε. (Οι σοσιαλδημοκράτες θα έφευγαν από την κυβέρνηση) και θα ήμασταν αναγκασμένοι να προκηρύξουμε πρόωρες εκλογές.

    Στο Βερολίνο και το Παρίσι (οι θέσεις μας) έγιναν κατανοητές. Δεν πρέπει να τίθενται όροι σε μας. Αφήστε σε μας να αποφασίσουμε εάν θα ψηφίσουμε ή όχι.

    [20] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2000 (19:36 UTC+2)

    Ολα τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής στο νέο διεθνές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί απασχολούν τις εργασίες της ενημερωτικής διημερίδας που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων πρεσβευτών που υπηρετούν στο εξωτερικό.

    Για πρώτη φορά οι Ελληνες πρεσβευτές σε όλο τον κόσμο, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Στην έναρξη της διημερίδας ήταν παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Ελισάβετ Παπαζώη και η υφυπουργός Αγγελική Λαϊου.

    Στην εισήγησή του ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στις νέες αντιλήψεις που διαμορφώνονται στη χάραξη και άσκηση εξωτερικής πολιτικής και στα νέα εργαλεία που τίθενται πλέον στη διάθεση των διπλωματών.

    Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στους νέους τομείς που έχουν διαμορφωθεί, όπως είναι η οικονομική και πολιτιστική διπλωματία, η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας, η μετανάστευση, το περιβάλλον και οι ανθρωπιστικές αποστολές.

    "Παρά το αίσθημα της μικρής χώρας που έχουμε, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Ελλάδα βρίσκεται οικονομικά πολύ πιο δυνατή, πολιτικά επίσης πιο δυνατή, από ότι ίσως ποτέ στη σύγχρονη της ιστορία και αυτό ανοίγει νέες δυνατότητες. Ανοίγει νέες δυνατότητες πολύ σημαντικές που μπορεί το υπουργείο Εξωτερικών και οι διπλωμάτες γενικότερα να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Στη συνάντηση θα μιλήσουν για θέματα της αρμοδιότητάς τους ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    [21] ΔΙΑΛΟΓΟ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΘΕΤΕΙ Η ΓΣΣΕ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2000 (19:35 UTC+2)

    "Ναι" στο διάλογο, αλλά υπό προϋποθέσεις, απαντά η ΓΣΕΕ στην πρόσκληση διαλόγου για τα εργασιακά που απηύθυνε ο υπουργός Εργασίας, Τάσος Γιαννίτσης.

    Στην απαντητική της επιστολή η ΓΣΕΕ ζητά κείμενο εργασίας όπου θα αναλύονται οι κυβερνητικές προτάσεις σε όλα τα επιμέρους θέματα που περιέχονται στις εννέα θεματικές ενότητες για την απασχόληση.

    Στο κείμενός της η ΓΣΕΕ αναφέρει τους λόγους για τους οποίους απορρίπτει την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, τη μερική απασχόληση και την αύξηση των απολύσεων.

    Το πρωί τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ συζήτησαν τα επίμαχα θέματα των προτάσεων για τις εργασιακές σχέσεις στο οποία διαφωνούν εργοδότες και εργαζόμενοι. Στη συνάντηση οι δυο πλευρές επέμειναν στις θέσεις, συμφώνησαν ωστόσο χρειάζεται εξειδίκευση των προτάσεων και μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να αναλυθεί το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας.

    Το 35ωρο διχάζει τις εργοδοτικές οργανώσεις, καθώς είναι ίσως το βασικότερο θέμα που θέτει προς διάλογο η ΓΣΣΕ, αλλά απορρίπτει ο ΣΕΒ. Αντίθετα η ΓΕΣΕΒΕ υιοθετεί τη σταδιακή εφαρμογή με παράλληλη ενίσχυση των ΜΜΕ.

    [22] ΝΔ: "ΕΝ ΥΠΝΩΣΕΙ" Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΙΤΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2000 (19:35 UTC+2)

    "Εν υπνώσει" βρίσκεται η πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της ναυτιλίας, δήλωσε ο τομεάρχης για θέματα τουρισμού και ναυτιλίας,βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου, με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστο Παπουτσή.

    Ο κ. Παπαθανασίου υποστήριξε ότι οι εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές παραμένουν ακριβές, αργές και όχι υψηλής ποιότητας, έκανε λόγο για αφελληνισμό της ποντοπόρας ναυτιλίας και πρόσθεσε ότι η ναυτική εκπαίδευση δεν έχει προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και "συνεπώς δεν συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας των Ελλήνων ναυτικών".

    Καταλήγοντας τόνισε: "Η Ελλάδα στο χώρο της ναυτιλίας χρειάζεται αποφάσεις. Η κυβέρνηση έχει παρελθόν απραξίας και αδιαφορίας. Επιτέλους, μετά από είκοσι χρόνια άσκησης εξουσίας, με ποιο πρόγραμμα και ποιο χρονοδιάγραμμα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει λύσεις;".

    [23] 11 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΣΕ ΡΩΣΟ ΔΙΠΛΟΜΑΤΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

    Μόσχα, 27 Ιουλίου 2000 (19:35 UTC+2)

    Ο πρώην διπλωμάτης της Ρωσίας, Πλάτον Ομπούκοφ, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών, όταν βρέθηκε ένοχος για κατασκοπεία για λογαριασμό της Βρετανίας.

    Ο κ. Ομπούκοφ, γιος ενός πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, συνελήφθη το 1996. Κατά τη διάρκεια της δίκης υποστήριζε πως υπέφερε από σχιζοφρένια για να αποδείξει την αθωότητά του.

    Ωστόσο, οι ρωσικές αρχές πιστεύουν πως ο κ. Ομπούκοφ έστελνε μηνύματα στη βρετανική μυστική υπηρεσία Μ16, χρησιμοποιώντας κρυφό διαβιβαστή, με αποτέλεσμα να τον καταδικάσουν.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 27 July 2000 - 18:28:33 UTC