Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-08-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ
  • [02] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ Η ΝΕΚΡΩΣΙΜΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡ. ΜΑΝΕΣΗ
  • [04] ΥΨΗΛΕΣ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ
  • [05] ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΟ ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
  • [06] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΝΚΟΡΝΤ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [07] ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΑΡΣΕΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΟΥΣ
  • [08] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΑ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [09] Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • [10] Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΗΡΕΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • [11] ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ 100 ΟΙ ΔΙΠΛΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΥΛΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [12] ΕΚΤΟΣ ΤΕΤΡΑΔΑΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΝΕΩΝ
  • [13] ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΓΙΑ ΣΦΑΓΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ
  • [14] ΗΜΕΡΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [15] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ ΜΑΝΕΣΗΣ
  • [16] ΟΥΓΓΑΡΙΑ: ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 46 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • [17] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΩΝ ΠΓΔΜ - ΔΝΤ
  • [18] ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ - CREDIT
  • [19] Ο ΟΑΣΕ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΑΝΑΔΩΝ
  • [20] ΝΕΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΪΝΙΚ - ΠΑΟΥΝΟΦΣΚΙ
  • [22] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
  • [23] ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΑΝ ΤΡΕΙΣ ΣΕΡΒΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

  • [01] ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2000 (14:09 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πέτρος Ευθυμίου

    Τη δυνατότητα επανεξέτασης των μαθητών της Β΄ Λυκείου που δεν πέτυχαν στις εξετάσεις του περασμένου Ιουνίου ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου.

    Όπως είπε ο υπουργός η επανεξέταση των 14.000 περίπου μαθητών της Β΄ Λυκείου θα γίνει στις 4 Σεπτεμβρίου με πανελλαδικές εξετάσεις σε κοινά θέματα, όπως ακριβώς και στην περίπτωση του Ιουνίου. Ο κ. Ευθυμίου σημείωσε ότι για τη λήψη της απόφασης αυτής συνυπολογίστηκε το γεγονός ότι η φετινή Β΄ Λυκείου είναι η τελευταία χρονιά του μεταβατικού σταδίου από το παλαιό σύστημα στο καινούριο. Επισημαίνεται δε ότι το μέτρο αυτό θα ισχύσει μόνο για τους μαθητές που απέτυχαν στις εξετάσεις του περασμένου Ιουνίου.

    Εξάλλου ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε τους βασικούς άξονες των αλλαγών στις οποίες πρόκειται να προβεί από την αρχή της νέας χρονιάς. Συγκεκριμένα η εξεταστέα ύλη θα ταυτιστεί με τη διδακτέα ενώ μειώνεται ο αριθμός των διαγωνισμάτων κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και προγραμματίζεται η επανιεράρχηση του προγράμματος σπουδών και η μείωση του αριθμού των μαθημάτων στα οποία θα εξετάζονται πανελλαδικά οι μαθητές.

    Ο κ. Ευθυμίου παρουσίασε και τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην απόδοση των μαθητών της Β' και Γ' Λυκείου, σύμφωνα με τα οποία τα ποσοστά της αποτυχίας είναι αρκετά μειωμένα σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα φέτος το ποσοστό αποτυχίας στη Β΄Λυκείου ήταν 17, 4% ενώ πέρυσι 30,3%.

    Στη συνέχεια ο κ. Ευθυμίου συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό Παιδείας, Γεράσιμο Αρσένη, με αντικείμενο τα συμπεράσματα από την μέχρι τώρα πορεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

    [02] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2000 (23:50 UTC+2)

    Είναι καιρός η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι η προοπτική της στην ΕΕ απαιτεί αλλαγή στη στάση της στο Κυπριακό τόνισε ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί ο ρόλος της ως κατοχική δύναμη στην Κύπρο.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, που επισκέφθηκε τους σχηματισμούς ΑΤΑ (Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας), την 1η στρατιά καθώς και το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο που εδρεύει στον Τίρναβο, προέβλεψε ότι εντός του έτους θα ανατραπεί ο συσχετισμός στρατιωτικών δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας.

    Ο Α.Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι η υπογραφή για την αναβάθμιση των Mirage αναμένεται για το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου και για την προμήθεια των Eurofighter τον προσεχή Οκτώβριο. Οι αγορές αυτές, πρόσθεσε, θέτουν τις βάσεις για την ανατροπή του συσχετισμού των στρατιωτικών δυνάμεων μεταξύ της Ελλάδας και της γείτονος, εκτιμώντας ότι η διαφορά πλέον έγκειται στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την εκπαίδευσή του.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι το φθινόπωρο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα εισαγάγει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Στρατιωτικού Πανεπιστημίου και χαρακτήρισε πολιτική άμεσης προτεραιότητας τις κοινωνικές παροχές προς τους στρατιωτικούς και κυρίως το θέμα που αφορά στη διασφάλιση στέγης.

    Νωρίτερα, μιλώντας σε στελέχη του ΑΤΑ και της 1ης Στρατιάς, αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ με την οποία εγκρίθηκε το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας (ΕΜΠΑΕ), ύψους τεσσάρων τρισ. δρχ., αλλά και στην αναμόρφωση της εθνικής στρατηγικής στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

    Επιπλέον, προανήγγειλε την αποδέσμευση του τομέα επικοινωνιών από το Στρατό Ξηράς για την αξιοποίηση του συστήματος "ΕΡΜΗΣ", σε συνδυασμό με τις δορυφορικές επικοινωνίες και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.

    Τέλος, ο υπουργός Αμυνας είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κουτσόχερο για την κατασκευή του υπόγειου Αεροπορικού Στρατηγείου.

    [03] ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ Η ΝΕΚΡΩΣΙΜΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡ. ΜΑΝΕΣΗ

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2000 (14:06 UTC+2)

    Τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη στην Αθήνα η νεκρώσιμος ακολουθία για τον ακαδημαϊκό και κορυφαίο Έλληνα συνταγματολόγο Αριστόβουλο Μάνεση. Παρέστησαν συγγενείς, συνάδελφοί του και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου. Ο Αριστόβουλος Μάνεσης έχασε την Τετάρτη τη μάχη για τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Η κηδεία του θα γίνει το απόγευμα στο Κοιμητήριο της Αναστάσεως του Σωτήρος στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σε δηλώσεις του έκανε λόγο για μεγάλη απώλεια για τον τόπο, την νομική επιστήμη, τη δημόσια ζωή και για τη Βουλή, της οποίας ήταν ένας εξαίρετος συνεργάτης ως πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, χαρακτήρισε τον Αριστόβουλο Μάνεση πρότυπο αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία. "Ηταν δάσκαλος όχι μόνο για τους φοιτητές του αλλά και για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι ο Αριστόβουλος Μάνεσης άφησε ένα απαράμιλλο παράδειγμα πανεπιστημιακού δασκάλου και δημόσιου ανδρός ενώ υπήρξε υπόδειγμα συνέπειας λόγων και έργων. Δάσκαλο και αγωνιστή της δημοκρατίας και της ελευθερίας χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. Είπε ακόμη ότι ο Αριστόβουλος Μάνεσης προσωποποίησε το χρέος και το ήθος που πρέπει να σέβονται όλες οι κυβερνήσεις και να υπερασπίζονται όλοι πολίτες.

    [04] ΥΨΗΛΕΣ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2000 (21:00 UTC+2)

    Μεγάλη άνοδος αναμένεται στις βάσεις για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, ένας στους τρεις μαθητές θετικής κατεύθυνσης έγραψε πάνω από 19 στις γραπτές εξετάσεις της Γ΄Λυκείου, ενώ είναι πιθανόν να μείνουν εκτός σχολών πρώτης προτίμησης, όπως τη Ιατρική, υποψήφιοι με μέσο όρο βαθμολογίας 18 και 19. Με το περσινό σύστημα αρκούσε ένα βαθμός 17,2 για την εισαγωγή των μαθητών στις ιατρικές σχολές.

    Από 18 έως 19,9 έγραψε το 29% των μαθητών θετικής κατεύθυνσης, το 12,3% θεωρητικής κατεύθυνσης, και το 6,2% τεχνολογικής κατεύθυνσης.

    Οι υψηλές βαθμολογίες των μαθητών της Γ' Λυκείου εκτιμάται ότι οφείλεται στα βατά θέματα των εξετάσεων.

    Στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των βαθμών στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας και θα συνεκτιμηθεί με τις προτιμήσεις που δήλωσαν οι μαθητές στα μηχανογραφικά, θα διαμορφωθεί μια καθαρότερη εικόνα των βάσεων.

    [05] ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΟ ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2000 (20:58 UTC+2)

    Την αντίδραση του Α΄Αντιπροέδρου της ΕΠΟ και προέδρου της ΕΠΑΕ, κ. Βίκτωρα Μητρόπουλου, προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΠΟ, κ. Αλεξανδρίδη αναφορικά με τη συνεργασία της ΕΠΟ με την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 αλλά και αναφορικά με τη σχέση της ΕΠΟ με τη Δικαστική Επιτροπή Εφέσεων της Ομοσπονδίας.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Αλεξανδρίδης δήλωσε χθες ότι "η μέχρι τώρα συνεργασία της ΕΠΟ με την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, που εκπροσώπησε σε επανειλημμένες συναντήσεις ο κ. Ασημακόπουλος, είναι πολύ ικανοποιητική". Σε απάντηση αυτού ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε σήμερα: "Οι δηλώσεις του κ. Αλεξανδρίδη απηχούν προσωπικές του απόψεις και βέβαια όχι απόψεις του Δ. Σ. της ΕΠΟ".

    "Ουδέποτε", συνέχισε ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, " το Δ. Σ. ενημερώθηκε για τις συναντήσεις με οποιοδήποτε μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Αθήνα 2004 ή ενέκρινε ενέργειες οποιασδήποτε μορφής, που αφορούν στον τομέα του ποδοσφαίρου. Αντίθετα, μάλιστα, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δ. Σ, αν και τα θέματα ΕΠΟ - Οργανωτικής Επιτροπής Αθήνα 2004 συζητήθηκαν επί μακρώ, ο κ. Αλεξανδρίδης συμφώνησε με τα περισσότερα μέλη του Δ. Σ. περί έλλειψης συνεργασίας".

    Μάλιστα, ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ως ενδεικτικό του κλίματος, που επικράτησε στη συνεδρίαση και τη θέση του μέλους του Δ. Σ. , κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, ότι, δηλαδή, η συμμετοχή του στη FIFA μαζί με τους κ. Σπύρο Καπράλο και κ. Μάκη Ασημακόπουλο έγινε με την ιδιότητα του μέλους της ΦΙΦΑ στην Οργανωτική Επιτροπή του Σίδνεϊ και όχι του μέλους του Δ. Σ. της ΕΠΟ.

    "Επειδή ευθύνη του Δ. Σ.", τόνισε ο κ. Μητρόπουλος, "είναι η με κάθε τρόπο προβολή του ποδοσφαίρου μέσα από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, έχω την εντύπωση ότι τα κοινά θέματα επιλύονται ουσιαστικά με τη λήψη αποφάσεων από τα θεσμοθετημένα όργανα, δηλαδή από το Δ. Σ. και από την Οργανωτική Επιτροπή και όχι με ευκαιριακές δηλώσεις".

    Ενστάσεις, όμως, φαίνεται πως είχε ο Πρόεδρος της ΕΠΑΕ και Α΄Αντιπρόεδρος της ΕΠΟ και σχετικά με τις δηλώσεις του Κωνσταντίνου Αλεξανδρίδη αναφορικά με την Αθλητική δικαιοσύνη. Στη χθεσινή δήλωσή του ο τελευταίος είχε εκφράσει "την απόλυτη εμπιστοσύνη της ΕΠΟ στους εν ενεργεία τακτικούς Εφέτες, που συγκροτούν τη Δικαστική Επιτροπή Εφέσεων της Ομοσπονδίας, θεωρώντας ότι το σύνολο των μέχρι σήμερα αποφάσεων της Επιτροπής αυτής δε δικαιολογεί το κλίμα, που καλλιεργείται τον τελευταίο καιρό".

    Και ως προς αυτό το θέμα ο κ. Μητρόπουλος θεωρεί ότι οι δηλώσεις αυτές αφορούν στον ίδιο τον Πρόεδρο της ΕΠΟ και όχι στα μέλη του Δ. Σ.. "Κι αυτό, γιατί κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου της ΕΠΟ με τη Δικαστική Επιτροπή Εφέσεων την περασμένη Τρίτη ως ένα από τα τέσσερα μέλη, που συμμετείχαν, δεν εξουσιοδότησα τον κ. Αλεξανδρίδη να δηλώσει ότι ΄η ΕΠΟ εγκρίνει την Α΄ ή τη Β΄ θέση...κ.λ.π.΄, δεδομένου ότι μέλος της ΕΠΟ ως μέλος του Δ. Σ. είμαι και εγώ", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι "η συνάντηση υπήρξε εποικοδομητική, θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα παρουσία και των δικαστών, που συγκροτούν το Πρωτοβάθμιο ΄Οργανο και βεβαίως, θα έχει εκδοθεί και το σκεπτικό της απόφασης, που αφορά στο ποδοσφαιριστή Ιεροκλή Στολτίδη, ώστε να εκτιμηθούν οι όποιες θέσεις προκύψουν σχετικά για τη λειτουργία της Αθλητικής Δικαιοσύνης μέσω του Δ. Σ. της ΕΠΟ".

    Και ο Βίκτωρ Μητρόπουλος κατέληξε: "Πριν, λοιπόν, το Δ. Σ. συνεδριάσει, θεωρώ άκομψο να γίνονται δηλώσεις επ' ονόματί του".

    [06] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΝΚΟΡΝΤ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Παρίσι, 4 Αυγούστου 2000 (20:51 UTC+2)

    Μια μεταλλική λάμα μήκους 40 εκατοστών, η οποία δεν ανήκει στα συντρίμμια του μοιραίου Κονκόρντ της Air France, προβλημάτισε έντονα τους ειδικούς του γαλλικού Γραφείου Ερευνας Ατυχημάτων (ΒΕΑ), που ερευνούν ότι έχει απομείνει από το υπερηχητικό αεροσκάφος.

    Οι ερευνητές αναφέρονται για πρώτη φορά μετά το ατύχημα σε μεταλλικό κομμάτι που δεν ανήκει στο αεροπλάνο και το οποίο είναι πιθανό να προκάλεσε την τομή που παρατήρησαν στο μπροστινό εσωτερικό λάστιχο του μοιραίου αεροπλάνου.

    H πτώση του αεροσκάφους στις 25 Ιουλίου στοίχισε τη ζωή σε 113 άτομα και προκάλεσε πολλές απορίες σχετικά με την ασφάλεια των συγκεκριμένων αεροσκαφών.

    [07] ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΑΡΣΕΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΟΥΣ

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2000 (20:29 UTC+2)

    Την διαφωνία του με τη "δεύτερη ευκαιρία" που δόθηκε στους μαθητές της Β' Λυκείου εξέφρασε για άλλη μία φορά, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού "Φλας", ο πρώην υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης.

    Ειδικότερα, τόνισε ότι αυτό το μέτρο δεν είναι παιδαγωγικό, ενώ έκανε λόγο και βλαβερές για τους μαθητές εκπτώσεις. Επιπλέον, τόνισε ότι οι μετεξεταστέοι μαθητές που θα προβιβαστούν θα κατεβάσουν το επίπεδο της Γ' Λυκείου που θα κάνουν κακό στα παιδιά και θα εβάσουν το επίπεδο στη Γ΄ Λυκείου.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι δεν θα είχε αντίρρηση για σύμπτυξη των εξετάσεων με συνεξέταση μαθημάτων.

    [08] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΑ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 4 Αυγούστου 2000 (20:27 UTC+2)

    Το τμήμα της προετοιμασίας στην Αυστρία τελείωσε επιτυχώς, αλλά ο ΠΑΟΚ συνεχίζει τις προπονήσεις υπό την καθοδήγηση του προπονητή Ντούσαν Μπάγεβιτς. Με την επιστροφή από το εξωτερικό, οι παίκτες ολοκληρώνουν την προετοιμασία στην Ελλάδα με προπονήσεις τα απογεύματα.

    Οι προπονήσεις πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις της Ευκαρπίας και δεν πρόκειται να σταματήσουν ούτε το Σαββατοκύριακο. Την Κυριακή η ομάδα θα καταλύσει σε ξενοδοχείο ενόψει του πρώτου αγώνα Κυπέλλου απέναντι στον Ατρόμητο Αθηνών τη Δευτέρα 7 Αυγούστου στις 8:30μμ.

    [09] Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Μαδρίτη, 4 Αυγούστου 2000 (20:19 UTC+2)

    Η Ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε νομοσχέδιο για τη μετανάστευση το οποίο καταργεί τους πρόσφατους νόμους που είχαν προσελκύσει πολλούς μετανάστες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα επέκριναν το νομοσχέδιο το οποίο, όπως τόνισαν, μπορεί να οδηγήσει στην απέλαση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, κυρίως από την βόρειο Αφρική.

    Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η νομοθεσία που εγκρίθηκε λίγο πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, η οποία παραχωρούσε ακόμη και στους λαθρομετανάστες ορισμένα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι Ισπανοί πολίτες, προκάλεσε τεράστια αύξηση του αριθμού των μεταναστών. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο για να τεθεί σε εφαρμογή.

    [10] Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΗΡΕΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2000 (20:17 UTC+2)

    Στην εκπαίδευση χρειάζονται ήρεμες, σταθερές και ώριμες προσαρμογές, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου.

    Επισήμανε ότι δεν χρησιμοποιεί όρους όπως μεταρρύθμιση, τομή, μεγάλες παρεμβάσεις και πρόσθεσε ότι κάθε βήμα στην εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει την οικειοποίηση από την εκπαιδευτική κοινότητα.

    Ο κ. Ευθυμίου επανέλαβε ότι αποφάσισε δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στους αποτυχόντες γιατί αυτή είναι η τελευταία χρονιά της μεταβατικής περιόδου στην εφαρμογή του συστήματος.

    Τέλος, εξήγγειλε ότι μέσα στην επόμενη σχολική χρονιά θα μειωθούν οι εξετάσεις και θα υπάρξουν περικοπές και στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα οποία δεν θα ξεπερνούν τα δέκα.

    [11] ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ 100 ΟΙ ΔΙΠΛΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΥΛΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Αυγούστου 2000 (20:15 UTC+2)

    Ποινική δίωξη σε βάρος ιδιωτών άσκησε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για υπόθεση που αφορά σε διπλή δήλωση ακινήτου στην Πυλαία, περιοχή όπου οι διπλοδηλώσεις ακινήτων φτάνουν τις 100, σύμφωνα με στοιχεία της "Κτηματολόγιο Α.Ε." που έχει την ευθύνη για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου.

    Η ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος τεσσάρων ιδιωτών, μετά από επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για υπόθεση που αφορά στην ιδιοκτησία ακινήτου, αξίας 500 εκατομμυρίων δραχμών, στην περιοχή της Πυλαίας Θεσσαλονίκης. Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου που είχε καθυστερήσει να υποβάλει τη σχετική δήλωση για τα 8 στρέμματα που κατέχει, διαπίστωσε ότι είχαν υποβληθεί άλλες δύο δηλώσεις για το ακίνητό του. Ο εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Τσούβαλος άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος των ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση, με την κατηγορία της απάτης και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, ενώ η δικογραφία διαβιβάστηκε στον ανακριτή για να διερευνηθεί περαιτέρω το θέμα.

    Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση διπλοδήλωσης ακινήτου στην περιοχή της Πυλαίας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της "Κτηματολόγιο Α.Ε." υπάρχουν διπλές δηλώσεις για περισσότερα από 100 ακίνητα. Ο δήμος Πυλαίας είναι ο μεγαλύτερος του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης με έκταση 27.000 στρεμμάτων, και η αξία των ακινήτων σε αυτή έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της μεγάλης ζήτησης.

    Με την ολοκλήρωση του έργου του Εθνικού Κτηματολογίου αναμένεται να διευθετηθούν και να εκλείψουν τέτοια φαινόμενα.

    [12] ΕΚΤΟΣ ΤΕΤΡΑΔΑΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΝΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 4 Αυγούστου 2000 (20:10 UTC+2)

    Δεν τα κατάφερε τελικά η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των νέων να προκριθεί στα ημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξάγεται στην Οχρίδα των Σκοπίων. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχασε στη φάση των "8" από τη Σλοβενία με σκορ 84 - 71.

    Η ελληνική ομάδα σε κανένα σημείο δεν μπόρεσε να επιβληθεί επί των σλοβένων και δίκαια ηττήθηκαν. Τη ζημιά για την εθνική μας την έκανε ο Ναχμπάρ που πέτυχε 28 πόντους.

    Αντίθετα από ελληνικής πλευράς τους πόντους τους πέτυχαν οι Φώτσης 13, Παπαδόπουλος 17, Παπαμακάριος 17, Δορκοφίκης 12, Πέττας 10, Πετρόπουλος 2.

    [13] ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΓΙΑ ΣΦΑΓΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ

    Χάγη, 4 Αυγούστου 2000 (20:08 UTC+2)

    Ο Σερβοβόσνιος στρατηγός Ράντισλαβ Κέρστιτς, ο οποίος δικάζεται για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, επέρριψε τις ευθύνες για την σφαγή 7.000 Μουσουλμάνων στην Σρεμπρένιτσα, στον αρχηγό του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και στους στενούς του συνεργάτες.

    Ο στρατηγός Κέρστιτς είπε επίσης ότι ευθύνη φέρουν και οι Ολλανδοί της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που είχαν καθήκον να προστατεύσουν τους Μουσουλμάνους της Σρεμπρένιτσα στην ανατολική Βοσνία, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος δεν είχε καμία ανάμειξη στην σφαγή.

    [14] ΗΜΕΡΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Αυγούστου 2000 (20:06 UTC+2)

    Ημέρα ξεκούρασης είναι η σημερινή για τον Αρη. Ο προπονητής, Μπάμπης Τεννές, έδωσε στους ποδοσφαιριστές ρεπό προκειμένου να ξεκουραστούν μετά από το επίπονο πρόγραμμα προετοιμασίας στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας και το Πίντσολο της Β.Ιταλίας.

    Το νέο ραντεβού του έλληνα τεχνικού με τους παίκτες είναι προγραμματισμένο για αύριο. Μετά την προπόνηση ο κ. Τεννές θα ανακοινώσει την αποστολή που θα αναχωρήσει το μεσημέρι της Κυριακής για την Καλαμάτα και θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Τρίτης.

    Οι κίτρινοι θα αντιμετωπίσουν τη Δευτέρα την Καλαμάτα στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής του 1ου ομίλου του Κυπέλλου Ελλάδας. Δύο ποδοσφαιριστές δεν θα είναι στη διάθεση του κ.Τεννέ για το παραπάνω παιχνίδι. Πρόκειται για τον Νίκο Παπαδόπουλο και τον Γιώργο Κολτσίδα που θα εκτίσουν ποινή μιας αγωνιστικής από την περυσινή αγωνιστική περίοδο.

    [15] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ ΜΑΝΕΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Αυγούστου 2000 (20:02 UTC+2)

    Δημοσία δαπάνη πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο κοιμητήριο Αναστάσεως του Σωτήρος στη Θεσσαλονίκη η κηδεία του κορυφαίου Ελληνα συνταγματολόγου, Αριστόβουλου Μάνεση.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης δήλωσε ότι "ο Αριστόβουλος Μάνεσης υπήρξε παράδειγμα ακαδημαϊκού δασκάλου, μαχόμενου διανοούμενου που τίμησε τη δημόσια ζωή της χώρας, γαλούχησε γενιές νομικών και πολιτών με τα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Με το έργο και τη συνέπειά του συνέβαλε τα τελευταία πεντήντα χρόνια στην εδραίωση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος στη χώρα μας, στάθηκε απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας που δε σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια".

    Το δικτατορικό καθεστώς τον απέλυσε από το πανεπιστήμιο λόγω των "δημοκρατικών του φρονημάτων". Το τελευταίο του μάθημα πριν από την απόλυσή του υπήρξε η πρώτη μαζική αντιδικτατορική εκδήλωση στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Το 1968 εκτοπίστηκε "ως επικίνδυνος για την δημοσίαν τάξιν και ασφάλειαν". Διακήρυξε πως καλός πολίτης είναι μόνο ο ελεύθερος πολίτης και πολλές φορές μας θύμισε αυτό που είχε πει ο Περικλής στον Επιτάφιο "όποιος αδιαφορεί για τα πολιτικά πράγματα του τόπου είναι όχι φιλήσυχος, αλλά άχρηστος πολίτης".

    Καταλήγωντας, ο κ.Πασχαλίδης επεσήμανε ότι το μάθημα του Αριστόβουλου Μάνεση δεν τελείωσε με το θάνατό του, αλλά συνεχίζεται σαν διαρκής παρακαταθήκη για όλους μας. "Πολλές γενιές βουλευτών διδάχθηκαν από τη σκέψη του που παραμένει ζωντανή στα κείμενα του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Ο Αριστόβουλος Μάνεσης σήμερα επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη που υπήρξε η αγαπημένη του πόλη, στην πόλη που έχει έντονα τα ίχνη από το πνευματικό του έργο. Σήμερα και για πάντα η Θεσσαλονίκη κλείνει τον Αριστόβουλο Μάνεση στην αγκαλιά της".

    Το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αροπαγίτη στην Αθήνα τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία, παρουσία συγγενών, μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου.

    Τόσο ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, όσο και εκπρόσωποι των κομμάτων αναφέρθηκαν στον εξαίρετο επιστήμονα και αγωνιστή της Δημοκρατίας, που υπήρξε υπόδειγμα συνέπειας λόγων και έργων.

    "Είναι μία μεγάλη απώλεια για τη νομική επιστήμη και τη δημόσια ζωή και βεβαίως για τη Βουλή, της οποίας ήταν ένας εξαίρετος συνεργάτης" είπε ο κ.Κακλαμάνης, ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, δήλωσε ότι "Ο Αριστόβουλος Μάνεσης ήταν πρώτυπο αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία". Ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι "άφησε ένα απαράμιλλο παράδειγμα πανεπιστημιακού δασκάλου και δημόσιου ανδρός, υπήρξε υπόδειγμα συνέπειας λόγων και έργων" και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος ότι "υπήρξε δάσκαλος και αγωνιστής της δημοκρατίας και της ελευθερίας, προσωποποίησε το χρέος και το ήθος που πρέπει να σέβονται όλες οι κυβερνήσεις και να υπερασπίζονται οι πολίτες".

    [16] ΟΥΓΓΑΡΙΑ: ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 46 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Βουδαπέστη, 4 Αυγούστου 2000 (19:59 UTC+2)

    Οι αρχές της Ουγγαρίας ανακάλυψαν φορτηγό με 46 λαθρομετανάστες που παραλίγο να πεθάνουν από ασφυξία. Οι μετανάστες προέρχονται από την Σομαλία, το Νεπάλ, την Ινδία και το Αφγανιστάν και ήταν κλειδωμένοι στο φορτηγό το οποίο παραβίασε η αστυνομία για να τους απελευθερώσει.

    Η αστυνομία ανέφερε ότι οι 46, ανάμεσα τους τρία παιδιά και μία γυναίκα θα πέθαιναν σε μια ώρα αν δεν τους ελευθέρωνε και ο οδηγός του φορτηγού, Ούγγρος στην καταγωγή συνελήφθη με την κατηγορία της εμπλοκής του σε κύκλωμα μεταφοράς μεταναστών.

    Τον Ιούνιο 58 Κινέζοι λαθρομετανάστες βρέθηκαν νεκροί σε φορτηγό στην Βρετανία και η τραγική κατάληξη τους συγκλόνισε την Ευρώπη.

    Οι ουγγρικές αρχές εκτιμούν ότι πάνα από 10.000 μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα κάθε χρόνο με την ελπίδα να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    O.K.

    [17] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΩΝ ΠΓΔΜ - ΔΝΤ

    Σκόπια, 4 Αυγούστου 2000 (19:59 UTC+2)

    Τη Δευτέρα ξεκινάει στη Ουάσιγκτον ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΠΓΔΜ και του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου για τη σύναψη τριετούς συμφωνίας.

    Η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Νίκολα Γκρούεφσκι θα ξεκινήσει αύριο για την πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή.

    [18] ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ - CREDIT

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2000 (19:44 UTC+2)

    Υπεγράφησαν σήμερα τα συμβατικά έγγραφα που αφορούν στη στρατηγική συμφωνία με την CNCA (Credit Agricole), ανακοίνωσε η Εμπορική Τράπεζα.

    Τα έγγραφα αυτά περιλαμβάνουν τη Συμφωνία Πλαίσιο της συμμαχίας (Framework Agreement), τη Συμφωνία Αγοραπωλησίας των μετοχών και τα κείμενα με τις βασικές αρχές της επιχειρηματικής συνεργασίας στους τομείς των τραπεζοασφαλειών (bankassurance), της διαχείρισης περιουσιών (asset management) και της επενδυτικής τραπεζικής (investment banking). Τα κείμενα υπέγραψαν ο κ. Ι. Στουρνάρας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εμπορικής Τράπεζας, και ο κ. Gilles Gramat, Directeur Central της CNCA.

    Με την υπογραφή των κειμένων αυτών και την αναμενόμενη εκπλήρωση ορισμένων τυπικών προϋποθέσεων αρχίζει ουσιαστικά η υλοποίηση των επιμέρους επιχειρηματικών συνεργασιών.

    [19] Ο ΟΑΣΕ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΑΝΑΔΩΝ

    Βιένη, 4 Αυγούστου 2000 (19:39 UTC+2)

    Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη, ΟΑΣΕ ζήτησε από το Βελιγράδι να επιτρέψει σε αξιωματούχους του να συναντηθούν με τους δυο Βρετανούς και τους δυο Καναδούς που συνελήφθησαν χθες στο Μαυροβούνιο από το γιουγκοσλαβικό στρατό και να υπάρξει σωστή μεταχείριση των κρατουμένων.

    Εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ καταδίκασε τις σκηνές που πρόβαλε η σερβική τηλεόραση με τους συλληφθέντες που κατηγορούνται για κατασκοπεία.

    Η προεδρεύων του ΟΑΣΕ Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ ζήτησε από την γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να επιτρέψει στις πρεσβείες των δυο χωρών να έρθουν σε επαφή με τους κρατούμενους και να υπάρξει άμεση απελευθέρωση αυτών.

    O.K.

    [20] ΝΕΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 4 Αυγούστου 2000 (19:37 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το Κόμμα των Φιλελευθέρων της Ρουμανίας, PNL προέβη στη δημιουργία νέου συνασπισμού μετά τη πρόσφατη διάλυση του συνασπισμού CDR από τον οποίο αποχώρησε το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, PNTCD.

    Ο νέος συνασπισμός ονομάζεται Φιλελεύθερη-Δημοκρατική Συμμαχία, ALD και συμμετέχουν σε αυτόν οι Φιλελεύθεροι, ομάδα κομμάτων από τον CDR και ομάδα από τους Χριστιανοδημοκράτες που εκπροσωπείται από την Εθνική Χριστιανοδημοκρατική Συμμαχία, ANCD με ηγέτη τον πρώην πρωθυπουργό Βίκτορ Τσιορμπέα.

    Σημειώνεται ότι εν όψει των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα οι Χριστιανοδημοκράτες θα στηρίξουν τον πρωθυπουργό Μούγκουρ Ισαρέσκου για τη προεδρία και οι Φιλελεύθεροι τον πρώην πρωθυπουργό Τεοντόρ Στολόγιαν.

    Ο κομματικός συνασπισμός CDR ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1991 από πολλά κόμματα και μέχρι πριν την διάλυση του τον αποτελούσαν τα δυο αυτά κόμματα μαζί με μικρότερα από τον χώρο των οικολόγων.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΪΝΙΚ - ΠΑΟΥΝΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 4 Αυγούστου 2000 (19:35 UTC+2)

    Mε τον πρέσβη των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ Μάικ Αϊνικ συναντήθηκε σήμερα ο νέος υπουργός Αμυνας της χώρας Λιούμπεν Παούνοφσκι.

    Η συνάντηση επικεντρώθηκε στις μελλοντικές κοινές δραστηριότητες του υπουργείου Αμυνας της ΠΓΔΜ και της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη χώρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας.

    Περαιτέρω, συζητήθηκαν οι πιθανότητες αμερικανικής χρηματοδότησης της εκπαίδευσης των αξιωματικών του σκοπιανού στρατού.

    Ο κ. Αϊνικ συνεχάρη τον κ. Παούνοφσκι για την ανάληψη της νέας του θέσης και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συνεργασία με το υπουργείο Αμυνας της ΠΓΔΜ.

    Τέλος, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει στην ανάπτυξη του στρατού της ΠΓΔΜ.

    [22] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

    Ηράκλειο, 4 Αυγούστου 2000 (19:33 UTC+2)

    Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της αστυνομίας στην Κρήτη παρουσίασε σήμερα από το Ηράκλειο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές, που μεταξύ άλλων αφορούν τη σύσταση νέων σωμάτων ασφαλείας και την ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων.

    Σε ομιλία του στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου και μετά από συναντήσεις του με συνδικαλιστικούς φορείς που υπάγονται στο υπουργείο, ο κ. Χρυσοχοίδης ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικού σώματος φρουρών πενταετούς θητείας, που θα περιπολεί στην ύπαιθρο της Κρήτης. "Μία σημαντική τομή που επιχειρείται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είναι η εγκατάσταση από την 1η Ιανουαρίου του 2001 ενός ειδικού σώματος που θα αναλάβει την ασφάλεια της υπαίθρου στην Κρήτη. Πρόκειται για ένα σώμα 200 αστυνομικών οι οποίοι θα προσληφθούν μέσα στο Σεπτέμβριο, θα υπηρετούν στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι άτομα που προέρχονται από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού ή είναι έφεδροι αξιωματικοί" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στα αστυνομικά τμήματα της επαρχίας, ο κ. Χρυσοχοϊδης εμφανίστηκε αυστηρός και επεσήμανε ότι η εικόνα που παρουσιάζουν δεν είναι η επιθυμητή, ενώ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της αστυνομίας επί του σχεδίου Καποδίστριας, δεν θα υπάρχει αστυνομικό τμήμα με λιγότερους από 35 αστυνομικούς.

    [23] ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΑΝ ΤΡΕΙΣ ΣΕΡΒΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Βελιγράδι, 4 Αυγούστου 2000 (19:33 UTC+2)

    Τρεις Σέρβοι που κατηγορούνται για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα πολέμου δραπέτευσαν από το νοσοκομείο στο οποίο κρατούντο. Η διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι οι Σέρβοι είχαν μεταφερθεί από κρατητήριο σε νοσοκομείο της πόλης Μιτροβίτσα καθ' υπόδειξη ξένων ιατρών και χθες κατά τη διάρκεια ελέγχου δεν βρέθηκαν στα δωμάτια τους. Η διοίκηση του ΟΗΕ διεξάγει ανακρίσεις.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 5 August 2000 - 8:14:16 UTC