Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-08-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ
  • [02] ΣΩΟΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΟΥΛΑ ΒΕΝΤΟΥΡΗ
  • [03] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ
  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
  • [05] ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ Ο Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ
  • [06] ΕΜΜΕΣΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ
  • [07] ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [08] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
  • [09] Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΑΛΑ ΤΗΣ ΚΥΘΝΟΥ
  • [10] ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
  • [11] ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
  • [12] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ
  • [13] ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΟΥΛΑΣ ΒΕΝΤΟΥΡΗ
  • [14] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΟ ΡΑΛΙ ΕΛΠΑ- ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  • [15] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΑΥΡΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑ -ΙΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ -ΟΦΗ
  • [16] ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΟ ΡΙΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ
  • [17] ΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΟΝΤΡΑΡΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΔΡΩΝ
  • [18] ΝΕΟ ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΝΕΩΝ
  • [19] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟΝ Σ.ΤΖΕΪΚΟΜΠΣΟΝ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

  • [01] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ

    Τήνος, 15 Αυγούστου 2000 (19:46 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κωστής Στεφανόπουλος

    Έκκληση για ενότητα απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, αναφερόμενος έμμεσα στο θέμα των ταυτοτήτων. Σε δηλώσεις του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα της Ευαγγελίστριας της Τήνου ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι "αυτό που σήμερα κυρίως πρέπει να επιδιώκουμε εμείς οι Ελληνες και δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε και να εγκαταλείπουμε ως επιδίωξη και ιδέα είναι η ενότητά μας".

    "Μόνο ενωμένοι νικήσαμε και μόνο διχασμένοι ηττηθήκαμε, μόνο ενωμένοι μεγαλουργήσαμε και μόνο διχασμένοι υποστήκαμε όσα έχουμε υποστεί στη μακρά μας ιστορία.", τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος και ευχήθηκε να μην υπάρχει τίποτε που να χωρίζει τους Ελληνες. "Ας ευχηθούμε να μένουμε ενωμένοι, να μην έχουμε τίποτε που να μας χωρίζει, να μην έχουμε έριδες μάταιες και ανωφελείς, όπως λέει ο Απόστολος Παύλος, αλλά να έχουμε μόνο κοινούς στόχους, κοινές επιδιώξεις και να υπηρετούμε αυτούς τους εθνικούς και θρησκευτικούς μας στόχους με την ίδια επιτυχία που τους υπηρέτησαν οι μεγάλοι πρόμαχοι όχι μόνο του 1821 αλλά και του 1940", πρόσθεσε.

    [02] ΣΩΟΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΟΥΛΑ ΒΕΝΤΟΥΡΗ

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2000 (20:51 UTC+2)

    Σώοι βρέθηκαν τελικά, στον όρμο Μαυραμπέλη της Τζιάς, ο Μάριος και η Μαρούλα Βεντούρη, τα ίχνη των οποίων είχαν χαθεί την Κυριακή το πρωί, όταν με το ιστιοπλοϊκό τους σκάφος είχαν ξεκινήσει από το Λαύριο με προορισμό την Κέα. Το ζευγάρι είχε προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τους οικείους του αλλά δεν "έπιανε" το κινητό τους τηλέφωνο. Τελικά κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τον μεγαλύτερο γιο τους.

    [03] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2000 (20:49 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε σήμερα στη νοτιοδυτική ακτή της Πελοποννήσου η πρώτη φάση των ερευνών για τον εντοπισμό του ναυαγίου με τον θησαυρό που είχε αρπάξει από τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης ο ναζί Μαξ Μέρτερ. Από τις έρευνες δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

    Ωστόσο ο πληροφοριοδότης των ερευνών, Κωνσταντίνος Βρεττός, μιλώντας μέσα από τις φυλακές όπου κρατείται, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ότι γνωρίζει το ακριβές σημείο όπου βυθίστηκε το ψαροκάικο με το θησαυρό. Είπε ακόμη ότι ο θησαυρός αποτελείται από 46 κιβώτια με λίρες, δύο κιβώτια με θρησκευτικά, λατρευτικά αντικείμενα και ένα κιβώτιο με διαμάντια αξίας 845 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    Σημειώνεται ότι αν ο θησαυρός βρεθεί, τα κέρδη θα μοιραστούν μεταξύ του πληροφοριοδότη, του ελληνικού κράτους και της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας.

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

    Καστανιά, 15 Αυγούστου 2000 (20:45 UTC+2)

    "Ο εορτασμός της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά μας ταυτίζει πιο έντονα με ένα στοιχείο του ποντιακού Ελληνισμού που το ζούμε ακόμη στην εποχή μας, τον σύγχρονο 21ο αιώνα, το στοιχείο του ξεριζωμού", δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, σε χαιρετισμό του στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος "Παναγία Σουμελά".

    "Σήμερα, μια και χθες ήταν η επέτειος του Αττίλα ΙΙ, που οδήγησε οριστικά στην εφαρμογή πολιτικής εθνικής κάθαρσης για δεκάδες χιλιάδες Κυπρίους, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους στην Κυπριακή Δημοκρατία, αισθανόμαστε τους δεσμούς ακόμη πιο έντονους και ακατάλυτους", είπε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη στήριξης των δικαίων του Κυπριακού Ελληνισμού. "Στην Κύπρο κρίνεται πλέον στον 21ο αιώνα η αξιοπιστία της απόρριψης των πολιτικών εθνικής κάθαρσης στη σύγχρονη εποχή", σημείωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι ο σημερινός εορτασμός πρέπει να αξιοποιηθεί για να σταλούν κάποια μηνύματα προς την κατεύθυνση που είναι ανάγκη να σταλούν.

    [05] ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ Ο Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ

    Μυτιλήνη, 15 Αυγούστου 2000 (20:30 UTC+2)

    Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Αγιάσο της Λέσβου για την Κοίμηση της Θεοτόκου παρευρέθηκε ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης, λίγες μέρες μετά την απόφαση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Μυτιλήνης να τον κηρύξουν ανεπιθύμητο πρόσωπο στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του νησιού, λόγω των δηλώσεών του για το θέμα των ταυτοτήτων.

    Μετά την Θεία Λειτουργία και την περιφορά της εικόνας της Παναγίας ο κ. Σηφουνάκης συναντήθηκε με τους Μητροπολίτες Λέσβου Ιάκωβο και Κορινθίας Παντελεήμονα. Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων ζήτησε να πέσουν οι τόνοι στο θέμα των ταυτοτήτων καθώς, όπως είπε, "δεν είμαστε εχθροί". Ο κ. Σηφουνάκης ευχαρίστησε τους Μητροπολίτες για την υποδοχή τους και εξήρε τη στάση του Μητροπολίτη Κορινθίας.

    [06] ΕΜΜΕΣΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ

    Καστανιά Ημαθίας, 15 Αυγούστου 2000 (20:20 UTC+2)

    Έμμεσες αναφορές στο θέμα των ταυτοτήτων έκαναν σήμερα στελέχη της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας από την Παναγία Σουμελά, όπου παρέστησαν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι η σημερινή μέρα συμβολίζει την ενότητα του ελληνισμού, όλων των Ελλήνων απανταχού της γης. "Το μήνυμα δεν μπορεί παρά να είναι ότι οι Ελληνες, σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα με μεγάλη ταχύτητα, πρέπει να έχουν ως πρώτο μέλημα την ενότητα των μεγάλων στρατηγικών στόχων", είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ανοίγονται πολλοί ευρείς ορίζοντες για τη χώρα μας και τον ελληνισμό.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Τσιτουρίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Κώστα Καραμανλή, στις εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά, τόνισε ότι η Παναγία και η Ορθοδοξία εγγυούνταν πάντοτε, στη διαδρομή των αιώνων, την ενότητα του ελληνισμού και ευχήθηκε όλοι οι Ελληνες, με τα μηνύματα που έχουμε και την ιστορία μας, να συνεχίσουμε να βρίσκουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν.

    "Μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία και το έθνος" χαρακτήρισε τη σημερινή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου. "Εδώ που βρισκόμαστε στην Παναγία Σουμελά τιμούμε την Παναγία του Πόντου, τιμούμε την ιερή εικόνα, ένα μεγάλο κειμήλιο ολόκληρου του προσφυγικού ελληνισμού. Είναι μια πολύ καλή αφορμή για μια μνήμη για μια ανάκληση μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες", τόνισε η κ. Αράπογλου. Ερωτηθείσα για το θέμα των ταυτοτήτων εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις ουσίας του κράτους και της Εκκλησίας και πρόσθεσε ότι σε καμία δεν περίπτωση δεν πρέπει να γίνει εκμετάλλευση της σημερινής μέρας. "Ο ελληνισμός δεν έχει περιθώρια διχασμών και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις", επισήμανε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    Στους άρρηκτους δεσμούς Ελλάδας και Ορθοδοξίας αναφέρθηκε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη. "Ο ελληνικός λαός απέδειξε σήμερα στο σύνολό του την πίστη του. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο", είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

    [07] ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 15 Αυγούστου 2000 (20:03 UTC+2)

    Οι πυρκαγιές που μαίνονται στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της γειτονικής χώρας. Υπολογίζεται ότι από τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν τον τελευταίο μήνα έχουν καεί 16.000 εκτάρια δασικής και θαμνώδους έκτασης. Οι ζημιές υπολογίζονται στα 870 εκατομμύρια δηνάρια (28.000 μάρκα).

    Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, νέες πυρκαγιές μαίνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας ενώ αναζωπυρώθηκαν παλαιά μέτωπα. Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αποδίδει τις περισσότερες πυρκαγιές σε απροσεξία αλλά και σε εμπρησμούς.

    [08] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2000 (20:01 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ευρωβουλευτής Κ.Κ.Ε.

    Πέθανε το μεσημέρι το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς, πρώην βουλευτής, ευρωβουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης. Ο Βασίλης Ευφραιμίδης πέθανε αιφνιδίως το μεσημέρι την ώρα που έκανε μπάνιο στα Λεγραινά κοντά στο Σούνιο.

    Γεννήθηκε στον Πόντο το 1915 και ήρθε στην Αθήνα με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στην 8η Μεραρχία και για τη δράση του παρασημοφορήθηκε με το αριστείο ανδρείας. Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου φυλακίστηκε και από το 1951 που αποφυλακίστηκε εκλεγόταν βουλευτής της ΕΔΑ ως και το 1964. Από το 1981 εκλέχτηκε αρκετές φορές ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

    Με ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Βασίλη Ευφραιμίδη και εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του.

    [09] Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΑΛΑ ΤΗΣ ΚΥΘΝΟΥ

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2000 (19:44 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, παρέστη στη Θεία Λειτουργία και τις εορταστικές εκδηλώσεις, που τελέστηκαν στην Παναγία την Κανάλα της Κύθνου.

    Ο κ.Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η σημερινή γιορτή, όπως άλλωστε σχεδόν όλες οι μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας εκτός από θρησκευτικό έχουν και βαθύτατα εθνικό περιεχόμενο. Μας υπενθυμίζουν ότι είναι ανάγκη να έχουμε εμείς οι έλληνες αρραγή ενότητα, έτσι ώστε να μπορούμε με ενιαία και μακρόπνοη στρατηγική να προασπίζουμε τα δίκαια και τα δικαιώματα μας. Μακριά και πέρα από πείσματα, προσωπικές πολιτικές, πέρα από στείρες, μονοκομματικές αντιλήψεις, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας γι αυτό που μπορούμε, γι αυτό που θέλουμε. Και είναι καιρός, επιτέλους, σε αυτήν την αντίληψη να ανταποκριθεί και η κυβέρνηση".

    [10] ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Αυγούστου 2000 (19:06 UTC+2)

    Επανέρχεται από αύριο το διακεκομμένο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, το οποίο θα ισχύσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

    Τα καταστήματα θα λειτουργούν Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι ενώ Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και από τις 5.30 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

    [11] ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Σίδνεϊ, 15 Αυγούστου 2000 (18:15 UTC+2)

    Υπό καταρρακτώδη βροχή έγιναν την περασμένη Κυριακή τα αποκαλυπτήρια του "Δίσκου" του μνημείου δωρεά του ελληνισμού προς την Αυστραλία με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000 στο Σίδνεϊ. Σημειώνεται πως 117 εθνικότητες της Αυστραλίας υπέβαλαν αιτήσεις, σχέδια και μελέτες προκειμένου να τους επιτραπεί να κατασκευάσουν διάφορα έργα, με αθλητικά θέματα, και να τα προσφέρουν δώρο στην Αυστραλία, τοποθετώντας τα στο Ολυμπιακό Χωριό του Σίδνεϊ και η μοναδική αίτηση που έγινε δεκτή ήταν η ελληνική. Μάλιστα στην ελληνική επιτροπή παραχωρήθηκε και περίοπτος θέση, στο πάρκο του Ολυμπιακού Χωριού, για την τοποθέτηση του μνημείου.

    Το μνημείο, ο "Δίσκος" του ελληνισμού ή Discobolus, όπως ονόμασε το έργο του ο γλύπτης Robert Owen, μοιάζει με δίσκο δισκοβολίας, στο μέσο διακρίνεται χαραγμένη η μορφή του δισκοβόλου Κάστορος, έχει διάμετρο επτά μέτρα και ζυγίζει επτά τόνους.

    Στα αποκαλυπτήρια του μνημείου του ελληνισμού, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτειακής και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής του Σίδνεϊ και πλήθος κόσμου με εμφανή την παρουσία των ομογενών.

    Ελληνόπουλα με παραδοσιακές στολές είχαν παραταχθεί εκατέρωθεν του μνημείου, ελληνοπούλες ντυμένες ιέρειες, αψηφώντας την καταρρακτώδη βροχή, παρουσίασαν χορογραφία με θέμα του αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου από το γενικό κυβερνήτη της Αυστραλίας, σερ Ουίλιαμ Ντιν.

    Με έκδηλη τη συγκίνηση στο πρόσωπο του, ο σερ Ντιν, ευχαρίστησε τον ελληνισμό της Αυστραλίας, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του δώρου των Ελλήνων προς την Αυστραλία ενόψει της Ολυμπιάδας του Σίδνεϊ.

    Ο γενικός κυβερνήτης ξεκινώντας από την αρχαία Ολυμπία και το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, υπογράμμισε τον ηρωισμό των ελλήνων κατά των Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έπλεξε το εγκώμιο των ελλήνων, και της σύγχρονης Ελλάδας και κατέληξε στην έντονη και δυναμική παρουσία του ελληνισμού της διασποράς. Τα αποκαλυπτήρια πρόβαλαν έντονα τόσο ο αυστραλιανός τύπος, όσο και τα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια.

    [12] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ

    Καστανιά, 15 Αυγούστου 2000 (16:50 UTC+2)

    Στο θέμα των ταυτοτήτων αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, σε δηλώσεις του από την Παναγία Σουμελά όπου παρευρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι "η πνευματική δύναμη της Ορθοδοξίας και ο Ουμανισμός του Ελληνισμού ανέδειξαν στην ιστορική τους εξέλιξη και πορεία κοινές αρχές και αξίες παγκόσμιας εμβέλειας και αδιαίρετης ενότητας". Είπε ακόμη ότι δεν μπορεί κανείς να διασπάσει αυτή την ενότητα ακόμη και όταν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αντιθέσεις και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "στην ιστορική πορεία έχει γίνει αποδεκτή η αρχή της εκατέρωθεν αποκλειστικότητας απόφασης για τα θέματα που αφορούν τον καθένα, καθώς και του διαλόγου και του αμοιβαίου σεβασμού".

    [13] ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΟΥΛΑΣ ΒΕΝΤΟΥΡΗ

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2000 (16:38 UTC+2)

    Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό του Μάριου και της Μαρούλας Βεντούρη, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν την Κυριακή το πρωί. Το ζευγάρι είχε ξεκινήσει με ιστιοπλοϊκό σκάφος από το Λαύριο, με προορισμό την Κέα.

    Στις έρευνες, που πραγματοποιούνται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μακρονήσου και Κέας, μετέχουν δύο σκάφη παντός καιρού και τρία σκάφη του λιμενικού σώματος. Το λιμενικό ειδοποίησε ο 16χρονος γιος τους Σταύρος Βεντούρης.

    [14] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΟ ΡΑΛΙ ΕΛΠΑ- ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Αυγούστου 2000 (16:24 UTC+2)

    Τις 58 έφτασαν οι συμμετοχές του 25ου ράλι ΕΛΠΑ- Χαλκιδικής που θα διεξαχθεί στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου. Ανάμεσα τους και δέκα ξένες, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως αυτή του επικεφαλής της βαθμολογίας του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, δανού Χ.Λούντγκαρντ, με Toyota Corolla.

    Από ελληνικής πλευράς τη νίκη θα διεκδικήσουν οι Αρης Βωβός - "ΕΛ ΕΜ" με Toyota Corolla.

    [15] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΑΥΡΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑ -ΙΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ -ΟΦΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Αυγούστου 2000 (16:18 UTC+2)

    Με δύο παιχνίδια ολοκληρώνεται αύριο η 3η αγωνιστική των ομίλων του Κυπέλλου Ελλάδας. Στις 7 το απόγευμα, η Καλλιθέα θα φιλοξενήσει τον Ιωνικό στο γήπεδο "Νίκος Γκούμας" στο πλαίσιο του 2ο ομίλου, ενώ δύο ώρες αργότερα στον Κορυδαλλό η Προοδευτική θα αντιμετωπίσει τον ΟΦΗ για τον 8ο όμιλο του Κυπέλλου.

    Την Πέμπτη, θα ακολουθήσει η αναμέτρηση ανάμεσα στην Αναγέννηση Καρδίτσας και τον Ολυμπιακό για την 2η αγωνιστική των ομίλων. Το παιχνίδι θα ξεκινήσει στις 8:30 το βράδυ στα Τρίκαλα.

    [16] ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΟ ΡΙΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2000 (16:12 UTC+2)

    Την Αργεντινή αντιμετωπίζει τα ξημερώματα της Τετάρτης στο Ρίο της Βραζιλίας η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών, στο πλαίσιο τουρνουά προετοιμασίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για την Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, επομένως με αυτούς τους αγώνες ο ομοσπονδιακός προπονητής, Κώστας Πετρόπουλος, θα έχει την ευκαιρία να δει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διεθνείς.

    Ο Γιώργος Σιγάλας αντιμετωπίζει κάποια μικροπροβλήματα στο πόδι και ενδέχεται να μείνει στον πάγκο. Ολοι οι υπόλοιποι παίκτες είναι πανέτοιμοι για την αναμέτρηση. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Λιαδέλη, Γιάννη Γιαννούλη, Θεόδωρο Παπαλουκά, Δημήτρη Παπανικολάου, Νίκο Μπουντούρη, Νίκο Οικονόμου, Δήμο Ντικούδη, Νίκος Χατζηβρέττας, Κώστας Τσαρτσαρής, Γιώργος Καλαϊτζή, Λάζαρο Παπαδόπουλο.

    Τα ξημερώματα της Πέμπτης η εθνική μας ομάδα θα αντιμετωπίσει τη Ρωσία, ενώ θα ακολουθήσουν παιχνίδια με Βραζιλία και Πορτογαλία.

    [17] ΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΟΝΤΡΑΡΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΔΡΩΝ

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2000 (16:02 UTC+2)

    Το τελευταίο της φιλικό παιχνίδι, πριν τον επίσημο αγώνα με τη Γερμανία για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2002, θα δώσει αύριο η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει στο στάδιο "Εσεμόος" στην πόλη Σεν Γκάλεν την Ελβετία και ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Βασίλης Δανιήλ, θα έχει την ευκαιρία να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα.

    Το ελβετικό πρωτάθλημα έχει ήδη ξεκινήσει -βρίσκεται στην 5η αγωνιστική- και ο βαθμός ετοιμότητας των αντιπάλων είναι μεγαλύτερος. Αντίθετα, οι έλληνες διεθνείς θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν ένα καλό πρόσωπο, καθώς ακολουθούν δύσκολες υποχρεώσεις. Ο κ.Δανιήλ δεν θα έχει πιθανότατα στη διάθεση του τον Ακη Ζήκο, που αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού.

    Η αναμέτρηση ανάμεσα στην εθνική ομάδα της Ελβετίας και την Ελλάδα θα ξεκινήσει στις 9:15 το βράδυ.

    [18] ΝΕΟ ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΝΕΩΝ

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2000 (15:54 UTC+2)

    Το δεύτερο της παιχνίδι κόντρα στη Γιουγκοσλαβία δίνει αύριο η εθνική μας ομάδα χάντμπολ των νέων, στις 6 το απόγευμα, στο δημοτικό κλειστό γυμναστήριο Ηλιούπολης. Η αναμέτρηση είναι στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας πριν από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από 18 - 26 Αυγούστου.

    Στο μεταξύ, από την Πέμπτη θα αρχίσουν να καταφτάνουν στην Αθήνα οι αποστολές των ομάδων για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το χορό των αφίξεων έχει ήδη ανοίξει η Γιουγκοσλαβία ενώ μεθαύριο ακολουθούν Δανία, ΠΓΔΜ, Λετονία και Λευκορωσία. Συνολικά στη διοργάνωση θα λάβουν μέρος 12 χώρες.

    Πρώτος αντίπαλος της εθνικής μας ομάδας χάντμπολ των νέων στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα είναι η Δανία. Ακολουθεί η αναμέτρηση με την Πολωνία και Ουγγαρία. Η Ελλάδα θα αναμετρηθεί επίσης με Ισπανία και ΠΓΔΜ. Στις 25 Αυγούστου θα γίνουν οι αγώνες κατάταξης, ενώ στις 26 του μηνός ο μικρός και μεγάλος τελικός της διοργάνωσης.

    [19] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟΝ Σ.ΤΖΕΪΚΟΜΠΣΟΝ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2000 (15:48 UTC+2)

    Την απόκτηση του Σαμ Τζέικομπσον ανακοίνωσε επίσημα σήμερα η ΚΑΕ Ολυμπιακός. Ο αμερικανός μπασκετμπολίστας τον επόμενο χρόνο θα αγωνίζεται με την ερυθρόλευκη φανέλα, ενώ η ομάδα του Πειραιά έχει το δικαίωμα να ανανεώσει τη συνεργασία για ένα ακόμη έτος.

    Ο Τζέικομπσον θα αγωνιστεί μόνο στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του Ολυμπιακού, εκτός και αν επιτραπεί η είσοδος στο ελληνικό πρωτάθλημα κοινοτικών παικτών από τη Β' ζώνη, με την γνωστή υπόθεση Μπόσμαν.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 15 August 2000 - 19:37:08 UTC