Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-08-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2001 ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΣΥ
  • [02] ΤΟ ΧΩΡΙΟ "ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ" ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ
  • [03] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ
  • [04] ΡΩΣΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΕ ΣΕ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ
  • [05] ΡΩΣΙΑ: ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΣΤΟ ΚΟΥΡΣΚ ΕΙΝΑΙ "ΜΟΝΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ"
  • [06] ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΟΡΦΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΕΙ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] ΔΥΟ ΜΕΤΩΠΑ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΟ ΛΑΪΛΙΑ ΣΕΡΡΩΝ
  • [08] ΦΩΤΙΑ ΚΑΙΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΗ ΣΚΙΑΘΟ
  • [09] ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
  • [10] ΕΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΚ ΣΕ ΝΑΡΚΗ ΤΟΥ Β' ΠΠ
  • [11] 30 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [12] Η Ε.Ε. ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ KFOR ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [13] ΡΩΣΙΑ: ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΕΚΡΗΞΗ ΠΡΙΝ ΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΚ
  • [14] Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΖΗΤΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΪΝΤΕΡ
  • [15] ΓΙΟΣ ΤΣΕΤΣΕΝΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΜΕ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ
  • [16] 30 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [17] "ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΚΡΙΣΙΜΗ" Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΥΡΣΚ
  • [18] ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
  • [19] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ Μ.ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 65Η ΔΕΘ
  • [20] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [21] ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • [22] ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΚ

  • [01] Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2001 ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΣΥ

    Αθήνα, 19 Αυγούστου 2000 (10:13 UTC+2)

    Μέσα στο 2001 αναμένονται οι πρώτες μεγάλες αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όπως δηλώνει με συνέντευξη του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Ο υπουργός Υγείας τονίζει ότι θα εφαρμοστεί στο ακέραιο ότι έχει εξαγγελθεί για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ και ότι προκύψει μετά το διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.

    Παράλληλα υπογραμμίζει ότι όπου υπάρξουν σκληρές αντιδράσεις θα υπάρξει εξίσου σκληρή απάντηση. "Εκείνοι που έχουν λόγους να διατηρηθεί η παράλυση είναι όσοι απομυζούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με υπόγειες διαδρομές στον ιδιωτικό τομέα. Θα διαψευστούν όσοι προσδοκούν ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει σήμερα γιατί τους βολεύει", δηλώνει ο κ.Παπαδόπουλος.

    Τέλος, αποκάλυψε ότι το κόστος για την περίθαλψη των αλλοδαπών είναι τεράστιο, αγγίζει τα 50 δισεκατομμύρια δραχμές και επανέλαβε ότι όλα πρέπει να γίνονται μέσα από τους νόμους που ισχύουν. "Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια και τη νομιμότητα στα ελληνικά νοσοκομεία, που είναι απαραίτητη, χωρίς να θίγουμε βασικές ανθρώπινες αξίες. Αλλα ξέφραγο αμπέλι τα νοσοκομεία θα πάψουν να είναι. Και βεβαίως η εγκύκλιος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο".

    [02] ΤΟ ΧΩΡΙΟ "ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ" ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Αυγούστου 2000 (12:33 UTC+2)

    Το ουγγρικό χωριό "Νίκος Μπελογιάννης" που ιδρύθηκε το 1950 από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες, επισκέφθηκε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    "Μέσα από τους τάφους και τα ρήγματα του παρελθόντος θα βγαίνουν γαρύφαλα" ήταν η ευχή του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας, μετά την επίσκεψή του στο χωριό, που πήρε το όνομά του από τον αγωνιστή του ΚΚΕ, Νίκο Μπελογιάννη.

    [03] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ

    Σικάγο, 19 Αυγούστου 2000 (10:38 UTC+2)

    Η Δεξίωση του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Δημήτριου και εκλεγμένων Ελλήνων αξιωματούχων και εκλεκτόρων, κορύφωσε τις συναντήσεις τριών εβδομάδων του Προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) κ. Ανδρέα Α. Άθενς, στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η δεξίωση που παρατέθηκε εχθές στο Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Λος Άντζελες συγκέντρωσε περισσότερους από 150 αντιπροσώπους και εκλεγμένους αξιωματούχους που παρευρέθηκαν για να τιμήσουν τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και τους Ελληνικής καταγωγής αξιωματούχους, Γερουσιαστή κ. Πολ Σαρμπάνη (Μέριλαντ), το μέλος του Κογκρέσου κ. Ρον Κλινκ (Πενσυλβάνια), το μέλος του Κογκρέσου κα Σέλεϊ Μπέρκλεϊ (Νεβάδα) και τον Ταμία για την Πολιτεία της Καλιφόρνιας κ. Φιλ Αγγελίδη. Τιμήθηκαν επίσης, οι διακεκριμένοι Έλληνες επιχειρηματίες, κ.κ. Τζον Κατσιματίδης και Άγγελος Τσακόπουλος. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, προσφώνησε την επίκληση κατά τη διάρκεια της τρίτης μέρας του συνεδρίου. Ο κ.Άθενς επίσης παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των διακεκριμένων Ελλήνων την προηγούμενη ημέρα.

    "Επιχορηγήσαμε παρόμοια εκδήλωση κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων που έγινε στη Φιλαδέλφεια πριν από δύο εβδομάδες, όπου τιμήσαμε σημαντικούς φιλέλληνες όπως τα μέλη του Κογκρέσου, κ.κ. Μπεν Γκίλμαν (Νέα Υόρκη), Τζον Πόρτερ (Ιλινόις), Τζιμ Λιτς (Άιοβα) και Μάικ Βιλιράκης (Φλόριδα) και το μέλος του Κογκρέσου, κα Σου Κέλλυ (Νέα Υόρκη)", τόνισε ο κ. Άθενς.

    "Οι έντονοι ρυθμοί των τελευταίων τριών εβδομάδων, ξεκίνησαν με συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, όπου απασχοληθήκαμε με διοικητικά και προγραμματικά θέματα του ΣΑΕ", είπε ο κ. Άθενς.

    Πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστές συναντήσεις με την Υφυπουργό Εξωτερικών, κα Αγγελική Λαϊου, το Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Δημήτρη Δόλλη και το Βουλευτή κ. Γρηγόρη Νιώτη, Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού.

    "Η Υπουργός, κα Λαϊου, η οποία ασχολείται ιδιαίτερα με θέματα της Διασποράς, επιβεβαίωσε ξανά το εξαιρετικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την υποστήριξη του ΣΑΕ και του Προγράμματος Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης", είπε ο κ. Άθενς. Η Υπουργός ευχαρίστησε το ΣΑΕ για το ιατρικό πρόγραμμα το οποίο βοηθά ιδιαίτερα το Ελληνικό κράτος, καθώς παρέχει υπηρεσίες και ενθαρρύνει τους Έλληνες των χωρών της Μαύρης Θάλασσας να παραμείνουν στις χώρες που ζουν.

    Ο Υπουργός Άμυνας κ. Άκης Τσοχατζόπουλος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα στήριξης που έχει ξεκινήσει το ΣΑΕ στην Αλβανία, και υποσχέθηκε την υποστήριξη των ιατρικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΣΑΕ στην περιοχή.

    "Επίσης το ΣΑΕ, θα συμβάλλει ουσιαστικά στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, καθώς ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Θεόδωρος Πάγκαλος μας έχει ζητήσει να οργανώσουμε χιλιάδες εθελοντές, νεολαία, από όλο τον κόσμο, για να βοηθήσουν στις πολλαπλές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια των αγώνων στην Αθήνα", είπε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ. Ένα πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει εκκλησιαστικές κοινότητες και οργανισμούς της ομογένειας, θα σχεδιαστεί στις αρχές του επόμενου μήνα.

    Ο κ.Άθενς συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για να συζητήσει μαζί του την εκστρατεία του ΣΑΕ σχετικά με τις ανακοινώσεις στις ΗΠΑ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα, καθώς και με τον Υπουργό Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κ. Δημήτρη Ρέππα για να εξετάσουν επικοινωνιακές προοπτικές για το ΣΑΕ, και τη δημιουργία ενός επικοινωνιακού συστήματος που θα επεκτείνει τη δημόσια ενημέρωση για τα παγκόσμια αλλά και περιφερειακά προγράμματα του ΣΑΕ.

    "Όσον αφορά τις δραστηριότητες για την τρομοκρατία, πιστεύω ότι το κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζει να αλλάζει μια και είναι φανερό ότι η Ελλάδα συνεργάζεται με διεθνείς φορείς που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους πράξεις", όπως είπε ο κ. Άθενς. "Από την άλλη μεριά, οι Ευρωπαίοι συνέταιροι της Ελλάδας πάντοτε είχαν καλύτερη αντίληψη για τη θέση της Ελλάδας σ' αυτό το θέμα".

    Στη Θεσσαλονίκη ο κ. Άθενς συναντήθηκε με τον Υπουργό Μακεδονίαςς-Θράκης κ. Γιώργο Πασχαλίδη, ο οποίος υποσχέθηκε να συνεχίσει να υποστηρίζει το ΣΑΕ που μετέφερε τα κεντρικά του γραφεία σε καινούργιο κτίριο, στην οδό Κομοτηνήςς 2 στην περιοχή Ποσειδωνίου. Ο Υπουργός και ο Πρόεδρος του ΣΑΕ συζήτησαν επίσης σχέδια για συνεργασία ανάπτυξης εμπορικού προγράμματος που θα φέρει Αμερικανούς επιχειρηματίεςς και αξιωματούχους στη Θεσσαλονίκη.

    "Η χρήση του χώρου για τα κεντρικά μας γραφεία στη Θεσσαλονίκη, αποτελούν δωρεά του Δήμου Θεσσαλονίκης και του κ. Θωμά Μακρίδη, και η συνάντησή μου με το Δήμαρχο κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλο επικεντρώθηκε στο σχεδιασμό των προσεχών εκδηλώσεων των εγκαινίων", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ.

    Ο κ. Άθενς συναντήθηκε επίσης με το Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, ο οποίος προεδρεύει του Κέντρου Μελετών για τη Μαύρη Θάλασσα, που είναι συν-χορηγός με το ΣΑΕ, στο έργο αποκατάστασης εκκλησιών στη Γεωργία και την Ουκρανία.

    [04] ΡΩΣΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΕ ΣΕ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ

    Βαγδάτη, 19 Αυγούστου 2000 (21:10 UTC+2)

    Ρωσικό αεροσκάφος ήταν το πρώτο που προσγειώθηκε σήμερα στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, μετά από μία δεκαετία, παρά τις διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράκ.

    Το Yak-22 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο, μεταφέροντας επίσημη αποστολή, στην οποία επικεφαλής ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εκτάκτων Περιστατικών της Ρωσίας, Ρουσλάν Τσαλίκοφ.

    Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι ο ΟΗΕ έχει ενημερωθεί για την πτήση, αλλά δεν ζητήθηκε άδεια και πρόσθεσε ότι η πραγματοποίησή της συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του αντιπροέδρου του Ιράκ, Ταρέκ Αζίζ στη Μόσχα τον Ιούλιο.

    Ο ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις στο Ιράκ μετά την εισβολή του στο Κουβέιτ το 1990, ωστόσο, υπάρχει διαφωνία για το πως πρέπει να εφαρμόζονται αυτές όσον αφορά τις επιβατικές εναέριες μετακινήσεις, οι οποίες δεν επεξηγούνται ακριβώς στις αποφάσεις του οργανισμού. Μέχρι σήμερα η πρακτική επέβαλε σε όσους επιθυμούσαν να ταξιδέψουν στο Ιράκ να ενημερώνουν την επιτροπή κυρώσεων του ΟΗΕ.

    [05] ΡΩΣΙΑ: ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΣΤΟ ΚΟΥΡΣΚ ΕΙΝΑΙ "ΜΟΝΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ"

    Μόσχα, 19 Αυγούστου 2000 (20:49 UTC+2)

    Οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες στο πλήρωμα του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου Κουρσκ, που βυθίστηκε πριν εφτά μέρες στη Θάλασσα Μπάρεντς είναι "μόνο θεωρητικές", ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας, Ιλία Κλεμπάνοφ.

    "Η πλειοψηφία του πληρώματος σκοτώθηκε κατά τα δύο πρώτα λεπτά του ατυχήματος και η εισροή υδάτων στο πρώτο και δεύτερο τμήμα του υποβρυχίου οδήγησαν στο θάνατο ένα μεγάλο μέρος του πληρώματος" είπε συγκεκριμένα ο Ρώσος αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    Παράλληλα, ο Κλεμπάνοφ εκτίμησε ότι το βρετανικό διασωστικό σκάφος που κατέφτασε στο σημείο του ατυχήματος "δεν θα μπορέσει να προσεγγίσει" το υποβρύχιο περισσότερο από ότι κατάφεραν οι ρωσικές δυνάμεις, ενώ πρόσθεσε ότι μεγαλύτερες πιθανότητες φαίνεται να έχουν οι Νορβηγοί δύτες, οι οποίοι αναμένονται αύριο στο σημείο.

    Στο μεταξύ, ο αντιναύαρχος του ρωσικού στόλου, Μιχαήλ Μότσακ δήλωσε ότι το υποβρύχιο μπορεί να συγκρούστηκε με βρετανικό, κάτι που διέψευσε το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας.

    [06] ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΟΡΦΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΕΙ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Αυγούστου 2000 (20:03 UTC+2)

    Ορφανά από τη Γιουγκοσλαβία, με πρόσφατες τις εικόνες του πολέμου στη μνήμη τους πέρασαν και φέτος λίγες μέρες κοντά σε ελληνικές οικογένειες που τα φιλοξένησαν το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη.

    Τα 20 ορφανά από τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, ηλικίας από 7-14 χρόνων, έφτασαν στην Ελλάδα πριν 35 μέρες, ενώ οι εντυπώσεις τους θα τους μείνουν, όπως ισχυρίζονται, αξέχαστες. Την πρωτοβουλία για τη φιλοξενεία τους είχε ο δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα επέστρεψαν στην πατρίδα τους, με την επιθυμία ότι θα έρθουν και πάλι στη χώρα μας το επόμενο καλοκαίρι.

    Πολλές από τις οικογένειες επιθυμούν να γίνουν ανάδοχες για τα παιδιά αυτά και το θέμα εξετάζει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σε συνεργασία με τον Σερβικό.

    [07] ΔΥΟ ΜΕΤΩΠΑ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΟ ΛΑΪΛΙΑ ΣΕΡΡΩΝ

    Σέρρες, 19 Αυγούστου 2000 (19:41 UTC+2)

    Φωτιά ξέσπασε στο Λαϊλιά Σερρών, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο, σε δύο διαφορετικές εστίες που απέχουν περίπου 15 χιλιόμετρα η μία από την άλλη και εντοπίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα το μεσημέρι από πυροφύλακες και κατοίκους της περιοχής.

    Οι πυροσβεστικές αρχές των Σερρών αναφέρουν ότι δεν απειλούνται άμεσα το πυκνό δάσος του Λαϊλιά, όπου ζουν άγρια ζώα, ανάμεσά τους και η καφετιά αρκούδα αλλά και άλλα προστατευόμενα είδη.

    Τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς δεν μπορουν να προσδιοριστούν, αλλά εικάζεται ότι, μετά τη χθεσινή κακοκαιρία στην περιοχή, πιθανώς να οφείλεται σε κεραυνούς. Τα δύο μέτωπα εξαπλώθηκαν γρήγορα εξαιτίας των δυνατών ανέμων, ενώ επί τόπου βρίσκονται δέκα οχήματα της πυροσβεστικής των Σερρών και του Σιδηροκάστρου, άνδρες και οχήματα της ΕΜΑΚ, ενώ συνεχείς ρήψεις κάνουν και δύο αεροσκάφη.

    [08] ΦΩΤΙΑ ΚΑΙΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΗ ΣΚΙΑΘΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Αυγούστου 2000 (19:26 UTC+2)

    Δέκα αεροσκάφη, τέσσερα ελικόπτερα και επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής καταβάλλουν προσπάθειες για την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκιάθο που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι στη θέση Κεχριές.

    Ο υπαρχηγός της πυροσβεστικής, Κωνσταντίνος Καραντώνης, δήλωσε ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται και ότι έχει δωθεί μεγαλύτερη βαρύτητα προς το νοτιοδυτικό μέρος της πυρκαγιάς, όπου επεκτείνεται το μέτωπο και υπάρχουν οικισμοί. Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει ακόμη λόγος για έλεγχο της πυρκαγιάς, καθώς κίνδυνος να εξελιχθεί δεν έχει αποσωβηθεί πλήρως.

    [09] ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

    Λονδίνο, 19 Αυγούστου 2000 (19:15 UTC+2)

    Το βρετανικό διασωστικό σκάφος LR5 βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο του ατυχήματος του ρωσικού υποβρυχίου Κουρσκ, στη Θάλασσα Μπάρεντς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας.

    Το πλήρωμά του βρετανικού σκάφους περιμένει την άδεια των ρωσικών αρχών για να προχωρήσει στην επιχείρηση διάσωσης των 118 ναυτικών του Κουρσκ, αν και όπως ανακοίνωσαν νωρίτερα οι ρωσικές αρχές οι πιθανότητες να υπάρχουν επιζώντες στο 118μελές πλήρωμα του Κουρσκ είναι ελάχιστες.

    Ωστόσο, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι το LR5 είναι έτοιμο να ξεκινήσει την επιχείρηση. Ακόμη ανέφερε ότι θα υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τις ρωσικές αρχές για κάθε ενέργεια.

    [10] ΕΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΚ ΣΕ ΝΑΡΚΗ ΤΟΥ Β' ΠΠ

    Μόσχα, 19 Αυγούστου 2000 (18:05 UTC+2)

    Το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Κουρσκ βυθίστηκε είτε μετά από σύγκρουση με "άγνωστο αντικείμενο" είτε επειδή χτύπησε σε νάρκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της διοίκησης του Βόρειο Στόλου της Ρωσίας, Μιχαήλ Μότσακ, σε δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση RTR.

    Ο Μότσακ δεν απέκλεισε την πιθανότητα η ξαφνική βύθιση του υποβρυχίου στον πυθμένα να προκάλεσε έκρηξη στις τοπρίλες του.

    Ο ναύαρχος υποστήριξε ότι είναι πιθανά τρία σενάρια: "σύγκρουση με άγνωστο αντικείμενο, έκρηξη σε εσωτερικό τμήμα του υποβρυχίου και χτύπημα σε νάρκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου". Απέκλεισε την πιθανότητα έκρηξης από ΤΝΤ, όπως είχε υποστηριχθεί νωρίτερα, καθώς όπως εξήγησε, οι τορπίλες είναι πολύ πιο ισχυρές από τη δύναμη που μπορεί να έχουν 100 κιλά εκρηκτικής ύλης.

    Ακόμη αποκάλυψε ότι από το 1992 μέχρι το 1999 το ρωσικό ναυτικό ανακάλυψε έξι νάρκες στη Θάλασσα Μπάρεντς, την τελευταία από τις οποίες το Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους.

    [11] 30 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Αγκυρα, 19 Αυγούστου 2000 (17:45 UTC+2)

    Περίπου 30 άτομα συνελήφθησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, μετά από διαδήλωση διαμαρτυρίας στα τουρικά σχέδια να μικρύνει το μέγεθος των κελιών στις φυλακές, που θα αντικαταστήσουν τους σημερινούς θαλάμους.

    Μέλη της Ενωσης Αλληλεγγύης στους Εγκλειστους πραγματοποίησε διαδήλωση σε κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης για να διαμαρτυρηθεί για τις αλλαγές.

    Σήμερα οι θάλαμοι των φυλακών έχουν τη δυνατότητα στέγασης μέχρι και σε 60 άτομα, αλλά σύμφωνα με τις αρχές αυτός είναι ο λόγος που συχνά εκδηλώνονται ταραχές ανάμεσα στους κρατούμενους. Τα μικρότερα κελιά, όπου θα στεγάζονται το πολύ τρεις έγκλειστοι ελπίζουν ότι θα μειώσει τον κίνδυνο αναταραχών.

    Ωστόσο, στη μεταρρύθμιση αντιτίθενται οι κρατούμενοι και ανθρωπιστικές οργανώσεις, που υποστηρίζουν ότι θα συμβάλει περεταίρω στην κοινωνική αποξένωση των εγκλείστων.

    [12] Η Ε.Ε. ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ KFOR ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Παρίσι, 19 Αυγούστου 2000 (17:22 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε σήμερα το κλείσιμο εργοστασίου στο Κοσσυφοπέδιο από τις ειρηνευτικές δυνάμεις της KFOR που βρίσκονται στη σερβική αυτή επαρχία.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γαλλία, η οποία κατέχει την προεδρία της Ε.Ε. για το εξάμηνο αυτό αναφέρεται ότι "το μέτρο αυτό ήταν αναγκαίο εξαιτίας του υψηλού ποσοστού μόλυνσης που προέρχεται από το εργοστάσιο και παρουσιάζει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία".

    Οι διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις έκλεισαν το εργοστάσιο Zvecan βόρεια του Κοσσυφοπεδίου και παρέδωσαν τον έλεγχο στην αποστολή του ΟΗΕ στη σερβική επαρχία UNMIK, μετά από ελέγχους που έδειξαν μεγάλα ποσοστά μόλυνσης.

    Η κίνηση προκάλεσε οργή στο Βελιγράδι που κατηγόρησε την KFOR για παραβιάσεις, ενώ η Ε.Ε. επιβεβαίωσε ότι UNMIK και KFOR έδρασαν εντός της αποστολής του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι θα υποστηρίξει τις προσπάθειες αποκατάστασης της σωστής λειτουργίας του εργαστασίου.

    [13] ΡΩΣΙΑ: ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΕΚΡΗΞΗ ΠΡΙΝ ΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΚ

    Μόσχα, 19 Αυγούστου 2000 (17:22 UTC+2)

    Μία ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Κουρσκ, αφότου αυτό βυθίστηκε στη θάλασσα Μπάρεντς, κάτω από ανεξήγητες συνθήκες, σύμφωνα με στοιχεία επίσημης έρευνας γύρω από το ατύχημα και όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    Ο κυβερνήτης Γιούρι Γεβντοκίμοφ, της περιοχής Μουρμάνσκ, όπου βρίσκεται η βάση του υποβρυχίου, εξήγησε ότι δεν έχουν διαπιστωθεί ακόμη οι αιτίες που προκάλεσαν την καταστροφή στις 12 Αυγούστου.

    Στο μεταξύ, Ρώσος διοικητής του ναυτικού δήλωσε ότι το πλήρωμα που βρισκόταν στο εμπρόσθιο τμήμα του υποβρυχίου, πιθανώς δεν έχει επιβιώσει από το ατύχημα, ενώ Ρώσοι ειδικοί περιμένουν ακόμη και το χειρότερο αποτέλεσμα στην τραγωδία του Κουρσκ.

    Ενα από τα μέλη του πληρώματος που δε συμμετείχε στη θανάσιμη αποστολή, επειδή βρισκόταν σε διακοπές, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνάδελφοί του μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί, εξηγώντας ότι το πλήρωμα ήταν άριστα εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση καταστροφών και στην εκκένωση του υποβρυχίου.

    [14] Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΖΗΤΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΪΝΤΕΡ

    Βιέννη, 19 Αυγούστου 2000 (16:53 UTC+2)

    Η αντιπρόεδρος της Αυστρίας, Σουζάνα Ρις Πασέρ, του ακροδεξιού κόμματος Ελευθερίας, προέτρεψε σήμερα να συμπεριληφθεί σε έκθεση της Ε.Ε. για την πολιτική κατάσταση της χώρας, συζήτηση με τον Γιοργκ Χάιντερ.

    Επιτροπή τριών "σοφών ανδρών" εργάζεται για τη σύνταξη έκθεσης για την Αυστρία, μετά από εντολή της Ε.Ε., η οποία έχει απομονώσει διπλωματικά τη χώρα από το Φεβρουάριο, όταν εισήλθε στην κυβέρνηση συνασπισμού το κόμμα της Ελευθερίας. Ωστόσο, η επιτροπή απέρριψε πρόσκληση για συνάντηση με τον Χάιντερ, ο οποίος παραιτήθηκε από επίσημος επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος, το Μάιο, αλλά εκτιμάται ότι εξακολουθεί να κινεί τα νήματα του κόμματος, ανεπίσημα.

    "Πιστεύω ότι μία συζήτηση με τον Χάιντερ είναι σημαντική και σωστή" δήλωσε σε συνέντευξή της η Ρις Πασέρ και ζήτησε το περιεχόμενό της να συμπεριληφθεί στην έκθεση της Ε.Ε.

    [15] ΓΙΟΣ ΤΣΕΤΣΕΝΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΜΕ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ

    Γκρόζνι, 19 Αυγούστου 2000 (16:10 UTC+2)

    Ο γιος Τσετσένου δημάρχου βρέθηκε νεκρός από έκρηξη χειροβομβίδας, σε επίθεση που σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές αποδίδεται σε ριζοσπαστική ισλαμική οργάνωση.

    Ενοπλοι άνδρες εισέβαλαν στο σπίτι του δημάρχου της πόλης Ούρους Μαρτάν, νοτιοδυτικά του Γκρόζνι, χθες το βράδυ, ξυλοκόπησαν τον Σαλαβάτ Γκιουμπαρτάγεφ, τον έδεσαν σε δέντρο και τον ανατίναξαν με χειροβομβίδα.

    Στην πόλη δρα ισλαμική οργάνωση Ουαμπιτών, τους οποίους η τοπική αστυνομία θεωρεί ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση. Τις τελευταίες μέρες Τσετσένοι αυτονομιστές ξεκίνησαν εκστρατεία κατά Τσετσένων που εργάζονται για τη ρωσική διοίκηση.

    [16] 30 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 19 Αυγούστου 2000 (16:10 UTC+2)

    Συνολικά 30 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, εξαιτίας της έκρηξης βόμβας που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Μόσχα.

    Δέκα άλλα άτομα εξήλθαν από το νοσοκομείο χθες, αλλά θα συνεχίσουν τις κατα διαστήματα εξετάσεις για πιθανές επιπλοκές των τραυμάτων τους.

    Η έκρηξη σε κεντρική υπόγεια διάβαση της Μόσχας είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 108, ενώ ένα από τα πτώματα των θυμάτων δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη.

    [17] "ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΚΡΙΣΙΜΗ" Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΥΡΣΚ

    Μόσχα, 19 Αυγούστου 2000 (15:52 UTC+2)

    "Περισσότερο από κρίσιμη" χαρακτήρισε την κατάσταση στο ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Κουρσκ, το οποίο βρίσκεται στο βυθό της Θάλασσας Μπάρεντς εδώ και μία εβδομάδα, εκπρόσωπος του ρωσικού ναυτικού, προειδοποιώντας ότι το βρετανικό σκάφος που θα φτάσει σήμερα το απόγευμα στο σημείο του ατυχήματος για να βοηθήσει στη διάσωση του πληρώματος, μπορεί να αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα.

    Σοβαρή ζημιά στο θάλαμο διαφυγής του υποβρυχίου εμποδίζει την προσέγγιση διασωστικών σκαφών, τόνισε ο Ιγκόρ Ντιγκάλο, σε συνέντευξή του στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό, NTV.

    Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που δέχτηκε έντονη κριτική για το χειρισμό της κρίσης, επέστρεψε σήμερα από θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, όπου παραθέριζε.

    Ο Σουηδός επιχειρηματίας, Περ Λίντστραντ, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να οργανώσει επιχείρηση για την ανύψωση του ρωσικού υποβρυχίου από το βυθό, όταν κάθε άλλη προσπάθεια για τη διάσωση του 118μελούς πληρώματος αποβεί άκαρπη. Η επιχείρηση αναμένεται να κοστίσει εκατομμύρια λίρες και θα χρησιμοποιηθούν μεγάλα μπαλόνια που έχουν τη δυνατότητα να σηκώσουν 1.000 τόνους το καθένα. Όπως δήλωσε ο επιχειρηματίας η επιχείρηση θα διαρκέσει περίπου τέσσερις εβδομάδες, ενώ θα είναι η πρώτη τέτοια προσπάθεια.

    [18] ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Αυγούστου 2000 (14:36 UTC+2)

    Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε το πρωί το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο, που αποτελεί το νέο υπερσύγχρονο νοσοκομείο του Ομίλου Αποστολόπουλου στη Θεσσαλονίκη. Το νοσοκομείο, δυναμικότητας 450 κλινών, συνιστά τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση των τελευταίων 20 χρόνων στο νομό.

    Ειδικότερα, το νοσοκομείο -που κόστισε περί τα 30 δισ.δρχ, από ίδιους πόρους- διαθέτει μονάδες εντατικής θεραπείας 60 κλινών για ενήλικες, παιδιατρικά και νεογνικά περιστατικά. Επίσης, σε αυτό λειτουργούν 27 αίθουσες χειρουργείων και 10 τοκετών, καθώς και άκρως εξειδικευμένες μονάδες μεταμοσχεύσεων, μοριακής βιολογίας, προγενετικού ελέγχου και ενδοθεραπείας με ανοιχτές ραδιενεργές πηγές. Το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο λειτουργεί και εφημερεύει 365 ημέρες το χρόνο, ημέρα και νύχτα, με επείγοντα και τακτικά εξωτερικά ιατρεία για όλες τις ειδικότητες.

    Για τον εξοπλισμό του Κέντρου επιλέχθηκε καθ' ολοκληρίαν η τεχνολογία αιχμής της SIEMENS. Mάλιστα, όπως υποστηρίζει η διοίκηση του ομίλου Αποστολόπουλου, σε κανένα άλλο νοσοκομείο της Ευρώπης δεν υπάρχει -ως σύνολο- αντίστοιχος ιατρικός εξοπλισμός.

    Για παράδειγμα, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο διαθέτει τα μοναδικά στη Θεσσαλονίκη συγκροτήματα ψηφιακών στεφανογραφιών διπλής εικόνας, που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση καρδιοπαθειών σε νεογνά και παιδιά. Μοναδικό στην Ελλάδα είναι και το συγκρότημα μαγνητικού συντονισμού, άκρως υψηλών δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της αναίμακτης στεφανογραφίας, ενώ ο επίσης μοναδικός μαγνητικός τομογράφος ανοιχτού τύπου, δίνει λύση στο πρόβλημα των κλειστοφοβικών.

    Με το Κέντρο συνεργάζονται 350 διακεκριμένοι γιατροί, Ελληνες και αλλοδαποί, ενώ το νοσοκομείο υποστηρίζεται από την Υπηρεσία Επείγουσας ιατρικής Νοσοκομειακής Βοήθειας, τη μοναδική που έχει πιστοποιηθεί κατά ISO 9002. Διαθέτει επίσης ασθενοφόρα με εξοπλισμό εντατικής μονάδας και ιδιόκτητο ελικόπτερο-ασθενοφόρο παντός καιρού.

    Με την ευκαιρία της σημερινής έναρξης της λειτουργίας του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου, ο πρόεδρος του ομίλου, Γεώργιος Αποστολόπουλος, ανακοίνωσε ότι το πρώτο γενικό περιστατικό και το πρώτο μαιευτικό περιστατικό θα νοσηλευτούν δωρεάν σε σουίτα.

    [19] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ Μ.ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 65Η ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 19 Αυγούστου 2000 (14:06 UTC+2)

    Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί εντός των αμέσως επόμενων ημερών, προκειμένου να διευκρινιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες γύρω από την τριήμερη επίσκεψη και την ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στην 65η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν υπουργοί και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την καθιερωμένη ομιλία του στην 65η ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και θα αναφερθεί στην πορεία των έργων στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς επίσης και στις προτεραιότητες που τίθενται για την ευρύτερη περιοχή.

    Οσον αφορά ειδικότερα τα έργα, ο κ.Σημίτης έχει ήδη ζητήσει από τους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των απαιτούμενων παρεμβάσεων. Παράλληλα, κατά τη φετινή ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, έμφαση θα δοθεί σε εξαγγελίες φιλολαϊκού περιεχομένου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται -σύμφωνα με πληροφορίες- και η ανακοίνωση της δημιουργίας δικτύου κατά της φτώχιας.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σημίτης, συνοδευόμενος από πολυμελές υπουργικό κλιμάκιο, θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Παρασκευής 1 Σεπτεμβρίου. Στις 8μ.μ. της ίδιας μέρας θα εγκαινιάσει τη ΔΕΘ με ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης". Στις 10 το βράδυ θα δοθεί η επίσημη δεξίωση, η οποία για πρώτη φορά φέτος θα γίνει στην προβλήτα 1 του Λιμανιού και όχι στο Κυβερνείο.

    Το πρωί του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των φορέων της Θεσσαλονίκης και αργότερα γεύμα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στις 9.30΄ το βράδυ θα παρουσιάσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στο δείπνο με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων. Το πρωί της Κυριακής θα επισκεφθεί Περίπτερα της ΔΕΘ και στη 1 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    [20] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 19 Αυγούστου 2000 (14:03 UTC+2)

    Οι προσπάθειες διάσωσης του πληρώματος του ρωσικού υποβρυχίου "Κρουσκ", οι πληροφορίες για πρόθεση των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ να τροποποιήσουν τον

    εκλογικό νόμο, οι πληροφορίες για τις επιδιώξεις των μεσολαβητών ενόψει του επόμενου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό, η επιστολή που αναμένεται να αποστείλει ο ΓΓ του ΟΗΕ στον Ραούφ Ντενκτάς για τα Στροβίλια και οι πιθανές αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων μέχρι το τέλος του χρόνου είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "'Βυθίζεται' και ο Πούτιν" ότι η τελευταία απέλπιδα προσπάθεια για διάσωση τυχόν επιζώντων μελών του πληρώματος του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου Κούρσκ, αναμένεται να καταβληθεί σήμερα. Αλλού αναφέρει πως την πάγια θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακο θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές επανέλαβε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος είπε επίσης ότι η πορεία των συνομιλιών θα αξιολογηθεί και οριστική απόφαση για την περαιτέρω στάση της πλευράς μας θα ληφθεί από το Εθνικό Συμβούλιο μετά τις συνομιλίες που αρχίζουν στη Νέα Υόρκη στις 12 Σεπτεμβρίου.

    "Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Πολυεθνικές εταιρείες χτυπούν το στοίχημα στην Κύπρο" αναφέρει ότι "βουτιά" και στην αγορά των ιπποδρομιακών στοιχημάτων θα κάνουν πολυεθνικές εταιρείες ποδοσφαιρικών στοιχημάτων που λειτουργούν στην Κύπρο, οι οποίες αφού προχώρησαν σε πρώτο στάδιο σε συγχώνευση, τώρα πλέον εξαγοράζουν μια μια τις άδειες των επαγγελματιών - πρακτόρων ιπποδρομιακών στοιχημάτων, για να μηδενίσουν τον ανταγωνισμό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι από την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο ξένων εταιρειών, όπως επεσήμανε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντης Αυξεντίου.

    Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Μαγειρείο για νέο Εκλογικό Νόμο" γράφει ότι τροποποίηση του εκλογικού νόμου προωθούν τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, κυρίως για αλλαγή του εκλογικού μέτρου που πρέπει να λάβει ένα κόμμα για να εισέλθει στη Βουλή. Αλλού αναφέρει ότι με επιστολή του προς τον Ραούφ Ντενκτάς αναμένεται να κάμει ο ΓΓ του ΟΗΕ παρέμβαση για το θέμα των Στροβιλιών και ότι παρά το γεγονός πως οι πληροφορίες φέρουν τον Κόφι Ανάν να καλύπτει τις θέσεις της Λευκωσίας, εντούτοις το άνοιγμα διαλόγου με τον κατοχικό ηγέτη για τα θέματα που άπτονται αρμοδιοτήτων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ περικλείει σοβαρούς κινδύνους.

    "Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Κυκλώνας καυσίμων" αναφέρει ότι στον κυκλώνα των πληθωριστικών πιέσεων αναμένεται να βρεθεί η Κύπρος μέχρι το τέλος του χρόνου, με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες βδομάδες στο διεθνές σκηνικό και αφορούν, κυρίως στην αύξηση της τιμής των πετρελαιοειδών, που αναμένεται να επηρεάσει την κυπριακή οικονομία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με βάση το Καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου ο Μητροπολίτης τέως Λεμεσού Χρύσανθος δεν μπορεί να επιστρέψει στη Μητρόπολη της πόλης, με τις αρμοδιότητες που είχε πριν από την αργία του.

    "Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "ΗΠΑ: Επείγονται - οι Άγγλοι όχι" αναφέρει ότι προκύπτουν και πάλι σοβαρές διαφορές τακτικής μεταξύ των μεσολαβητών για το νέο γύρο των συνομιλιών για το Κυπριακό, αφού ενώ οι Αμερικανοί βιάζονται, οι Άγγλοι επιδιώκουν συντήρηση του διαλόγου για ένα χρόνο για αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, γεγονός από το οποίο συμπεραίνεται πως υπάρχει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ ως μοχλός πίεσης πάνω στην πλευρά μας. Αλλού γράφει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος και στην Κύπρο από το Παρασκευαϊδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο.

    Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Κουρσκ: Τελευταία ελπίδα" αναφέρει ότι οι όποιες ελπίδες για διάσωση των μελών του ρωσικού υποβρυχίου "Κουρσκ" εναποτίθενται στα βρετανο-νορβηγικά συνεργεία διάσωσης που καταφτάνουν σήμερα το μεσημέρι στη θάλασσα Μπάρεντς. Αλλού γράφει ότι χθες διαπράχθηκε ένοπλη ληστεία στην Αγία Νάπα σε βάρος υπαλλήλου της τουριστικής εταιρείας, που μετέφερε χαρτοφύλακα με 38 χιλιάδες λίρες περίπου. Μέλη της αστυνομίας, συνεχίζει η "Χ", μετέβησαν έγκαιρα στο μέρος της ληστείας, συνέλαβαν τον ένα από του κλέφτες και πήραν πίσω τον χαρτοφύλακα.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Αγόρι κτύπησε σε υδάτινο πάρκο..." αναφέρει πως Άγγλος τουρίστας δήλωσε ότι θα επιχειρήσει να κινήσει αγωγή για αμέλεια εναντίον υδάτινου πάρκου στην Πάφο, λόγω του ότι το 10χρονο αγοράκι του έπεσε και έσπασε το πόδι του, ενώ ο διευθυντής του πάρκου δήλωσε πως δεν φέρει καμία ευθύνη. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ενεπλάκη στις διεθνείς προσπάθειες απελευθέρωσης 13 Ισραηλινών που κρατούνται στο Ιράν από το Μάρτιο του 1999. Οι δέκα από αυτούς αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα στο εφετείο.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική" κάτω από τον τίτλο "Στις επενδυτικές ελπίζει η Τράπεζα Κύπρου" αναφέρει ότι όλες οι επενδυτικές που είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ θα μπορέσουν να επενδύσουν το 5 % του χαρτοφυλακίου τους σε μετοχές της Τράπεζας Κύπρου κατά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που αναμένεται να γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου. Αλλού γράφει ότι άτομα που έχουν άμεση σχέση με εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούν τις εταιρείες τους και τις χρησιμοποιούν πωλώντας και αγοράζοντας μετοχές για δικό τους συμφέρον.

    Η εβδομαδιαία οικονομική "Νέος Τύπος" κάτω από τον τίτλο "1,8 δισεκατομμύρια χρωστά το κράτος στα Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων" αναφέρει ότι στο τέλος του 1999 είχαν ανέλθει σε 1820 εκ. λίρες σημειώνοντας αύξηση 11,5 % από το τέλος του προηγούμενου χρόνου. Αλλού γράφει ότι στη συνεδρία του στις 3 Αυγούστου το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ασχολήθηκε με την κυπριακή οικονομία και αρχικά διαπίστωσε ότι η Κύπρος έχει "μείνει πίσω" όσον αφορά το ζήτημα τηςε φιλελευθεροποίησης των τρεχουσών συναλλαγών.

    [21] ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Αυγούστου 2000 (13:30 UTC+2)

    Νέο πακέτο μέτρων, για την ενίσχυση της ρευστότητας και της διαφάνειας στη Σοφοκλέους, ετοιμάζεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, αμέσως μόλις ο νέος πρόεδρος, Παναγιώτης Αλεξάκης, αναλάβει και τυπικά τα καθήκοντά του.

    Τα νέα μέτρα θα είναι συμπληρωματικά του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, για την εξυγίανση της κεφαλαιαγοράς και την εισαγωγή της ποντοπόρου ναυτιλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο "πακέτο" θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τη συστηματοποίηση των νέων εισαγωγών, με τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της χρηματαγοράς.

    Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να αποφασιστεί ότι δεν θα τηρείται υποχρεωτικά η τυπική σειρά στη λίστα των εταιριών που περιμένουν το "πράσινο φως" για την εισαγωγή τους στο ΧΑΑ. Αντίθετα, θα δίδεται προτεραιότητα στις μετοχές εκείνες που μπορούν να συμβάλουν στη ρευστότητα, προς όφελος της αγοράς.

    Επίσης, βάσει των νέων μέτρων, θα δίδεται στις ξένες χρηματιστηριακές εταιρίες η δυνατότητα να κάνουν απευθείας συναλλαγές, ώστε να απαλλάσσονται από το επιπλέον κόστος των προμηθειών που καταβάλλουν σήμερα.

    Τέλος, το "πακέτο Αλεξάκη" προβλέπει τη διοικητική ενίσχυση του Χρηματιστηρίου, την καλύτερη on-line παρακολούθηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών και τη συστηματικότερη προβολή του ΧΑΑ στο εξωτερικό και ιδίως στα μεγάλα επενδυτικά funds.

    [22] ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΚ

    Όσλο, 19 Αυγούστου 2000 (13:19 UTC+2)

    Αγωνία για την τύχη των 118 Ρώσων ναυτικών που εδώ και μια εβδομάδα βρίσκονται παγιδευμένοι στο υποβρύχιο, το οποίο προσάραξε στο βυθό της θάλασσας Μπάρενς της Νορβηγίας.

    Οι τελευταίες ελπίδες έχουν εναποτεθεί στη βρετανική ομάδα διάσωσης, η οποία αναμένεται το απόγευμα στο σημείο όπου βρίσκεται το υποβρύχιο.

    Όλες οι προσπάθειες των ρωσικών συνεργείων διάσωσης έχουν αποτύχει, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς και η ορατότητα στο βυθό περιορισμένη.

    Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού ναυτικού, το βρετανικό ειδικό σκάφος δεν θα πρέπει να θεωρείται πανάκεια, αφού θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα που αντιμετώπισαν και τα ρωσικά, ενώ το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η παραμόρφωση στο κήτος του υποβρυχίου κοντά στην καταπακτή διαφυγής.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 19 August 2000 - 20:51:43 UTC