Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-09-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [02] ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [03] Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ
  • [05] ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΝΑΧΩΡΕΙ Ο Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
  • [06] Η ΓΣΕΕ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
  • [07] Ο ΙΣΑΡΕΣΚΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΗ ΔΕΘ
  • [09] ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΥΠΕΒΑΛΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΣΚΩΤΑΣ
  • [10] ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [12] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [13] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ - ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [15] ΒΙΑΣΜΟΣ 6ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ
  • [16] ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
  • [17] ΔΑΝΕΙΑ ΕΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [18] ΔΑΝΕΙΟ 16,25 ΕΚ. ΔΟΛ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΑΕΠ ΣΤΗΝ TURK EXIMBANK
  • [19] Ο ΚΙΟΥΡΤΖΙΔΗΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΟΥ ΣΕ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ
  • [20] ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΑΑ
  • [21] ΓΚΕΣΟ: ΤΑ ΚΟΝΚΟΡΝΤ ΘΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΞΑΝΑ
  • [22] ΣΕΛΤΖΟΥΚ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [23] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ "ΣΟΦΩΝ" ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ
  • [24] ΙΝΚΑ: ΤΟ ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ "ΕΧΘΡΟΣ" ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
  • [25] ΘΥΜΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ Ο Θ. ΒΕΓΓΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ
  • [26] ΝΕΑ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

  • [01] Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Νέα Υόρκη, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (10:16 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κόφι Ανάν

    Το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στον 21ο αιώνα εξετάζουν σήμερα στη Νέα Υόρκη περίπου 150 ηγέτες από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της Συνόδου της Χιλιετίας του διεθνούς οργανισμού, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν σήμερα.

    Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στη σύνοδο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τόνισε χθες την ανάγκη να αποτελέσει η σύνοδος εφαλτήριο για την προώθηση της ειρήνης και την καταπολέμηση της φτώχειας.

    Σήμερα είναι η σειρά του αμερικανού προέδρου, Μπιλ Κλίντον, να καλωσορίσει τους ηγέτες χωρών από όλη την υφήλιο στη σύνοδο, αφήνοντας στη συνέχεια το βήμα σε 18 προέδρους, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Κίνας, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ζακ Σιράκ και Ζιανγκ Ζεμίν, οχτώ πρωθυπουργούς, έναν μονάρχη και άλλες διεθνείς προσωπικότητες.

    Ενδεικτικό της αλλαγής του κλίματος στις σχέσεις χωρών με παραδοσιακά τεταμένες σχέσεις αποτελεί η χθεσινή συμμετοχή της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάντλιν Ολμπραϊτ, σε συζήτηση με θέμα "Διάλογος μεταξύ των πολιτισμών", της οποίας προήδρευε ο ιρανός πρόεδρος, Μοχάμεντ Χαταμί. Σχολιάζοντας το γεγονός, ο Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι αποτελεί καλό σημάδι για την επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Ιράν, αλλά ο επικεφαλής εθνικής ασφάλειας, Σάντι Μπέργκερ, έσπευσε να τονίσει ότι στην ατζέντα των συναντήσεων του αμερικανού προέδρου δεν περιλαμβάνονται συνομιλίες με τον Χαταμί.

    Η Σύνοδος της Χιλιετίας του ΟΗΕ αποτελεί καλή ευκαιρία για διμερείς επαφές. Οι ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο κινέζος ομόλογός του, Ζιανγκ Ζεμίν, αναμένεται ότι θα αναπτύξουν την κοινή θέση τους για τα αμερικανικά αντι-πυραυλικά σχέδια στις επαφές που θα έχουν στο περιθώριο της συνόδου με ηγέτες άλλων χωρών. Ο Μπιλ Κλίντον ανέστειλε μεν την εφαρμογή των σχεδίων για την ανάπτυξη μιας εθνικής αντι-πυραυλικής ασπίδας προστασίας, αλλά ο Ζιανγκ Ζεμίν δεν φαίνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την απόφαση του αμερικανού προέδρου και αναμένεται ότι θα πιέσει για την ακύρωσή τους.

    Στο επίκεντρο των επαφών Κλίντον στο περιθώριο της συνόδου θα βρεθούν οι συναντήσεις του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Μπάρακ, και τον παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, σε μια προσπάθεια να δοθεί νέα πνοή στην ειρηνευτική διαδικασία. Χθες, ο Μπάρακ προειδοποίησε όλες τις εμπλεκόμενες στις συνομιλίες πλευρές ότι τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για το Μεσανατολικό στενεύουν και απαιτείται άμεση δράση.

    Εκτός των διμερών επαφών ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελική διακήρυξη που αναμένεται ότι θα υιοθετήσουν οι συμμετέχοντες στη σύνοδο την Παρασκευή, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων συντονισμένη δράση για την καταπολέμηση της φτώχειας, με τη χρήση των πλεονεκτημάτων της παγκοσμιοποίησης υπέρ των ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, αλλά και προσπάθεια να μειωθεί η εξάπλωση του AIDS, που στην περίπτωση ορισμένων χωρών της αφρικανικής ηπείρου φαίνεται να λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις.

    Πραγματική πρόκληση για τους περίπου 150 ηγέτες θα αποτελέσει ωστόσο η εξεύρεση κοινού εδάφους σε διάφορα "ευαίσθητα" θέματα, όπως αυτό του περιορισμού των πολέμων και των τοπικών συγκρούσεων.

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς επίλυση των διαφόρων προβλημάτων ως δια μαγείας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να προβούν οι διάφορες χώρες στην υλοποίηση των δεσμεύσεών τους απέναντι στη διεθνή κοινότητα.

    Σ.Π.

    [02] ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (10:01 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από χθες βράδυ ο πρωθυπουργός ο οποίος θα πάρει μέρος στη σύνοδο του ΟΗΕ για τη νέα χιλιετία.

    Ο κ.Σημίτης σήμερα το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο το οποίο θα παραθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον προς τιμήν των 14 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν πέρυσι στη συνάντηση κορυφής στο Βερολίνο.

    Σήμερα επίσης ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ενώ αύριο θα μιλήσει στην ολομέλεια της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την παγκοσμιοποίηση.

    Στο περιθώριο της συνόδου ο κ.Σημίτης θα συναντηθεί με τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και με άλλους αρχηγούς κρατών και πρωθυπουργούς.

    Παράλληλα θα παραβρεθεί σε δείπνο που θα παραθέσει ο πρεσβευτής στις ΗΠΑ προς τιμήν της ελληνικής ομογένειας.

    Στο μεταξύ πάνω από 150 ηγέτες χωρών και κυβερνήσεων θα πάρουν μέρος στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ.

    Αναμένεται ότι οι συμμετέχοντες θα εγκρίνουν ντοκουμέντο στη διακήρυξη της χιλιετίας, το οποίο θα τους δεσμεύει να επιδιώκουν στόχους όπως ο τερματισμός των ενόπλων διενέξεων, η εξάλειψη της φτώχειας, η καταπολέμηση ασθενειών και αναλφαβητισμού και η προώθηση των δημοκρατικών θεσμών και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [03] Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ

    Κέρκυρα, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (16:35 UTC+2)

    Τη θέση της κυβέρνησης ότι το θέμα των ταυτοτήτων έχει κλείσει επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, σε δηλώσεις του από την Κέρκυρα, όπου εγκατέστησε τη νέα διοικούσα επιτροπή του Ιονίου Πανεπιστημίου.

    Σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών επισήμανε ότι δεν υποβαθμίζεται αλλά ενισχύεται ένα μάθημα που εξαιρείται μεν από τις εξετάσεις αλλά αυξάνονται η διδασκαλία, το βάθος και ο πλούτος του. "Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα θρησκευτικά καθώς έχει σημαντική θέση στη διδασκαλία", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ευθυμίου σημειώνοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν είναι καθαρά εκπαιδευτικές.

    Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι μέχρι τη Δευτέρα το αργότερο θα έχει ανακοινωθεί το νέο εξεταστικό σύστημα, το οποίο, όπως είπε, αποσκοπεί στην ενίσχυση της διδασκαλίας μέσα στα σχολεία και στο διαχωρισμό της διδακτέας από την εξεταστέα ύλη. "Ενα σχολείο υπάρχει για να διδάσκει, για να αποτυπώνει στα παιδιά τη γνώση, δεν υπάρχει για τις εξετάσεις", είπε ο κ. Ευθυμίου.

    Εξάλλου ο υπουργός Παιδείας είπε ότι είχε συνάντηση πριν από λίγες μέρες με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο τον οποίο χαρακτήρισε παλαιό φίλο και λαμπρό ιεράρχη.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ

    Σκόπια, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (12:26 UTC+2)

    Με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι συναντήθηκε το μεσημέρι, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στα Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

    Ο κ.Παπανδρέου όπως δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, κομίζει μήνυμα για την ανάγκη σταθερότητας και δημοκρατίας. Με την επίσκεψή μου, τόνισε, επιβεβαιώνεται η βούληση της Ελλάδας να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή όπου τα εθνικά συμφέροντα εμπλέκονται με το μέλλον της.

    Επανέλαβε ότι η Ελλάδα ακολουθεί πολιτική αρχών επιδιώκοντας τη δημοκρατία, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Οσο προωθούνται, είπε ο κ.Παπανδρέου, οι αρχές αυτές, τόσο εδραιώνεται η σταθερότητα.

    Στόχος στον επόμενο σταθμό του, στο Βελιγράδι, όπως είπε ο ίδιος, είναι οι συνομιλίες εκεί να συμβάλλουν στη διευκρίνιση ενός ειλικρινούς πλαισίου σχέσεων όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οταν ο κ.Παπανδρέου ρωτήθηκε σχετικά με το χθεσινό περιστατικό με το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, απάντησε ότι είναι θέμα χειρισμών της Ολυμπιακής.

    Στα Σκόπια ο κ.Παπανδρέου, εκτός από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA), Αρμπεν Τζαφέρι και της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    [05] ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΝΑΧΩΡΕΙ Ο Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (10:34 UTC+2)

    Για την Ουάσιγκτον αναχωρεί το μεσημέρι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, όπου θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα υπουργό Δικαιοσύνης Τζάνετ Ρίνο, καθώς μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση για το περιεχόμενο του μνημονίου αστυνομικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, αυτό τελικά υπογράφεται και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο.

    Τα θέματα της συνεργασίας αφορούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, του κοινού ποινικού εγκλήματος, τη λαθρεμπορία όπλων και ναρκωτικών, και επίσης τη νέα μορφή εγκλημάτων που έχει προκύψει με την ανάπτυξη της υψηλής τεχνολογίας.

    Οι δύο πλευρές θα συνεργάζονται ανταλλάσσοντας πληροφορίες, συντονίζοντας κοινές αστυνομικές έρευνες και εκπαιδεύοντας το προσωπικό των διωκτικών αρχών. Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναλύοντας χθες το σκοπό του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, τόνισε ότι η υπογραφή του μνημονίου θα βοηθήσει να αρθούν παρεξηγήσεις ετών, οι οποίες σκίαζαν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Διευκρίνισε ακόμη πως το μνημόνιο δεν έχει το χαρακτήρα διακρατικής συμφωνίας και δεν προκύπτουν απ' αυτό νομικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις για καμία από τις δύο χώρες.

    [06] Η ΓΣΕΕ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (13:15 UTC+2)

    Τις προτάσεις του υπουργού Εργασίας Τάσου Γιαννίτση για αλλαγές στα εργασιακά απέρριψε η ΓΣΕΕ. Σήμερα συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας που αποφάσισε να προσέλθει την Παρασκευή στον κοινωνικό διάλογο και να καταθέσει προτάσεις μόνο για το θέμα της απασχόλησης.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι η συνομοσπονδία δεν θα δεχτεί να συζητήσει τίποτε άλλο για τα εργασιακά καθώς, όπως είπε, απορρίπτει εντελώς τις προτάσεις Γιαννίτση. Ο κ. Πολυζωγόπουλος πρόσθεσε ότι οι προτάσεις αυτές ανατρέπουν το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων και δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Όπως εξάλλου, έγινε γνωστό, η ΓΣΕΕ κήρυξε 24ωρη απεργία για τις 11 Οκτωβρίου.

    [07] Ο ΙΣΑΡΕΣΚΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (20:55 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μούγκουρ Ισαρέσκου αποφάσισε σήμερα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας στις εκλογές της 26ης Νοεμβρίου ανέφεραν κυβερβητικές πηγές.

    Επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας θα είναι ο Αντριάν Βασιλέσκου, κυβερνητικός σύμβουλος.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι 300.000 υπογραφές, που απαιτεί ο νόμος για να πάρει κάποιος μέρος στις προεδρικές εκλογές έχουν συγκεντρωθεί για τον κ. Ισαρέσκου.

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΗ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Η ΔΕΘ ΑΕ αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της μεταβατικής περιόδου στην οποία βρίσκεται, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας στην συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της εταιρίας.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα τα προβλήματα αυτά να λυθούν προς όφελος και των εργαζόμενων. Οσον αφορά τους υπαλλήλους που βρίσκονται υπό μετάταξη, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις υποδοχές τους.

    Το ΔΗΚΚΙ ήταν αντίθετο στη διαδικασία της μετοχοποίησης, τόνισε ο κ. Τσοβόλας, γιατί θεώρησε ότι θα έβλαπτε τον πετυχημένο θεσμό της ΔΕΘ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τώρα που έχει δρομολογηθεί η διαδικασία είναι ανάγκη να πετύχει.

    Υποστήριξε, τέλος, ότι ο δήμος πρέπει να συμμετέχει ενεργά στη διοίκηση του εκθεσιακού φορέα.

    Ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ Γιώργος Σορτίκος ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ για την διαδικασία μετάταξης των υπαλλήλων, τονίζοντας ότι οι διοίκηση θα μεριμνήσει να γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να διατηρήσουν οι μετατασσόμενοι υπάλληλοι τις αμοιβές τους. Επισήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

    Εξάλλου, σημείωσε ότι από το 1992 που απελευθερώθηκε η διοργάνωση των εκθέσεων, γίνονται κάθε χρόνο 120 εκθέσεις από 70 διοργανωτές. Προκειμένου να επιβιώσει η ΔΕΘ σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον πρέπει να εκσυγχρονιστεί το εκθεσιακό κέντρο, να καταστεί η Θεσσαλονίκη συνεδριακός προορισμός.

    Ο κ. Σορτίκος εξέφρασε την άποψη ότι οι 17 δήμοι που απαρτίζουν το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης πρέπει να συμμετέχουν στη ΔΕΘ, αλλά παρέπεμψε στο θέμα στις συζητήσεις μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της κυβέρνησης.

    Ο κ. Τσοβόλας, στη συνάντηση που είχε με το σύλλογο εργαζομένων της ΔΕΘ, τόνισε ότι θα είναι στο πλευρό τους στην προσπάθεια που καταβάλλουν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

    Μετά το πέρας της συνάντησης το κ. Τσοβόλας επισκέφθηκε περίπτερα στο χώρο της έκθεσης.

    [09] ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΥΠΕΒΑΛΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΣΚΩΤΑΣ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Αίτηση αποφυλάκισης υπέβαλε ο Γιώργος Κοσκωτάς, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών για υπεξαίρεση 32 δισ. δρχ. από την Τράπεζα Κρήτης.

    Ο Γιώργος Κοσκωτάς που κρατείται από το Νοέμβριο του 1988 συμπληρώνει το Νοέμβριο 12 χρόνια και μαζί με τα ημερομίσθια καλύπτει το όριο των 15 ετών, δηλαδή τα 3/5 και μπορεί να αποφυλακιστεί με όρους.

    Την αίτηση κατέθεσε ο συνήγορός του στις φυλακές Κορυδαλού, όπου κρατείται ο Κοσκωτάς. Η αίτηση διαβιβάστηκε ήδη στην Εισαγγελία Πλημελειοδικών Πειραιά, θα την αναλάβει εισαγγελέας, θα συνεδριάσει το δικαστικό συμβούλιο και έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ληφθεί η απόφαση.

    [10] ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προβεί σε άλλες παραχωρήσεις προς τους οδηγούς φορτηγών και τους αγρότες που έχουν κλείσει αποθήκες καυσιμών και διυλιστήρια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση της τιμής των καυσίμων.

    Νωρίτερα τα συνδικάτα οδικών μεταφορών απέριψαν την πρόταση του υπουργείου Μεταφορών να μειώσει κατά 15 % περίπου τον φόρο στο ντίζελ. Οι γαλλικές αρχές αναγκάστηκαν να επιβάλλουν δελτίο στην διάθεση των καυσίμων από τα πρατήρια καθώς εξαντλούνται τα αποθέματα.

    [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου δήλωσε ότι είναι ο καλύτερος πολιτικός για να οδηγήσει τη χώρα στον 21ο αιώνα. Ο κ. Ιλιέσκου είπε χαρακτηριστικά ότι αν εκλεγεί ξανά πρόεδρος της Ρουμανίας στις γενικές εκλογές στις 26 Νοεμβρίου θα προωθήσει πρόγραμμα για την σταθερότητα, την οικονομική ανάκαμψη και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στη χώρα.

    Ο κ. Ιλιέσκου τόνισε ότι δεν ευθύνεται για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και επέριψε ευθύνες στην κυβέρνηση γι αυτό, ενώ απέρριψε τον χαρακτηρισμό που του αποδίδουν ως πρώην κομμουνιστή, γιατί πήρε την εξουσία μετά την κατάρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος του Νικολάε Τσαουσέσκου το 1989.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Ιλιέσκου, 70 ετών έχει να αντιμετωπίσει στις εκλογές τον πρωθυπουργό της χώρας Μούγκουρ Ισαρέσκου, ενώ ο πρόεδρος της Ρουμανίας Εμιλ Κονσταντινέσκου ανακοίνωσε ότι δεν θα πάρει μέρος στις εκλογές.

    Ο.Κ.

    [12] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Εφθασε τις πρώτες βραδυνές ώρες σήμερα στο Βελιγράδι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί από σήμερα σε Σκόπια, Βελιγράδι, Πρίστινα και Ποντγκόριτσα.

    Ο κ. Παπανδρέου ταξίδεψε στο Βελιγράδι από τα Σκόπια, όπου στην διάρκεια της ημέρας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τον πρόεδρο του "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών" Αρμπεν Τζαφέρι και τον Πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ Σάβο Κλίμοφσκι.

    Ο κ. Παπανδρέου, αμέσως μετά την άφιξη του στο Βελιγράδι, συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Σερβίας Παύλο, ενώ αύριο θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογο του Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς, τον Πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς ,τον Πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον υποψήφιο της "Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας" για τις γιουγκοσλαβικές προεδρικές εκλογές της 24 ης Σεπτεμβρίου Βόισλαβ Κοστούνιτσα..

    Η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Βελιγράδι, είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών μίας χώρας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μετά τη λήξη των περυσινών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ στις συναντήσεις που θα έχει αύριο με τους κ.κ. Μιλόσεβιτς και Μιλουτίνοβιτς, θα τονίσει την ανάγκη για την δρομολόγηση δημοκρατικών αλλαγών στην χώρα, για να καταστεί δυνατή η ευρωπαική προοπτική της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας, ενώ θα αναφερθεί και στις διεθνείς πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την άρση των κυρώσεων εις βάρος της Γιουγκοσλαβίας.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου θα επεσημάνει την ανάγκη για την διεξαγωγή έντιμων και δημοκρατικών εκλογών, έτσι ώστε το αποτέλεσμα τους να αναγνωρισθεί από την Διεθνή Κοινότητα και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

    Ο κ. Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο Βελιγράδι, θα μεταβεί την Παρασκευή στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα και θα ολοκληρώσει την τριήμερη αυτή περιοδεία του με επίσκεψη στην Ποντγκόριτσα, πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς.

    [13] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνη Σαμαρά συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος στο πλαίσιο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο και την ποιότητα της δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι πολιτεία και πολιτικός κόσμος οφείλουν να αντιδράσουν δυναμικά και χωρίς μισόλογα στις εξωθεσμικές εξουσίες οικονομικών συμφερόντων.

    "Σήμερα και οι πέτρες γνωρίζουν ότι το ίδιο το κράτος παραβιάζει τους δικούς του νόμους", είπε και ανέφερε ως παράδειγμα το νόμο περί ιδιωτικής τηλεόρασης και ραδιοφωνίας, ο οποίος, όπως υποστήριξε, καταστρατηγείται από τους πάντες.

    "Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει άριστα ο κ. Σημίτης που προφανώς όμως πιστεύει ότι με την ίδια τακτική αδιαφάνειας θα του επιτραπεί να διαθέσει την επόμενη πενταετία και τα 20 τρισεκατομμύρια του Γ' Κ.Π.Σ.", είπε.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ. υπογράμμισε ότι από το 1994 κατατέθηκαν στη Βουλή προτάσεις για τη διαφάνεια και την εύρυθμη λειτουργία που δυστυχώς ποτέ δεν εισακούστηκαν.

    "Το μόνο που γνωρίσαμε ήταν να πληρώσουμε βαρύ το τίμημα της πρωτοπορίας μας σ΄αυτόν τον αγώνα", τόνισε και πρόσθεσε ότι θα συμπαρασταθεί σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει να θέσει τέρμα σ΄ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που υποβαθμίζει και την ποιότητα της δημοκρατίας μας και το κύρος του πολιτικού κόσμου.

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ - ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Νέα Υόρκη, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, στο πλαίσιο της διάσκεψης κορυφής του ΟΗΕ για τη νέα χιλιετία, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

    Η συνάντηση των δυο ηγετών έγινε στο ξενοδοχείο στο οποίο φιλοξενείται ο κ. Κλίντον και αποτελεί την τρίτη που πραγματοποιείται μεταξύ των δυο ηγετών στους τελευταίους τρεις μήνες.

    Οι δυο πρόεδροι αντάλλαξαν χειραψία χωρίς να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    [15] ΒΙΑΣΜΟΣ 6ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Οικογένεια στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης κρατούσε μυστικό επί δυόμισι μήνες το βιασμό του 6χρονου γιού της, από τέσσερα παιδιά ηλικίας, 8 έως 11 ετών.

    Ο πατέρας αποφάσισε κατέθεσε σήμερα τη μήνυση, καταγγέλοντας ότι τέσσερα αγόρια που μένουν στην ίδια γειτονιά με τον 6χρονο, τον παρέσυραν σε απόμερο μέρος και τον κακοποίησαν σεξουαλικά.

    Στατιστικά στοιχεία της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Θεσσαλονίκης, δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια δεν παρατηρείται ιδιαίτερη αύξηση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ανήλικους, τουλάχιστον όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο επισημαίνεται ότι τα περισσότερα τέτοια περιστατικά σε βάρος παιδιών συνήθως δεν καταγγέλονται.

    [16] ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

    Νέα Υόρκη, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε ομιλία του στην Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τη Νέα Χιλιετία στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι η Μόσχα προθυμοποιείται να φιλοξενήσει το 2001 διεθνή διάσκεψη με θέμα το Διάστημα και η αποφυγή στρατιωτικοποίησης του.

    Ο κ. Πούτιν είπε χαρακτηριστικά ότι η Μόσχα θα ήταν μια καλή επιλογή για να συζητηθεί αυτό το θέμα, σαράντα χρόνια μετά το ταξίδι του Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα στις 12 Απριλίου του 1961.

    Ο κ. Πούτιν έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογο του Μπιλ Κλίντον αυτή την ώρα σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

    [17] ΔΑΝΕΙΑ ΕΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Στρασβούργο, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Στην παροχή δανείων για την κατασκευή δυο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ουκρανία, θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ενίσχυση μέτρων ασφαλείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ανατολική Ευρώπη και στην πρώην Σοβιετική Ενωση.

    Ωστόσο, η ανακοίνωση αυτή ήδη προκάλεσε την ανησυχία ορισμένων κυβερνήσεων της ΕΕ.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το Τσερνόμπιλ πριν το τέλος του 2000, με την προϋπόθεση ότι θα λάβει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Σουηδίας, χώρες οι οποίες επιθυμούν την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, η υλοποίηση του νέου έργου θα κοστίσει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η ΕΕ ανέφερε ότι οι δυο πυρηνικοί αντιδραστήρες θα κατασκευαστούν στις περιοχές Ρίβνε και Χμελνίτσκι.

    [18] ΔΑΝΕΙΟ 16,25 ΕΚ. ΔΟΛ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΑΕΠ ΣΤΗΝ TURK EXIMBANK

    Κωνσταντινούπολη, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Δάνειο ύψους 16,25 εκ. δολαρίων παραχώρησε η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου (ΤΕΑΕΠ) στην Turk Eximbank.

    Συγκεκριμένα στις 4 Σεπτεμβρίου υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη συμφωνία προ-εξαγωγικών χρηματοδοτήσεων από τον πρόεδρο της ΤΕΑΕΠ Ersoy Volkan, το Γενικό Διευθυντή της Turk Eximbank Ahmet Kilicoglu και το βοηθό Γενικό Διευθυντή της Turk Eximbank Ertan Tanriyakil.

    Η συμφωνία αντιπροσωπεύει διάθεση πόρων της ΤΕΑΕΠ ύψους 16,25 εκ. δολαρίων προς της Turk Eximbank με βάση ανανέωσης 180 ημερών.

    Στόχος της συμφωνίας είναι η παροχή βραχυπρόθεσμων προεξαγωγικών χρηματοδοτήσεων στους πελάτες της Turk Eximbank στην Τουρκία, οι οποίοι εξάγουν αγαθά προς άλλα κράτη μέλη της ΤΕΑΕΠ. Η Turk Eximbank θα διοχετεύσει άμεσα τους πόρους από αυτό το δάνειο στους Τούρκους εξαγωγείς.

    Η ΤΕΑΕΠ και η Turk Eximbank εκτιμούν ότι η ανωτέρω εμπορική χρηματοδότηση θα βοηθήσει στην επέκταση των σχέσεων στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων έργων στα κράτη μελη της ΤΕΑΕΠ.

    Η ΤΕΑΠ είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1998 από τα 11 Κράτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους μετόχους της. Η Τράπεζα υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία παρέχοντας χρηματοδότηση για έργα και εμπορικές συναλλαγές σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις των κρατών μελών της που είναι το Αζερμπαϊτζάν, η Αλβανία, η Αρμενία, η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Ελλάδα, η Μολδαβία, η Ουκρανία, η Ρουμανία, η Ρωσία και η Τουρκία.

    [19] Ο ΚΙΟΥΡΤΖΙΔΗΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΟΥ ΣΕ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ

    Καβάλα, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Ο 33χρονος Τεμούρ Κιουρτζίδης, ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ενωση που θεωρείται ότι είναι ο εκτελεστής 37χρονου επιχειρηματία νυχτερινών κέντρων στην Καβάλα, προέβαλε σήμερα άλλοθι και υποστήριξε την αθωότητά του, ενώ η ανακρίτρια ζήτησε να εξετάσει και πάλι τις καταθέσεις του κατηγορούμενου.

    Ο Κιουρτζίδης μεταφέρθηκε χθες στην Καβάλα, συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, όπου κρατείται στην ασφάλεια, ενώ προσήχθη στον εισαγγελέα, ο οποίος του απήγγειλε τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της παράνομης οπλοκατοχής, οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

    Κατά την προανάκρισή του τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Καβάλα, ο Κιουρτζίδης αρνήθηκε κάθε ανάμειξή του στη δολοφονική ενέργεια.

    [20] ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΑΑ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (19:45 UTC+2)

    Στο Burgenstock της Ελβετίας μεταβαίνει ο πρόεδρος του ΧΑΑ Παναγιώτης Αλεξάκης προκειμένου να συμμετάσχει στην 21η Ετήσια Διεθνή Σύνοδο των Χρηματιστηρίων.

    Στη συνάντηση ο κ. Αλεξάκης θα προβεί σε παρουσίαση των Χρηματιστηρίων αξιών και παραγώγων της Ελλάδας, ενώ θα συζητήσει μαζί τους τις διαγραφόμενες εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό χώρο.

    Την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΧΑΑ θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα συζητήσει με τη Διοίκηση του Χρηματιστηρίου Κύπρου θέματα συνεργασίας, τόσο με το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, όσο και με το Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών, καθώς το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου αποφάσισε να προχωρήσει στην εισαγωγή παράγωγων προϊόντων.

    Στόχος είναι να εγκαθιδρυθεί μία ενιαία χρηματιστηριακή αγορά μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου με κοινή πλατφόρμα διεξαγωγής συναλλαγών, κοινά μέλη και κοινά προϊόντα. Επίσης οι δύο χώρες θα επιδιώξουν την επέκταση της χρηματιστηριακής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο κ. Αλεξάκης πέρα από τις επαφές του με τη Διοίκηση του ΧΑΚ, τον πρόεδρο Πάρι Λένα και το Γενικό Διευθυντή Νώντα Μεταξά θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Τάκη Κληρίδη, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Ανδρέα Χαραλάμπους και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αυξέντη Αυξεντίου.

    Το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΧΑΑ θα μιλήσει στις εταιρίες - μέλη του Χρηματιστηρίου και το κυπριακό επενδυτικό κοινό για τα θέματα των εξελίξεων στις χρηματιστηριακές αγορές και τις τάσεις που διαμορφώνονται για συνεργασίες.

    Σημειώνεται ότι την ίδια περίοδο θα βρίσκεται στην Κύπρο και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σταύρος Θωμαδάκης, ο οποίος θα υπογράψει τη συμφωνία συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφόρησης με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

    [21] ΓΚΕΣΟ: ΤΑ ΚΟΝΚΟΡΝΤ ΘΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΞΑΝΑ

    Παρίσι, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (19:36 UTC+2)

    Τα αεροσκάφη Κονκόρντ θα πετάξουν ξανά όταν εμπειρογνώμονες καταφέρουν να ανακαλύψουν τρόπους για να ενισχύσουν την ασφάλειά τους, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, Ζαν-Κλοντ Γκεσό.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γκεσό, Βρετανοί και Γάλλοι εμπειρογνώμονες θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες στο Παρίσι αύριο, με αντικείμενο τα μέτρα ασφαλείας με τα οποία θα αποτραπούν τραγικά ατυχήματα όπως αυτό που στοίχισε τη ζωή σε 113 επιβάτες στις 25 Ιουλίου.

    Οι γαλλικές έρευνες έδειξαν ότι ένα κομμάτι μέταλλο, το οποίο έπεσε από άλλο αεροσκάφος, τρύπησε το λάστιχο του Κονκόρντ, με αποτέλεσμα να φτάσουν κομμάτια του λάστιχου στην παροχή καυσίμου, προκαλώντας έτσι τη μοιραία φωτιά.

    Σημειώνεται ότι υπάρχουν μόνο 12 αεροσκάφη Κονκόρντ στον κόσμο, πέντε της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας Air France και επτά της British Airways.

    [22] ΣΕΛΤΖΟΥΚ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (19:31 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Ανώτατου δικαστηρίου της Τουρκίας, Σαμί Σελτζούκ, με την ευκαιρία της έναρξης του δικαστικού έτους σήμερα, τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης ενός νέου συντάγματος που θα αντικαταστήσει το παρόν που εκπονήθηκε μετά το πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου του 1980, ενώ παράλληλα απηύθηνε έκκληση για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

    Ο κ. Σελτζούκ ανέφερε ακόμη ότι ο τουρκικός λαός θέλει ένα νέο σύνταγμα που θα αναγνωρίζει δικαιώματα και ελευθερίες και ζήτησε την σύσταση συνταγματικής επιτροπής.

    Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας, μιλώντας για τη θανατική ποινή ανέφερε ότι αυτή πρέπει να καταγηθεί το συντομότερο δυνατό ανεξαρτήτως αν τη θέλει η όχι ο λαός.

    "Η θανατική ποινή είναι ένα επιστημονικό θέμα και δεν μπορεί να αποτελέσει το αντικείμενο δημοψηφίσματος για το αν τη θέλει ή όχι ο λαός" συμπλήρωσε ο κ. Σελτζούκ.

    Ο κ. Σελτζούκ τέλος ζήτησε και αλλαγές στη νομοθεσία που αφορούν δικαιώματα και ελευθερίες πολιτών συμπεριλαμβανομένου και του νόμου που χρησιμοποιήται σε ευρεία κλίμακα κατά των Ισλαμιστών πολιτικών.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Σελτζούκ έχει την υποστήριξη του πρόεδρου της χώρας, Αχμέτ Νετζέτ Σεζέρ, ο οποίος έχει εκφράσει την πρόθεση του για την ενίσχυση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της δημοκρατικής νομοθεσίας στη χώρα.

    [23] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ "ΣΟΦΩΝ" ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

    Ελσίνκι, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (19:28 UTC+2)

    Η έρευνα που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Ενωση για την Αυστρία με αντικείμενο το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερία της χώρας θα είναι πολύ σύντομα έτοιμη, δήλωσε η Μίνα Γιάρβενπαε, εκπρόσωπος της Επιτροπής των τριών "Σοφών", οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την έρευνα.

    Σύμφωνα με επισημάνσεις της κ. Γιάρβενπαε, βοηθού του πρώην πρόεδρου της Φινλανδίας, Μάρτι Αχτισάρι, ο οποίος αποτελεί μέλος της Ομάδας των τριών 'Σοφών', η έρευνα θα υποβληθεί στην Γαλλία, που έχει την προεδρία της ΕΕ μέχρι το 2000. Πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα αποφασίσει πότε θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα της έρευνας.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ ζήτησε να πραγματοποιηθεί η έρευνα αφού επέβαλλε διπλωματικές κυρώσεις κατά της Αυστρίας το περασμένο Φεβρουάριο, εξαιτίας του κυβερνητικού συνασπισμού που ίδρυσε το Λαϊκό Κόμμα με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερία, που κατηγορήθηκε για πολιτική ξενοφοβίας.

    Ο κ. Αχτισάρι, μαζί με τους δυο συνεταίρους του, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Μαρσελίνο Ορέχα και τον Γερμανό δικηγόρο Γιόχεν Φρόβαϊν, εκτιμούν ότι θα έχουν τελειώσει την έρευνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

    [24] ΙΝΚΑ: ΤΟ ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ "ΕΧΘΡΟΣ" ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (19:26 UTC+2)

    Από 28.000 μέχρι 155.000 δραχμές κυμαίνεται το μηνιαίο κόστος του μαθητή, εκτός διδάκτρων, ενώ το χαρτζιλίκι αποτελεί τον μεγάλο ''εχθρό'' του οικογενειακού προϋπολογισμού και της υγείας των παιδιών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) και την Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας.

    Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΙΝΚΑ, η επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού διαμορφώνεται για τους μαθητές του Δημοτικού από 28.000 μέχρι 45.000 δραχμές τον μήνα, για τους μαθητές του Γυμνασίου από 72.000 μέχρι 95.000 δραχμές μηνιαίως και για τους μαθητές του Λυκείου από 106.000 μέχρι 155.000 δραχμές τον μήνα.

    Στο μεταξύ, η πανελλήνια έρευνα του ΙΝΚΑ, για την "Διατροφική-Διαιτητική Συμπεριφορά των Μαθητών" ανέδειξε μια σειρά από παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών. Πρόκειται για τη μη λήψη επαρκούς πρωινού στο σπίτι, τη μη λήψη κολατσιού από το σπίτι, την αυτονόμησή τους ως καταναλωτών εξαιτίας των υψηλών ποσών τα οποία τους δίδονται για χαρτζιλίκι - το 85% των παιδιών παίρνουν υπερβολικό χαρτζιλίκι- και τη ραγδαία αύξηση της συμμετοχής του έτοιμου φαγητού.

    Ακόμη, σημαντική συμμετοχή σε αυτήν την εξέλιξη έχει η χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών και της αλληλεγγύης των γονέων, η ουσιαστική κατάργηση της "ώρας φαγητού" στην οικογένεια, το κόστος ζωής που οδηγεί σε υπερεργασία και των δύο γονέων, η μη συγκατοίκηση των γονέων με τους δικούς τους γονείς και η αδιαφάνεια της αγοράς.

    Παράλληλα, ο σημαντικότερος παράγοντας απασχόλησης, ψυχαγωγίας και διαπαιδαγώγησης των παιδιών είναι η τηλεόραση, με μέσο όρο εβδομαδιαίας τηλεθέασης να κυμαίνεται από 24 ως 37 ώρες την εβδομάδα.

    Τέλος επισημαίνεται ότι το 89% των σχολικών κυλικείων διαθέτει και απαγορευμένα από τις σχετικές διατάξεις προϊόντα.

    [25] ΘΥΜΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ Ο Θ. ΒΕΓΓΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (19:22 UTC+2)

    Φωτογραφία: Εκδηλώσεις Ολύμπου. 'Αχαρνής'

    Θύμα τροχαίου έπεσε ο δημοφιλής ηθοποιός, Θανάσης Βέγγος και η σύζυγός του, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε συγκρούστηκε με αμαξοστοιχεία του ΟΣΕ σε αφύλακτη διάβαση, στο 91ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού, Αθηνών - Κορίνθου.

    Ο ηθοποιός και η σύζυγός του τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Κορίνθου, χωρίς ακόμη να γίνει γνωστή η κατάσταση της υγείας τους.

    [26] ΝΕΑ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

    Κέρκυρα, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (19:20 UTC+2)

    Μένεται η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα στην περιοχή Πικουλάτικα στην Κέρκυρα, ενώ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής καταβάλουν προσπάθειες για την κατάσβεση και τον περιορισμό της, ώστε να μην απειλήσει κατοικημένη περιοχή.

    Δύο νέες φωτιές ξέσπασαν επίσης σήμερα σε δυσπρόσιτες δασικές περιοχές στη Σκοτετσιάδα Αγρινίου και κοντά στο δήμο Ορφανού Ελευθερούπολης. Στις προσπάθειες πυρόσβεσης μετέχουν επιγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, κάτοικοι και εθελοντές, αφού τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ρίψεις, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

    Υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στην Κόνιτσα και τη Λακωνία, ενώ υπό μερικό έλεγχο στο Πεντάλοφο Κοζάνης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 6 September 2000 - 22:07:30 UTC