Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-09-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗ ΔΕΘ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [02] ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • [04] ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΛΕΙΑΣ
  • [05] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ
  • [06] ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΟΠΑΔΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [07] Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [08] Ο Μ. ΣΟΥΜΑΧΕΡ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
  • [09] ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ
  • [10] ΣΕΡΒΙΑ: Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΥΠΕΒΑΛΛΕ ΣΕ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
  • [11] ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ
  • [12] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΝΤΕΜΠΑ
  • [13] ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΔΝΕΪ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ
  • [14] ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΤΗΛΕΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΣΝΟΜΠΑΡΕΙ ΤΗ ΔΟΕ
  • [15] Ο Ν. ΤΣΟΣΙΤΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ
  • [16] ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΝΕΑΡΟ ΟΜΟΓΕΝΗ
  • [17] Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ
  • [18] Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ
  • [19] Ο Λ. ΚΥΡΚΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΡΑΛΙ ΤΗΣ ΔΕΘ
  • [20] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ Ο ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ
  • [21] ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Ο Γ. ΛΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΣΚΙ
  • [22] ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
  • [23] ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΔΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΕ Η ΡΙΣ - ΠΑΣΕΡ

  • [01] ΣΤΗ ΔΕΘ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2000 (09:55 UTC+2)

    Τη διοίκηση της ΔΕΘ και περίπτερα θα επισκεφθεί στις 11 το πρωί ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής, ο οποίος στη 1 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς.

    Στις 7.30 το απόγευμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συναντηθεί με αιρετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας στο ξενοδοχείο Hyatt Regency.

    [02] ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2000 (10:50 UTC+2)

    Αναχωρεί σήμερα για τη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του Ισμαήλ Τζεμ στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Οι κύριοι Παπανδρέου και Τζεμ πρόκειται να συναντηθούν στις 20 Σεπτεμβρίου στη Χίο και την επόμενη στη Σμύρνη, ενώ αναμένεται ίσως το φθινόπωρο να επισκεφθεί την Αθήνα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και υπεύθυνος για ευρωπαϊκά θέματα Μεσούτ Γιλμάζ.

    Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" για την επίσκεψη του στο Βελιγράδι τόνισε ότι η πρωτοβουλία του δεν υπαγορεύτηκε από καμία δύναμη.

    "Στόχος του ταξιδιού μου ήταν να τονιστεί η ανάγκη οι εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου στη Γιουγκοσλαβία να γίνουν δημοκρατικά κάτι για το οποίο δεν είμαι αισιόδοξος" υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    [03] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2000 (11:42 UTC+2)

    Τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας κ.Τσακμάκογλου προσκάλεσε να επισκεφθεί το Αγιο Ορος ο Ελληνας ομόλογός του Ακης Τσοχατζόπουλος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα". Ο Τούρκος υπουργός θα έρθει στην Ελλάδα στην 9 Οκτωβρίου για να συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργός Αμυνας των Βαλκανικών χωρών.

    Με την ευκαιρία αυτή ο γραμματέας της συνόδου διπλωματικός σύμβουλος του υπουργείου Αμυνας. Ν Δημάδης διοργάνωση και την επίσκεψη στο Αγιο Ορος.

    [04] ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΛΕΙΑΣ

    Πύργος, 10 Σεπτεμβρίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Ανεξέλεγκτη μαίνεται από το μεσημέρι της Κυριακής πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Ανδρίτσαινα του νομού Ηλείας. Στην περιοχή βρίσκονται 120 πυροσβέστες με 30 οχήματα, δεκάδες πολίτες, οκτώ αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα που πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

    Η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά από τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής σε αγρούς των Λεχεινών Ηλείας έχει τεθεί υπό έλεγχο από την πυροσβεστική.

    [05] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε ο 38χρονος Γεωργιανός Μενάμπντε Γεμαλί, κάτοικος Θεσσαλονίκης, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε συγκρούστηκε με αυτό του 62χρονου Σάββα Πετίκη, κάτοικου επίσης Θεσσαλονίκης. Το ατύχημα συνέβη στην περιφερειακή οδό, κοντά στη διασταύρωση Ασβεστοχωρίου.

    Ελαφρά τραυματίστηκαν ο δεύτερος οδηγός και ο επιβάτης του πρώτου αυτοκινήτου, Μοσιέφ Μακεντόν, 40 ετών, από τη Γεωργία.

    [06] ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΟΠΑΔΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 10 Σεπτεμβρίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Τουλάχιστον πέντε επεισόδια, στα οποία έγινε χρήση όπλων, σημειώθηκαν στις σημερινές δημοτικές εκλογές της ΠΓΔΜ, με σοβαρότερο αυτό στο χωριό Κόντοβο, περίπου 15 χιλιόμετρα από τα Σκόπια, όπου τραυματίστηκαν συνολικά τρία άτομα.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, άγνωστοι που επέβαιναν σε δυο αυτοκίνητα τύπου Mercedes και BMW άνοιξαν πυρ κατά μελών και οπαδών του αλβανικού Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP), με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά.

    Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του PDP, Ιμέρ Ιμέρι, δήλωσε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Telma ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών, καταγγέλλοντας παράλληλα περιπτώσεις απομάκρυνσης αντιπροσώπων του κόμματός του από διάφορα εκλογικά κέντρα.

    Υπενθυμίζεται ότι το πρωί, ένας Αλβανός τραυματίστηκε κοντά σε εκλογικό κέντρο του δήμου Ντέμπαρ, στη δυτική ΠΓΔΜ, όταν δέχθηκε πυροβολισμούς από ομοεθνή του. Στο Ντέμπαρ, σύμφωνα με το PDP, πραγματοποιήθηκε κατά τις απογευματινές ώρες συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης, με κύριο σύνθημα την παραίτηση της κυβέρνησης.

    Σημειώθηκαν επίσης ορισμένα μικρότερης έντασης επεισόδια και σε άλλους δήμους της χώρας, όπου πρωταγωνιστές ήταν και πάλι οπαδοί των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ.

    [07] Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Ο πολιτικός λόγος του κ. Καραμανλή μοιάζει να ακούγεται από βελόνα γραμμοφώνου που έχει κολλήσει, δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, σχολιάζοντας την συνέντευξη τύπου του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας.

    "Οσο για τις ανησυχίες του για το ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα, θέλουμε να τον καθησυχάσουμε", τονίζει ο κ. Σκανδαλίδης και συνεχίζει : "Τη χώρα κυβερνά ο Κώστας Σημίτης και το ΠΑΣΟΚ με νωπή τη λαϊκή ετυμηγορία και αυξημένη την εμπιστοσύνη των πολιτών, με σχέδιο, ευθύνη και προοπτική, όπως έδειξαν και οι τελευταίες προτάσεις για το Σύνταγμα και το θέμα της διαφάνειας"

    Παράλληλα, αντιστρέφοντας το ερώτημα στη ΝΔ, ρωτά : "Ποιος κυβερνά αυτό το κόμμα;". "Γιατί από ότι φαίνεται τις τελευταίες μέρες "η σημαία ευκαιρίας" της διαπλοκής, που κάθε τόσο σηκώνει στα χέρια του ο κ. Καραμανλής τελικά θα διαλύσει τη ΝΔ. Εκεί μαίνεται η μάχη ανάμεσα στα στελέχη του και ο ίδιος απλώς παριστάνει τον τροχονόμο", καταλήγει ο κ. Σκανδαλίδης.

    [08] Ο Μ. ΣΟΥΜΑΧΕΡ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Ο Μίκαελ Σουμάχερ με Ferrari τερμάτισε στην πρώτη θέση στο Γκραν Πρι της Ιταλίας, που σημαδεύτηκε από αρκετά συντρίμμια. Επτά αυτοκίνητα βγήκαν αρχικά εκτός αγώνα, λόγω ατυχήματος, μεταξύ των οποίων και η Ferrari του Ρουμπέν Μπαριτσέλο και η Mac Laren του Ντέιβιντ Κούλθαρντ.

    Ο αγώνας παρά το ατύχημα δεν διακόπηκε. Από τα 24 οχήματα που ξεκίνησαν αρχικά, τερμάτισαν μόλις τα μισά. Πρώτος στην κούρσα ήρθε ο Μίκαελ Σουμάχερ, ενώ στη 2η θέση τερμάτισε ο Μίκα Χάκινεν. Τρίτος ήταν ο Ραλφ Σουμάχερ, αδελφός του πρώτου.

    [09] ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

    Σίδνεϊ, 10 Σεπτεμβρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Σε προάστιο του Σίνδεϊ Ροκ Ντέιλ έγιναν το πρωί τα αποκαλυπτήρια αγάλματος του Ελληνα μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον δήμαρχο του Ροκ Ντέιλ και τον πρόεδρο του ΟΤΕ Νίκο Μανασή, που χρηματοδότησε και την κατασκευή του αγάλματος.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Αθήνα 2004 ενώ η Γιάννα Αγγελοπούλου κάλεσε τους ομογενείς να βοηθήσουν στην επιτυχία της διοργάνωσης. Εντονη ήταν η συγκίνηση των εκατοντάδων ομογενών που παρέστησαν στην εκδήλωση.

    Το άγαλμα είναι δημιουργία του Παύλου Κουγιουμτζή, που φιλοτέχνησε και το άγαλμα της Νίκης που τοποθετήθηκε έξω από το δημαρχείο της Ατλάντα. Είναι φτιαγμένο από χαλκό, με ύψος 3,5 μέτρα, βάρος 365 κιλά και απεικονίζει τον μαραθωνοδρόμο την ώρα που κόβει το νήμα

    [10] ΣΕΡΒΙΑ: Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΥΠΕΒΑΛΛΕ ΣΕ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Βελιγράδι, 10 Σεπτεμβρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Σοβαρό επεισόδιο εις βάρος επτά στελεχών της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης "ΟΤΠΟΡ" και άλλων νεολαίστικων οργανώσεων από την αστυνομία, διαδραματίστηκε το Σάββατο, στην πόλη Βλάντιτσαν Χαν (Νότια Σερβία), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Βελιγραδίου, "ΜΠΕΤΑ".

    Οπως δήλωσαν στο ανεξάρτητο πρακτορείο στελέχη της οργάνωσης, η αστυνομία της πόλης, τους συνέλαβε στην διάρκεια αφισσοκόλησης και στην συνέχεια, αφού τους ξυλοκόπησε, τους υπέβαλλε σε βασανιστήρια.

    Ο Βλάντιτσα Μίρκιτς, ένας από τους επτά που συνέλαβε η αστυνομία ,δήλωσε ,ότι ο αστυνομικός διευθυντής στο Βλάντιτσαν Χαν, που ήταν μεθυσμένος, διέταξε τους άνδρες του να δέσουν χειροπόδαρα τους συλληφθέντες και να τους κακοποιήσουν.

    "Μας χτυπήσουν στα γεννητικά όργανα, στις πατούσες και στο κεφάλι", ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε, ότι αφέθησαν ελεύθεροι μετά από τρεις ώρες και αφού μπροστά στο αστυνομικό τμήμα είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου που διαμαρτυρόταν για την ενέργεια αυτή της αστυνομίας.

    Μετά την απελευθέρωση τους, διακομίσθηκαν στο τοπικό νοσοκομείο της πόλης, όπου οι γιατροί χαρακτήρισαν τα τραύματα τους "σοβαρά".

    Σήμερα, στην πόλη Λέσκοβατς (δίπλα στο Βλάντιτσαν Χαν) πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την αντιπολίτευση , στην οποία οι συμμετέχοντες καταδίκασαν τη συμπεριφορά αυτή της αστυνομίας.

    Το επεισόδιο, αυτό, θεωρείται το σοβαρότερο απ' όσα έχουν συμβεί στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στην χώρα.

    Στις 24 Σεπτεμβρίου διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου και της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γιουγκοσλαβίας , καθώς και εκλογές για την ανάδειξη των νέων συμβουλίων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Σερβία.

    [11] ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ

    Δράμα, 10 Σεπτεμβρίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, με την τελετή έναρξης στο αμφιθέατρο του νέου Δημοτικού Ωδείου της πόλης, που εγκαινιάστηκε ως φεστιβαλικός χώρος, παράλληλα με την καθιερωμένη αίθουσα "Αστέρια".

    Ο δήμαρχος της Δράμας και πρόεδρος του Φεστιβάλ Μαργαρίτης Τζίμας τόνισε στην ομιλία του πως θα είναι το καλύτερο Φεστιβάλ της τελευταίας δεκαετίας. Επισήμανε ακόμη πως είναι άψογη η συνεργασία του δήμου και του υπουργείου Πολιτισμού. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής αναμένεται η ένταξη της καπναποθήκης της οδού Περδίκα στο Γ' ΚΠΣ ώστε να λειτουργήσει ως πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο της πόλης.

    Ο κ. Τζίμας χαρακτήρισε το Φεστιβάλ Δράμας "έπαλξη της κινηματογραφικής δημιουργίας των νέων σκηνοθετών, μέσα στο οποίο προβάλλεται η Ελλάδα, η έβδομη τέχνη και η Δράμα. Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αντελήφθησαν πως πρέπει να διαφυλάξουν το Φεστιβάλ ως ένα θεσμό εθνικό και διεθνή, πέρα από σκοπιμότητες.

    Το Φεστιβάλ Δράμας στα 23 χρόνια του έχει καταξιωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας, ένα πρότυπο πολιτιστικής αποκέντρωσης, σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αντώνης Παπαδόπουλος, ενώ αναφέρθηκε και αυτός στην άριστη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας, του υπουργείου Πολιτισμού και των επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου.

    "Η δράση του Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σημαντικές πολιτιστικές δράσεις στην περιφέρεια μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και να έχουν συνέχεια μόνο όταν αγκαλιάζονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση", επισήμανε.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι πρωτοφανής στο παγκόσμιο φόντο η ανάπτυξη της μικρού μήκους ταινίας, ενώ η άνθηση της ελληνικής υποχρεώνει το Φεστιβάλ να ανεβάζει συνεχώς τον πήχη.

    Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς και του Φεστιβάλ συνολικά, για τα 50 χρόνια προσφοράς του στον ελληνικό κινηματογράφο είναι ο Ντίνος Κατσουρίδης. Προβλήθηκε τιμητική ταινία για τον Ντίνο Κατσουρίδη, παραγωγής του Φεστιβάλ Δράμας και ακολούθησε η προβολή δύο "κινηματογραφικών διηγημάτων" του από τον "Παλαβό κόσμο του Θανάση", "Η μακαρονάδα" και "Τι σου είναι οι διαδόσεις"

    Ο δήμαρχος της Δράμας απένειμε στον Ντίνο Κατσουρίδη ειδικό βραβείο της πόλης, την "κεφαλή του Διονύσου", ενώ ανακοινώθηκε η θεσμοθέτηση "βραβείου Ντίνου Κατσουρίδη" για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη του Φεστιβάλ. Το βραβείο μεταφράζεται σε πλήρη κάλυψη της υλικοτεχνικής υποδομής για την επόμενη ταινία του σκηνοθέτη, με χορηγία του Ντίνου Κατσουρίδη.

    Ακόμη στο χώρο του αμφιθέατρου, υπήρχε έκθεση φωτογραφιών από την πενηντάχρονη καριέρα του μεγάλου κινηματογραφιστή.

    Η βραδιά έκλεισε με την καθιερωμένη γιορτή του Φεστιβάλ προς τιμή των διαγωνιζόμενων και των προσκεκλημένων στο μαγευτικό χώρο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας.

    [12] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΝΤΕΜΠΑ

    Μαδρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Πανικό προκάλεσε στους κατοίκους της ισπανικής πόλης Ντέμπα η έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα σε νυχτερινό κέντρο της πόλης, που οι αστυνομικές αρχές αποδίδουν στην αυτονομιστική βασκική οργάνωση ΕΤΑ.

    Αγνωστος τηλεφώνησε λίγο πριν την έκρηξη στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού της πόλης, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από το λιμάνι του Σαν Σεμπαστιάν και προειδοποίησε για την έκρηξη, υποστηρίζοντας ότι εκπροσωπεί την ΕΤΑ.

    Το νυχτερινό κέντρο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές, αλλά δεν υπήρξαν θύματα, καθώς την ώρα της έκρηξης, δεν υπήρχε κανείς εντός του κέντρου.

    Από την αρχή του έτους έως σήμερα, η ΕΤΑ έχει πραγματοποιήσει σειρά επιθέσεων με συνολικά 12 θύματα, ενώ η θερινή της δράση ήταν η πιο αιματηρή των τελευταίων δέκα χρόνων.

    Σ.Π.

    [13] ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΔΝΕΪ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2000 (19:39 UTC+2)

    Με στόχο την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες αναχώρησε σήμερα για το Σίδνεϊ η εθνική μας ομάδα της ρυθμικής γυμναστικής. Η ελληνική αποστολή αποτελείται από τις Ειρήνη Αϊνδηλή, Χαρά Καρυάμη, Εύα Χριστοδούλου, Μαρία Γεωργάτου, Χαρίκλεια Πανταζή, Αννα Πολλάτου και Μορφούλα Ντώνα.

    "Θα δώσουμε τα πάντα για το καλό αποτέλεσμα. Θα μπούμε δυνατά με μοναδικό στόχο να κατακτήσουμε το χρυσό μετάλλιο" δήλωσε η Ειρήνη Αϊνδηλή, ενώ η Μαρία Γεωργάτου από την πλευρά της μίλησε για άγχος: "Υπάρχει αρκετό άγχος καθώς πάμε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες όμως θα το ξεπεράσουμε".

    Τις ελληνίδες αθλήτριες συνοδεύει στην Αυστραλία η ομοσπονδιακή προπονήτρια, Ελένη Πολυχρονιάδου, που είναι αισιόδοξοι: "Τα κορίτσια του ανσάμπλ έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το χρυσό μετάλλιο".

    [14] ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΤΗΛΕΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΣΝΟΜΠΑΡΕΙ ΤΗ ΔΟΕ

    Μελβούρνη, 10 Σεπτεμβρίου 2000 (19:17 UTC+2)

    Η διακεκριμένη ομογενής δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού SBS Μαίρη Κωστακίδη, σνομπάρισε τους αθάνατους της ΔΟΕ, αρνούμενη να μιλήσει πρώτα στα γαλλικά στις επίσημες εκδηλώσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Λόγω της άρνησης της αντικαταστάθηκε από τον παρουσιαστή Τζον Κόνραντ.

    Η κ. Κωστακίδη, η οποία γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μιλά άπταιστα, εκτός της αγγλικής, την γαλλική, τη γερμανική, την ελληνική και την ιταλική γλώσσα, δήλωσε ότι λατρεύει τη Γαλλία και τη γλώσσα της, αλλά για "λόγους αρχής" προτίμησε να μην ακολουθήσει το πρωτόκολλο, αφού η αγγλική είναι η επίσημη γλώσσα της Αυστραλίας.

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του αυστραλιανού τύπου και ο γενικός κυβερνήτης της χώρας σε Ουίλιαμ Ντιν (εκπρόσωπος της Βασίλισσας Ελισσάβετ) φέρεται να αρνήθηκε να κάνει χρήση της γαλλικής στην εναρκτήρια τελετή των αγώνων, την επόμενη Παρασκευή.

    Η βραβευμένη ομογενής δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια Μαίρη Κωστακίδη, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, δήλωσε στους δημοσιογράφους: "αν ο γενικός κυβερνήτης κήρυσσε την έναρξη των αγώνων στη γαλλική γλώσσα, 20 εκατομμύρια Αυστραλοί θα κάναμε μαζικά εμετό" και πρόσθεσε: "Οι Ολυμπιακοί αγώνες ξεκίνησαν από την Ελλάδα. Είμαι ελληνικής καταγωγής, αλλά αν μου ζητούσαν να μιλήσω στα ελληνικά, στην συγκεκριμένη εκδήλωση θα αντιδρούσα με τον ίδιο τρόπο"

    [15] Ο Ν. ΤΣΟΣΙΤΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ

    Βελιγράδι, 10 Σεπτεμβρίου 2000 (19:15 UTC+2)

    Ο πρώην Πρόεδρος της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας Ντόμπριτσα Τσόσιτς, εκφράσθηκε σήμερα υπέρ του υποψηφίου της "Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας", Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στις προεδρικές γιουγκοσλαβικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου..

    Ο κ. Τσόσιτς χαρακτήρισε τον Κοστούνιτσα "αληθινό πατριώτη και δημοκράτη", προσθέτοντας ότι ένας τέτοιος πολιτικός όπως ο κ. Κοστούνιτσα μπορεί να ξεκινήσει τις αλλαγές που είναι απαραίτητες στην χώρα.

    Ο κ. Τσόσιτς, ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας (Σερβία και Μαυροβούνιο), η οποία προέκυψε μετά την διάσπαση της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

    Εκλέχθηκε στο αξίωμα του Προέδρου της χώρας το 1992 με την υποστήριξη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και αποπέμθηκε τον επόμενο χρόνο από την ομοσπονδικά Βουλή, ύστερα από πρωτοβουλία και πάλι του κ. Μιλόσεβιτς ,με τον οποίο.,στην διάρκεια της προεδρικής του θητείας, ήρθε σε ρήξη.

    Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, θεωρείται ο κυριώτερος αντίπαλος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στις προεδρικές εκλογές και σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις προηγείται κατά πολύ του αντιπάλου του.

    [16] ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΝΕΑΡΟ ΟΜΟΓΕΝΗ

    Μελβούρνη, 10 Σεπτεμβρίου 2000 (19:14 UTC+2)

    Ένα από τα βραβεία της πολιτείας Βικτωρίας για τους ασκούμενους επαγγελματίες απονεμήθηκε στον νεαρό ασκούμενο μάγειρα Γιώργο Καλομβάρη. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο στις διάφορες πολιτείας της Αυστραλίας βραβεύονται μαθητευόμενοι διαφόρων επαγγελμάτων, οι οποίοι διακρίθηκαν τον προηγούμενο χρόνο στην περίοδο της πρακτικής άσκησης της ειδικότητας τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κύκλος των σπουδών τους και να τους δοθεί και επισήμως η άδεια άσκησης επαγγέλματος.

    Η απονομή των βραβείων έγινε στην Κυβερνείο της πολιτείας της Βικτωρίας, στη Μελβούρνη από τον κυβερνήτη σερ Τζέιμς Γκόμπο, παρουσία της υπουργού Εργασίας και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Λιν Κόσκι και πλήθους επισήμων. Στους νικητές απονεμήθηκαν μετάλλια, χρηματικά έπαθλα και δώρα από μεγάλες αυστραλιανές εταιρίες.

    Η κ. Κόσκι στη σύντομη ομιλία της εξήρε τις προσπάθειες των βραβευθέντων και τόνισε πως η αναγνώριση εκ μέρους της πολιτείας της προσπάθειας των νεαρών ασκούμενων επαγγελματιών ανοίγει τους ορίζοντες της επιτυχίας στους νέους επαγγελματίες που γίνονται παράδειγμα προς μίμηση και αιτία ευγενούς άμιλλας.

    Ο Γιώργος Κολομβάρης μετά τη βράβευση του δήλωσε σε δημοσιογράφο της εφημερίδας "Νέα Ελλάδα της Μελβούρνης: "Είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι μεταξύ των τεσσάρων καλύτερων ασκούμενων επαγγελματιών της πολιτείας. Αγαπώ τη μαγειρική και πιστεύω πως η βράβευση μου ήταν αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της αγάπης μου για το επάγγελμα".

    Ο νεαρός ομογενής θα εκπροσωπήσει την πολιτεία της Βικτωρίας στην απονομή των Αυστραλιανών Βραβείων Ασκούμενων Επαγγελματιών, που θα γίνει τον προσεχή Νοέμβριο στην Τασμανία.

    [17] Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2000 (19:05 UTC+2)

    Για επίδειξη αλαζονείας από την κουρασμένη κυβέρνηση του κ. Σημίτη έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, απαντώντας στον υφυπουργό Τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη, ο οποίος σχολίασε την συνέντευξη Τύπου του Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη.

    "Οι συνήγοροι και συνοδοιπόροι της διαπλοκής εθελοτυφλούν μπροστά στο μεγάλο κίνδυνο που απειλεί τη Δημοκρατία και γυρίζουν την πλάτη στα προβλήματα που απασχολούν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες", πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [18] Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ

    Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2000 (19:02 UTC+2)

    Για επανάληψη των συκοφαντικών του επιθέσεων κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Τηλέμαχος Χυτήρης με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    "Απολύτως τίποτε δεν είχε ουσιαστικά να προσθέσει ο κ. Καραμανλής στη συνέντευξή του στη Δ.Ε.Θ. Συνέχισε τη φυγή του από την πραγματικότητα", είπε ο κ. Χυτήρης και πρόσθεσε: "Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση για οποιοδήποτε κρίσιμο θέμα ρωτήθηκε. Τελικά επανέλαβε τον εαυτό του και έμεινε να κολυμπά στα νερά της διαπλοκής, σηκώνοντας ξανά τη "σημαία ευκαιρίας" με την οποία νομίζει ότι θα ξεπεράσει τις επιπτώσεις της πρόσφατης εκλογικής ήττας της Νέας Δημοκρατίας και τα εσωκομματικά του προβλήματα".

    Σχετικά με τη δράση της κυβέρνησης απέναντι στη διαπλοκή, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου υπογράμμισε πως "η διαφάνεια και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος διασφαλίζονται με τις θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και όχι με τις ανεύθυνες κραυγές και τις κορώνες της αντιπολίτευσης".

    "Στη δημοκρατική Ελλάδα του 2000 την απάντηση στο ερώτημα "ποιός κυβερνά αυτό τον τόπο" τη δίνει ο λαός με την ψήφο του και αναθέτει τη διακυβέρνηση της χώρας στο ΠΑΣΟΚ για τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, για την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών", σημείωσε, καταλήγοντας ο κ. Χυτήρης.

    [19] Ο Λ. ΚΥΡΚΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΡΑΛΙ ΤΗΣ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2000 (18:58 UTC+2)

    Ο Λεωνίδας Κύρκος με Ford Escord και συνοδηγό τον Γαρυφάλλη ήταν ο νικητής του 34ου Ράλι - ΔΕΘ που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της λειτουργίας της 65ης ΔΕΘ. Τη 2η θέση κατέλαβε ο Ευσταθίου με συνοδηγό τον Τσιτσικαλέκη με Renault Clio, ενώ την 3η θέση πήραν οι Θεριάκης - Βλαχογένης με Mitsubishi.

    Η εκκίνηση του αγώνα δόθηκε το πρωί στον χώρο μπροστά από την κεντρική πύλη της ΔΕΘ, παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτών αλλά και αρκετού κόσμου.

    Στη φετινή διοργάνωση πήραν μέρος 63 πληρώματα, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού. Ο τερματισμός του Ράλι έγινε και πάλι στο χώρο της πύλης της ΧΑΝΘ.

    [20] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ Ο ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ

    Λονδίνο, 10 Σεπτεμβρίου 2000 (18:53 UTC+2)

    Υπέρ της άρσης της πολιτικής απομόνωσης της Βιέννης τάχθηκε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, ακολουθώντας ουσιαστικά τις προτάσεις της επιτροπής των τριών "σοφών" της ΕΕ.

    Eκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ ανακοίνωσε ότι ο βρετανός πρωθυπουργός μελέτησε την έκθεση της επιτροπής και εκτιμά ότι θα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι η Βρετανία δεν προτίθεται να λάβει μεμονωμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά θα περιμένει τις προτάσεις της γαλλικής προεδρίας.

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε σήμερα ότι οι εταίροι της Βιέννης στην ΕΕ θα πρέπει να βρουν τρόπους προκειμένου να δείξουν ότι συνεχίζουν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι είναι πολύ σημαντικό οι 14 να καταλήξουν σε κοινή θέση, ανεξάρτητα από το αν αυτή θα είναι υπέρ ή κατά της άρσης των κυρώσεων.

    Από την πλευρά του, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF) άσκησε δριμεία κριτική κατά της έκθεσης των τριών "σοφών" της ΕΕ και υποστήριξε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να διατηρηθούν ως έχουν.

    Σ.Π.

    [21] ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Ο Γ. ΛΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΣΚΙ

    Αγρίνιο, 10 Σεπτεμβρίου 2000 (18:51 UTC+2)

    Το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα θαλάσσιου σκι νέων - νεανίδων που πραγματοποιείται στο Αγρίνιο κέρδισε σήμερα ο Γιάννης Λιάκος στο σλάλομ. Ο 15χρονος πρωταθλητής μετά από μια εξαιρετική εμφάνιση στον τελικό του σλάλομ κατέκτησε την τρίτη θέση.

    "Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί σήμερα πέτυχα τη μεγαλύτερη διάκριση της μέχρι τώρα καριέρας μου σε παγκόσμιο επίπεδο", δήλωσε ο Λιάκος.

    [22] ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ ΣΤΗ ΔΕΘ

    Θεσσαλνίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2000 (18:49 UTC+2)

    Με ένα πολυθέαμα με τίτλο "Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδάει Ελληνες συνθέτες κορυφώνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Helexpo, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

    Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 22.30, στο χώρο μπροστά από το Παλαί Ντε Σπορ και τη Μαρία Φαραντούρη θα συνοδεύσει εικοσαμελές μπαλέτο που θα παρουσιάσει χορογραφία με θέμα άνθρωπος-φύση-τεχνολογία.

    Παράλληλα, σε μία γιγαντοοθόνη που υπάρχει στο χώρο θα ενώνονται οι τέσσερις μορφές τέχνης που απαρτίζονται από τα στοιχεία: μουσική-αρχιτεκτονική του φωτισμού-video art-θέατρο κίνηση χορό.

    Η παράσταση επιδιώκει να προβάλλει την διαδρομή στο χωροχρόνο της ελληνικής δημιουργίας θυμίζοντας τον πνεύμα της αρχαίας ελληνικής σκέψης που θεωρούσε τον άνθρωπο ως το κέντρο της φιλοσοφίας και του πολιτισμού, ενώ αποτέλεσε την ελληνική συμμετοχή στη διεθνή Εκθεση ΕΧΡΟ στο Αννόβερο.

    [23] ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΔΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΕ Η ΡΙΣ - ΠΑΣΕΡ

    Βιέννη, 10 Σεπτεμβρίου 2000 (18:47 UTC+2)

    Την άρση των κυρώσεων κατά της Αυστρίας πριν από την επικείμενη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), στις 13-14 Οκτωβρίου, στη Γαλλία, ζητεί η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας, Σουζάνε Ρις - Πάσερ.

    Σε περίπτωση που οι κυρώσεις κατά της Βιέννης δεν αρθούν έως τη σύνοδο του Οκτωβρίου, η Αυστρία θα διοργανώσει ένα μη δεσμευτικό δημοψήφισμα για τις κυρώσεις, είπε η αυστριακή αξιωματούχος, που διαδέχθηκε τον Γεργκ Χάιντερ στην ηγεσία του κόμματος.

    Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή των τριών "σοφών" της ΕΕ έχει προτείνει την άρση των κυρώσεων, που επιβλήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στην Αυστρία λόγω της συμμετοχής του ακροδεξιού κόμματος της κ. Ρις - Πάσερ στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας.

    Η αντι-καγκελάριος της Αυστρίας απείλησε ακόμη και με διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το "άνοιγμα" της ΕΕ προς τα ανατολικά, θέμα για το οποίο έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί αρνητικά το κόμμα της.

    Σ.Π.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 10 September 2000 - 21:04:13 UTC